Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 82
1  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Стари снимки на Русе -: октомври 11, 2020, 06:43:42
Днес останах без работа и реших да попрочета някои неща от форума. Стигнах до едно място, където Victoria казва: "Напишете нещо повече за Лада Брашованова,винаги съм мислила,че носи тази фамилия по мъж,а тя била русенка.Тази жена също трябва да влезе в категория,известни личности."
Не знам дали на времето съм взел отношение, но сега ще го направя (пак).
1. Лада Брашованова е дъщеря на Стоян Брашованов. И е поначало известна личност, в случая известна личност с потекло от Русе.
2. Стоян Брашованов, бащата на г-жа Брашованова, е първи братовчед на дядо ми Антон Андреев, който по румънски документи (роден в Русе) е Andon Andreescu-Brașoveanu. Стоян също е роден в Русе. При идването в България след Освобождението прадядо ми Иван Андрееску-Брашовяну запазва само Андрееску/Андреев, а другият му брат Андрей, бащата на Стоян, запазва Брашовяну - Брашованов.
Това е предисторията.
На госпожа Лада Брашованова пратих един мейл със съобщението, че се намира на родовото ми дърво, т.е. сме роднини, макар и далечни. И че през 50-те години дядо ми беше в София да се види за последен път с баща ѝ, и че през всичките тези години преди това са се срещали периодично в София, и много са се обичали като братовчеди.
Колкото и да съм бил малък, помня колко посърнал се върна дядо ми от София.
Пак от дядо ми и след него от баба ми, от разговори, знам някои подробности за Стоян Брашованов - че бил първият ректор на Консерваторията, а и къде е следвал, с какво се е занимавал. Лада става и тя музикантка, съответно музикална критичка и преподавателка от най-висока класа. Това го знам вече от други източници.
Като изпратих мейла на г-жа Брашованова тя е била вече на около 80 години и сигурно не го е взела на сериозно. (а и кой знае какво си е помислила/те и времената бяха такива). А може да не е стигнал до нея, въпреки че тя имаше мейл адрес в някакъв друг русенски форум.
Андрееви и Брашованови (Andreescu-Brașoveanu) са от Русе, но дядовците им идват от Cîmpina или Câmpina по стария правопис (Къмпина), а още преди това са живяли в български квартал в Брашов - от там и Brașoveanu. Къмпина по това време е град по-развит от Букурещ. Там е първата петролна рафинерия, семейството притежава петролни извори. Затова и прадядо ми има ноу хау по улично газено осветление с gaz lampant и получава концесията на газеното осветление в Русе, която после става безпредметна, защото пускат електрическото. А и прадядо ми умира след това. Женил се е сравнително късно.
От дядо си знам, че ако някой се казва Брашованов - ни е роднина. Ако е Бръшванов или друго - не е. Ето извадка от родовото дърво - това, което пратих на г-жа Лада Брашованова.
Дървото е завършено 1930 година, но фактически 1959 година, тогава почина и дядо ми, като са били актуализирани само най-близките на дядо ми - ние, внуците. Тоест ако г-жа Лада Брашованова има деца и съпруг, те не са нанесени.
2  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: септември 13, 2020, 06:31:26
Дограмата и без това е оригинална и не се пипа. Само се изгаря старата боя, дървото се намазва с ленено масло и после се боядисва с четка от бояджия. И всичко става ново за още много години и то както е било замислено от архитекта преди сто и повече години. Още повече, че обковът на прозорците в Русе е като в Германия, защото е германски.
И така може да изкара и 300 години, че и повече. Даже не знам колко, но някаква граница няма, защото дървото като е защитено издържа много. И няма никаква причина да се заменя с безвкусица от пластмаса.
---
Снимката е от моята улица. Къщите са от времето преди ПСВ. Рамките на прозорците - също от тогава.
Самата снимка е от 2007 година.
---
На втората снимка сивата сграда е още в ремонт (2007), но апартаментите вече се продаваха - обявата виси от единия балкон. Оригинална дограма - 85 квадратни метра бяха 250.000 евро.
---
На третата снимка - Холандският квартал в моя град - също оригинална дограма. Къщите са строени през 18-и век.  От 1733 до 1742 г..
3  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Стари снимки на Русе -: септември 03, 2020, 02:35:20
dunav_rousse е сложил преди време една стара снимка на Лома. Снимката е много ценна, защото Лома в този си вид отдавна го няма.
Малко след този мост, пò към устието, на десния бряг, беше стоянката за лодки, където баща ми връзваше лодката. Водата трябва да е била все пак много чиста, защото веднъж отивайки на лодката, в лодката имаше един голям рак. Трябва да съм бил на 5 години. А раците, както е известно, в мръсна вода не се въдят. Водата е била в същност нечиста само органолептично, кална от тинята на почвата. Иначе биологично явно е била чиста.
---
Наскоро имахме гости - момче и момиче от България, които дойдоха тук да сключат брак град заради замъците и парковете в нашия град - за сватбени снимки! И го сключиха.
Момичето е свързано с Русе. Баба и е била директорка на училище Любен Каравелов, а майка и е завършила руската гимназия. Другата и баба е оперетната певица Лиляна К-ошлукова.
Защо го разправям това.
Попитах я къде е живяла. На Мидия-Енос в единия от двата блока до Винпрома, преди Охлюва. А аз ги знам добре, защото вуйчо ми беше купил един апартамент в тоя на булеварда и там живееше известно време баба ми по майка след като напусна Добруджа. И като се заговорихме, Л-иляна казва - ходехме да се къпем в Лома с децата. Аз що не паднах! В тая тиня! Но ми се издигна много в очите! И си спомни всичко за Лома с радост.
---
И на друго място съм писал. Като се отиваше с лодка нагоре, към остров Матей и съотв. Люляка, първо се минаваше покрай стената на лимана и след това покрай устието на Лома. След това по брега започваха едни храсталаци, после върби и пак храсталаци. Там съм виждал пеликанка с едно или две пеликанчета - бил съм на 4-5 години.
4  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 05:33:24
Ще се радвам да съм в грешка с никому ненужните си предсказания! Ще съм щастлив да го видя като стане.
И .... дано съм жив дотогава!
5  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 11:21:30
Колкото до инвестора, аз съм подчертал достатъчно ясно, че като ще си бърка в джоба - ще трябва и да изчислява билетите така, че да не е на загуба. На загуба може да е само държавата/местната власт в името на нещо.
В Берлин и околности къпалните, плажовете и въобще летните съоръжения струват 3,50 € вход. Което ме навежда на мисълта, че в левове би било най-малко 3,50 лева. Как да искаш 3,50 лева и то от човек, който първо не знае да плува и второ го е страх от вода. Защото ако във форума има 10 - 20.... 50....100 души, които знаят да плуват, то майките им бащите им и близките им роднини не знаят. Или с големи изключения. Та, няма как да вземеш 3,50 от човек, който няма никакъв интерес да се потапя в Дунава.
Заплахата да не се стигне до реализация на подобен проект съм я подчертал също ясно.
Колко по-лесно е да наемеш някоя мръхла за 500 лева да прави коктейли и да имаш веднага възръщаемост на капитала, отколкото да се грижиш за водното битие и възпитание на хората.
Затова подобен проект не го виждам реализиран никога.
Освен по инициатива на местната управа. Което пък е от умрял писмо.
6  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 11:16:05
В адекватно третираната влизат понякога потни хора, с гъбички между пръстите на краката, с трихомони във влагалищата, с дерматофитии, с доста разпространения хуманен папилома вирус и пр. и пр., а някои и уринират във водата, което все пак не е най-лошото. Най-лошото е, че във водата има хлор.
В Дунава на територията на града, над града, не се вливат отходни води, а докато стигне водата до Русе, вече е естествено пречистена. Единствената опасност идва от технологични замърсявания - от някое предприятие в Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия или Румъния. Нарочно изброявам всичките, дано не съм изтървал някоя. Но индустриалните замърсявания се съобщават своевременно и човек може да спре да ходи на Дунава.
Освен това човек би имал и избор според вижданията си - дали в басейн, дали в Дунава. Излишно е да казвам, че  бих предпочел Дунава.
От бебе, някъде двегодишен имам снимка пред баничките, до 19 годишен съм ходил на Дунава и нищо не ми е станало, но на басейна в парка не ме пускаха. Тогава басейнът беше само един.
7  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 10:33:35
Да не забравяме конкуренцията ли? Че нали основата на капитализма е конкуренцията! Ще го торпедират ли, какво? Взе да ни е страх от конкуренцията ли? Таман няма да надуват цените, точно защото има конкуренция.
Освен това един плаващ басейн е несравнимо по-чист и по-безопасен в здравно отношение от който и да е друг басейн с нетечаща вода.
8  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 10:29:07
По време на инцидента мен вече ме нямаше в Русе. Имах братовчед, който пътуваше кърмчия на катамараните по Дунава и той ми каза някои неща, но го писаха и във вестниците. Тоест братовчед ми ми каза, че е бил пиян украинец от Рени, а във вестника писаха само, че е имало сблъскване.
Аз за последен път бях на плаващия басейн 1968 година, може би две или три години след това е бил инцидентът.
Мержелее ми се нещо - 1971 година.
9  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 10:06:22
Първите "банички" са били направени в Париж на Сена през 1766 година. След това през 1777 има такива на река Рейн в Манхайм. След тоето в 19-и век стават масови по реките на Германия.
Ето тук един линк - на него има снимка. Така приблизително изглеждаха русенските банички на Кара Капитана, единствено дето бяха с две отделения - мъжки и женски:
https://www.echo-online.de/lokales/kreis-gross-gerau/stockstadt/schwimmende-schwimmbader_19102646
Снимката е от 20-те години от град Щокщадт на Рейн.
---
А тук съвсем лека и евтина съвременна конструкция на плаващ басейн:
https://www.dockmarine-europe.com/de/catalog/c37~schwimmende-badebecken
---
Атракции в Берлин и Виена, при което атракцията не е мадамата, а плаващият басейн.
https://rp-online.de/leben/reisen/europas-schwimmende-pools_aid-13212097
---
И още един плаващ басен в центъра на Виена на Франц-Йозеф кей.
https://rp-online.de/leben/reisen/news/wien-dieser-pool-schwimmt-am-franz-josef-kai_bid-13212087

Тук само снимки без текст, главно от Берлин:
https://www.google.com/search?q=badeschiff+spree&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=xRsxTc79xQD-qM%252CNmqqoSsMkfgnPM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kTc7PIwdksH7qP43aya5PUYMUYNEw&sa=X&ved=2ahUKEwiI3Y3toq7rAhWNzKQKHRpnBXIQ9QEwCHoECAkQKg&biw=1707&bih=791#imgrc=zgDMTpqqimkTjM

Стига толкова
10  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 09:50:37
Да си продължа мисълта. Съдбата на плаващия басейн беше такава: Един пиян украински капитан го блъсна с влекача си и така го деформира, че повече от него басейн не ставаше.
Да попитам аз - този украински капитан нямаше ли за кораба си застраховка гражданска отговорност за плаване по международни водни пътища? Защото ГО не е измислена 1989 година, а 130 години преди това!
Защо българските власти не се погрижиха с парите от ГО - да се поправи/направи друг плаващ басейн, та пак да благодарим на Партията (с голямото П). А така благодаростите някак си увисват във въздуха. Явно партията се е самоизчеткала с доброволния труд на хората от корабната и материалите, платени от народа. И после благодарим, ти партио. А за какво именно?
11  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 22, 2020, 09:37:08
Единственият начин да се "ползва" Дунава е чрез плаващ басейн. Такива има във Виена, баш в центъра - два. Освен че във Виена имат ръкав на Дунава почти без течение - за къпане и воден спорт. Такива плаващи или стационарни/наколни басейни има на много места по швейцарските езера, в Унгария на река Тиса (на понтони) и вероятно на много други места.
Единственият проблем е, че няма кой да го направи, защото ще трябва да се бръкне, а няма да има (бърза, на каквато сме свикнали напоследък) възвръщаемост.

На времето през 60-те работници от корабостроителницата направиха плаващия басейн с доброволен, незаплатен труд, като работиха събота и неделя, а материалите ги даде самата корабостроителница, плати ги държавата, тоест пак народът.

Сега, ако някой реши, ще трябва да се бръкне в собствения джоб и накрая входният билет ще трябва да е най-малко 2-3 лева, ако не и 5, което пък ще рече, че ще трябва да е субвенционирано/дотирано от държавата или общината, което пък изобщо не виждам как ще стане. На времето струваше 20 стотинки, което беше вече сума!

Колко по лесно е да направиш плаващ ресторант/бар и да продаваш мохито с мухлясала мента (такава ми сервираха - там до пристана на круизните кораби)!
Дано да греша! Все някакво решение трябва да има, защото това е единственият начин сегашните русенци, иначе естествено хидрофобни, да се сприятелят с Дунава, първо чрез децата си.
12  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: август 15, 2020, 10:14:22
Не е само руското. И еврейското не би трябвало да е пипнато, защото на евреите гробът им е вечен дом. Така е и на мюсюлманите. Само на българите можеш да им изхвърлиш кокалите на боклука и никой да не каже нищо.
13  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: юли 28, 2020, 08:48:22
Тези двете снимки ми ги изпрати преди много години една госпожа от Русе, мисля архитектка. Не помня вече как се казваше. Ако си ги познае, нека се обади във форума.
Снимките са безфокусни и са снимани наникъде, но са от много малкото снимки на тази църва. Напр. фотокартичките се е запазила в целия Божи свят една единствена. Вижте ги тези. Дори и да съм ги слагал вече тука!
---
Жалко! А банята нека си я гледат тия, комуто е мила. То не е и баня, ами синагога. И от какъв зор? Че и с кръст!
14  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: юли 27, 2020, 12:17:51
Аз така и не разбрах защо беше въобще съборена църквата.
През 1964 бях на бригада в гробищата там. Чупехме надгробните камъни с бойни чукове, а момичетата с едни малки, заоблени чукчета ги дочупваха. Писал съм във форума.
Църквата не пречеше на никого.
Но явно е пречела.
Сега на другото място Всѣх Свѣтих на мен ми е чужда. Просто църква.
----
Другите религии: еврейската и мюсюлманската не позволяват местене, а да не говорим за унищожаване на гробища. Явно и съветската религия не го разрешава, защото и съветските гробове не бяха пипнати. Само българските се разрушиха. Надгробията. Иначе умрелите са си отдолу.
15  Общ Форум / Река "Дунав" / Danube River / Re:Снимки по река Дунав -: юли 27, 2020, 12:10:37
Каква красота и спокойствие! Чудесна снимка!
Страници: [1] 2 3 ... 82
Страницата е създадена за 0.107 секунди с 23 запитвания. (Pretty URLs adds 0.019s, 1q)

Google e прегледал тази страница септември 25, 2020, 10:10:18