Страници: 1 ... 3 4 [5]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русе няколко прости факта :)  (Прочетена 42851 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Flying spur
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 556

Nothing good comes easy


Профил WWW
« Отговор #60 -: август 30, 2009, 10:07:04 »

От средата на ХІХ век западноевропейският маниер оформя духа и стремежите на жителите на град Русе. Въвеждането на европейския стил в България, което тръгва от Русе, е само знак за вкуса на русенци към новото. Будните им умове провокират редица интересни идеи далеч преди този период.

Най-ранното споменато име на хан е това на Искендерзаде от 1683 година, който се намирал в махалата Джами й Атик.

Съществуват свидетелства, че първият български хор е основан в Русе от Парашкев Дамянов в 1741 година.

В първите десетилетия на ХІХ век в Русе е построена най-голямата барутна фабрика на Османската империя.

В 1831 година при старото устие на река Русенски Лом е построена единствената съвременна корабостроителница по тези земи. В нея през 1833 година е построен ветроходният кораб "Марица". На 27 декември 1868 година в Русе е открита втора корабостроителница - на Речното управление.

В 1841 година се създава първото българско училище.

Русенецът Александър хаджи Русет издава в 1843 година в Страсбург първата географска карта на български език - "Карта на сегашна България, Тракия, Македония и прилежащите земи", предназначена за русенските училища.

В средата на ХІХ век в Русе е създадена първата бирена фабрика в страната "Света Петка".

През ХІХ век Русе са отворили врати първите бирарии в България.

След 1863 година в Русе била създадена Земеделска общополезна каса. Подобни каси послужили за създаването на Земеделската банка.

Между 1864-1866 година в Русе е създадено занаятчийско училище, към което имало мелница.

През 1865 година, по нареждане на Мидхат паша, в Русе се създават националните общини като административна единица.

От 3 март 1865 година в Русе започва да се печата на български и турски език правителственият вестник "Туна" ("Дунав"). По броя на отпечатаните книги на български език русенската вилаетска печатница заема четвърто място след Букурещ, Цариград и Виена.

Първите хотели в европейски стил се появяват в Русе около 1865 година - известните "Исляххане", "Гюлшахин" и хотелът на Лаврен Розентал. Те били обзаведени с мебели от Виена.

През 1865 година на мястото на чифлика на английския консул е създаден Образцов чифлик, който е първото модерно земеделско стопанство за територията на цялата тогавашна Османска империя.

Шосето, свързващо Русе, Разград, Шумен и Варна било завършено през 1865 година. Тогава започнало строителството на шосето Русе-Плевен-София-Ниш, с отклонение от град Бяла към Велико Търново. Край град Бяла, по шосето от Русе за София, майстор Колю Фичето построил прочутия по красотата си мост над река Янтра.

От 1 януари 1866 година, по инициатива на австро-унгарския консул Мартирут, в Русе започват да се водят първите редовни метеорологични наблюдения в първата метеорологична служба. Те са били извършвани от секретарите на австро-унгарското консулство, по указания на виенския метеоролог Юлиус фон Хан.

Първата ж.п. линия Русе – Варна е един от строежите с голяма икономическа и военно-стратегическа значимост. Дължината на линията е 224 км. През октомври 1863 година Уйлям Гладстън сключва договора за експлоатация на линията Русе – Варна за 99 години. На 7 ноември 1866 година строителството на ж.п. линията тържествено е открита. Първите влакове се движели със скорост 22 км/ч. Един пътнически и три товарни влака на ден превозвали пътници и стоки предимно от Европа за Цариград и обратно. Линията разполагала с 30 локомотива, 500 товарни и 25 пътнически вагона трета класа, 10 втора класа, 5 първокласни, 10 смесени и един султански вагон.

Във връзка с функционирането на линията Русе-Варна, през 1866 година в Русе заработва първата фабрика за ремонт на локомотиви и вагони "Тракцията".

През 1866 година по решение на Административния съвет на Русе от английска фабрика е закупена парна вършачка. През 1867 година в Русе била доставена втора подобна машина. По-късно били закупени първите два парни плуга, които са били прототипи на първите трактори.

В 1866 година в Русе било създадено първото читалище "Зора".

Апелативният съд отваря врати в Русе през 1867 година.

През 1868 година е построена първата парна мелница "Папа Маноли"

В 1870 година е започва да функционира първата Фабрика за алкохолни напитки на Г. Петру.

В същата 1870 година в Русе се провежда първото в страната изложение на местната индустрия и земеделското производство.

В 1876 година започва работа първата парна бояджийска фабрика "Пенков-Павлов".

Първият градоустройствен план в България е изработен в Русе през 1878 година от руските военни инженери Ожио и Копиткин.

В 1879 година започва работа Кораборемонтното предприятие, в което през 1881 година е построен първият железен български несамоходен кораб БОТ-1, както самоходният кораб "Амалия" и морския параход "Калиакра".

През 1881 година в Русе е създадена първата българска частна банка - "Гирдап".

Първото морско училище в свободна България - Морската техническа школа, било открито в Русе пред 1881 година. По-късно училището било преместено във Варна, където прераснало в днешното Висше военно-морско училище "Никола Й. Вапцаров". За наследник на същото училище се смята Техникумът по речно корабостроене и корабоплаване в Русе.

1881 година отбелязва появата на първия флотски духов оркестър.

Първата фабрика за обработване на кожи е открита в Русе през 1881 година.

Първата обществена сграда в България е завършеното през 1882 година - зданието на Околийското управление, проектирано от Франц Грюнангер.

По проект на Франц Грюнангер през 1883 година в Русе била построена първата флотска наблюдателна кула, която била и метеорологична станция.

През 1883 година гордост на Русе става построената от чешкия индустриалец Йозеф Хаберман "Първа българска парна пивоварна", проектирана от неговия сънародник Густав Новак.

1883 година бележи още една новост - Първата българска фабрика за сапун на Кръстю Йорданов.

В 1884 година в Русе е открит първият провинциален клон на Българската народна банка.

Първа българска плетачна фабрика на Д. Люцканов, създадена в 1887 година.

Първата Българска търговска камара е учредена в Русе през 1889 година.

Първа българска фабрика за мебели на Соломон Алкалян е създадена в Русе през 1890 година.

В края на ХІХ век Русе се сдобива с първия в страната градски автобусен транспорт.

Първото българско акционерно застрахователно дружество "България" е създадено в Русе в 1891 година и е имала свои клонове в София и другите градове на страната, както и представителства в Цариград, Солун, Скопие, Велес, Битоля, Охрид, Атина, Пирея, Александрия, Чикаго, Лондон, Анверс, Амстердам, Париж, Мадрид и Берлин.

Първа химическа фабрика на Д. Семизов отваря врати в 1895 година.

През същата 1895 година в Русе е създадена Търговско-индустриалната камара на града.

На 27 февруари 1897 година, в заведението на Марин Чолаков, в центъра на Русе, далматинецът Георги Кузмич организира първата публична кинопрожекция в България. Смята се, че Русе е осмият град в света, където киното навлиза чрез публични прожекции.

Твърди се, че първият асансьор в страната е функционирал по американски образец в в построеният през 1897 година хотел "Чикаго", собственост на Соломон Блаущайн.

Около 1896 година започва работа "Първа скулптурна ателиера П. Гавалас - Л. Лиритис и Сие".

В 1897 година в Русе е открита "Първа българска работилница за изработване на скулптурни украси за здания и за бюсти", собственост на Атанас Слабов.

Първа фабрика за железни ролети на Вилхелм Беман отваря врати в Русе през 1898 година.

В същата 1898 година в Русе започва работа първата в страната фабрика за мелнични машини "Енергия", собственост на Хартюн Манукян.

Първа фабрика за женски и детски паларии на Соломон и Розали Блаущайн отваря врати в Русе.

В 1906 година в Русе заработва първата в страната фабрика "Експрес" на Аскерян и Сие за велосипеди, грамофони и др. метални изделия.

Първият орган в България е монтиран през 1907 година в католическата църква "Свети Павел от кръста".

В 1908 година заработва първата българска фабрика за железни кревати и мебели на Юрданов, Тонев и Казанджиев. Те поставят модата по таблите да се рисуват пейзажи.

В 1911 година в Русе е построено първото кино в България - "Модерен театър", чиято сграда е предназначена само за кинопрожекции.

Първата българска фабрика за синка за пране - "Слава", собственост на Бертхолд и Шьонберг, е основана в Русе през 1914 година .

Първа българска петролна индустрия на Йожеф Вешков работи в Русе от 1933 година.

Първата българска пътническа линия в корабоплаването Русе - Видин - Русе е открита в 1935 година.

Първият и единствен засега железен мост за комбиниран транспорт между България и Румъния е построен край Русе през 1954 година.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Активен Активен

Публикации: 2402


Профил
« Отговор #61 -: август 30, 2009, 04:15:20 »

В края на ХІХ век Русе се сдобива с първия в страната градски автобусен транспорт.
Flying spur,би ли приложил малко повече инфо или източник по въпроса?Доколкото аз знам,но не претендирам за абсолютна изчерпателност,Русе действително е първия град в България с градски автобусен транспорт,но това става чак 30-те години на XX век.Иначе първия град,с градски транспорт въобще у нас е София,заради трамваите от 1901 г.Да не би да е бил някакъв омнибус или нещо подобно,чак автобуси не ми се струва възможно по това време,сигурно автобуси тогава е имало само в Лондон,Париж и Берлин.
Активен
Flying spur
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 556

Nothing good comes easy


Профил WWW
« Отговор #62 -: август 30, 2009, 08:33:10 »

В края на ХІХ век Русе се сдобива с първия в страната градски автобусен транспорт.
Flying spur,би ли приложил малко повече инфо или източник по въпроса?Доколкото аз знам,но не претендирам за абсолютна изчерпателност,Русе действително е първия град в България с градски автобусен транспорт,но това става чак 30-те години на XX век.Иначе първия град,с градски транспорт въобще у нас е София,заради трамваите от 1901 г.Да не би да е бил някакъв омнибус или нещо подобно,чак автобуси не ми се струва възможно по това време,сигурно автобуси тогава е имало само в Лондон,Париж и Берлин.
Грешката е моя. Проверих данните и се оказа, че наистина е от 1931 г. Въведено е от Климент Групчев под името "Градска аутобусна служба", която разполага с 15 големи и луксозни автобуса.
Активен
СкручЪ
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 444


Защото съм пич ;]


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #63 -: септември 14, 2009, 01:37:15 »

1866 - открита е първата у нас железопътна линия Русе-Варна;
1867 - открита е първата по българските земи книжарница;
1868 - организиран е първият у нас професионален курс за
работа със селскостопански машини;
1871 - основано е първото българско професионално учителско
дружество;
1871 - отпечатан е първият български учебник - "Учебник по земеделието" на Цани
Гинчев;
1881 - открива се първото техническо заведение в България - Машинната школа;
1885 - основава се първото в България Техническо дружество;
1897 - първата кинопрожекция в страната.

През 1961 г. в Русе е поставено началото на първия у нас международен музикален
фестивал "Мартенски музикални дни".

http://www.ru.acad.bg/ECTS_package/New/Erasmus_ECTS_InfoPack_Law_Bg.pdf
Активен
ilko
Илко
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 520


Профил Ел. поща
« Отговор #64 -: март 12, 2010, 12:51:15 »

Между фабриките, открити преди Освобождението, е и бирената "Св. Петка"- първа по рода си в страната. В Русе от Чехия идват братята Милде - майстори-пивовари. Един от братята участва в изграждането на шуменската пивоварна, други работят в Пловдив и София, както и в русенските пивоварни "Алберт" и "Хаберман". И сега в Русе живее "последният мохикан" Карл Милде, а Русе е единственият сега между нашите градове без свое бирено производство.              http://xn--e1avdh.com/node
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2967


Профил Ел. поща
« Отговор #65 -: март 12, 2010, 09:59:47 »

Доколкото знам за хубавата бира е нужна подходяща вода. Сливополската варовита май не спада към правилните  Grin
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035


9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #66 -: април 17, 2010, 11:17:08 »

Мидхат паша въвел първият данък върху проститутките, публикуван във вестник "Дунав" около 1867 година.
През месец февруари 1867 г. 11 души - най-интелигентните русенци, протестирали, че на публичните домове трябва да бъдат окачени червени фенери. Отдалече да се знае,че това са места за плътски удоволствия.
Активен
ilko
Илко
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 520


Профил Ел. поща
« Отговор #67 -: юни 01, 2010, 09:04:42 »

през 1878 г. функционират 12 митнически пункта в България. През 1884 г. те са вече 25 (двойно повече). В началото на българските митници в русенската митница работят известните поборници за народна свобода и освобождение на България, Захари Стоянов и Никола Обретенов. http://www.politichesko.info/3591/-%E2%80%9ESolunskata-mitnica%E2%80%9D-i-upravlenieto-na-Bulgariia.html
Активен
ilko
Илко
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 520


Профил Ел. поща
« Отговор #68 -: юли 10, 2010, 01:39:31 »

Първият български етнографски албум е създаден от етнографа Димитър Маринов в Русе специално за Пловдивското изложение  през 1892 г
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #69 -: юни 26, 2017, 08:18:52 »

"Знаете ли, че тортата „Гараш” е създадена в България преди повече от 100 години. Кой е създателят на сладкото изкушение с български корени разказа екип на „Събуди се”.

През 1885 година в Русе пристига сладкар – австроунгарецът Коста Гараш. Сладкото изкушение носи неговото име."

https://nova.bg/news/view/2017/06/17/185304/%D1%88%D0%B8%D1%84%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%88-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
Активен
Berliner
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 115


Профил Ел. поща
« Отговор #70 -: юли 02, 2017, 10:01:12 »

Sa G-n Garasch...

* garash1.pdf (83.03 KB - свалено 1403 пъти.)
* garash2.pdf (72.19 KB - свалено 1303 пъти.)
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.059 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)

Google e прегледал тази страница юли 17, 2024, 05:55:33