Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: Днес в 06:40:17  
Започната от DeYordanov - Последна публикация от Orthodox
16.03.19 Още малко картинки от пасарелката - вече от нивото на "първия етаж".
Тук усещането е, като да си в тунел. Хубавото е, че можеш да се скриеш под "покрив", ако завали.Smiley
Плетеница от архитектурни елементи и "прозорчета" към околния пейзаж.
Последните снимки са от кейовата стена - по-точно от това, което се вижда от нея  (ех, тези високи пролетни води на Дунава...).

Мястото на бъдещото яхтено пристанище.
Интересен контраст между набраздената от вятъра повърхност на "откритата река" (по аналогия с "открито море") и доста по-спокойната вода между брега и горния край на залятата кейова стена.
Насипът настъпва срещу езерото... или обратното?
Завършвам с един нелош залез над реката, макар че всички сме съзерцавали и къде-къде по-красиви...
Накрая пожелавам една успешна година за развитието на Русе, а на форумците - правдиво отразяване на събитията със слово и образ, за да имаме вярна представа накъде вървят нещата в родния ни град. Smiley

 2 
 -: Днес в 06:13:40  
Започната от DeYordanov - Последна публикация от Orthodox
16.03.19 Като цяло новата пасарелка оставя различно усещане и визуално впечатление от старата. Онази беше някак си по-"грациозна" - пешеходната платформа беше с по-тънка плоча и изобщо имаше повече извивки, отколкото прави линии (даже участъкът над релсовия път беше върху арка, а не върху колони). Новата е по-плътна и масивна, като някаква средновековна крепост, което впечатление се усилва от стърчащите над платформата колони с леко заострен връх. Е, вероятно и едната, и другата визия си имат своите ценители и привърженици, своите предимства и недостатъци. Но в края на краищата това е, което имаме в момента.
Поглед надолу през "етажите" на пасарелката.Докато снимах, се случи едно леко забавно събитие. Откъм Придунавски по пасарелката се зададе велосипедист, което си беше доста смело и рисковано изпълнение, имайки предвид липсата на парапети, сравнително тясната платформа със 180-градусови наклонени завои, както и фактът, че човек има по-малко контрол върху един велосипед, отколкото върху собствените си крака като пешеходец. Когато се доближи, видях, че е мъж към пенсионна възраст, но в добра и стегната физическа форма, слаб, жилав, с тъмни очила и добре екипиран като велосипедист. Поздрави ме на английски (британец или по-скоро англоговорящ жител на друга държава) и продължи надолу, като стискаше спирачките и се спускаше с предпазлива скорост. Като стигна почти до нивото на кея, се оказа, че най-ниският участък на пасарелката е преграден няколко метра преди кейовата алея, защото по него се работи. Човекът спря пред строителното заграждение, почуди се какво да прави, па завъртя педалите обратно нагоре. Като мина покрай мен, коментира ситуацията накратко с думите: "I'm down... and up". Постарах се да му обясня очевидното - че съоръжението не е завършено и все още е в процес на строителство ("still under construction"). Е, друг път ще знае...Smiley
Завършекът на разходката - в следващия постинг.

 3 
 -: Днес в 12:48:16  
Започната от DeYordanov - Последна публикация от Orthodox
16.03.19 По тротоара лежат няколко стълба от по-простия модел с едно рамо, използван в участъка на Придунавски от хотел Рига до улица Мостова. Основната част от работата сега се извършва именно там.
Стената на ската между старото и новото платно се покрива със синтетична тъкан. Предполагам, че ще последва затревяване, което допълнително ще стабилизира почвения слой и ще му придаде по-добър вид.
И тук вече излизам от дългия офтопик и минавам към темата за кея - основно със серия снимки на новата пасарелка. Позволих си да се поразходя по нея, макар все още да не е монтиран парапетът с изключение на един малък участък близо до Придунавски. Слязох и по етажите на извитата част и направих снимки под различен ъгъл и ракурс, опитвайки да предам усещането и "атмосферата" на това ново съоръжение. Предполагам, че голяма част от по-младите русенци ще харесват новата пасарелка повече от старата, докато хората на средна възраст и над нея ще имат емоционална симпатия към старата - а защо не и естетическо предпочитание. Впрочем, синът ми (23 г.) не харесва твърде дългото спускане по двата етажа и се шегува, че е по-добре да скочи директно от горния етаж на кея...

Един общ вид на двуетажната наклонена част. Един плюс на по-голямата й сумарна дължина е, че ще има място за повече хора да съзерцават гледката към реката и особено прословутите залези, облегнати на парапета.
"Входната" част на пасарелката...
...и малко след нея.
Мястото, където хоризонталната платформа откъм булеварда преминава в спираловидния наклон към кея.
Един поглед към Придунавски. В железобетонната платформа са вградени квадратни стоманени планки, към които ще се прикрепят опорите на парапета.
Трасето на бъдещия парапет продължава надолу по спиралата.
Повече в следващите постинги...

 4 
 -: Днес в 12:09:24  
Започната от DeYordanov - Последна публикация от Orthodox
16.03.19 Павираните ленти за паркиране по Славянска вече се ползват с пълен капацитет. Предполагам, че в участъка близо до хотел Ана Палас паркират основно гости на хотела. Във всеки случай първата кола вдясно е със софийски номер.
Пред наскоро (и качествено) реставрираната сграда на площад Св. Никола, срещу Речна гара, са засадени две дръвчета. Добра идея - когато израснат, ще бъдат хубава украса на мястото. Надявам се все пак да са подбрани така, че да не закриват твърде голяма част от красивата фасада на зданието.
Пред самата Речна гара са нанесени пешеходните пътеки, монтирано е осветлението и като цяло нещата изглеждат практически завършени.


Впрочем, с едно малко изключение. Един участък от тротоара без настилка. Това ще да е мястото, където чрез ж.п. прелез булевардът ще се свързва с кейовата алея, за да минават там автобусите с туристи от корабите към града. Това предстои да се изгради по-нататък.
Иначе новото платно на Придунавски е готово да поеме автомобилния трафик (след откриването през април)...
...но за съжаление така и не се намери решение за грозните ламаринени бараки - частна собственост. Хубава украса за иначе модерния булевард...


Качваме се нагоре по булеварда...

 5 
 -: март 25, 2019, 11:07:01  
Започната от DeYordanov - Последна публикация от Orthodox
16.03.19 Вече сме близо до Американското пазарче и тук правя за последно снимка на блокчето в началото на улица Добри Немиров, което вече е окончателно завършено, а кога и доколко ще се насели - това е отделен (и твърде болезнен за Русе и за цяла България) въпрос. Получи се добре - с интересна и раздвижена фасада, придаваща на сградата индивидуален облик.
В западния край на Добри Немиров, близо до Космополитън, отива към завършване блокчето до заведението План Б. Интересно е, че последният етаж на високата част изглежда различно от по-долните, а ниската част има тавански полуетаж. Впрочем, след пускането на сградата в експлоатация в партерното помещение на ъгъла ще се върне книжарница Ламс, която години наред работеше на същото място в по-стара едноетажна постройка.
Мимоходом правя две снимки на реставрираната гимназия Христо Ботев. Наистина достолепна сграда, проектирана от български архитект по образци от Запада. И качествено обновление.


Прави добро впечатление, че и за не толкова значими и впечатляващи здания се намират желание и средства за реставрация, което подобрява общия облик на централната градска част. Конкретният пример е в началото на Отец Паисий, зад гимназията. Червената сграда, чийто край се вижда вдясно на снимката, е реставрираната от миналата година къща на ъгъла на Отец Паисий и Добруджа.
Ето го и Севастопол. Снимки на тази сграда в сегашния етап на работата по нея публикуваха доста колеги в този и другия форум, като се коментираше, че строителството е спряло и се чака разрешение или забрана за надстрояване с един етаж. Лично на мен ми изглежда, че последната плоча отстъпва навътре от размера на стените и това вероятно означава изграждане на покрив с характерната за русенските стари сгради форма. Обаче стърчащата над плочата арматура оставя някаква неизвестност, така че ще изчакаме развитието на събитията. Дано все пак не строят нов етаж - обликът и на сградата, и на улицата ще изгубят от това.
Продължаваме по Славянска към Речна гара.

 6 
 -: март 25, 2019, 10:25:24  
Започната от DeYordanov - Последна публикация от Orthodox
Здравейте, колеги!

Пролетта дойде, форумът се събужда от зимния си сън и моя милост хвана Canon-а, за да си чеше фотографската краста тук-там из града и покрай това да покаже по някоя и друга русенска картинка на нашата виртуална общност. Smiley (Впрочем, струва ми се, че сънят тази зима не беше толкова дълбок, колкото някои предишни години, защото и самата зима беше полузима-полупролет, затова и събуждането ще е по-бързо и лесно - което се забелязва напоследък във форума.)

Като първи по-сериозен репортаж за годината ще си позволя една волност, която се надявам да ми простите. Всичките снимки от първата ми фоторазходка за 2019 по обичайния маршрут публикувам в една тема (по която са повечето снимки в репортажа), за да не се разкъсва последователността на посетените места, при което част от тях ще са офтопик, понеже са за други теми, но обещавам, че повече няма да правя така. Само този път...

И така, тръгнахме. (Снимките са правени в късния следобед, а последните даже при слънце зад хоризонта, затова като яркост и цветопредаване са далеч от желаното въпреки опитите за корекция.)

16.03.19 Старата къща близо до кръстовището на Гурко и Рила, която е в реставрация и преустройство от миналата година, се оформя (противно на изказаните притеснения) в традиционния за русенската архитектура от края на XIX и първата половина на XX век стил. Вижда се, че лявата преустройвана част ще бъде със същия покрив и тавански прозорчета като дясната, тоест стилът и изгледът на къщата няма да се променят в нелепа посока и това прави чест на собствениците.


По къщата на Буров все още няма значими външни промени, значи все още се работи (ако изобщо се работи) по интериора и нестабилните основи на сградата. Все пак се вижда, че част от екстериорната мазилка е премахната, тоест стените се подготвят за ново измазване. Работата върви сравнително бавно (срок за завършване - две и половина години), дано поне крайният резултат бъде добър и траен.


За разлика от старата къща блокчето до нея (ъгъла на Буров и Скобелев) си расте с добри темпове.
Малко по-нататък по Скобелев е обектът, който предизвика единодушното неодобрение на форумците тук и в Skyscrapercity.com, а и на мнозина други вън от виртуалното пространство - подлезът при гимназия Баба Тонка. Определено парите за този обект са хвърлени за нещо ненужно - и самият подлез, и особено монтираните в него асансьори. (Впрочем, защо ли Общината ги монтира по разни обекти, щом след това ги оставя на произвола на природните стихии и на вандалите, което ги превръща след време даже не в украшения на обектите, а в образец на общинско и обществено безхаберие?) Подлезът определено ще се ползва от малцина, особено пък асансьорите (колко ли дълго ще работят?).

Поглед откъм южния тротоар на Скобелев.
Южният вход.
Северният вход на подлеза (при МГ Баба Тонка).


Продължаваме на север, към площад Д-р Мустаков.

 7 
 -: март 24, 2019, 10:45:51  
Започната от Русенец - Последна публикация от Русенец
Едно интервю на кмета Пламен Стоилов пред БНТ, в което той като цяло ми хареса.
https://www.bnt.bg/bg/a/kmett-plamen-stoilov-ruse-e-vodeshch-kulturen-tsentr-v-stranata-i-regiona

 8 
 -: март 24, 2019, 04:23:19  
Започната от CaMaRo - Последна публикация от Русенец
Помня го шоурума на "Киа" на "Солун", даже си бях харесал една кола, но после стана кризата 2007-2008 г., фирмата тръгна стремглаво надолу, и си останах само с желанията. Cheesy

 9 
 -: март 24, 2019, 04:16:37  
Започната от Orthodox - Последна публикация от Русенец
Отговорността е лична, т.е. на конкретния извършител, не на фирмата. Съответно извършителите трябва да бъдат хванати, което пък е трудно.

 10 
 -: март 24, 2019, 04:03:27  
Започната от Orthodox - Последна публикация от vesel
Казусът определено се нуждае от юридически прочит.
Подобна глупост, лепене на реклами върху пътни знаци, беше широко разпространена по междуградските пътища преди време.

Страници: [1] 2 3 ... 10
Страницата е създадена за 0.1 секунди с 19 запитвания. (Pretty URLs adds 0.014s, 1q)

Google e прегледал тази страница март 24, 2019, 02:34:44