Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 83
1  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: октомври 05, 2021, 08:53:18
Точно халите и речна гара са пример за напредничава европейска урбанистична архитектура. Да не говорим каква е цената им за хора, които са ги виждали в пълната им прелест - функциониращи още - както са били замислени!
2  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Русенските улици -: януари 05, 2021, 06:38:54
Действително не съм го виждал. А на Жабешкото блато не съм ходил поне 60 години! На времето хората се пързаляха с кънки там.
А защо тогава на Славянска не е сложен? Този главен път е направо объркващ. Питам само - ей така! Не насериозно.
3  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Русенските улици -: януари 04, 2021, 11:58:14
В Германия под този неясен знак за главен път на същата носеща тръба щеше да има този допълнителен знак. Май няма такъв в България, въпреки че са подписали всички съглашения и би трябвало да го има. Не съм го виждал никъде из страната.
---
За момента не виждам знак за забранено влизане в половината пред къщата на Канети посока гарата. Непременно е нужен.
И с маркировката - всичко заспива.
---
В същност имало го Т13, ама защо не го слагат? Пестят тенеке за да се блъскат големите тенекета ли?
4  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Стари снимки на Русе -: декември 01, 2020, 08:33:04
Има, разбира се. Добре дошъл.
5  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: ноември 06, 2020, 11:08:25
Къщата на еврейския търговец (ъгъла между Добруджа и Отец Паисий) вече е изцяло реставрирана
Някой, ако обича, да влезе в двора да види дали са го оправили, че през май 2010 година изглеждаше така - снимките.
И това е само малкатата част на двора, защото той вдясно от кадъра отива на още толкова в дълбочина. Беше наблъскан с боклуци. Дворът в дълбочината е на къщата номер 8 (Ханчеви). Между двата двора няма ограда. Аз съм снимал от задната врата на Ханчеви, което е номер осем, а на еврейския търговец е номер десет.
Иначе дворът беше с умивалня и WC за прислугата като работи на двора - дясната врата умивалнята и WC - лявата. Истински water closet - някакъв чуждестранен фаянс и казанче, фунциониращо след толкова години. И никой не беше откраднал синджирчето.
Апропо чинията беше на френския прицип, а не на немския (като в България). Има голяма разлика. Ако някой иска, мога да поясня.
---
Решетките и малката пристройка вляво са нова работа. Във всеки случай решетките са слагани след 1989 година. Там имаше канцеларии на търговия на дребно - откъм Отец Паисий. Пристройката не знам от кога е, но до 1967 година я нямаше.
6  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Русе и чистотата -: ноември 02, 2020, 10:51:43
Нямам впечатления от в Русе, но както описвате ситуацията - вероятно е сходна с тази в София.
---
Мога само да ви покажа как това е решено в чужбина със снимка от нашия двор.
Контейнерите и кофите за био-отпадъци са заключени зад ограда и всяко семейство има ключ(-ове). Извозването на сметта е много скъпа услуга и никой не иска да плаща едно към гьотере - заради кръчмата Чифлика или заради някой друг. Плаща се толкова, колкото се ползва.
Аз в София за имота си, в който никой не живее, плащам скъпата смет на онзи с майбаха без да ползвам контейнерите му.
---
На снимката се виждат и контейнерите на отсрещния голям блок с 6 входа - също под ключ.
7  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: ноември 01, 2020, 06:03:08
Ортодоксе, с позволение, зае... пясъка. Никой не ти дири махнà! Ами кажи има ли табела, че в пясъка не трябва да влизат кучета? Че това е по-лошото.
8  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: ноември 01, 2020, 05:59:37
Защо го писах това, което ме "мъчи" и защо ме мъчи. Защото на времето в началото на 70-те имаше околовръстна ЖП линия в София и то с гари. Истински. Това бяха гари главно за доставка на стоки, въглища и строителни материали, с по една - две глухи линии за по 4-5 вагона за разтоварване. Най-често съм минавал покрай гара Перловец. А до през 30-те години са пътували и пътнически вагони по тях. Унищожиха я по всичките правила на играта. И то, разбира се, управници, които не бяха въобще от София.

А в другите страни по такива линии са възникнали градските железници - Берлин, Хамбург, та чак до Истанбул. В Истанбул се казва Хафиф-Метро: https://de.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul_Ula%C5%9F%C4%B1m#/media/Datei:Busy_Istanbul_Streets.jpg

http://stara-sofia.blogspot.com/2017/01/blog-post_17.html


Логиката през 70-те им беше, че прелезите щели да струват повече от железницата и че това било място, което щяло да се използва по-добре за строителство. (да набъкат клоаката София още повече!).
По същия начин сега ще доунищожат последния коловоз на крайбрежната ЖП линия в Русе. От също такива хора. Ябанджии.

9  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: ноември 01, 2020, 12:40:40
Браво! На снимка изглежда много добре.
---
Една друга идея ме "мъчи". Дали по ЖП линията не може да се пусне една градска железница от Западната промишлена зона до, да кажем, безмитната зона - с 5 - 6 спирки. Може да се обслужва с един подвижен състав. А при повече нужда от два. Или вече няма място за втора, паралелна, ЖП линия? В същност то ако е въобще разумно, инженерни решения винаги има. Така ще се оживи и кея(-т).
---
Колкото до "българското" разпръскване на пясъка - ето пак една чуждестранна снимка - от нашия двор. Където има деца и пясък, се разпръсква пясък. Какво друго! И защо не! А и какво толкова! Вятърът и дъждът ще го отнесат. Другата година ще сипят още един самосвал и готово. Макар че пясъкът като строителен материал в световен мащаб е с тенденция на голямо оскъпяване, около Русе по плитчините все още го има и Дунава го носи и донася.
10  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Стари снимки на Русе -: октомври 11, 2020, 06:43:42
Днес останах без работа и реших да попрочета някои неща от форума. Стигнах до едно място, където Victoria казва: "Напишете нещо повече за Лада Брашованова,винаги съм мислила,че носи тази фамилия по мъж,а тя била русенка.Тази жена също трябва да влезе в категория,известни личности."
Не знам дали на времето съм взел отношение, но сега ще го направя (пак).
1. Лада Брашованова е дъщеря на Стоян Брашованов. И е поначало известна личност, в случая известна личност с потекло от Русе.
2. Стоян Брашованов, бащата на г-жа Брашованова, е първи братовчед на дядо ми Антон Андреев, който по румънски документи (роден в Русе) е Andon Andreescu-Brașoveanu. Стоян също е роден в Русе. При идването в България след Освобождението прадядо ми Иван Андрееску-Брашовяну запазва само Андрееску/Андреев, а другият му брат Андрей, бащата на Стоян, запазва Брашовяну - Брашованов.
Това е предисторията.
На госпожа Лада Брашованова пратих един мейл със съобщението, че се намира на родовото ми дърво, т.е. сме роднини, макар и далечни. И че през 50-те години дядо ми беше в София да се види за последен път с баща ѝ, и че през всичките тези години преди това са се срещали периодично в София, и много са се обичали като братовчеди.
Колкото и да съм бил малък, помня колко посърнал се върна дядо ми от София.
Пак от дядо ми и след него от баба ми, от разговори, знам някои подробности за Стоян Брашованов - че бил първият ректор на Консерваторията, а и къде е следвал, с какво се е занимавал. Лада става и тя музикантка, съответно музикална критичка и преподавателка от най-висока класа. Това го знам вече от други източници.
Като изпратих мейла на г-жа Брашованова тя е била вече на около 80 години и сигурно не го е взела на сериозно. (а и кой знае какво си е помислила/те и времената бяха такива). А може да не е стигнал до нея, въпреки че тя имаше мейл адрес в някакъв друг русенски форум.
Андрееви и Брашованови (Andreescu-Brașoveanu) са от Русе, но дядовците им идват от Cîmpina или Câmpina по стария правопис (Къмпина), а още преди това са живяли в български квартал в Брашов - от там и Brașoveanu. Къмпина по това време е град по-развит от Букурещ. Там е първата петролна рафинерия, семейството притежава петролни извори. Затова и прадядо ми има ноу хау по улично газено осветление с gaz lampant и получава концесията на газеното осветление в Русе, която после става безпредметна, защото пускат електрическото. А и прадядо ми умира след това. Женил се е сравнително късно.
От дядо си знам, че ако някой се казва Брашованов - ни е роднина. Ако е Бръшванов или друго - не е. Ето извадка от родовото дърво - това, което пратих на г-жа Лада Брашованова.
Дървото е завършено 1930 година, но фактически 1959 година, тогава почина и дядо ми, като са били актуализирани само най-близките на дядо ми - ние, внуците. Тоест ако г-жа Лада Брашованова има деца и съпруг, те не са нанесени.
11  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: септември 13, 2020, 06:31:26
Дограмата и без това е оригинална и не се пипа. Само се изгаря старата боя, дървото се намазва с ленено масло и после се боядисва с четка от бояджия. И всичко става ново за още много години и то както е било замислено от архитекта преди сто и повече години. Още повече, че обковът на прозорците в Русе е като в Германия, защото е германски.
И така може да изкара и 300 години, че и повече. Даже не знам колко, но някаква граница няма, защото дървото като е защитено издържа много. И няма никаква причина да се заменя с безвкусица от пластмаса.
---
Снимката е от моята улица. Къщите са от времето преди ПСВ. Рамките на прозорците - също от тогава.
Самата снимка е от 2007 година.
---
На втората снимка сивата сграда е още в ремонт (2007), но апартаментите вече се продаваха - обявата виси от единия балкон. Оригинална дограма - 85 квадратни метра бяха 250.000 евро.
---
На третата снимка - Холандският квартал в моя град - също оригинална дограма. Къщите са строени през 18-и век.  От 1733 до 1742 г..
12  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Стари снимки на Русе -: септември 03, 2020, 02:35:20
dunav_rousse е сложил преди време една стара снимка на Лома. Снимката е много ценна, защото Лома в този си вид отдавна го няма.
Малко след този мост, пò към устието, на десния бряг, беше стоянката за лодки, където баща ми връзваше лодката. Водата трябва да е била все пак много чиста, защото веднъж отивайки на лодката, в лодката имаше един голям рак. Трябва да съм бил на 5 години. А раците, както е известно, в мръсна вода не се въдят. Водата е била в същност нечиста само органолептично, кална от тинята на почвата. Иначе биологично явно е била чиста.
---
Наскоро имахме гости - момче и момиче от България, които дойдоха тук да сключат брак град заради замъците и парковете в нашия град - за сватбени снимки! И го сключиха.
Момичето е свързано с Русе. Баба и е била директорка на училище Любен Каравелов, а майка и е завършила руската гимназия. Другата и баба е оперетната певица Лиляна К-ошлукова.
Защо го разправям това.
Попитах я къде е живяла. На Мидия-Енос в единия от двата блока до Винпрома, преди Охлюва. А аз ги знам добре, защото вуйчо ми беше купил един апартамент в тоя на булеварда и там живееше известно време баба ми по майка след като напусна Добруджа. И като се заговорихме, Л-иляна казва - ходехме да се къпем в Лома с децата. Аз що не паднах! В тая тиня! Но ми се издигна много в очите! И си спомни всичко за Лома с радост.
---
И на друго място съм писал. Като се отиваше с лодка нагоре, към остров Матей и съотв. Люляка, първо се минаваше покрай стената на лимана и след това покрай устието на Лома. След това по брега започваха едни храсталаци, после върби и пак храсталаци. Там съм виждал пеликанка с едно или две пеликанчета - бил съм на 4-5 години.
13  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 05:33:24
Ще се радвам да съм в грешка с никому ненужните си предсказания! Ще съм щастлив да го видя като стане.
И .... дано съм жив дотогава!
14  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 11:21:30
Колкото до инвестора, аз съм подчертал достатъчно ясно, че като ще си бърка в джоба - ще трябва и да изчислява билетите така, че да не е на загуба. На загуба може да е само държавата/местната власт в името на нещо.
В Берлин и околности къпалните, плажовете и въобще летните съоръжения струват 3,50 € вход. Което ме навежда на мисълта, че в левове би било най-малко 3,50 лева. Как да искаш 3,50 лева и то от човек, който първо не знае да плува и второ го е страх от вода. Защото ако във форума има 10 - 20.... 50....100 души, които знаят да плуват, то майките им бащите им и близките им роднини не знаят. Или с големи изключения. Та, няма как да вземеш 3,50 от човек, който няма никакъв интерес да се потапя в Дунава.
Заплахата да не се стигне до реализация на подобен проект съм я подчертал също ясно.
Колко по-лесно е да наемеш някоя мръхла за 500 лева да прави коктейли и да имаш веднага възръщаемост на капитала, отколкото да се грижиш за водното битие и възпитание на хората.
Затова подобен проект не го виждам реализиран никога.
Освен по инициатива на местната управа. Което пък е от умрял писмо.
15  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 11:16:05
В адекватно третираната влизат понякога потни хора, с гъбички между пръстите на краката, с трихомони във влагалищата, с дерматофитии, с доста разпространения хуманен папилома вирус и пр. и пр., а някои и уринират във водата, което все пак не е най-лошото. Най-лошото е, че във водата има хлор.
В Дунава на територията на града, над града, не се вливат отходни води, а докато стигне водата до Русе, вече е естествено пречистена. Единствената опасност идва от технологични замърсявания - от някое предприятие в Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия или Румъния. Нарочно изброявам всичките, дано не съм изтървал някоя. Но индустриалните замърсявания се съобщават своевременно и човек може да спре да ходи на Дунава.
Освен това човек би имал и избор според вижданията си - дали в басейн, дали в Дунава. Излишно е да казвам, че  бих предпочел Дунава.
От бебе, някъде двегодишен имам снимка пред баничките, до 19 годишен съм ходил на Дунава и нищо не ми е станало, но на басейна в парка не ме пускаха. Тогава басейнът беше само един.
Страници: [1] 2 3 ... 83
Страницата е създадена за 0.059 секунди с 22 запитвания. (Pretty URLs adds 0.006s, 1q)

Google e прегледал тази страница октомври 30, 2021, 08:12:07