Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 315
1  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: март 29, 2020, 02:18:12
...поради каква причина проектът е заразен.

Мдаа, явно COVID-19 здраво ни е взел страха, щом подсъзнателно взехме да бъркаме "замразен" със "заразен"... Cheesy
2  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Русе , добро или лошо място за бизнес. -: март 26, 2020, 10:09:29
За съжаление, "Николаевска" от години запада. ... Някога е била дори главната търговска улица на града.

Главната причина за упадъка на тази улица в сравнение с миналото, особено в царска България, е преместването на градския идеален център от площад Батенберг на площад Свобода, бившата градска градина. Когато центърът все още е бил на старото си място, Николаевска е свързвала ж.п. гарата с него. Нормално е било да има по улицата поток хора, тръгнали към централната част на града, който (поток) е бил източник на клиенти за бизнес-обектите по Николаевска. Когато центърът се премества в източна посока, ролята на връзка "гара-център" се поема от Борисова, която сега е оживена търговска улица, а Николаевска почва неизбежно да запада. Като се има предвид и сравнително слабото жилищно застрояване около улицата, сегашното й незавидно положение не е учудващо.
3  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Русе , добро или лошо място за бизнес. -: март 26, 2020, 06:56:30
Улицата е периферна и е напълно разбираемо при това замиране на икономиката нещата там да са особено закъсали. То по Александровска има толкова празни помещения, та ще говорим за Николаевска... Angry
4  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: март 26, 2020, 06:52:45
Хубавото е, че за разлика от парковите лампи с такива абажури, тези са на високи стълбове, където е почти изключено да станат мишена на вандалски "обстрел" и така да се окепази кейовото осветление. Колкото пък до ропота, че пак е използвано нещо евтино и елементарно, вместо стилно и изискано, както е горе на Придунавски - ами тези топки напълно пасват по дух на простеещата, грубовато-индустриална обстановка наоколо. Ако бяха ползвани осветителни тела с по-високи естетически качества, щяха да стоят там "като на свинче - звънче", според народния израз...
5  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Коронавирус /COVID-19/ -: март 24, 2020, 09:28:46
Доколкото разбрах, траен имунитет към коронавируса НЕ се създава след преболедуване. Излекуван от инфекцията италианец вече бил отново заразен и болен.
6  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Коронавирус /COVID-19/ -: март 23, 2020, 06:46:29
Ето едно мнение от Интернет, което намирам за реалистично и адекватно на ситуацията. Малко е цинично, но по същество човекът е прав.

Цитат
Мама ви истерична! Де що има световно медицинско светило се изказа, че ако ще и лайната да си дезинфекцираме, рано или късно 90% от населението на планетата ще прекарат този вирус! Както впрочем вече се е случвало няколко пъти след 1960-а насам. 80% от населението дори няма да разберат, че са прекарали вируса. 10% ще се позакашлят и вероятно ще сменят цигарите, защото ще си мислят, че е от тях. 5% вероятно ще се наложи да пият антибиотик, защото така или иначе са си с хроничен ХОББ. Под 1% ще пукнат, защото са на възраст, в която всяка настинка им обостря 30-годишни здравословни проблеми! АМАН от хипохондрици!!! Като си бършете гъза, колкото и да си миете ръцете, поглъщате след това сума вибриони на холера и хепатит, ама единици се разболяват. Баси тъпаните малоумни и необразовани!


И още едно.

Цитат
Не се връзвайте! Да, има проблем, но той е зверски силно преекспониран. Имам чувството, че това е глобален социален експеримент!!!
7  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Коронавирус /COVID-19/ -: март 22, 2020, 04:38:16
Ето един щрих, който дава малко цифрова информация в относителни, а не само в абсолютни числа. Това е мой коментар към мнение в новинарския сайт Fakti.bg.

Първо мнението на другия потребител:

Цитат
13000 починали от COVID-19 за 7+ месеца & през това време са починали стотици милиони от рак, инфаркти, диабет, спин и ешерихия.

И коментарът:

Цитат
Нeкa дa видим. Знae ce, чe в cвeтa cрeднo умирa пo eдин чoвeк нa ceкундa. Ceдeм мeceцa ca oкoлo 18 милиoнa ceкунди, знaчи гoрe-дoлу тoлкoвa хoрa ca нaпуcнaли тoзи живoт. И oт тях 13000 ca пoчинaлитe oт кoрoнaвируc, тoecт пo-мaлкo oт 0.1% - и тoвa e cтрaшнaтa cвeтoвнa пaндeмия. Мaй нeщo другo ce криe зaд цялaтa тaзи рaбoтa...

Друг коментар към първото мнение казва:

Цитат
Тия болести които си изброил не са заразни, тъпак.

Което не е съвсем вярно, разбира се - СПИН и ешерихия са заразни.
8  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: март 08, 2020, 11:51:38
А, къщата на Мантов! Вярно е, че тя от години е в запустение, вероятно и поради тежката "карма", която лежи върху нея. Бях писал по-рано във форума, че навремето там се е самоубил 15-годишният син на собственика, потресен от злодеянията на баща си в качеството му на русенски кмет. Дано това някак да е отминало и сградата да се събуди за нов живот, защото в някакъв смисъл повтаря миналото на ресторант Севастопол, свързан с двойно убийство. И ето, че там нещата не се получиха - реставрацията тръгна с голям къс и после спря по средата. Дано на къщата на ул. Иван Вазов й провърви повече!
9  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Може би, ще се усмихне щастието и на летище Русе -: март 04, 2020, 11:53:54
Препубликувам материал от тема за Горна Оряховица в Skyscrapercity.com, защото мисля, че това е напълно възможно да се случи и с русенското летище.


Готви се смяна на концесионера на летище Горна Оряховица

Причината - изтича срокът за инвестиране на 22.4 млн. лв. и гратисният период за концесионни такси
Готви се смяна на концесионера на международното летище в Горна Оряховица. Това научи Economic.bg от свои източници в авиационните среди в България. Официална заявка за смяната все още не е внесена, но усилено текат консултации за това, обясниха те.

Концесионер на аеропорта сега е консорциумът „Гражданско летище Горна Оряховица”, в който 95% държи фирма „Кристална вода”, индиректно свързана с бизнесмена Румен Гайтански. В консорциума за кратко участваше и известният столичен кардиохирург Генчо Начев, който преди доста години беше консултант на Гайтански и автор на проекта му за създаване на здравен фонд и здравноосигурителната компания.

Според влезлия в сила на 8 юли 2016 г. договор концесионерът трябва да инвестира 32.1 млн. лв. за целия 35-годишен срок на концесията, 22.4 млн. лв. от които (70%) – през първите четири години от стопанисване на летището. Поради това през тези 4 години концесионерът е освободен от плащането на концесионни такси, а от 8 юли 2020 г. ще дължи 10% от общия размер на нетните приходи, или 70 хил. лв. без ДДС годишно.

Тъй като гратисният период изтича след 4 месеца, а дейността на международното летище Горна Оряховица е повече от недоходоносна, явно концесионерът търси варианти да излезе от концесията. Според запознати той провежда срещи и преговори с цел продажба на консорциума на друг собственик, който да поеме условията по договора. Представители на различни фирми вече дори са посетили летището, за да извършат огледи.

Според появили се публично информации до края на 2018 г. концесионерът е инвестирал 5.42 млн. лева, а данни за вложенията през 2019 г. все още няма.

Основният проблем на летище Горна Оряховица е късата писта – 2450 м. Да са привлекат по-големи карго самолети, които да обслужват индустрията на региона, а също и чартърни полети с туристи за старата ни столица, пистата трябва да бъде удължена с около 600 м, смятат експерти. За целта отдавна има изготвен и дори одобрен проект, като проблемът за реализацията му си остава единствено и само инвестицията на концесионера.


Източник: https://www.economic.bg/bg/news/12/gotvi-se-smyana-na-kontsesionera-na-letishte-gorna-oryahovitsa.html
10  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: март 04, 2020, 09:23:58
Grin Само дето не е от поцинкована ламарина и отгоре има дървена подложка.

Все си мисля - е, толкова ли не можеше за един такъв важен, представителен и емблематичен обект като кея, дунавското лице на Русе, дето хората в града го чакаха с десетилетия, да направят един по-читав (в естетически и даже технически аспект) парапет?! Тези винкели от поцинкована ламарина, освен че простеят до немай-къде, даже се и клатят осезателно при страничен натиск, за разлика от много стабилния черен парапет горе по Придунавски. Има места, за които си струва да се дадат повече пари, защото се правят веднъж за много време напред и защото ще бъдат пред очите на много и много жители и гости на града. Но явно някои хора не мислят така, но даже и в такива случаи най-много се стремят към икономията, която става "майка на мизерията". И ако при изграждането на всичко останало по кея се подходи със същия манталитет, не ми се мисли какъв ще е крайният резултат... Angry
11  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Русенските улици -: март 01, 2020, 12:16:07
За тази сравнително нова тема все още нямам навици и не ми е в ума. Но трябваше да я сложа в Бул. Придунавски, само дето в бързината не съобразих, че има и специална тема за булеварда. Както и да е, не е голям проблем. Просто гледката е хубава.  Smiley
12  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Русенските улици -: март 01, 2020, 06:42:52
Един поглед към Придунавски от района на Речна гара привечер.


13  Всичко за Русе / Транспорт / Transport / Re:Русенските улици -: февруари 26, 2020, 07:00:24
А пък какво постигнаха с изхарчването на 8 милиона от заема, не искам да коментирам. Жалък ефект.

Ами то затова британецът, отсядал в русенски хотел (писах за него в темата Другите за Русе), преценява че "the money so far spent to rejuvenate the city has done too little" ("парите, изразходвани досега за подновяване на града, са направили твърде малко"). То се вижда...  Shocked
14  Всичко за Русе / Големи търговски центрове /Mall/ / Re:Мегамол - Русе -: февруари 26, 2020, 12:50:46
Сградата почва да става опасна.

Ето потвърждение на това:


Ламарини хвърчаха от покрива на Мега МОЛ Русе

Между 11:47 и 13:35 часа, пожарникари от Първа РСПБЗН – Русе са реагирали на сигнал за падащи ламаринени пана от покрива на Мега Мол - Русе. Служителите са установили на място, че към момента достъпът да сградата е ограничен. При оглед на място с представители на общината и охраната е установено, че има множество разглобени елементи от съоръженията намиращи се на покрива, както и от облицовъчните пана и при силен вятър има реална опасност част от тези елементи да паднат на пътното плътно и пред другите сгради наоколо, където винаги има преминаващи хора. За случая са информирани компетентните власти, за реализиране на превантивни и други нормативни мерки, които са извън компетенциите на РДПБЗН.


Източник: https://www.dunavmost.com/novini/lamarini-hvarchaha-ot-pokriva-na-mega-mol-ruse
15  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града? -: февруари 26, 2020, 12:45:53
Апропо, не съм убеден, че с директорката от ГЕРБ щеше да е по-добре.

С това не мога да не се съглася. Лошото е, че русенските избиратели бяха поставени в такава патова ситуация и на практика нямаха особено печеливш ход.
Страници: [1] 2 3 ... 315
Страницата е създадена за 0.155 секунди с 23 запитвания. (Pretty URLs adds 0.033s, 1q)

Google e прегледал тази страница март 31, 2020, 10:06:27