Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: veggie в октомври 26, 2009, 04:11:15Титла: 10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в октомври 26, 2009, 04:11:15
Отговорност към домашните любимци, хуманно отношение към животните, обезпаразитяване , намаляване на популацията- това  е част от образователната програма  сред обществото, по която работят четири неправителствени организации от Русе. Дейността е свързана с разпространение  на брошури, детски книжки, книги за различни възрастови групи.
Вече е готова за разпространение  първата брошура "Митове и факти".
Брошурата е отпечана в 10 000 екземпляра и ще се разпространява безплатно.
Благодарим на всички, които се включиха в нейното изготвяне.
Благодарим на тези , които осигуриха нейното отпечатване.
Готови сме да предоставим екземпляри от брошурата на всяка организация в страната, която има за цел защита и хуманно отношение към животните.

СНЦ "Грижа и подслон за всеки"
e-mail: grijaipodslon@gmail.com
http://grijaipodslon.hit.bg


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: equinox в октомври 26, 2009, 09:23:49
В Западна Европа има много, много малко бездомни кучета. Кастрацията може и да е решение там, но тук нещата са излезли извън контрол. Аз съм за по-крути мерки. Когато популацията бързо бъде доведена до някакъв санитарен минимум - тогава по културният начин. В крайна сметка в България ежегодно се убиват стотици хиляди други животни - пилета, прасета, крави, дивеч, риба... С какво кучетата са по-добри, особенно когато са проблем.

Това, че вероятността е малка да бъдеш убит от куче съвсем не значи, че трябва да си затваряме очите за проблема. Преди време имаше убит човек в Русе от бездомни кучета. Има и доста слуаи с нахапани хора. В крайна сметка къде е хуманноста?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: SW2FL в октомври 26, 2009, 09:38:35
Съжалявам, че мерките приложени в Букурещ преди време, не могат да се приложат и тук ... вече. А след това, нека да бъдем хуманни.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в октомври 27, 2009, 11:17:36
Явно не си проследил историята на взетите мерки в Букурещ, защото след като са избили сумати кучета там, на същото място са се появили 2 пъти повече. Известно е, че когато започнат да се убиват, кучетата започват да се плодят още повече, а на освободените места прииждат нови и така и така...
И понеже все още хората мислят, че ако се избият животните, ще се реши проблема.. ще кажа да се замислите, че след толкова години избиване на кучетата, тях все още ги има. Навсякъде в БГ.
Е, във всички "бели страни" са стигнали до извода, че само кастрацията ще намали популацията и това е най-ефикасният и признат метод. Само дето там са се хванали сериозно, а тук Общината гледа да прибере парите за кучетата в джоба. Мързи ги да работят и кастрират. 3а миналата година има само 3 кастрирани кучета в общинския приют. 3атова не се оправя положението. Може да се сърдите само на управата.

И да ви кажа... и мен ме дразнят турците, които щъкат из целия град и се мислят за големи пичове, ама не съм тръгнала да ги убивам. Дразни ме да чувам турска реч в моя град и ми е проблем, както някои ги дразни да чуват кучешки лай.

Докато хората не се променят, а само реват и се оплакват... няма да стигнем далеч. Все искаме да сме като европейците ама не действаме никак европейски. Докато чувам приказки "дай да ги избием помиярите" - за мен тоя народ е равен на кръгла нула.
Казваш - с какво кучетата били по-добри от прасетата и другите животни... А аз да те попитам с какво ти си по-добър от кучетата, че заслужаваш да живееш? Щото в очите на някого може да си нищо, но тоя човек няма право да ти отнеме живота, защото те смята за нищо.

Стига агресия и насилие.... Проблемите не се решават с пушка в ръка ... Кога ще го проумеете, скъпи съграждани?!Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в октомври 27, 2009, 11:31:29
И още нещо... тъжно е как изначално много от вас подхождат със злоба и неприязън. 3ащото тия хора  са се хванали със собствени средства да направят нещо хубаво, да поднесат някаква информация на другите без пари, да обяснят и т.н... Ако  щеш да "ограмотят", защото някои дори не знаят какво е кастрация...
И в отговор на това се получават някакви изключително нехуманни изказвания. Жалко, наистина, но за щастие има и малко останали добри хора, на които им пука и те осмислят цялата работа.

Някой от вас гледал ли е куче и усещал ли е приятелството и предаността на едно такова животно? Било то домашно или бездомно, всички кучета са еднакво верни и еднакво даващи обич, въпреки жестокостта на хората към тях.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Orthodox в октомври 27, 2009, 02:54:57
Казваш - с какво кучетата били по-добри от прасетата и другите животни... А аз да те попитам с какво ти си по-добър от кучетата, че заслужаваш да живееш? Щото в очите на някого може да си нищо, но тоя човек няма право да ти отнеме живота, защото те смята за нищо.

Е, хайде сега!!! Да не вземеш да ни убеждаваш, че човекът и животното имат еднаква ценност като същества, а? ::)

Пък колкото до неефикасността на отстрелването на скитащите псета, щото прииждали от другаде - ами трябва и там, отдето идват, да ги поизчистят - и няма да има откъде да идват вече... Пък кастрацията също има значение и трябва да се прилага успоредно с пушката. Едното за бързо намаляване на популацията, другото за трайно решение на въпроса - според условията. Но във всеки случай, когато в гората се появи мечка-стръвница и вземе, та поизяде някого, не тръгват да я кастрират, ами направо я гърмят с бренекето... ;)


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в октомври 27, 2009, 03:41:31
Ограничено и неинформирано българско мислене. Какво повече да кажа...
Не мислех да заформям дискусия за или против бездомните кучета, но вие почнахте. Идеята на новината не беше такава. Беше си чисто информативно. Вместо да негодувате, че кварталната кучка родила амнайсе пъти, може да се обадите в кастрационния център. След това освен, че няма да ражда нежелани бебета, ще бъде и по-спокойна и няма да се бие с другите кучета.

По въпроса каква е ценността на всяко същество, всеки си знае за себе си. 3а мен може и да са по-ценни от хората. Колко потресаващо, а?  :P


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: SW2FL в октомври 27, 2009, 04:21:43
Ако това е вярно, какъв е смисъла от кастрацията в Русе?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: equinox в октомври 27, 2009, 05:14:21
Целта може да е само една - да няма бездомни кучета по улиците. Кастрацията, без спиране на първоизточника няма да реши този проблем. Първоизточника е безотговорното поведение на хората. Пускат кучетата си за разплод и после се чудят какво да правят с кученцата. Или пък си изхвърлят кучето на улицата. По селата, по лични наблюдения, положението е извън всякакъв контрол. Трябва да се почне от тук. Всички домашни кучета да бъдат чипирани и да бъдат кастрирани (сега който не иска да го кастрира - да си плаща по-висок данък). Но наистина повечето хора не си купуват куче с цел да продават после кученца, така че не би трябвало да е проблем това. Които пък си изхвърли кучето - да бъде голбяван.

След това вече идват другите мерки. Кастрацията в момента според мен не е решение, защото кучетата пак остават на улицата, а бройката им е твърде, твърде голяма. Трябва първо полулацията да бъде сведена до някакви минимални граници и след това да се прилага. Ако пък се прилага само кастрация, без по-горе изброените мерки след време тези стари кучета ще бъдат изместени от нови. И пак ще има кучета по улицата. И пак ще са толкова колкото и сега. Това не е решение.

На края все се намира някой, който да тръгне сам да решава проблема - хвърля отрова навсякъде, което е с пъти по-опасно.

Имал съм куче и обичам животните, но не ги деля на кучета и всички останали. Хората са хищници и няма такова нещо като хуманност към животните. Само виж магазините - пълни са с месо. Да не би да си мислиш, че го берат от дърветата? Виж колко кожени изделия има - пак убити животни. Всяка година ловци избиват хиляди елени, сърнички, глигани, птички и т.н. С какво уличните кучета са по-специални, още повече че се явяват като проблем? Защо никой не защитава плъховете и хлебарките? Те също живеят в града и ги избиват най-безмилостно. Така, че стига лицемерие.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в октомври 27, 2009, 05:30:54
Става въпрос за общинския приют в статията. Има още един, който е частен и се поддържа от дарения на германци, той е изцяло в бонус за града, защото ако го нямаше, щяха да си останат мижавите некадърни кастрации на общинския (който се поддържа с парите на данъкоплатците). Имам преки наблюдения и затова казвам, че за тоя проблем може да се сърдим само на управниците. Ако немският приют го нямаше да кастрира постоянно, положението щеше да е още по-зле. Аз също не искам да има бездомни животни. 3а миналата година, както пише, че в общинския са кастрирани само 3 кучета, бюджетът е бил 70 000 лв. Къде според вас са отишли парите? Вероятно за новата кола на кмета  :o

Equinox,да, прав си, че трябва да има санкции към хората. Но тия хора някак си трябва да се принудят да си регистрират животните и ако някой ден тяхното животно се озове на улицата, да си понесат глобата за това.
По селата наистина е много зле, трябва и там да се обясни на хората, да им се кастрират дворните кучета, които щъкат наляво надясно, защото всяка есен от селата прииждат нови и нови. 3а съжаление винаги ще попаднеш на някой дядо Пенчо, който ще те наругае и като чуе "кастрация" ще помисли, че ще му убиваш животното.
Имахме един случай с възрастен човек, който живее сам в апартамент и вътре има ужасно много котки, които постоянно се плодят, излизат през прозореца, връщат се... Опитахме се да го убедим да ги вземем тия животни и да се кастрират, а той дори не знаеше какво е това. Оплака се, че съседите му били натровили сумати котки, но не успя да проумее, че не му мислим лошото и ни изгони. Е, вероятно там сега е същият ужас.
3атова и се правят подобни брошури........ Ако има кой да чете....и да мисли...

П.С. Не деля животните на кучета и всички останали. Нито ям месо, нито нося животински неща. Всеки сам си прави избора. Само че борбата срещу убиването на животните за месо е безсмислена... Можеш само да си спориш с приятелите колко е яко или гадно да не ядеш месо.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: equinox в октомври 27, 2009, 05:58:17
Към брошурата като инициатива нямам нищо против. Хубаво е хората да проявяват повече активност.

Но към кого точно е насочена тази брошура? Ако е към всички граждани не мисля, че ще постигне желаният ефект. Например трудно може да обедиш хората, че кучетата не са агресивни по природа при положение, че има толкова нахапани граждани. По-скоро трябва да се обясни, че те няма да са толкова агресивни, ако са кастрирани. Втора точка - пак за проблема със заразите. Може наистина да не са главният източник на зарази, но са източник. Не трябва да се спестяват тия неща. И трябва да се почне с това как може да бъде решен проблемът. Трета точка - ако наистина не бъде спрян първоизточника кастрирането не е решение, дори може да се твърди, че избиването е по-ефикасно. При първото прочитане останах с впечатление, че някой се опитва да ми каже, че уличните кучета всъщност не са чак такъв проблем, с което изобщо не съм съгласен. Проблем са. Сигурно целта на брошурата не е такава, но на пръв поглед такива са ми впечатленията.

Мисля си, че по-скоро трябва да се изготва брошура насочена към собствениците на животни - за ползите и безвредността от кастрацията и това как се регулира популацията. После за това защо трябва да бъдат маркирани. Да гледаш животно е преди всичко отговорност.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Slex в октомври 27, 2009, 07:56:23
Познавам някои от хората, изготвили брошурата. Освен това като цяло споделям техните виждания по въпроса.

В самата брошура пише, че е необходим по-голям контрол от страната на хората и повишена обществена отговорност. Това е може би най-важното изискване за намаляване на популацията на уличните кучета. Независимо от това дали уличните са кастрирани или избивани, ако няма ефективна регулация на домашните кучета, няма да има и резултат от другите дейности.

Кастрацията е решение в дългосрочен период, никой не говори за рязко и бързо намаляване на популацията, но за 10 години промените могат да бъдат осезаеми. Вярно, не е веднага, както много хора искат, но може да стане. От 20 г. се чуват обещания за "бързи и радикални мерки срещу уличните кучета" и видяхме, че въпросните мерки водят наникъде. Обществото трябва да даде шанс на другия подход към проблема, но трябва да е ясно, че без участието на държавните институции няма как да стане. НПО-и могат да кастрират и пускат или прибират улични кучета в приюти, обаче единствено държавата може да следи за спазването на правилата, да събира такси и да налага глоби.

Контролът на собствениците на домашни животни е важен не само, за да се блокира възобновяването на популацията на уличните кучета, а и защото таксите за домашните кучета и котки могат да осигурят приходи за поддържането на открит приют някъде в околностите на града - не е задължително всички кастрирани кучета да се пускат обратно в града.

Иначе конкретно за стопаните има друга брошура (http://www.iwns.org/fileadmin/content/news/bgnews/Bezdomno_kuche_Ruse.pdf), издадена от друго дружество и Община Русе. Не знам обаче в какъв тираж е и как се разпространява.

И малко встрани от темата - това, че в случая става дума за кучета, не означава, че оправдавам това, което става с прасетата, кравите и овцете. Само че ако хората смятат избиването на кучета за нещо нормално, как да ги убедиш в противното по отношение на другите животни.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в октомври 27, 2009, 10:24:09
Мисля си, че по-скоро трябва да се изготва брошура насочена към собствениците на животни - за ползите и безвредността от кастрацията и това как се регулира популацията. После за това защо трябва да бъдат маркирани. Да гледаш животно е преди всичко отговорност.

Това ще бъде следващият проект.
3амислили сме много неща. Важното е да има кой да прочете, а не да хвърли листчето в коша.
Трябва да се тръгне от някъде, наистина нещата стават бавно и с малки стъпчици. 3а да може един ден да няма нито едно животно на улицата, както в другите европейски държави. Досега не съм чула там някой да се "саморазправя" с животните по нашия аборигенски начин.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в октомври 28, 2009, 07:38:49
http://www.brjag.bg/site/news.php?item=5702 (http://www.brjag.bg/site/news.php?item=5702)

Или как се "работи" зa намаляване на популацията..
Или как се лапат пари по всевъзможни начини...   :o
Поредната гавра...


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русенец в октомври 29, 2009, 02:30:30
Veggie, разбирам ангажираността ти към животните, но...
Проблемът с кучетата в България наистина е излязъл извън контрол. Доколкото знам, продължителността на живота на едно куче, в зависимост от породата е 10-15 години. Тъй като в града кучетата нямат естествени врагове (освен някои хора), то се предполага, че достигат поне голяма част от тази възраст. Тогава как кастрацията решава проблема? Да ги чакаме да се редуцират по-естествен път още 7-8 години ли? Освен това ми е смешна логиката или по-скоро съзнателното заблуждаване на защитниците на животните и свързаните с тях ветеринари и биолози, че при избиване популацията реагира със свръхприраст и едва ли не се увеличава  ;D . Хайде тогава, да ми обясниш, как аджеба попадат изобщо животни в Червената книга? Ето слонът, тигърът, лъвът и белоглавият орел застрашени - ми то било много просто бе, вместо резервати, да вземем да доизбием това, което е останало от тях, а те ще реагират с увеличаване  :D . Подложат ли те на "геноцид" - намаляваш, подложат ли те дълго време - изчезваш! Просто и логично! Така, че тия приказки просто са си чист прах в очите. И как така, стигнахме до изчисления кое е по-вероятно да убие човек? На теория на вероятностите ли си играем? А кучетата, разбира се, че са агресивни, най-малкото, заради хищническия им начин на хранене. Това е тяхното кодирано от природата поведение. Естествено, не казвам, че това ги прави лоши, просто това е част от природата им. А колкото и някои хора да си мислят, че кучето е плюшена играчка, която се храни с гранули, от време на време се случва да ни покажат вълчия си нрав, нали? Нека не забравяме, че всъщност са едни видоизменени вълци (нищо против вълците). На мен лично ми писна, когато бързам за някъде да позабавя ход, когато минавам покрай някоя глутница, за да не бъда лаян излишно, че и евентуално още нещо! И това е най-малкият проблем с бездомните кучета. Все пак градовете са създадени за хора, а не да бъдат територия на междувидова борба! Иначе за неефективността на общинския приют няма нужда да бъда убеждаван - като всички останали държавни и общински институции. Че го издържаме пак ние, също е пределно ясно, за съжаление.
Коренът на думата хуманност идва от човек - нека да не бъдем хуманни все пак за сметка именно на хората.
И още нещо, не знам, как вегетарианците смятат, че като не ядат месо, са по-"хуманни" от останалите? Май трябва да им се поясни, че растенията също са живи същества. Или може би са разглеждани като по-низши? Това никак не е честно: животните - неприкосновени "свещени крави", а растенията, понеже видиш ли, нямат мускулатура и не могат да се движат - роби и храна на "висшите" същества  :D .


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Slex в ноември 03, 2009, 08:25:48
@Русенец

За разлика от лъвовете, популацията на улични кучета може да се поддържа непрекъснато от извхърлени или изоставени домашни и полу-домашни кучета. Няма такова нещо като избиване на кучетата веднъж завинаги.

Конкретно за "манипулациите" - от брошурата:
"Мит: Единственият начин да се реши проблемът с бездомните животни е те да бъдат избивани."

Никой не казва, че избиването не може да реши проблемът с бездомните кучета. Мит е, че това е единственият начин. Има места, където избиват кучетата и това им носи успех - напр. САЩ. Има обаче много повече места, където избиват или са избивали кучетата в продължение на години безуспешно - Турция, Румъния, Русия, Индия, Бангладеш, Китай. Това означава, че не избиването, а нещо друго, определя успеха на контрола върху кучешката популация. САЩ успяват да упражняват ефективен надзор върху поведението на собствениците на кучета като цяло. Другите - не.

Но ако упражняваш надзор върху собствениците на кучета, може да намалиш значително популацията на улични кучета без да ги избиваш. Въпросът е, защо тогава е необходимо уличните кучета да бъдат убивани? Да, може да излезе по-евтино, но кучетата не са бездушни предмети, за да се отчита единствено финансовата страна.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 03, 2009, 10:51:17
А аз да добавя.. Никой не ни е дал властта да отнемаме животи,било то човешки или животински, пак си е живот - най-важното нещо, което имаме всички същества на тая земя. Ние не сме богове. Всички животни, които се убиват "хуманно" чрез евтаназия или в кланниците за месо(за да си напълнят човеците стомасите) са убити насилствено. 3ащото..някой ни е дарил с 2 ръце. 2 ръце, които вършат толкова жестокости...Животът под каквато и да е форма не бива да бъде подценяван. Не можем да решаваме кой ще живее и кой не.. Това е. Трябва да  си решаваме проблемите по друг начин, не чрез насилствена смърт. Тук сме за малко..след нас ще има още и още... би трябвало да уважаваме и да запазим съществата, които обитават нашата земя.
А и да ви кажа на всички неизпитали го.. да помогнеш на едно животинче е велико.
Помагала съм и на хора до колкото мога по различни поводи и по различни начини. Винаги давам пари на просещите по улиците, включително и на циганчета, които после ще отидат да си купят цигари с тия пари. Малко го оценяват. Дори и не-просещите. Дори и някои приятели. Хората сякаш са забравили думата "благодаря". И това не е да си успокоиш съвестта или нещо от тоя род, а просто човешки отношения, когато някой прави нещо хубаво за друг с цел да му помогне.
И затова някои са казали, че по-верен и истински приятел от кучето няма.
Улични кучета много много пъти са ме изпращали до вкъщи през половината град, не защото имам нещо за ядене, а защото съм им обърнала малко внимание, погалила съм ги и това им е било достатъчно, за да ми покажат колко са верни и чисти от вътре. Те просто имат нужда от ласка и внимание.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русенец в ноември 04, 2009, 02:35:02
Никой не оспорва факта, че е необходим ефективен надзор върху поведението на собствениците на кучета. Даже напротив - задължителен е! Разбира се, че популацията на уличните кучета редовно се попълва от изхвърлени домашни и полудомашни (използвани по къщите и вилите за дворни) такива. Въпросът тук е, как и дали въобще е възможно без крути мерки да се премахнат глутниците по улиците. Защото нещата са много изпуснати. Аз лично не съм съгласен където и да ходя из града да бъда заобиколен от скимтящ, ръмжащ и лаещ "антураж". Наистина навсякъде! Точно на площада до "Хепи" - песове! В дворовете на детските градини - песове! По кварталите - песове! Из парка - песове! Решение са приютите, но те са скъпо удоволствие за бедна страна като нашата. А и пак са някакво временно решение на проблема. С кастрация, каквито и мерки и контрол над собствениците на кучета да се въведат, ще чакаме години наред , докато изчезнат от улиците. Но на мен не ми се чака! И не си мислете, че съм някой жесток и коравосърдечен човек - и аз съм се трогвал от някое симпатично помиярче, дори съм давал храна, ако имам някаква в момента. Но това са емоции, а разумът диктува друго. В интерес на истината, тук в Русе не съм имал проблеми с улични кучета, но в София наистина понякога стават страшни. Особено в покрайнините и вилните зони е ужас. Имам и приятели, нахапани от кучета там, при това те обичат животните и също си гледат куче в къщи. Така че, какво да си говорим. Нека има хуманност и към хората.
Veggie, явно самарянското начало в теб е добре изразено, мога само да ти се възхищавам, защото аз далеч не съм такъв. На просещи пари не давам, на циганчета пък съвсем, а лошото е не, че ще си купят цигари, а че просто ще им ги вземат. Повярвай ми, имам основания да смятам, че съм добре запознат със системата на просия у нас, така че твоите пари хрантутят някой, който го мързи да работи и експлоатира деца (често са дори собствените му), като не само не им помагаш, а дори напротив - давайки им пари ги заковаваш на улицата, защото правиш занятието доходоносно и те са изпращани пак и пак! Както виждаш, понякога пътят към ада е постлан с добри намерения! Продължавам да повтарям, че растенията също са живи същества, т.е. също имат живот. Всеки биолог ще ти го каже. За съжаление природата ни е отредила т.нар. несамостойно хранене и дали ядем животни или растения се налага да убиваме. Това е част от природата и кръговрата й. Аз лично ям месо без капка угризения. Дори и кучешко сигурно съм ял в някоя кръчма  :D .Все пак, уважавам мнението ти, както и разбиранията ти.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: фараша в ноември 04, 2009, 10:29:55
Русенец, с тоя пост изби рибата и изяде кучето, както се казва. :D
Съгласен съм с всичко написано от теб. И аз винаги съм се чудел защо растенията са толкова низвергнати откъм права. Познавам вегетарианци, които не ядат грам месо, но с удоволствие ядат соеви кълнове. Ами то все едно да хрупаш бебчета. Аз не обичам когато се храня да деля природата около мен на животни и растения и да дискриминирам едните за сметка на други. Редно е да сме неутрални.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 04, 2009, 01:28:40
Не знам как може да сравняваш едно прасенце например - с кълнове.. Пък и прасетата конкретно са адски умни животни, сравняват ги с кучетата. Някои дори си имат прасенца за домашни любимци, напоследък много нашумяха мини прасетата, които в чужбина вече са широко разпространени за домашни животни.
Интересно е как хората, които консумират месо винаги излизат с вашата теза за растенията. Растенията нямат емоции, нямат душа. Да, това не ги прави по-низши, но те са алтернативата. Далеч по-добре е да изядеш един морков отколкото да изядеш мозъка или бъбрека на някое животно. Да не говорим колко е вредно месото. Доказано е, че вегетарианците се предпазват от много повече болести и живеят по-дълго. А и .. в крайна сметка месото е труп на насилствено убито животно и вкарвайки го в себе си се превръщаш в гроб. Гадно звучи,но си е така. Ходещи, живи гробници.
Както казах, тая дискусия за вегетарианството е безсмислена. Никой никого не може да убеди в позицията си. Който се е замислил и го е поискал - той е станал вегетарианец.
Мен лично са ме наричали луда, задето не ям месо. Но все пак живея сред месоядни и не мога да си позволя да ги наричам и аз всички тях луди, понеже ядат месо. Въпросът е да си толерантен. А не да се пулиш като видиш някои по-различен от масата. Особено забавно е в ресторантите, където 90 % от менюто е месо,месо и пак месо... И като помолиш от дадено ядене да махнат месото, сервитьорите те поглеждат така, сякаш си извънземно  :). Поредното доказателство за това, колко нетолерантни са хората.
Щом към хората липсва толерантност, какво остава към животните...
Сигурно много от вас са гледали по новините тия дни за една възрастна жена, изгонена от дъщеря си от нейния си апартамент и живееща зазидана в мазата.. Собствените й роднини й носят храна в пластмасови кофички, без прибори... 3а какво говорим изобщо..


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Slex в ноември 04, 2009, 01:49:51
@ Русенец

Няма да е толкова скъпо. Голяма част от парите ще дойдат от таксите за домашни кучета. Ако са необходими още пари могат да дойдат от останалата част от населението. Говорим обаче за не повече от 50 стотинки на месец, което не би трябвало да е проблем за работещ човек. Иначе ще отнеме няколко години, но досега всички сме чакали, може да почакаме още. Не че досега не си чакал решение - така поне знаеш, че има какво да чакаш наистина.


Предлагам темата да не се разводнява и да не се пише за вегетарианство тук. Може да се отвори друга.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: фараша в ноември 04, 2009, 03:46:30
...
А и .. в крайна сметка месото е труп на насилствено убито животно и вкарвайки го в себе си се превръщаш в гроб. Гадно звучи,но си е така. Ходещи, живи гробници.
...

Доста живо и експресивно описание. Мога само да предполагам, какво са курканията на червата и изходящите газове... ::)

Да се върнем обаче на темата. Разглеждайки брошурата, аз не откривам хуманност в това да се кастрира едно животинче. Дори и да не е болезнена самата операция, представяте ли си какво е в душата на една кучешка майка, когато усети, че никога няма да има собствени кученца. Това е душевен удар, който може да съкруши и най-коравата кучка и да я накара да избере доброволно гумите на някой автомобил, нежели подобна участ. Кой ни дава право да лишаваме други същества от потомство, че и да афишираме подобен акт като "хуманен"?

Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Slex в ноември 04, 2009, 04:09:28
...
А и .. в крайна сметка месото е труп на насилствено убито животно и вкарвайки го в себе си се превръщаш в гроб. Гадно звучи,но си е така. Ходещи, живи гробници.
...

Да се върнем обаче на темата. Разглеждайки брошурата, аз не откривам хуманност в това да се кастрира едно животинче. Дори и да не е болезнена самата операция, представяте ли си какво е в душата на една кучешка майка, когато усети, че никога няма да има собствени кученца. Това е душевен удар, който може да съкруши и най-коравата кучка и да я накара да избере доброволно гумите на някой автомобил, нежели подобна участ. Кой ни дава право да лишаваме други същества от потомство, че и да афишираме подобен акт като "хуманен"?


Като убиеш кучето не го ли лишаваш и от това?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 04, 2009, 04:52:59
Животните не страдат от загуба на половата си идентичност. Факт.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: фараша в ноември 05, 2009, 10:06:29
Животните не страдат от загуба на половата си идентичност. Факт.

Аз просто се пошегувах.  ;D

Иначе, по същество по темата мисля че нещата вече се казаха, но реализацията на споменатите мерки, ще е истинското предизвикателство.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Linov в ноември 06, 2009, 08:41:26
Животните не страдат от загуба на половата си идентичност. Факт.
Хм, котката на един приятел доста понапълня след като я кастрираха. Вярно не мисля че това, което изпитва е страдание, тъй като според мен това е доста висша форма на емоциi, неприсъща за животните. Смятам, че при тях изразните средства са по скоро на ниво инстинкт. Та едва ли й е приятно, че в следствие на загубата на половата си идентичност се движи по трудно, това извън живота в един апартамент води до смърт много по-бързо отколкото ако не си кастриран. Не ми звучи много по-хуманно факта че си ускорил нечия смърт и си нейн косвен причинител. Все едно да вържеш някой за релсите и да кажеш после влака го уби, клетият  ;)


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 06, 2009, 10:49:01
Цитат
Та едва ли й е приятно, че в следствие на загубата на половата си идентичност се движи по трудно, това извън живота в един апартамент води до смърт много по-бързо отколкото ако не си кастриран. Не ми звучи много по-хуманно факта че си ускорил нечия смърт и си нейн косвен причинител. Все едно да вържеш някой за релсите и да кажеш после влака го уби, клетият  ;)

Прочети това : Ранната кастрация преди първото разгонване има своето медицинско обяснение. Животните кастрирани преди да са се разгонвали имат нищожен риск (0.5%) от развитие на тумори на млечните жлези , докато тези разгонвали се нeколкократно значително по често страдат от това заболяване (повече от 35%).След кастрирането се елиминира възможността от развитие на солиден брой гинекологични заболявания (пиометра, цистозна ендометриална хиперплазия, лъжлива бременност и много други).Циклиращите женските кучета след осем годишна възраст (най-често) може да развият хормонално (прогестерон) зависим диабет .
Единственият недостатък на кастрацията и то не при всички кастрирани, е че са предразположени към напълняване. Това много лесно се преодолява като домашният любимец се храни със специални храни за кастрирани или предразположени към напълняване или просто не се прекалява с храната му.

3а каква смърт говориш? Да си кастрираш домашното животно е въпрос на личен избор, никой не може да те накара, но да кастрираш улично животно - със сигурност му правиш добро не само на него, а и на многото бъдещи нежелани поколения, които ще живеят в мизерия и студ и ще бъдат подритвани и хокани от хората.
Котката на твоя приятел явно е попаднала в малкия процент животни, които напълняват след кастрация. И по-горе си пише как се оправя това.
Една от уличните котки, за които  се грижа, също напълня след кастрация. Но преди беше ужасно слаба, колкото и да хапваше. Сега, макар и напълнява си изглежда перфектно. Пуснала е едно яко кожухче, което в никакъв случай не й пречи да бяга и да се завира къде ли не. Ще й е топло през зимата. Проблеми няма. Друго кастрирано коте пък изобщо не е наддало след това. Въпрос на организъм наистина.

Определено не мога да ти хвана логиката. Какво решение предлагаш тогава за уличните животни, щом толкова хуманно казваш не на кастрацията ? Може би има още някой по-добър метод, който още не е хрумнал на хората, м?  :)


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отноше&#
Публикувано от: Slex в ноември 06, 2009, 02:35:59
Животните не страдат от загуба на половата си идентичност. Факт.
Хм, котката на един приятел доста понапълня след като я кастрираха. Вярно не мисля че това, което изпитва е страдание, тъй като според мен това е доста висша форма на емоциi, неприсъща за животните. Смятам, че при тях изразните средства са по скоро на ниво инстинкт. Та едва ли й е приятно, че в следствие на загубата на половата си идентичност се движи по трудно, това извън живота в един апартамент води до смърт много по-бързо отколкото ако не си кастриран. Не ми звучи много по-хуманно факта че си ускорил нечия смърт и си нейн косвен причинител. Все едно да вържеш някой за релсите и да кажеш после влака го уби, клетият  ;)

Не съм сигурен, че разбрах съвсем какво искаш да кажеш. Кастрирането на кучетата намалява
шанса им за оцеляване, защото стават по-бавно подвижни => за тях е по-добре да бъдат направо убивани? Или предлагаш нещо друго?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русенец в ноември 07, 2009, 12:10:12
Veggie, информацията, която си предоставила относно кастрацията е добре известна. И същевременно, доста некоректно поднесена, разбира се не от теб, а от "доброжелателите" ветеринари. Защо е некоректно поднесена? Ами много просто - организмът представлява завършена цялост и за да бъде пълноценен живота, трябва да са налице всички функции. Премахването на някои от тях, казано на най-прост език си е чисто ОСАКАТЯВАНЕ! Сега, въпросът е дали това осакатяване е за доброто на животните? Не съм сигурен. Хайде да не гледаме доброто на животните през призмата на нашата човешка гледна точка. Животът е пълноценен, когато се живее пълноценно. Всичко останало е просто физическо вегетиране. Имам познати с кастриран котарак. Жалка картинка е - дебел евнухоид. Не съм сигурен, че животът на това животно, принудено от стопаните си да бъде просто жива плюшена играчка е пълноценен. А са го направили не за доброто му, а за да не маркира, т.е. водени от човешките си егоистични подбуди. После това се наричало обич към животните  :D !
А обяснението на "полезните" страни на кастрацията е елементарно - наличието на даден вид органи, носи и вероятността от заболеваемост на същите. Много е просто. Та като кастрираш примерно едно женско куче, то определено ще има нищожен риск от развитие на тумори на млечните жлези, пиометра, цистозна ендометриална хиперплазия и др. болести на женската репродуктивна система. Цинично е кастрацията да се изкарва направо полезна. Защото, то всъщност е валидно и за хората - ти би ли се кастрирала, защото видиш ли, шансът за евентуални тумори на млечните жлези и разни гинекологични забоявания при теб рязко ще намалее?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 07, 2009, 10:44:27
Русенец, разбирам това, което казваш, но ставаше въпрос за кастрацията на улични животни. Или ти си и против нея? Да де, всъщност ти спомена някъде, че би трябвало да се избият.
3а домашните е ясно, че е предпочитание на стопаните и никой не ги задължава. Въпреки това би било добре да се кастрират например всички дворни кучета по селата, защото от там прииждат, понеже е пълна анархия, хората си пускат кучетата да скитат из селото, а поколението го извърлят някъде... Нали си съгласен, че и това не е редно? По-добре ли е да се запази половата идентичност на тия кучета с идеята те да раждат всяка година и малките да са натирвани, евентуално ако оцелее някое да дойде към града и пак броят да нараства... Или трябва и тези дворни кучета да бъдат убити? Как го виждаш ?
Недей да ни сравняваш нас с животните, нали уж сме много умни и можем да разсъждаваме. Макар че в домовете за деца има хиляди изоставени от не-толкова разсъждаващи. Макар че в днешно време има и 13-14 годишни, които стават полово активни и изобщо не мислят. Да не забравяме и изнасилвачите и педофилите, специално, на които една кастрация би им се отразила чудесно. Но това е друга тема.
Една кастрация на домашно животно със сигурност може да бъде полезна. Особено ако хората не са от най-отговорните и има шанс да стане беля, която беля ще бъде завързана в найлоново пликче и оставена да умре.
Моето куче почина в ръцете ми миналата година от тумор на матката. Отиде си за 1 ден, след направената операция. И честно казано все още съжалявам, че не я бяхме кастрирали. Вярно, беше на 13 години, но можеше да си поживее още малко.
Така че, всичко си има плюсове и минуси, зависи от коя страна гледаш на нещата.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: ystoyanov в ноември 07, 2009, 11:59:12
Оказа се, че работата не е толкова лесна! Обезпаразитяваш, кастрираш и... готово.
Дори и кастрираните кучета стават агресивни, когато са гладни!
Прикачвам статия от днешния вестник.
Струва ми се, че с половинчати мерки въпросът няма да се реши.
Кучетата са опитомени от човека и затова са "бездомни", а не "диви". Само кучетата динго в Австралия са подивели и могат да оцеляват без човека. А нашите не живеят в горите, тъй като ловните им инстинкти са притъпени и се въртят около човека, за да оцеляват.
Значи, тъй като са продукт на цивилизацията, точно човека трябва да се погрижи за разрешаването на този проблем. Лошото е, че хората не са единодушни в отношението си към тях. Едната крайност е изтребването на всички кучета, които нямат доказан произход, дом, стопани и т. н. Другата крайност на защитниците на животните също не е приемлива, защото ще задълбочи проблема още повече. При нас се вижда какво е положението. Прилича на криво разбрана демокрация. Като няма ред и спазване на законите, всички правят каквото си искат.
Според мен този въпрос трябва да се подложи на обсъждане. И да участват всички заинтересувани: от едната страна защитниците, от другата страна тези, които са за радикалните мерки и представители на държавата и управлението на страната. И като се вземе впредвид световния опит да се изготви общо становище. След това да се прокара със закон и да се спазва от всички. А не да се дърлим и да се опитваме да наложим мнението си на другия.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 07, 2009, 01:17:05
Цитат
И като се вземе впредвид световния опит да се изготви общо становище. След това да се прокара със закон и да се спазва от всички.

Световният опит вече се е взел предвид и от началото на 2008-ма година има закон. Има и общински наредби. Прочети 33Ж. 3аконът е чудесен, само да има кой да го спазва. Вижте, не можем да очакваме за година и половина да се реши проблемът и да няма бездомни животни. В другите страни такъв закон има от много много повече време и хората са си работили и са стигнали наши дни, когато при тях този проблем е решен. Ние едва миналата година приехме този закон. Пак сме назад. Но пък ако и гражданите окажат помощ, ще бъде чудесно. Не е никак сложно. Съдействайте за кастрация на бездомните животни. Ако в квартала ви има немаркирани кучета, обаждайте се на посочените телефони в брошурата.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: ystoyanov в ноември 07, 2009, 01:46:04
 veggie,
запознах се със Закона за защита на животните. Не е лошо написан. Обаче, точно този закон никак няма да реши проблемите. Явно е прокаран от най- върлите защитници на животните. За да се спасяваме от този закон ние да вземе да прокараме нови защитни закони, например: Закон за защита на хората, Закон за защите на децата и възрастните от агресивните животни  и други подобни.
Ако пък някои защитници прокарат Закон за защита на гризачите, хлебарките, кърлежите, въшките и прочее животни не знам, как ще се спасяват горките хора.
Ама то вирусите, бактериите, бацилите и всички тези гадинки също са живи същества. Остава и тях да защитаваме!


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русенец в ноември 07, 2009, 03:44:47
Така че, всичко си има плюсове и минуси, зависи от коя страна гледаш на нещата.
Да де. Точно това казвам и аз. Но ако попиташ който и да е ветеринар, а явно и "защитниците" на животните, кастрацията е най-голямото благо, което може да се случи на едно животно. За мен това е цинизъм - оправдаваме нашите съображения, под предлог, че е добре за самите животни. Добре е за нас, не за тях, кастрацията на нас върши работа, животните си се чувстват чудесно некастрирани.
Ystoyanov повдига важен проблем, а именно кастрирани, некастрирани, някои кучета просто са си по-агресивни. Специално аз досега съм нямал проблеми, защото съм мъж, но децата, възрастните, както и по-дребничките жени нямат този късмет. Обикновено се насочват именно към тях. А да не забравя и една много грозна сцена, разиграла се пред очите ми - в градинката пред театъра. Та там местната глутница, нападна, дори се опита да нахапе един клошар. Всичко това с невъобразим вой. А човекът, макар и клошар се държа много достойно, като просто си личеше, че му е много неудобно от създалата се ситуация. Един вид, не стига, че се чувства отхвърлен от обществото и пълен аутсайдер, но дори и кучетата го заклеймиха и излишно привлякоха вниманието на гражданите наоколо. Та, с какво е съгрешил този човек, че трябва да бъде унижаван така? Просто поредната идиотска ситуация. Но на "защитниците" не им дреме много за хората...


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 07, 2009, 04:35:29
Продължвам да питам какво предлагате(като изключим убийство)?
Аз пък постоянно срещам един клошар, който ходи по контейнерите из центъра с 2 видимо бездомни кучета. Човекът даже и каишки им е сложил. Може да няма какво да яде, но като намери нещичко го споделя с тях.
3ащо правиш изводи, че на "защитниците" - написано в кавички, не им дреме за хората?
Всеки си има право на избор, не можеш да обвиняваш някой, че си е насочил вниманието към животните.Те също имат право на живот.
Виждал ли си как ги ритат,бият, прегазват нарочно, как хвърлят новородени животини в контейнери или ги връзват в чувалчета ? Смяташ, че срещу това не трябва да се бори някой ли?
Нали уж всички искаме да сме по-добри. Жестокостта към животните рядко свършва до там. А тя дори не се смята за престъпление у нас. Не е ли жалко да малтретираш същество, да си останеш ненаказан и след това да го направиш отново?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отноше&#
Публикувано от: Linov в ноември 07, 2009, 06:48:51
Животните не страдат от загуба на половата си идентичност. Факт.
Хм, котката на един приятел доста понапълня след като я кастрираха. Вярно не мисля че това, което изпитва е страдание, тъй като според мен това е доста висша форма на емоциi, неприсъща за животните. Смятам, че при тях изразните средства са по скоро на ниво инстинкт. Та едва ли й е приятно, че в следствие на загубата на половата си идентичност се движи по трудно, това извън живота в един апартамент води до смърт много по-бързо отколкото ако не си кастриран. Не ми звучи много по-хуманно факта че си ускорил нечия смърт и си нейн косвен причинител. Все едно да вържеш някой за релсите и да кажеш после влака го уби, клетият  ;)

Не съм сигурен, че разбрах съвсем какво искаш да кажеш. Кастрирането на кучетата намалява
шанса им за оцеляване, защото стават по-бавно подвижни => за тях е по-добре да бъдат направо убивани? Или предлагаш нещо друго?
Точно това предлагам. Или да ги обират от улиците и да се грижат за тях, докато умрат. От тва по-хуманно - здраве му кажи. Като го кастрираш и пуснеш на улицата, то няма да се множи, но ще множи ухапаните.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отноше&#
Публикувано от: Slex в ноември 07, 2009, 09:51:10
Да де. Точно това казвам и аз. Но ако попиташ който и да е ветеринар, а явно и "защитниците" на животните, кастрацията е най-голямото благо, което може да се случи на едно животно.

Никой не твърди, че кастрацията на кучета е добра заради самата себе си. Тя е за предпочитане пред това да бъдат избивани.

Цитат
За мен това е цинизъм - оправдаваме нашите съображения, под предлог, че е добре за самите животни. Добре е за нас, не за тях, кастрацията на нас върши работа, животните си се чувстват чудесно некастрирани.

В писаното преди това намекваш, че искаш улиците да бъдат изчистени от кучета, без значение какво става с тях. Включително да бъдат избивани, щом е от полза за хората. Сега си против кастрацията, защото тя не е в интерес на животните?

Ако го казваш сериозно, оставяш впечатление, че търсиш аргументи в полза на това уличните кучета да бъдат избивани, а не решение на проблема, който да е приемлив за всички страни.

Ако иронизираш, не виждам с какво това допринася за дискусията.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отноше&#
Публикувано от: Slex в ноември 07, 2009, 10:27:00
Точно това предлагам. Или да ги обират от улиците и да се грижат за тях, докато умрат. От тва по-хуманно - здраве му кажи. Като го кастрираш и пуснеш на улицата, то няма да се множи, но ще множи ухапаните.

Кастрираните кучета като цяло са по-малко агресивни. Често мъжките престава да ги е страх в присъствието на разгонени женски и нападат по-често. Това не означава, че не може да хапят по други причини, естествено. Но определено броят на ухапаните ще намалее.

Както и да е. Кастрираните кучета не се размножават. И очевидно, не живеят вечно. Напълно възможно е, проблемът да се реши за период от 5 до 10 години. Това включва и настаняването на една част от тях в приюти.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: ystoyanov в ноември 07, 2009, 11:33:51
Продължвам да питам какво предлагате(като изключим убийство)?
Нали уж всички искаме да сме по-добри.
Ама не го изключваме! Като отнемаме на животното ( или човека) най- важното му право- да се самовъзпроизвежда, ние всъщност го обричаме на смърт! Дали сега или по- късно е само въпрос на време. Значи сме си убийци! Ама някои от нас се прикриват зад високопарни думи! Едните творения на природата са по- важни от другите и ги защитаваме, а другите ги тровим, убиваме, кастрираме и т.н. Много двойствен стандарт!
Май само се правим, че искаме да сме добри!
И залагаме бомби на останалите. Ами защо вие, защитниците не вземете да осиновите всички бездомни кучета и да ги гледате само 5- 10 год., докато си умрат, тъй като те  са кастрирани и тогава проблемите на всички ще се решат.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русенец в ноември 08, 2009, 12:00:19
Да де. Точно това казвам и аз. Но ако попиташ който и да е ветеринар, а явно и "защитниците" на животните, кастрацията е най-голямото благо, което може да се случи на едно животно.

Никой не твърди, че кастрацията на кучета е добра заради самата себе си. Тя е за предпочитане пред това да бъдат избивани.
Как никой не го твърди - влез в една ветеринарна клиника и питай относно кастрацията на животни, ще ти се наприказват чудесии. Все пак и аз имам (и съм имал) домашни любимци. Правя и уточнението, че в случая говоря за кастрацията по принцип, а не само на уличните кучета. Ето цитат и от нашата съфорумничка veggie:
Ранната кастрация преди първото разгонване има своето медицинско обяснение. Животните кастрирани преди да са се разгонвали имат нищожен риск (0.5%) от развитие на тумори на млечните жлези , докато тези разгонвали се нeколкократно значително по често страдат от това заболяване (повече от 35%).След кастрирането се елиминира възможността от развитие на солиден брой гинекологични заболявания (пиометра, цистозна ендометриална хиперплазия, лъжлива бременност и много други).Циклиращите женските кучета след осем годишна възраст (най-често) може да развият хормонално (прогестерон) зависим диабет .

Цитат
За мен това е цинизъм - оправдаваме нашите съображения, под предлог, че е добре за самите животни. Добре е за нас, не за тях, кастрацията на нас върши работа, животните си се чувстват чудесно некастрирани.

В писаното преди това намекваш, че искаш улиците да бъдат изчистени от кучета, без значение какво става с тях. Включително да бъдат избивани, щом е от полза за хората. Сега си против кастрацията, защото тя не е в интерес на животните?
Не съм казал, че съм против кастрацията, а че съм против спекулативното й представяне като панацея от определени групи хора. А, че не е от полза за животните, не е! Но не ме бърка да бъдат кастрирани, ако това ще помогне, макар че, съм убеден, че няма да помогне!
А ако, за да се изчистят улиците се налага евтаназия на кучетата, съм за евтаназия. Доколкото знам, престоят в приют не е безкраен, дори и на Запад. Поправете ме, ако греша. Та вашите решения, доколкото разбирам са: 1 вариант: кастрираме всички кучета, пускаме ги отново по улиците, като ги чакаме да измрат години наред, с железния аргумент, че сме чакали 20 години, защо да не почакаме още 5-10; 2 вариант: кастрираме всички кучета, прибираме част от тях в приюти, като ги чакаме, докато измрат години наред. Нещо не ми се нравят и двата...


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: спиро в ноември 08, 2009, 12:11:37

ЕДИТ

Е значи всъщност сме почти на едно и също мнение след последния ти пост :).  Последно какво е твоето решение?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 08, 2009, 12:31:20
Стоянов, стига с тия елементарни приказки "защо не приберете всички бездомни животни у вас си". Писна ми да чета подобни изказвания навсякъде. Много добре ти е ясно, че няма как да се приберат всички, някой ще прибере по 2-3, колкото му е капацитетът. Изобщо не мога да разбера защо става на въпрос това, може би наистина няма какво друго да кажеш. Абе някак си звучи изказване на 15 годишен пубер. И още нещо продължавам да не разбирам - как така хуманно мислите за кастрацията на животните, но в същото време искате да се евтаназират. Отнемането на живот е по-хуманно от отнемането на репродуктивните органи?
Идеята е, че се раждат много НЕЖЕЛАНИ животни, които пълнят улиците. Трябва да се раждат само желани животни, както и хора. Понеже и нежеланите хора пълнят домовете, някои от тях  после също излизат на улицата и почват да проституират и крадат. 3ащо не протестирате срещу проститутките,крадците и убийците, които са на свобода? 3ащо не предложите и те да се евтаназират ? 3наете ли каква е разликата... разликата е, че те макар и вършещи безумно ужасни неща са "хора". А животните, които са си просто животни и не действат с такива долни подбуди са нарочени за вредни и зли. Или искате да ми кажете, че един убиец на деца повече заслужава да живее от едно куче, което инстинктивно си е пазело територията ?

Надявам се от тая дискусия някой да излезе по добронамерено мислещ.Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отноше&#
Публикувано от: Slex в ноември 08, 2009, 12:42:47
Никой не твърди, че кастрацията на кучета е добра заради самата себе си. Тя е за предпочитане пред това да бъдат избивани.
Как никой не го твърди - влез в една ветеринарна клиника и питай относно кастрацията на животни, ще ти се наприказват чудесии. Все пак и аз имам (и съм имал) домашни любимци. Правя и уточнението, че в случая говоря за кастрацията по принцип, а не само на уличните кучета.

Правя уточнението, че става дума за кастрацията в контекста на проблема с уличните кучета. Под никой имам предвид от хората, които я предлагат като решение на въпросния проблем.

Цитат на: Русенец

Ето цитат и от нашата съфорумничка veggie:
Ранната кастрация преди първото разгонване има своето медицинско обяснение. Животните кастрирани преди да са се разгонвали имат нищожен риск (0.5%) от развитие на тумори на млечните жлези , докато тези разгонвали се нeколкократно значително по често страдат от това заболяване (повече от 35%).

Очевидно става дума за предимствата на ранната кастрация пред кастрация по-късно.

Цитат на: Русенец

Не съм казал, че съм против кастрацията, а че съм против спекулативното й представяне като панацея от определени групи хора.

Не се представя като панацея, а като алтернатива на безсмислено избиване на хиляди кучета.
 
Цитат на: Русенец

А, че не е от полза за животните, не е!

Не и ако това означава, че ще останат живи.

Цитат на: Русенец

А ако, за да се изчистят улиците се налага евтаназия на кучетата, съм за евтаназия.

Не се налага. Точно затова не мога да разбера защо толкова държите на това.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русенец в ноември 08, 2009, 12:50:01
Е, според някои хора не се налага. Но за стотиците, а може би и хиляди нахапани и изплашени до смърт граждани в цялата страна се налага.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: ystoyanov в ноември 08, 2009, 01:19:07
Стоянов, стига с тия елементарни приказки "защо не приберете всички бездомни животни у вас си". Писна ми да чета подобни изказвания навсякъде. Много добре ти е ясно, че няма как да се приберат всички, някой ще прибере по 2-3, колкото му е капацитетът. Изобщо не мога да разбера защо става на въпрос това, може би наистина няма какво друго да кажеш. Абе някак си звучи изказване на 15 годишен пубер. И още нещо продължавам да не разбирам - как така хуманно мислите за кастрацията на животните, но в същото време искате да се евтаназират. Отнемането на живот е по-хуманно от отнемането на репродуктивните органи?
veggie,
ама веднага запали! Като ли има има нещо гузно в държанието?
Аз нямам вина за това, че знайни и незнайни " любители" на животните са ги изоставяли и докато ние се караме те продължават да ги изоставят!  Ама така проблема няма да се разреши въобще!
Аз не съм изоставил нито едно животно! Ако всеки можеше да се похвали с това проблема нямаше да съществува.
Обаче тези " любители" на животните прехвърлят проблема на цялото общество. Значи обичат животните, ама някой друг да им сърба попарата!
Аз когато поема отговорност за човек, животно, работа ще си я нося докрай и няма да товаря останалите т.е обществото. Но тия загрижени защитници се измъкват по стария принцип: другари, дайте да дадем!
И всички трябва търпим последствията?
Нали казахме, че хуманното отношение се отнася за човека!
По- правилно би било обществото да се загрижи за болните, бедните и за хората в неравностойно положение. Защото улисани от грижата за бездомните кучета, май забравихме за тях. Има клошари, които са отритнати от всички. Това са хора, които най- често дори нямат лична карта т. е. де юре те не съществуват. И ако умрат никой няма да се разтревожи за тях. Единствения проблем е, че са доста по- едри от кучетата и при разлагане миришат повече и не ги оставят като кучетата на улицата. Това съм го виждал даже! Ето такава тема би трябвало да разкрием във форума.
 Преди да се погрижим за кучетата трябва за човека да се загрижим!


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Slex в ноември 08, 2009, 01:21:26
Е, според някои хора не се налага. Но за стотиците, а може би и хиляди нахапани и изплашени до смърт граждани в цялата страна се налага.

Има два начина да се намалят кучетата по улиците. Единият включва избиване, другият - не. При положение, че може без избиване, защо избиването се налага?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Linov в ноември 08, 2009, 01:37:15
Защото ако бъде оставено да умре от естествена смърт, вероятността животното да нахапе повече хора е по-голяма отколкото ако се убие веднага. Мисля, че с предното ти изказване затваряме една окръжност от приказки, която пак ще започнеш да чертаеш.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Slex в ноември 08, 2009, 01:43:55
Аз нямам вина за това, че знайни и незнайни " любители" на животните са ги изоставяли и докато ние се караме те продължават да ги изоставят!  Ама така проблема няма да се разреши въобще!

С риск да изляза извън рамките на добрия тон, ама ти чете ли брошурата и мненията от началото на темата?

А пък като са виновни хората, дай да го отнесат кучетата  :o


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Slex в ноември 08, 2009, 02:40:52
Защото ако бъде оставено да умре от естествена смърт, вероятността животното да нахапе повече хора е по-голяма отколкото ако се убие веднага. Мисля, че с предното ти изказване затваряме една окръжност от приказки, която пак ще започнеш да чертаеш.

Въпросът ми беше за "налага", а не какво е предимството. Това, което казваш е вярно, но не прави избиването необходимост. В крайна сметка проблемът има алтернативно решение, макар и по-бавно (може и по-бързо - с открити приюти, но ще струва повече).

Очевидно не съм единственият, който чертае окръжности. Жалкото е, че нямат допирни точки.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 08, 2009, 12:33:16
Цитат
По- правилно би било обществото да се загрижи за болните, бедните и за хората в неравностойно положение. Защото улисани от грижата за бездомните кучета, май забравихме за тях. Има клошари, които са отритнати от всички. Това са хора, които най- често дори нямат лична карта т. е. де юре те не съществуват. И ако умрат никой няма да се разтревожи за тях. Единствения проблем е, че са доста по- едри от кучетата и при разлагане миришат повече и не ги оставят като кучетата на улицата. Това съм го виждал даже! Ето такава тема би трябвало да разкрием във форума.

Какво значи обществото? Обществото изгражда държавата, плаща си данъците на нея, следователно тя трябва да се грижи за всичко това. Това е изцяло нейно задължение. Това че много от парите не отиват по предназначение е ясно, но все пак има социални помощи, общински жилища,старчески домове, домове за деца и др. Пък от друга страна хората се грижат и за собствените си родители, когато остареят и карат на 100 лв. пенсия. 
3ащо пък да сме забравили? Ти лично давал ли си например дрехи и играчки в домовете за деца? Давал ли си средства на тия клошари, за които ти е толкова тъжно?
Който има желание, може да помага и животните, и на хората. Могат да вървят паралелно, като едното не е задължително да изключва другото. Но такива обобщения, че на защитниците на животните не им пукало за хората и не правели нищо за тях са глупави.
Ако искате можете  да отворите нова тема, както предложи Стоянов.
Обаче едва ли някой ще си промени мнението, защото сме на различни полюси.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Linov в ноември 08, 2009, 01:56:21
Защото ако бъде оставено да умре от естествена смърт, вероятността животното да нахапе повече хора е по-голяма отколкото ако се убие веднага. Мисля, че с предното ти изказване затваряме една окръжност от приказки, която пак ще започнеш да чертаеш.

Въпросът ми беше за "налага", а не какво е предимството. Това, което казваш е вярно, но не прави избиването необходимост. В крайна сметка проблемът има алтернативно решение, макар и по-бавно (може и по-бързо - с открити приюти, но ще струва повече).

Очевидно не съм единственият, който чертае окръжности. Жалкото е, че нямат допирни точки.

Хехе, много е лесно да определиш някакви критерии за решение да даден проблем и после да чакаш въпросното решение наготово. Аз пък не одобрявам твоите критерии, затова и решението ми не ти харесва.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Slex в ноември 08, 2009, 04:55:24
Хехе, много е лесно да определиш някакви критерии за решение да даден проблем и после да чакаш въпросното решение наготово.

Не става дума само за мои критерии. Ето контекста на изказването:

А ако, за да се изчистят улиците се налага евтаназия на кучетата, съм за евтаназия.

След като има и друг начин, очевидно не се налага 'евтаназия'.

А самото ми предложение е до голяма степен паретианско подобрение. Въпреки някои недостатъци, ефективността на Парето е общоприет критерий при провеждането на социална или икономическа политика.

По-добре да се приеме компромисно решение, което облагодетелства по някакъв начин всички, макар и по-бавно, но да се почне работа сега, отколкото да се изгубят следващите 5 или 10 години в безсмислени опити да се прокарат решения, които очевидно са неприемливи за някои от страните и през това време да не се върши нищо.

Иначе след 10 г., вярвай ми, някой някъде в България пак ще води този спор "Какво да се прави с кучетата".


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: ystoyanov в ноември 08, 2009, 05:29:24
Аз нямам вина за това, че знайни и незнайни " любители" на животните са ги изоставяли и докато ние се караме те продължават да ги изоставят!  Ама така проблема няма да се разреши въобще!

С риск да изляза извън рамките на добрия тон, ама ти чете ли брошурата и мненията от началото на темата?

А пък като са виновни хората, дай да го отнесат кучетата  :o
Ама излез от тоя добър тон щом ти пречи! Може даже да ме ухапеш! Едва ли имаш бяс. Нали сме загрижени и всичко е ваксинирано.
Прочел съм брошурата и внимателно следя мненията по темата.
В нея вие „разбивате” на пух и прах митовете. Само че, така наречените в нея „факти” са голословни твърдения:
Дори е един човек да загине от куче ( дано да не си ти!), а то има такива случаи- аз съм загрижен повече за него, отколкото за кучето дето го е изпохапало.
Кучетата наистина пренасят болести- например бяс  не се пренася от „селскостопанския добитък”. А кучешката тенията точно затова е кучешка, защото се пренася от кучетата, а не от говедата. Тения, метил, глисти най- често се предават именно от кучетата.
Преди двадесет години в Русе нямаше бездомни кучета, защото тогавашните управляващи действаха силово. Не съм казал, че искам да се върне това време- ама това пък разбива вашия „мит”, че не ставало с твърди мерки.
Значи вие сте загрижени за здравето на кучетата, ама сте готови да ги кастрирате? И питахте ли ги дали искат? Или те си мълчат. Видяхме, че дори кастрирани кучетата могат да са агресивни.
А неправителствените организации май наистина пречат- не си дават съгласието дори за доказано агресивно животни – виж материала от вестника.
Ами то какво остана от вашите „факти”?
Но най- много се учудвам с каква лекота употребявате термина „хуманен” за кучетата.
Хуманен значи „човешки”, „човеколюбив”.  Човешкият лекар затова е хуманен, а кучешкия е ветеринар. Използвайте си други думи, като говорите за кучетата: „кучелюбив”,  състрадателен , милостив и т.н.
 А вашите неправителствени организации по- добре да бяха събрали средства за болните и изоставени деца.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русенец в ноември 08, 2009, 05:47:09
По-добре да се приеме компромисно решение, което облагодетелства по някакъв начин всички, макар и по-бавно, но да се почне работа сега, отколкото да се изгубят следващите 5 или 10 години в безсмислени опити да се прокарат решения, които очевидно са неприемливи за някои от страните и през това време да не се върши нищо.
Иначе след 10 г., вярвай ми, някой някъде в България пак ще води този спор "Какво да се прави с кучетата".
Ами те тези години се изгубиха само и единствено заради упоритостта на една малка група хора, на чиято съвест трябва да тежат доста нападения в страната (сещам се за една жена в София, нападната и изпохапана жестоко в парка, докато правела джогинг). Виждате какви са настроенията и във форума, и в обществото.
И още нещо, много важно - виждаме, че по ред причини в България законите се заобикалят, често пъти откровено не се спазват, а санкции никакви. Кое гарантира, че законът ще започне да се прилага и няма да се изхвърлят нови кучета на улицата. Т.е. ние ще си кастрираме, те ще изхвърлят кучета. Е, къде му излиза края?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Slex в ноември 08, 2009, 05:57:12
Преди двадесет години в Русе нямаше бездомни кучета, защото тогавашните управляващи действаха силово. Не съм казал, че искам да се върне това време- ама това пък разбива вашия „мит”, че не ставало с твърди мерки.

Колко хора имаха кучета преди 20 години?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отноше&#
Публикувано от: Slex в ноември 08, 2009, 06:12:53
По-добре да се приеме компромисно решение, което облагодетелства по някакъв начин всички, макар и по-бавно, но да се почне работа сега, отколкото да се изгубят следващите 5 или 10 години в безсмислени опити да се прокарат решения, които очевидно са неприемливи за някои от страните и през това време да не се върши нищо.
Иначе след 10 г., вярвай ми, някой някъде в България пак ще води този спор "Какво да се прави с кучетата".
Ами те тези години се изгубиха само и единствено заради упоритостта на една малка група хора, на чиято съвест трябва да тежат доста нападения в страната (сещам се за една жена в София, нападната и изпохапана жестоко в парка, докато правела джогинг). Виждате какви са настроенията и във форума, и в обществото.
И още нещо, много важно - виждаме, че по ред причини в България законите се заобикалят, често пъти откровено не се спазват, а санкции никакви. Кое гарантира, че законът ще започне да се прилага и няма да се изхвърлят нови кучета на улицата. Т.е. ние ще си кастрираме, те ще изхвърлят кучета. Е, къде му излиза края?

Ако кучетата се изхвърлят и убиването няма да реши проблема. Колко пъти трябва да пиша, че контролът върху собствениците е ключовият аспект?

Другото - заради кого е изгубено това време - първо е спекулативно, второ важи с обратен знак. НПОа са активни от началото на века. Ако се беше започнало тогава и им бе оказано съдействие, сега тази тема вероятно нямаше да я има. Една част от ухапаните - също.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 08, 2009, 06:34:00
Стоянов, започваш да ме развеселяваш вече  :) Пренасяли били тения и глисти... Че е възможно да имат, да. Но за да лепнеш нещо такова трябва да бръкнеш в изпражнението на животното и после да си сложиш ръцете в устата. Това го правят само малките деца, а те си имат майки, които да ги следят какво правят и какво лапат. А иначе всички кучета, които са кастрирани са ваксинирани и срещу бяс. Не се тревожи за него, бясното куче си личи отдалече, едва ли би оцеляло повече от 15 мин, веднага ще го гръмне някой "съвестен гражданин".
Преди 20 години нямаше бездомни кучета, защото нямаше ДОМАШНИ! Беше почти невъзможно да си имаш домашно животно, беше някаква свръх-екстра. Появиха ли се домашните, появиха се и бездомните. После тия бездомни почнаха да ги товарят в камиони и да ги избиват. Била съм малка, но го помня. Помня как ми изчезнаха кварталните кученца, които хранех още на 5 години като бях и как плаках за тях. Много хубаво нещо за едно дете,а ? И интересното е, че никой не ми го е показал, никой нищо не ми е говорил. Явно някои се раждат с любов към животните като цяло,без да ги делят на домашни и улични, а други не. Мога само да съжалявам за вас.
А и още нещо за информация, понеже много почнахте да разбирате от работата на НПО-тата. Никой от общинския приют никога не ни е искал съгласието за евтаназия на животно. Не е ставало въпрос изобщо. Много сляпо вярвате на медиите, които открито манипулират. Бряг е общински вестник, а в Утро изобщо не се интересуват някой като им предостави инфо, дали е вярно или не. Директно "отразяват новината". Толкова глупости са писали, че не е истина. И хората им вярват...


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: ystoyanov в ноември 08, 2009, 09:14:42
Преди двадесет години в Русе нямаше бездомни кучета, защото тогавашните управляващи действаха силово. Не съм казал, че искам да се върне това време- ама това пък разбива вашия „мит”, че не ставало с твърди мерки.
Колко хора имаха кучета преди 20 години?
Ама вие да не си мислите, че кучетата са създадени специално за вас?
Който е искал и тогава си е имал домашен любимец. Но тогава мерките бяха мноооого по- строги! Тоталитарна държава- затова. И престъпност нямаше. Само това, май беше предимството на тогавашния живот.
Но за кучетата определено вършеха работа. Строгите мерки, де.
А сега настана едно безвремие и безвластие! Каквато ни е държавата- такива ни са и помиярите!
Да ни са честити!, както казваше едно време нашия пръв ръководител.
Явно ще си живеем с тях. Ще се хапем, ще се обезпаразитяваме, кастрираме, отново хапем, ръфаме.... и така.
Няма да загине кучешкия род. Не се тревожете! Вече повече от 10 000 год се върти около хората.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русенец в ноември 09, 2009, 12:15:28
Ама вие да не си мислите, че кучетата са създадени специално за вас?
Който е искал и тогава си е имал домашен любимец. Но тогава мерките бяха мноооого по- строги! Тоталитарна държава- затова. И престъпност нямаше. Само това, май беше предимството на тогавашния живот.
Но за кучетата определено вършеха работа. Строгите мерки, де.
А сега настана едно безвремие и безвластие! Каквато ни е държавата- такива ни са и помиярите!
Да ни са честити!, както казваше едно време нашия пръв ръководител.
Явно ще си живеем с тях. Ще се хапем, ще се обезпаразитяваме, кастрираме, отново хапем, ръфаме.... и така.
Няма да загине кучешкия род. Не се тревожете! Вече повече от 10 000 год се върти около хората.
Много добре казано! Как обаче да го разберат хората - те са обсебени от идеята да правят "добро". Заради самите себе си... Всъщност, точно заради самите тях...


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 09, 2009, 11:48:04
Русенец, интересно твърдение, говориш като човек, който познава всички хора на света и е вникнал в душите и психиката им. Може би твоето твърдение е характерно за тези, които нищо не правят, гледат в чуждата паничка и винаги намират нещо "гнило". Толкова ли е трудно да повярвате, че понякога няма нищо гнило и нещата не се случват от егоистична гледна точка, за да "четка" някой самия себе си.. Или може би вие така се четкате за някои неща и смятате, че всички са като вас?
От кога да правиш добро е лошо? Да, всеки си има различни критерии за добро, но не може винаги да казваш на бялото-черно.
В момента знаете ли какво показвате... Показвате, че българинът все е мнителен, черноглед, недоволен, контра на всичко, има много идеи в главата си(кои положителни,кои не) по дадени въпроси, но си ги пази за себе си и мърмори срещу тези, които се опитват да реализират нещо.
Предлагам да отворите тема за българина! Ще бъде много забавно! Бай Ганьо и Хитър Петър!  :)


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русенец в ноември 09, 2009, 02:37:01
Виж veggie, че съм критичен към вашата дейност е факт. Но повярвай ми, това няма нищо общо с "четкане", гледане в чуждата паница, егоизъм и т.н. Всъщност ти, а и останалите, би трябвало да сте широко скроени, позитивни и демократични, с европейско мислене и манталитет, добрички и алтруистични (поне с такива качества оставам с впечатление, че искате да се идентифицирате), но на практика, когато нещо не ви отърва, когато някой не е съгласен с вас, бързо сменяте плочата и тона. Така, сега пренеси нещата от форума в обществото - тук сте двама, останалите са повече, в обществото е пак така - малцинство сте. Едно агресивно и неотстъпчиво малцинство, което тръби, заплашва, жалва се на чужди инстанции, но всъщност каузата за която се бори е СПОРНА. Поне за мнозинството граждани. Та в този ред на мисли, именно вие сте "мнителни, черногледи, недоволни, контра на всичко". Оставам с усещане, придобито през годините, че за вас всяко решение, освен настаняването на бездомните кучета в поне четиризвездни хотели доживот е неприемливо  :D . Всъщност и аз не одобрявам тормоза над животни, пускането им навън от стопаните и въобще цялата палитра от "нашенски" нрави към животните. Но трябва да се почне на чисто. За да започнат да действат едни закони и то ефективно, не може да се оставя такова наследство. Наличието на кучета по улиците ще продължава да прави много лесно отърването от домашния любимец, просто безсъвестните граждани ще се възползват от кучешката анонимност. Дори и да има строги закони, достатъчно е човек да каже "изгубих го в парка" и какво, ще го съдим, че си е изгубил кучето ли?
А лично моето мнение за самарянстващите граждани е че, чрез това се опитват да компенсират някои дефицити. Опитът ми е показал, че рядко самарянството е ефективно, в повечето случаи служи за терапия и помага само и единствено на самия "благодетел". Иначе алтруизмът е хубаво нещо по принцип.
И недейте да изкарвате несъгласието с вас "байганьовщина". Знам, че така ви е по-лесно. Просто предложете някое разумно за мнозинството граждани решение. Засега нямате такова. Примерно намерете финансиране и приберете в приюти уличните кучета доживот. Нищо против! А медиите не ми оказват никакво влияние. Убеден съм, че си измиват ръцете в някои отношение с вас, относно несвършената им работа.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в ноември 09, 2009, 06:10:15
 ::) Агресивно и неотстъпчиво малцинство, което тръби,заплашва, жалва се...?
Къде видя агресия и заплахи? Къде видя, че сме против всяко решение? Решението е взето-кастрация. В брошурата подкрепяме това решение (къде е контрата?) и обясняваме на хората, че също могат да допринесът като просто звъннат на някой телефон.
Говориш странни и крайни неща, но поне не псуваш, а се изказваш интелигентно.
Тук изобщо не става въпрос за "нас" като "малцинство" и за "нашите качества, с които искаме да се идентифицираме". Далеч съм от мисълта да се идентифицирам като еди каква си личност в някакъв форум. Споменах само, че съм "давала" и на деца от домове, и на просяци, защото някой обобщи, че "кучкарите" не ги интересували хората. Разбери обаче, че няма как да приема вашето мнение, когато то съдържа думичката смърт.
Намесихме общо човешките ценности, защото всички ние тук, във форума, сме част от това общество. И лично мое мнение е, че трябва да сме толерантни към по-слабите същества от нас, които сами не могат да си помогнат.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Linov в декември 12, 2009, 10:28:23
http://news.ruse24.bg/124856.html
Поствам тази новина тук не само заради самата нея, ами и заради коментарите след нея.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: krasi_guteva в декември 12, 2009, 11:08:12
"Не мислех да заформям дискусия за или против бездомните кучета, но вие почнахте. Идеята на новината не беше такава. Беше си чисто информативно." Veggie  , все пак това е форум и всеки има право на мнение.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в декември 14, 2009, 05:47:49
Да бе хора, а ние сме тръгнали брошури да раздаваме... Каква ирония само...
Народът си знае и бае едно - смърт и пак смърт.
Хората не се променят.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: rus4ukliy4e в декември 14, 2009, 07:04:46
Виж Veggie, хората могат да се променят, но затова са необходими много и различни фактори. Аз лично, обичам кучетата, но честно казано ме е страх от бездомните и безстопанствени такива. Ако веднъж станеш жертва на нападение от страна на такива кучета, не можеш да очакваш хуманно отношение. Все пак моят живот ми е по скъпоценен, отколкото този на едно улично псе. Още повече след днешната новина за нахапано 9 г. дете в с. Кривина не е естествено да очакваш и да получиш разбиране.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в декември 14, 2009, 07:41:31
Детето е било нахапано от домашно куче - дого аржентино.
Моля, не слагайте всички под общ знаменател. 3а този инцидент е виновен единствено собственикът на кучето. И в новината пише, че подобни инциденти стават много по-често с домашни, отколкото с бездомни кучета.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в декември 14, 2009, 08:34:35
Ей, русчуклия... ти си един истински образец на русенеца. И на българина, ама айде да си говорим за нашето китно градче. Най е лесно да удариш една псувня, да си обърнеш туловището и да продължиш да си живуркаш най-спокойно. При следващия случай, когато нещо те дразни, пак да теглиш майните и така... Хайде покажи малко мисловна дейност. Обоснови се и кажи защо аз да съм болна. Не е ли болен този, в чийто жалък мозък се върти идеята да утрепе някое живо същество?
Коментарите под статията за отровените кучета са потресаващи... Признавам, моите съграждани отново ме разтърсиха и изумиха. Евала....


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русчуклия в декември 14, 2009, 08:56:33
Права си. Аз съм типичен истински Русенец и истински Българин и се гордея с това  :D
Болен е този, който им реже топките и ги пуска пак да се разхождат по улиците, Те не хапят с топките си, а със зъбите си. Хубаво е, че ги кастрират, ама това не е пълно решение на проблема!


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в декември 15, 2009, 11:24:14
Аз не мога да разбера защо при инцидент с домашни кучета- пак го отнасят бездомните.
Навсякъде пише нещо различно по случая, кучетата не били вързани, били вързани, разкъсали синджира, били в гараж, били в двора пуснати, вратата била отворена, вратата била подпряна с камък, детето просто си минавало, детето удряло по вратата,махнало камъка и те се изнервили...
Изобщо не може да се вярва сляпо на подобна информация. Всеки си добавя негови си факти, за да звучи по-фрапиращо. Дого аржентино са яки кучета пазачи, детенцето само да е тропнало леко по вратата, може да е провокирало подобна агресия.
А пък в Монитор сложили гръмкото заглавие "Кучета дого аржентино обезобразиха дете"
Не виждам на снимките да е обезобразено, даже на едната снимка се е хилнало детето, че и баща му.
Като има нахапани всички медии пламват да пишат, а като има отровени и убити животни, никой не го интересува. А това все пак е човешко деяние. Ами то така и дете може да се отрови...
Като толкова много всички ценим човешкия живот, защо държавата ни е толкова скапана? Или го ценим само като стане някой инцидент? Пука ни за непознатите, само като четем ужасни медийни новини? Пука ни, че можем да прихванем свински грип и да умрем, само защото медиите ни задръстваха всеки ден с психираща информация?
Ето така се създава масова психоза и се провокира масова агресия. Те си го умеят много добре, лошото е, че много хора им вярват.
Ако направят едни бг филм за всички убити и изтезавани от хората животни, кормени, запалвани и т.н... ще ни настръхнат косите, щото сред нас живеят болни хора и щото човешкия мозък, който е много висшо нещо, може да роди такива изродщини, каквито никое животно не може да направи съзнателно.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: platon в декември 15, 2009, 01:59:03
Трябва да се направи сериозно разграничаване от домашните и безпризорните кучета. За първите да се въведат необходимите паспорти, собствениците да плащата съответните такси, да чистят след любимците си по време на разходка и т.н. , но и да се осъществява контрол над тях. За това сигурно си има закон, но няма кой да го спазва и по-важното кой да го контролира и да налага яки глоби. За вторите просто да се прибират от улиците в съответните приюти и там да си живеят. Организациите за защита на на тези животни да финансират съществуването на тези приюти. Тъпо е да се пускат отново на улицата, та макар и кастрирани. Лично аз смятам кастрацията за един не много хуманен акт.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русчуклия в декември 15, 2009, 04:32:42
Kaстрацията си е много добър акт даже. Ако не ги кастрират ще се размножават. Жалко че не може да се прилага и при определни групи хора  :D
И още не мога да ти се начудя какво толкова им обичаш на тези бездомни кучета. Носят само зарази и има реален риск да нахапят хора. Живота на хората е по-важен в крайна сметка. Не може в град като Русе да се мотаят 3 000 бездмони псета! Като дойдат чужденци и се втрещяват. Като са толкова хуманни западноевропейците, що тогава из техните големи градове няма улични песове,а?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в декември 15, 2009, 05:01:09
В град като Русе, където се мотаят изверги ли?  ::) Наред с бездомните кучета(които смятате за зли) ходят много по-зли същества, наречени човеци. От хората трябва да те е страх, човече...
Не знам за какви зарази говориш, щото един болен човек може да си ходи спокойно по улиците и да ти кихне в лицето... я си хванал грип, я нещо друго. Аре и него да го линчуваме, щото пренася зарази и то много по-лесно от кучетата. Ако трябва да разсъждаваме от тая гледна точка, хората пренасят много повече болести.
Пак се повтарям, ама май на някои не им е ясно, че не могат да се заразят с нищо от едно бездомно животно, освен ако не погълнат изпражненията му(ако има глисти или тения) или ако не бръкнат в тях с ръце и после да си сложат ръцете в устата.
А за чужденците - стотици български бездомни животни биват осиновявани именно в чужбина, защото тук някои индивиди имат прекалено голямо самочувствие, че да приемат в дома си животно, родено на улицата. Та така, те се втрещяват като дойдат тук, ама от жал.
Именно защото са хуманни, нямат тоя проблем. Щото са си приели програмите и законите преди мнооого години, когато тук още се избиваха кучетата.  И сега години по-късно улиците им са празни. Методът "кастрирай и върни" се е използвал във всички бели страни. А при нас се прилага твърде от скоро, че да има краен резултат.
Какво друго не е ясно...


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русчуклия в декември 15, 2009, 05:19:55
В булгария улиците ни стават все по празни откъм Българи, тя ми се загрижила за отношението ни към бездомните кучета! Като се мотаят изверги си прибери кучетата у вас и не ги пускай навънка да ги предпазиш от тези изверги. Това, че ги тровят по този начин не е правилно, щото могат да натровят и домашно куче, но ако съм на мястото на човек, чието дете е нахапано от куче, повярвай ми, за една седмица няма да остравя жив пес в този град!
Чужденците да си ги осиновяват, даваме им ги всичките! Te и циганчетата осиновяват от домовете за сираци. И тях им ги подаряваме, барабар с татковците и майките им! Колко години живее едно бездмоно куче, че да не проработи метода "кастрирай и върни"? По мои изчисления ако са кастрирани всички бездомни кучета до 10 години няма да има жив пес по улиците, просто защото до тогава ще са измрели от естествена смърт и няма да са оставили поколение. Да ама в България те се множат и предполагам заради такива, дето казват: "Ох горкото животинче, как сега да му клъцна орехчетата"? И си ги пускат така да продължават да се множат. Друго обяснение просто няма.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в декември 15, 2009, 05:33:40
Не си ти човекът, който да ми казва за какво да съм загрижена и за какво не.
Естествено, че ще стават улиците по-празни откъм българи. Щото нито държавата ни е нормална, нито хората в нея, нито образованието, нито нищо!
Ти сам си отговори на въпроса защо проблемът не е решен още, щото ако бяха кастрирани всички преди има няма 20 години, сега щяха да са си отишли от естествена смърт.
Не виждам какво повече да го чоплим тоя проблем.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русчуклия в декември 15, 2009, 06:26:20
Не си пионер с откритието си, че държавата ни не е нормална. Ние нали затова пишем тука и стигаме до някакви изводи какво е и какво не е хубаво и какво трябва да се промени и по какъв начин да стане това.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: platon в декември 15, 2009, 06:28:46
Според мен дискусията вече се изражда в чат. Всеки, който има мнение по въпроса и си го е дал. Няма смисъл да се убеждавате че всъщност сивото е малко по-светло сиво или малко по-тъмно сиво.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Orthodox в януари 16, 2010, 06:30:06
Доста се поколебах дали да постна снимката в тази тема или в другата за отровата, с която атакуваха лаещите русенски четириноги. Накрая реших да е тук, защото брошурата от заглавието призовава към хуманност за животните, но дали има такава към нас, хората?...

Снимката е направена с телефона ми и е малко лошо фокусирана, но все пак се вижда ясно една богата колекция от кучешки фекалии, вероятно заметена от наблизо живеещи хора около дънера на дървото, за да не се разнася по тротоара (не вярвам "домашните любимци" да имат специални предпочитания да наторяват точно този дънер - съседните дървета не бяха удостоени с такава украса). Поредното отблъскващо доказателство, че покрай кучеманията улиците ни са се превърнали в обществени тоалетни за четириноги, чиито екскременти особено през лятото изсъхват, стъпките на минувачите ги разпрашват, а вятърът обогатява с тях въздуха над тротоарите и алеите. И така пешеходците получават "великолепната" възможност да вдишат яйцата на опасни вътрешни паразити и да се сдобият например с една трудно лечима ехинококоза (сиреч кучешка тения), чиито последствия са направо ужасни... :o

Остава си въпросът кой, как и кога ще принуди русенските кучесобственици да носят при разходка на любимеца си (както например френските им колеги по хоби) лопатка и метличка и да хигиенизират след четирикракия "член на семейството". Имайки предвид нашенския манталитет, отговорът kа тези въпроси не ще да е много оптимистичен... >:(

П.П. Красивата гледка е на улица Петко Каравелов, между Александровска и Петко Д. Петков.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в януари 19, 2010, 12:28:35
Ей пак се вдигна тая темичка :)
От Германо-българското дружество преди няколко месеца направиха предложение до общината, да се обособят "площадки" за домашните кучета и да се монтират кошчета с торбички за почистване. Ще цитирам част от предложението:

"На самата площадка трябва да има поставени кошчета и торбички за почистване след като кучето се изходи. Не бива да очаквате, че хората ще изпълняват наредбите, ако не им създадете условия да го правят.
Предвидете подобни кошчета с торбички и на други места в града. Някои стопани ще трябва да изминат по-дълго разстояние с кучето си докато стигнат до площадката и е напълно възможно животното да се изходи преди това. Така ще повишите чистотата на градската среда. Въпреки, че достъпът до торбичките е най-добре да е безплатен, може да се експериментира и със заплащане с жетони или монети за да се предпазят от кражба.За Русе са необходими поне 100 подобни автомата за торбички. Следва обаче броят на местата за изхвърляне на екскрементите да бъде значително разширен (това да се допуска и в по-обикновени кошчета) , при условие, че екскрементите са надлежно събрани и завързани в посочените торбички. Такава е практиката в някои европейски градове.
Табела със задълженията на собствениците на кучета. След като сте създали условия за изпълнение – цитирайте законите и наредбите, които го изискват, както и евентуалната глоба. Помогнете на гражданите да добият точната информация за задълженията си. Няма да Ви коства много, но пък гражданите няма да има от какво да се жалват, след като бъдат глобени за неспазване на законите."

От общината нищо не направиха. На кого да се сърдим?


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: SW2FL в януари 19, 2010, 12:49:09
Ама то на общината се правят предложения и да се направят подземни и надземни паркинги в централната част на града, за да не спират колите по тротоарите. Ама общината нищо не предприема ... Идеята е съвсем същата, взетите мерки - също.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в януари 19, 2010, 01:38:47
Да, така е. Само че все "кучелюбците" и кучетата виновни. А и другото твърдение - НПО пречат на общината. Истината е, че докато на тия "отгоре" им е все тая, няма как да се случват нещата така, както ги искаме.
В общината са внесени достатъчно добри предложения от НПО, които биха улеснили доста положението по всички тези въпроси. Нито едно не е прието.
И после правят заседание - ама защо така не се получава... програмата не работи, онова не работи...


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Русчуклия в януари 22, 2010, 11:49:23
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2720231

Чак сега си обясних какво значело veggie  :D


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: niki67 в януари 22, 2010, 12:24:14
Страшно ме възмущава всичко, писано от veggie. Изцяло съм на страната на Русчуклията.

А пропо, в нашият вход ненормалницата от отсрещния апартамент има 6 псета, а храни и бездомните, поради което те стоят във входа ни и целият е в кучешки изпражнения и косми.
Кучището на съседката отгоре пък най-редовно лае силно в 2-3 часа през нощта и ме буди и не мога да спя от него. И така нататък.

Градовете са за хора, а не за кучища! И не съм длъжен да ги търпя, защото някои като veggie били влюбени в тях.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Linov в януари 22, 2010, 08:20:28
Мога да ви кажа, че в Англия за 5 дни не видях нито едно бездомно псе, а бях и в Лондон, и в провицията. Не знам какво ги правят, но със сигурност не е да ги кастрират и връщат на улицата!


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Orthodox в януари 22, 2010, 08:32:03
Правят от тях храна за кучета... ;)

(http://gouhegou.com/wp-content/uploads/2009/06/pro-choice-dog-food.jpg)

Понякога картинките върху кутиите не означават за кого е предназначено съдържанието, а от кого е дошло това съдържание... И вместо надписите върху чинийките пред "любимците" вместо Lamb, Venison или Tapioca, би трябвало да пише Doggie (не че ще го напишат, де...).


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Linov в януари 22, 2010, 08:36:35
 ::) Канибализъм


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: Orthodox в януари 22, 2010, 08:40:23
А бе алъш-веришът да върви... То и ние ги ядем понякога с благовиден етикет, че те! Даже, като озвереят от глад, и на живо се ядат едно друго по улиците - консервата поне е по-културна форма да ядеш събрата си...


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в януари 23, 2010, 01:21:00
niki67, кое по-точно те възмущава?  ::)
Да съм написала някъде, че ми е много хубаво да виждам бездомни животни по улиците?
И на мен не ми е приятно, защото мястото им не е там.
Но да ги псуваш и риташ е меко казано противно и говори що за човек си. Мен това ме възмущава, възмущава ме е и че общинарите не си вършат работата както трябва.
Възмущава ме, че сме на светлинни години в правилното отношение към по-слабите същества.

Какво пак скочихте.... Какво още да го разнищваме това.

Русчуклия, много интересна статийка, браво, за сефте го чувам това  :P


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: n00b в януари 28, 2010, 01:17:03
Разните кучешки НПО-та са виновни, просто нямат интерес да няма кучешки проблем. Ако случайно някъде проблемът се реши, докарват от друго място песове. Поради тази причина не е рядкост да се случи изведнъж да се появят 10-тина нови песа в квартала при положение че досега е нямало изобщо. И само реват колко нехуманно било да се приспиват, странно как по Animal Planet зоополицията като намери безпризорни животни, в 90% от случаите им се случва точно това.

Поради тази причина, все повече хора се обръщат към каймата и антифриза като решение на проблема.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в януари 28, 2010, 01:47:13
Много тъпо казано...
Кой ще удари ключа на тая тема, че ми писна да споря с всезнайковци?
Колко пъти трябва да се каже, че НПО не взимат нито един лев за дейността си? Всичко е на доброволен принцип.
Общината е тази, която взима паричките в джоба!
Тя е тази, която няма интерес да няма бездомни кучета. Бездомните кучета се оказват много печеливш бизнес за нашите управляващи.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: niki67 в януари 28, 2010, 04:27:22

Кой ще удари ключа на тая тема, че ми писна да споря с всезнайковци?


Ми кой те кара да я четеш? Като не ти се спори, не спори. Какво сме виновни, че повечето от нас не мислят като теб.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в януари 28, 2010, 04:44:33
Темата аз съм я пуснала, но тя се изврати и измени тотално от основната й идея.
Сори, ама не мога да стоя безучастна, като виждам, че някой незапознат пише глупости.
Щото същият тоя утре ще отиде и ще отрови някое животно или ще напише на друго място, че НПО-тата са виновни и хората ще му се вържат на акъла.

Опитах се най-добросъвестно да обясня, като човек, който е по-навътре в тия неща.
Явно обаче никой от вас не приема нищо извън собственото си закостеняло и некомпетентно мнение. Жалко зa вас.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: n00b в януари 28, 2010, 04:56:29
Нямам идея кой финансира НПО-тата и дали наистина справянето с бездомните кучета бидейки разход, носи печалба на общините.

Само знам че имаше един период в който приспиваха кучетата и тогава имаше доста по-малко безпризорни кучета по улиците. Разни умници се развикаха, че това не било хуманно и ефективно и как ако се кастрират, популацията им щяла да се свие сама до минимум, само за няколко години. Обаче това не се случи, напротив - броят им расте.

Нищо против животинките, но кучешката тения която пръскат (без значение дали са кастрирани), е нещо отвратително - в много малък процент от случаите хората успяват да бъдат излекувани без да останат инвалиди, стига въобще да оживеят разбира се.

Тъй като горките кученца имат навика да акат точно там където децата си играят и тъй като имам малко дете, съжалявам, ама не мога да роня сълзи за горките кученца. А и тъй като наскоро бях нападнат от един кастриран (следователно безопасен) пес, още повече ми е причерняло. Добре че ми се размина леко, захапа ме по обувката,нямаше дори повърхностна рана. Ако има късмета да нападне дъщеря ми, ще го претрепя най-безцеремонно и брутално.

След като общината очевидно не може да се справи с този проблем, след като еко-НПО-тата също не могат да се справят, май е крайно време хората да вземат нещата в свои ръце. Между другото най-виновни са тези безотговорни глупаци, които си зарязват животните, както и тези, които хранят помиярите. Последните дори не се замислят, че на тяхна отговорност лежи всеки нахапан или разболял се от кучешки паразити.

Не мога да разбера това - ако пребиеш някой на улицата, ще те осъдят. Обаче ако си пес и наръфаш някого, ще те качат в един микробус, ще те нахранят и после пак ще те върнат да хапеш още хора. Не че България не е особено толерантна към престъпниците, обаче дори и това отношение бледнее пред това към горките агресивни песове. Те хапели хората, защото хората били лоши и ги ритали. Аз никога не съм ритал бездомно куче, обаче онази гадина ме нападна без да съм й давал някакъв повод. Ако слушам същите хуманисти, пардон - канисти(?), трябва да се чуствам виновен на всичкото отгоре.

Трябва пак да си внесем виетнамци май.


Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: фараша в януари 28, 2010, 05:00:09
Темата аз съм я пуснала, но тя се изврати и измени тотално от основната й идея.
Сори, ама не мога да стоя безучастна, като виждам, че някой незапознат пише глупости.

Някой беше споменал в някоя друга тема, че е най-добре да не се отговаря на глупавите постове.
Освен това всеки има право на мнение, независимо дали ни харесва.  ;):D
Титла: Re:10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
Публикувано от: veggie в януари 28, 2010, 05:00:36
А, ама то можело аз сама да си я заключа! Чудесно!

Край на дискусията. Кой каквото разбрал, разбрал. Дано все по-малко злоба има у хората.
Айде със здраве!