Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 12
1  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Градският Транспорт -: декември 15, 2022, 01:21:59
Като гледам как в тролеите и автобусите се возят по 1 до 5 души си мисля, че концепцията за обществения транспорт в града трябва да се промени из основи.
2  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Градският Транспорт -: юли 01, 2022, 10:33:49
74 милиона субсидия от държавния бюджет за градския транспорт в София.
3  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Демографски разсъждения - Русе -: май 10, 2022, 01:38:07
Аз пък си мисля, че по-скоро отливът е от кореняци русенци, които смятат, че градът не представя достатъчно възможности за реализация. Все пак набързо урбанизираните селяни живеят тук.
4  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Демографски разсъждения - Русе -: февруари 28, 2022, 09:20:03
То като цяло няма голям наплив към България. Който идва тук отива при роднини или на места, за които е чувал (по Черноморието например).
5  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Демографски разсъждения - Русе -: февруари 27, 2022, 07:47:04
Нямам представа общината с какви възможности разполага за настаняване от подобен тип и за колко време. При сирийската криза се говореше за казармите на 9 километър като център за настаняване. Тогава много хора скочиха, сега не мисля, че русенци ще са против.
6  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:ЖП линиите в града и неусвоените територии -: февруари 14, 2022, 01:08:50
От Капитал:

"Първоначално беше обявено, че терминалът ще е в Северна България, но на срещата стана ясно, че е локализиран в Русе. Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" попита защо изборът не се е спрял върху Варна, където пристанището е по-голямо (като намекна, че изборът е заради факта, че Събев е от Русе), но от екипа на Събев посочиха, че за терминала в Русе вече е имало изработен проект по досегашната програма "Транспорт", с прогнози за трафик и натоварване, както и икономически прогнози. Това според анализите го прави по-лесен за реализиране в кратките срокове: всички проекти по плана трябва да са готови и разплатени до 30 юни 2026 г."
7  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Русенските улици -: февруари 07, 2022, 02:34:23
Не съм сигурен къде точно да го сложа. Русе е един от градовете, които се включват в това:

Пет български града мислят да въведат зони с ниски емисии

Не е особено адекватно за нашата среда. Малко става като, видяла жабата, че подковават вола. В ЗЕ хората имат съвсем други доходи и карат други автомобили.
8  Всичко за Русе / Русезнание и Образование / Education / Re:РУ "Ангел Кънчев" -: февруари 03, 2022, 05:49:33
Това няма как да мине. РУ отдавна не е просто и само технически ВУЗ. А и идеята в Северна Б-я да има 4 самостоятелни у-тета - 2 в Търново и по 1 във Варна и Шумен е просто малоумна.

Ако това стане, градът върви към ускорена имплозия. Не виждам как проблемите във висшето образование ще се решат с допълнителна централизация, колкото едновремешните АПК-та са довели до прогрес в селското стопанство и индустрията. Интересно, че Бургаският университет, който по генезиса си също е технически, при това с доста по-малко традиции от РУ, е оставен самостоятелен, а не е набутан в консорциум. За ЮЗУ е ясно, това е ковачница на ценни кадри сред политиците. По какъв критерий остават университетите в Търново и особено в Шумен, пак е тема за дискусия.
9  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Демографски разсъждения - Русе -: декември 06, 2021, 11:32:32
@JMM

По принцип в Средновековието, не само в нашата средновековна история, градовете са по-скоро изключение, а не правило. Естеството на социално-икономическата система е такова, че се произвежда предимно за нуждите на феодалното стопанство и само малка част от продукцията има стоков характер, което е предпоставка да имаш по-голямо градско население. Естествено, има я и обратната връзка - по-голямото градско население способства развитието на пазара. Тъй или иначе в Европа същинската урбанизация започва едва с развитието на капиталистическите отношения.  По-малко е някаква културна особеност и повече зависи от материалните условия и организацията на производствените процеси.
10  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Демографски разсъждения - Русе -: декември 02, 2021, 04:04:44
Според мен преброяването е провал и получените резултати са едно към гьотере. И не защото не е било организирано както трябва, а понеже модният напоследък принцип, че всеки сам си преценя, беше приложен и в този контекст. Много хора не се преобриха, понеже еди какво си щяло да стане, ако се преброят.
11  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: октомври 12, 2021, 11:44:37

Не знам, може да съм лишен от архитектурен, исторически и туристически усет, но със сигурност съм местен шовинист.
И въпреки това, не е ли прекалено оптимистично, да търсим архитектурно наследство, още по-малко историческо такова, в сгради на по 100-140 години, чиито вариации човек може да срещне във всеки град с население 20+ от бивша Австроунгария? Да не кажа, че и по села в Трансилвания съм виждал сгради от типа на тези по Николаевска. Много ми е трудно да си представя, че хора от отвъд Карпатите или Сърбия, биха дошли заради Александровска, а тези от Азия или Африка, вероятно биха предпочели все пак да видят Виена, Прага, Будапеща, като малко по-оригинални и внушителни варианти на тази архитектура.
Вярна е, че съвременният туризъм си е до голяма степен комерсиален сугестивен фейк, но съвсем на гола кука вероятно няма как да стане.


Ако архитектурата в центъра е неоригинална, защото я има в градовете от бившата Австро-Унгария, то каквото ново построят, ще е неоригинално на ента степен - най-вероятно ще е нещо супер банално, дето може да го видиш в 1000 градове в света. А и да не прекаляваме с оригиналността - важното е преди всичко да е хубаво. Конкретно в историята на българското градоустройство, не мисля, че има архитектурен стил, който естестически да стои по-добре от това, което русенци са опитвали да наложат в края на 19 и началото на 20 век. Все пак градската среда е преди всичко за жителите на самите градове. Вероятността да извадим нещо модернистично от рода на операта в Сидни, което само по себе си ще привлича с архитектурния си облик туристи, клони към нула. Не че Речна гара е със статута на Доходното здание или дори повечето сгради по "Славянска", но съм скептично настроен, че новото, което се появи, ще изглежда по-добре.
12  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: септември 16, 2021, 10:18:42
Щели да го махат. От "инсталаторите" казали така на един приятел. Общината позволила да е само временно. Сега, това малко тоя казал, оня казал, но такава информация стигна до мен.
13  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Демографски разсъждения - Русе -: септември 16, 2021, 10:15:37
Има и още един фактор, който е извън благоустройството - младите хора търсят среда с много други млади хора. Специално за Русе се оплакват от застарялото население. Реално тази среда на млади хора в България могат да осигурят само София, Пловдив и Варна, дори Бургас почти не, като изключим лятото. Другите градове са все по-пенсионерски.

+1

Предимството на София е очевидно, но заплатите във Варна и Пловдив не са толкова по-големи, отколкото тук. Голяма част от хората, които напускат Русе, го напускат при студентстването и повече не се връщат. По лични впечатления тези, които отиват да учат в София и Варна не го правят толкова заради качеството на образованието, колкото заради социалния живот (от това впрочем е засегнат и Свищов последните години). Отделно, че познавам и млади хора, които нямат намерение да учат висше, но се махат от града не заради липсата на работа, а понеже "няма къде да се купонясва". Това им е приоритет за 5-6 години, но тъй или иначе, като им се сменят приоритетите, вече са се установили на друго място и трудно се връщат назад.
14  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Държавните институции в Русе -: юни 03, 2021, 01:26:02
Имам известни резерви към назначаването на Българинов и не само. Като цяло има твърде много хора, минали през силовите структури (МВР или военни) за моя вкус, без да визирам някого конкретно и да съм запознат с индивидуалните им качества. Но пък откъде излезе това, че Българинов бил човек на Божков?

Колкото до децентрализацията, в момента се води борба за овладяването на държавата и не вярвам точно сега някой да тръгне да се занимава с това.
15  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Другите за Русе -: юни 02, 2021, 07:31:43
Е, има си мнение човекът, пък дали е ляв или десен в случая няма особено значение. Имам познат нотариус и информацията ми е, че имотните сделки миналата година са си вървели въпреки пандемията, при това без да падат цените. Иначе има една група "Русе - моят град" във ФБ, според които едва ли не никой не купува.
Страници: [1] 2 3 ... 12
Страницата е създадена за 0.077 секунди с 22 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 1q)

Google e прегледал тази страница януари 17, 2023, 12:20:04