Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 310
1  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 22, 2019, 07:07:55
У мен започва да се създава впечатлението, че се опитват постепенно да наложат в България същия елементарен политически модел като в САЩ - две доминиращи и влиятелни политически сили, спрямо които останалите са просто статисти. "Двамата големи" (зад океана това са републиканците и демократите) се сменят от време на време - и така докрай. У нас май се опитват да доведат нещата до същата игра за зомбита, при което двете алтернативи на политическия пазар (всъщност - театър) са "десните" в лицето на ГЕРБ и "левите", представлявани от БСП. Ето, при тези избори "герберите" почти демонстративно се отказват от кметското място в Русе, а от друга страна се забелязва настоятелно подтикване на общественото мнение към положителна оценка на левия кандидат Милков. Може това да е само мое въображение, не зная...

Леко странна ми се вижда тази критична статия в Русе Онлайн за Елеонора, при положение, че няма подобни за другите водещи кандидати.

За сметка на това статиите за Пенчо са едва ли не хвалебни...

Акценти във визията за Русе на Пенчо Милков – кратко и ясно

Пенчо Милков за живота, семейството и политиката в лично интервю по BTV

Пенчо Милков: Подкрепяме всички инициативи по залесяване и подобряване на средата


Човекът даже има и предизборен сайт (връзката е към страницата с пълния текст на управленската му платформа):

http://penchomilkov.com/platforma%20na%20Pencho%20Milkov.html


И едно заглавие от същия сайт (ruseonline.com), което е съзвучно с предположението ми в този постинг:

Маркет Линкс: В Русе се очертава оспорван балотаж между ГЕРБ и БСП
2  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 22, 2019, 12:52:22
Честно най добрата програма виждам от Деана Тонева, всички могат да я видят в социалните медии.

Ето линк към нея, твърде дълго е за постване тук. Изложението е подробно до степен да навлиза в прекалена конкретика (според мен). Отделен въпрос е доколко ще се превърне в реалност, ако Тонева бъде избрана, но този въпрос принципно стои пред всеки кандидат-кмет.

https://ruseonline.com/deana-toneva-plan-za-kmet-na-ruse/
3  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 22, 2019, 11:59:15
Ето една статия от 21.10.19, публикувана на сайта Русе Онлайн (ruseonline.com), която - предполагам - изразява позицията на собствениците на сайта, защото не е посочено името на автора.

За Елеонора Николова, корупцията, Боркор и предизборния цинизъм

Кметът-беглец няма намерение да се бори реално

Премина и поредния изборен дебат между основните конкуренти, според БТВ, в надпреварата за кметския стол в Русе. Пред зрителите отново се разигра представление за сметка на истината и морала, но се разбра едно съществено нещо от кандидата на БСП, че „Октоподът е обхванал всички партии в Русе“, включително и неговата. Главно спорът беше кой е или не , обвързан със статуквото, но всеки жител на общината може да провери как общинските съветници са гласували през последните 8 години, за да прецени сам и реално на кого е защитаван интереса през годините.

Впрочем, вече почти месец Елеонора Николова или кметът-беглец, както я наричат русенци, след предишното й дезертьорство от поста в посока София, се вихри в страстна антикорупционна риторика. Громи някаква корупция в общината на всеки ъгъл и обяснява страстно за някакви кръгове от фирми, които трябвало да бъдат разобличени. Вероятно е научила наскоро тези факти при завръщането си в Русе. Може би дори от хората в листата си, които бяха част от управлението допреди дни и ги знаят от първа ръка… „Ех, само да влезе в общината – въздъхваха доскоро наивни граждани, – ще направи корупцията на пух и прах!“

Да се чуди човек, как досега са убягвали от вниманието на г-жа Николова тези неща… Още повече, че тя дълги години беше ръководител на т.нар. БОРКОР, който трябваше да бори корупцията в цялата държава.
Очевидно не го пребори, защото го разпуснаха поради неефективност. Въпросът е с какво ли се е занимавала г-жа Николова по време на престоя си в него. Държавата й бе дала правомощия и резонно е да се запитаме – как помогна с тях на родния си град? Осветли ли обръчи от фирми, които казва, че го задушават? Разобличи ли скандални обществени поръчки или неизгодни заменки?

Не, за нея всичко започва от тази кампания. Дори и наивните граждани, които й се радваха в началото, вече се питат: „Как ще бори корупцията като кмет, когато не я е преборила в специализираната за това организация?“ Но дали изобщо ще полага подобни усилия, защото помним от нейното управление някои имена на проспериращи бизнесмени..

Вероятно ще се сети за тази антикорупционна риторика малко преди 74-тия си рожден ден, когато отново ще предстоят избори и ще и трябват предизборни тези. За това в българския език има точна дума и тя е ЦИНИЗЪМ!

Впрочем Николова води най-скъпата кампания, а е подкрепена от няколко маргинални партийки без държавна субсидия. Кой ли я плаща? Още повече социолозите дават нулев шанс да стигне до балотаж и единствената и роля в предизборния спектакъл остава тая да разпилее вота. Да не позволи желаещите промяна да се обединят зад един кандидат и да изменят статуквото в общината.

Истинска антикорупционна политика не може да се осъществи от формации свързани със стария ред.

Трябват нови партии и нови лица…


https://ruseonline.com/eleonora-nikolova-i-cinizma/
4  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 22, 2019, 03:03:02
Та ще го видим има ли топки да се опълчи на партията-майка, това е важният тест...

За топки - определено ги има, щом още от 15-годишен скача с парашут, а после е служил в елитно десантно поделение. Освен това има и умения на воден спасител. Тоест, човекът не е от боязливите. Но понякога по-страшно и трудно в живота е да застанеш срещу безскрупулни хора, готови и през трупове да минат, защитавайки користните си лични или корпоративни интереси. Ще видим...
5  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 22, 2019, 01:59:05
Впрочем, ето едно негово лично предизборно интервю в bTV (от 20.10.19), където заедно с него в студиото са и съпругата му Боряна, и синовете им – Преслав, Борис и Калоян (явно патриот човек! Smiley). Интересно е да се чуе.

https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/lichno-intervju-s-kandidata-za-kmet-na-ruse-pencho-milkov.html


Ето и връзка към видеото (40 мин.) от публичния предизборен диспут от 18.10.19 между четиримата основни кандидат-кметове (Диана Иванова, Пенчо Милков, Галин Григоров и Елеонора Николова), проведен на открито (прощадката пред Общината) с водещ Антон Хекимян.

https://btvnovinite.bg/mestnite2019/problemi/mirizmi-i-fini-prahovi-chastici-pati-nad-normata-dishat-rusenci.html
6  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Местни избори 2019 -: октомври 22, 2019, 01:34:29
Моят фаворит на първи тур е Елеонора, но със съжаление си давам сметка, че е малко вероятно да стигне до балотаж (какъвто почти сигурно ще има). Най-вероятно там ще избираме между Пенчо и Галин, и в персонален план предпочитанията ми леко клонят към Милков, но пък като се има предвид досегашният отрицателен опит от кметовете на левицата... просто не зная.  Huh?

EDIT:
Впрочем, Пенчо Милков е баща на три деца (все момчета) и твърди, че държи всичките да живеят и се развиват в Русе, което е достойно за уважение.
7  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Русе и светлината -: октомври 21, 2019, 06:44:26
Лошото е, че комуналните леворъки явно имат на склад от тия прости топчести абажури и продължават да ги цвъкат тук-там.

Пресен пример - алеята в разделителната ивица на бул. Цар Освободител южно от кръстовището при Пантеона. Северно от кръстовището (до Халите) пък са LED осветители и изобщо осветлението на тази алея по цялата дължина на булеварда е правено на парче с различни типове и модели лампи, получил се е дразнещ разнобой. Е, толкова ли не могат да планират по-обмислено ремонта даже на русенските булеварди, които са десетина в града?  Shocked
8  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Русе и светлината -: октомври 21, 2019, 12:17:00
Напоследък виждам монтирано новото LED осветление по все повече от малките, второстепенни улици и алеи. Изглежда, че намеренията са по всички големи улици и булеварди да се монтират лампи от този тип (в няколко модела и размера),......а по малките улици и алеите (паркови и вътреквартални) - от този тип.
Спомням си, че преди време, когато предстоеще подмяната на уличното и парково осветление, Общината беше обявила поръчка за доставяне на 10000 енергоспестяващи лампи. Мисля, че това количество е предостатъчно за подмяната на всички осветителни тела в общественото пространство на Русе. (Разбира се, че не подлежат на подмяна специалните модели осветителни тела, като например ретро-"фенерите" по Александровска и други места с исторически индивидуализиран облик. Интересно само дали ще сменят баналните и неустойчиви на вандалски посегателства бели сферични глобуси в парковете, които и досега се монтират на някои места...)

Като цяло това е една добра инвестиция на Общината, която сравнително бързо ще се изплати и след това ще даде немалка икономия на общинския бюджет поради намалената в пъти консумация на електроенергия. Дано само тези китайски светила се окажат достатъчно трайни, та да не се наложи подмяната им още преди да са се изплатили...
9  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: октомври 20, 2019, 02:35:50
На тази снимка се забелязва една подробност, която наскоро видях "на терен" и ми направи недобро впечатление въпреки цялостната ми добра оценка за тази сграда (блокчето до Първа Инвестиционна Банка на ул. Райко Даскалов). Става дума за водосточните тръби, които не стигат до тротоара, а само до плочата между партера и първия етаж. Разбирам, че не е било възможно да се разбиват тротоарът и платното на новоремонтираната улица, за да се направи връзка с канализацията, но поне можеха да ги продължат надолу до тротоара, за да се лее там дъждовната вода. А сега тя ще се изсипва върху главите (чадърите) на пешеходците. А това не е добра идея за една от основните улици, свързващи центъра с крайбрежните части на града.  Angry

10  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: октомври 20, 2019, 02:03:51
Наскоро минах по уличката Момчил войвода (зад хотел Рига) и видях три нови блокчета в непосредствена близост едно до друго, чиито имена произлизаха все от названието на улицата. Едното беше наречено Момчил войвода, другото - Войводата, а третото - просто Момчил. Ето това се нарича изобретателност - или може би липса на такава?  Smiley
11  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: октомври 19, 2019, 11:53:54
Като цяло освен, че ще са обновени, ми се струва, че след ремонта ще са и доста по-естетически издържани спрямо скучната соц мозайка, взета все едно от стълбището на някой блок в Чародейка.

С естетическата оценка някой може да се съгласи, а друг - не. Въпрос на вкус, както казват. Дано обаче устиска поне половината време от това на блока в Чародейка, защото в онези времена нещата поне се правеха здраво и трайно. В моя блок (Ропотамо във Възраждане, 1965) мозайките са от същия "чародейски" тип и не са мръднали ето вече 54 години. Впрочем, самите пасарелки между Придунавски и кея, включително и зорлем унищожената, са пример за такова здраво строителство. Новата предстои да се доказва на практика, но ще е нужен още поне половин век (възрастта на старите пасарелки), значи оценката ще я дадат само най-младите измежду нас...
12  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: октомври 19, 2019, 11:43:23
Е така, де - знаех си, че нещо съм пропуснал, но снимах набързо и нямах време да огледам внимателно. Иначе кошчетата изглеждат естетично и заедно с монтираните пейки оформят приятен за погледа облик на Придунавски.  Smiley
13  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: октомври 19, 2019, 02:10:27
15.10.2019 След като беше изградена новата (по-широка) платформа на пасарелката срещу ул. Баба Тонка и нанесена новата настилка от щампован бетон, вече се монтира и парапетът - разбира се, от същия тип, какъвто е по цялата реконструирана част на Придунавски. Парапет имат вече и двете панорамни площадки, които наистина можеха да бъдат с по-големи размери наляво и надясно от пасарелката (успоредно на булеварда), за да събират повече желаещи да съзерцават дунавските изгледи, но за съжаление проектантите са решили да се ограничат със съществуващия размер на съоръжението.  Angry
Допълнително - едно от новите кошчета за отпадъци, монтирани по северния тротоар на Придунавски. Изглеждат добре, но си признавам, че - макар да се имам за средноинтелигентен човек - така и не разбрах как е замислено да се опразват кошчетата от съдържанието им. Прикрепени са твърдо с болтове към тротоара, не могат да се свалят или накланят, а и капакът им (с място да гасене на фасове) не може да се сваля (поне аз опитах и не успях, може и да не съм догледал нещо...). Както и да е, има си хора да мислят за тези неща...


14  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Бобокови взеха и старата музикална гимназия :) -: октомври 19, 2019, 12:58:35
Добра идея - това би придало завършен вид на сградата. Впрочем, такова оформление на северната стена би могло да се направи и на по-късен етап, асо се окаже невъзможно в рамките на настоящата реставрация. Засега, доколкото зная, е планирано стената да се покрие с висококачествена декоративна мазилка, и ако тя е с подходящ цвят и материалът го позволява технологично, ще може по-нататък да се нанесе допълнително изображението от горния рендер.
15  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Велосипедна инфраструктура -: октомври 16, 2019, 12:49:46
Този постинг и снимката в него не се отнасят пряко към велоинфраструктурата, но са най-тясно свързани с използването й. Останах с добри впечатления и казвам "Браво!" на учениците в МГ Баба Тонка, които явно имат афинитет към язденето на желязното конче. Минавайки пред сградата, се зарадвах на десетките колела, "паркирани" на стойката на тротоара пред гимназията. Бяха заети всички места в металната конструкция, а още няколко бяха закопчани към решетките на приземните прозорци. (Е, има за цвят и два мотора...) Евала на тези млади хора за избора им! Ако няма някакви особени пречки, това е един добър начин да се ходи на училище по-бързо от пешеходството и по-здравословно и екологично от каквото и да е МПС.  Cool


Страници: [1] 2 3 ... 310
Страницата е създадена за 0.109 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 3q)

Google e прегледал тази страница октомври 13, 2019, 07:40:18