Страници: 1 [2] 3 4 ... 7   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Кога Русе ще наброява 300 000 жители.  (Прочетена 32070 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Митака
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152

Профил
« Отговор #15 -: май 25, 2007, 11:03:42 »

Надявам се след началото на производството на френския завод, да започне да се усеща някакво раздвижване.

Раздвижване може и да се усети, ама за град като Русе са необходими поне 4-5 такива завода, за да има сериозен ефект върху градската икономика

Аз се чудя за Монтюпе как ще се намери персонал, ти говориш за още 4-5 такива завода. Smiley Вярно е, че част от хората ще дойдат от други фирми, които са предлагали по-лоши условия на труд, но пак ще са крайно недостатъчни. Това от друга страна е добре, защото се създава конкуренция между работодателите. При липсата на специалисти, всяка фирма е принудена да предлага примамливи условия на труд за да задържи квалифицирания персонал. Това вече се усеща в доста русенски фирми.
Активен
Sashoko
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 245

Профил
« Отговор #16 -: май 26, 2007, 12:02:42 »

ami spored men kak.. kakto v drugite gradove koito si nameri rabota otiva tam, moje ot varna ot Sf...koi znae Roll Eyes
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1453

Профил
« Отговор #17 -: май 26, 2007, 11:30:22 »

Съгласен със Sashoko. Вижте все пак и темата Grin. Нека не се заблуждаваме, Русе може да стигне, не 300, а 200 хил. д. в обозримо бъдеще, само с механичен прираст. А механичен прираст може да има само, ако търсенето трайно надвишава предлагането на труд, и съответно предлаганите възнаграждения са над средните за страната. За това смятам, че един френски завод не стига...По мое мнение градът ни има потенциал да се развива като индустриален център:
1. Има традиции
2. Има университет /с техническа насоченост/
3. Сравнително голям град е с развита инфраструктура
4. В близост няма друг град от тези мащаби
5. Има транспортен и логистичен потенциал

С това искам да кажа, че наличието на ниска безработица, не гарантира намаляването на инвеститорския интерес, стига мястото да има други предимства.
В песпектива съм убеден, че не може в Сев. България, да се развива само един град, ще има поне още 1 или 2 града, които ще се увеличават и ще привличат инвестиции и работна ръка. Важното е Русе да е сред тях Wink
Активен
Митака
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #18 -: май 27, 2007, 02:22:19 »

Аз съм оптимист, но за кой знае какъв механичен прираст според мен не може да става дума. Не заради друго, а заради субективни фактори.

Твърде дълго в страната се ширеше антиреклама на града, къде прокарвана от "русенци", къде от махленски клюки. Реално в онези години градът не беше по-зле от другите големи градове - тогава цялата страна се тресеше от висока безработица и ниски доходи (единствено София правеше изключение), но по някакъв начин другите градове успяха да запазят имиджа си. А в суеверна и селска(не го използвам в обидния смисъл) България, имиджа е много важен. Изборът на един човек от Русе да емигрира в друг град е по-скоро психологически, а не икономически, въпреки че повечето хора изтъкват икономически причини. В устите на хората са 2 неща - София и "морето". Върви им обяснявай, че има градове като Пловдив, Русе или Плевен, в които също има добри възможности за живот.

Също така, за младите хора в днешно време не е "модерно" да се работи в заводи. Те искат някаква работа, със стартова заплата от 1000 лв и, и единственото задължение да е цял ден да си клатиш краката. А в заводите се изисква доста физически труд. Така, че и 10 Монтюпета да има и по 1000 лв заплати да дават пак няма да се привлекат хора от други населени места.

Трети фактор е топенето на нацията. Вчера четох някъде, че в периода 2000-2005-та г. България е намаляла с 430 000 души.

Сигурен съм, че до 5 години в индустриалния парк ще бъдат създадени поне 3-4 хиляди качествени работни места, въпреки че и в момента в града няма безработица, но и това няма да доведе до миграционна вълна поради изброените по-горе фактори. Дано да греша.

Личното ми мнение, е че в момента Русе има по-скоро имиджови проблеми, а не икономически.
« Последна редакция: май 27, 2007, 02:35:16 от Mitaka » Активен
фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1453

Профил
« Отговор #19 -: май 27, 2007, 04:49:28 »

Интересни тези! Smiley
Все пак не смятам че причините за миграция от Русе към друг град е психологическа. Беше си точно икономическа. Поне според мен повечето русенци си харесват града и ква ще е тая психика дето ще иска да се раздели с нещо хубаво Roll Eyes Според мен допреди няколко години обективно Русе си бе по-зле, като пазар на труда, от Варна, Пловдив, Бургас, че може и от някои от по-малките градове. По-тази логика, Митак, може и да си прав - проблема на русенеца е, че се сравняваше с София, Варна и т.н., а не с Видин, Силистра, Кюстендил от които беше по-напред и така без да искаме си правихме антиреклама пред хора от селата или малките градове. Може и да се повторя, но според мен Русе няма лош имидж в страната, като изключим историята с обгазяванията...ма то май не е малко Roll Eyes

3-4 хил. работни места /качественни/, не са малко - ще се усетят. Те ще дадат и още работни места в обслужващите сфери. Всичко е навързано. Не знам дали помниш навремето като затвориха корабостроителницата във Варна, това веднага рефлектира върху търговията, заплатите и прочие в града. Стандарта падна. И това при 300 000-ен град!
М/у другото смятам, че България не може вечно да намалява. Мисля си, че скоро по инициатива на работодатели /правителство/, България ще отвори границите си за българите от Бесарабия, Украйна, Западните покрайнини и въобще ще се активизира политиката към емиграция в България. Защо Русе да не стане градът на бесарабските българи, например? Ако има далновиден кмет , той може да им предложи добри условия за заселване, а и румънския могат да си ползват, и няма да са далеко от родните места...

И още нещо. Прави ли ви впечатление, че богатите софиянци, вече не живеят в центъра на София. Вярвайте ми не е далече времето, когато доста от богатите софиянци изобщо няма да живеят в София. Искам да кажа че процесът на миграция от страната към софия не може да е безкраен. Най-малкото софиянци няма да издържат Grin
Активен
Sashoko
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #20 -: май 27, 2007, 10:45:06 »

Съгласен съм с теб Фараша  Wink  Според мен тази идея за индустриалния парк, наистина ще се усети, а и в бъдеще все повече.. Съгласен съм  и с това, че начина поне в близко бъдеще за Русе е механичен прираст, продиктуван от работни места.
 За безсарабските българи се надявам тайно да стане така( предвид новото сътрудничество м/у русенския университет и този в Одеса) и да се преместят хората и то точно при нас.
 За живота в София лично мога да го потвърдя... много е лошо, но не знам дали богатите софинци все пак ще искат да са толкова в други градове, колкото в нови комплекси в покрайнините, но наистина са и в повечко на столицата "столичани"  Roll Eyes
Активен
xbs_pioneer
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 26

299901397
Профил
« Отговор #21 -: юни 18, 2007, 04:44:28 »

Надявам се след началото на производството на френския завод, да започне да се усеща някакво раздвижване.

Раздвижване може и да се усети, ама за град като Русе са необходими поне 4-5 такива завода, за да има сериозен ефект върху градската икономика

и добре де какво ще правим бъдем цял ден в прах и мрасотия, за това ли завършват студентите от русенския, що не направят завод на мерцедес или БМВ ? защо няма завод на рено в БГ ? ами е в турция а колите които правят ги виждаме как минават и заминават към Румъния. защо оставаме работната ръка да бяга от русе ? преди бях дал един отговор за работата в Варна. Да ви разкажа накратко че тя сама дойде при мен както си стоях в едно заведения. Сега работя като представител в Туроператорска фирма а зимата фирмата се занимава с рентакар така 4е не е само сезонна работа, а и вземам хубави пари. Но работата е там 4е пък в русе има работа само за бармани сервитиори и строители. Кога ли ще се оправи никой не знае. Дано само нещата да не тръгнат само към по-зле 4е тогава няма хората и да се връщат.
Активен

живей днес защото утре може да се събудиш мъртъв (www.2tpower.com)
Митака
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #22 -: юни 18, 2007, 05:58:30 »

Тъкмо се връщам от строежа. Cheesy Преди това бачках като барман и сервитьор. Заплатата ми е 99 лв и 69 стотинки на месец и си мечтая да работя за туроператор във Варна. Ееееееех мечти.  Grin
Активен
Sashoko
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #23 -: юни 18, 2007, 06:01:13 »

sam d.. samnqvam se frenski investitor,stroq6t na teritoriqta na darjava 4lenka da ne spazi eko iziskvaniqta na EC... spored men edno takova proizvodstvo moje da e dosta 4isto
Активен
xbs_pioneer
Newbie
*
Неактивен Неактивен

299901397
Профил
« Отговор #24 -: юни 19, 2007, 04:32:01 »

Тъкмо се връщам от строежа. Cheesy Преди това бачках като барман и сервитьор. Заплатата ми е 99 лв и 69 стотинки на месец и си мечтая да работя за туроператор във Варна. Ееееееех мечти.  Grin

ми мечтай си бе градски, който за квот е учил. не е ли така. Ако имаше повече акъл щеше да вземаш и по 99лв и 99 ст. хайде сега ко да правиш, ще губиш. сори Smiley

а за изискванията ми е чудно то ние сме в европа и още нищо не съм видял от тия изисквания камо ли французите като ги знам кви са. И те не са цвете за мирисане
Активен

Митака
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #25 -: юни 19, 2007, 07:54:33 »

Хахахахха. Ами ако трябва да сме сериозни, аз по една случайност съм завършил Туризъм в ИУ-Варна. Grin Само, че едва ли има туроператор или друго подобие на предприемач в сферата на туризма във Варна, който да ме съблазни. Затова ще продължавам да бачкам на строежа за 99 лв и 69 ст. Cheesy
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2275

Профил WWW
« Отговор #26 -: юни 19, 2007, 09:30:36 »

Агент в туроператор в провинцията доста ми се разминава с критериите за преуспяване, но е похвално човек да има самочувствие, с каквото и да се занимава де Smiley. И аз съм далеч от Русе също като теб. Но последното, което ми е на главата е да обяснявам колко зле било положението в Русе. Не съм там единствено защото освен в София, никъде другаде не бих могъл да работя точно това, с което се занимавам. И о, да, твърде вероятно и стандартът ми на живот и заплатата ми са доста над твоите, да се изблъскам гордо и аз в косматите Ганьовски гърди Smiley Майтапя се де Smiley Иначе щом не си осъзнал, че месечното ти заплащане далеч не е най-важното нещо в живота, значи или още си твърде млад, или просто не си постигнал необходимото ниво Smiley Ей, да не се засегнеш само Smiley

И между другото, "западането" на града не може да няма нищо общо с твоето мигриране във Варна, нали ?  Grin
Активен
xbs_pioneer
Newbie
*
Неактивен Неактивен

299901397
Профил
« Отговор #27 -: юни 20, 2007, 02:50:08 »

Агент в туроператор в провинцията доста ми се разминава с критериите за преуспяване, но е похвално човек да има самочувствие, с каквото и да се занимава де Smiley. И аз съм далеч от Русе също като теб. Но последното, което ми е на главата е да обяснявам колко зле било положението в Русе. Не съм там единствено защото освен в София, никъде другаде не бих могъл да работя точно това, с което се занимавам. И о, да, твърде вероятно и стандартът ми на живот и заплатата ми са доста над твоите, да се изблъскам гордо и аз в косматите Ганьовски гърди Smiley Майтапя се де Smiley Иначе щом не си осъзнал, че месечното ти заплащане далеч не е най-важното нещо в живота, значи или още си твърде млад, или просто не си постигнал необходимото ниво Smiley Ей, да не се засегнеш само Smiley

И между другото, "западането" на града не може да няма нищо общо с твоето мигриране във Варна, нали ?  Grin

фирмата в която работя не се занимава само с туристи, а и с много други работи(аз да си оточня че съм представител, който разбира тези неща му е ясно). Тази работа я работя защото имам страшно динамична и свободна среда да се развивам. Не съм тук само за заплата а и нещо да науча повече, защото всеки ден тук срещам нови и различни хора, от други страни, а за мен лично това е важното. Аз съм човек който не може да стои на едно място и да не прави нищо, затова искам постоянно от шефа ми да ми дава някакви задачи с които трябва да се справям и то идеално за да продължавам нагоре. Някои наричат това подмазване, но аз го наричам цел!!!
Активен

n00b
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2275

Профил WWW
« Отговор #28 -: юни 20, 2007, 03:47:07 »

Smiley

В karieri.bg влизаш ли, там е пълно с твои съмишленици Smiley
Активен
calliga
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

Профил
« Отговор #29 -: юни 24, 2007, 11:29:33 »

Добър ден-хубав форум ама малък.Не му трябва на Русе да е 300 000,поне за сега.Какво за вас е бройката?-да не би де е атестат за за по висок стандарт или ще водим война и всеки човек е от значение?От истиорията се знае че НЕ по голямия брой побеждава,а по мотивиранате и тази които имат мечти и вяра.Това за бесарабските и другите българи по света е добре,но я се замислете какво точно ще ги правим в Русе,а и в България,та нали казвате че и 5 завода да има са малко?!Начина да се реализерат идеите е когато един каже всички да викнат,и според мен да се сравняваме с когото и да е било е грешка въобще като начин на мислене-просто едва ли някой от нас е посетил и половината подунавски градове!?!И за да не каже някой не не знам за какво става дума или да ми говори за пари просто ще кажа че съм от РУСЕ,но всяко лято от 20 години на сам съм по морето,,а от 4 живея в София(и толкова са горе долу годините ми) така че имам някаква идея как е-не е добре момчета деградациата е БЕЗМЕРНА!Да не би да искате да си заменим чистотата и спокойствието  на града с софииските боклуци и задръствания или искате инфраструктурата на града да прилича на Съветски студентски град?
                                          Айде ще се чуем
 А и още нещо града ни ще дръпне напред и то по-бързо от колкото мислите,но по важното е да не останем само зрители и да пишем в форуми като древни философи.
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.054 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница Днес в 06:33:08