Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: Днес в 10:49:32  
Започната от фараша - Последна публикация от фараша
...Никак не е без значение и това, което е в умовете на хората! В определени аспекти то даже е водещо по важност за демографското развитие.

Тук съм напълно съгласен. Но нали за умовете на българите се грижат нашите родители, учители и Светата православна църква?
Ако те не са си свършили работата, защо и какъв е смисълът да търсим отговорни за това на другия край на планетата? Най-малкото е малодушно.


 2 
 -: Днес в 05:05:16  
Започната от фараша - Последна публикация от dunav_rousse
Колкото и да ти е чудно, никак не ми е чудно. Smiley

За да не се чудим и ние, би ли дал първоизточника на цитата който си направил, както те замолих по-рано! Убеден съм, че е сериозно четиво на което трябва да бъде направен подробен анализ.

 3 
 -: декември 06, 2021, 09:46:30  
Започната от фараша - Последна публикация от Orthodox
Колкото и да ти е чудно, никак не ми е чудно. Smiley

Разбира се, че обективните обстоятелства, външни спрямо човешката личност, имат голяма роля в тези процеси, НО тя определено не е 99%. Никак не е без значение и това, което е в умовете на хората! В определени аспекти то даже е водещо по важност за демографското развитие.

Но, както казах и по-горе, няма да влизам в обсъждане на въпроса по същество, защото ще го водим на различни езици. И резултатът ще е само един голям офтопик, чието място просто не е тук. Защото за адекватното дискутиране на въпросната тематика трябва да се навлезе в сфери, много далечни от предмета на този форум. Нека не се увличаме.

 4 
 -: декември 06, 2021, 02:32:26  
Започната от фараша - Последна публикация от Русенец
Orthodox, колкото и да ти е чудно, демографското развитие в 99% е следствие на обективни обстоятелства. Българската и в частност русенската демография - също.

 5 
 -: декември 06, 2021, 11:32:32  
Започната от фараша - Последна публикация от Slex
@JMM

По принцип в Средновековието, не само в нашата средновековна история, градовете са по-скоро изключение, а не правило. Естеството на социално-икономическата система е такова, че се произвежда предимно за нуждите на феодалното стопанство и само малка част от продукцията има стоков характер, което е предпоставка да имаш по-голямо градско население. Естествено, има я и обратната връзка - по-голямото градско население способства развитието на пазара. Тъй или иначе в Европа същинската урбанизация започва едва с развитието на капиталистическите отношения.  По-малко е някаква културна особеност и повече зависи от материалните условия и организацията на производствените процеси.

 6 
 -: декември 06, 2021, 10:32:56  
Започната от фараша - Последна публикация от Orthodox
Да обвиняваме държава от друг континент за демографията ни, ...

Извинявай, но това са откровени глупости!

Ортодокс, вярвайки и цитирайки подобни небивалици, мисля, обиждаш сам себе си! ...


Добре, добре, колеги! Няма нужда от извинения, защото аз знаех, че реакцията ще е такава, очаквах я, понеже това е стандартната, обичайна реакция в такива случаи. Защото, за да бъде разбрана гледната точка и аргументацията на "дебилите с конспиративните теории", са нужни поне базови знания в една по-друга сфера и по-дълбоко от повърхността. Всъщност, нужна е цялостна различна мирогледна парадигма, което в масовия случай не е факт (отделен въпрос е какви са причините за това). Затова и не започвам дискусия по същество - просто няма основа за такава. Живи и здрави бъдете, и простете на форумния "Иванушка-дурачок" за глупотевините му. И наблюдавайте какво се случва в света и живота около нас! Нали знаете какво отвърнал шопът, когато го попитали защо живее: "Е па да видим какво че стане".  Smiley

 7 
 -: декември 05, 2021, 11:55:16  
Започната от фараша - Последна публикация от dunav_rousse

”Вие не ни трябвате повече от 4 милиона” – посланикът на САЩ Ейвис Боулън на семинар в Боровец, 1997 год.

Случващото се с България, включително и демографският срив, е целенасочено и планирано отдавна, и се постига стъпка по стъпка с неотклонните и методични усилия на перфидни, демонизирани умове. Който не вижда или поне интуитивно чувства този умишлен характер на ставащото, а го приема за естествено и спонтанно, трябва да е съвсем сляп, макар и с очи. Защото и слепите вече видяха, че "конспирациите" ежедневно и повсеместно се превръщат в реалност. Затова, макар и родолюбец по душа, не мога да не кажа за идващите времена: "Жална ѝ майка на Майка България!".


Първоизточник?

Ортодокс, вярвайки и цитирайки подобни небивалици, мисля обиждаш, сам себе си! Един зрял, средно интелигентен, мислещ човек, би трябвало да може да отсее и игнорира подобна "Фейсбук новина". Би трябвало да имаш възможността да си дадеш сметка, че това не е сериозна журналистика. Мястото на подобни конспиративни тюрлюгювечи, е на бунището на информационния поток.

Когато засечеш подобна "информация" в нета, преди да захапеш въдичката, опитай да си зададеш няколко въпроса, просто за да тестваш съответната "новина". В конкретният случай, преди да цитираш, това което си цитирал не се ли запита:, "-Възможно ли е това да е истина?". Твърди се тук, че едва ли не Америка има таен, пъклен, супер секретен, тотално безкруполен план да редуцира населението на България, която забележете по това време е вече страна съюзник на САЩ. Така, значи въпреки, че планът е супер секретен, посланикът решава да сподели на всеослушание американските намерения и какво по-подходящо място да стори това, от "семинар на Боровец". Аз бих си задал въпроса, съществува ли подобен план и за всички останали държави от Източна Европа, защото всяка страна от Естония до Албания е загубила население в последните 30 години? В САЩ от 50 щата, има 10 които губят население всяка година. Американците имат ли супер секретен план да редуцират населението на 10 от собствените си щати? Предполагам, ще разберем на следващият семинар в Боровец.

 8 
 -: декември 05, 2021, 09:19:42  
Започната от JMM - Последна публикация от Русенец
Чисто логично, понеже Николай Събев има сериозен глас в новото управление, а той може всякакъв да е, но обича Русе, кото всички нас, ще имаме лоби и няма да сме забравени в девета глуха.

 9 
 -: декември 05, 2021, 09:16:01  
Започната от CaMaRo - Последна публикация от Русенец
В тоя район са еврейски къщи. За съжаление, повечето нямат никакъв статут, а са хубави. Още по времето на социализма им еб@ват мамата новите собственици и "Жилфонд". Точно при тази, като й видя пристойката отдясно, е окепазена още 90-те години.

 10 
 -: декември 05, 2021, 08:15:13  
Започната от CaMaRo - Последна публикация от Orthodox
Едно ново блокче на ул. Рила...
... и една стара къща непосредствено до него, която вече си отива от градския пейзаж. Вярно е, че промяната на облика на едно населено място е неизбежен процес с времето. Вярно е и това, че къщата не е някакъв архитектурен шедьовър (макар и да не е лишена от украса - вижте например атиката с герба в лявата част) - и все пак при вида на тази умираща сграда изпитвам някаква носталгична тъга... CryСтраници: [1] 2 3 ... 10
Страницата е създадена за 0.059 секунди с 19 запитвания. (Pretty URLs adds 0.005s, 1q)

Google e прегледал тази страница декември 04, 2021, 11:14:34