Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: Кристин в юли 20, 2007, 11:37:10Титла: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Кристин в юли 20, 2007, 11:37:10
Скоро бях там. Много ми е интересно да разбера мненията Ви за това кътче в Русенско.
Моите впечатления са следните:
1. Мръсно е. Като може би всяко хубаво място хората просто го пренебрегват и продълажават да хвърлят всичко, което им е наблизо и под ръка около дървета, градинки и в случая парка и алеите му.
2. Всичко, което е под формата на място за сядане и отмора е изпочупено. Беседки, пейки, люлки.. всичко.
3. Блатото, езерото или там каквото се води ее... трагична гледка. Вярно е, че в тези жеги нивото на водата пада, но все пак е доста мръсно... Под табелите "РИБОЛОВЪТ ЗАБРАНЕН!" стоят рибари съвсем спокойно...
4. Доста отдавна имаше нещо като мини-зоопарк. Е, вече го няма. Има две мечки, които както повечето от вас знаят са в малка клетка, недостатъчна за създания като тях. Поне ги поддържат. Вече няма други животни.
5. Докато бях там видях двама човека, които обираха боклуците в парка, но мислите ли, че това е работа само на двама човека? Е, все пак е нещо...
Общо взето видях руини и бегъл спомен от това, което беше преди... Жалкото е, че ние хората си го правим сами. Но все пак кой носи отговорността? Паркстрой? Какви средства се заделят за това място? Какво по дяволите става?


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Митака в юли 20, 2007, 01:25:53
Доколкото знам, отговорност носи Министерството на Земеделието и горите (от вчера май не се казва така). Поредното красиво място както Кея, крайбрежната ивица под Рибарска Колиба и мн. др., което е собственост на "милата" ни държавата и която 5 пари не дава за него. Не знам дали има друг град, в който почти всички подобни обекти да са собственост на държавата, а не на общината. От години се правят постъпки тези обекти да преминат към общината, но безуспешно. Държавата е като куче, което не ще да яде кокъла, но не го и дава на другите.


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Кристин в юли 21, 2007, 03:38:52
Добре де, аз като гражданка на тая държава, като част от нея искам да направя нещо по въпроса. Какво мога да направя и къде мога да се обърна? Коя е институцията, на която трябва да досаждам???


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Митака в юли 21, 2007, 06:19:25
Областният управител е представителят на държавата в града. Но не знам дали има приемна за граждани и дали изобщо среща с нея би помогнала. В последните години се оформя нещо като тенденция - почти навсякъде в страната областните управители да противодействат вместо да помагат на кметовете.
Според мен, единственият начин да се постигне нещо, е да се вдигне шум като се организира някакъв вид граждански протест с/у бездействието на държавата. Но и това май е обречена кауза.


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Кристин в юли 21, 2007, 07:02:26
ЕЕЕЕх, Митак, благодаря ти, че поне ти отговаряш. В тия горещини май на хората не им се мисли  ;D  пуффф.... Искам да съм част от това гражданско общество! Искам да докажа, че и аз имам глас, но все по-дълбоко се съмнявам, че ще постигна нещо... В държава като нашата... Ама така ме е яд за Текето... Толкова готино местенце... За съжаление не е само то, но... уви... в момента ми е болно за него.  :(
Айде аз като бъдещето на тази страна обещавам, че ще се постарая да намеря пътя и поне да се помъча да променя нещо в бъдеще спрямо Лесопарка :)


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Митака в юли 30, 2007, 11:24:24
Ето и една нерадостна статия за русенското крайбрежие:

http://www.pyce.info/news,1,6243.htm

Ето и част от причините:

Собствеността върху по-голямата част от крайбрежието е държавна. От години се говори, че като се обяви за концесия крайбрежието на Русе, то ще заприлича на европейско. Но това все не става и не става. Общината има около 600 метра от крайбрежната зона, но тя е съвсем необлагородена. Местната управа поведе и загуби епичните съдебни битки за територията между "Рига" и Облеклото.

----------------------
И пак казвам - сигурно няма друг град в света, в който най-красивите места да са собственост на държавата, а не на общината.


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Кристин в юли 31, 2007, 11:21:41
Някъде напред в бъдещето....
Това си е... пословично.... за всичко в България....
Плаче ми се!


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Sashoko в август 03, 2007, 10:26:32
Az skoro ne sam bil v teketo, no imam 4udesni spomeni, samo 4uh naistina za zoopark4eto,4e go nqma..Iska mi se da ne e tolkova lo6o kolkoto kazvate, 6te mina da se razhodq.. Ina4e znam li ima mai nqkakvi grajdanski priemni v ob6tinata ama.. :)


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в август 09, 2007, 12:05:57
Kriseto, ако искаш да помогнеш, а ти явно искаш, най-сигурният начин е да купиш стотина пейки, към 150 улични лампи и 50-60 кошчета за боклук. дари ги на общината или на институцията която стопанисва текето с ясното предназначение те да послужат за облагородяването му. иначе на думи всеки иска да помогне...аз също


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Митака в септември 25, 2007, 10:01:21
Министерството на земеделието отказа замяна на Община Русе

http://www.ruseinfo.net/news_21179.html

"Браво" на държавата. За пореден път се убедих, че присъствието й в Русе не е нищо по-различно от обикновен паразитизъм.


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в септември 26, 2007, 01:49:25
в статията пише че има животни там. вярно ли е това? не съм ходил от години и съм останал с впечатлението че няма вече. може би онези окаяни мечки?


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: marlou в септември 26, 2007, 10:24:32
Има животни,даже разбрах,че на скоро са донесли и две малки мечета.Иначе си има кози,коне и тем подобни


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: n00b в септември 27, 2007, 10:03:03
Тая тъпа държава само пречи!

Сега разбирам, че си имат големи грижи да си подържат крехката комуноидно-турска коалиция, за да не им се разкапе крехката власт и да изтърват парите от еврофондовете, ама...

Поне като не правят нищо, да не пречат. Шибани нещастници. После пак гласувайте за тях или не гласувайте въобще, за да може мангалите и пенсиите за 2 кебапчета да ни осерат за още 4 години.. >:( :( ??? >:(


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Кристин в септември 27, 2007, 01:49:06
Има животни,даже разбрах,че на скоро са донесли и две малки мечета.Иначе си има кози,коне и тем подобни
Бях там... преди вече месец стана. НЯМА животни освен два мили мечока, от които едното всъщност наистина беше малко. Другите животни ги няма вече. Естествено информацията ми е от преди месец - месец и половина... може отново да са докарали...


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в септември 28, 2007, 11:31:09
там мястото има страхотен потенциал. грехота е тва което прави държавата. до колкото знам в Хасково има парк на края на града в който се намира техния ZOO-кът. Липник е идеален за такова нещо. за почиващи и забавляващи се хора. много искам да отида там да видя как е, че не съм ходил от години.


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в септември 28, 2007, 02:11:28
Средно веднъж месечно ходим там със семейството ми, понякога с приятелски семейства. Вярно е, че мястото е много хубаво и дава големи възможности, вярно е обаче, че има и доста занемара. Повечето съоръжения в Лесопарка са от 1950-те години (някои са правени от ентусиасти на отдиха на открито) и са просто остарели и амортизирани, други допълнително са съсипани от недобросъвестни хора. Но все пак, в сравнение с предни години, се забелязва оживление - повече разхождащи се по алеите (дори видяхме младо немско семейство с малко дете, които слязоха от стръмна горска пътечка), доста пълни заведения, доста коли по паркингите. Явно русенци започват да се събуждат за този хубав кът близо до града ни и да го преоткриват след години забрава. Чел съм, че в първата половина на ХХ век (в царска България) това място е било много обичано и посещавано за отдих, при това, забележете, дотам се е отивало пешком! Значи туризмът е бил не само там, а и дотам и оттам - а това са два пъти по 12 километра... Понякога са правени туристически преходи оттам до Образцов Чифлик по горските пътеки. Още тогава, впрочем, мястото е наричано Текето (по съществувалия в миналото там мюсюлмански манастир - теке) и е привличало освен с природата си и с лечебния извор (аязмо) при Бялото момиче. Още тогава на Илинден хората от двете отделни по онова време села Липник и Гагаля (сега Николово) са правили весел и живописен събор. Мисля, че това славно минало е на път да се завърне и особено ако държавата (или пък Общината) направи нещо за ново благоустройство в района, това ще бъде един хубав извънградски парк на Русе. (Единственото, което ме притеснява, е тенденцията бившите ведомствени вили в Лесопарка да се купуват от частни лица и фирми заедно с част от терена около тях, което може да означава за бъдеще маса оградени места и все по-малка свободна територия за разходки и отдих от русенската общественост. Но - какво да се прави - парица-царица... >:()


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: antiya в февруари 27, 2008, 10:08:57
Съвсем вярно е, че това е любимо място за голяма част от русенци, но е вярно, че има и огромна нужда от възстановяване и обновяване на съоръженията! Помня колко добре изглеждаше след последния ремонт на мостчетата и беседките :)! Но от тогава трябва да има поне 15 години без всякаква поддръжка! Последната събота бяхме там и имаше огромно стълпотворение, но за съжаление дори около езерото, до където (в крайна сметка) отиват всички мястото е неугледно и занемарено! :-[ И наистина си мисля, че варианта, който Orthodoks споменава, в крайна сметка не е толкова лош - ако някой закупи парцел, се предполага, че ще се грижи за него и от това никой не губи. Аналогична е ситуацията в Морската градина във Варна - виличките са безброй, като голяма част са ресторантчета с градини, а алеите така или иначе минават покрай тях! ;)


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в февруари 27, 2008, 11:49:04
всъщност виличките не са чак толкова много поне до ресторант Хоризонт, което фактически е най посещаваната част на морската, а като цяло самата градина е облагородена още преди него - до пантеона. там където са новите ресторанти вили, малки хотелчета и потенциални бизнес центърчета, никак не е приятно за разходка. самите варненци милеят за старата си морска където е нямало строителство а само тихи алейки. сега бъка от постройки в северната и част, я южната е помрачена от множеството дискотеки и цигански кръчми по брега. от тях се чува музика до доста навътре в града вечер. иначе пролет е много приятно... ;)


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: deian в март 02, 2008, 11:24:33
rosen_linov, ходи ли на Текето бе? :P


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в март 04, 2008, 06:27:56
ходих ходих! deian ме закара!!


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в март 26, 2008, 03:44:08
До колкото разбирам от отчета на кмета за предния му мандат са направени постъпки пред министерството на земеделието и горите за процедура на замяна на общински гори срещу 1100 декара гори в лесопарк „Липник”. След замяната се изготвя  проект за кандидатстване за средства от еврофондовете за превръщането на „Текето” в благоустроена и атрактивна зона за отдих и спорт  :) Звучи прекрасно, обаче кога ли ще го замени държавата...


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: фараша в април 30, 2008, 11:04:34
http://www.ruseinfo.net/news_32745.html (http://www.ruseinfo.net/news_32745.html)

Написаното е вярно. Дано нещо и да се направи... :(


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в април 30, 2008, 03:39:06
Е, придали са малко повече драматизъм може би. Аз останах с впечатлението, че мачките се кефят на водата, като ги поливат с маркуч. Но, че Русе има нужда от свестен ЗОО-кът две мнения няма. Няма да е зле и да има малко повече животни от мечки и кози.


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в април 30, 2008, 07:44:12
Истината е, че зоопарковете от такъв тип - животни в изкуствени обиталища, обикновено в рамките на населено място - отдавна вече се считат за анахронизъм (отживелица) в цивилизованите страни. Смята се, че държането на животните в неволя не е начинът да бъда наблюдаван животът им в автентичен вид, независимо от изградените за целта съоръжения. Сега вече хората предпочитат да отидат при свободните животни в естествената им среда - например екскурзии в резервати и т.н. - или да се запознават с тях чрез телевизията, Интернет, фотографията, DVD плейърите и др. електронни средства. Съществуващите у нас зоопаркове и зоокътове са остатък от една стара концепция от ХХ век и според мен бъдещето им е ясно - постепенно ще отпаднат. Пък и какво по-хубаво от това - свободата е най-доброто не само за хората, а и за безсловесните твари... :)


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в май 12, 2008, 03:23:28
http://www.ruseinfo.net/news_33945.html
Ето новина за малко раздвижване около Зоо къта. Знам, че Orthodox е против тея работи, но мен лично ме радва идеята за това, тъй като Русе е един от малкото големи градове без такъв атракцион. Естествено нещата първо опират, до конфликта община vs. държава. Явление, което както всички знаем обикновенно е с предизвестен край или по-точно безкрай. Да се надяваме на чудо и процедурата да се осъществи. Парите, които са необходими не са никак много спрямо годишния ни бюджет, та пак ще чакаме на Темида и на някой други хора с превързани очи, но и пълни джобове да решат.


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: deian в септември 03, 2008, 10:34:12
Миналия ден чистиха на Текето. Похвално. Но мръсотията, която са оставили хората след себе си, е голяма. Особено в езерото...
Ето и малко снимки:
(http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/d/3346-3/DSC01299.JPG)
(http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/d/3349-3/DSC01301.JPG)
(http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/d/3354-3/DSC01302.JPG)
(http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/d/3358-3/DSC01303.JPG)
(http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/d/3361-3/DSC01304.JPG)


Титла: Re: Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в септември 03, 2008, 10:50:51
Ееех, водното огледало... Винаги, когато го има, стават хубави снимки с лекота. Водоемът - голям или малък - е наистина благодатно място за фотографа, денем и нощем...(http://photo-forum.net/forum/smileys/shtrak.gif)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Valentin_K в март 06, 2009, 12:40:15
50 хиляди лева са заложени в бюджета на общината за тази година за изграждане на зоокът в Лесопарк Липник. Първоначално са били предвидени около 100 хиляди лева, но предвид сложните изисквания за създаването му и неуредените още моменти по отношение на собствеността на това място парите са намалени, заяви кметът Божидар Йотов. Ако теренът стане общински, ще се търсят и още средства за финансиране на идеята.


http://news.ruse24.bg/79992.html (http://news.ruse24.bg/79992.html)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: СкручЪ в април 16, 2009, 10:08:47
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/04/16/706638_ruse_produljava_da_iska_durjavni_gori_za_zona_za_otdih/ (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/04/16/706638_ruse_produljava_da_iska_durjavni_gori_za_zona_za_otdih/)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в май 04, 2009, 12:44:37
Вярно ли е че са изселили мечките? http://www.ruseinfo.net/news_62304.html (http://www.ruseinfo.net/news_62304.html)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Valentin_K в май 04, 2009, 01:24:15
Днес бях там.Разбрах, че са изселили 2 във Варна, но днес видях една малка и малко възрастна.Склонен съм да го мисля, защото тези ми приличаха на нови.Общината по-добре да ги изселва, защото като ги гледах се измъчваха много в тази мизерия.Ако не поне да подобрят условията им на живот.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Eross в май 05, 2009, 02:24:36
и аз бях там Косев :) много мизерна храна , Хляба който газеха и от време на време се опитваха да ядат , се смесваше с лайната и прочие , иде ми като открият сезона на риболова да им занеса някоя друга таранка , мечките си умират за Риба :)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Pfote2 в май 06, 2009, 11:04:27
На 26.04.09 бях на Текето. Видях мечките и състоянието в което са. Днес писах на фондацията на Бриджит Бардо. Обещах им и да им изпратя снимките си, които в същност би трябвало да са повече от ужасяващи за хора от кълибъра тези от фондацията.
Да видим какво ще стане.

Добавка. Те, фондацията на г-жа Бригита Бардотова, се гордеят с обекта си в Белица, а в един цивилизован град, в същата страна, две мечки живеят на ръба на възможното, в клетки 6 на 6 метра с бетонен под, обикалят постоянно клетките и от време на време се изправят безпомощно и реват срещу тавана. А майките с децата: виж мечетата мамо! Няма милост, няма състрадание.

http://www.fondationbrigittebardot.fr/site/fbb_a.php?Id=146 (http://www.fondationbrigittebardot.fr/site/fbb_a.php?Id=146)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: mladen201 в май 06, 2009, 11:48:11
и аз бях там Косев :) много мизерна храна , Хляба който газеха и от време на време се опитваха да ядат , се смесваше с лайната и прочие , иде ми като открият сезона на риболова да им занеса някоя друга таранка , мечките си умират за Риба :)
О да ерос отиваш на езерото хоп някоя друга риба и им занасяш.Това е идея между другото  :D


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Eross в май 06, 2009, 01:09:10
ест ,че е идея :) мечките си умират за Риба :) ,но предпочитам до тогава да са ги махнали и да им осигорят по добър живот аа ако не са това с рибата ще го направя ! бъдете сигорни , най - добрият вариант е да им направят по добър дом нещо като в ест среда да са като резерват :) ама нз кога ще стане това  в нашият Лесопарк !


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Pfote2 в май 06, 2009, 01:26:40
Резерватите са скъпо нещо. Виж тука какво става в Белица. Най-добре да отидат там.
http://www.fondationbrigittebardot.fr/site/fbb_a.php?IdPere=146&Id=146 (http://www.fondationbrigittebardot.fr/site/fbb_a.php?IdPere=146&Id=146)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в май 06, 2009, 01:49:23
Та чак означили умрелите мечки с кръстове! (в долния край на страницата) Ега ти и простотията! Да не би животните да са били вярващи и кръстени, а?! Глупаци - или съзнателни богохулници!


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Pfote2 в май 06, 2009, 02:15:51
Ега ти и простотията! Глупаци - или съзнателни богохулници!
Правилно! Само до преди 20-ина години предотвратявахме богохулството, слагайки на невярващите и некръстените ... червени звезди. И Басарбовските гробища бяха грейнали в червени кръстове! Уж бяхме вярващ и богоугоден народ!
Аз, като обущар, гледам да се концентрирам единствено върху обувките, тоест единствено върху спасяването на няколко бездушни предмета-мечки, тъй като душа имат само хората, а животните даже от гледна точка на юстицията, правото, са предмети. И ако не стават за ядене - като мечките например - кучета ги яли! Но пък са се намерили добри хора да ги спасяват. Белки спасят и текенските мечоци.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: deian в май 10, 2009, 09:58:31
Днес на Текето беше нещо невъобразимо. Целия град се беше изсипал там. То не бяха кръчми, не бяха барбекюта... Странното е, че хората май бяха дошли да ядат и пият, а не да се разходят, ама натам ни върви културата на живот. Просто нямаше места на паркингите и спираха на всевъзможни места.
В този ред на мисли - една добра новина!
(http://img155.imageshack.us/img155/7680/dsc01669.jpg)
(http://img155.imageshack.us/img155/763/dsc01670u.jpg)
(http://img155.imageshack.us/img155/5532/dsc01671d.jpg)

Старият ресторант /как му беше името/ РАБОТИ!


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Valentin_K в май 10, 2009, 10:03:07
Да, аз ходих миналата седмица и беше нещо невиждано.Особено на кръчмата до язовира беше фул.Но ме притеснява, че както е тръгнало "Текето" ще се урбанизира бързо  :(


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в май 10, 2009, 10:25:45
Е тъкмо от това се страхувахме! Ще е много жалко и гадно, ако го докарат до състояние да не му се тръгва човек натам... :o


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Кристин в май 11, 2009, 10:07:19
При условие, че на територията на лесопарка има поне три действащи заведения... чувствам, че на там отиват нещата. А, Вальо, Текето няма как да се урбанизира  :P


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: deian в май 13, 2009, 12:55:35
Една хубава новина:

Общински служители ще почистят малкото езеро в Лесопарка
Служители от общинската фирма „Паркстрой” и звено „Спортни имоти” почистват малкото езеро в Лесопарка „Липник”. Водоемът се подготвя за предстоящото световно първенство по корабомоделизъм, което ще се проведе в края на юли и началото на август. Окосява се тръстиката в източната страна на езерото, а дъното се почиства от натрупаните боклуци. Лилиите, които виреят там, няма да бъдат засегнати. От години езерото не е било почиствано.
(http://www.ruseinfo.net/i/obshtinaruse_logo.gif)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в май 14, 2009, 04:15:56
След тея инвазии през съботите и неделите дано има мераклии, които да почистват и тревните площи там, че лоша работа иначе...


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: iv4ooo в май 14, 2009, 06:36:22
 няма начин да не почисти някой :)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в май 14, 2009, 06:53:21
Има, има. Всички помним онзи случай, в който държавата осъди общината, защото кмета постегна и попочисти кея, затова, че се е разпореждал на чужда територия.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в май 14, 2009, 07:31:24
А бе чистенето си е чистене, обаче нуждата от него възниква поради замърсяването, нали? А то е в голяма степен антпорогенно, или казано просто - породено от човеците. Така че проблемът значително ще се облекчи, ако изоставим простотията, мързела и вандализма си и като културни хора почнем да изхвърляме отпадъците си, където им е мястото, а не където ни е кефнало. Ама тъкмо тази трансформация май ще се окаже най-трудното нещо в народопсихологията ни... ;D


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: deian в юли 03, 2009, 05:32:19
Агенцията по горите предостави местността "Текето" на община Русе
Председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков е изпратил писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството, областния управител на област Русе, директора на Регионалната дирекция по горите и кмета на Община Русе инж. Божидар Йотов, с което иска да бъдат разгледани и одобрени актовете за частна държавна собственост за гори от държавен горски фонд в местността Текето и Западен парк Приста. Актуваните имоти в тези местности са предмет на искането на Община Русе да бъдат безвъзмездно прехвърлени в нейна собственост, с оглед развитието им в зони за отдих, спорт и туризъм. В писмото се казва:
„Държавна агенция по горите изразява положително становище относно искането на Община Русе за безвъзмездно правото на собственост върху държавни имоти – частна държавна собственост. След актуването на имотите, считам, че няма пречка да бъде поставено началото на процедура по реда на член 54 от Закона за държавната собственост.” Процедурата предвижда след одобряване на актовете областният управител да ги препрати на министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да бъдат разгледани на заседание на Министерски съвет.
Източник:(http://www.ruseinfo.net/i/obshtinaruse_logo.gif)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в юли 03, 2009, 08:04:37
Ееее, най-после! Борбата все пак даде резултати - и за кея, и за лесопарка.

Ха сега да я видим Общината!


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: ystoyanov в юли 23, 2009, 05:13:26
Изглежда работата по прехвърляне собствеността на Лесопарка на Общината среща големи затруднения. Има противоречия между Областната управа, като представител на държавата и Общината, като представител на местното самоуправление.
Преснимал съм статия от днешния брой (23 юли) на вестник Форум- север.
Ако си копирате снимките на диска, ще може да прочетете статията без проблем.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: ahtamar в август 30, 2009, 10:31:55
здравейте, всички,   ;D
аз съм нова в този форум,но най-сетне намерих нещо за Текето и неговите почитатели.Като към такива се обръщам към Вас, с една многооо голяма молба: Някой може ли да даде координати на хижата на Жити,която беше едно време. сега нямам представа дали още се стопанисва от същото дружество или е частен имот. но беше много хубаво преди време, а и съвсем наскоро видях снимки във фейсбук на обновената сграда и много бих била благодарна ако споделите мнението си за това местенце,защото ми се иска съвсем скоро да го посетя. благодаря на всички Ви предварително  @}->--


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: deian в септември 14, 2009, 05:03:06
Малка част от Лесопарк "Липник" ще бъде дадена на община Русе
Малка част от Лесопарк "Липник" ще бъде дадена на община Русе. Това заяви по време на пресконференция днес в Русе народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев. Депутатът работи по този проблем, но потвърди, че 1 300 декара няма да се дадат на община Русе. "Там ще има принципно и справедливо решение. Определен участък - да, но 1 300 декара ИА по горите...няма как да се случи". В петък е разговаряно с М. Плугчиева и е осведомена за стореното. "Работим в комплект, екип, защото не бива да разделяме нещата", добави г-н Нунев.
http://www.ruseinfo.net/news_66531.html


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Valentin_K в октомври 29, 2012, 10:49:27
След като стана ясно, че гребната база край Русе ще бъде закупена от общината от държавното предприятие "Напоителни системи", сега по министерства и комисии ще умуват как точно от съборетина да стане добра база за тренировки по гребане, който е един от най-полулярните и успешни спортове в Русе.
ГРЕБНА БАЗА (http://www.youtube.com/watch?v=QgCwQHJsSrQ#)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: martin1991m в октомври 30, 2012, 09:08:18
не бях ходил доста дълго в Текето, но преди 2 години отидох и видях тази сграда - личи си,че е добре направена, но съдбата и към наши дни не е била благосклонна към нея...

Искам и да попитам нещо, може би не е точно тук мястото, но някой знае ли часовете на автобусите за Николово - в колко има от Русе за Николово, от къде тръгват и в колко има за насам и отново от къде тръгват...събота исках да отида, но просто не знам къде да проверя...Благодаря предварително.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в ноември 28, 2012, 11:43:22
Общината стана собственик на гребна база
16:09  |  27 ноември 2012

Община Русе стана собственик на гребната база в лесопарка "Липник" край русенското село Николово, след като днес беше подписан договорът за покупко-продажба от кмета Пламен Стоилов и от управителя на "Напоителни системи" ЕАД - клон Долен Дунав инж. Михаил Милчев.

Придобитият имот е на стойност 175 200 лева и е с площ 6,5 декара. Той включва още триетажна сграда и две халета, предаде БТА.

Договорът ще даде възможност да бъдат осъществени намеренията на новата кметска управа и лесопаркът "Липник" да се превърне в зона за активен спорт и отдих.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=12501108 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=12501108)
===============================

Това добре, много добре даже. Лесопаркът (неправилно наречен в заглавието на темата "Текето" - истинското му име е "Липник") трябва да си върне някогашната посещаемост и привлекателност за голям брой русенци, която е била факт още от царска България допреди две-три десетилетия. Много по-добре е особено младите хора да спортуват или просто да се разходят из хубавата природа на тази местност, отколкото да киснат из заведенията на града, да се наливат с кафета и алкохол и да се окадяват вътрешно и външно с цигарен дим.

Въпросът е дали в тези финансово трудни времена Общината ще успее да намери ресурс за благоустрояване и поддръжка на лесопарка... ???


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Pfote2 в ноември 29, 2012, 09:28:21
В Хасково има такъв парк - Кенàна, но той е практически в града, до самия град. Стига се и пеша. Там е Зоо-кътчето им. Нямат, обаче, вода, водоем, както на Текето. Текето е направо върховно място. Ако рекат да го оправят сега, ще го направят панаир+търговия. Нека си седи още няколко години така. Хората и така ходят там.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в ноември 29, 2012, 09:46:33
Зависимостта би трябвало да е обратната. Облагородяват и когато (ако) се засили посещаемостта, тогава помислят за търговският или по-скоро икономически аспект. Не ми се вярва обаче такава крайградска зона да се превърне в панаир, когато и да било. Не сме чак такива консуматори и капиталисти  ;)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Valentin_K в март 08, 2013, 09:47:18
Ремонтират гребната база край Русе с 300 000 лева. Това ще стане по проект за отпускане на финансови средства от министерството на спорта за подпомагане на дейности за изграждане, реконструкция и модернизация на спортни обекти и съоръжения общинска собственост.
ГРЕБНА БАЗА (http://www.youtube.com/watch?v=GzOxV3D82d0#ws)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: vesel в април 02, 2014, 06:50:57
Някакъв страхотен вой се надигна против преместването на двете мечки от лесопарка в Николово към зоопарка в Добрич.
http://www.ruseinfo.net/news_125534.html (http://www.ruseinfo.net/news_125534.html)
Аз видях с очите си преди няколко месеца какви са условията в Добрич. Това ми дава основание с две ръце да гласувам за изваждането на горките животни от адската дупка, в която "живеят" в момента. Не разбирам желанието на хората да ги държат в тази мизерия, само и само да кажем, че имаме мечки в онази имитация на зоопарк.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: JMM в април 03, 2014, 08:29:19
... в онази имитация на зоопарк.

Помня от детството си и винаги съм знаел, че това място се нарича Зоокът, а не Зоопарк ...

За мен е любопитно как сравнително малък град като Добрич се справя с финансирането на скъпо удоволствие, каквото се явява поддържането на собствен Зоопарк.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в април 03, 2014, 09:07:15
И плевенският в парк Кайлъка е доста по-читав от нашия... >:(


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: svetlin74 в април 03, 2014, 10:18:55
Няма да местят мечките, засега - Бойка и Станди остават в Русе, правят нов зоопарк на Текето (http://news.ruse24.bg//487103.html)

Цитат на: http://news.ruse24.bg//487103.html
И представителите на "Четири лапи" потвърдиха, че толкова добре гледани мечки няма в нито един зоопарк в страната, защо искат да ги отведат?

Не съм ходил в други зоопаркове, но ако това са най-добре гледаните мечки, то останалите трябва да живеят при "кошмарни" условия.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в април 03, 2014, 11:49:20
И в Разград, който е един от най-бедните региони, имат много приличен зоокът. Доколкото знам, там се издържат от популацията си на лъвчета.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: JMM в април 03, 2014, 11:50:52
Ако мечките бяха преместени, зоокъта щеше да бъде ликвидиран и нямаше да има мотив да се подобри и модернизира.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: svetlin74 в април 03, 2014, 01:37:50
Аз не съм против мечките да останат тук, както и не съм против да разширят и модернизират зоокъта и да го превърнат в зоопарк. Просто ме изуми това твърдение, че видиш ли мечките били добре гледани. Аз толкова тъжни и апатични животни не съм виждал.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Valentin_K в април 03, 2014, 05:25:14
Заместник-кметът Свилен Иванов каза преди няколко дена, че има планове мястото там да се превърне в "зоологическа градина" и че "получават пълната подкрепа от министерството, дори финансова" за това. 1:25 от репортажа.

https://www.youtube.com/watch?v=-sDT72rtsmg (https://www.youtube.com/watch?v=-sDT72rtsmg)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: vesel в април 03, 2014, 10:02:59

...
За мен е любопитно как сравнително малък град като Добрич се справя с финансирането на скъпо удоволствие, каквото се явява поддържането на собствен Зоопарк.

Ситуацията в Добрич е по-особена. И там са минали през трудни моменти, но са получили ( и продължават да получават) сериозна помощ от чужденци. Ето тук е подробно описано http://www.dobrich.bg/bg/info_pages/152-център-за-защита-на-природата-и-живот (http://www.dobrich.bg/bg/info_pages/152-център-за-защита-на-природата-и-живот)

В Разград наистина отглеждат лъвове. И тамошният зоопарк също плаче за реконструкция. Като види човек как онзи голям лъв се върти в кръг в клетка от няколко метра и му става жал за животното. Там май най-добре са няколко пернати, които обхождат цялата територия на зоопарка. Мисля, че местни фирми подпомагат изхранването на животните.

Няколко снимки от зоопарка в Добрич. За съжаление не съм снимал мечешкия дом, тъй като самите животни ги нямаше.
https://drive.google.com/folderview?id=0ByKXvRVZfeh4Mk5rQWlOeGF3T0k&usp=sharing (https://drive.google.com/folderview?id=0ByKXvRVZfeh4Mk5rQWlOeGF3T0k&usp=sharing)

В очакване съм да видя дали добрите намерения на нашата община ще се реализират. Надявам се ...


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Русенец в април 03, 2014, 11:58:19
За мен е любопитно как сравнително малък град като Добрич се справя с финансирането на скъпо удоволствие, каквото се явява поддържането на собствен Зоопарк.
Освен Добрич - и Ловеч (тамошният зоопарк се води на високо ниво)...


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: JMM в април 04, 2014, 12:28:31
Да, зоопарка в Ловеч също ми е бил нелогичен в издържането си и въпреки това е невероятно много посещаван ...


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: mart0s в април 04, 2014, 11:22:11
Имам роднини в Ловеч, та всеки път когато ходя на гости го посещавам. Той се намира горе високо над града в гориста местност, като също имам спомен от миналата година, че вход за Зоопарка е 3 лева. Има доста разнообразни видове :)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Linov в април 04, 2014, 12:32:32
В Разград наистина отглеждат лъвове. И тамошният зоопарк също плаче за реконструкция. Като види човек как онзи голям лъв се върти в кръг в клетка от няколко метра и му става жал за животното. Там май най-добре са няколко пернати, които обхождат цялата територия на зоопарка. Мисля, че местни фирми подпомагат изхранването на животните.

Разградският ще го местят, защото там, където е в момента, ще се строи паркинг за Лудогорец Арена. Та ако Домусчийката даде някой лев и за новия Зоопарк, предвид факта, че местенето е негова инициатива, тея лъвчета би трябвало да ги чакат хубави удобства...


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в април 30, 2014, 11:02:30
Лесопарк Липник - без места за отдих
11:31  |  29 април 2014

Въпреки че се води като един от най-големите на територията на България, лесопаркът Липник не предлага кой знае какви възможности за краткотраен отдих.


Това установи рейд на „Русе нюз“ и ТВН в намиращия се само на 10 километра от града лесопарк.

По-старите русенци си спомнят функциониращите тогава вили, ресторанти, изкуствени езера, хотели, детски кът, спортна база, къмпинг. Сега всичко това е бледа сянка на миналото, благоустроени места за игра и почивка почти липсват.

Детските площадки се броят на едната ръка, а върху някои от съоръженията са нанесени сериозни щети. Пейки, беседки и други места за почивка липсват – на разположение са няколко кафенета и разбира се, поляните, за които обаче не е ясно дали са третирани против кърлежи.

В езерото плуват два големи бели лебеда, които през почивните дни са повод русенци да дойдат в парка.

Все пак има наченки за оптимизъм. В процес на възстановяване е популярният някога ресторант на брега на езерото, в който е предвидена площадка за децата, а атрактивните големи пещи и комини, градените от камък стени, носят спомен от по-добрите времена на местността.

Работят и още няколко вили и заведения, но атракции, специално изградени за отдих сред природата, липсват.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=16595905&nt=10 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=16595905&nt=10)
=======================================

Няколко верни коментара към новината в Dir-а. Дано все пак нещата се подобрят занапред...

След приватизация и реституция нещата изглеждат така - разруха и пустош... Къде са новите собственици, приседна ли им?! Жалко, че и ние, гражданите имаме нихилистично отношение към това богатство, толкова близо до нас...За управниците на града да не говорим!

През почивните дни също така е пълно с мургавите братя, които са опънали одеалата на поляните, надули са мазните маанета и ядат и пият... А ние скромните българи, данъкоплатци, само минаваме край тях и цъкаме с език.

Българските управници и бизнесмени не се интересуват от красотата на природата. Дай им бетон, далавери, заграбване. Абсолютни ганьовци!

Били установили... Ужас!
Че то е така от 30 години!Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в юли 22, 2014, 10:56:33
Резиденцията на Живков става старчески дом
13:44  |  22 юли 2014

Бившата резиденция на Тодор Живков край Русе ще бъде превърната в "Резиденция за възрастни хора". Това е идеята на новите й собственици, съобщи БТА.


Бившата резиденция бе продадена на търг за 394 000 лева от частен съдебен изпълнител миналия петък. До публична продан се стигна заради големи задължения на предишния й собственик.

Теодор Димитров, който е и ръководител на бъдещия проект обясни, че осъществяването на идеята и превръщането на резиденцията в частен Дом за възрастни хора е част от политиката на русенската фирма, работеща в областта не международната спедиция.

Според него закупеният имот крие рискове. На резиденцията, която се състои от три корпуса, е имало само външен оглед. Няма архитектурен план, няма план за ВиК-мрежата, а земята, върху която са изградени трите корпуса, е държавна.

Тепърва ще има специализирани огледи на сградата, за да се види точното й техническо състояние.
"Ще трябва да се направят архитектурни проекти отново, защото заради специфичното й предназначение всичко е засекретено и изчезнало от архивите", обясни Димитров.

Според него са необходими около един-два месеца, за да минат огледите и да се установи реалното състояние, в което се намира резиденцията. Той се надява, че през септември да започне осъществяване на бизнес плана, а следващото лято да бъде отворен дома.

По думите му има недостиг на подобна услуга в страната. "Състаряването на населението е факт и все повече хора ще имат нужда от прекарване на старините си. Мисля си, че правим нещо добро", казва Димитров.

Той обясни още, че в частния дом за възрастни хора услугата ще се заплаща.

"Нашият дом ще бъде малък и по-бутиков. Идеята е разработването му да стане на модули. В началото ще бъде отворена съвсем малка част - за 25-30 човека, като при евентуален успех той много лесно може да бъде разширен, тъй като имотът позволява това", казва Димитров.
 "Искаме да стане едно райско кътче в лесопарка "Липник". Ще го свържем и с идеята на община Русе за придобиване на държавния горски фонд и разработване на местността в активно място за отдих", допълва той.

По думите му могат да бъдат разработени два варианта за резиденцията - за дългосрочно пребиваване на възрастни хора и за краткосрочно пребиваване.

Например, млади хора искат да отидат на почивка, но гледат възрастни родители. Те могат да ги настанят в резиденцията за времето, в което ги няма.

В момента се изчаква да приключи едноседмичният срок за обжалване по тръжната процедура, който ще изтече в началото на следващата седмица. "Ако всичко е наред,  започваме работа", каза ръководителят на проекта.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=17084898 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=17084898)
==================================

Е, най-после този комплекс от сгради си намери собственик, който да развива там някаква дейност. Мисля си обаче, че един частен старчески дом ще бъде с комерсиална, а не със социална насоченост, тоест ще го направят елитен със съответните "елитни" такси. И далеч не всеки обикновен пенсионер ще може да си позволи да прекара остатъка от дните си под сянката на дърветата в лесопарка... И все пак е по-добре така, отколкото сградите на резиденцията бавно да се рушат до състояние на неизползваемост.Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Русенец в юли 23, 2014, 02:35:16
Мисля си обаче, че един частен старчески дом ще бъде с комерсиална, а не със социална насоченост, тоест ще го направят елитен със съответните "елитни" такси. И далеч не всеки обикновен пенсионер ще може да си позволи да прекара остатъка от дните си под сянката на дърветата в лесопарка...
А защо трябва всеки един старчески дом да е със социална насоченост, т.е. мизерен?  ;)
И дори и по време на социализма, обикновените пенсионери не си "прекарваха остатъка от дните под сянката на дърветата", различните старчески домове бяха с различен статус - за тия, с добрите условия, трябваха връзки, или я да си бивш директор на завод, я АКБФК (по-старите знаят какво е това...). ;)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: svetlin74 в юли 23, 2014, 02:56:40
"Бившата резиденция на Тодор Живков край Русе ще бъде превърната в "Резиденция за възрастни хора". Това е идеята на новите й собственици, съобщи БТА."

Пожелавам им всичко най-хубаво в това начинание, но чесно казано не виждам как подобна идея ще има печалба.
Инвестицията е сериозна - сумата за придобиване + сумата за ремонт. И каква ще бъде възвращаемостта на инвестицията при тези ниски пенсии.

Совите не са това което са.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в юни 03, 2015, 09:06:33
Мечките Бойка и Станди заминаха за Белица
3 юни 2015

Двете русенски мечки Бойка и Станди днес бяха преместени от Лесопарка "Липник" край Русе в новия си дом - в Парка за танцуващи мечки в Белица.


Преместването на мечките става след две години преговори между общината, екоминистерството и фондация "Четири лапи", които постигнаха споразумение за временното обитание на животните в Белица до изграждането на модерен зоопарк в Русе, предаде БГНЕС.

Двете мечета, които са брат и сестра, са родени в Лесопарка и никога не са имали друг дом. Преди година те трябваше да бъдат преместени в Добрич, но това предизвика бурното несъгласие на русенци, които направиха жива верига. Общината също се намеси, тъй като мечките са нейна собственост, и бе постигнат компромис да се направят нови клетки, след което и нов зоопарк.

Тъй като Лесопаркът е държавна територия, местната администрация и депутатите упорито се опитват да организират замяната на държавните гори с общински, за да може да започне изграждането на зоологическата градина.

От земеделското министерство обаче все още не са дали своето положително становище, поради което мечките живеят при условия, които не отговарят напълно на изискванията.

Така се стигна до днешното им преместване, което бе извършено от екип на фондация "Четири лапи", която стопанисва Парка за танцуващи мечки в Белица.

Бойка и Станди най-напред бяха разделени, след което ветеринарите ги упоиха. Двете животни са по 250-300 кг и изнасянето им от клетките се оказа доста сложно. Мечките бяха прегледани на място и натоварени в специалната линейка за мечки, която ще ги откара в Белица.

"Понеже паркът ни е пълен, се наложи да изградим допълнително място вътре в самата територия за тези две мечки. То е от порядъка на 3500 кв.м., вътре изградихме допълнителен басейн специално за тях, имат клетка. Мечките ще останат при нас, на наша издръжка, за наша сметка, докато община Русе не построи съвременен зоопарк, който да е по всички изисквания, на които трябва да отговаря", обясни директорът на парка в Белица Димитър Иванов.

Той коментира, че минималните изисквания за обитание на кафява мечка са клетка от 170 квадрата плюс басейн, в който мечката да може да влиза свободно и редовно, две бърлоги, да има растителност. Заедно с това трябва да има ветеринарен лекар, който да се грижи за животните, обучен персонал и постоянно наблюдение.

Годишната издръжка на една мечка в Белица е между 15 000 и 17 000 лв.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=19191891 (http://rousse.dir.bg/news.php?id=19191891)Ами какво да кажем, освен да честитим на мечоците новото, по-комфортно обитание, макар и след години затворничество, и да им пожелаем по-нормален и приятен живот там. :)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: vesel в юни 03, 2015, 10:57:21
Най-сетне  :)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Русенец в юни 03, 2015, 11:09:59
Условията на Текето бяха наистина отвратителни! Винаги ми е било жал за мечетата. Все пак, дано да се разберат за горите и Бойка и Станди да се върнат при нас, вече в нормални условия. :)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в юни 12, 2015, 09:46:18
Ето информация за мечоците в новото им местообитание (прилагам и снимките от оригиналната статия).

Бойка и Станди в новия си дом (снимки)
12 юни 2015

Двамата най-нови обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица - Бойка и Станди, направиха своите първи стъпки на килима от естествена трева.


Първоначално двете животни бяха изключително плахи, но в крайна сметка любопитството надделя и те се престрашиха да направят кратка разходка из новия си дом, предаде БГНЕС.

Според ветеринарния лекар д-р Никола Кирянски общото здравословно състояние на мечките е задоволително.

"Мечките са изключително спокойни, с голям апетит. Заради постоянната липса на движение са с наднормено тегло - Станди е около 350 кг, а Бойка – 140. Животните са с нарушено покритие на кучешките зъби, като Станди има два счупени горни кучешки зъба, а Бойка – един. Бяха силно опаразитени, но вече получиха медикаменти против вътрешни и външни паразити. И при двамата се наблюдава стереотипно поведение, което се дължи на това, че досега са живяли на недостатъчно пространство", обясни ветеринарят.

Взети са и кръвни проби от двете животни, които ще дадат допълнителна информация за здравословното им състояние.
(Момент от тази манипулация се вижда на четвъртата снимка - Бел. моя - Orthodox)

Бойка и Станди пристигнаха в парка край Белица на 3 юни. Преместването им беше наложително, тъй като условията, при които бяха отглеждани, не отговаряха на законовите изисквания.

Те ще бъдат върнати обратно едва след като Община Русе построи зоопарк, който да отговаря на българското и европейско законодателство.

Висок остава броят на мечките, които живеят в нелицензирани зоопаркове у нас. Към днешна дата те са 27, отглеждани в 15 незаконни обекта в цялата страна.

От фондация "Четири лапи" следят внимателно ситуацията и оказват помощ на зоопарковете, като целта е до 2017 г. в Европа да няма мечки, които се отглеждат в нарушение на законите.

От организацията предлагат помощ на зоологическите градини за преместване на мечки и тяхното временно настаняване.

През изминалата година мечките Наско и Габриела от затворения за ремонт Пловдивски зоопарк бяха също настанени в Парка за танцуващи мечки, а тази пролет специалистите на "Четири лапи" осигуриха транспортирането на трите мечки от Плевенския зоопарк в Добрич докато клетката им бъде преустроена.

"За съжаление, има трайна тенденция за невъзможност зоопарковете да се модернизират, да отглеждат животните в добри местообитания и да изпълняват своето предназначение в обществото", категоричен е Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

Причините за това са много комплексни и добре познати – липса на цялостна концепция за развитие, на адекватно финансиране и на експерти с необходимите опит и познания.

С новите обитатели броят на мечките, отглеждани край Белица, вече е 26.

Паркът за танцуващи мечки се намира в полите на Рила, на около 180 км. от София. Общата му площ е 120 декара, разделена на 7 големи сектора, в които са настанени спасените от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо животни. Паркът разполага и с два информационни центъра, в които посетителите могат да научат повече за историята на танцуващите мечки у нас.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=19258035 (http://rousse.dir.bg/news.php?id=19258035)Към станията в Dir.bg има едно мнение на потребител, което съдържа и спорни, и неоспорими твърдения, но като цяло е интересно и заслужава внимание. Цитирам го.

Всичко с парка за танцуващи мечки край Белица е далавера. Вече 10 години там няма родено нито едно мече, при 25 мечки . Мечките ги скопяват. Няма никаква свобода, животните са зад стоманена ограда. В района са изградени хотели и ресторанти за зяпачите. Нито една мечка от там не е върната в природата. Всичко това обаче не е главният проблем. Целта е преди всичко да се поевропейчи Българинът. Преди няколко години цяла Германия изпадна в ужас, защото на нейна територия се появи дива мечка и не се успокоиха, докато не я убиха.

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ от Четири лапи отнемат, кастрират и след това затварят мечките зад оградата, за тях няма никаква алтернатива да се върнат в природата. Целта на занятието е да се извадят мечките от социалната сфера на Българина. Мечката можеше да я срешнеш на улицата, без никаква преграда между нея и теб, придружавана от мечкаря с ГЪДУЛКА и рояк от развеселени хлапета. Поставена обаче зад стоманената ограда, мечката вече е ДРУГИЯТ, непознатото, чуждото, дивото. Него вече спокойно можеш да го стреляш и разфасоваш.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Pfote2 в юни 20, 2015, 01:24:52
Много се радвам за мечките. Аз като бях на Текето пред 2010 година, после писах за условията, в които живеят  на мечките, на организацията на Бриджит Бардо, но така и не получих отговор. Явно някой друг се е погрижил. Браво!


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: JMM в април 26, 2017, 08:12:32
" Амфитеатри и плаващи понтони предвижда проектът за „Липник”  "

"Специалистите предвиждат в Лесопарка да се изградят два амфитеатъра - голям и малък за камерни изяви. Ще има още плаващи понтони за концерти и горска читалня-библиотека.

В проекта се предлага изграждане и на параклис. В средновековието на това място е съществувал манастир на името на Свети Илия, затова архитектите са планирали и място за поклонници.

Любимата за малки и големи русенци зоологическа градина ще бъде преместена, защото сегашното й място е усойно, обясни арх. Силвия Алексиева. Зоокътът ще се построи на равен, слънчев и по-централен терен."

http://www.briagnews.bg/amfiteatri-i-plavashti-pontoni-predvijda-proektut-za-lipnik/ (http://www.briagnews.bg/amfiteatri-i-plavashti-pontoni-predvijda-proektut-za-lipnik/)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Русенец в април 27, 2017, 11:24:47
Идеята да се построи зоологическа градина на по-централно място безспорно е добра. Ако пък и има малко повече видове, а не само мечки и кози, ще е супер! :)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Русчуклия в април 29, 2017, 01:28:08
Време беше да се оползотвори потенциала на това място. Разрухата през последните години там е голям срам за Русе. Няма да е лошо да се помисли и за някаква такса за посещение на парка, която да отива за поддръжката му. Площтта е наистина доста голяма.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: bgdimitrov в април 29, 2017, 03:27:10
Много важно е да свържат веломрежата на текето с велоалеята на бул. Липник. Иначе ще има само коли, и където има много коли, там и много проблеми.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Orthodox в април 29, 2017, 04:35:13
Не зная, може би греша, но ми изглежда нереалистично да се очаква, че някакъв значим брой русенци ще почнат да се придвижват до Текето с велосипеди. Разстоянието не е голямо - 10-12 км се изминават с колело за час, но по равното. Пътят Русе-Николово обаче има доста дълъг участък с немалък наклон, който за неподготвения велосипедист (каквито са повечето любители) си е сериозно изпитание. Ще се наложи да се кара на ниска предавка, тоест бавно, и въпреки това не ми изглежда възможно да се вземе целият баир "на един дъх", без почивка. Или просто трябва да се слезе от колелото и да се бута нагоре. Така че най-вероятно посетителите на лесопарка ще стигат до него или с личните си автомобили, или с обществен транспорт. (Туризмът дотам пеша, както са го правили русенци в царска България, сега изглежда още по-фантастичен и от велопохода...)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: JMM в септември 11, 2021, 11:45:03
"Горският парк Липник ще се превърне в нещо като виенски Пратер, ако бъде реализиран вече завършеният проект за цялостна реконструкция и модернизация на района край Николово, известен на жителите на Русе като Текето.

Преди това е било любимо място за разходки през почивните дни, но сега е предимно напълно изоставено, пише Петър Гецов във вестник „Сутрин“.

На предстоящото заседание на градския съвет старейшините на града трябва да одобрят окончателния проект на подробния устройствен план. план – План за изграждането на лесопарк Липник, от който процедурата най -накрая ще започне.

Проектът е подготвен трикГео-Чонов, цялата компания озеленяване парка чрез цялостна реконструкция и модернизация с цел превръщането му в атрактивна зона за отдих, спорт и забавления. Съществуващите съоръжения и жилищни помещения ще бъдат реновирани, седем от които вече са одобрени планза конструкция. Многобройни спортни и развлекателни съоръжения ще бъдат разпръснати из зелените площи. ПланТой включва много детски площадки и пет спортни площадки, три от които са комбинирани с басейн. Това ще бъдат детски площадки с малки порти, фитнес на открито, бадминтон и много други. В северозападната част на парка ще бъдат изградени зимни спортни пътеки – шейни и сноуборд. Пистата за бягане е на 2 км.

На брега на езерото ще има база за масови водни спортове с лодки, велосипеди и много други. На мястото на съществуващия зоопарк ще бъде изградена увеселителна зона, а в западната част на парка ще бъде изграден нов зоопарк с площ от 50 хектара. На северозападния бряг на езерото ще има спортна площадка за риболов и база за моделиране на кораби. Ще има четири места за пикник, където ще бъдат изградени подходящи барбекюта.

Няма да липсват културни и развлекателни съоръжения-два амфитеатъра на открито, зона за забавление на открито, три плаващи платформи за развлечения и атракции, горски клас и информационен видеоцентър за представяне на горската флора и фауна. В централната част, до главната пешеходна зона, има и параклис.

Разбира се, всички тези добри неща няма да се случат скоро, поне съдейки по темповете на развитие на проекта. Идеята за цялостна реконструкция на горския парк се появява през 2015 г. и оттогава се развива със скоростта на костенурка. След като Министерският съвет одобри необходимата подмяна на горските обекти, започна дълъг процес на споразумение – с Изпълнителната агенция по горите, РИОСВ, с Регионалния исторически музей поради наличието на археологически ценности в горския парк. Поискано е и становището на Центъра за подводна археология в Созопол, тъй като се оказа, че в басейна на язовира Текето има селище от епохата на енеолита, чието точно местоположение не е напълно ясно. И ако се окаже, че трябва да бъде създаден, това допълнително ще забави проекта.

Въпреки това, дори и без това възможно препятствие, пътят от развитието на проекта до неговото изпълнение е дълъг. След приемането на подробното устройство план / DDP / ще трябва да подготви инвестиционен проект, за да види какви финансови ресурси ще са необходими за изпълнение на всички планирани дейности. Тогава очевидно ще започнем да кандидатстваме по проект по една от европейските програми за подобряване на градската среда. След това обявете държавни поръчки за проектиране, полеви надзор и строително -монтажни работи. И, не дай Боже, след 5-6 години всички тези детски площадки, басейни и атракции ще станат реалност."

https://darik.news/%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B8.html (https://darik.news/%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B8.html)

https://utroruse.com/article/785584/?fbclid=IwAR3UwfrqCQxlHbWC17qgRkGYJNZ-_qCNnNnOiTOuzWk8IIn5o8vV4bslPjo (https://utroruse.com/article/785584/?fbclid=IwAR3UwfrqCQxlHbWC17qgRkGYJNZ-_qCNnNnOiTOuzWk8IIn5o8vV4bslPjo)


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: Русенец в септември 11, 2021, 12:27:50
На думи изглежда прекрасно, но реалностите са, че това е утопия.
И "Липник", и "Приста" имат потенциал за развитие, но основният им проблем е липсата на свързаност с градското ядро. На практика те са достъпни само за хора с коли и не виждам как в скоро време ще се промени това.

Аз лично си мечтая за един нормален градски парк в "Здравец-Изток" или "Дружба"/"Чародейка", но знам, че също е утопия.


Титла: Re:Лесопарк "Текето"
Публикувано от: JMM в септември 11, 2021, 08:49:23
Още един материал по темата

"Eтo ĸaĸвo ce пpeдвиждa дa имa в нoвaтa визия нa Лecoпapĸa.

Oбeĸти зa cпopт и paзвлeчeниe
Koмбиниpaнa cпopтнa плoщaдĸa – cпopтнo игpищe, фитнec нa oтĸpитo, cĸeйтбopд и дp.– пpeдвидeни ca тpи ocнoвни cпopтни плoщaдĸи, paзпoлoжeни пo пepифepиятa нa зoнaтa. Kъм тяx ca пpeдвидeни пocтaвяeми oбeĸти зa oбc– лyжвaнe – мaлъĸ oбeĸт зa xpaнeнe, cĸлaд и тoaлeтни.
Дeтcĸи плoщaдĸи
Tpace зa ĸpoc – 2 ĸм в изтoчнaтa чacт нa пapĸa;
Tpace зa зимни cпopтoвe /шeйни, cнoyбopд/– в ceвepoизтoчнaтa чacт нa пapĸa;
Bъжeн aтpaĸциoн зa двe възpacтoви гpyпи: oт 3 г дo 12 г и нaд 12 г;
Πлoщaдĸи зa пиĸниĸ – тpи плoщaдĸи в южнaтa чacт нa гopaтa и eднa ĸъм eзepoтo
Зoнa зa aтpaĸциoнни cъopъжeния – нa мecтoтo нa cъщecтвyвaщия зooĸът;
Бaзa зa ĸopaбoмoдeлизъм
Бaзa зa мacoв вoдeн cпopт – лoдĸи, ĸoлeлa и дp. –нa язoвиp „Липниĸ”;
Boднa cпopтнa бaзa – гpeбeн ĸaнaл / в язoвиpa/
Зoнa зa cпopтeн pибoлoв – югoизтoчния бpяг нa язoвиp „Липниĸ”;
Oтĸpит лeтeн бaceйн c oбcлyжвaщи oбeĸти – в нaй- югoзaпaднaтa чacт  нa  тepитopиятa  ĸpaй  eзepoтo  и  възмoжнocт нa гoлямaтa южнa cпopтнa плoщaдĸa.
Oбopyдвaнe нa 2 aтpaĸтивни лoдĸи /c тeми oт пpиĸaзĸи/ в мaлĸoтo eзepo зa дeцa дo 12 г.
Oбeĸти зa ĸyлтypни paзвлeчeния
Лeтни oтĸpити aмфитeaтpи – пpeдвидeни ca двa ocнoвни oбeĸтa – гoлям aмфитeaтъp изтoчнo oт cъщecтвyвa– щия пapĸинг в цeнтpaлнaтa чacт и пo-мaлъĸ – ĸpaй мaлĸoтo eзepo
Oтĸpитa плoщ зa ĸyлтypни paзвлeчeния и зaбaви – в нaй-oтдaлeчeнaтa  югoзaпaднa  чacт,  пoзвoлявa  opгaнизиpaнeтo нa пpoяви c пo-мacoв xapaĸтep и бивaĸ
Πoнтoни зa зaбaви и aтpaĸции – пpeдвидeни ca тpи плaвaщи плaтфopми зa ĸyлтypни изяви и aтpaĸции в cъчeтaниe c eфeĸтнo ocвeтлeниe и звyĸ
Гopcĸa ĸлacнa cтaя
Инфopмaциoнeн видeo цeнтъp – зa пpeдcтaвянe нa pacтитeлния и живoтинcĸи cвят в гopaтa, пoзвoлявa пpилaгaнeтo нa cъвpeмeнни тexнoлoгии зa инфopмaция и oбpaзoвaниe
Xapaĸтepни oбeĸти
Зooĸът –  пpиeмнa  cгpaдa,  пoĸpити  плoщи,  cĸлa– дoвe. Πpeдлoжeнo e пpeмecтвaнe нa тepeнa нa зooĸътa в зaпaднa пocoĸa и paзшиpявaнeтo мy дo 50 дĸa.
Πapaĸлиc – в цeнтpaлнaтa чacт, дo глaвнaтa пeшexoднa зoнa
Πpeмecтвaeми yвeceлитeлни oбeĸти
Зoнa зa aтpaĸциoни – зa ceзoннo пoлзвaнe нa мecтoтo нa cъщecтвyвaщия зooĸът.
Moнyмeнтaлнo-дeĸopaтивни eлeмeнти
Πpoeĸтът пpeдвиждa peĸoнcтpyĸция нa cъщecтвyвaщитe чeшми и cĸyлптypни гpyпи ĸъм тяx ĸaтo ce възcтaнoви „Чepнoтo“ мoмичe пo apxивни дoĸyмeнти;, изгpaждaнe нa вoдocтoĸ в eзepoтo дo язoвиp „Липниĸ”, нoви мocтoви cъopъжeния зa вpъзĸa нa нивaтa пpи знaчитeлнa дeнивeлaция, пoнтoни c eфeĸтнo ocвeтлeниe. Цялocтнaтa ĸoмпoзиция нa пapĸa щe бъдe зaвъpшeнa c плacтични ĸoмпoзиции ĸъм oтĸpититe лeтни cцeни, мaлĸи гpaдинcĸи плacтиĸи .

ETAΠИ ЗA PEAЛИЗAЦИЯ
Πpoeĸтaнcĸият ĸoлeĸтив пpeдлaгa пeт /5/ eтaпa зa peaлизaция нa Зoнaтa/ пpилoжeнa e cxeмa/.

Πъpви eтaп: Paйoнът oĸoлo гoлямoтo eзepo, нa изтoĸ и зaпaд oт нeгo пo бpeгa нa язoвиpa;

Bтopи eтaп: Цeнтpaлнa чacт нa Лecoпapĸa c глaвнaтa aлeя, aмфитeaтpи, пapaĸлиc и дpyги и чacттa в изтoчнa пocoĸa;

Tpeти eтaп: Южния тepeн в гpaницитe нa пapĸa c гoлямaтa cпopтнa плoщaдĸa;

Чeтвъpти eтaп: Tepeнът в зaпaднa пocoĸa oт втopи и тpeти eтaпи c aтpaĸциoнния ĸoмплeĸc;

Πeти eтaп: Зaпaднo oт чeтвъpти eтaп cъc зooлoгичecĸaтa гpaдинa и бpeгa нa язoвиpa.

Aĸo cpeдcтвaтa нa oбщинaтa пoзвoлявaт, в т.ч. и oбщинcĸo-чacтнo пapтньopcтвo, мoгaт дa ce peaлизиpaт и пoвeчe oт eдин eтaп eднo– вpeмeннo. Eтaпитe ca пpeдлoжeни cъглacнo cтeпeнтa нa знaчимocт нa пpeдлoжeнитe oбeĸти и инфpacтpyĸтypни пpoeĸти.

Πocoчeни ca тepeни зa изгpaждaнe нa oбeĸти ĸaтo бъдeщ eтaп нa peaлизaция – Xoтeлcĸи ĸoмплeĸc c виcoĸa ĸaтeгopия и Kъмпинг – бивaĸ. Изгpaждaнeтo   нa   тeзи   oбeĸти   e   cвъpзaнo   c   пpoмянa   нa   пpeднaзнaчeниeтo нa зeмятa, зa ĸoeтo вce oщe нe cъщecтвyвa нeoбxoдимaтa ycтpoйcтвeнa ocнoвa – пpeдвиждaнe нa Oбщия ycтpoйcтвeн плaн нa Oбщинa Pyce /OУΠO/."
https://www.rusemedia.com/%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8f%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d1%86%d1%8f%d0%bb%d0%be-%d0%bb%d0%b5%d1%81%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%bb/?fbclid=IwAR0uZ_A7E3rrc_HII8VOCdUFLyvOUVMAyuDmp6qVtyv6uVnsmmVhBUMopkQ (https://www.rusemedia.com/%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8f%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d1%86%d1%8f%d0%bb%d0%be-%d0%bb%d0%b5%d1%81%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%bb/?fbclid=IwAR0uZ_A7E3rrc_HII8VOCdUFLyvOUVMAyuDmp6qVtyv6uVnsmmVhBUMopkQ)