Страници: [1] 2 3 ... 7   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: 10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните  (Прочетена 25043 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 52

Профил
« -: октомври 26, 2009, 04:11:15 »

Отговорност към домашните любимци, хуманно отношение към животните, обезпаразитяване , намаляване на популацията- това  е част от образователната програма  сред обществото, по която работят четири неправителствени организации от Русе. Дейността е свързана с разпространение  на брошури, детски книжки, книги за различни възрастови групи.
Вече е готова за разпространение  първата брошура "Митове и факти".
Брошурата е отпечана в 10 000 екземпляра и ще се разпространява безплатно.
Благодарим на всички, които се включиха в нейното изготвяне.
Благодарим на тези , които осигуриха нейното отпечатване.
Готови сме да предоставим екземпляри от брошурата на всяка организация в страната, която има за цел защита и хуманно отношение към животните.

СНЦ "Грижа и подслон за всеки"
e-mail: grijaipodslon@gmail.com
http://grijaipodslon.hit.bg

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

front-1.jpg
10 000 екземпляра на брошура за хуманно отношение към животните
* front-1.jpg (353.88 KB, 600x1234 - видяно 1193 пъти.)
reverse-1.jpg
* reverse-1.jpg (181.39 KB, 600x292 - видяно 1046 пъти.)
« Последна редакция: октомври 26, 2009, 04:13:33 от veggie » Активен

Without hope,we have nothing.
equinox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 562

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1 -: октомври 26, 2009, 09:23:49 »

В Западна Европа има много, много малко бездомни кучета. Кастрацията може и да е решение там, но тук нещата са излезли извън контрол. Аз съм за по-крути мерки. Когато популацията бързо бъде доведена до някакъв санитарен минимум - тогава по културният начин. В крайна сметка в България ежегодно се убиват стотици хиляди други животни - пилета, прасета, крави, дивеч, риба... С какво кучетата са по-добри, особенно когато са проблем.

Това, че вероятността е малка да бъдеш убит от куче съвсем не значи, че трябва да си затваряме очите за проблема. Преди време имаше убит човек в Русе от бездомни кучета. Има и доста слуаи с нахапани хора. В крайна сметка къде е хуманноста?
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035

9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #2 -: октомври 26, 2009, 09:38:35 »

Съжалявам, че мерките приложени в Букурещ преди време, не могат да се приложат и тук ... вече. А след това, нека да бъдем хуманни.
Активен
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #3 -: октомври 27, 2009, 11:17:36 »

Явно не си проследил историята на взетите мерки в Букурещ, защото след като са избили сумати кучета там, на същото място са се появили 2 пъти повече. Известно е, че когато започнат да се убиват, кучетата започват да се плодят още повече, а на освободените места прииждат нови и така и така...
И понеже все още хората мислят, че ако се избият животните, ще се реши проблема.. ще кажа да се замислите, че след толкова години избиване на кучетата, тях все още ги има. Навсякъде в БГ.
Е, във всички "бели страни" са стигнали до извода, че само кастрацията ще намали популацията и това е най-ефикасният и признат метод. Само дето там са се хванали сериозно, а тук Общината гледа да прибере парите за кучетата в джоба. Мързи ги да работят и кастрират. 3а миналата година има само 3 кастрирани кучета в общинския приют. 3атова не се оправя положението. Може да се сърдите само на управата.

И да ви кажа... и мен ме дразнят турците, които щъкат из целия град и се мислят за големи пичове, ама не съм тръгнала да ги убивам. Дразни ме да чувам турска реч в моя град и ми е проблем, както някои ги дразни да чуват кучешки лай.

Докато хората не се променят, а само реват и се оплакват... няма да стигнем далеч. Все искаме да сме като европейците ама не действаме никак европейски. Докато чувам приказки "дай да ги избием помиярите" - за мен тоя народ е равен на кръгла нула.
Казваш - с какво кучетата били по-добри от прасетата и другите животни... А аз да те попитам с какво ти си по-добър от кучетата, че заслужаваш да живееш? Щото в очите на някого може да си нищо, но тоя човек няма право да ти отнеме живота, защото те смята за нищо.

Стига агресия и насилие.... Проблемите не се решават с пушка в ръка ... Кога ще го проумеете, скъпи съграждани?!

Активен

veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #4 -: октомври 27, 2009, 11:31:29 »

И още нещо... тъжно е как изначално много от вас подхождат със злоба и неприязън. 3ащото тия хора  са се хванали със собствени средства да направят нещо хубаво, да поднесат някаква информация на другите без пари, да обяснят и т.н... Ако  щеш да "ограмотят", защото някои дори не знаят какво е кастрация...
И в отговор на това се получават някакви изключително нехуманни изказвания. Жалко, наистина, но за щастие има и малко останали добри хора, на които им пука и те осмислят цялата работа.

Някой от вас гледал ли е куче и усещал ли е приятелството и предаността на едно такова животно? Било то домашно или бездомно, всички кучета са еднакво верни и еднакво даващи обич, въпреки жестокостта на хората към тях.
Активен

Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5059

Профил Ел. поща
« Отговор #5 -: октомври 27, 2009, 02:54:57 »

Казваш - с какво кучетата били по-добри от прасетата и другите животни... А аз да те попитам с какво ти си по-добър от кучетата, че заслужаваш да живееш? Щото в очите на някого може да си нищо, но тоя човек няма право да ти отнеме живота, защото те смята за нищо.

Е, хайде сега!!! Да не вземеш да ни убеждаваш, че човекът и животното имат еднаква ценност като същества, а? Roll Eyes

Пък колкото до неефикасността на отстрелването на скитащите псета, щото прииждали от другаде - ами трябва и там, отдето идват, да ги поизчистят - и няма да има откъде да идват вече... Пък кастрацията също има значение и трябва да се прилага успоредно с пушката. Едното за бързо намаляване на популацията, другото за трайно решение на въпроса - според условията. Но във всеки случай, когато в гората се появи мечка-стръвница и вземе, та поизяде някого, не тръгват да я кастрират, ами направо я гърмят с бренекето... Wink
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: октомври 27, 2009, 03:41:31 »

Ограничено и неинформирано българско мислене. Какво повече да кажа...
Не мислех да заформям дискусия за или против бездомните кучета, но вие почнахте. Идеята на новината не беше такава. Беше си чисто информативно. Вместо да негодувате, че кварталната кучка родила амнайсе пъти, може да се обадите в кастрационния център. След това освен, че няма да ражда нежелани бебета, ще бъде и по-спокойна и няма да се бие с другите кучета.

По въпроса каква е ценността на всяко същество, всеки си знае за себе си. 3а мен може и да са по-ценни от хората. Колко потресаващо, а?  Tongue
Активен

SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035

9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: октомври 27, 2009, 04:21:43 »

Ако това е вярно, какъв е смисъла от кастрацията в Русе?

Brjag_21.10.2009.jpg
* Brjag_21.10.2009.jpg (331.17 KB, 596x1274 - видяно 987 пъти.)
Активен
equinox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #8 -: октомври 27, 2009, 05:14:21 »

Целта може да е само една - да няма бездомни кучета по улиците. Кастрацията, без спиране на първоизточника няма да реши този проблем. Първоизточника е безотговорното поведение на хората. Пускат кучетата си за разплод и после се чудят какво да правят с кученцата. Или пък си изхвърлят кучето на улицата. По селата, по лични наблюдения, положението е извън всякакъв контрол. Трябва да се почне от тук. Всички домашни кучета да бъдат чипирани и да бъдат кастрирани (сега който не иска да го кастрира - да си плаща по-висок данък). Но наистина повечето хора не си купуват куче с цел да продават после кученца, така че не би трябвало да е проблем това. Които пък си изхвърли кучето - да бъде голбяван.

След това вече идват другите мерки. Кастрацията в момента според мен не е решение, защото кучетата пак остават на улицата, а бройката им е твърде, твърде голяма. Трябва първо полулацията да бъде сведена до някакви минимални граници и след това да се прилага. Ако пък се прилага само кастрация, без по-горе изброените мерки след време тези стари кучета ще бъдат изместени от нови. И пак ще има кучета по улицата. И пак ще са толкова колкото и сега. Това не е решение.

На края все се намира някой, който да тръгне сам да решава проблема - хвърля отрова навсякъде, което е с пъти по-опасно.

Имал съм куче и обичам животните, но не ги деля на кучета и всички останали. Хората са хищници и няма такова нещо като хуманност към животните. Само виж магазините - пълни са с месо. Да не би да си мислиш, че го берат от дърветата? Виж колко кожени изделия има - пак убити животни. Всяка година ловци избиват хиляди елени, сърнички, глигани, птички и т.н. С какво уличните кучета са по-специални, още повече че се явяват като проблем? Защо никой не защитава плъховете и хлебарките? Те също живеят в града и ги избиват най-безмилостно. Така, че стига лицемерие.
Активен
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #9 -: октомври 27, 2009, 05:30:54 »

Става въпрос за общинския приют в статията. Има още един, който е частен и се поддържа от дарения на германци, той е изцяло в бонус за града, защото ако го нямаше, щяха да си останат мижавите некадърни кастрации на общинския (който се поддържа с парите на данъкоплатците). Имам преки наблюдения и затова казвам, че за тоя проблем може да се сърдим само на управниците. Ако немският приют го нямаше да кастрира постоянно, положението щеше да е още по-зле. Аз също не искам да има бездомни животни. 3а миналата година, както пише, че в общинския са кастрирани само 3 кучета, бюджетът е бил 70 000 лв. Къде според вас са отишли парите? Вероятно за новата кола на кмета  Shocked

Equinox,да, прав си, че трябва да има санкции към хората. Но тия хора някак си трябва да се принудят да си регистрират животните и ако някой ден тяхното животно се озове на улицата, да си понесат глобата за това.
По селата наистина е много зле, трябва и там да се обясни на хората, да им се кастрират дворните кучета, които щъкат наляво надясно, защото всяка есен от селата прииждат нови и нови. 3а съжаление винаги ще попаднеш на някой дядо Пенчо, който ще те наругае и като чуе "кастрация" ще помисли, че ще му убиваш животното.
Имахме един случай с възрастен човек, който живее сам в апартамент и вътре има ужасно много котки, които постоянно се плодят, излизат през прозореца, връщат се... Опитахме се да го убедим да ги вземем тия животни и да се кастрират, а той дори не знаеше какво е това. Оплака се, че съседите му били натровили сумати котки, но не успя да проумее, че не му мислим лошото и ни изгони. Е, вероятно там сега е същият ужас.
3атова и се правят подобни брошури........ Ако има кой да чете....и да мисли...

П.С. Не деля животните на кучета и всички останали. Нито ям месо, нито нося животински неща. Всеки сам си прави избора. Само че борбата срещу убиването на животните за месо е безсмислена... Можеш само да си спориш с приятелите колко е яко или гадно да не ядеш месо.
Активен

equinox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #10 -: октомври 27, 2009, 05:58:17 »

Към брошурата като инициатива нямам нищо против. Хубаво е хората да проявяват повече активност.

Но към кого точно е насочена тази брошура? Ако е към всички граждани не мисля, че ще постигне желаният ефект. Например трудно може да обедиш хората, че кучетата не са агресивни по природа при положение, че има толкова нахапани граждани. По-скоро трябва да се обясни, че те няма да са толкова агресивни, ако са кастрирани. Втора точка - пак за проблема със заразите. Може наистина да не са главният източник на зарази, но са източник. Не трябва да се спестяват тия неща. И трябва да се почне с това как може да бъде решен проблемът. Трета точка - ако наистина не бъде спрян първоизточника кастрирането не е решение, дори може да се твърди, че избиването е по-ефикасно. При първото прочитане останах с впечатление, че някой се опитва да ми каже, че уличните кучета всъщност не са чак такъв проблем, с което изобщо не съм съгласен. Проблем са. Сигурно целта на брошурата не е такава, но на пръв поглед такива са ми впечатленията.

Мисля си, че по-скоро трябва да се изготва брошура насочена към собствениците на животни - за ползите и безвредността от кастрацията и това как се регулира популацията. После за това защо трябва да бъдат маркирани. Да гледаш животно е преди всичко отговорност.
Активен
Slex
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 186

Профил
« Отговор #11 -: октомври 27, 2009, 07:56:23 »

Познавам някои от хората, изготвили брошурата. Освен това като цяло споделям техните виждания по въпроса.

В самата брошура пише, че е необходим по-голям контрол от страната на хората и повишена обществена отговорност. Това е може би най-важното изискване за намаляване на популацията на уличните кучета. Независимо от това дали уличните са кастрирани или избивани, ако няма ефективна регулация на домашните кучета, няма да има и резултат от другите дейности.

Кастрацията е решение в дългосрочен период, никой не говори за рязко и бързо намаляване на популацията, но за 10 години промените могат да бъдат осезаеми. Вярно, не е веднага, както много хора искат, но може да стане. От 20 г. се чуват обещания за "бързи и радикални мерки срещу уличните кучета" и видяхме, че въпросните мерки водят наникъде. Обществото трябва да даде шанс на другия подход към проблема, но трябва да е ясно, че без участието на държавните институции няма как да стане. НПО-и могат да кастрират и пускат или прибират улични кучета в приюти, обаче единствено държавата може да следи за спазването на правилата, да събира такси и да налага глоби.

Контролът на собствениците на домашни животни е важен не само, за да се блокира възобновяването на популацията на уличните кучета, а и защото таксите за домашните кучета и котки могат да осигурят приходи за поддържането на открит приют някъде в околностите на града - не е задължително всички кастрирани кучета да се пускат обратно в града.

Иначе конкретно за стопаните има друга брошура, издадена от друго дружество и Община Русе. Не знам обаче в какъв тираж е и как се разпространява.

И малко встрани от темата - това, че в случая става дума за кучета, не означава, че оправдавам това, което става с прасетата, кравите и овцете. Само че ако хората смятат избиването на кучета за нещо нормално, как да ги убедиш в противното по отношение на другите животни.
« Последна редакция: октомври 27, 2009, 08:28:59 от Slex » Активен
veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #12 -: октомври 27, 2009, 10:24:09 »

Мисля си, че по-скоро трябва да се изготва брошура насочена към собствениците на животни - за ползите и безвредността от кастрацията и това как се регулира популацията. После за това защо трябва да бъдат маркирани. Да гледаш животно е преди всичко отговорност.

Това ще бъде следващият проект.
3амислили сме много неща. Важното е да има кой да прочете, а не да хвърли листчето в коша.
Трябва да се тръгне от някъде, наистина нещата стават бавно и с малки стъпчици. 3а да може един ден да няма нито едно животно на улицата, както в другите европейски държави. Досега не съм чула там някой да се "саморазправя" с животните по нашия аборигенски начин.
Активен

veggie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #13 -: октомври 28, 2009, 07:38:49 »

http://www.brjag.bg/site/news.php?item=5702

Или как се "работи" зa намаляване на популацията..
Или как се лапат пари по всевъзможни начини...   Shocked
Поредната гавра...
Активен

Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2352

Профил
« Отговор #14 -: октомври 29, 2009, 02:30:30 »

Veggie, разбирам ангажираността ти към животните, но...
Проблемът с кучетата в България наистина е излязъл извън контрол. Доколкото знам, продължителността на живота на едно куче, в зависимост от породата е 10-15 години. Тъй като в града кучетата нямат естествени врагове (освен някои хора), то се предполага, че достигат поне голяма част от тази възраст. Тогава как кастрацията решава проблема? Да ги чакаме да се редуцират по-естествен път още 7-8 години ли? Освен това ми е смешна логиката или по-скоро съзнателното заблуждаване на защитниците на животните и свързаните с тях ветеринари и биолози, че при избиване популацията реагира със свръхприраст и едва ли не се увеличава  Grin . Хайде тогава, да ми обясниш, как аджеба попадат изобщо животни в Червената книга? Ето слонът, тигърът, лъвът и белоглавият орел застрашени - ми то било много просто бе, вместо резервати, да вземем да доизбием това, което е останало от тях, а те ще реагират с увеличаване  Cheesy . Подложат ли те на "геноцид" - намаляваш, подложат ли те дълго време - изчезваш! Просто и логично! Така, че тия приказки просто са си чист прах в очите. И как така, стигнахме до изчисления кое е по-вероятно да убие човек? На теория на вероятностите ли си играем? А кучетата, разбира се, че са агресивни, най-малкото, заради хищническия им начин на хранене. Това е тяхното кодирано от природата поведение. Естествено, не казвам, че това ги прави лоши, просто това е част от природата им. А колкото и някои хора да си мислят, че кучето е плюшена играчка, която се храни с гранули, от време на време се случва да ни покажат вълчия си нрав, нали? Нека не забравяме, че всъщност са едни видоизменени вълци (нищо против вълците). На мен лично ми писна, когато бързам за някъде да позабавя ход, когато минавам покрай някоя глутница, за да не бъда лаян излишно, че и евентуално още нещо! И това е най-малкият проблем с бездомните кучета. Все пак градовете са създадени за хора, а не да бъдат територия на междувидова борба! Иначе за неефективността на общинския приют няма нужда да бъда убеждаван - като всички останали държавни и общински институции. Че го издържаме пак ние, също е пределно ясно, за съжаление.
Коренът на думата хуманност идва от човек - нека да не бъдем хуманни все пак за сметка именно на хората.
И още нещо, не знам, как вегетарианците смятат, че като не ядат месо, са по-"хуманни" от останалите? Май трябва да им се поясни, че растенията също са живи същества. Или може би са разглеждани като по-низши? Това никак не е честно: животните - неприкосновени "свещени крави", а растенията, понеже видиш ли, нямат мускулатура и не могат да се движат - роби и храна на "висшите" същества  Cheesy .
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 7   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.068 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Google e прегледал тази страница ноември 21, 2023, 06:57:35