Страници: 1 2 [3] 4 5 6   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Замърсявания на въздуха в Русе  (Прочетена 54768 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 488Профил Ел. поща
« Отговор #30 -: декември 18, 2018, 12:07:36 »

Общо взето с темата се спекулира много. Има едни модерни млади хора с голямо самочувствие, които обаче лесно падат в разни такива капани като с мръсния въздух. Откакто влязоха на мода тези частни измервателни апарати, стана много модерно да се следи чистотата на въздуха и да се прави своеобразна надпревара къде е по-мръсно. И когато официалните източници твърдят нещо друго, тази група хора не вярва. Но вярва на китайски апарати разположени на произволен принцип и без особен контрол. Но пък е модерно. И показва колко лошо е управлението. А това е достатъчно. И се създава критична маса от активни в нета хора, които само раздухват темата. Оттам за разни герои като нашия Бойко Никофоров или както се казваше там организаторът на "протестите" за чист въздух в Русе е лесно да се покажат и те. И така правим едни бутафории, едни некомпетентни хора само се изказват наляво-надясно, от което общественият дебат олеква. И се замитат по-сериозните проблеми, като например индустриални замърсявания. Ама пък е удобна дъвка. Изобщо - добре е да не се вярва лесно на разни неща, които ни звучат близко до желаното.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #31 -: декември 18, 2018, 10:38:50 »

Нищо, доброволческите станции за сметка на това мерят Smiley
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1430


Профил
« Отговор #32 -: декември 18, 2018, 11:48:17 »

Определено по-добре че ги има, все пак са някакъв ориентир. И все пак е странно,че във Видин има 6 станции, в Никополско и Белоградчишко-по 2, а общо за градовете Раднево, Гълъбово, Нова Загора, Тополовград, Ямбол(?!), Елхово-НИТО ЕДНА! В района на Зл.Панега също няма нито една станция.
Цитат
Изобщо - добре е да не се вярва лесно на разни неща, които ни звучат близко до желаното.
Добро наблюдение. Имам усещане, че последните няколко години почва да се налага някакво медийно и през социални мрежи, управление на омразата. Някой някъде е установил, че това работи и ни пробутват разни групи хора, които да мразим-цигани, гейове, мигранти, либерали, както и теми свързани с негативни емоции-ежедневно ни заливат с престъпления, безкрайно търсене на отговорност, реваншизъм и прочие. Нардното желание за мъст и омразата, се използва като параван за политическа и икономическа саморазправа, а и намалява нуждата изобщо от мислене. И теми свързани с 7 и повече нули в евро, както и защо нямаме прокуратура и съд, нямаме независими БНБ и КФН, не ни занимават масово.
« Последна редакция: декември 18, 2018, 11:50:32 от фараша » Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #33 -: декември 18, 2018, 12:59:08 »

Между другото, "доброволческите" станции ползват SDS011 сензор, който въпреки че е относително евтин, е доста точен. Сензорът ползва лазер във въздушна камера и мери отразената от праховите частици светлина. Има правени проучвания от няколко ЕС държави, точността му (при правилните условия) е много близка до тази на официалните измервателни станции, отклонението е в рамките на 1-2% което е незначително. Проблемът идва при много сух или много влажен въздух, където сензорът започва да мери грешно и отклонението не е линейно, съответно измерванията следва да се коригират, има формули за това.

Доброволческите станции нямат сензор за влажност на въздуха и следователно няма как да правят въпросните корекции, така че при висока влажност (или обратно, сухи горещи летни дни), бих взел показанията под съмнение. При висока влажност, праховите частици излизат повече, при ниска влажност, излизат по-малко.

Казвам това, понеже в момента работя върху собствен вариант на измервателна станция (само че ще излезе по-скъпа, около 200-300 лева са ми материалите). Сензорът за ФПЧ който ще ползвам е точно същият, с тази разлика че ще ползвам и сензор за температура/влажност/налягане (за влажността, с максимално отклонение ~3%) за да си коригирам показанията и да избегна този неприятен момент.

Другото, което оскъпява нещата е че ползвам малък ARM компютър (raspberry pi 3) на който смятам да събирам данни, коригирам спрямо температура/влажност, усреднявам и репортвам през wifi веднъж в минута. Микроконтролерът (Arduino Uno) също не е от евтините, но там ми е по-скоро за да става лесно и да не се мъча с глупости.

Та в крайна сметка за разлика от референтната станция, която предлагат от airbg.info, разликата е че ще имам по-точни показания за PM2.5/PM10 независимо от условията, ще мога да меря азотен оксид, въглероден оксид, амоняк (и всичко органично с аминогрупа - пример катализатора използван в Монтюпе) и летливи ароматни въглеводороди (бензен, толуен и всякакви летливи производни).

Докато за праховите частици съм доста убеден че ще се мерят относително точно, за останалите неща данните ще са по-скоро ориентировъчни и в относително широк интервал извън реалните стойности (до 7 процента според техническите спецификации, но те са при идеална калибрация и идеални условия - при мен очаквам спокойно да надхвърли 10-15%). С други думи, те биха били показателни ако надхвърлят с поне 20-30% пределно допустимите норми). Отделно че има съединения, които задействат сензорите и дават false позитиви - например наситени въглеводороди като пропан, бутан или алкохоли - етилов и бутилов, влияят на показанията и на амините и на ароматните въглеводороди в някаква степен (каква - не знам, не е документирано). Съответно много се радвам че всичките ми съседи дето пушеха по терасите или се изнесоха или минаха на iqos, подозирам че доста шум щяха да вкарват в замерванията.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2402


Профил
« Отговор #34 -: декември 18, 2018, 06:02:47 »

Браво, n00b! Адмирации от мен! 
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #35 -: декември 18, 2018, 11:25:59 »

Че за какво адмирации, на мен това ми е да си начеша крастата (и оттам и безумно раздутата цена на сетъпа дето го творя - не знам дали ще го оптимизирам и докарам до нещо полезно за общо ползване). Образователно за мен, съвсем отделно самите данни са ми интересни - като показатели през денонощието, през седмицата и през сезоните. Но в крайна сметка, аз не живея в Русе и резултатите са тотално ирелевантни.

Харесва ми идеята за citizen science, но не съм толкова привлечен към идеята поне за момента. Дори не знам дали ще публикувам онлайн събраните данни - мързи ме и не ми е силата да дращя уеб фронтенди дето да не са грозни и да се харесват на хората. Схемата на свързване, софтуерът за контролера и raspberry-то и да ги публикувам, те няма да са интересни така или иначе, защото крайният резултат (в този си вид) е скъп и може с далеч по-малко пари да се постигне същото.

Далечната ми идея е като задобрея с тези неща, като видя откъде може да се изпили и да се използват по-евтини компоненти, да пробвам същото, но със скъпи, калибрирани сензори, таргетирани за определен агент (например за катализатора в Монтюпе - DMEA има готов сензор, струва 600-700 лева съответно само той). Това ще е по-забавно, защото точно в това отношение примерно РИОСВ дали нарочно, дали защото нямат толкова възможности, не правят замервания. РИОСВ нямат техника, която да измерва диметилетиламина. Та това го виждам като disruptive технология, защото прави възможни неща, които преди това са били немислими. Дори не толкова точните евтини сензори за PM/VOC са си напредък, защото могат да се разположат на много локации, а измервателните станции на РИОСВ примерно колко и къде са? А това е важно, наистина въздуха който дишаме е причина за преждевременната смърт на много хора, както и за заболявания, които изкарват икономически активни хора от икономиката. В този ред на мисли, браво на пичове като този Бойко Никифоров, защото тези неща трябва да се повдигат на дневен ред в крайна сметка, това е полезно за всички, ако и да не се харесва на определени политически обвързани хора. Нетният резултат е положителен.

Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2402


Профил
« Отговор #36 -: декември 19, 2018, 04:43:34 »

Адмирациите са, че си се захванал да правиш измервателна станция (нещо, от което аз съвсем не разбирам). В крайна сметка, ако задобрееш с тези неща, ще е интересна получената информация. Доколкото си спомням, живееш в София, а там също въздухът е мръсен и ще е полезна тази форма на граждански контрол - доколко официалните данни ще съвпаднат или не с твоите. А и в Русе можеш да повериш на някого да измерва...
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #37 -: декември 19, 2018, 10:06:39 »

По мое субективно мнение, въздухът в София е по-мръсен, отколкото в Русе, да. Но пък ги няма неприятните миризми. Това за гражданския контрол, не съм толкова убеден че това работи така - т.е съвсем очаквано е официалните данни да не съвпаднат с моите - нито измерваме на една локация, нито ползваме същата техника. Аз и не вярвам за разлика от много хора че екоинспекциите лъжат за резултатите. Ако правят нещо неетично, то е по-скоро в методиката на измерванията, не в крайните резултати - например не измерват определен показател (което за Русе съм много убеден че става), не разполагат измервателни станции там където би трябвало, дори вероятно на места попретупват нещата с редовната подръжка и калибрация на техниката, но последното вече започва да граничи към конспиративните истории и не се наемам да го твърдя, защото не знам как стои въпроса наистина. Но това е проблем и с гражданските станции - хората ги купуват и забравят за тях. А сензорите се нуждаят от периодична рекалибрация и/или замяна и ако това не се случи, с времето започват да дават все по-неточни резултати.

А иначе стигна ли до приемливо евтин и надежден дизайн, мога да направя нещо за родния град, защо не. Но както казах, мен ми е по-интересно особено пък за Русе измерването на точно определени агенти. Но пък това няма как да стане евтино. Може би ако се поръчват по-големи бройки, ще ги дадат със съответните отстъпки и цената ще е съвсем различна, но това означава всичко това да ми стане повече от хоби, нещо като личен бизнес едва ли не. Което за момента изобщо не ми стои на дневен ред и не мисля и някога да бъде.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1430


Профил
« Отговор #38 -: декември 21, 2018, 10:58:29 »

От 2-3 дена възстановиха измерването на ФПЧ-2,5 в русенската и софийска станция и веднага ни изтъпаниха вчера по Нова, как Русе и София имали най-замърсен въздух с ФПЧ в БГ. Явно медии, а и обществото, нямаме елементарна обща култура и заинтересованост, за да не допускаме да /се само/заблуждаваме толкова елементарно. За Русе това може да има и минуси и плюсове, но е жалко, че хората по разни котловинни градчета и села, си нямат представа, че също имат проблем. Поне ако се доверяват само на обществените медии.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #39 -: декември 21, 2018, 11:02:10 »

От друга страна би излезнало доста скъпо за екоминистерството да замерва тези неща по градчета и селца в котловини.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #40 -: януари 13, 2019, 12:34:31 »

Оттам за разни герои като нашия Бойко Никофоров или както се казваше там организаторът на "протестите" за чист въздух в Русе е лесно да се покажат и те. И така правим едни бутафории, едни некомпетентни хора само се изказват наляво-надясно, от което общественият дебат олеква. И

За мен темата с провеждане на Референдум за чиста околна среда в община Русе е невероятен популизъм

https://www.peticiq.com/219135

ВЪПРОС 1 : Искате ли Общински съвет- Русе, да приеме нормативен акт за опазване на околната среда и здравна защита, съдържащ безусловно следните изисквания, за работа на територията на община Русе:

1.Забранява се, експлоатацията и строителството на инсталации, които отделят в атмосферата емисии на вредни вещества, прах или миризми.
- и в момента има нормативна уредба по отношение на отделянето в атмосферата на емисии на вредни вещества, прах или миризми

2.Забранява се горенето на отпадъци и извличане на вторични суровини чрез изгаряне.
- и в момента не е разрешено палене на огън на открито и за това отговаря Пожарна и аварийна безопасност, но ако приемем че Община Русе излезе с подобно решение, кой и как ще се упражнява контрол ?!

3.Забранява се строене и ремонт на улици, тротоари, алеи и детски площадки с материали, които при температура 60 градуса по целзий отделят вредни вещества.
- това сериозно ли ?! кои са тези вещества ?! … аз се сещам за асфалт … ами че Русе ще е първият град в света забранил използването на асфалт …


4.Горните изисквания са задължителни за всички инвестиционни проекти, за издаване на разрешителни за строеж и АКТ16 за инсталациите.
- "Горните изисквания" - паркингите на МЕТРО, KAUFLAND, BILLA, LIDL, MALL ROUSSE, Индустриален парк Русе  да са без асфалт …

5.Община Русе, създава и води публичен регистър на всички отделяни вредни вещества и миризми на територията на община Русе, съдържащ: вид инсталации, количества вредни вещества и местонахождение.
-това няма смисъл да се коментира …

6.Община Русе създава и поддържа станция за денонощен мониторинг на всички регистрирани инсталации. Данните се събират непосредствено във всички комини, вентилации, врати прозорци и капаци, на помещенията в които се намират инсталациите. Включването на всички регистрирани инсталации е задължително условие за строежа им и издаване на АКТ 16. Резултатите са достъпни публично и в реално време на сайта на общинната.
- как точно данни ще се "събират непосредствено във всички комини, вентилации, врати прозорци и капаци, на помещенията в които се намират инсталациите" - кой ще монтира датчици, за чия сметка ще бъде това, кой ще заплати тези уреди, как ще бъдат определяни фирмите, задължени да си монтират подобни уреди ….


7.Забранява се резитбата на здрави дървета и на клони от здрави дървета, без изричното съгласие на най-близо живущите до тях.
- кой преценява кои дървета са здрави и кои не ?!

ВЪПРОС 2 : Искате ли, около производствените и индустриални зони, да бъде изграден зелен пояс от многогодишна растителност?
- ами около производствените и индустриални зони земите може да са частни - как ще се задължат собствениците на тези земи да засадят дървета ?!

ВЪПРОС  3 : Искате ли, дейностите: озеленяване и поддържане на зелените площи; почистване на обществените места; сметосъбиране;  сметоизвозване; ремонт, реконструкция и строителство на общинска собственост, да се извършват само от община Русе, без възлагане на други изпълнители?

ВЪПРОС 4 : Искате ли, пречистването на питейната вода в община Русе, да се извършва по метод, изключващ ползването на хлор и хлорни съединения?
- как Община Русе ще задължи ВиК да закупи и въведе в експлоатация система за друг метод за пречистването на питейната вода ?! Каква ще е цената на всичко това ?!

Под този явен популизъм до момента са се подписали 14 000 човека …
Нямам думи …
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2967


Профил Ел. поща
« Отговор #41 -: януари 13, 2019, 07:15:39 »

Нали не мислиш, че повечето от подписалите са прочели въпросите? Хората просто искат да се обърне сериозно внимание на проблемите със замърсяването. Не че има някаква надежда с настоящите... тикви.
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 488Профил Ел. поща
« Отговор #42 -: януари 13, 2019, 08:36:25 »

То и англичаните така си мислеха за брекзит - не искаме да излизаме, само да се обърне внимание на проблемите и да накажем политиьите - и гледай сега каква стана. И после тоя комунистически боклук ще ревне, че гадната местна власт не му признава подписите за референдума или не му признава резултатите или някаква такава друга простотия.
Генерално, само като видиш някой да ти говори в официален документ за АКТ 16, ти става ясно, че правната култура е около 0 процента. Такъв документ няма, няма и такъв етап от строителството. Оттам-нататък вече е безпредметно да се комнтира съдържанието на целия "документ". Но все пак само две допълнения към горния коментар:

По въпрос 3 трябва да има и подвъпрос - Съгласни ли сте община Русе да похарчи х млн. лв. за нови камиони за сметоизвозване, да наеме персонал и да поддържа още едно общинско предприятие? Щото нали, не може да се очаква общинският съвет лично да нарами по една торба на гръб и да ходи да събира смет от кофите. А частта за ремонт, строителство и поддръжка на общинска собственост говори да изключим ЗОП и всички общински проекти да се вършат от общинската строителна фирма... каквато нямаме в момента. Но ако се приеме така, общината ще трябва да купи и багери, товарачи, и всякаква друга строителна техника, щото очевидно няма да може и да наеме такива. Гений е тоя Бойко!

По въпрос 1.7 - сега рязането на всеки клон или дърво в границите на населените места по принцип се одобрява предварително от специалист лесовъд, какъвто всяка община трябва да има по закон. И мнението на живущите не е меродавно, щото като падне дърво върху някого, общината е виновна.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #43 -: януари 13, 2019, 09:20:25 »

За незапознатите е редно да уточним - "АКТ 16" няма. Има протокол обр. № 16 и въз основа на който се издава разрешение за ползване на строежа, т.е. сградата е годна и безопасна за обитаване.

Поддържане на дърветата - не е възможно да се търси мнението на всеки възрастен човек-пенсионер, за това дали да има сянка в спалнята/кухнята на жилището му през лятото или е редно да се доверим на мнението на специалисти относно безопасността на дърветата на територията на града.

И като заключение отново ще повторя - как е възможно под този явен популизъм до момента са се подписали 14 000 човека …
« Последна редакция: януари 13, 2019, 09:22:20 от JMM » Активен
svetlin74
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 426Профил
« Отговор #44 -: февруари 15, 2019, 04:30:53 »

Ново ервопроектче, нови кинти за усвояване.

Цитат
Русе и още 5 града влизат в нов екопроект за 16.7 млн. евро
Русе, заедно със Стара Загора, София, Бургас, Велико Търново и Монтана влиза в проекта LIFE IP CLEAN AIR, който обединява шест големи общини, като изгражда капацитет за изпълнение на програми за качество на въздуха, както се изисква от Директивата относно качеството на атмосферния въздух и националното законодателство. Например, проектът ще пилотира подмяната на замърсяващи системи за отопление на домакинствата и ще изготви национални препоръки за преминаване към алтернативни форми на отопление.

източник
Активен
Страници: 1 2 [3] 4 5 6   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.091 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница юли 14, 2024, 12:00:10