Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: anotherbrother в декември 14, 2007, 02:02:30Титла: bezhaberie.com
Публикувано от: anotherbrother в декември 14, 2007, 02:02:30
Има ли Русе нужда от подобно отворено писмо?!

bezhaberie.com (http://bezhaberie.com)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Orthodox в декември 14, 2007, 08:24:15
Абе то всеки голям град си има своите проблеми с благоустройството, и колкото е по-голям, толкова са по-много и по-трудни за решаване. Важното е все пак администрацията да има решимост да ги преодолява. И в това отношение си мисля, че Русе е в доста по-добро положение от София, чиито проблеми пък са доста по-сериозни. Но поне се вижда, че Общината на Русе има желание и реално предприема действия за подобряване на нещата в града ни. Доколко тия действия са достатъчни и подходящи - това е отделен въпрос. Все пак обаче не пречи да се посочват и напомнят на Йотов и екипа му съществуващите неуредени неща, макар че човекът явно си върши нелошо работата и е наясно с повечето от тях...


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: n00b в декември 14, 2007, 08:15:18
За жалост всичко това е вярно. Големи далавери стават в столичната община, а и понеже няма големи амбиции засега да бъде туристически град, много неща са заебани. Много глупаво, понеже обективно погледнато, в Русе повечето неща свързани със състояние на инфраструктура и подръжка на общинската собственост, са много по-добре, въпреки, че Русе няма такива възможности и подръжка от държавата.

За щастие, от друга страна много неща се и оправят. Просто хората много взеха да врякат, от друга страна, тази година бюджетът е 400 милиона евро и батбойко се готви за избори отново и трябва да показва дейност...та така. Очаквам доста неща да се оправят в София, което е добре за лицето на страната ни пред чужбина.

Между другото, наскоро четох, че бюджетът на Скопие е 48 милиона евро за 2008. Т.е почти колкото на Русе, въпреки че имат население от 600-700 хиляди души. Така че определено тук нещата не са толкова отвратителни хех..

От друга страна, на Букурещ е 2 милиарда и нещо, на Загреб е 900 милиона, на Белград около 700 милиона. Грубо...


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Linov в декември 15, 2007, 11:50:41
е все пак според мен м/у София и Букурещ няма място за сравнение човек... така че нормално.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: equinox в август 18, 2008, 06:52:36
Днес пак погледнах въпросният сайт. Вижте какво пишат авторите:

...Молим всички посетители на сайта, които коментират и изпращат снимков материал, но не са от София, да посочват от кой град са. Сайта ще го разширим и ще направим секции за различните градове. Също ще трябва да следят и развитието на повдигнатите от тях проблеми, защото ние нямаме такава възможност.

Ако в някой град, общинската администрация начело с кмета, е направила нещо добро, красиво и професионално за гражданите си, по отношение на градската среда, изпращайте и такива снимки. Защото знаем, че в много от Българските градове, даже и села, поне в централните им части има поддържани, подредени, чисти и красиви места. Това ще е поучително за столичния кмет и неговата администрация. 

Много от гостите ни, пишат коментарите си на посочения e-mail. Те са интересни, но незнаем дали трябва да ги прехвърлим в “книгата за гости”. Тези които съдържат и снимки, ще си позволим да ги прехвърлим на сайта. Ползвайте пощата за изпращане на Вашите снимки със името Ви и ако имате пояснения за тях. Също ако желаете личен контакт. Благодарим Ви, предварително.

Явно сайта ще трябва да го реконструираме. Разнообразните проблеми, ще ги отнесем към различни раздели, за да може по-лесно да се борави с тях, а и по лесно да  се проследява развитието и качеството им на изпълнение. В интерес на истината, когато го създавахме, не допускахме, че ще има такъв отзвук. Радваме се, че все още в България са останали истински граждани на тази страна. Макар, че идеята ни, с която се нагърбихме, да се очертава като  доста трудна, няма да се откажем и се надяваме с Ваша помощ да я продължим.

Благодарим, още един път на всички които ни подкрепят и искат да ни помагат... 


 
Какво ще кажете? ;D


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Kaloyan Borisov в декември 18, 2008, 03:46:26
Има какво още да се прави.
Някои  сеща ли се за подлеза до Замеделския Колеж. Каква воня се носи от там.Това че не се изпозлва не значи,че трябва да го оставят.Дамм иначе да бяха развили идеята и да построят нещо-
Печатни платки,СБА.
Сещам се и за подлеза на ж.п. Гарата - занемарен.

След като не се използват, защо не направят нещо по-смислено с тях - складове или да  отдават под наем целите помещения.     


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: deian в декември 18, 2008, 11:34:29
Подлеза пред ЖП гарата е пооправен, светъл е и чист.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 18, 2008, 01:41:54
Има ли Русе нужда от подобно отворено писмо?!

bezhaberie.com (http://bezhaberie.com)

Би било хубаво и за Русе да има подобен сайт, където потребителите да публикуват снимки, които да служат като сигнал към кмета и така по-бързо да се отстраняват проблемите.
Аз лично със сигурност ще се включа със снимков материал. Всеки ден се сблъсквам с доста неуредици и отдавна се каня да ги снимам и да ги споделя в подобен проект. Ако някой се наеме да направи такъв сайт, нека после публикува и тук един линк. След това можем да го пратим и до общината.

П.С. За да не бъде сайта просто една галерия с дупки и мръсни улици, предлагам да се направи възможност до публикуваната снимка, да се публикува и друга от същото място със вече решения проблем. Докато се реши нека на мястото на допълнителната снимка да стои някакъв текст от рода на "проблема все още не е решен"
Надявам се идеята да ви се стори интересна и най-вече да се намери някой спец в уебдизайна да разработи такъв сайт. Със сигурност ще е много полезен за Русе и русенци.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: deian в декември 18, 2008, 01:43:57
Чак пък сайт. Като за начало, направи тема и пускай тук. Не са чак толкова нещата, че да заслужават сайт. А и чрез форума ще има по-голяма популярност, отколкото някакъв неизвестен никому сайт.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 18, 2008, 01:50:45
Повярвай ми, доста са нещата, които заслужават да влязат в такъв сайт.
Прав си, че в началото няма да е известен, но с общи усилия може да достигне до ушите и очите на общинарите.
Както и да е. Все пак това е просто идейка. Ако не намери одобрение, сред форумците тук, значи няма смисъл.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: equinox в декември 18, 2008, 05:09:01
Така е има много неща. Просто вече не ни правят впечатление. Даже не сме сигурни дали са нередни. Едно излизане извън България действа много отрезвяващо.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Linov в декември 18, 2008, 06:20:35
Май по-добре да не излизаме, че после... И аз подкрепям идеята за такъв сайт. Мисля, че има предостатъчно материал. И аз бих публикувал снимки.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: deian в декември 18, 2008, 07:30:28
Ами хайде, правете го тук!


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Orthodox в декември 18, 2008, 08:01:13
Аз самият отдавна си мисля за една такава тема (вариант - суб-форум на Русе / Rousse), в който със слово и/или снимки да обръщаме внимание на русенските неуредици, и така да подтикваме когото трябва към оправянето им. Пък и нали подзаглавието на раздела е За нещата от града. Добри лоши това е мястото! (Впрочем, ако точно се спазва пунктуацията, второто изречение би трябвало да изглежда така: Добри, лоши - това е мястото!) Значи може - и трябва - да се пише и за лошотиите. Защото както Луната си има тъмна страна, така е и с един град. И тук място за субективизъм и идеализации няма - така само се замазват нещата и се отлага решаването им. Помните ли как беше казал Левски: Ти, байно, кажи моите кривици, аз твоите, па сетне да вземем да се поправим и да вървим заедно напред. Ето така трябва!

Общината ни напомня нашите "кривици" чрез глоби и разни други санкции, когато сгазим лука по някакъв начин. Ние пък като граждани също имаме правото (даже сме длъжни) да изискваме от екипажа на "Големия кораб" да си върши свястно работата. Още повече, че има признаци нашият форум да се поглежда от време на време от общинарите. Веднага бих се включил в такава тема с поне едно фото-напомняне за една грозотия и историческа несправедливост, покрай която често минавам на пък за и от работа, пък и е на централно място. Само някой да открие темата и поствам... ;)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Linov в декември 18, 2008, 08:16:01
Прелагам като суб-форум в "Русе" Шефчето да създаде "Безхаберие" и там да си отваряме темички. Например улично осветление, сгради, състояние на пътищата и всякакви други. Мисля, че вече сме писали по някои теми като например "нужда от реставрация". Та може и да ги премести там такива разсъждения, стига да има и други. Аз също по принцип съм против обременяване на форума с много под-под-папчици, но мисля че тази е нужна!
Пък това със здравеопазването може и да се махне... :-[


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Orthodox в декември 18, 2008, 09:06:34
Пък това със здравеопазването може и да се махне... :-[

Защо бе, човек? ::) Толкова ли е маловажно как ни лекуват?


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: СкручЪ в декември 18, 2008, 09:12:00
Готино ще е в самия форум да има такава тема, но не мислите ли, че няма да е зле да се праща копие на Община Русе?
П.П. В "Здравеопазване" малко хора пишат. Търсенето определя предлагането


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Linov в декември 18, 2008, 09:15:31
Той Ортодокса е лично засегнат  :-\ Мисълта ми е, че може да се направи една папчица, да не е цял суб-форум, колега Ортодокс. Просто вътре има едва една папка и тя не е кой знае колко текуща. Може да я прекръстим на здравеопазване и там да си пишем общо. Темата е важна, естетвено. Ти самият виждаш, че аз съм ти редовен клиент. Просто не е толкова обширна за сега, колкото са другите.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Kaloyan Borisov в декември 18, 2008, 11:35:53
Прекалено измествате темата, и така нищо не казвате. В случея няма значение формата  важно е съдържанието :).
Та от там , айде първо си изясним  проглемите, след после сайта :P.

Днес разбрах , че до МГ-то имало недовършен подлез.Свърталище на наркомани и бездомници.

А какво прави общината за  хората без дом? Всеки ден виждаме тези хора и просто ги отминаваме , щотото вунят ужасно.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Kaloyan Borisov в декември 19, 2008, 12:17:11
клош-арт - http://velqn.com/?tag=%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D1%88-%D0%B0%D1%80%D1%82&paged=5 (http://velqn.com/?tag=%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D1%88-%D0%B0%D1%80%D1%82&paged=5)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: СкручЪ в декември 19, 2008, 12:33:09
Адаш, то че до МГ има незавършен подлез - има. Но е затворен и няма как да се влиза


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 19, 2008, 12:04:28
Мисля, че с отделен сайт ще е по-добре отколкото под-форум. Ето примерен вариант.  8)

(http://kachi-snimka.info/images/viu1229680886o.JPG)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: SW2FL в декември 19, 2008, 03:52:06
Хах! очаквам поне 2 такива интересни снимки с коментар и ще го направим :)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: equinox в декември 19, 2008, 05:17:12
Преди време бях пратил едни снимки на вестник Капитал за разни незаконни сметища. Едно такова има точно под заведение Норд. Всъщност не знам дали го има това заведение вече, но боклуците сигурно си стоят. Не е проблем да се поразходя малко с фотоапарата :)

(http://www.capital.bg/shimg/zx350_330080.jpg)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Kaloyan Borisov в декември 20, 2008, 02:37:20
Само да се възмощаваме, и да чакаме някой се сети ........
Тея боклуци (под Норд)стоят там от години. И най вероятно още дълги години ще си останат там.

"Аве на кой му стиска да изчисти  кацата с ла....та" :P.
"Ам за клошарите щто не казвате нищо" :P.

Нищо лично но ............... тъпо е да говорим как се правят сайтове и форуми.   


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Linov в декември 20, 2008, 10:10:40
Ти предприел ли си нещо до момента? Питам съвсем приятелски, понеже усещам малко усъдителен тон в последното ти изречение, а все пак всички тук сме отдавна в този форум и не претендираме за нищо. Това си е форум а не някаква местна инициатива по отстраняване на проблемите.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: equinox в декември 20, 2008, 10:45:28
В случая това сметище си има точен източник. Едва ли някой може да се чуди от къде са дошли тези боклуци - ами от заведението. Не е моя работа да чиста сметища, въпреки че съм участвал в такива мероприятия. Преди години чистихме къмпинга до село Шкорпиловци, защото тогава България беше домакин на световното първенство по спортно ориентиране. Събрахме над 40 чувала с боклук. От общината бяха обещали да праят камион да ги вземат, но и това не направиха и се наложи да ги хвърляме пак в едни храсти. Толкова труд на вятъра.  >:D Мисля, че е работа на общината да санкционира когато стават подобни работи. Русе не е само центъра, въпреки че и там стават свинщини... Ами заведението баба Яга? Сложили са там някакви пластмасови кофи за боклук и нощем кучетата ги обръщат и на всякъде става като сметище. Толкова не могат да сложат един нормален контейнер или пък да измислят как да предодвратят това. Пак ходих да се карам на управителката на заведението, но това пак не е моя работа. Би трябвало да има органи следящи за подобни нередности. Има сума си подобни случай, в които общината просто отказва да си върши работата.  >:D


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Kaloyan Borisov в декември 20, 2008, 11:24:39
Не не съм направил нищо по въпроса , просто ми беше интересно какво мислите.
Незнам обикновенно когато говоря за проглеми , го правя защото търся някакво решение.От там ,
преценявам и хората.

А това "не е моя работа" - ОК.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: n00b в декември 20, 2008, 07:15:46
Идеята има смисъл. Внася се оплакване в общината и това се изчиства. Ако вече общинарите не направят нищо по въпроса тогава трябва да псуваме и да се тюхкаме. Значи опазването на чистотата и реда е задължение колкото на съответните институции, толкова и на хората. Ако хората не си вършат работата, нямат право да изискват общината да я върши. Просто всички си имат задължения. Не може да се оплакваш от нещо, а да не направиш нищо по въпроса, просто няма логика.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 02, 2009, 12:35:45
Посъбрах малко снимков материал с проблемни участъци в Русе.
Ще се прави ли подобен сайт или ви отслабна миналогодишния хъс  ;)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: SW2FL в януари 02, 2009, 01:29:27
Да :) последно време търся система с която да работи ... май най ми харесва datalive engine ... но ще тествам още една - 2


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 02, 2009, 01:42:03
О, чудесно! Значи идеята ще се реализира. Приемаш ли идеята за адреса на сайта? ;)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: SW2FL в януари 02, 2009, 02:07:09
zakmeta.ruselive.com? Приемам и други идеи :)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 03, 2009, 11:18:49
Да точно това! Мислех за различни варианти, но не ми идват на идея по-подходящи от това.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Kaloyan Borisov в януари 04, 2009, 01:29:46
Вижте  това - http://razmisli.wordpress.com/2008/10/28/bokluk/ (http://razmisli.wordpress.com/2008/10/28/bokluk/)

И коментара ,който ме впечетли.

"болшинството българи има колективистка култура. Удар в дестятката! Напук на куп лаици, които смятат българина за див индивидуалист. Затова всичко се постига чрез семейството или мрежата от роднини и познати. Разбрах защо бизнеса у нас е толкова потънал в семейственост и връзкарщина. Както и куп други неща. На човек, който е върл индивидуалист му се гади от това."


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 13, 2009, 07:38:04
Надявам се скоро да тръгне сайта за фотосигнали към кмета. Ето един сигнал от мен, с който смятам да участвам:


01 Януари 2009
Разбит тротоар по ул.Муткурова (в отсечката между Сливница и Оборище)

(http://lh4.ggpht.com/_jRb3eGTKKms/SV05kKdWhEI/AAAAAAAAACU/tHSfjzHIxaY/s640/STA60100.JPG)

(http://lh6.ggpht.com/_jRb3eGTKKms/SV05lSZ3SnI/AAAAAAAAACc/McFZY5DiRRw/s640/STA60101.JPG)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Orthodox в януари 13, 2009, 08:03:09
О, тя тази картинка всъщност е доста масова по русенските тротоари, и ако вземем да постваме тук внимка на всяко такова място, ще стане цяла галерия на скапани тротоари. Да се надяваме обаче, че оправянето им е залегнало в плановете на Общината за близките години... ???


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 13, 2009, 08:20:59
Не са само тротоарите. Има проблеми и с уличните платна, с осветлението, чешмичките, детските площадки и т.н.
Когато тръгне сайта ще видиш, че ще бъде изпъстрен от сигнали от различно естество.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Linov в януари 15, 2009, 09:55:16
Русенци, не издребнявайте - съхранете нервите си!  ;)


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: equinox в януари 16, 2009, 01:40:59
Наистина какво да издребняваме. То цялата държава прилича на кенеф. Просто свиквайте.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 18, 2009, 12:45:46
Може би точно това е проблема. Свикваме с мизерията и неуредиците, с които се сблъскваме всеки ден. А не би трябвало да е така.
Един такъв сайт за фотосигнали няма да е хабене на нерви. Той би могъл да е много полезен и за нас и за самите общински служители.
А пък и освен за фотосигнали, той би могъл да бъде и за "фотопредложения". Например да публикуваме снимка на дадено място и със текст да развиваме идея за естетическото оформление на района. По-напредналите може да развиват идеите си и чрез илюстрации и т.н.
Как ви се струва?


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Orthodox в януари 18, 2009, 10:01:23
Струва ни се напълно конструктивно и целесъобразно. Един сайт, по който и общинарите да могат да си "сверяват часовника" какво са свършили и какво още им остава несвършено. Дори и това да се изнася в рамките на този форум, пак ще е полезно - вероятно от Общината хвърлят сегиз-тогиз по един поглед тук. Но още по-удобно и практично би било да има отделен сайт за тази тематика, който даже официално да бъде предложен на вниманието на Общината и където всеки русенец да може да направи предложение, да изкаже мнение, да критикува или да посочи проблем, свързан с благоустройството на града ни. И ако наистина нашият админ доведе това начинание докрай, ще направи едно определено добро и полезно за Русе дело.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: Kaloyan Borisov в януари 22, 2009, 09:15:01
Да  точно , свикнали сме с мизерията , и вече я приемаме за даденост. Същото се отнасе и в отношението ни към  държавата.Като  цяло омагьосан  кръг. 


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: marlou в януари 24, 2009, 07:49:40
За новогодишните празници бях в една от силно развитите европейски държави. Силно впечатление ми направи чистота по улици,тротоари,площади и т.н. Дори когато валеше дъжд беше чисто, че дори и ставаше и по чисто. Буквално тротоарите блестяха от чистота,но не само на главните улици,а и на малките такива. Никъде не видях графити, преобърнати контеинери, счупени кошчета, одраскани спирки...никъде, а обикаляхме много. А в София( уча там ) когато вървя по улиците и обувките и дънките ми стават целите в пръски кал, няма къде да се върви защото тротоарите са разбити или заети от автомобили,абе грозна гледка. В Русе не е като в София, но не и като в Европа в никакъв случай. Не знам дали някога ще достигнем нивото на Западно европейските държави, па макар и в чистотата поне!!!


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: n00b в февруари 01, 2009, 09:18:30
В София май става все по-зле. Хората вече ама изобщо не им пука, поне съдейки по това, което виждам в моя квартал. Сега нали се стопиха снеговете и навсякъде има локви и кал. Гледам първо колите са се научили да спират на детската площадка (много хубава детска площадка, миналото лято им смениха люлките, направиха игрище за минифутбол с изкуствена трева). Най-активна е някаква патка с кюстендилска таратайка, пълна с плюшени играчки. После, колите се научиха масово да минават през зелените площи, които вече не са зелени площи, а някакви тресавища. Съответно представи си какво става като тръгнат да разнасят калта по улиците. Та моята улица миналата година беше преасфалтирана, малко след това разкопана от близкия строеж, после заради последвала ВиК авария, наново разкопана - по начин по който плочките на тротоара са начупени и хлътнали. Понеже има толкова много кал, като минават колите, калта се натрупва в двата края на улицата, до бордюра. Има някъде 5-6 сантиметра кал, в която вече са "вградени" разни боклуци - пластмасови торбивки, прегазени пластмасови шишета и кутийки от бира. По пътя за работа някакви калъфи са си сменяли гумите и са ги захвърлили просто ей така, това е новост.

Има един тротоар, вече се научиха да паркират отгоре му, научиха се и в градинката да спират.

Имаме един супермаркет, около него има всякакви бараки, бройката им прогресивно нараства, прилича на индийско гето. Първите вече отдавна са изоставени и ръждясват, но в периферията се появяват нови. Много грозни, направени с подръчни материали - абе точно като в циганско гето.

Маршрутките се научиха да минават през тесни улици, които не са правени за градски транспорт. В резултат, минаването стана безумен заради спрялите коли наляво-надясно и редовно се намират парчета от фарове, огледала и стопове заради опити да се изманеврира смело при такива случаи.


Всичко това се случва в рамките на миналата година...сега понеже става постепенно много не ми прави впечатление, но наскоро си направих една равносметка, покъртителна.

София почва да прилича на Афганистан ебаси, там както го гледаме по разните американски екшъни. Прах навсякъде, разбита инфраструктура, боклуци и мръсотия. По тях сноват разни джипове и не знаеш по улица ли карат или  не - просто защото няма разлика.


Отврат.


Титла: Re: bezhaberie.com
Публикувано от: niki67 в февруари 01, 2009, 09:33:01
Чиста истина. Така е.


Титла: Re:bezhaberie.com
Публикувано от: marlou в март 05, 2009, 08:26:31
Не знам дали забелязвате, колко много е почнал да погрознява градът ни. Това не е само мое мнение, но и на мои връстници (аз съм на 22), както на много по възрастни от мен. безразборното и не добре обмислено строителство,премахват се дървета, за да се правят паркинги. Строят се само жилищни кооперации, които ще седят празни. Разрушават се стари,емблематични за Русе сгради за да се построят модерни,грозни сгради, които отново пустеят. Русе няма нищо общо с това, което е бил едно време. Имам една книга "Русе някога", където Русе изглежда наистина един европейски град, а сега....! Вижте само как са разбити паветата пред общината,как са окастрени дърветата пред новата поща,разбитите, приличащи на кратери улички по центара( не говоря за Александровска, а да речем зад Али Баба")..има още мн примери. Наистина ми става много мъчно за града,с който много се гордея!