Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 343
46  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: февруари 22, 2024, 10:19:02
Поколебах се дали да споделя тук това мое неприятно преживяване, но в крайна сметка реших да го направя - не за да се оплаквам, а за да знаят форумните снимачи, че могат да имат и такъв отрицателен опит при фотографиране на строителни обекти.

Днес в късния следобед (между 17 и 18 часа) вървях по южния тротоар на Липник в западна посока към Практикер. Когато стигнах строителната площадка на сградата Sense, реших да хвърля един поглед и евентуално да направя някоя снимка за форума. Обектът е ограден със полупрозрачна синтетична тъкан, по-висока от ръста ми, затова обикалях оградата в търсене на по-ниско място или дупка, където да провра обектива на камерата си. Така стигнах до отворения вход, към който се беше насочил вече пазачът на обекта, за да го затвори след края на работния ден. Влязох на строителната площадка и обясних на човека в качеството на какъв искам да снимам, но той рече: "Не зная дали е позволено, питайте техническия ръководител. Ей там, в оня фургон." Културно приех всичко да бъде по правилата и отидох до фургона, почуках и отворих вратата. Ръководителят - човек на средна възраст с респектиращото излъчване на пенсиониран военен или полицай - седеше до работното си бюро. Погледна ме строго-сърдито и без да каже и дума, направи с ръка жест, който недвусмислено говореше: "Махай се от главата ми!" Върнах се назад и пазачът опита да обясни поведението на шефа си с думите: "Много е зает".

Е, опитах всичко да бъде, както е редно, но не се получи. Щом не може - няма да снимаме. Ще търсим други възможности. Wink

Нека поне словесно да опиша картинката на обекта. Вече е направен П-образен изкоп с внушителна дълбочина (явно мазетата ще бъдат на две нива). На дъното има няколко строителни машини и частично е положен слой бетон. Започва изграждането на основите. По-нанатък ще следим развитието на строежа, включително и със снимки. Да не забравяме все пак, че правата и правилата на строителната фирма са в сила вътре в загражденията, но вън от тях ние си решаваме какво да правим. Така че възможности има и ще ги използваме - ние си знаем...
47  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: февруари 22, 2024, 08:33:50
Няколко скорошни (21.02.24) снимки на Рубик Резидънс без особени коментари - просто така, като зрително впечатление... Roll Eyes (Има и една панорама - както винаги, крива - поради малкото разстояние до обекта и голямата му ширина.)


Откъм паркинга на Кауфланд.


48  Всичко за Русе / Големи търговски центрове /Mall/ / Re:Проект Grand Plaza /‘Приста ойл” и “Денси строй”/ -: февруари 22, 2024, 03:12:51
Поредните снимки на обекта, направени през няколко дни.

Първите три са от 16.02.24. Вижда се напредването в монтажа на дограмата на прозорците и балконите, а някъде вече е започнало и поставянето на топлоизолацията на външните стени. Сградата е частично покрита с текстилни платна с изключение на западната фасада.
Ето го и ритейл паркът, при който основната работа вече се извършва по вътрешното му устройство, а фасадата изглежда почти завършена. Колкото до гадните графити вдясно на снимката - първо мислех да ги изрежа от кадъра, за да не развалят гледката, но после реших да ги оставя. Те не са върху сградата на ритейл парка, а са надраскани по един от входовете на подземния паркинг. Дано си направят труда да ги почистят преди откриването на търговския обект...
Пет дни по-късно - на 21.02.24 - вече цялата сграда е опакована с изключение на една тясна ивица, където е хаспелът. Прилича на произведение на покойния Кристо. Сега вече оформлението на екстериора ще става скрито от очите и обективите ни, и ще го видим направо в завършен вид след свалянето на текстилната обвивка. Бих го сравнил с превръщането на гъсеницата в пеперуда. Гъсеницата - бебето на пеперудата - се обвива в непрозрачния пашкул на какавидата, в който става чудото на метаморфозата и грозното червейче се преобразува в красиво насекомо с пъстри криле, което отваря капсулата си и полита за радост на човешките очи. Дано и ние да бъдем зарадвани от гледката, когато се отвори и падне "пашкулът" на новата сграда. Smiley
49  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Магистрала Русе -: февруари 22, 2024, 01:49:18
Започва реалното строителство на АМ Русе – Велико Търново

Строежът на магистралата ще продължи не по-малко от 5 години

След символичната първа копка на АМ Русе – Велико Търново на 3 декември 2023 г. през март т. г. започва реалното ѝ строителство.

Това стана ясно от изявление на регионалния министър Андрей Цеков, който предложи магистралата да си има име и то да е „Янтра“. Тъй като обектът е разделен на три участъка, всъщност ще се започне от средата – обходния път на Бяла с дължина 7,9 км. За него има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж, пише вестник Борба.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

Всъщност ще достига до Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода Шипка и Прохода на републиката. По нея ще има няколко пътни възела и виадукт с дължина от 702 метра.

Очаква се скоро да бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. И макар че за автомагистралата се говори почти 10 години, нейният строеж ще продължи не по-малко от 5 години.

120 млн. лв. са осигурени тази година за проектиране на ключови участъци в страната, включително на магистралата Велико Търново – Маказа.

По АМ „Хемус“ ще се поднови строителството от първи до трети лот до Плевен, а в средата на годината се очаква да бъде готово и разрешението за строеж в участъка между Плевен и Велико Търново, заяви още Андрей Цеков.


Източник: https://www.dunavmost.com/novini/zapochva-realnoto-stroitelstvo-na-am-ruse-veliko-tarnovo
50  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: февруари 22, 2024, 01:46:13
Община Русе започва ремонта на Доходното здание

Община Русе започва ремонт и реставрация на Доходното здание

Започнаха подготвителните дейности за ремонта на сградата на Доходното здание. Той включва реставрация и консервация на покрива и главните фасади на корпуси „А“, „К“ и „Л“, както и реконструкция на техническите инсталации.

Конструкцията на сградата е в добро състояние, не се наблюдават деформации с постоянен характер като слягане или поддаване на носещи елементи. Налице са увреждания по фасадните повърхности и в покривните покрития на сградата, които са довели до течове в интериора.

Предвижда се ремонтните дейности да приключат до края на годината.


Източник: https://www.dunavmost.com/novini/obshtina-ruse-zapochva-remonta-na-dohodnoto-zdanie
51  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Благоустройство -: февруари 21, 2024, 02:46:34
Спор няма, но покрай големите дертове несъмнено трябва да се решават и малките. Особено когато става дума за нещо добро, което вече е било и е изгубено поради превратностите на времената. Все пак за доста хора ще бъде една малка допълнителна приятност в живота да поседят някое време до фонтана и да релаксират с изгледа и звуците на водните струи. Това също не е без значение.
52  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Благоустройство -: февруари 20, 2024, 11:51:26
Възстановяването на фонтана в градинката до Олимпа върви с типичния нашенски ориенталски темп "яваш-яваш". Два месеца след предишните ми снимки на обекта няма кой знае каква видима разлика в състоянието му, но все пак се забелязва, че върху повърхностите на басейна е нанесен бетонен слой, който ще бъде основа за монтаж на облицовката. Очакваме това да се случи в близко бъдеще, а после идва най-времеемкото - дигиталната реконструкция на скулптурната група от детски фигури и изработката ѝ от метална сплав (предполагам - бронз). Все пак се надявам в рамките на лятото фонтанът да заработи и да радва жителите на Здравец и минувачите с играта на водата около бронзовите деца.


53  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: февруари 18, 2024, 01:06:33
Снощи минах покрай Рубик Резидънс и направих една небрежна нощна снимка на строежа. Най-общо казано - нещата напредват. Трите сгради са наредени "като аптекарски шишета" - едната изцяло завършена на груб строеж, другата до около половината, а третата докъм една трета от височината. Изглежда реалистично до края на годината да ги видим в завършен вид с интересното им фасадно оформление, което някои оценяват като кич...


54  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: февруари 12, 2024, 08:35:09
Съдбата на старото Родилно в Русе се изясни от заповед на главния архитект

Заповед на главния архитект на Община Русе Иван Ениманев, издадена на 8 февруари, изяснява най-после съдбата на бившия Родилен дом в Русе. На негово място ще бъде изграден нов магазин на Лидл.

Както е известно, имотът бе продаден от собственика УМБАЛ Канев - Русе през 2022 г. чрез търг, който бе спечелен от пазарджишката фирма Евробилдинг 3000 за сумата от над 2 млн.лв. На второ място бе класирано дружеството Лидл България ЕООД Енд Ко.

На 29.11.2023 г. е постъпило искане за изработване на подробен устройствен план – изменение на план за регулация и план за застрояване на имота. Интересното е, че искането е подадено от името на управителите на Лидл, които са упълномощени от собственика на имота в лицето на управителя на Евробилдинг 3000.

Планът за застрояване предвижда на мястото на бившото Родилно да се изградят магазин за хранителни и нехранителни стоки и паркинг. Това означава, че слуховете, че там ще има нов магазин на Лидл, се потвърждават.

Както Русе Медиа писа, действията по събарянето на сградата напредват и се очаква да приключат преди определената крайна дата 3 април. Лидл вече обявиха, че през 2024 г. ще инвестират около 14 млн. лв. в нов обект в Русе. В момента приключват дейностите по ритейл парка до зала Арена Русе, където също ще има магазин на Лидл, но мащабната инвестиция за 2024 г. по-вероятно се отнася за бъдещия обект на ул. Николаевска.

Източник: https://www.rusemedia.com/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%B7/Е, в крайна сметка ще бъде Лидл - за добро или лошо (по-скоро второто, но хората от околните блокове сигурно ще са доволни). Когато започне строителството, ще го проследим в съответната тема. Интересното е, че нищо не се говори за магазина им, дето уж ще се строи до спирка Товарна гара. Може би наистина там ще бъде складова база на фирмата, макар че не е ясно за какво тогава ще правят и паркинг с близо 130 паркоместа... Huh?
55  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Благоустройство -: февруари 12, 2024, 08:16:21
Ако са отпаднали басейните като вариант...
[/size]

Ами дилемата за плувния комплекс беше между Младежкия парк и това място до мола, и в крайна сметка Пенчо наложи първия вариант, така че остава да се прави парк. Вярно, че ще бъде скромен като размери, но е нужен за тази част на града, и ако е добре устроен, определено ще бъде посещаван.
56  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Промени в Парка на младежта -: февруари 10, 2024, 11:53:06
Вече споменатата северна ограда на басейните от времето на соца е решетка от доста здрави метални ленти и досега стои стабилно на мястото си (падналият участък, през който снимах, по-скоро е умишлено съборен при сегашното строителство с някаква цел). Между тази ограда и ж. п. линията има стръмен скат, висок около 4 метра и обрасъл с храсталак и дървета. На това място почти не стъпва човешки крак - първо, защото е забутано и запустяло и няма за какво да се ходи там, и второ - поради стръмния терен и гъстата "джунгла" по него. В западния участък на ската, ниско до релсовия път, е старата тоалетна на басейните - от десетилетия занемарена, обраснала в храсти и в начален етап на разрушение. Явно е изоставена след появата на заведението Норд, което има вътрешни тоалетни. Към старата тоалетна води добре направено навремето бетонно стълбище надолу по ската, сега затрупано с боклуци и сухи листа.

Източно от тоалетната по ската има няколко ревизионни шахти на системата за източване на старите басейни. Те са изградени над земята с тухли на около 60-70 см, а дълбочината им е около 2.5 метра. Във всяка от тях влиза изходяща тръба от някой от басейните (навремето също бяха три) със спирателен кран, който в част от шахтите е запазен, а другаде липсва. От долния край на шахтата тръгва друга тръба, която минава под релсите и излиза на ската покрай дунавския бряг, откъдето източваната от басейните вода стига до реката. Не зная, дали тази стара система ще се ползва (след евентуална реконструкция) и с новите басейни, но това не може да се изключи, защото създаването на нова такава би означавало прокопаване на път за тръбите под релсите - а това не е технически лесно осъществимо.

Ето как изглежда отвън и отвътре една такава шахта (на тази липсва спирателният кран), а на третата снимка строителят от соца е написал годината на строителството. Виждат се обаче само първите три цифри - 196, защото четвъртата е заличена при малък ремонт на челната страна на шахтовата зидария. Все пак това потвърждава времето, което ни е известно за построяването на стария комплекс басейни - някъде през 1960-те години.
Засега толкова, уважаеми съфорумци! Продължавам да следя развитието на Норда, защото живея до самия парк и вероятно съм най-близо до комплекса от всички нас тук. Доскоро с нови снимки и коментари.
57  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Промени в Парка на младежта -: февруари 10, 2024, 11:50:53
През северната ограда най-добре може да се снима строителството на покрития басейн, защото той е разположен наблизо, в северния край на терена. Затова там направих повече снимки, на които се вижда, че сградата на басейна вече е над кота 0 и започва да се очертава като форма и размери - поне в хоризонтален план. Разбира се, има още много да се изгради на груб строеж, после декоративно оформление, остъкляване, вътрешно обзавеждане... но пък и годината е пред нас. Само мир да има.


На следващите две снимки се виждат и другите басейни освен покрития, като на втората са всичките три - покритият вляво, детският вдясно от него и големият с кулата в дъното на снимката.


Със снимките от северната страна на обекта завърших тази фотосесия в частта ѝ, посветена собствено на комплекс Норд. Снимайки откъм север, се приближих максимално в западна посока до стартовата точка на обиколката, с което почти я затворих. Последният постинг ще бъде нещо като полу-офтопик спрямо темата, който може би ще е интересен за някого.
58  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Промени в Парка на младежта -: февруари 10, 2024, 11:18:22
Колеги, предлагам да видим докъде е стигнала работата по плувния комплекс на Русе, който се очаква да заработи преди края на текущата година. В късния следобед на 04.02.24 направих една пълна обиколка около обекта и направих серия от снимки на местата, където загражденията позволяваха някаква видимост към строителната площадка. Макар денят да беше неделен, по обекта се работеше.

Започнах от северозападния ъгъл към релсовия път и стария Дунавски кът. Постепенно започва да се оформя големият открит басейн, но всеки път, когато го видя, отново се надига у мен раздразнението към смотаняците, които го проектираха без възможност за скокове от кулата. Сега тя ще стърчи нелепо до басейна, а възможността там да се практикува и наблюдава една интересна и впечатляваща спортна дисциплина - скокове във вода, е изгубена безвъзвратно за Русе като цяло.


Тръгнах на юг покрай западната страна на комплекса, през двора на стария Дунавски кът, и излязох на площадката пред сградата му. Там имаше пролука в оградата на Норда (част от ламаринените оградни пана беше съборена) и имаше видимост към строителството на други обекти от комплекса - заведение за хранене, канализация и други подземни комуникации. През пролуката разглеждаха и коментираха строителството доста минувачи. Първата снимка е една панорама на всичките басейни в строителство, на която дясната част на хоризонта е изкривена поради дъговидното движение на камерата.


Продължих на юг и после на изток и намерих друга пролука по южната страна на оградата (към алеите на парка), през която се виждаше работата по други части на обекта, както и различни строителни елементи, складирани в очакване да бъдат употребени. На двете снимки с поглед на север към реката се вижда, че на обекта има доста техника и част от нея (самосвалът на първата снимка) беше в действие.


По-нататък обиколих оградата от юг и после се спуснах покрай източната страна на обекта (към тенис-кортовете) до старата северна ограда на басейна още от времето на соца (покрай ж. п. линията). Там мястото е трудно за минаване поради храсталаците и наклонения терен, но пък оградата е решетка, която позволява лесно снимане, а на участък от около 2 метра е напълно съборена. Снимките от този участък - в следващия постинг.
59  Всичко за Русе / Големи търговски центрове /Mall/ / Re:Проект Grand Plaza /‘Приста ойл” и “Денси строй”/ -: февруари 06, 2024, 08:59:52
Относно ритейл парка се говори за април или май.
60  Всичко за Русе / Големи търговски центрове /Mall/ / Re:Проект Grand Plaza /‘Приста ойл” и “Денси строй”/ -: февруари 04, 2024, 11:45:34
Поредните снимки на обекта, направени мимоходом на 25.01.24.

Малката кооперация е в процес на изграждане на зидарията, която е стигнала до третия от шест етажа на зданието.
На високата сграда се остъкляват прозорците, което беше вече стигнало почти до последния етаж (поне на фасадната стена), а сега вече вероятно е завършено.
Ритейл паркът вече е с остъклена фасада, но там не се доближих да снимам, защото пред него имаше движение на работници и машини и моментът не беше подходящ.

Като цяло строителството върви с добри темпове и сградата все повече се доближава до окончателния си вид. Въпрос е на още няколко месеца комплексът да бъде завършен и да почне работа.
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 343
Страницата е създадена за 0.062 секунди с 22 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 1q)

Google e прегледал тази страница април 12, 2024, 06:56:13