Страници: 1 ... 17 18 [19]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русе , добро или лошо място за бизнес.  (Прочетена 135448 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 758


Профил
« Отговор #270 -: октомври 17, 2022, 01:54:01 »

Разсъждаваш в грешна насока, относно поста ми. Далеч съм от мисълта за държавна/общинска бизнес инициатива.

Кои сме НИЕ - НИЕ сме тези които свързваме живота си с този град, НИЕ сме тези на които (все още) ни пука за този град.
Какво трябва да опитаме - написал съм, да не се "ограничаваме в разсъжденията си", тоест поне да мечтаем, поне да поискаме нещо да се промени. Решаването на всеки възникнал проблем, минава през етап първи: осъзнаване на проблема. Оставам с усещане, днешните обитатели на Русе НЕ осъзнават своята роля за развитието на града. Масово родители правят внушения на своите наследници, как тук в Русе, бъдеще няма, как за да се развиват техните наследници, трябва да се насочат към София, ако въобще ще остават в България. Предполагам около 80% от завършващите елитни русенски гимназии, слез завършването на университет, мнозинството от тях ще потънат в софийската мизерия, и то основно мотивирани от своите родители. Все пак, реши ли някой да опита с  инициатива в Русе, то няма да получи одобрение от голяма част наши съграждани, които с ирония ще кажат как това ще е "ден до пладне", и как няма да му се получат нещата.

И обратно към темата, как едно нищо и никакво Търново, успешно успява да се "храни" от тълпи румънци идващи от Север, докато същите тълпи минават транзит покрай Русе, и никой не се и опитва да промени в полза на Русе ситуацията, а дори мисловно недопускане че е възможно.
« Последна редакция: октомври 17, 2022, 07:07:53 от JMM » Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1355


Профил
« Отговор #271 -: октомври 17, 2022, 08:53:54 »

 Grin
Бях се притеснил, че си изоставил десните икономически убеждения, за сметка на общински МакДрайв Cheesy
Все пак темата е за бизнес, а не за "русенски песимизъм" и затова съм разчел грешно.
Не подценявай бизнеса, може да е овъртолен с корупция и какво ли още не, но винаги е алчен /в добрия смисъл/ и ако в нещо има хляб/пари/, няма да остане дълго незаето. Без значение какво приказват таксиметровите шофьори или лелките в автобусите или в социалките.
Нека не се надценяваме -  за румънците с тяхната Трансилвания и австро-унгарски градове, Русе не е особено атрактивен като крайна туристическа дестинация и е нормално Търново да е по-интересен за тях. Отделно е и езиковата бариера в търговията. Дори и при хипотетично бързо и евтино преминаване на моста, в мнозинството случаи, средния румънец от гюргевско ще предпочете да отиде в Букурещ на шопинг, вместо да дойде в Русе, при сходни ценови условия.
Може и да остарявам, но аз лично не оценявам като нещо особено значимо от бизнес гледна точка, наличието или не на маркови фастфууд крайпътни заведения, примерно в района на Дунав мост. Би било нещо като капка вода в бизнес Текето ни /преувеличавам естествено, но звучи добре/ Cheesy Cheesy

Активен
bgdimitrov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 640Профил
« Отговор #272 -: ноември 27, 2022, 01:02:21 »

След като редовно слушаме истории на пишман бизнесмени как Русе не става за бизнес и как тук нещата просто не вървят, реших да споделя една позитивна история която ми излезе като реклама.

Подчертавам, не се занимавам с музика професионално или като хоби, нямам друга информация за този магазин и целта на коментара ми тук не е реклама. Целта е да покажа че има възможности за успешен бизнес в нашия град!

Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3334Профил
« Отговор #273 -: ноември 27, 2022, 04:31:02 »

Сещам се за кой магазин става дума. Между другото любопитен факт е, че те зареждат инструментите си от друга фирма, разположена в Русе. Мисля, че се казваше InMusic и са официален представител на една камара брандове, известни само в онзи браш. Разположени са в бизнес парка и са от онези компании, които редовият човек не е чувал, но из Европа са големи в дейността си.
Активен

Във форума се ражда истината.
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2255


Профил
« Отговор #274 -: ноември 28, 2022, 12:21:32 »

Като цяло в Русе би следвало този бизнес (търговия с музикални инструменти и др. свързани с музиката неща) да е силен. Имаме филхармоничен оркестър към Русенската опера, общинския Биг бенд, силно музикално училище със статут на национално - НУИ "Проф. Веселин Стоянов", фолклорни ансамбли с традиции, детски музикални школи с традиции, русенска джаз сцена с традиции, русенска рок сцена (макар и според мен слаба за мащабите и претенциите на града). Т.е. в Русе има сериозна музикантска гилдия, както от утвърдени музиканти, така и от прохождащи такива.
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 448Профил Ел. поща
« Отговор #275 -: януари 07, 2023, 12:15:23 »

Въпреки че отдавна не е писано тук, споделям една статия, която допълва горната дискусия.

Как "ИнМюзик" стигна от Роуд айлънд до Русе

Русенският офис на международната компания за професионална музикална техника е ключов за търговските й операции

Къмбърленд е красиво градче на Източното крайбрежие на САЩ - в щата Роуд айлънд. Там през 1992 г. предприемачът Джак О'Донъл създава малка компания за музикална техника "ИнМюзик" (InMusic). Днес, 30 години по-късно, "ИнМюзик" е международна корпорация с 650 служители, основен доставчик на "Амазон" в сферата на музикалните технологии, генерира годишен оборот над половин милиард долара и има офиси в САЩ, Великобритания, Германия, Нова Зеландия, Тайван, Япония и Русе.
Русенският офис на компанията, разкрит през 2018 г. и наброяващ 50 души, е ключов за "ИнМюзик", тъй като отговаря за търговските й операции. През 2021 г. оборотът на българската "ИнМюзик" ЕООД расте с над 230% и надхвърля 4.3 млн. лв. Този скок я отвежда на първо място в класацията на "Капитал" - "Гепард", за най-динамични малки и средни предприятия за региона на Русе.

Самият бранд "ИнМюзик" не е много разпознаваем, тъй като той е шапката - компанията - майка на около 20 бранда за професионалната озвучителна техника, потребителска електроника, електронни музикални инструменти, съвременни устройства за производство на музика - всякакви периферни технологии, включително и софтуер, които подпомагат както начинаещи, така и професионални диджеи. Сред по-известните брандове под шапката на "ИнМюзик" са Denon DJ и Rane (висок клас професионално диджей оборудване). Брандовете, свързани с потребителска електроника и електронни музикални инструменти, са M-Audio и Alesis и много други.

Защо в Русе?
"Централата ни е на Източното крайбрежие в Щатите - в Роуд айлънд, в едно прекрасно селце с 5 къщи и нашия офис. През годините амбицията на нашия основател и изпълнителен директор до ден днешен Джак О'Донъл водят до стабилен и сериозен ръст и той придобива все повече и повече брандове и разкрива все повече офиси по целия свят. Техниката се произвежда от наши подизпълнители в Азия - Китай, Япония, Тайван. В Германия и Великобритания освен оперативни и дистрибуционни центрове имаме и 2 развойни центъра, където работят ИТ и софтуерните ни екипи", разказва Ана Велкова, проектен мениджър на "ИнМюзик" в Русе.
230%е ръстът на компанията през 2021 г.

Тя разказва, че разкриването на клон в България е щастлива случайност - човек от английския офис се мести да живее в Русе и работи дистанционно. След като прекарва известно време в града, осъзнава, че в него има много млади хора, които владеят чужди езици на високо ниво (в града има няколко езикови гимназии с изучаване на английски, немски, френски и руски език - бел. ред.). Въпросният служител кани настоящия изпълнителен директор на "ИнМюзик" ЕООД - Ричард Сиймор, в Русе и му споделя идеята да разкрият офис. Към онзи момент компанията, която работи с мрежа от дистрибутори по целия свят, започва да се ориентира все повече към електронна търговия и продажби през платформата "Амазон".

Русенският офис е разкрит с идеята да отговаря за позиционирането на "ИнМюзик" в "Амазон". "Ние не използваме платформата като електронен магазин за директни продажби, а сме доставчик на "Амазон", които продават нашите продукти. "Амазон" е огромна възможност и огромно предизвикателство и всъщност причината за успеха ни там се крие тук, в Русе", казва Ана Велкова. Тя пояснява, че българският офис е не просто обслужващо звено на компанията майка, а приютява централни оперативни отдели, които постепенно през годините са се прехвърлили тук заради силните екипи и доброто представяне. Отделите по планиране, логистика, електронна търговия и обслужване на клиенти в световен мащаб на "ИнМюзик" са в Русе.
400 хил. евро е била готова да инвестира компанията в Русе, но се е отказала заради проблемите на границата.

Човешкият фактор
"За щастие градът предлага доста таланти в тези области поради наличието на големи международни предприятия", казва Ана Велкова. "Това, което отличава "ИнМюзик" от останалите работодатели в града, е, че работата е 100% международно ориентирана. Всички колеги освен в рамките на собствените си екипи работят с колеги във Великобритания, Германия, Япония, включително и Нова Зеландия", допълва тя.
Велкова посочва, че изтичането на хора и кадри от града е предизвикателство и за "ИнМюзик", но същевременно компанията е много атрактивен работодател за връщащите се през последната година млади хора в България и по-конкретно в Русе: "Защото позволяваме оставане в тази международна среда и поддържане на високо работно ниво от първия ден в симпатичен офис със спокойни, интелигентни и широко скроени хора. Всичките ми колеги тук имат някаква форма на опит в чужбина: дали са учили, работили, или са с опит предимно и само в международни компании."

Компанията няма планове да разкрива офиси в други български градове. "По-скоро имаме интерес към разширяване дейността в Русе и на вече съществуващите екипи тук", посочва Велкова и добавя, че "ИнМюзик" вече е направила един опит за съществено увеличение на дейността си в града, но се е наложило да се откажат заради един непредвидим и неопределим фактор.

Един мост - спирачка пред растежа
Компанията е била готова да инвестира 400 хил. евро и да разкрие 30 нови работни места в Русе и дори е имала потенциална локация, където да изнесе един от дистрибуционните си центрове за Европа. "Бях наета именно с тази цел - да направя анализ на рисковете и ползите от това преместване. Това проучване завърши с много ясен извод, че от финансова гледна точка това е напълно рационално решение. И се натъкнахме на изключително субективен и неизмерим фактор, който се казва граничен пункт Дунав мост.

Според договора с "Амазон" имаме между 3 и 5 работни дни за доставка. От който и да е друг европейски дистрибуционен център в зона от Шенген това не е никакъв проблем. Когато обаче говорим за българско-румънската граница и Дунав мост, този срок става абсолютно непредвидим. Има реален риск от неустойки и загуби. Решихме, че тази възможност е затворена за момента", разказва Ана Велкова.

"Друг проект, който имаме интерес да стартираме в България и не сме се отказали, проблемът е по-скоро човешки ресурс, е стартиране на електронна търговия в най голямата платформа за Централна и Източна Европа (eMag - бел. ред.). Идеята не е свързана с обороти и печалба, защото, откровено казано, това са пазари с ниска потребителска способност в нашия сектор. Все пак сме нишов бранш; има краен брой хора, които имат интерес и възможност да създават музика, и много малка е вариацията на допълнителни клиенти. Проектът е насочен за подобряване на позиционирането на брандовете ни и един вид подкрепа на дистрибуционния ни модел в тези региони и дори въпрос на регионална гордост", посочва мениджърът. В международен план компанията започва инициатива за директни продажби чрез собствени електронни канали към крайни потребители, която вече е стартирала в САЩ и до 2-3 години ще обхване Европа и останалата част от света.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2255


Профил
« Отговор #276 -: март 17, 2023, 12:51:24 »

„Булмаркет“ ще произвежда жп вагони в Русе, търси 200 души за новия завод

„Булмаркет Груп“ възражда производството на жп вагони в бившия ЛВЗ в Русе и започва кампания за набиране на около 200 души персонал, потвърдиха за Русе Медиа от компанията. Регистрирано е ново дружество „Локомотивен и вагонен завод 1866“ ЕАД с изпълнителен директор Пламен Шопов.

Очаква се в началото на май да започне работа депото за ремонт и поддръжка на локомотиви, а през следващата година да са готови и първите вагони, които ще бъдат предназначени за превозвача „Булмаркет Рейл Карго“.
Първата поточна линия за производство на вагони пък ще се намира в големия цех, който беше основно ремонтиран. Капацитетът на завода ще бъде между 150 и 300 вагона годишно. Първите ще бъдат предназначени за нуждите на „Булмаркет Рейл Карго“, а производството има потенциал да се разрасне, тъй като в момента в цяла Европа има огромно търсене. Причината е, че се бракуват повече вагони, отколкото се произвеждат.

В локомотивното депо ще бъдат насочени служители на „Булмаркет Рейл Карго“, като се търсят още технолози по ремонт на дизелови и електрически локомотиви и дефектоскопист.

За производството на вагони ще са нужни над 60 заварчици, оператори на металорежещи и металообрабоващи машини, електромонтьори, техници и др.

Инвестициите в новия завод и локомотивното депо се очаква да достигнат 50 млн. лв., като се търси и чуждестранен партньор. В момента се водят преговори, но ако не се стигне до споразумение, „Булмаркет“ ще стартира производството самостоятелно.

Регистрираният „Индустриален парк ЛВЗ“, на чиято територия са терените и сградите на завода и депото, ще се грижи за инфраструктурата. Първоначалното намерение да се отдават под наем терени и сгради на принципа на индустриалните паркове вече е променено, тъй като материалната база ще се използва за собственото производство.
https://www.rusemedia.com/%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b5%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%b6%d0%bf-%d0%b2%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d1%80/?fbclid=IwAR1JBUD3wjH5rhRRooEZ9E3AfvfTM2c87tXii5Vz6d4aBb6OJ7i2G2QkKRA
Активен
Страници: 1 ... 17 18 [19]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.081 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Google e прегледал тази страница март 17, 2023, 07:26:56