Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 34
1  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Икономика -: май 04, 2020, 10:31:33

Ами двете неща има връзка доколкото говорим за проблеми на конкуренцията и пазарът се изкривява от това, че ключови монополи са в частни ръце и после с ресурсите, придобити от тях често инвестират в други сектори, което често прави невъзможно някой прохождащ да се задържи. А това, че държавата не спира този процес е резултат от срастването между публичния и частния сектор, лобизма и другите неприятни явления, които се наблюдават във всички страни по света.  

Цитат
Иначе казано, при сегашното обществено развитие, нищо глобално или важно няма да се случи извън и без контрола на София, и ако това е вярно сега, вероятно ще е още по-вярно след 10 години.

Това е трети проблем, който произлиза от устройството на държавата и няма да се промени, докато не се извоюват съответните правомощия на регионите, съответно да се отнемат такива от централната власт. Особено в сферата на данъчната политика.  

Иначе спорът на много или малко държава няма да реши този проблем, защото няма пряко отношение към него, а има вече доста наслагвания. В края на краищата всичко опира до качеството на човешкия материал, който заема съответните позиции и който ще прилага съответните закони и правила, както и от човешкия материал, което е наличен в обществото. В известен смисъл, повечето държава (какъвто е европейският модел) може да дава някаква поне илюзорна надежда за промяна, доколкото все пак важните позиции в нея са избираеми. Ако приемем, че утре направим реформа за по-малко държавен сектор, то ще остане частният, който знаем в кои ръце е и ще стигнем пак до същите изводи.

Факт е, че и там, където има повече държава, и там, където има по-малко се наблюдават едни и същи изводи по отношение на свободния пазар. А генералният проблем на България е липсата на визия и идеи първо в самото население, а след това като логично следствие и в управляващите. Икономика се прави с иновации и образование и именно тук голям пръст има държавата и изоставането на българската икономика се крие именно в изоставането в образованието. Същото е единствената надежда на Русе да дръпне напред и каквото и да се мисли напред като стратегия за развитие на града, ще трябва да мине през сектор образование и по-специално университета,
2  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Икономика -: май 04, 2020, 05:30:51
Много интересна тема. Мисля, че има доста повече фактори за това явление и то е свързано с натрупването на дефицити с времето, които са заложени във финансовата система, в която оперираме. Например същият залез на пазара се наблюдава навсякъде по света, дори и в държави като САЩ, които са в противоположния спектър по отношение на държавната намеса и регулации и мнението на населението за тях.

Причината е по-скоро в това, че се родиха много мощни компании и конгломерати, които концентрират в себе си огромен ресурс, който от своя страна изкривява както политиката, така и самия пазар. Тези компании не са само мултинационални (в Българския случай са си локални), но преди всичко оперират на всякакви възможни атрактивни сегменти, но след като са добили сила в сфери, които малко или много се считат за естествени монополи (т.е. с високи прагове за стартиране на бизнес, големи капиталови вложения и т.н.).

Олигарсите неслучайно можем да ги намерим в сектори като енергетика, телекомуникации, банков сектор, здравен сектор които са си естествени монополи. От там вземат ресурса си и започват граденето на големи империи, които покриват много други пазари. Върви се конкурирай с тях, дори и да нямаха политическия гръб, който имат. Свободен пазар и честна конкуренция може да има между сравнително сродни по мащаб играчи, никой от които не е в състояние да установи доминиращо положение и тогава се наблюдават ползотворните ефекти на конкуренцията като повишаване на качеството и понижаване на цените. Например това, което се случваше на пазара на Интернет доставчиците в България преди окрупняването от страна на големите играчи. Там много ясно се вижда и това, за което говоря като цяло.

Същият процес, но вече като страничен ефект на глобализацията се наблюдава навсякъде по света. Това, което левите течения в света сега дефинират като income inequality и искат да лекуват през данъчната система, е всъщност продукт на финансовата система, начинът на създаване и разпространение на парите в нея и отстъпление от пазарните принципи именно предвид появата на прекалено големи играчи във всички сектори. В момента се получава едно централизиране на икономиката, но не както при комунизма с декрети от политическо тяло, а в резултат на концентрирането на огромни ресурси в големите играчи. Крайният резултат за икономиката ще е идентичен, както при всяка централизирана система.
3  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: ноември 04, 2019, 10:51:40
Това всичкото не са реалности и следствие от резултатите снощи, а от дългогодишна политика. Всички знаем например, че управляващите измежду Търново и Русе, винаги ще изберат Търново.

А Русе чисто политически не е нито десен, нито ляв, нито „бастион“ на някого. Ако бяхме в САЩ, политическите анализатори биха ни определили като “swing state”. Именно заради това кампанията на ГЕРБ, както и отчасти на СДС беше възможно най-грешната възможна, защото те заложиха на някаква идеологическа битка, която няма отношение към местните проблеми и това се наказва. В комбинация с рекета и заплахите, положението стана неспасяемо. Нека припомня и първите местни избори на ГЕРБ в Русе с кандидат Ваньо Танов. Тогава използваха абсолютно същата потресаваща тактика и това доведе до избирането на Йотов. Това да наречеш някого комунист отдавна не впечатлява никого, а идващо точно пък от партията с най-голяма концентрация на стара номенклатура и агенти на ДС, става хептен контрапродуктивно.

И понеже Русе винаги е бил ничия територия, в която никоя партия няма нищо гарантирано и хората не са партийни зомбита, коне с капаци и конформисти, то не сме от любимците на никоя власт. Нито на комунистите, нито на „демократите“. Истината е, че новият политически проект на Русе трябва да бъде борбата за децентрализация, както финансова, така и административна. Това е единственият начин градът ни да си поеме юздите, защото в София никой няма да се трогне за нас, независимо дали на власт са сини или червени. Това е доказано през годините, няма изгледи за промяна. Северна България като цяло не е приоритет, в нея вече живее само около 30% от населението на страната. Който се изсели на юг - изсели, каквото остане на север - остане. Това е политиката от много години. Не започва с ГЕРБ, няма и да завърши с тях вероятно. Така, че решението е явно другаде.
4  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: ноември 04, 2019, 09:07:58
Част от форумците  изказват очаквания за политическа чистка, инициирана от Пенчо Милков.

Сега трябва тотална чистка в местната организация и замяната им с наистина десни хора, които всъщност вярват в демокрацията и имат намерение да направят нещо за този град.


Очакванията ми и надеждите са ми чистката да е в самия ГЕРБ-Русе. Колкото до това дали ГЕРБ-Русе бил добре, само вижте и градовете от нашия ранг Стара Загора и Бургас къде са им кметовете, на какво ниво участват в решенията за партията и цялостното им отношение и сравнете с нашите велможи. Особено след разделението на шиити и сунити в ГЕРБ след "Апартаментгейт", Русе беше изначално обречен на вътрешнопартиен блокаж. Загубата в Русе е съчетание на търсен ефект от централното ръководство, с което да се развърже метлата, както и плод некадърност, защото това, което направиха в кампанията си беше автентичното, на което са способни.

Големият извод след тази кампания е, че немалко хора, заставащи под надписа "демократи" нямат нищо общо с демокрацията и дори не се и докосват и на йота до онова, което би следвало да е демократична, правова и европейска държава. Те отстояват и плашат с "аз ще спра парите, аз ще ви накажа, аз ще ви погубя". Това e един мачовски, несериозен и циничен поглед към политиката в страната, с който обществото трябва да се бори, а не да го отстоява и утвърждава с политическите си избори. Ако ГЕРБ наистина направят това, което се каниха цяла кампания и бойкотират ръководството на Общината и абдикират от отговорностите си, то още на следващите избори трябва да бъдат изтрити от лицето на Русе. ГЕРБ е първа политическа сила в Русе и както казах, трябва да спре да се държи като Корнелия Нинова, а да започне да говори и действа като партия на управлението.
5  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: ноември 04, 2019, 12:19:01
"ГЕРБ Русе е дъното и на дъното на всички ГЕРБ-ове в страната"

Ти гласувай за БКП/БСП и чакай ГЕРБ Русе да е върха на айсберга ….

Стига вече с тази мантра, че от цяла България в Русе всичко е възможно най зле!

Съжалявам, че не се чувствам длъжен да гласувам за ГЕРБ/БКП по подразбиране, под строй, както иронизираните червени баби правят за БСП/БКП.
6  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: ноември 03, 2019, 11:49:41
Стоилов щеше да спечели убийствено в Русе - нека да не храним илюзии, че тук щеше да има изненади спрямо големите градове на България!

Не и без подкрепата на София. Мисля, че на тези избори просто лъсна нещо, които някои забелязваха много отдавна - ГЕРБ Русе е дъното и на дъното на всички ГЕРБ-ове в страната, или хайде да речем на един един хал с Шумен, Видин и от този род. Организацията няма никаква сила, лоби, експертиза, тотално е компрометирана. И аз продължавам да не разбирам драматичните сълзи и сополи на някои хора, че станало нещо ужасно. Напротив, от една страна Пенчо Милков може да се окаже доста освежаващ за БСП в Русе и да изтика старите велможи от там, от друга страна ГЕРБ получава нужния силен шамар, за да започне крайно необходимата тотална чистка, защото тази партия в момента е токсична и в Русе няма нищо общо с нормална политика, а е някакво рекетьорско ОПГ, боравещо с мутренска реторика и тактики от средата на 90-те. От трета страна, огромен процент русенци даде гласа си в графа "други", което говори, че се търсят местни алтернативи и те могат да дойдат за изборите през 2023-а.

Разпокъсаният съвет гарантира, че ще е невъзможно да се провежда идеологично наслоена политика и ще трябва да се залага на прагматични решения, за които всички са съгласни. Мисля, че този път русенци си изиграхме картите много майсторски предвид ситуацията. В момента всички партии в града ще трябва да се доказват, за да се борят за ясно мнозинство в следващи избори, идват и парламентарни избори. Като цяло аз мисля, че тези избори се получиха изненадващо добре, особено на фона на изходната ситуация.
7  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: ноември 03, 2019, 09:15:54
Гледайки мисленето на част от избирателите им, по-скоро ще вземат пътя за гората и ще се барикадират в землянките, за да дебнат в засада мандрите. Гледам се отписват от отговорност за политиката в Община Русе, нищо че са първа политическа сила и има дясно мнозинство в съвета.

Сега трябва тотална чистка в местната организация и замяната им с наистина десни хора, които всъщност вярват в демокрацията и имат намерение да направят нещо за този град. Това, което направиха ГЕРБ на тази избори подхожда на Корнелия Нинова, но не и на партия, титулуваща се като демократична, дясна и за европейско развитие на нещо си.
8  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: ноември 01, 2019, 01:27:14
Цитат
Лидерът на ГЕРБ съобщи, че обявената като кандидатът по успешния „модел Фандъкова” Диана Иванова не е била първоначалния им кандидат за кмет на Русе. "Даже истинският ни кандидат се оказа, че няма 6-7 дена уседналост, защото се води в София. Имахме по-добър кандидат", каза още Борисов.

"Дори в Русе, където кандидатът на БСП води на нашия, ГЕРБ е първа политическа сила", натърти партийният лидер.

Ако шивачката имаше капка достойнство, след това просто би се отказала и демонстративно би напуснала надпревата.
9  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: ноември 01, 2019, 11:02:14
Нещо което се забелязва и при двамата кандидати е липсата на амбициозност. Нито дума за някаква мащабна идея или проект, а има толкова много: продължение на реконструкцията на кея на изток, изграждане на бул. Бозвели, бул. Родина, градска железница и т.н. Иначе много се говори за вдигане на доходи, а как точно става това никой сякаш не осъзнава...

Тука съм много съгласен. Направо е стряскаща тази липса на смелост да мечтаем. Вярно е, че много обещания не могат да се спазят, но ако си обещал примерно нови атракции по кея, дори и да няма пари сега, за 4 години ще теглиш заеми, ще правиш, ще струваш - ще добуташ идеята до някаква напреднала фаза. А аргументите на всички кандидати, не само на тези на балотаж са общи формулировки. Тя и Елеонора затова загуби - можеше да каже ще оправим улиците - зная как, ще направим още 1 голямо нещо - щеше да е достатъчно. Борбата с корупцията и повишаването на доходите са добра тема, но за национални избори, по места трябват смели ръководители и визионери. За съжаление в лицето на кандидат-кметовете поне, такива не се виждат. Дано поне в екипите им е малко по-розово положението.


Истината е, че нямаше дебат за Русе и няма платформи. А няма платформи, защото местната политика в страната е сведена до градинки, паркове и дупки и дори и това често се спуска от София. Тоест, местна политика в България НЯМА и това е големият политически въпрос, който липсваше за поредна година на тези дебати. Затова и единственият аргумент за пореден път е чисто рекетьорски - гласувайте за тоя, дето е от правителството, щото иначе страшно. То и да гласуваме за тоя, дето София са ни казали, като за София приоритет са самата София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и още някой друг, то все тая.

Нямаше кандидат за кмет с амбициозна програма, нито дори с политическо манифесто, че ще се бори за децентрализация. Тук някой може да влезе в дискусия за правомощията на кмета, но те са обект на закони и право, а то се променя с политика. Никой не може да забрани на кмета и общинските съветници да имат ясно изразена стратегия как да поставят този въпрос на национално ниво и да се борят за това.

Много слабо се засегна темата за проблема на проблемите на Русе - демографската картина, която е тежък социален въпрос и води след себе си абсолютно всичко останало. Тогава всъщност щяхме да влезем в дълбочина по различните сегменти и щеше да се установи ясната картинка на безпомощност, който и да е кмет. Защото дори и утре да стане кмет любимата ви учителка, посочена от София, то тя също ще е толкова безпомощна, тъй като политика се прави с пари. Вижте бюджета на Община Русе, вижте каква част отива за комунални разходи (сметопочистване, осветление и други битовизми) и ще видите какво остава да се прави политика. Дори и един кмет с капацитет (нещо, което тя със сигурност не е), трудно би се справил с тези дадености.

И тук идваме до бутафорната дискусия за лявото и дясното, която в Русе се сведе до ровене в кокалите с давност 80 години. Тези, които сега претендират да са много десни са тези, които върнаха култа към личността и степен на централизация, сравнима с авторитарни режими като Беларус например, тъй като сега властта е централизирана почти персонално в един човек. Искам да припомня, че в центъра на всяка дясна политика е идеята, че едно ръководно тяло, инсталирано някъде няма как да има целия огромен обем информация, за да дистрибутира правилно благата в едно общество. Дясната политика залага на това всичко да се случва най-близко до консуматора, както в икономически план (с пазарна организация на икономиката), така и в политически и административен. Дясна политика е местната власт да е силна, а централната да има координиращи функции. Тези, които днес се определят за десни ни върнаха както към плановата икономика (с централизирания олигархичен модел), така и към свръх-централизираната държава, където всичко зависи от волята на един човек. Мерси от такива "десни".
10  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 29, 2019, 08:41:28
Ето интересни данни и разбивки от гласуването
https://www.dnevnik.bg/politika/2019/10/29/3984119_koi_kakvi_glasopodavateli_privleche_v_bitkata_za_kmet/

Доказва се, че Пенчо Милков дължи победата си на първи тур на десни и гласове на хора без ясна политическа ориентация, които са подкрепили различни листи под етикета "Други". Едва 55% от резултата си дължи на гласоподавателите БСП, докато останалите 45% от гласувалите за него идват почти в равна пропорция от блока на десните (ГЕРБ, ДБ, СДС), независими партии и такива, останали извън Общинския съвет, както и останалите партии в Общинския съвет. Нетипично за кандидат на БСП, Милков е най-силен в най-младата възрастова категория 18-30 години.

При Диана Иванова 70% от гласовете идват от ГЕРБ. Ако съдим по първия тур, избирателите на ВМРО са по-склонни да подкрепят Пенчо Милков, отколкото Иванова. Същото важи и за тези, гласували за СДС.
11  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 29, 2019, 08:04:49
Боко не дойде ли да вози с джипката шивачката значи му е все тая дали печели или губи в Русе.
12  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 29, 2019, 12:32:25
БСП ясно показаха вечерта в деня на вота, че не някой си Пенчо Милков печели Русе, а БСП печели изборите в няколко града!
Това бе казано на пресконференцията на БСП!
Нека не продължаваме с илюзията, че ще има промяна! Промяна в централизираната ни държава е възможна само при промяна на статуквото в София.

БСП може да си казват каквото искат на вечеринките им, но фактите са, че дори и името им се споменаваше много срамежливо през кампанията и, че са 12% под личния резултат на кандидата им.

А ГЕРБ освен да говорят, доказаха с действията си, че това, което се мисли в Русе грам не ги вълнува. Буквално премазаха местната си структура и дадоха да се разбере, че всичко ще е на команда от София, дори и повече от сега. И поставиха всички нас да им козируваме и да им избираме неизбираемите кандидати под заплахи и шантаж. Че защо да ходим на избори, като трябва да им изберем фризьорката или шивачката, която ни посочат с пръст от Министерски съвет? Като говорим за комунизъм, култ към личността и т.н. и след като поровихме кокалите на дядото на Милков, дали пък да не вземем да видим какво аджеба става в 21 век, 2019 година?  Това, което направиха ГЕРБ тук е тотално безобразие и е добре, че избирателите демонстративно го наказаха. И всичко това можеше да се преглътне, ако хората виждаха някаква перспектива за драстична промяна. Защото Северна България вече е за "план Маршал" и тенденциите започват да стават трудно обратими вече. И това беше подходящ момент, управляващата от нам си колко години партия, да вземе да ни осветли какво мащабно смята да прави тук. И понеже хората не получиха задоволителни отговори, тръгнаха да ги търсят другаде. Нормални неща.
13  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 29, 2019, 12:03:28
Цитат
Ако тетката на Ковачки вземе, че победи, би ме било срам да се нарека русенец. Това би означавало, че духът на този град вече наистина си е отишъл и сме се превърнали в някакво село, което може да бъде изнудвано, манипулирано и купувано по най-просташкия и евтин начин.

Ако Русе "червенее" върху картата на България, това би ли те изпълвало с гордост ...


Абсолютно. Най-малкото е много повърхностно да се тълкува, че Русе "почервенял", при положение, че БСП нямат и 1/4 от гласовете за Общински съвет и не могат да претендират победа в Русе, дори и Милков да спечели.

Като цяло кампанията беше интересна като интрига, но слаба като политики. Нямаше много идеи и платформи. Видя се, че националните партии нямат проект за Русе и съответно решението е в много ясно изразен регионализъм и местен проект.  Такъв ще се зароди и е въпрос на време. Над 20% от гласувалите са дали гласа си за малки партии, независими кандидати и коалиции, които остават извън съвета. Това показва, че хората търсят алтернативи, но още не са се появили.

Иначе единствено Милков правеше някакъв опит да изкара нещо, дори и пречупено през ретроградността на партията му. Може да се каже, че има някаква програма, направи опит за малко по-мащабно мислене - ходи в Румъния за срещи, опитваше се да разсъждава по теми като индустрия, демографски проблеми и т.н.. Беше и доста гъвкав и се мъчеше да отиде към избирателите от центъра и дори вдясно, които реално ще го изберат за кмет. За щастие, всичко това, в добавка към ситуацията в съвета, означава, че БСП няма да са в позиция да изпълняват някои от флагманските си политики, които са доказано вредни и неработещи. Милков съдейки и по изявите му в парламента пък изглежда като кандидат, който не обича да тръгва срещу опонентите си, а търси диалог, така че изглежда като подходящ в тази ситуация и според избора, който имахме. Едно е сигурно, Русе има нужда от власт, която да се изолира от диктовката на София и да постави интересите на града на първо място пред националните партийни игри. Ако се появят такива играчи от този политически миш-маш, ще е голям успех.

Колкото до ГЕРБ, някой извън заплахите, мелодрамите "не си отивай бащицо", злобата и кухите фрази, да разбра какъв пък ще да е тоя голям проект на партията за Русе, заради който си заслужава самоунижението ни?  Защото аз виждам едно централно ръководство, което е готово да хариже Русе на който дойде. Е, тогава, каква точно ни е далаверата от това да имаме кмет от управляващата партия?
14  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 28, 2019, 11:13:26
По-голям срам ще е да изберем човек, който не може да излезе сам на пресконференция без да издекламира дежурните си нищо незначещи изречения. Човек, спуснат с декрет от София и впечатляващ единствено със своята безличност. Русенските гербаджии отдавна е известно, че са последна дупка на кавала и, че не могат да се мерят със структурите им в Бургас, Стара Загора и Търново. Когато си изберат нормален кандидат и като решат Русе да им е приоритет, да се обадят пак. Не знам що за човек, дори и избирател на ГЕРБ би гласувал за това нещо. Това е демонстративно унижение за всеки нормален човек. И бъдете сигурни, че тези 12% отгоре, които вади Пенчо Милков над резултата на общинската листа на БСП, има огромен процент избиратели и на ГЕРБ. Пък нека си говорим за дядовци, бащи и лели.

Ако тетката на Ковачки вземе, че победи, би ме било срам да се нарека русенец. Това би означавало, че духът на този град вече наистина си е отишъл и сме се превърнали в някакво село, което може да бъде изнудвано, манипулирано и купувано по най-просташкия и евтин начин.
15  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Демографски разсъждения - Русе -: май 11, 2019, 09:37:52
Регионалната политика започва от териториалното устройство на държавата, представителството и тежестта на регионите във вземането на решенията, както и техните правомощия да вземат непосредствено решенията, които касаят пряко жителите им. Затова и при държави с федеративно устройство има доста по-добро разпределение на инфраструктурата и населението по региони, отколкото при централизираната система. Затова например Мадрид и Берлин не са същото за Испания и Германия, каквото са Париж и Лондон за Франция и Великобритания. И при първите има по-богати и по-бедни региони, но столиците им не са така доминантни и администрацията, икономиката, инфраструктурата, здравеопазването, образованието е разпръснато по-равномерно по територията на страната. Истината е, че регионална политика не може и няма как да се води от столицата и правомощията за вземане на важни стратегически решение за развитие на регионите трябва да бъдат възможно най-близо до хората.
Страници: [1] 2 3 ... 34
Страницата е създадена за 0.081 секунди с 22 запитвания. (Pretty URLs adds 0.005s, 1q)

Google e прегледал тази страница август 25, 2019, 08:56:12