Страници: 1 ... 4 5 [6]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Лесопарк "Текето"  (Прочетена 48862 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4861Профил Ел. поща
« Отговор #75 -: юни 03, 2015, 09:06:33 »

Мечките Бойка и Станди заминаха за Белица
3 юни 2015

Двете русенски мечки Бойка и Станди днес бяха преместени от Лесопарка "Липник" край Русе в новия си дом - в Парка за танцуващи мечки в Белица.


Преместването на мечките става след две години преговори между общината, екоминистерството и фондация "Четири лапи", които постигнаха споразумение за временното обитание на животните в Белица до изграждането на модерен зоопарк в Русе, предаде БГНЕС.

Двете мечета, които са брат и сестра, са родени в Лесопарка и никога не са имали друг дом. Преди година те трябваше да бъдат преместени в Добрич, но това предизвика бурното несъгласие на русенци, които направиха жива верига. Общината също се намеси, тъй като мечките са нейна собственост, и бе постигнат компромис да се направят нови клетки, след което и нов зоопарк.

Тъй като Лесопаркът е държавна територия, местната администрация и депутатите упорито се опитват да организират замяната на държавните гори с общински, за да може да започне изграждането на зоологическата градина.

От земеделското министерство обаче все още не са дали своето положително становище, поради което мечките живеят при условия, които не отговарят напълно на изискванията.

Така се стигна до днешното им преместване, което бе извършено от екип на фондация "Четири лапи", която стопанисва Парка за танцуващи мечки в Белица.

Бойка и Станди най-напред бяха разделени, след което ветеринарите ги упоиха. Двете животни са по 250-300 кг и изнасянето им от клетките се оказа доста сложно. Мечките бяха прегледани на място и натоварени в специалната линейка за мечки, която ще ги откара в Белица.

"Понеже паркът ни е пълен, се наложи да изградим допълнително място вътре в самата територия за тези две мечки. То е от порядъка на 3500 кв.м., вътре изградихме допълнителен басейн специално за тях, имат клетка. Мечките ще останат при нас, на наша издръжка, за наша сметка, докато община Русе не построи съвременен зоопарк, който да е по всички изисквания, на които трябва да отговаря", обясни директорът на парка в Белица Димитър Иванов.

Той коментира, че минималните изисквания за обитание на кафява мечка са клетка от 170 квадрата плюс басейн, в който мечката да може да влиза свободно и редовно, две бърлоги, да има растителност. Заедно с това трябва да има ветеринарен лекар, който да се грижи за животните, обучен персонал и постоянно наблюдение.

Годишната издръжка на една мечка в Белица е между 15 000 и 17 000 лв.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=19191891Ами какво да кажем, освен да честитим на мечоците новото, по-комфортно обитание, макар и след години затворничество, и да им пожелаем по-нормален и приятен живот там. Smiley
« Последна редакция: юни 03, 2015, 11:22:14 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2845


Профил Ел. поща
« Отговор #76 -: юни 03, 2015, 10:57:21 »

Най-сетне  Smiley
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2214


Профил
« Отговор #77 -: юни 03, 2015, 11:09:59 »

Условията на Текето бяха наистина отвратителни! Винаги ми е било жал за мечетата. Все пак, дано да се разберат за горите и Бойка и Станди да се върнат при нас, вече в нормални условия. Smiley
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4861Профил Ел. поща
« Отговор #78 -: юни 12, 2015, 09:46:18 »

Ето информация за мечоците в новото им местообитание (прилагам и снимките от оригиналната статия).

Бойка и Станди в новия си дом (снимки)
12 юни 2015

Двамата най-нови обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица - Бойка и Станди, направиха своите първи стъпки на килима от естествена трева.


Първоначално двете животни бяха изключително плахи, но в крайна сметка любопитството надделя и те се престрашиха да направят кратка разходка из новия си дом, предаде БГНЕС.

Според ветеринарния лекар д-р Никола Кирянски общото здравословно състояние на мечките е задоволително.

"Мечките са изключително спокойни, с голям апетит. Заради постоянната липса на движение са с наднормено тегло - Станди е около 350 кг, а Бойка – 140. Животните са с нарушено покритие на кучешките зъби, като Станди има два счупени горни кучешки зъба, а Бойка – един. Бяха силно опаразитени, но вече получиха медикаменти против вътрешни и външни паразити. И при двамата се наблюдава стереотипно поведение, което се дължи на това, че досега са живяли на недостатъчно пространство", обясни ветеринарят.

Взети са и кръвни проби от двете животни, които ще дадат допълнителна информация за здравословното им състояние.
(Момент от тази манипулация се вижда на четвъртата снимка - Бел. моя - Orthodox)

Бойка и Станди пристигнаха в парка край Белица на 3 юни. Преместването им беше наложително, тъй като условията, при които бяха отглеждани, не отговаряха на законовите изисквания.

Те ще бъдат върнати обратно едва след като Община Русе построи зоопарк, който да отговаря на българското и европейско законодателство.

Висок остава броят на мечките, които живеят в нелицензирани зоопаркове у нас. Към днешна дата те са 27, отглеждани в 15 незаконни обекта в цялата страна.

От фондация "Четири лапи" следят внимателно ситуацията и оказват помощ на зоопарковете, като целта е до 2017 г. в Европа да няма мечки, които се отглеждат в нарушение на законите.

От организацията предлагат помощ на зоологическите градини за преместване на мечки и тяхното временно настаняване.

През изминалата година мечките Наско и Габриела от затворения за ремонт Пловдивски зоопарк бяха също настанени в Парка за танцуващи мечки, а тази пролет специалистите на "Четири лапи" осигуриха транспортирането на трите мечки от Плевенския зоопарк в Добрич докато клетката им бъде преустроена.

"За съжаление, има трайна тенденция за невъзможност зоопарковете да се модернизират, да отглеждат животните в добри местообитания и да изпълняват своето предназначение в обществото", категоричен е Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

Причините за това са много комплексни и добре познати – липса на цялостна концепция за развитие, на адекватно финансиране и на експерти с необходимите опит и познания.

С новите обитатели броят на мечките, отглеждани край Белица, вече е 26.

Паркът за танцуващи мечки се намира в полите на Рила, на около 180 км. от София. Общата му площ е 120 декара, разделена на 7 големи сектора, в които са настанени спасените от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо животни. Паркът разполага и с два информационни центъра, в които посетителите могат да научат повече за историята на танцуващите мечки у нас.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=19258035Към станията в Dir.bg има едно мнение на потребител, което съдържа и спорни, и неоспорими твърдения, но като цяло е интересно и заслужава внимание. Цитирам го.

Всичко с парка за танцуващи мечки край Белица е далавера. Вече 10 години там няма родено нито едно мече, при 25 мечки . Мечките ги скопяват. Няма никаква свобода, животните са зад стоманена ограда. В района са изградени хотели и ресторанти за зяпачите. Нито една мечка от там не е върната в природата. Всичко това обаче не е главният проблем. Целта е преди всичко да се поевропейчи Българинът. Преди няколко години цяла Германия изпадна в ужас, защото на нейна територия се появи дива мечка и не се успокоиха, докато не я убиха.

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ от Четири лапи отнемат, кастрират и след това затварят мечките зад оградата, за тях няма никаква алтернатива да се върнат в природата. Целта на занятието е да се извадят мечките от социалната сфера на Българина. Мечката можеше да я срешнеш на улицата, без никаква преграда между нея и теб, придружавана от мечкаря с ГЪДУЛКА и рояк от развеселени хлапета. Поставена обаче зад стоманената ограда, мечката вече е ДРУГИЯТ, непознатото, чуждото, дивото. Него вече спокойно можеш да го стреляш и разфасоваш.


Bears1.jpg
Лесопарк "Текето"
* Bears1.jpg (89.68 KB, 533x533 - видяно 3622 пъти.)
Bears2.jpg
Лесопарк "Текето"
* Bears2.jpg (112.5 KB, 533x533 - видяно 3795 пъти.)
Bears3.jpg
Лесопарк "Текето"
* Bears3.jpg (148.64 KB, 800x533 - видяно 3742 пъти.)
Bears4.jpg
Лесопарк "Текето"
* Bears4.jpg (147.11 KB, 800x533 - видяно 3745 пъти.)
« Последна редакция: юни 12, 2015, 09:53:09 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1211


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #79 -: юни 20, 2015, 01:24:52 »

Много се радвам за мечките. Аз като бях на Текето пред 2010 година, после писах за условията, в които живеят  на мечките, на организацията на Бриджит Бардо, но така и не получих отговор. Явно някой друг се е погрижил. Браво!
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 749


Профил
« Отговор #80 -: април 26, 2017, 08:12:32 »

" Амфитеатри и плаващи понтони предвижда проектът за „Липник”  "

"Специалистите предвиждат в Лесопарка да се изградят два амфитеатъра - голям и малък за камерни изяви. Ще има още плаващи понтони за концерти и горска читалня-библиотека.

В проекта се предлага изграждане и на параклис. В средновековието на това място е съществувал манастир на името на Свети Илия, затова архитектите са планирали и място за поклонници.

Любимата за малки и големи русенци зоологическа градина ще бъде преместена, защото сегашното й място е усойно, обясни арх. Силвия Алексиева. Зоокътът ще се построи на равен, слънчев и по-централен терен."

http://www.briagnews.bg/amfiteatri-i-plavashti-pontoni-predvijda-proektut-za-lipnik/
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2214


Профил
« Отговор #81 -: април 27, 2017, 11:24:47 »

Идеята да се построи зоологическа градина на по-централно място безспорно е добра. Ако пък и има малко повече видове, а не само мечки и кози, ще е супер! Smiley
Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1430Профил
« Отговор #82 -: април 29, 2017, 01:28:08 »

Време беше да се оползотвори потенциала на това място. Разрухата през последните години там е голям срам за Русе. Няма да е лошо да се помисли и за някаква такса за посещение на парка, която да отива за поддръжката му. Площтта е наистина доста голяма.
Активен
bgdimitrov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 622Профил
« Отговор #83 -: април 29, 2017, 03:27:10 »

Много важно е да свържат веломрежата на текето с велоалеята на бул. Липник. Иначе ще има само коли, и където има много коли, там и много проблеми.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4861Профил Ел. поща
« Отговор #84 -: април 29, 2017, 04:35:13 »

Не зная, може би греша, но ми изглежда нереалистично да се очаква, че някакъв значим брой русенци ще почнат да се придвижват до Текето с велосипеди. Разстоянието не е голямо - 10-12 км се изминават с колело за час, но по равното. Пътят Русе-Николово обаче има доста дълъг участък с немалък наклон, който за неподготвения велосипедист (каквито са повечето любители) си е сериозно изпитание. Ще се наложи да се кара на ниска предавка, тоест бавно, и въпреки това не ми изглежда възможно да се вземе целият баир "на един дъх", без почивка. Или просто трябва да се слезе от колелото и да се бута нагоре. Така че най-вероятно посетителите на лесопарка ще стигат до него или с личните си автомобили, или с обществен транспорт. (Туризмът дотам пеша, както са го правили русенци в царска България, сега изглежда още по-фантастичен и от велопохода...)
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 749


Профил
« Отговор #85 -: септември 11, 2021, 11:45:03 »

"Горският парк Липник ще се превърне в нещо като виенски Пратер, ако бъде реализиран вече завършеният проект за цялостна реконструкция и модернизация на района край Николово, известен на жителите на Русе като Текето.

Преди това е било любимо място за разходки през почивните дни, но сега е предимно напълно изоставено, пише Петър Гецов във вестник „Сутрин“.

На предстоящото заседание на градския съвет старейшините на града трябва да одобрят окончателния проект на подробния устройствен план. план – План за изграждането на лесопарк Липник, от който процедурата най -накрая ще започне.

Проектът е подготвен трикГео-Чонов, цялата компания озеленяване парка чрез цялостна реконструкция и модернизация с цел превръщането му в атрактивна зона за отдих, спорт и забавления. Съществуващите съоръжения и жилищни помещения ще бъдат реновирани, седем от които вече са одобрени планза конструкция. Многобройни спортни и развлекателни съоръжения ще бъдат разпръснати из зелените площи. ПланТой включва много детски площадки и пет спортни площадки, три от които са комбинирани с басейн. Това ще бъдат детски площадки с малки порти, фитнес на открито, бадминтон и много други. В северозападната част на парка ще бъдат изградени зимни спортни пътеки – шейни и сноуборд. Пистата за бягане е на 2 км.

На брега на езерото ще има база за масови водни спортове с лодки, велосипеди и много други. На мястото на съществуващия зоопарк ще бъде изградена увеселителна зона, а в западната част на парка ще бъде изграден нов зоопарк с площ от 50 хектара. На северозападния бряг на езерото ще има спортна площадка за риболов и база за моделиране на кораби. Ще има четири места за пикник, където ще бъдат изградени подходящи барбекюта.

Няма да липсват културни и развлекателни съоръжения-два амфитеатъра на открито, зона за забавление на открито, три плаващи платформи за развлечения и атракции, горски клас и информационен видеоцентър за представяне на горската флора и фауна. В централната част, до главната пешеходна зона, има и параклис.

Разбира се, всички тези добри неща няма да се случат скоро, поне съдейки по темповете на развитие на проекта. Идеята за цялостна реконструкция на горския парк се появява през 2015 г. и оттогава се развива със скоростта на костенурка. След като Министерският съвет одобри необходимата подмяна на горските обекти, започна дълъг процес на споразумение – с Изпълнителната агенция по горите, РИОСВ, с Регионалния исторически музей поради наличието на археологически ценности в горския парк. Поискано е и становището на Центъра за подводна археология в Созопол, тъй като се оказа, че в басейна на язовира Текето има селище от епохата на енеолита, чието точно местоположение не е напълно ясно. И ако се окаже, че трябва да бъде създаден, това допълнително ще забави проекта.

Въпреки това, дори и без това възможно препятствие, пътят от развитието на проекта до неговото изпълнение е дълъг. След приемането на подробното устройство план / DDP / ще трябва да подготви инвестиционен проект, за да види какви финансови ресурси ще са необходими за изпълнение на всички планирани дейности. Тогава очевидно ще започнем да кандидатстваме по проект по една от европейските програми за подобряване на градската среда. След това обявете държавни поръчки за проектиране, полеви надзор и строително -монтажни работи. И, не дай Боже, след 5-6 години всички тези детски площадки, басейни и атракции ще станат реалност."

https://darik.news/%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B8.html

https://utroruse.com/article/785584/?fbclid=IwAR3UwfrqCQxlHbWC17qgRkGYJNZ-_qCNnNnOiTOuzWk8IIn5o8vV4bslPjo
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2214


Профил
« Отговор #86 -: септември 11, 2021, 12:27:50 »

На думи изглежда прекрасно, но реалностите са, че това е утопия.
И "Липник", и "Приста" имат потенциал за развитие, но основният им проблем е липсата на свързаност с градското ядро. На практика те са достъпни само за хора с коли и не виждам как в скоро време ще се промени това.

Аз лично си мечтая за един нормален градски парк в "Здравец-Изток" или "Дружба"/"Чародейка", но знам, че също е утопия.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 749


Профил
« Отговор #87 -: септември 11, 2021, 08:49:23 »

Още един материал по темата

"Eтo ĸaĸвo ce пpeдвиждa дa имa в нoвaтa визия нa Лecoпapĸa.

Oбeĸти зa cпopт и paзвлeчeниe
Koмбиниpaнa cпopтнa плoщaдĸa – cпopтнo игpищe, фитнec нa oтĸpитo, cĸeйтбopд и дp.– пpeдвидeни ca тpи ocнoвни cпopтни плoщaдĸи, paзпoлoжeни пo пepифepиятa нa зoнaтa. Kъм тяx ca пpeдвидeни пocтaвяeми oбeĸти зa oбc– лyжвaнe – мaлъĸ oбeĸт зa xpaнeнe, cĸлaд и тoaлeтни.
Дeтcĸи плoщaдĸи
Tpace зa ĸpoc – 2 ĸм в изтoчнaтa чacт нa пapĸa;
Tpace зa зимни cпopтoвe /шeйни, cнoyбopд/– в ceвepoизтoчнaтa чacт нa пapĸa;
Bъжeн aтpaĸциoн зa двe възpacтoви гpyпи: oт 3 г дo 12 г и нaд 12 г;
Πлoщaдĸи зa пиĸниĸ – тpи плoщaдĸи в южнaтa чacт нa гopaтa и eднa ĸъм eзepoтo
Зoнa зa aтpaĸциoнни cъopъжeния – нa мecтoтo нa cъщecтвyвaщия зooĸът;
Бaзa зa ĸopaбoмoдeлизъм
Бaзa зa мacoв вoдeн cпopт – лoдĸи, ĸoлeлa и дp. –нa язoвиp „Липниĸ”;
Boднa cпopтнa бaзa – гpeбeн ĸaнaл / в язoвиpa/
Зoнa зa cпopтeн pибoлoв – югoизтoчния бpяг нa язoвиp „Липниĸ”;
Oтĸpит лeтeн бaceйн c oбcлyжвaщи oбeĸти – в нaй- югoзaпaднaтa чacт  нa  тepитopиятa  ĸpaй  eзepoтo  и  възмoжнocт нa гoлямaтa южнa cпopтнa плoщaдĸa.
Oбopyдвaнe нa 2 aтpaĸтивни лoдĸи /c тeми oт пpиĸaзĸи/ в мaлĸoтo eзepo зa дeцa дo 12 г.
Oбeĸти зa ĸyлтypни paзвлeчeния
Лeтни oтĸpити aмфитeaтpи – пpeдвидeни ca двa ocнoвни oбeĸтa – гoлям aмфитeaтъp изтoчнo oт cъщecтвyвa– щия пapĸинг в цeнтpaлнaтa чacт и пo-мaлъĸ – ĸpaй мaлĸoтo eзepo
Oтĸpитa плoщ зa ĸyлтypни paзвлeчeния и зaбaви – в нaй-oтдaлeчeнaтa  югoзaпaднa  чacт,  пoзвoлявa  opгaнизиpaнeтo нa пpoяви c пo-мacoв xapaĸтep и бивaĸ
Πoнтoни зa зaбaви и aтpaĸции – пpeдвидeни ca тpи плaвaщи плaтфopми зa ĸyлтypни изяви и aтpaĸции в cъчeтaниe c eфeĸтнo ocвeтлeниe и звyĸ
Гopcĸa ĸлacнa cтaя
Инфopмaциoнeн видeo цeнтъp – зa пpeдcтaвянe нa pacтитeлния и живoтинcĸи cвят в гopaтa, пoзвoлявa пpилaгaнeтo нa cъвpeмeнни тexнoлoгии зa инфopмaция и oбpaзoвaниe
Xapaĸтepни oбeĸти
Зooĸът –  пpиeмнa  cгpaдa,  пoĸpити  плoщи,  cĸлa– дoвe. Πpeдлoжeнo e пpeмecтвaнe нa тepeнa нa зooĸътa в зaпaднa пocoĸa и paзшиpявaнeтo мy дo 50 дĸa.
Πapaĸлиc – в цeнтpaлнaтa чacт, дo глaвнaтa пeшexoднa зoнa
Πpeмecтвaeми yвeceлитeлни oбeĸти
Зoнa зa aтpaĸциoни – зa ceзoннo пoлзвaнe нa мecтoтo нa cъщecтвyвaщия зooĸът.
Moнyмeнтaлнo-дeĸopaтивни eлeмeнти
Πpoeĸтът пpeдвиждa peĸoнcтpyĸция нa cъщecтвyвaщитe чeшми и cĸyлптypни гpyпи ĸъм тяx ĸaтo ce възcтaнoви „Чepнoтo“ мoмичe пo apxивни дoĸyмeнти;, изгpaждaнe нa вoдocтoĸ в eзepoтo дo язoвиp „Липниĸ”, нoви мocтoви cъopъжeния зa вpъзĸa нa нивaтa пpи знaчитeлнa дeнивeлaция, пoнтoни c eфeĸтнo ocвeтлeниe. Цялocтнaтa ĸoмпoзиция нa пapĸa щe бъдe зaвъpшeнa c плacтични ĸoмпoзиции ĸъм oтĸpититe лeтни cцeни, мaлĸи гpaдинcĸи плacтиĸи .

ETAΠИ ЗA PEAЛИЗAЦИЯ
Πpoeĸтaнcĸият ĸoлeĸтив пpeдлaгa пeт /5/ eтaпa зa peaлизaция нa Зoнaтa/ пpилoжeнa e cxeмa/.

Πъpви eтaп: Paйoнът oĸoлo гoлямoтo eзepo, нa изтoĸ и зaпaд oт нeгo пo бpeгa нa язoвиpa;

Bтopи eтaп: Цeнтpaлнa чacт нa Лecoпapĸa c глaвнaтa aлeя, aмфитeaтpи, пapaĸлиc и дpyги и чacттa в изтoчнa пocoĸa;

Tpeти eтaп: Южния тepeн в гpaницитe нa пapĸa c гoлямaтa cпopтнa плoщaдĸa;

Чeтвъpти eтaп: Tepeнът в зaпaднa пocoĸa oт втopи и тpeти eтaпи c aтpaĸциoнния ĸoмплeĸc;

Πeти eтaп: Зaпaднo oт чeтвъpти eтaп cъc зooлoгичecĸaтa гpaдинa и бpeгa нa язoвиpa.

Aĸo cpeдcтвaтa нa oбщинaтa пoзвoлявaт, в т.ч. и oбщинcĸo-чacтнo пapтньopcтвo, мoгaт дa ce peaлизиpaт и пoвeчe oт eдин eтaп eднo– вpeмeннo. Eтaпитe ca пpeдлoжeни cъглacнo cтeпeнтa нa знaчимocт нa пpeдлoжeнитe oбeĸти и инфpacтpyĸтypни пpoeĸти.

Πocoчeни ca тepeни зa изгpaждaнe нa oбeĸти ĸaтo бъдeщ eтaп нa peaлизaция – Xoтeлcĸи ĸoмплeĸc c виcoĸa ĸaтeгopия и Kъмпинг – бивaĸ. Изгpaждaнeтo   нa   тeзи   oбeĸти   e   cвъpзaнo   c   пpoмянa   нa   пpeднaзнaчeниeтo нa зeмятa, зa ĸoeтo вce oщe нe cъщecтвyвa нeoбxoдимaтa ycтpoйcтвeнa ocнoвa – пpeдвиждaнe нa Oбщия ycтpoйcтвeн плaн нa Oбщинa Pyce /OУΠO/."
https://www.rusemedia.com/%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8f%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d1%86%d1%8f%d0%bb%d0%be-%d0%bb%d0%b5%d1%81%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%bb/?fbclid=IwAR0uZ_A7E3rrc_HII8VOCdUFLyvOUVMAyuDmp6qVtyv6uVnsmmVhBUMopkQ
Активен
Страници: 1 ... 4 5 [6]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.099 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.012s, 2q)

Google e прегледал тази страница септември 27, 2022, 03:54:56