Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русе - Европейска столица на културата 2019г.  (Прочетена 18839 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« -: август 06, 2012, 03:31:57 »


Смятам, че е редно да имаме отделна тема за кампанията. Русе се състезава със София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Шумен.

Пред доходното здание имаше изложба с лога за кампанията. Гражданите можеха да изберат своя фаворит като пускат своя вот в урна пред изложбата.
РУСЕ-ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019 ГРАД КАНДИДАТ

Лого номер 7 спечели и то продължи напред към вота на специално жури към общината. Журито избра пък лого номер 35. Предстои да се създаде фондация, която да направи финалния избор между двете лога. Ще бъде изградена на широка обществена основа с участието на институции от региона, местна власт, неправителствени организации, медии, творчески среди и туроператори. Във новоучредената фондация ще бъдат поканени и представители на Гюргево, защото Русе кандидатства като трансграничен регион. Ще бъде създадена и сметка, в която се очаква дарения да правят фирми, бизнесмени, русенци от региона и страната за да подкрепят финансово каузата. Като фондация, ще може да се кандидатства по програми и пред частни спонсори за финансиране.

Ето ги и двете лога, стигнали до финала:
И една презентация на културното лице на Русе:
Фестивали и ежегодни културни мероприятия в Русе:
В Русе има около 25 ежегодни фестивала и мероприятия. По-известните сред тях са Мартенски музикални дни, Златната гъдулка, Русенски карнавал, Международен кинофестивал за алтернативното кино, Международен театрален фестивал, Национална джаз-среща и Международен фестивал "Сцена край реката".

Театър, опера и кино:
Русе разполага с 3 театъра и една опера - Драматичен театър "Сава Огнянов", Държавен куклен театър Русе, Младежки театър Артистисимо и Държавно оперно-филхармонично дружество Русе. В градът има 10 киносалона с 1871 места.

Сцени и спортни съоражения в Русе:
-Сцените в Русе са около 12, като откритите са 2 (Летен театър и общинската сцена, която се сглобява пред общината за различни концерти). Театралните сцени са 3-голяма зала с капацитет от 601 седящи места, малка зала с капацитет от 160 седящи места и камерна зала с капацитет от 53 седящи места. Операта в Русе разполага с една зала, с капацитет от 408 души, а домът на културата има зала, разполагаща с 480 седящи места.

-Русе разполага с 3 стадиона и една спортна зала - Градски, стадион Локомотив, стадион Дунав и зала Дунав. Най-големия от тях е Градския стадион с около 25 000 души капацитет и има модерна лекоатлетическа писта по всички европейски стандарти. Останалите два стадиона имат по 10 000 души капацитет. Зала Дунав пък има 1200 седящи места. В строеж е многофункционална спортна зала с 5000 седящи места, на която ще могат да се провеждат каткто спортни, така и концертни, и фестивални мероприятия. Тя трябва да бъде завършена до края на 2013г. ФК Аристон пък обяви намерения за реконструкция на стадион Локомотив. Плановете са за стадион с 18 500 седящи места, 7500 от които да са покрити. Намеренията са всичко да приключи до 2015г.

Музеи и галерии:
-В Русе има 8 музея - Регионален исторически музей, Музей на градския бит "Калиопа", Къща-музей на семейство Обретенови, Къща-музей на Захари Стоянов, Къща-музей на Тома Кърдижев, Национален музей на транспорта, Пантеон на възрожденците, както и експозицията "Сексагинта Приста" при едноименната крепост.
*Стартиран е строеж на нов нумизматичен музей в Русе от братята Бобокови. За момента строежа е замръзен и крайния срок е неопределен.

-Галериите в Русе са 3 - Русенска художествена галерия, Галерия Силвена АРТ и Галерия Оказио.

Читалища и библиотеки:
-В Русе има 3 библиотеки - Регионална Библиотека "Любен Каравелов", Австрийска Библиотека "Елиас Канети" и Библиотека към Русенски Университет

-Читалищата, развиващи дейност в Русе са 11 - Народно читалище "Христо Ботев-1908 Русе", Народно читалище "Ангел Кънчев-1901", Народно читалище "Анжела Чакърян 2008", Народно читалище "Васил Левски 1945", Народно читалище "Георги Бенковски-1937г.", Народно читалище "Гоце Делчев 2009", Народно читалище "Захари Стоянов-1937", Възрожденско читалище "Зора-1866г.", Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1924г.", Народно читалище "Просвета-1915г.", Читалище "Ана Вентура"

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #1 -: септември 11, 2012, 07:07:16 »

Явно, че логото за кампанията на Русе е вече избрано.

2012-09-11 13.15.47.jpg
Русе - Европейска столица на културата 2019г.
* 2012-09-11 13.15.47.jpg (212.26 KB, 600x800 - видяно 969 пъти.)
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #2 -: септември 22, 2012, 05:46:11 »

Вчера бе открит фестивала за съвременна градска култура "Аз, градът". Тъй като събитието е доста мащабно и съответно влиза в календара на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019, слагам новината плюс програмата тук.

АЗ ГРАДЪТ: 40 събития : 10 дни : 10 сцени
19 Септември 2012
http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=1695640 иновативни културни събития ще се случат в Русе от 21 септември до края на месеца. На 10 сцени, разположени в различни части на града ще тече фестивалът за съвременна градска култура „Аз, Градът“. Проектът се реализира от Община Русе. Партньор е сдружение „Европейски пространства 21“. Проявите от „Аз, Градът” ще се осъществяват в продължение на 2 години – септември 2012 година и юни 2013 година.

Консорциум от седем организации от културния сектор на Русе обединява креативната енергия на десетки творци и изпълнители. Това са Международно дружество "Елиас Канети", Регионален исторически музей Русе, Танцово училище "Ню Йорк, Ню Йорк", Настоятелството на НУИ, Сдружение "Брод", компания "Момо", Драматичен театър "Сава Огнянов" Русе. Към тях се добавят творци и изпълнители от целия културен спектър.
Началото ще бъде дадено в петък пред Съдебната палата с голям рекламен въздушен балон, който ще се извиси над Русе. Арт маратонът ще може да бъде наблюдаван и в интернет. Организаторите ще стриймват 10 събития, както и директната връзка със словенския Марибор – Европейска столица на културата за 2012 година. Същата вечер, от 21.30 часа, е концертът „Джаз +“ с участието на триото АКА: Антонио Форчоне–китара, Адриано Адеуале-перкусии и Секу Кейта-кора.
Визуалност и звуково въздействие комбинират различни медии, за да моделират нови градски пейзажи. Продукцията на Арена Медиа „Звуци и картини от Русе“ търси аудиторията, ангажира я в пътешествие през времето и пространството, създава нова мимолетна среда за обитаване. Зрители ще бъдат всички на откритите сцени пред Съдебната палата, в кварталите „Здравец изток“ и „Дружба“ 3.
Римският пазар на Сексагинта Приста ще бъде отворен три дни: събота, неделя, и понеделник. Ще бъде представена възстановка на всекидневието и празниците на древните римляни чрез битови практики, игри, демонстрации и кулинарни дегустации. Римският Ол инклузив ще се случва по пет пъти на ден. Пазарът ще завърши на кея с атрактивна игра на шах от живи фигури. Не трябва да се пропуска и Робското пазарче. Римският пазар на Сексагинта Приста ще работи от 10.00 до 18.00 часа.
В последният уикенд на септември организаторите на фестивала за съвременна градска култура „Аз, Градът“ пренасят действието в Парка на младежта. На 29 и 30 септември там ще се вихри „Тийн фест“. Предвидени са различни ателиета по приложни изкуства, демонстрации на бойни изкуства, литературни пърформанси, графити фестивал, игри, състезания и турнири. Ще има специално място за ЕКО земеделие в градски условия.

Пълната програма на фестивалът:
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #3 -: октомври 05, 2012, 10:45:12 »

Линц ще помага на Русе като кандидат за европейска столица на културата през 2019 година
5 Октомври 2012
RuseInfoДнес кметът на Община Русе Пламен Стоилов и зам.-кметът Страхил Карапчански се срещнаха с Н.Пр. Герхард Райвегер - посланика на Австрия. Поводът за визитата му беше откриването на третото издание на фестивала „flow” от 18 до 21 октомври в град Русе. Той ще събере над 70 творци и учени от десет Дунавски страни.

По време на срещата австрийският дипломат заяви, че оценява високо вниманието на кмета на Русе и неговия екип към предстоящия културен форум. Негов организатор е Австрийското външно министерство.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов, благодари на посланика, че са избрали нашия град за провеждането на фестивала “flow” и подчерта, че това събитие е изключително важно за успеха на кандидатурата ни за Европейска столица на културата 2019. Той допълни, че Русе ще разчита на подкрепата на Австрия. В тази връзка, дипломатът предложи сътрудничество между Русе и австрийския град Линц, който е бил Европейска столица на културата през 2009 г. Кметът прие отправеното предложение, а г-н Карапчански допълни, че Русенската община подготвя концепция за проект, с който ще търси сътрудничество с бивши градове които са били културни столици или градове които имат амбициите да участват в тази надпревара.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #4 -: ноември 01, 2012, 07:11:12 »

Правим фондация за кандидатурата `Русе 2019`
1 Ноември 2012
АРЕНА

УС на фондацията трябва да определи и логото на кампанията за Европейска столица 2019

“Русе – град на свободния дух” ще се казва фондацията, която ще организира представянето на града като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година. За учредяването й от бюджета ще бъдат извадени 10 хиляди лева. Решението обаче трябва да вземе общинският съвет на следващото си заседание. В предложението на кмета Пламен Стоилов е записано, че на името на фондацията ще бъде открита набирателна сметка.
Активен

sony
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 22


Профил
« Отговор #5 -: ноември 02, 2012, 06:52:32 »

За какво се хабиш?
Тази инициатива я има в евросъюза от 1985 г. и първите 20 години са се изредили всички големи столици и едва от няколко години се прокракрадват и други градове, след като вече е минал реда на столиците.
Е, България сега за първи път има право да се кандидатира, така че познай кой град ще бъде първият печеливш.
« Последна редакция: ноември 02, 2012, 09:37:52 от sony » Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3252Профил
« Отговор #6 -: ноември 02, 2012, 08:16:10 »

Инициативата е от 1985-та и от 43 културни столици (Люксембург е бил 2 пъти), 14 са георгафски столици, като няма абсолютно никаква закономерност кой - кога. Единствено в периода '87-'89 има 3 подред. До 2016, до когато са известни бъдещите културни столици, от 10 града има само една географска.
Активен

Във форума се ражда истината.
sony
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 22


Профил
« Отговор #7 -: ноември 02, 2012, 09:46:25 »

Но страните на тези 10 градове не за първи път стават домакини на тази инициатива и затова е даден шанс вече на провинциалните градове. Grin
Пак повтарям - когато нестолица от дадена държава печели домакинство, то или, защото столицата не се е кандидатирала, или вече дадената столица е била домакин преди 10-20 години.
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3252Профил
« Отговор #8 -: ноември 11, 2012, 09:36:11 »

Докажи го
Активен

Във форума се ражда истината.
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #9 -: ноември 23, 2012, 07:14:49 »

Русе може да кандидатства отново за "Знака за европейско наследство"
23 Ноември 2012

Първата процедура по подбор за "Знака за европейско наследство" Европейската комисия ще проведе през 2013 г. и тогава ще станат ясни първите негови носители.

Архитектурно-историческият център на Русе е един от 68-те обекта в ЕС избрани по старата схема, които могат да кандидатстват отново. Досега този знак не беше европейска инициатива, а се присъждаше по преценка на държавите-членки. В България останалите са Музикален център „Борис Христов“, Мемориален музеен комплекс „Васил Левски“ и Археологически обект Дебелт.

"Знакът за европейско наследство" цели да изведе на преден план обектите, които възхваляват и символизират европейската интеграция, идеали и история. Той е замислен като отличие и присъждането му ще бъде по-скоро за символично значение и образователната стойност на обектите, отколкото заради техните архитектурни или естетически достойнства.

В периода между 2013 и 2014 г. държавите-членки ще могат да номинират за отличието по четири обекта. От 2015 г. нататък селекцията ще се провежда на две години, като всеки път държавите ще могат да кандидатстват с не повече от два обекта, а независими експерти ще избират максимум по един обект от държава. Участието в инициативата е на доброволни начала.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #10 -: декември 01, 2012, 10:38:56 »

Аристократично Русе възстанови традициите на Виенския бал
1 Декември 2012Първият от 145 години насам Виенски бал се проведе снощи в Русе. Той беше кулминацията на честванията по повод 110-та годишнина на емблематичното за града Доходно здание. Всички представления, форуми, изложби и концерти провеждани в сградата през последния месец преминаха под мотото "110 години Доходно здание - 110 години история, изкуство и култура в сърцето на Русе".
Заключителната част от празника започва в 17.40ч. снощи със светлинно 3D шоу. Върху фасадата на Доходно здание, в продължение на 7 минути, бяха проектирани светлинни ефекти, съчетани с музика. Непосредствено след него, във фоайето на сградата беше изнесено театрално представление, пресъздаващо дворцовия живот през средновековието. То беше представено от младите таланти от театър-школа "Артистисимо", с ръководители Иглика Пеева и доц.д-р Александър Илиев. Интересът на русенци беше провокиран и от изложбата на театрални костюми, подредена във фоайето.
Празникът продължи със специално подготвен спектакъл от актьорите на ДТ "Сава Огнянов" в Голямата зала на Доходно здание.
Виенският бал беше открит малко след 19ч. в зала Европа" от зам.-кмета по Европейско развитие Страхил Карапчански. Той приветства всички гости от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов и подчерта, че това събитие ще затвърди авторитетната позиция на града ни на културната карта на Европа. Г-н Карапчански допълни, че то ще има своя съществен принос за възрвръщане на аристократичния дух на русенци и че е още един повод да вярваме в успеха на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата 2019г.

Своеобразната домакиня на бала - директорът на ОП "Русе арт" Анжела Иванова също приветства с добре дошли гостите на събитието и ги увери, че съвместно с целия екип на предприятието и с колегите им от ДТ "Сава Огнянов" ще положат усилия този бал да се превърне в традиция.
Поканени да присъстват бяха представители на местната и държавна власт, както и на съсловни организации на всички, свързани
през годините с Доходното здание - архитекти, строители, художници, писатели, творци. Сред гостите бяха и представители на всички културни институции, започнали своята дейност именно в емблематичната сграда.Музикален домакин на събитието беше Общинският духов оркестър. Балът започна с полонез, изпълнен от балета към Държавна опера - Русе. Г-жа Иванова и част от гостите демонстрираха завидни умения в задължителния за баловете валс. За аристрократичния дух на вечерта допринесоха и изпълненията на абитуриентите от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", танцьорите от Клуб по спортни танци "Настроение" и солисти от Държавна опера - Русе. Елегантната атмосфера беше допълнена и от украсата и кетъринга на Lucky Onion Catering и от изтънчените вина на ВИНПРОМ - Русе.

Изненадата на вечерта беше изпълнението на Анжела Иванова съвместно с Общинския духов оркестър на популярната песента "Fever", което "взриви" зала "Европа" с аплодисменти.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #11 -: март 19, 2013, 04:05:26 »

Общината пусна официалната фейсбук страница на кампанията. Набира доста бързо популярност, макар да е създадена едва преди около месец.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #12 -: март 19, 2013, 04:06:34 »

Кметът на Гюргево Н. Барбу: Общините Русе и Гюргево се обединяват в подкрепа кандидатурата на Русе за културна столица на Европа през 2019 година
16 Март 2013Община Русе, поканена да участва в селекцията за титлата "Европейска културна столица" през 2019 година в конкуренцията с град от Италия, е предложила на Община Гюргево да се обединят в това действие. Така, двете местни администрации, в Русе и Гюргево, ще създадат здраво партньорство, което да донесе титлата в Еврорегион "Русе - Гюргево", признат като място за добро трансгранично сътрудничество през последните години. Оповестяването на това стана от кмета Николае Барбу по време на официална среща. Самият протокол за сътрудничество ще бъде подписан на 25 март в Русе. Ако Еврорегионът Русе - Гюргево стане през 2019 година "Европейска столица на културата", това ще допринесе съществено за положителния образ на двата града на Дунава, а също така ще донесе съществени инвестиции в градската среда, туризма, културата.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #13 -: март 19, 2013, 04:07:03 »

Българският Патриарх, Русенският кмет и Букурещката филхармония – на откриването на Мартенските музикални дни
16 Март 2013Международният фестивал Мартенски музикални дни беше официално открит тази вечер с концерт на Филхармония „Джордже Енеску”-Букурещ, с диригент Кристиян Бадя. Музикантите изпълниха увертюра „Римски карнавал” на Ектор Берлиоз, Концерт за цигулка №1 на Хенрик Виенявски и „Морето” на Клод Дебюси. Солист беше световно известният български цигулар Минчо Минчев, който беше извикан на бис.

Това се случи и с колегите му от Букурещката филхармония, които изсвириха произведения от операта „Кармен”, както и „Радецки марш” на Йохан Щраус, под бурните аплодисменти на публиката. По примера на Виенските новогодишни концерти, Кристиян Бадя се обърна към залата, чиито ръкопляскания за кратко дирижира.

По традиция, началото на фестивала беше поставено с изложба, тази година на известния русенски художник и културен деец Иван Токаджиев. Тя вече е представяна в няколко големи европейски столици, като краят на цикълът се постави днес в Русе. Във фоайето на Доходното здание бяха изложени платна в сюрреалистичен стил, пейзажи и избражения на коне.

Тя, както и концертът по-късно, бяха открити от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, който официално обяви началото на 53-тото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”. Събитията, свързани с него, са подчинени на успеха на русенската кандидатура за европейска столица на културата 2019 г., стана ясно от речта на Стоилов преди концерта.

Сред официалните гости бяха българският Патриарх Неофит, който все още управлява и Русенската епархия, областният управител Стефко Бурджиев и заместникът му д-р Андриан Райков, българският посланик в Букурещ Александър Филипов, председателят на Общинския съвет засл. проф Васил Пенчев, зам.-кметовете Иван Григоров, Страхил Карапчански, и др.
Поздравителни адреси и цветя бяха изпратени от президента Росен Плевнелиев, новият министър на културата Владимир Пенев, областният управител Стефко Бурджиев, русенски депутати от 41-ото Народно събрание, генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, кметът на Гюргево Николае Барбу, ректорът на РУ „Ангел Кънчев” проф. Христо Белоев и др.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #14 -: март 30, 2013, 11:16:04 »

Татяна Лолова: Когато за първи път видях Русе, полудях по него
19 Март 2013"Когато за първи път видях Русе, полудях по него". Това сподели днес по време на срещата си с кмета Пламен Стоилов една от иконите на българския театър Татяна Лолова. Тя е в града ни за да представи моноспектакъла "Дуенде" по творби на испанския поет и драматург Федерико Гарсия Лорка.

"Фурията" на българската драматична сцена ще играе тази вечер от 18.30ч. на сцената на Военния клуб.

"Всички мислят, че съм русенка, защото съм влюбена в града. Когато пристигнах тук, мислех, че идвам за цял живот", каза актрисата по време на изключително емоционалния си разговор с кмета Пламен Стоилов.

"Кръстих сина си на Сава Огнянов, внукът ми и племенникът ми също носят името на този велик актьор", сподели още Татяна Лолова.

Стоилов й благодари за топлите й чувства към Русе и й представи накратко приноса на неговия екип за културата на града. Той подчерта, че наред с ремонта на емблематичните за Русе сгради на Операта и Дома на културата, в момента се работи и по още редица проекти - "Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл" и "Зелена и достъпна градска среда", които ще допринесат също за подобряване облика на Русе и по-специално на свързаните с историята и културата на града ни сгради и институти.

В знак на признателност към любимата на много поколение актриса Стоилов поднесе на Татяна Лолова почетна значка "Русе" и картина с изглед на Доходното здание, където актрисата е направила първите си стъпки на професионална сцена. Лолова заяви подкрепата си за кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019г. и прие да запише кратко видеопослание, в което споделя спомените си от града и защо Русе заслужава да спечели тази престижна надпревара.
Активен

Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.137 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.039s, 2q)

Google e прегледал тази страница януари 15, 2021, 08:52:52