Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 343
1  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: май 11, 2024, 03:10:17
Впрочем, това с трудното изговаряне на две съгласни в началото на думата, първата от която е "с", го има и при турците. Не случайно в миналото българите са казвали "Стамбул", а турците - "Истанбул". Същото е и с името на град Смирна, което турците са променили на Измир. Като млад фармацевт работех в село с доста турци и те често ми искаха шишенце "испирт".

Обаче полуофтопикът "Лидл - Лидъл" вече стана пълен офтопик и съм малко гузен, че поставих въпроса тук. Ако тази езикова дискусия трябва да продължи, правилната тема е Общи приказки.
2  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Промени в Парка на младежта -: май 07, 2024, 01:05:04
И още...


Нови снимки - както винаги след около две седмици, за да има забележима разлика. Успех на строителите! Smiley
3  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Промени в Парка на младежта -: май 07, 2024, 01:02:33
Ето поредната фотосесия, която да покаже напредъка на работата от наземна гледна точка - не толкова в общ, а повече в близък план с повече подробности. Дроновите снимки си имат своите предимства, наземните също.

Винаги обикалям строителната площадка по един и същ маршрут, така че няма да изпадам в подробности и дълги описания. Движа се от северозападния ъгъл (непосредствено до ската към релсите и площадката около стария Дунавски кът) към западната страна на обекта (до самата сграда на стария Дунавски кът), после на юг към алеите в посока квартал Възраждане, на изток към тенис кортовете и накрая североизточно през джунглата от треви и храсти между соц оградата на басейните и ската към релсите.


4  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: май 04, 2024, 04:19:46
Пак във връзка с името Лидл правя един езиков полуофтопик, свързан с правилното му изписване и произнасяне на български език.

Лидъл или Лидл – това е въпросът

В тази статия ще стане дума само за изписването на търговската марка и нищо повече.
Попитаха ме как трябва да се пише името на компанията с кирилица, и аз най-чистосърдечно отговорих, че трябва да е „Лидъл“. Причината е, че при предаване на чужди имена с кирилица по правило се вмъква [ъ] между краесловните [р] и [л] и предходна съгласна: Grenoble – Гренобъл; Sartre – Сартър* (макар че творбите му са издадени под името Сартр).

Последва обаче коментар, че може волята на фирмата да се разминава с правилното изписване. Как да постъпим тогава?

Всъщност каква е волята на фирмата? Корпоративната воля, както се казва, е изразена в Търговския регистър, където фигурира „ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД. Както научих от адвокат Емил А. Георгиев, специализирал право на индустриалната собственост, няма изричен закон или друг нормативен акт, който да регламентира изписването на търговските марки с кирилица. Според него в такъв случай е редно да се зачете волята на фирмата.

Колкото и да не ми се иска да пиша „Лидл“, трябва да призная, че споделям това мнение. Гледам на името като на собствено име (каквото е в действителност), чийто притежател е заявил как иска да го наричат, съответно как да го изписват. Сещам се за два примера от практиката си: Костантин и МАрия. В първия момент си мислиш, че има грешка, но не – имената са верни.

Би било добре, когато чуждестранните фирми навлизат на българския пазар, да се съобразяват с учленителните навици на българина, за когото е трудно да произнесе [лидл], както и [метр], [театр], затова казва [лидъл], [метър], [театър]. Несъответствието между изговора и писането винаги води до проблеми в писането и съответно чуждестранната фирма рискува да вижда името си в различни варианти, когато е написано с кирилица.
__
* Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 33, т. 27.6.1.


Лидъл или Лидл – това е въпросът
Това е мнението на специалиста-лингвист, но понеже и другаде съм срещал категоричното мнение, че "Лидл" и други подобни са нарушение на езиковата норма в българския език, занапред ще пиша "Лидъл", пък от фирмата, ако искат, да ме съдят за несъобразяване с "корпоративната им воля". Smiley
5  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: май 04, 2024, 03:57:22
Нов момент в строителството на Лидл-а до Тулча - сградите ще бъдат две. Югоизточно от досегашния изкоп, където вече се налива железобетонът на подземния етаж, вече има нов, на чието дъно е насипан слой трошенокаменна фракция. Преди време бях видял бегло скица на бъдещия магазин, но не помня подробности - затова тази картинка донякъде ме изненада. (Впрочем, вижда се и на снимките, които публикувах преди два дни, но не му бях обърнал внимание.) Интересно какво ще е предназначението на всяка от двете постройки.
И един малък офтопик. Докато снимах строежа, по релсовия път мина румънска мотриса от типа на сименсовите Desiro в посока към Централна гара. Стана ми интересно, защото - признавам си - досега не бях ги виждал в този участък на линията, и потърсих сведения в Мрежата. Оказа се - за мой срам! Embarrassed- че тази мотриса вози пътници между Русе и Гюргево още от 2016! Странно как не съм разбрал за това за близо 8 години - все пак не съм бил на Марс през това време, а все в Русе...

Понеже нямах време да снимам влака при тази изненадваща за мен среща, пускам стопкадър от клипче от 2016, показващо мотрисата на Централна гара.


6  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: май 02, 2024, 08:57:00
Три мимоходом направени снимки на строящия се Лидл до ул. Тулча, този път от различен ракурс спрямо досегашните кадри. На обекта е оживено, работи се непрекъснато от сутрин до вечер без бавене. Подземното ниво започва да се оформя.


7  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: април 30, 2024, 12:04:13
Една вчерашна (28.04.24) снимка на новия Лидл при спирка Товарна гара. Все още се насипва и уплътнява дребна каменна фракция върху фундамента, но вече се монтира и арматурата (стени и колони) на подземния етаж. Намеренията на фирмата да отвори магазина до края на годината са изпълними, защото се работи целодневно и без почивен ден. Бавене няма, печелившата дейност трябва да започне ASAP.

Впрочем, до този обект има много удобно и ценно място за снимане, което дава чудесен обзор към строежа. Бъдещият магазин се вижда панорамно, като на длан - от левия до десния край и от най-близката до най-далечната точка в дълбочина. Това място е горната площадка на стълбището между южния перон на спирката и тротоара на Тулча. Тази площадка като че специално е направена като наблюдателна за строежа. От там ще можем да снимаме качествено приз цялото време на строителството, като според степента на зума ще се получават или хубави общи планове, или по-близки изгледи на интересни детайли. Лично аз живея сравнително наблизо и поне 2-3 пъти месечно минавам там - достатъчно често, за да проследим подробно със снимки развитието на строежа. Smiley


8  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: април 26, 2024, 04:16:20
С риск да бъда (справедливо) обвинен в прекалено често показване на един и същ сюжет, публикувам отново снимка на мястото от горната снимка единствено с идеята да покажа, че там се работи стегнато и бързо. Вчера беше гола арматура, а днес вече плочата е готова и започва изграждането на колоните. Става все по-реалистично очакването комплексът да се завърши в рамките на текущата година.
Иначе сграда 2 вече я опасват отвсякъде със скеле за довършителните работи. Като цяло строителната фирма впечатлява с доброто темпо на работа, без паузи и протакане. Остава да се надяваме, че успяват да съчетаят бързо и качествено строителство, защото все пак става дума за човешки жилища, които ще се ползват от доста поколения хора (може би не знаете, но по съществуващите нормативи срокът на използване на масивна многоетажна жилищна сграда е 200 години).


9  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: април 25, 2024, 12:11:24
Един "ъпдейт" на горната снимка. Арматурата за подовата плоча на подземния паркинг в комплекса вече е напълно монтирана. Предстои отливането на плочата.Като цяло трите сгради вече са готови на груб строеж, в ход са довършителните работи. Да видим колко време ще отнемат на строителната фирма.
10  Всичко за Русе / Големи търговски центрове /Mall/ / Re:Проект Grand Plaza /‘Приста ойл” и “Денси строй”/ -: април 25, 2024, 12:02:49
Около половината площадка пред ритейл парка вече има нова железобетонна настилка. Не е ясно дали това е само основа, върху която ще се положи някакъв окончателен пласт настилка, или ще си остане така. Ще видим. В самите помещения още няма видими отвън дейности по обзавеждане или зареждане на стока. Ясно е, че откриването няма да е до края на този месец. Ще бъде през май - не по-рано от средата на месеца и със сигурност (поне така мисля) до края му.


11  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Подробности от пейзажа -: април 21, 2024, 04:09:45
Снощи минах по ул. Христо Г. Данов и видях нещо ново за мен. Точно зад наскоро закрития магазин DM има малко помещение, в което преди време (ако не се лъжа) се помещаваше бутиковото магазинче Градските фукли, а на снимка (под този абзац) от Google Карти от 2019 е някаква друга фирма... както и да е.Оказа се, че сега там е рецепцията на хостел (евтин хотел), едноименен със заведението до бившия DM - Canto. Но не заради това пиша този постинг. Срещу хостела, на другия тротоар на ул. Христо Г. Данов, има някакво тийнейджърско заведение - дискотека или бар, които явно е доста посещавано. И в момента пред заведението имаше шумна групичка момчета и момичета, държащи се като дебили - викове, кикотене, гонене и блъскане един другиго, а някакъв хлапак се беше качил на гърба на друг и пушеше цигара, докато оня го разнасяше насам-натам... лудница. Явно, когато изпитият алкохол стане повечко, има и друг вид изпълнения, защото в една ниша до вратата на хостела имаше предупредителен надпис, който виждате на снимката по-долу.
И си помислих: до какво състояние са докарани нашите млади хора (или поне част от тях) - да се наливат с алкохол нощем по заведенията, да се друсат и после да правят свинщини по улиците! А това са утрешните работещи и градящи Родината ни българи. Дано с времето умовете им да узреят и да заживеят един по-нормален живот, но не зная, не зная... Huh?
12  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: април 19, 2024, 01:26:46
Един различен ракурс на Резиденцията. Всички снимат това, което се извисява над земята, а тук виждате картинката под кота 0. В пространството между трите сгради се изгражда подземен паркинг, което определено е нужно поради близкото разположение на комплекса до бул. Липник и твърде ограниченото място за надземно паркиране.

(За по-лесно ориентиране в снимката ще поясня, че широката повърхност с арматурно желязо всъщност е на ниво "минус първи етаж", а плочата в дъното на снимката със строителните материали върху нея е на нивото на булеварда.)


13  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: април 19, 2024, 01:06:29
Няколко снимки на две строящи се жилищни сгради, заснети между другото днес при движението ми из града. И двете са завършени на груб строеж и по тях се извършват довършителни работи.

Първата е в южния край на ул. Асен Златаров, близо до Уникредит Булбанк и Операта. Долепена е до вече съществуваща кооперация (вляво на снимката), чиято фасада гледа към ларгото пред Операта.
Другата кооперация е на ул. Шести септември в участъка между Панайот Хитов и Оборище. В околността има още няколко многофамилни жилищни сгради, построени през последните няколко години.

(Скрих телефона за продажби, за да не бъда заподозрян в някакви користни отношения със строителната фирма.Wink)


14  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Lidl -: април 15, 2024, 12:10:18
Строителството на новия Лидл до ж. п. спирка Товарна гара върви с бързи темпове. Вече е готов изкопът за основите и се полага първият слой настилка по дъното му. На строителната площадка има доста машини, засега основно багери и самосвали, поради доскоро извършваните изкопни работи. Предлагам ви две панорами от обекта - еднаjd от нивото на ул. Тулча при кръговото с Потсдам и Никола Петков, а другата от южния перон на влаковата спирка.
15  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Промени в Парка на младежта -: април 14, 2024, 08:41:56Следващият изглед е от южната страна на комплекса - там се оформят помощните постройки за "неплувните дисциплини", които Норд ще предлага на обитателите си.
И накрая - поглед откъм изток и североизток, където се вижда основният строеж на комплекса - залата със закрития басейн. А тя осезаемо расте.
Засега толкова, колеги, а след седмица-две - отново. Smiley
Страници: [1] 2 3 ... 343
Страницата е създадена за 0.06 секунди с 22 запитвания. (Pretty URLs adds 0.006s, 1q)

Google e прегледал тази страница май 02, 2024, 05:15:06