Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Русе , добро или лошо място за бизнес.
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
20
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Русе , добро или лошо място за бизнес. (Прочетена 143024 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Ruse-KK
Newbie
Неактивен
Публикации: 17
Re:Русе , добро или лошо място за бизнес.
«
Отговор #210 -:
октомври 28, 2020, 10:00:36 »
Цитат на: Orthodox в октомври 28, 2020, 07:18:20
Страхотно място за бизнес, казваш... Аз пък тези дни гледам и ми се плаче - в късия участък от северната страна на Александровска между Планет Фуд (ул. Раковски) до Часовника от има-няма десетина търговски помещения поне пет са празни. Голямо запустение, страшна работа...
..върви си плачи на някой чужд гроб ако обичаш...
Активен
vesel
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2928
«
Отговор #211 -:
октомври 28, 2020, 11:19:45 »
Цитат на: Ruse-KK в октомври 28, 2020, 10:00:36
..върви си плачи на някой чужд гроб ако обичаш...
Изключително грубо и неуместно изказване, граничещо с простотия
Активен
Ruse-KK
Newbie
Неактивен
Публикации: 17
«
Отговор #212 -:
октомври 29, 2020, 08:22:43 »
простотия ръсите основно ти , Орто.. и още двама-трима, всички вживяващи се като погребални агенти на Русе и напъващи се да гасите лампите и да си ходите. Хайде направете го най-сетне.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2320
«
Отговор #213 -:
октомври 29, 2020, 09:18:26 »
Колегата
Orthodox
не го познавам лично, но от комуникацията във форума знам, че е човек който милее за Русе. Може би е по-емоционален и на моменти апокалиптичен, но всеки с особеностите си, иначе ако бяхме еднакви нямаше да е интересно.
Няма нужда от излишни нерви...
За мен лично не толкова празните магазини са плашещи, колкото магазини за дрехи втора употреба и "за един лев", каквито също има по главната.
Активен
SKCH
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 462
«
Отговор #214 -:
януари 27, 2021, 07:57:38 »
От около месец ми излизат реклами във Фейсбук на Flat Rock Technology Bulgaria, която отваря офис в Русе и си търси разни developer-и. Това е поредна фирма от бранша, която се обръща към града. Дали няма да повлече сле дсебе си и други? И някой ако е по-запознат с развитието на целия сектор - има ли реално възможност за това в града? Дали се разчита като МусалаСофт на русенците в София да се върнат, или има достататъчно интерес и кадри, които от самия град да се включват в това? А дали последните няколко инициативи на StartupFactory и други подобни не дават вече резултат?
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2268
«
Отговор #215 -:
януари 27, 2021, 10:14:39 »
Аз работя в този сектор. Като цяло да - според мен има потенциал в града за това, някъде след Пловдив и Варна, може Русе спокойно да е (то и сега до голяма степен е - "конкуренцията" ни е Бургас и Велико Търново). За да пишеш софтуер в крайна сметка не трябва много - работно място, читав интернет...и май това. Естествено когато започне да скалира това вече става по-различно, наличие на читави офис пространства, транспортна (летищна) свързаност - в Русе има все още достатъчно свободни офис площи в сграда клас А в бизнеспарка (докато примерно в Стара Загора и Търново няма), а летището в Букурещ е наблизо и това е огромен плюс. Другото важно (донякъде надценявано) е наличието на квалифицирани хора - което не работи точно така или по-скоро вече не работи точно така, нивото генерално е паднало доста и вече никой не разчита да намери за малко време кой знае колко знаещи и опитни хора - чат-пат такива които си сменят местоработата, но огромната част си се обучават, а част от тях нормално не става така или иначе. В Русе имаме предимство с МГ и университета, с което сме пред Бургас и да речем относително на сходно ниво с Търново. Като цяло потенциал очевидно има доста.
Сега за компаниите - в момента в Русе има няколко местни такива (плюс чужди, ама основани от русенци и опериращи в Русе). Част са продуктови, чуждо-русенските са предимно аутсорс. Те са предимно малки фирми, някои се разрастват. От софийските компании, комай големите са Мусала, Сирма и Ментормейт. В София не знам да има особено високо мнение за тях, Мусала и Сирма специално са известни с това че наемат млади и неопитни хора на които не плащат особено добре и са малко или много някаква начална спирка в развитието. Не съм имал щастието да работя в нито една от трите, но познавам хора които са го правили. Мусала и особено Сирма са доста свързани с държавни поръчки. Ментормейт са си 100% аутсорсинг, със заплащане около средното (и под него), нищо супер специално, тъй като имат екипи извън страната и работят по чужди проекти, според мен са половин идея по-добре от останалите две (като заплащане и като да има какво да се научи там - отново в русенския офис какво представляват - не знам). Но човек не трябва да си прави илюзии, при тях си е сокоизтисквачка, подходяща човек да натрупа опит и да свикне на порядките. От сходен калибър и идея е СкейлФокус, които няма да се учудя скоро да отворят офис в Русе след провала на бургаския им и след ковид издънката при тях - като цяло там е добре за млади хора хора да трупат опит, плащат относително добре, но след време човек започва да търси други неща, работата в аутсорсинг компания от гледна точка на програмист съм забелязал че се толерира до някъде 30-годишна възраст, след това хората осъзнават достатъчно добре какво се случва и гледат да скочат в продуктова компания (при някои от тях е патологично даже, но може би просто на мен ми изглежда странно - аз съм работил цял живот в продуктови компании).
Като изключим една шепа малки русенски продуктови фирмички (където апропо и плащат добре), слончето в магазина е faac - това е международна компания с международни клиенти, продуктова, с българския офис в Русе, вярно те се занимават с по-специфични неща (embedded програмиране). Там познавах хора които работеха преди много години (докато фирмата беше още американска) - плащаха изключително добре като за Русе, при много добри условия. Ето такива компании трябва повече да има в Русе, още 2-3 биха променили много нещата. Друга (неголяма) фирма за която знам в Русе беше свързана с некакви фитнес щуротии по щатско, изглеждаше като нещо забавно, а и предлагаха около и над средните софийски заплати, само че в Русе. Те се занимават с някакви php/модерни фронтенд фреймуъркове, за съжаление обаче не се занимавам с това и не ми е и интересно.
Като заключение да - вярвам че има мегдан и ще се развива, защото като цяло в София вече е много сложно. Вече доколко ще успее да се развие и дали ще успее Русе да се възползва от това по-добре от други градове не знам, има всички шансове, но това само по себе си не гарантира че ще стане.
Активен
bgdimitrov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 661
«
Отговор #216 -:
януари 27, 2021, 11:38:24 »
Навлизат някои промени определено в полза на Русе и по-малките градове.
1. Ковид започна да променя нещата. Вече компаниите искат повече от просто един огромен централен офис в София или Пловдив/Варна, съответно почва да тече и към нас.
2. Пак заради Ковид компаниите започнаха да наемат служители на дистанционни позиции. Кои временно, кои за постоянно, това е бъдещето. Компаниите спестяват разходи вместо огромни офиси, също така могат да имат достъп до работна ръка от всеки един град или село.
3. Русе отдавна трябваше да се рекламира към IT и outsourcing компании където заплатите са много по високи от средните за страната. Но нашите Пенчовци само за заводи мислят, някой пазар в Здравец и Чародейка, това е.
«
Последна редакция: януари 27, 2021, 11:44:37 от bgdimitrov
»
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #217 -:
януари 28, 2021, 01:08:36 »
Ммммм не мисля.
1. Ковида няма да върлува вечно и рано или късно хората ще ги върнат по офисите, защото напротив на хайпа за хоум офиса, нито така се работи по-ефективно, нито самите работещи се кефят на ситуацията. Нас примерно ни връщат някъде септември. Редно е да се разбере че сега е извънредна ситуация и тази извънредна ситуация се отразява не особено прекрасно на процеса, например новоназначените хора срещат доволно проблеми с навлизането в работата - колкото и прекрасни онлайн обучения да има
2. Това е още отпреди ковида и е приложимо само в някои случаи за някои хора. Силно съмнително е доколко това ще стане особено стабилна тенденция
3. Аз мисля заминах за София по времето на Елеонора, пак по нейно време започнаха индустриалния парк където днес е Монтюпе. Оттогава през идиотовци, гномове и съответно пенчо не съм видял визията да се е променила особено. Апропо и не виждам какво толкова могат да направят кметовете в случая, това че сега идват компании в Русе изобщо не се дължи на рекламиране, те не са глупави, не са и фабрики да ги подмамиш с парцел с ток вода, газ и намален данък смет и сгради. В София като направиха тех парка та какво, години наред стоя празно там, а пардон - с една фирма за стени за катерене - щото просто не е баш толкова проста работата като да сложиш чиния със сироп да събереш мухите. Апропо, в този ред на мисли Белоев може да свърши доста по-добра работа от който и да е кмет.
Като цяло мисля че е въпрос по-скоро на неразработен пазар, но дадености няма чак толкова навсякъде, защото ако и на либертарианците да не им се харесва, образователните институции също имат прилична роля. Пловдив като на час и нещо по магистралата го разработиха най-бързо, след като в София започна да става проблем. Но сега ше се окаже че Варна май е все пак по-благодатна дестинация. Следват градовете от следващия ешалон, това са Русе, Бургас, Търново, Стара Загора и Благоевград. Като без значение колко се рекламира (Бургас примерно доста се рекламира, но от това няма особена файда), където има смисъл ще се случи. Мисля че специално по отношение на разработването на софтуер, Русе си има всички дадености.
«
Последна редакция: януари 28, 2021, 02:34:18 от n00b
»
Активен
bgdimitrov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #218 -:
януари 28, 2021, 09:29:23 »
Първо не е хоум офис, а дистанционна работа. Хоум офис е ако си вкъщи за няколко дни в седмицата примерно.
Работниците са даже по ефективни от вкъщи (масово резултатите са на едно ниво или по-високо от преди) и не са чак толкова много хората които обичат офиса, освен хора които имат деца вкъщи или бягат от жена си.
«
Последна редакция: януари 28, 2021, 09:33:27 от bgdimitrov
»
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #219 -:
януари 28, 2021, 11:53:08 »
Хоум офис си е точно работа от вкъщи без абсолютно никакво значение дали ще е един ден в месеца или през цялото време (както сега). Но все пак, не виждам семантичните спорове какво точно аджеба е хоум офис и какво дистанционна работа какво значение имат. Почти не познавам хора които се радват на тази ситуация вече, а първоначално не беше така наистина. Подозирам също че когато свърши, ще се случва на доста хора да им залипсва. Преди пандемията можех да си вземам два дни седмично вкъщи, е познай - вземал съм си само ако пипна някаква настинка, която не е достатъчно сериозна че да ходя да се занимавам да ходя по клиники и лични лекари и да се занимавам с болнични и картони. Не защото не мога да се понасям с домочадието (то е по училища и градини, а жена ми е на работа), а защото ми е по-сложно да си свърша работата така. Едно е да хванеш да си поприказваш с колеги за някакъв проблем, ако ще на бялата дъска да се надраскат разни неща, съвсем друго е да ходиш да правиш срещи по тиймсове, зуумове и каквото там е богоугодното, да не говорим че еквивалента на бялата дъска (miro или каквото пак там е богоугодно) винаги е тотално саката история с която повече се бориш, отколкото помага.
По отношение на това дали не им харесва само на хората с деца, жени, родители и прочее, това също ми се вижда нелепо, най-малкото защото какво - вземат че ти се родят деца и тогава беж в София защото там е офиса, така излиза.
Активен
SKCH
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 462
«
Отговор #220 -:
януари 28, 2021, 07:42:42 »
Цитат на: n00b в януари 27, 2021, 10:14:39
Аз работя в този сектор. Като цяло да - според мен има потенциал в града за това, някъде след Пловдив и Варна, може Русе спокойно да е (то и сега до голяма степен е - "конкуренцията" ни е Бургас и Велико Търново). За да пишеш софтуер в крайна сметка не трябва много - работно място, читав интернет...и май това. Естествено когато започне да скалира това вече става по-различно, наличие на читави офис пространства, транспортна (летищна) свързаност - в Русе има все още достатъчно свободни офис площи в сграда клас А в бизнеспарка (докато примерно в Стара Загора и Търново няма), а летището в Букурещ е наблизо и това е огромен плюс. Другото важно (донякъде надценявано) е наличието на квалифицирани хора - което не работи точно така или по-скоро вече не работи точно така, нивото генерално е паднало доста и вече никой не разчита да намери за малко време кой знае колко знаещи и опитни хора - чат-пат такива които си сменят местоработата, но огромната част си се обучават, а част от тях нормално не става така или иначе. В Русе имаме предимство с МГ и университета, с което сме пред Бургас и да речем относително на сходно ниво с Търново. Като цяло потенциал очевидно има доста.
Сега за компаниите - в момента в Русе има няколко местни такива (плюс чужди, ама основани от русенци и опериращи в Русе). Част са продуктови, чуждо-русенските са предимно аутсорс. Те са предимно малки фирми, някои се разрастват. От софийските компании, комай големите са Мусала, Сирма и Ментормейт. В София не знам да има особено високо мнение за тях, Мусала и Сирма специално са известни с това че наемат млади и неопитни хора на които не плащат особено добре и са малко или много някаква начална спирка в развитието. Не съм имал щастието да работя в нито една от трите, но познавам хора които са го правили. Мусала и особено Сирма са доста свързани с държавни поръчки. Ментормейт са си 100% аутсорсинг, със заплащане около средното (и под него), нищо супер специално, тъй като имат екипи извън страната и работят по чужди проекти, според мен са половин идея по-добре от останалите две (като заплащане и като да има какво да се научи там - отново в русенския офис какво представляват - не знам). Но човек не трябва да си прави илюзии, при тях си е сокоизтисквачка, подходяща човек да натрупа опит и да свикне на порядките. От сходен калибър и идея е СкейлФокус, които няма да се учудя скоро да отворят офис в Русе след провала на бургаския им и след ковид издънката при тях - като цяло там е добре за млади хора хора да трупат опит, плащат относително добре, но след време човек започва да търси други неща, работата в аутсорсинг компания от гледна точка на програмист съм забелязал че се толерира до някъде 30-годишна възраст, след това хората осъзнават достатъчно добре какво се случва и гледат да скочат в продуктова компания (при някои от тях е патологично даже, но може би просто на мен ми изглежда странно - аз съм работил цял живот в продуктови компании).
Като изключим една шепа малки русенски продуктови фирмички (където апропо и плащат добре), слончето в магазина е faac - това е международна компания с международни клиенти, продуктова, с българския офис в Русе, вярно те се занимават с по-специфични неща (embedded програмиране). Там познавах хора които работеха преди много години (докато фирмата беше още американска) - плащаха изключително добре като за Русе, при много добри условия. Ето такива компании трябва повече да има в Русе, още 2-3 биха променили много нещата. Друга (неголяма) фирма за която знам в Русе беше свързана с некакви фитнес щуротии по щатско, изглеждаше като нещо забавно, а и предлагаха около и над средните софийски заплати, само че в Русе. Те се занимават с някакви php/модерни фронтенд фреймуъркове, за съжаление обаче не се занимавам с това и не ми е и интересно.
Като заключение да - вярвам че има мегдан и ще се развива, защото като цяло в София вече е много сложно. Вече доколко ще успее да се развие и дали ще успее Русе да се възползва от това по-добре от други градове не знам, има всички шансове, но това само по себе си не гарантира че ще стане.
Благодаря за подробното разяснение. А какво се е случило със СкейлФокус?
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #221 -:
януари 28, 2021, 10:17:39 »
Предполагам из дебрите на интернета е изписано немалко по въпроса, аз поне съм попадал инцидентно на дискусии по тази тема, а част от нещата съм ги чувал и от други хора, та такива работи.
Активен
bgdimitrov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #222 -:
февруари 06, 2021, 02:23:28 »
Най-големите производители на прасета в България, сред които Свинекомплекс „Голямо Враново“, планират изграждането на две големи съоръжения – кланици с фабрики за разфасовка, която да доведе до революция на пазара на свинско месо в България и на Балканите, съобщи управителят на „Голямо Враново Инвест“ Вихрен Димитров. Проектът е на стойност 50 млн.лв. и предвижда да има една кланица в Северна България в Русе и една в Южна България между Пловдив и Стара Загора. Освен свиневъдството, кланиците ще обслужват цялото животновъдство без птиците.
https://bit.ly/3tFRUQn
Активен
Slex
Full Member
Неактивен
Публикации: 172
«
Отговор #223 -:
февруари 22, 2021, 01:21:30 »
Според
репортаж на БТВ
, най-лесно човек може да си намери работи в момента в София и в Русе. Това, че по един такъв показател ни слагат заедно със София, говори добре за икономиката на града. Друг е въпросът какво е заплащането.
Активен
svetlin74
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 420
«
Отговор #224 -:
май 13, 2021, 01:32:06 »
Цитат на:
https://utroruse.com/article/781301/
Продукция за 4,4 милиарда лева произведоха фирмите в община Русе
Най-голям принос към националната икономика нормално има Столична община с близо 75 млрд. лв. продукция, която е 38% от общата за страната. Бургас (11,5 млрд. лв.), Пловдив (11 млрд. лв.), Варна (8,3 млрд. лв.) и Русе (4,4 млрд. лв.) се нареждат след столицата и допълват Топ 5. Шестият Стара Загора е далеч назад с продукция за под 3 млрд лева.
Активен
Страници:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...