Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 14
1  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Демографски разсъждения - Русе -: май 14, 2024, 11:00:04
На сайта на НСИ има данни за населението и по градове. Просто в тази статия е по общини, защото на карта (каквато са приложили) е много по-лесно да се визуализират цветово данните по общини или области.
2  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: май 14, 2024, 10:52:52

Паралелите между Лидъл и имената от средновековната българска държава са несериозни.

Кое точно е несериозно?! Това, че еврейското име Йоан, преминава през гръцки и латински без промяна, в български е видоизменено в името Иван, според теб това няма никаква връзка с опита днес да променим името Лидл, заради измислени и несериозни доводи?!


Казвал се е Иван, Йоан, било е дублетна форма на двете или пък нещо съвсем друго, за което не предполагаме, но каквото и да е, ретроактивно няма как да се промени, понеже сега "Лидл" е станало "Лидъл" или обратното. Ако тогава са му казвали Иван, значи е Иван, няма значение какво е еврейското или гръцкото име.
3  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: май 11, 2024, 05:41:54
Не го знаех за турския.
4  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: май 11, 2024, 10:33:54
Нищо никъде не се транслителира. Просто паричната единица в еврозоната (впрочем, трябва ли да я наричаме "еурозона"?) на български си е "евро".  Отделно, при словенците е "evro", на латвийски е "eiro", а на гръцки си е на тяхната азбука и се чете горе-долу "евро". Така че твърдението, че на всички езици в Европа втора буква е латинската "U", е категорично невярно и не се искат кой знае колко усилия да се види, че е така.

https://en.wikipedia.org/wiki/Language_and_the_euro

Колкото до натрупването на съгласни, зависи кои са и къде са и до каква степен пасват на езика и произношението. Едно е "длето", друго е "Лидл". На испанците пък им е трудно да изговарят думи със "st" в началото и затова името Стефан например при тях е Esteban. Не виждам защо трябва да се вкарва българският изговор в чужди калъпи и да се казва Лидл или Къйргъйзстан, понеже така било оригинално.

Паралелите между Лидъл и имената от средновековната българска държава са несериозни.
5  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: май 07, 2024, 03:48:59
@JMM

То еврото се пише по един и същи начин на английски и на немски, а се изговаря различно. Редно е на български да си го пишем "евро" и да си го изговаряме съответно. Мястото на създаване на тази парична е Европа в цялото си културно и езиково многообразие и няма "оригинален" език. Отделно от тоя частен случай, най-нормалното нещо е чуждите имена да се адаптират към местните порядки и стандарти. Най-малкото, защото в другите езици има фонеми, които в нашия въобще ги няма и не могат да бъдат представени с нашата азбука или пък може, но за българите е несвойствено да ги изговарят (например натрупването на много съгласни).
6  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Техмарт -: май 03, 2024, 10:47:53
Не знам колко е бил оборотен магазинът, но аз имам доста неща купени от там. Ценово бяха доста конкурентни на другите.
7  Всичко за Русе / Русезнание и Образование / Education / Re:РУ "Ангел Кънчев" -: февруари 05, 2024, 04:51:26
[ur=https://btvnovinite.bg/bulgaria/remont-na-obshtezhitijata-otpuskat-se-200-mln-lv-za-obnovjavane-na-sgradite.htmll]Ремонт на общежитията: Отпускат се 200 млн. лв. за обновяване на сградите[/url]

Интересно как ще се разпределят тия пари между университетите, колко от тях ще останат в София и колко ще отидат към другите градове. Като цяло са много пари. Общежитията към Русенския университет всъщност не се стопанисват от университета, а от "Студентски столове и общежития" ЕАД, което е и една от причините да са в не особено добро състояние, въпреки че материалната база на РУ като цяло е много добра.
8  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:паметника на "Альоша" -: януари 24, 2024, 12:07:34

С преки доказателства в конкретния случай все още може да не разполагаме, но с косвени разполагаме ...

Пропуснал си нахлуването в българските земи на княз Светослав I през 10 век. То също косвено доказва, че руснаците са си взели касите на вратите.
9  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:паметника на "Альоша" -: януари 24, 2024, 12:02:43
Честно ли някой си мисли, че гъзолизците от Пенчовата комунистическа община, са тръгнали да правят някакво приемо-предаване? Честно ли си мислите, че чиновници с листчета и химикал са правили оглед и инвентаризация по опис?

Транспортирането на тия обемни предмети по тоя начин надхвърля стойността им. Отделен въпрос е доколко тия каси конкретно като размер са пригодими към каквото и да е жилище в Русия и от там още разходи да се модифицират. Това са елементарни неща, които непредубеден човек ще вземе предвид като пише статията и най-малкото ще потърси още информация преди да излезе с бомбастичното заглавие "Руските дипломати свалили каси на вратите и кранове на мивки от консулството в Русе". Така че, доста слаба журналистическа разработка, ако целта ѝ е да се разбере какво наистина е станало, а не нещо друго. А като не вярваш на комунистическата община, svetlin74 е пуснал връзка към видео от Иван Белчев, не просто листчета и химикал.
10  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:паметника на "Альоша" -: януари 22, 2024, 03:42:05
Ако бяха написали само за крановете на мивките, може би щеше да звучи една идея по-правдоподобно. В Русия няма каси за врати, а може би има, но са някаква огромна ценност и служителите на консулството са ги мъкнали от Русе до София, после със самолета до Москва и от там- кой за Челябинск, кой за Мурманск.
11  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Относно вандализма -: януари 10, 2024, 03:45:04
И на мен това ми направи впечатление - че е на 30 години. Хубавото в случая е, че бидейки пълнолетен, може да му се търси пълна отговорност за деянията.
12  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни и парламентарни избори 2023 -: ноември 17, 2023, 02:50:13
Русенци избраха Пенчо, защото изглеждаше по-добре от другите кандидати. Не знам кое е трудното за разбиране в случая.
13  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни и парламентарни избори 2023 -: ноември 16, 2023, 10:50:34
Точно само за Русе е. Местни избори 2019 г. бяха провал за БСП. Не знам дали взеха друг областен град освен Русе. Даже тука кметът беше техен, а най-голямата група в общинския съвет беше на ГЕРБ. И ако победата на Пенчо е била продукт единствено на работата на някакви майстори технолози на медийната манипулация, много е странно БСП да го имат тоя инструментариум за печелене на избори и да го използват само в Русе.
14  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни и парламентарни избори 2023 -: ноември 12, 2023, 07:47:53
Логичен е въпросът тоя  екип от  изкусни архитекти на пропагандата, които хващат някакъв, който е никакъв, и го правят кмет,  защо  е резервиран  като  услуги само  за Русе. Просто не е вярно,че личността няма значение, поне за местните избори, където мажоритарният елемент е силно изразен.  Пенчо беше общински съветник и депутат преди да се впусне  в  кметската надпревара, а срещу него беше директор на училище. Още при изходната позиция имаше преднина като популярност.  А  тоя  аргумент,  че по време на кампанията тя се увеличила  - ами за това са  кампаниите. В подобна ситуация като на Пенчо на предните избори беше Иван Белчев за тия, но той не се кандидатира,  а  разултатът на ППДБ щеше да бъде по-висок с него.
15  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни и парламентарни избори 2023 -: ноември 09, 2023, 04:55:48
Пенчо Милков не е толкова популярен - активността беше ниска, а кандидатите срещу него бяха още по-непопулярни.

А Пенчо Милков колко да е бил популярен, преди да ни го натресат бкп/бсп???


Достатъчно популярен, за да го изберат. По-популярен от Диана Иванова, най-малкото.
Страници: [1] 2 3 ... 14
Страницата е създадена за 0.073 секунди с 22 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 1q)

Google e прегледал тази страница април 12, 2024, 09:18:45