Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 80
1  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: септември 24, 2019, 09:07:38
Не е ли по-.добре, ако е възможно, постингите да бъдат преместени от тази тема другаде, че на моменти не са въобще по темата и някой може да се възмути с право.
2  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: септември 23, 2019, 05:34:16
Аз започнах първи клас там през 1956 година. Първата година си мина по старите канони. Учителките колкото и да се напреварваха коя да е по-"прогресивна" си бяха учили учителския "занаят" преди 09.09.1944 и си владееха професията сериозно.
---
Учебната 1957/58, във втори клас, въведоха учебната година да започва на 1. септември като в СССР, но се оказа, че е много горещо за нашите географски ширини и бързо го премахнаха само на следвщата година. Друго "нововъведение" тогава, 1957/58, беше да се пише само с лилаво мастило, пак като в СССР. Това нововъведение повлече след себе си невероятна мастилена вакханалия измежду ученическия народ от долните класове поради наливания на лилаво мастило в преливащи досега сини мастилници (макар и някои от неизливаемите - имаше и такива) и лилавата идея беше изоставена само на следващата година.
Другото, пак същата година, беше като се вдига ръка да не е с два пръста и с протегната напред ръка - моля, другарко (че било фашистко),  ами с изправено тяло, с дясната ръка под прав ъгъл към чина и то с цяла длан, като лявата ръка е под лакътя на дясната. Имаше една съветска картина, сигуро сте я виждали - как една пионерка с оранжева връзка вдига ръка. Ей така, значи.
Върхът на всичко беше, че същата година 1957/58 традиционната шестобална система беше заменена със системата на оценяване на СССР - петобална. Задържа се само една година също. Седни си - отличен пет.
3  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: септември 23, 2019, 05:10:58
Сега един спомен, който няма връзка с настилката на средния двор, но от тротоара около гимназията бях подсетен за срещата с един особен и особено приятен човек.
---
Веднъж в Германия идва една делегация от София. Няколко българи-специалисти от някакъв институт, каквито в София имаше с лопата да ги ринеш. Единият от специалистите с докторска титла, инженер. Минава официалната програма и започват частните приказки. Кой от къде е е първият въпрос. Оказва се, че същият е от Русе. Ха! И аз от Русе. Къде си живял? Ами на Добруджа, в кое училище си ходил? Ами в Благоев. А да си брулил нашата кайсия? Коя кайсия? Тая в двора на аптеката ли? Ами да! Брулил съм я.
---
Оказва се, че господинът е живял над аптеката с двора непосредствено до гимназията и ние сме му обрулвали кайсията всяка година много преди да узреят кайсиите и да нападат по въпросните плочки на тротоара - по които се отива към стола.
---
На времето имаше стол в мазата, входът беше отдясно на гимназията като се гледа срещу нея.
Темата не е нито за кайсията, нито за стола, но щом съм го почнал, ще го свърша. Столът беше доста голям по пространство, защото и мазата е голяма. Не знам сега има ли въобще стол някъде по училищата.
Въпросният господин се казваше, по спомен, Иван. Фамилното не го помня вече. И ако се случи да прочете този текст, може да напише нещо. Дано е жив и здрав, защото сега би трябвало да е на около 74 - 75 години. Къщата с аптеката беше тяхна. Имаха и куче, голямо, но безобидно. Беше много приятна среща. Дълго време пазих визитната му картичка. А може и някой да го познава. Нека се обади.
4  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: септември 23, 2019, 04:37:12
Забравил съм утринната гимнастика в средния двор!! В същност единствената полезна управлявана съвместна дейност на това място.
А за тротоарите - да. И те бяха с такива плочки.
5  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: септември 23, 2019, 12:36:29
Жалко за плочките. И те бяха русенско производство. Много хубав бледо-бежов цвят. Бяха с улейчета и не се събираше вода. В средния двор, така му казвахме, нямаше локви. По мое време всичко беше непипнато, а колко време беше минало откак са били положени плочките - също от българи. От страната на кабинетите беше започнало леко да пропада, но тогава беше поправимо. Явно е било много запуснато.
И кой знае кой и за къде си е харесал плочките! Както преди години като правих основен ремонт на апартамента в София и ми сложиха друга настилка, някой прибра дъбовия паркет - таман добре изсъхнал. Ще да си го е подредил при него. Три големи стаи - тука цял двор.

На двора нямаше естрада. Нея я построиха около 1959 година - за да говори директорката от нея сутрин и дружинната ръководителка да командва строя. Тоест с главатарски цели.
В средния двор никога не се е играло баскетбол (в час) по мое време. Учил съм там точно 6 години. От първи до пети и в седми клас. Съответно първите 4 в Базовото училище, с директорка другарката Савова. След това Благоев с директорка др. Крумова, която живееше точно зад училището. И 7-и клас учих пак там, но в у-ще Георги Кирков.
В средния двор не сме имали никога физическо, спорт, защото много кънтеше. а и не даваха да се играе или рита топка заради прозорците.
Учителите по спорт бяха в Благоев др. Дапков, а в Г. Кирков др. Мартинова.
Волейбол, баскетбол и народна топка се играеше в задния двор, а на голямата му част с пистата - беше леката атлетика. Зимата - в салона.
6  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Русенските улици -: февруари 04, 2019, 04:07:40
То целият тротоар, както се вижда, е бил направен пет за четири и щял е да се развали така или иначе.
7  Общ Форум / Празници / Holidays / Re:Весела Коледа! -: декември 28, 2018, 05:03:49
... и честита Новата 2019 година. Много здраве и успех!!
8  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Русе някога и сега -: ноември 27, 2018, 10:18:34
Закъсняла забележка относно постинга на Йовчо: « Отговор #209 -: май 29, 2009, 05:15:09 »
Там се вижда надпис Книжарница Балкан. Аз помня в ранните си детски години, че в тази сграда имаше пивница, даже не кръчма, ами пивница. Посетителите стояха прави и консумираха напитките си. И друг път съм писал как изглеждаше вътре и какви бяха обноските с прекалилите с пиенето. Сега искам само да добавя, че тази пивница се казваше Балкан, а като направиха закусвалня Балкан под хотел Доростол (Москва), просто"преместиха" името.
Мъча се да се сетя как се казваше после. И ми идва спомен, че се казваше "Сибир".
9  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Русе някога и сега -: ноември 27, 2018, 09:48:10
Отговарям на един постинг на rusev_ivo от « Отговор #95 -: април 03, 2009, 08:10:49 » - тогава не съм го видял.
Последната снимка не е в Русе, а в София. Това е бившият хотел на БНА. Сега сградата е на министерството на транспорта. Намира се на улица. Дякон Игнатий - до Народния театър. Срещу бившата на това място, сега изгоряла отдавна, градска библиотека. На нейно място построиха фамозен хотел. Тоест срещу въпросния хотел.
10  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Бъдещето на кръговото? -: септември 04, 2018, 11:45:35
Май беше в Макао - преди десетина години някакви германски идиоти бяха изписали с графити една кола. Бяха ги хванали и осъдили на по ... 15 пръчки. Голям шум се вдигна - консули, посланици, сакън, как ще биете децата. Те са деца (между 16 и 18 години). Хеле освободиха ги.
Затова цяла Германия е изписана - всички тунели, мостове, нови сгради, че сега започнаха и друго да правят: Отиват 10 - 15 души със спрейовете на някоя по-забутана гара и чакат да дойде влак. Като спре влакът един влиза и дърпа внезапната спирачка и всички започват бързо опръскване. Ако някой се възпротиви и им викне през прозореца - пръскат му пиперен спрей в очите. Тия са маскирани и всички ги е страх от тях.
Та така, малка екскурзия в света на високата култура, която явно не е отминала и България. Тоест идиоти има навсякъде.
А това е bombing - в Берлин: https://www.youtube.com/watch?v=g6IYk91AEE0
https://www.youtube.com/watch?v=Upq4Z8BgK0A
11  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Промени в Парка на младежта -: август 19, 2018, 11:21:15
Дунавски кът беше градински ресторант. Понятието е австрийско, от немски Gartenrestaurant. Има ги и в Германия, разбира се, но в България са дошли по Дунава от Австро-Унгария.
https://results.searchlock.com/search/?tbm=isch&q=gartenrestaurant%20wien&sr=sb-serp&tsrc=g&chnm=2798d53d-a41e-4543-b29c-1f6cd8bfd784
https://l7.alamy.com/zooms/173452d81af649caab4c9f6936e410a6/people-sitting-in-the-beer-garden-of-the-schweizerhaus-prater-vienna-aknban.jp
Дунвски Кът беше точно такъв ресторант. Градински, летен, но с всичко, което предлагат и другите ресторанти. То и без това не беше много различно като асортимент: шишчета, кебапчета, кюфтета, гарнитура... Като в гарнитурата винаги имаше ситно нарязан лук! И разбира се имаше бира, вина и ракии. И музика с дансинг.
На Дунавски Кът се ходеше по празниците - 1-ви май, 9-и септември... , по времето на търлъта, въобще когато беше по-топло. Най-често като се срещнат две семейства с децата - хайде да отидем... А то по празниците вечер хората излизаха навън и нямаше как да не се срещнат някои с някои.
----
Типични градински ресторанти бяха:
Дунавски кът - на кея, до моста на въздишките, на мястото на регионалния изчислителен център (до към 1964-1965 година)
Ресторантът на гърба на градината, сега там е "съвета".
Във Военния клуб, зад сцената на летния театър.
в Двора на Руския клуб, сградата на Българо-Съветското дружество, площад Елиас Канети - сградата на която е табелата. Ресторантът беше с отделен вход, вдясно от Руския клуб (също ресторант и то не лош).
В двора на Старата Круша, което беше ресторант с павилиони в един голям двор.
Особеното беше, че тези ресторанти имаха дървени огради, зелени на цвят, тип "ножица" и сгъваеми столове и маси.
Това са ресторантите в които съм ходил аз, сигурно ще се сетя за още.
12  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Русе някога и сега -: август 07, 2018, 11:10:41
Ъгловата къща на Добруджа се води на Славянска 22, до нея тази с червено-бялата реклама я строиха в началото на 60-те. На нейно място беше големият двор на Петрови/Чукилеви, в който си слагаха сандъците от медикаменти тия от Аптечно Управление, чиито вход за камиони и каруци беше голямата врата, а самото аптечно управление имаше вход откъм главната.
А тия сандъци бяха много интересни за нас - за всякакви скокове отвисоко, за криене в тях, въобще всякакви игри. На моменти там имаше по цели планини от сандъци най-различни размери.
Другото интересно там бяха двете черници от двете страни на вратата към двора на Петрови/Чукилеви. Ние постоянно висяхме особено по едната черница. Другата беше бяла и по-водна. Едната беше червена и вкусна, но пък ние не оставяхме да узрее нещо! Точно под нея се падаше бариерата.
13  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Русе някога и сега -: август 07, 2018, 10:43:17
Не си спомням даже да съм ги виждал тия камъни, затова и не знам точно къде са.
Бариерите бяха две. Едната беше в самото начало на Добруджа - точно на ръба на първата сграда, продължение на ръба. Другата беше на номер 10.
И двете бариери сочеха към страната с четните номера.
Тогава на мястото на магазина (Русе ли беше) имаше градинка и точно на ръба на първата сграда беше бариерата, като на същото място имаше и караулна будка за закачане на гъбините през зимата, както и телефонът за извикване на караулното се намираше там. А къде беше караулното съм писал не веднъж. На номер 10, отдясно на входа на къщата. Бяха две помещения - едно след друго. Караулът се състоеше от трима войника и началник на караула, войник с някаква нашивка или две нашивки.
Часовият беше един само и проверяваше идващите откъм центъра - зиме след 21 часа и лете след 22.
От другата страна, откъм пожарната/гимназията я е идвал някой, я не, макар че си спомням да сме се прибирали от някъде с баща ми и не помня там някой да ни е спирал. Спираха откъм Славянска. То и кой да дойде: на номер 10 живееха трите семейства, на номер 8 Евлоги и Косьо Ханчеви с баща им+дядо (ботушар) и баба, на 6 Грозеви (обущар), на 4 живеехме ние, на 2 живееха Чукилеви и Петрови, Петрови имаха един син - Явор Петров, който беше по-голям - някъде 1942 - 43 раждан.
А аз съм, така да се каже, роден на №4, макар че в действителност съм роден в родилния дом до кино Ангел Кънчев или така се казваше булевардът към гарата. И съм живял на Добруджа 4 до 1967 година, както и като войник съм си идвал. След това вече не. Така че първите ми 18 години са минали там.  
---
Даже в Гугъл се виждат двата камъка. Някаква маркировка са. На същата снимка бариерата беше там, където е човекът с късите панталони.
На едната снимка е родилният дом, сега на Николаевска.
На другата се виждат двата камъка и съм маркирал мястото на бариерата.
14  Всичко за Русе / Фотонаследство / Re:Русе някога и сега -: юли 01, 2018, 07:21:28
Областната дирекция на МВР се намира на територията на борсата. Зеленчукова борса. Не знам до кога е било действително борса, но до края на 50-те години и началото на 60-те там постоянно влизаха и излизаха камиони със зеленчуци. Самият площад беше доста неорганизиран и труден, погледнато откъм днешните правила за улично движение. Изхождам от това, че днешното кръгово е било част от площада. Може, обаче, да греша.
Там правиха два или три пъти "Търлъ". Между улица Оборище и площад Оборище имаше едно голямо празно място, което в същност може да е било и самият площад Оборище. А накрая на Скобелев и площада имаше едни бараки, в които правеха закуски (фурна, но само за закуски, мекици, милинки и пр.) Имаше и една-две едноетажни гради-магазини. Единият за платове. Който на времето е бил на търговеца Ардити. Писал съм другаде за тия хора. Всичко това до 1960 - 1962 година. След това започнаха да застрояват празното място с блокове.
15  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: юли 01, 2018, 07:05:30
Преди две седмици бях в Русе, но поради много напрегната програма, макар и да бях цели 4 дена, не можах даже да мина през улица Добруджа.
Няколко думи за къщата на ъгъла Добруджа/Отец Паисий. Там живееха три семейства. Забравил съм вече фамилиите. Едното беше на един дунавски капитан. Висок, строен, слаб, сключени вежди. Не съм му чул гласа нито веднъж. Жена му беше хърватка. Имаха три деца. Най-голямата Елена (1948), по-малкият Росен (1952) и най-малката Ани. Изключително възпитани деца бяха. Не знам какво е станало с тях. Росен беше интелигентно дете, но имаше някакъв дефект в говора и ходеше на училище в Петър Берон.
В същата къща живееше една моя съученичка Красимира - тая която роди близнаци на над 60 години.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/62-godishna-rusenka-rodi-bliznaci-527110
Бяха градско семейство, въобще цялата къща беше обитавана от градски хора. Имаше още едно семейство с едно дете - Тошко (1951) - с винаги елегантно облечени майка и баща. Също стари русчуклии, живеещи там от как свят светува.
Откъм улицата, вдясно от входа на къщата, до към 1959 година беше караулното помещение на войниците, които пазеха санитарните складове. Целият комплекс от другата страна на улицата - до ресторант Чифлика - бяха военни санитарни складове. Улица Добруджа в 21.00 беше с бариери от двете страни, а лятото от 22.00 ч. И като се случеше някой новобранец да не знае хората от улицата, се стигаше до разправии вечер. Тогава долетяваше на един германски мотор, БМВ от войната, един старшина, който беше останал на служба от царската армия. Също интересна личност. Осанка, поведение... Имаше прекрасна дъщеря, на име Олга (1949 или 1950), естествено руса и действително много хубава. Като завърши гимназия тя започна да работи в щаба в пети полк (тогава ВБШСИ) и като тръгнеше за тоалетната през плаца, на войниците им идваха разни мисли. Семейството живееше някъде на Рила. Ако някой познава изброените хора - може да пише тука какво е станало с тях.

Санитарните складове после бяха преместени зад товарната гара в Здравец. Самият аз съм давал неведнъж наряд там.
Страници: [1] 2 3 ... 80
Страницата е създадена за 0.101 секунди с 23 запитвания. (Pretty URLs adds 0.011s, 1q)

Google e прегледал тази страница февруари 22, 2020, 09:21:56