Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 29
1  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Парламентарни избори 2021 -: април 08, 2021, 10:19:33
Истината е, че ГЕРБ за пореден път тук правят всичко възможно, за да загубят. Тиквата ходи в Бяла, ама до Русе не дойде. Голям страх от народната любов. Кампанията на партията в областта започна от Бяла. В Русе дали се появиха въобще, дали не - никой не знае. Само от плакатите навсякъде грееха, иначе на живо - сакън да не ги види някой в Русе. Само заради това отношение, съм много щастлив, че ГЕРБ загубиха в областта и че няма да управляват на национално ниво. Представете си какво ни чакаше, дори и без некадърността на Пенчо, с такова отношение към града.
2  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Градският Транспорт -: април 01, 2021, 12:11:23
Нека не бързаме все пак с изводите. Да си обвиняем от Специализирана прокуратура със съответен медиен шум, при това по анонимен сигнал,поне за мен е по-скоро добра индикация за обвинените.
Иначе и аз съм донякъде разочарован от новия кмет, факт.

Много точно казано. Обвиненията на спецбухалката... ъ-ъ-ъ спецпрокуратурата капят като презрели круши в съда.
Има и един друг интересен аспект. Пенчо, ако са правили схеми, едва ли държи да са точно беларуски тролеите по партийна линия. Би го направил за пари от съответния кандидат. Така или кандидатът сам е предложил парите и Пенчо и компания се съгласяват, или пък инициативата идва като рекет от администрацията, но фирмата-кандидат се съгласява. И в двата случая фирмата също е яко в играта, но не се говори нищо за нея или разследване срещу шефовете ѝ.
Така че, нека не съдим хората по анонимни сигнали, станали известни в пик.бг, само защото не харесваме набедения и това идеално ни пасва на представата за него или на партийната линия.
3  Всичко за Русе / Футбол / Football / Re:Дунав Русе -: март 13, 2021, 01:21:51
Както знаете, футболният клуб на Дунав преживя едно тежко лято през 2020 г., а управлението му беше поето от феновете на клуба, от екип, съставен от млади и надъхани момчета от града, които се стремят да поправят грешките от преди и да издигнат клуба на едно изцяло ново ниво. Целта е Дунав да се превърне в кауза на Русе, в едно общо начинание където фенове, футболни деятели, бизнес работят заедно, в името на това Дунав да стане емблема на Русе.
Подготвя се сериозна организационна реформа, вследствие от която самите фенове, като членове на клуба, ще имат сериозен глас за бъдещето развитие на отбора. В този смисъл всеки може да стане част от каузата Дунав. Призовавам всеки да разгледа новия сайт на клуба, да се запознае с проектоустава, който ще регулра тези отношения и да стане член на каузата Дунав - https://fcdunav.bg/2020/11/18/12-prichini-da-stanete-chast-ot-dunav/
4  Всичко за Русе / Футбол / Football / Re:ФК "Локомотив" Русе -: март 13, 2021, 01:16:53
То това е доста подвеждащо, защото Локото си ги има от няколко  години, просто останаха в Обалстната група след като спря финансирането от Дунав. Сега честно казано не съм сигурен кой точно стои зад тях и с какво се занимава, но ще се радвам догодина да са във В група отново. Както се очертава даже и русенско дерби може да има.
5  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Техмарт -: февруари 09, 2021, 02:25:47
Metro имат секция с техника, тъй че това им решение може да се отрази негативно на продажбите на този тип стоки.

Той съществува проформа вече. Едно време имаше много неща там, горе-долу като малките магазини на Технополис, а сега има десетина телевизора, няколко бройки от няколко вида черна техника и малка бяла техника. Няма перални, компютри, дори офис оборудване няма почти никакво. Тей че не е толкова нелогично.
6  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Стена на срама -: февруари 07, 2021, 05:21:15
Мултигруп и ДПС са две лица на едно и също. Нали не вярваш, че ДПС фирмите са само с турски имена или в тях работят само турци? Никога не е било това. Всичко тръгва от ДС агентурата. Тяхна проекция е и Мултигруп, и ДПС. В тоя смисъл никога не са били нещо различно. Не само Шиши е ДПС.
7  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Стена на срама -: февруари 06, 2021, 12:58:24

Ей това е най-големият въпрос. Защо алтернативата беше лудата директорка, която никой не харесва и Пенчо, чиято единствена заслуга в тоя живот е, че е внук на дядо си. Тука се крие разковничето на много проблеми в града.


В избора на кандидат за кметското място в Русе, който да е подкрепен от ГЕРБ, аз намирам аналогия с изборите за Президент и номинирането на Цецка Цачева като алтернатива на Радев. Дали подобно на президентските избори и тук не станахме свидетели на "планирана загуба" на кметския стол, в замяна на негласна подкрепа, било тя за правителството или за нещо друго от задкулисието. Когато казвах, че зад голяма част некачествено изпълнените проекти стоят фирми близки до ДПС, както и самата Минстрой Холдинг сочена за един от "обръчите" на Доган, не останах с усещане за разбиране. След началото на мандата на Пенчо, същите фирми по вече познатия начин, продължиха работа. И докато Стоилов ходеше и търсеше неустойки и ги караше да пренареждат плочките в рамките на гаранцията, то Милков пази мълчание по тези въпроси.
Освен това, оттеглянето на ГЕРБ от местната власт в Русе, работи в полза на фаворизирането на Търново и яловите(за момента) опити да го превърнат в някакъв център на Северна България ...

Съгласен съм, че по-скоро става дума за планирана загуба. Въпреки че се спрягаше Росен Даскалов за кандидат, ама не се случи, уж щото имал софийско жителство. Така или иначе - той е по-безспорна фигура, но пък беше тотално неангажиран с политическияживот в града и не знам дали би бил по-добра алтернатива. Засега виждаме единствено някакво фаворизиране на Бяла от новия Пенчо Кубадински на ГЕРБ. За Търново е стара история и тя си вървеше и без ГЕРБ, даже в началото на Пламен Стоилов, търновци бяха сложени на място. После нещата си тръгнаха пак по старо му.
Но въпросът е какво точно печели ГЕРБ от тая ситуация. Пламен Стоилов, дори на балотаж, с тия конкурентни щеше да спечели без да се напъва. Ако играта е била за ДПС фирмите, няма смисъл. Единствена логика виждам в това ГЕРБ на ниво София да са се сдушили с кака Корни да им дадат няколко града, за да не изглжда, че сме някаква авторитарна република. Но пък Бойко беше искерно изненадан и наранен от загубата на ценния за целия шопски край Благоевград, докато за Русе не спомена нищо, а за Перник като че ли също не се изненада.
8  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Стена на срама -: февруари 05, 2021, 06:31:15

А защо е необходимо да противопоставяме като алтернатива на Пенчо - Диана Иванова, нима други кандидати за поста кмет нямаше Huh?

Оставам с впечатление, че всячески се търси оправдание за некадърността и посредствеността на Пенчо …
Определено не е по-добър от Стоилов! Лошото е, че Пенчо няма нито визия, нито амбиции, нито способности да бъде кмет на 5-тият по големина град в България!

Ей това е най-големият въпрос. Защо алтернативата беше лудата директорка, която никой не харесва и Пенчо, чиято единствена заслуга в тоя живот е, че е внук на дядо си. Тука се крие разковничето на много проблеми в града.

Що се отнася до Милков, наистина не изглежда да има визия за каквото и да е в града. Обаче трябва да сме обективни, че в тази пандемична година, реално нито една община нищо кой знае какво не е договорила или обявила. В Зарата си движат проекта за голяма зала, защото си нямат. В Пловдив покрай баскетболиста потекоха някакви пари, ама то е по другарско-партийна линия, а не щото много работи местната администрация. Едни обществени поръчки за подвижен състав има, където нашите се окъкаха с тролейбусите, ама това се случи на доста места вече, а на други не се случи, но пък спечели някой "правилен" кандидат. Така че острите критики как Пенчо нищо не е направил миналата година е трудно да се вземат насериозно.
За мен новият  бюджет вече показва липсата на визия за радикално нови неща. Но пък е в синхрон с обявената предизборна "програма" да поддържаме и благоустрояваме, без резки движения. С която не съм съгласен, но пък - нали все мрънкаме, че не си изпълняват обещанията.
Дебатът кадърен ли е или не Пенчо според мен е безплоден и ражда само политически противопоставяния. Ясно е, че дори и да е кадърен, понеже е от БСП, докато ГЕРБ за на власт, няма да има кой знае какво развитие. Ясно е, че за Русе е добре, Пенчо да се окаже супер кадърен и съобразителен, без значение дали си на заплата в ГЕРБ или не. Ясно е съшо така, че партийните кадри никога няма да си променят мнението в която и да е посока, докато са част от съответната партия. Та дайте малко по-конструктивно да се отнесем към темите с развитието на града, ремонти и т.н., ако трябва да организираме някакви кампании - да покажем на другария Милков и компания какво трябва да се прави, да дадем идеите, а те - ако не ги реализират, явно не стават, ако пък ги реализират - това ще е добре за града. Въобще стига само мрънкане кой какъв е и кой какво не прави. Вижте Дунав. Новото ръководство е съставено от хора, точно на които им писна да чакат някой да реализира идеите им. И се заеха да направят това, което смятат за правилно. Дали ще усепят - не знам, но се надявам, защото липсва интересчийството, елементарните партийни заигравки и има енергия, ентусиазъм, да се случат нещата. Време е и в града да почнат да се случват така нещата.
9  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Стена на срама -: февруари 03, 2021, 11:19:20
Специално по отношение на комуналните, разлика няма между предишния и сегашния кмет. И в другия форум го казах - упреците към Пенчо трябва да са, че няма качествена промяна, а не че са зазлели нещата, конкретно за комуналните. Нов директор, нови и нови машини, още хора, а резултатите са същите "отбий номер" практики.
Нека сме обективни в критиката, за да е стойността, а не да изглежда като партийно заяждане  Smiley
10  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Стена на срама -: февруари 03, 2021, 08:16:58
То само като видиш колко асфалтец са сложили - дето има една приказка - "за Бог да прости". В смисъл, ако за плочките технологията има значение, ако за това, че се кърпят дупки, а не се преасфлатира, парите не стигат, за положения 2 см слой асфалт - това е нарушение на законодателството, защото колкото и да е шокиращо за общината и комуналните - има закони за пътното строителство. В този смисъл оправдание няма. А и годината не е 1996, долърът не е 3 000 лева и би следвало поне за толкова асфалт да има пари.
Преди седмица-две се бяха похвалили колко много комуналните пестят пари на общината - ами доста ясно се вижда от къде и от какво пестят. Тука дори проблемът не е, че работели цигани. Тука си имаме от най-високо ниво инструкции да пестим от всичко. И не са виновни рабтниците. Просто сиромашки манталитет и вероятно сериозно отклноняване на средства.
11  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Русе , добро или лошо място за бизнес. -: януари 28, 2021, 07:42:42
Аз работя в този сектор. Като цяло да - според мен има потенциал в града за това, някъде след Пловдив и Варна, може Русе спокойно да е (то и сега до голяма степен е - "конкуренцията" ни е Бургас и Велико Търново). За да пишеш софтуер в крайна сметка не трябва много - работно място, читав интернет...и май това. Естествено когато започне да скалира това вече става по-различно, наличие на читави офис пространства, транспортна (летищна) свързаност - в Русе има все още достатъчно свободни офис площи в сграда клас А в бизнеспарка (докато примерно в Стара Загора и Търново няма), а летището в Букурещ е наблизо и това е огромен плюс. Другото важно (донякъде надценявано) е наличието на квалифицирани хора - което не работи точно така или по-скоро вече не работи точно така, нивото генерално е паднало доста и вече никой не разчита да намери за малко време кой знае колко знаещи и опитни хора - чат-пат такива които си сменят местоработата, но огромната част си се обучават, а част от тях нормално не става така или иначе. В Русе имаме предимство с МГ и университета, с което сме пред Бургас и да речем относително на сходно ниво с Търново. Като цяло потенциал очевидно има доста.

Сега за компаниите - в момента в Русе има няколко местни такива (плюс чужди, ама основани от русенци и опериращи в Русе). Част са продуктови, чуждо-русенските са предимно аутсорс. Те са предимно малки фирми, някои се разрастват. От софийските компании, комай големите са Мусала, Сирма и Ментормейт. В София не знам да има особено високо мнение за тях, Мусала и Сирма специално са известни с това че наемат млади и неопитни хора на които не плащат особено добре и са малко или много някаква начална спирка в развитието. Не съм имал щастието да работя в нито една от трите, но познавам хора които са го правили. Мусала и особено Сирма са доста свързани с държавни поръчки. Ментормейт са си 100% аутсорсинг, със заплащане около средното (и под него), нищо супер специално, тъй като имат екипи извън страната и работят по чужди проекти, според мен са половин идея по-добре от останалите две (като заплащане и като да има какво да се научи там - отново в русенския офис какво представляват - не знам). Но човек не трябва да си прави илюзии, при тях си е сокоизтисквачка, подходяща човек да натрупа опит и да свикне на порядките. От сходен калибър и идея е СкейлФокус, които няма да се учудя скоро да отворят офис в Русе след провала на бургаския им и след ковид издънката при тях - като цяло там е добре за млади хора хора да трупат опит, плащат относително добре, но след време човек започва да търси други неща, работата в аутсорсинг компания от гледна точка на програмист съм забелязал че се толерира до някъде 30-годишна възраст, след това хората осъзнават достатъчно добре какво се случва и гледат да скочат в продуктова компания (при някои от тях е патологично даже, но може би просто на мен ми изглежда странно - аз съм работил цял живот в продуктови компании).

Като изключим една шепа малки русенски продуктови фирмички (където апропо и плащат добре), слончето в магазина е faac - това е международна компания с международни клиенти, продуктова, с българския офис в Русе, вярно те се занимават с по-специфични неща (embedded програмиране). Там познавах хора които работеха преди много години (докато фирмата беше още американска) - плащаха изключително добре като за Русе, при много добри условия. Ето такива компании трябва повече да има в Русе, още 2-3 биха променили много нещата. Друга (неголяма) фирма за която знам в Русе беше свързана с некакви фитнес щуротии по щатско, изглеждаше като нещо забавно, а и предлагаха около и над средните софийски заплати, само че в Русе. Те се занимават с някакви php/модерни фронтенд фреймуъркове, за съжаление обаче не се занимавам с това и не ми е и интересно.

Като заключение да - вярвам че има мегдан и ще се развива, защото като цяло в София вече е много сложно. Вече доколко ще успее да се развие и дали ще успее Русе да се възползва от това по-добре от други градове не знам, има всички шансове, но това само по себе си не гарантира че ще стане.

Благодаря за подробното разяснение. А какво се е случило със СкейлФокус?
12  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Русе , добро или лошо място за бизнес. -: януари 27, 2021, 07:57:38
От около месец ми излизат реклами във  Фейсбук на Flat Rock Technology Bulgaria, която отваря офис в Русе и си търси разни developer-и. Това е поредна фирма от бранша, която се обръща към града. Дали няма да повлече сле дсебе си и други? И някой ако е по-запознат с развитието на целия сектор - има ли реално възможност за това в града? Дали се разчита като МусалаСофт на русенците в София да се върнат, или има достататъчно интерес и кадри, които от самия град да се включват в това? А дали последните няколко инициативи на StartupFactory и други подобни не дават вече резултат?
13  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града? -: януари 27, 2021, 07:49:21
По принцип, ако задълбаем кое колко е вредно, то най-добре за по-сигурно ще трябва да се скрием в бункер с барокамера. Обаче последният който ползваше постоянно такова съоръжение - Майкъл Джексън, взе че умря сравнително млад, щото пък имаше други обсесии.

Има и още нещо - големината на Русе не предполага перфектно уреден градски транспорт, а от друга страна някои разстояния не са никак малки. Всъщност не знам много градове с населението на Русе, които да имат кой знае колко ефективен градски транспорт. Обикновено население над 300 хил. позволява някакви по-интересни решения - скоростни трасета, скоростен модерен трамвай и т.н. Над 800-900 хил. и метро. При нас градският транспорт е обречен да бъде предимно средство за придвижване на по-непретенциозни групи като ученици и пенсионери, за които факторът време не е толкова решаващ, а и се движат до определени точки. При хората в активна възраст това не работи.

Глупости са това. Дори една Румъния в градове по 150-200 000 имат трамваи и интересни решения. Може да видиш Упсала в Швеция, само с автобуси, град око 170 000 души, Инсбрук е около 150 000 души и има и трамваи. При нас има голямо покритие на града от тролеи. Много пъти е говорено, че ако сега трябва да изграждаме нова мрежа - няма смисъл, но като я имаме - в нея има поне още 20 години смислен живот. Въпросът е, че при нас се опитват да направят градски транспорт с 30 тролея и горе-долу толкова автобуси, които на всичкото отгоре са и доста малки като капацитет. С това, целият градски транспорт е отбий номер.
Обаче ако имаме повече и нормални автобуси, ако знаеш, че може и през уийкенда да вземеш автобус, без да се налага да го чакаш повече време отколкото ще отнеме да стигнеш пеш, ако при 40 градуса навън, вътре не е 45, а 25 примерно, повярвай хората бързо ще се преориентират.
За да стане това, общината трябва да вкара много пари. Но ще ги спести от разширяване на инфраструктурата, от търсене на решения за паркиране и т.н. Разбира се, понеже нашите общини тия разходи не ги правят, реално няма да усетят разликата. Даже ще са на загуба, заради по-малкото коли, които ще се ползват и съответно - данъците за тях. Виж аргументите срещу новата транспортна схема, дето я измислиха унгарците - ми то много скъпо, ми то нямаме толкова подвижен състав. Ем с 2 автобуса няма как да покриваш Русе ефективно, сори.
В заключение, сегашната система удовлетворява прекрасно общините - не правим инввестиции, нови превозни средства само с пари от ЕС, нищо друго не се пипа, малко усилие, малко разходи и огромни приходи от колите. Поради което всички усилия са по-скоро привидни. Не само в Русе.
И стигаме до данъците. Данъците за старите коли трябва да се вдигат. Сори. Все пак има някакъв градски транспорт. Стига с това колко сме бедни, как няма за никого, как все не стигат парите и после претенции за нещо. Не става така. Кола Евро 4 струва 4-5000 лв., което не е непосилно. Колко по-евтина е поддръжката на 20+ годишна кола Евро 1 или 2? Абсурдно е просто.
14  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Магистрала Русе -: януари 27, 2021, 07:24:51
Ма то това не е тайна, пише си го и в самата обществена поръчка даже. Сега факт е, че за новия програмен период са сложили тунел под Шипка и АМ Русе-Търново като първи приоритети, но какво и как ще защитят наистина е въпрос, който виси. То май на ниво ЕК самата финансова рамка не е одобрена още. Реално обаче, ако не успеят да защият магистрала, която прави бърза връзка между две столици на държави в ЕС и между Букурещ и Истанбул, не знам какво може да се защити като проект, който представлява европейски интереси. Но е твърде възможно по тая поръчка да се бавят с отварянето на ценовите оферти няколко месеца дори, после ако има обжалвания или нещо подобно - докато се подсигури финансиране. В този смисъл нито избор, още по-малко строителство ще имаме скоро.
15  Всичко за Русе / Заведенията в Русе / Re:McDonalds или KFC? -: януари 18, 2021, 06:53:16
От една страна разбирам горчивия опит на Макдоналдс и КФЦ в Русе, от друга не може някакво градче като Търново да има печеливш макдоналдс, а град като Русе - не. Времената са други вече. Нито макдоналдс е толкова престижен, нито толкова скъп, нито в Русе нещата са толкова зле. Ама те си знаят уж. Видно е, че затвориха и на други места. Търновския също не го чака добра съдба като му секне транзитният трафик. Също и Бъргър Кинг, май и КФЦ. Може би сега с Хесбургер ще им светне. А е важно, защото говори за имидж в очите на някои хора, защото е важно за туристите, и защото просто не може да се повтаря до втръсване, че било толкова зле в Русе, че даже Макдоналдс фалирал и че бил единственият фалирал...
Страници: [1] 2 3 ... 29
Страницата е създадена за 0.111 секунди с 23 запитвания. (Pretty URLs adds 0.015s, 1q)

Google e прегледал тази страница март 31, 2021, 02:20:21