Страници: 1 [2] 3 4 ... 7   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: 10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните  (Прочетена 24903 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 172


Профил
« Отговор #15 -: ноември 03, 2009, 08:25:48 »

@Русенец

За разлика от лъвовете, популацията на улични кучета може да се поддържа непрекъснато от извхърлени или изоставени домашни и полу-домашни кучета. Няма такова нещо като избиване на кучетата веднъж завинаги.

Конкретно за "манипулациите" - от брошурата:
"Мит: Единственият начин да се реши проблемът с бездомните животни е те да бъдат избивани."

Никой не казва, че избиването не може да реши проблемът с бездомните кучета. Мит е, че това е единственият начин. Има места, където избиват кучетата и това им носи успех - напр. САЩ. Има обаче много повече места, където избиват или са избивали кучетата в продължение на години безуспешно - Турция, Румъния, Русия, Индия, Бангладеш, Китай. Това означава, че не избиването, а нещо друго, определя успеха на контрола върху кучешката популация. САЩ успяват да упражняват ефективен надзор върху поведението на собствениците на кучета като цяло. Другите - не.

Но ако упражняваш надзор върху собствениците на кучета, може да намалиш значително популацията на улични кучета без да ги избиваш. Въпросът е, защо тогава е необходимо уличните кучета да бъдат убивани? Да, може да излезе по-евтино, но кучетата не са бездушни предмети, за да се отчита единствено финансовата страна.
Активен
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 52Профил
« Отговор #16 -: ноември 03, 2009, 10:51:17 »

А аз да добавя.. Никой не ни е дал властта да отнемаме животи,било то човешки или животински, пак си е живот - най-важното нещо, което имаме всички същества на тая земя. Ние не сме богове. Всички животни, които се убиват "хуманно" чрез евтаназия или в кланниците за месо(за да си напълнят човеците стомасите) са убити насилствено. 3ащото..някой ни е дарил с 2 ръце. 2 ръце, които вършат толкова жестокости...Животът под каквато и да е форма не бива да бъде подценяван. Не можем да решаваме кой ще живее и кой не.. Това е. Трябва да  си решаваме проблемите по друг начин, не чрез насилствена смърт. Тук сме за малко..след нас ще има още и още... би трябвало да уважаваме и да запазим съществата, които обитават нашата земя.
А и да ви кажа на всички неизпитали го.. да помогнеш на едно животинче е велико.
Помагала съм и на хора до колкото мога по различни поводи и по различни начини. Винаги давам пари на просещите по улиците, включително и на циганчета, които после ще отидат да си купят цигари с тия пари. Малко го оценяват. Дори и не-просещите. Дори и някои приятели. Хората сякаш са забравили думата "благодаря". И това не е да си успокоиш съвестта или нещо от тоя род, а просто човешки отношения, когато някой прави нещо хубаво за друг с цел да му помогне.
И затова някои са казали, че по-верен и истински приятел от кучето няма.
Улични кучета много много пъти са ме изпращали до вкъщи през половината град, не защото имам нещо за ядене, а защото съм им обърнала малко внимание, погалила съм ги и това им е било достатъчно, за да ми покажат колко са верни и чисти от вътре. Те просто имат нужда от ласка и внимание.
Активен

Without hope,we have nothing.
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2320


Профил
« Отговор #17 -: ноември 04, 2009, 02:35:02 »

Никой не оспорва факта, че е необходим ефективен надзор върху поведението на собствениците на кучета. Даже напротив - задължителен е! Разбира се, че популацията на уличните кучета редовно се попълва от изхвърлени домашни и полудомашни (използвани по къщите и вилите за дворни) такива. Въпросът тук е, как и дали въобще е възможно без крути мерки да се премахнат глутниците по улиците. Защото нещата са много изпуснати. Аз лично не съм съгласен където и да ходя из града да бъда заобиколен от скимтящ, ръмжащ и лаещ "антураж". Наистина навсякъде! Точно на площада до "Хепи" - песове! В дворовете на детските градини - песове! По кварталите - песове! Из парка - песове! Решение са приютите, но те са скъпо удоволствие за бедна страна като нашата. А и пак са някакво временно решение на проблема. С кастрация, каквито и мерки и контрол над собствениците на кучета да се въведат, ще чакаме години наред , докато изчезнат от улиците. Но на мен не ми се чака! И не си мислете, че съм някой жесток и коравосърдечен човек - и аз съм се трогвал от някое симпатично помиярче, дори съм давал храна, ако имам някаква в момента. Но това са емоции, а разумът диктува друго. В интерес на истината, тук в Русе не съм имал проблеми с улични кучета, но в София наистина понякога стават страшни. Особено в покрайнините и вилните зони е ужас. Имам и приятели, нахапани от кучета там, при това те обичат животните и също си гледат куче в къщи. Така че, какво да си говорим. Нека има хуманност и към хората.
Veggie, явно самарянското начало в теб е добре изразено, мога само да ти се възхищавам, защото аз далеч не съм такъв. На просещи пари не давам, на циганчета пък съвсем, а лошото е не, че ще си купят цигари, а че просто ще им ги вземат. Повярвай ми, имам основания да смятам, че съм добре запознат със системата на просия у нас, така че твоите пари хрантутят някой, който го мързи да работи и експлоатира деца (често са дори собствените му), като не само не им помагаш, а дори напротив - давайки им пари ги заковаваш на улицата, защото правиш занятието доходоносно и те са изпращани пак и пак! Както виждаш, понякога пътят към ада е постлан с добри намерения! Продължавам да повтарям, че растенията също са живи същества, т.е. също имат живот. Всеки биолог ще ти го каже. За съжаление природата ни е отредила т.нар. несамостойно хранене и дали ядем животни или растения се налага да убиваме. Това е част от природата и кръговрата й. Аз лично ям месо без капка угризения. Дори и кучешко сигурно съм ял в някоя кръчма  Cheesy .Все пак, уважавам мнението ти, както и разбиранията ти.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1385


Профил
« Отговор #18 -: ноември 04, 2009, 10:29:55 »

Русенец, с тоя пост изби рибата и изяде кучето, както се казва. Cheesy
Съгласен съм с всичко написано от теб. И аз винаги съм се чудел защо растенията са толкова низвергнати откъм права. Познавам вегетарианци, които не ядат грам месо, но с удоволствие ядат соеви кълнове. Ами то все едно да хрупаш бебчета. Аз не обичам когато се храня да деля природата около мен на животни и растения и да дискриминирам едните за сметка на други. Редно е да сме неутрални.
Активен
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 52Профил
« Отговор #19 -: ноември 04, 2009, 01:28:40 »

Не знам как може да сравняваш едно прасенце например - с кълнове.. Пък и прасетата конкретно са адски умни животни, сравняват ги с кучетата. Някои дори си имат прасенца за домашни любимци, напоследък много нашумяха мини прасетата, които в чужбина вече са широко разпространени за домашни животни.
Интересно е как хората, които консумират месо винаги излизат с вашата теза за растенията. Растенията нямат емоции, нямат душа. Да, това не ги прави по-низши, но те са алтернативата. Далеч по-добре е да изядеш един морков отколкото да изядеш мозъка или бъбрека на някое животно. Да не говорим колко е вредно месото. Доказано е, че вегетарианците се предпазват от много повече болести и живеят по-дълго. А и .. в крайна сметка месото е труп на насилствено убито животно и вкарвайки го в себе си се превръщаш в гроб. Гадно звучи,но си е така. Ходещи, живи гробници.
Както казах, тая дискусия за вегетарианството е безсмислена. Никой никого не може да убеди в позицията си. Който се е замислил и го е поискал - той е станал вегетарианец.
Мен лично са ме наричали луда, задето не ям месо. Но все пак живея сред месоядни и не мога да си позволя да ги наричам и аз всички тях луди, понеже ядат месо. Въпросът е да си толерантен. А не да се пулиш като видиш някои по-различен от масата. Особено забавно е в ресторантите, където 90 % от менюто е месо,месо и пак месо... И като помолиш от дадено ядене да махнат месото, сервитьорите те поглеждат така, сякаш си извънземно  Smiley. Поредното доказателство за това, колко нетолерантни са хората.
Щом към хората липсва толерантност, какво остава към животните...
Сигурно много от вас са гледали по новините тия дни за една възрастна жена, изгонена от дъщеря си от нейния си апартамент и живееща зазидана в мазата.. Собствените й роднини й носят храна в пластмасови кофички, без прибори... 3а какво говорим изобщо..
Активен

Without hope,we have nothing.
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 172


Профил
« Отговор #20 -: ноември 04, 2009, 01:49:51 »

@ Русенец

Няма да е толкова скъпо. Голяма част от парите ще дойдат от таксите за домашни кучета. Ако са необходими още пари могат да дойдат от останалата част от населението. Говорим обаче за не повече от 50 стотинки на месец, което не би трябвало да е проблем за работещ човек. Иначе ще отнеме няколко години, но досега всички сме чакали, може да почакаме още. Не че досега не си чакал решение - така поне знаеш, че има какво да чакаш наистина.


Предлагам темата да не се разводнява и да не се пише за вегетарианство тук. Може да се отвори друга.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1385


Профил
« Отговор #21 -: ноември 04, 2009, 03:46:30 »

...
А и .. в крайна сметка месото е труп на насилствено убито животно и вкарвайки го в себе си се превръщаш в гроб. Гадно звучи,но си е така. Ходещи, живи гробници.
...

Доста живо и експресивно описание. Мога само да предполагам, какво са курканията на червата и изходящите газове... Roll Eyes

Да се върнем обаче на темата. Разглеждайки брошурата, аз не откривам хуманност в това да се кастрира едно животинче. Дори и да не е болезнена самата операция, представяте ли си какво е в душата на една кучешка майка, когато усети, че никога няма да има собствени кученца. Това е душевен удар, който може да съкруши и най-коравата кучка и да я накара да избере доброволно гумите на някой автомобил, нежели подобна участ. Кой ни дава право да лишаваме други същества от потомство, че и да афишираме подобен акт като "хуманен"?Активен
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 172


Профил
« Отговор #22 -: ноември 04, 2009, 04:09:28 »

...
А и .. в крайна сметка месото е труп на насилствено убито животно и вкарвайки го в себе си се превръщаш в гроб. Гадно звучи,но си е така. Ходещи, живи гробници.
...

Да се върнем обаче на темата. Разглеждайки брошурата, аз не откривам хуманност в това да се кастрира едно животинче. Дори и да не е болезнена самата операция, представяте ли си какво е в душата на една кучешка майка, когато усети, че никога няма да има собствени кученца. Това е душевен удар, който може да съкруши и най-коравата кучка и да я накара да избере доброволно гумите на някой автомобил, нежели подобна участ. Кой ни дава право да лишаваме други същества от потомство, че и да афишираме подобен акт като "хуманен"?


Като убиеш кучето не го ли лишаваш и от това?
Активен
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 52Профил
« Отговор #23 -: ноември 04, 2009, 04:52:59 »

Животните не страдат от загуба на половата си идентичност. Факт.
Активен

Without hope,we have nothing.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1385


Профил
« Отговор #24 -: ноември 05, 2009, 10:06:29 »

Животните не страдат от загуба на половата си идентичност. Факт.

Аз просто се пошегувах.  Grin

Иначе, по същество по темата мисля че нещата вече се казаха, но реализацията на споменатите мерки, ще е истинското предизвикателство.
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3368Профил
« Отговор #25 -: ноември 06, 2009, 08:41:26 »

Животните не страдат от загуба на половата си идентичност. Факт.
Хм, котката на един приятел доста понапълня след като я кастрираха. Вярно не мисля че това, което изпитва е страдание, тъй като според мен това е доста висша форма на емоциi, неприсъща за животните. Смятам, че при тях изразните средства са по скоро на ниво инстинкт. Та едва ли й е приятно, че в следствие на загубата на половата си идентичност се движи по трудно, това извън живота в един апартамент води до смърт много по-бързо отколкото ако не си кастриран. Не ми звучи много по-хуманно факта че си ускорил нечия смърт и си нейн косвен причинител. Все едно да вържеш някой за релсите и да кажеш после влака го уби, клетият  Wink
« Последна редакция: ноември 06, 2009, 09:01:06 от Linov » Активен

Във форума се ражда истината.
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 52Профил
« Отговор #26 -: ноември 06, 2009, 10:49:01 »

Цитат
Та едва ли й е приятно, че в следствие на загубата на половата си идентичност се движи по трудно, това извън живота в един апартамент води до смърт много по-бързо отколкото ако не си кастриран. Не ми звучи много по-хуманно факта че си ускорил нечия смърт и си нейн косвен причинител. Все едно да вържеш някой за релсите и да кажеш после влака го уби, клетият  Wink

Прочети това : Ранната кастрация преди първото разгонване има своето медицинско обяснение. Животните кастрирани преди да са се разгонвали имат нищожен риск (0.5%) от развитие на тумори на млечните жлези , докато тези разгонвали се нeколкократно значително по често страдат от това заболяване (повече от 35%).След кастрирането се елиминира възможността от развитие на солиден брой гинекологични заболявания (пиометра, цистозна ендометриална хиперплазия, лъжлива бременност и много други).Циклиращите женските кучета след осем годишна възраст (най-често) може да развият хормонално (прогестерон) зависим диабет .
Единственият недостатък на кастрацията и то не при всички кастрирани, е че са предразположени към напълняване. Това много лесно се преодолява като домашният любимец се храни със специални храни за кастрирани или предразположени към напълняване или просто не се прекалява с храната му.

3а каква смърт говориш? Да си кастрираш домашното животно е въпрос на личен избор, никой не може да те накара, но да кастрираш улично животно - със сигурност му правиш добро не само на него, а и на многото бъдещи нежелани поколения, които ще живеят в мизерия и студ и ще бъдат подритвани и хокани от хората.
Котката на твоя приятел явно е попаднала в малкия процент животни, които напълняват след кастрация. И по-горе си пише как се оправя това.
Една от уличните котки, за които  се грижа, също напълня след кастрация. Но преди беше ужасно слаба, колкото и да хапваше. Сега, макар и напълнява си изглежда перфектно. Пуснала е едно яко кожухче, което в никакъв случай не й пречи да бяга и да се завира къде ли не. Ще й е топло през зимата. Проблеми няма. Друго кастрирано коте пък изобщо не е наддало след това. Въпрос на организъм наистина.

Определено не мога да ти хвана логиката. Какво решение предлагаш тогава за уличните животни, щом толкова хуманно казваш не на кастрацията ? Може би има още някой по-добър метод, който още не е хрумнал на хората, м?  Smiley
Активен

Without hope,we have nothing.
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 172


Профил
« Отговор #27 -: ноември 06, 2009, 02:35:59 »

Животните не страдат от загуба на половата си идентичност. Факт.
Хм, котката на един приятел доста понапълня след като я кастрираха. Вярно не мисля че това, което изпитва е страдание, тъй като според мен това е доста висша форма на емоциi, неприсъща за животните. Смятам, че при тях изразните средства са по скоро на ниво инстинкт. Та едва ли й е приятно, че в следствие на загубата на половата си идентичност се движи по трудно, това извън живота в един апартамент води до смърт много по-бързо отколкото ако не си кастриран. Не ми звучи много по-хуманно факта че си ускорил нечия смърт и си нейн косвен причинител. Все едно да вържеш някой за релсите и да кажеш после влака го уби, клетият  Wink

Не съм сигурен, че разбрах съвсем какво искаш да кажеш. Кастрирането на кучетата намалява
шанса им за оцеляване, защото стават по-бавно подвижни => за тях е по-добре да бъдат направо убивани? Или предлагаш нещо друго?
« Последна редакция: ноември 06, 2009, 02:39:42 от Slex » Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2320


Профил
« Отговор #28 -: ноември 07, 2009, 12:10:12 »

Veggie, информацията, която си предоставила относно кастрацията е добре известна. И същевременно, доста некоректно поднесена, разбира се не от теб, а от "доброжелателите" ветеринари. Защо е некоректно поднесена? Ами много просто - организмът представлява завършена цялост и за да бъде пълноценен живота, трябва да са налице всички функции. Премахването на някои от тях, казано на най-прост език си е чисто ОСАКАТЯВАНЕ! Сега, въпросът е дали това осакатяване е за доброто на животните? Не съм сигурен. Хайде да не гледаме доброто на животните през призмата на нашата човешка гледна точка. Животът е пълноценен, когато се живее пълноценно. Всичко останало е просто физическо вегетиране. Имам познати с кастриран котарак. Жалка картинка е - дебел евнухоид. Не съм сигурен, че животът на това животно, принудено от стопаните си да бъде просто жива плюшена играчка е пълноценен. А са го направили не за доброто му, а за да не маркира, т.е. водени от човешките си егоистични подбуди. После това се наричало обич към животните  Cheesy !
А обяснението на "полезните" страни на кастрацията е елементарно - наличието на даден вид органи, носи и вероятността от заболеваемост на същите. Много е просто. Та като кастрираш примерно едно женско куче, то определено ще има нищожен риск от развитие на тумори на млечните жлези, пиометра, цистозна ендометриална хиперплазия и др. болести на женската репродуктивна система. Цинично е кастрацията да се изкарва направо полезна. Защото, то всъщност е валидно и за хората - ти би ли се кастрирала, защото видиш ли, шансът за евентуални тумори на млечните жлези и разни гинекологични забоявания при теб рязко ще намалее?
Активен
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 52Профил
« Отговор #29 -: ноември 07, 2009, 10:44:27 »

Русенец, разбирам това, което казваш, но ставаше въпрос за кастрацията на улични животни. Или ти си и против нея? Да де, всъщност ти спомена някъде, че би трябвало да се избият.
3а домашните е ясно, че е предпочитание на стопаните и никой не ги задължава. Въпреки това би било добре да се кастрират например всички дворни кучета по селата, защото от там прииждат, понеже е пълна анархия, хората си пускат кучетата да скитат из селото, а поколението го извърлят някъде... Нали си съгласен, че и това не е редно? По-добре ли е да се запази половата идентичност на тия кучета с идеята те да раждат всяка година и малките да са натирвани, евентуално ако оцелее някое да дойде към града и пак броят да нараства... Или трябва и тези дворни кучета да бъдат убити? Как го виждаш ?
Недей да ни сравняваш нас с животните, нали уж сме много умни и можем да разсъждаваме. Макар че в домовете за деца има хиляди изоставени от не-толкова разсъждаващи. Макар че в днешно време има и 13-14 годишни, които стават полово активни и изобщо не мислят. Да не забравяме и изнасилвачите и педофилите, специално, на които една кастрация би им се отразила чудесно. Но това е друга тема.
Една кастрация на домашно животно със сигурност може да бъде полезна. Особено ако хората не са от най-отговорните и има шанс да стане беля, която беля ще бъде завързана в найлоново пликче и оставена да умре.
Моето куче почина в ръцете ми миналата година от тумор на матката. Отиде си за 1 ден, след направената операция. И честно казано все още съжалявам, че не я бяхме кастрирали. Вярно, беше на 13 години, но можеше да си поживее още малко.
Така че, всичко си има плюсове и минуси, зависи от коя страна гледаш на нещата.
Активен

Without hope,we have nothing.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.1 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница август 15, 2023, 08:03:01