Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: 1 [2] 3 4 ... 84
16  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: май 14, 2020, 09:49:11
Негативното говорене е отражение на действителността в общи линии.

Това може и да е вярно за някои по-ведри и положителни народи, но не и за българите. За нас много хубаво не е на хубаво и дъното е просто междинна точка, за копаене още надолу. Cheesy Наблюденията ми са на база хора на средна възраст и нагоре, дано младите да са по-различни. Наше е (на българите) миналото и за някои дори и бъдещето, но в настоящето се чувстваме абсолютно окаяни, сякаш да компенсираме.
17  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:НОВИТЕ СГРАДИ В РУСЕ -: май 13, 2020, 09:59:52
Дълбоко съм скептичен, че /демографско-икономически/ упадъка на един град в страна като България, е функция на добро общинско управление. И още, считам че масовото негативно публично говорене, носи повече демографски негативи за даден град тук и сега, отколкото евентуалната бъдеща корекция на проблема, в резултат на публичността, би довела да увеличаване на позитивните нагласи сред неговите настоящи или потенциални жители. Друг е въпросът, че този форум не е достатъчно масов и не носи сериозни ПР негативи или позитиви, каквото и да си обсъждаме тук.
18  Общ Форум / Празници / Holidays / Re:ЧЕСТИТО, РУСЕНЦИ -: май 06, 2020, 03:17:42
Честит празник, съграждани! И честит имен ден на заслужилите! Smiley
19  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Икономика -: май 04, 2020, 09:03:31
Пазарната концентрация и монополизация и държавната намеса на пазара са две различни неща. Първото е естествен, но много кофти процес, а една от най-най-важните държавни функции в икономиката е, да не допуска това да се случва и дори силово и законово да раздробява прекалено концентриран частен пазар /и това се е случвало, но не и тук или поне не е било скоро/ и да осигурява КОНКУРЕНЦИЯ. В България няма частна фирма, която да може да се противопостави на държават с чисто икономически средства, дори и чужди. Империята на В.Божков е пресен пример. Държавата разпределя прекалено много средства и може да влия твърде значимо на пазарните правила, поради което е най-големият икономически субект, до степен, че доста от големите фирми са в една или друга степен нейни "подизпълнители". Отделно, поне в нашата страна, няма и желание да се търси конкуренция, защото големите фирми са и "нашите", в смисъл с протекция и защита на политическо ниво.
Което има и кофти последици за нашия регион/Русе имам предвид/, защото това вещае продължаваща концентрация на бизнес, финанси и население към държава и столицата и донякъде към пазари като туризма - тоест Бургас, Варна и да кажем Банско. Иначе казано, при сегашното обществено развитие, нищо глобално или важно няма да се случи извън и без контрола на София, и ако това е вярно сега, вероятно ще е още по-вярно след 10 години.
20  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Икономика -: април 30, 2020, 11:10:30
30 години след края на социализма в Източна Европа и България, вече може да се види отчетливо какво се случва с икономиката у нас, а и в голяма степен и в Европа. Нека разгледаме 3 групи:
1. Наемни работници - искат повече държавна защита,помощи и намеса за регулиране на доходите им, предпочитат да боледуват за държавата, отколкото да работят за частник. Цел - високоплатена държавна служба /сигурност+опции за корупция/
2. Бизнес - искат държавни субсидии, държавни протекции за внос, държавно регулиране на пазарите с цел намаляване на /нелоялната?/ конкуренцията. Цел - частни монополи или олигополи, защитени от държавата.
3. Потребители - ценово ориентирани са и въпреки това са склонни да приемат някаква защита на родни производители, което би ограничило конкуренцията и вероятно вдигнало цените.

Като резултат от това "държавно" единомислие, се върви към непазарна икономика, базирана на държавни поръчки, фондове и протекции, водеща до окрупняване на икономическите субекти, най-често с правилната държавна ориентация, силно намаляване на конкуренцията и отпадане на малки и средни фирми или свеждането им до сателити на големите.
Връщаме се към държавна икономика на частни монополи/олигополи, скрита зад частни правни субекти.
Апропо публично-частното партньорство в Русе беше добър пример, какво се случва и накъде вървим.

Казано с думи прости, защо човек да се блъска да прави бизнес, който държавата или фаворизирани от нея фирми могат да му го вземат или ще си остане малък, и при положение че може да станеш милионер за месец, стига да влезеш в правилните схеми по източване на фондове - държавни или европейски.
21  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Промени в Парка на младежта -: април 30, 2020, 10:14:07
Сложили са нова бяла маркировка /или подновили?/ по велоалеята от Отеца до края на парка.
22  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Стена на славата -: април 28, 2020, 11:13:06
Пламен Стоилов успя да остави нещо за Русе след себе си, докато от плювачите му ще остане само тор ….
За пореден път се убеждавам, че тегаво върви присъствието на позитивни новини в общественото пространство на Русе ….
И в този форум, негативното взема превес над позитивното …
Темата отворена "по идея на потребителя JMM", определено предизвиква дискомфорт в черногледите души на много нещастни в личен план хора.
Да му минава на някой живота в това, не на него да му е добре, а на Пламен Стоилов да му е зле, е невероятно жалко…

Да не забравяме все пак, че управлението на Стоилов са всъщност най-добрите икономически години за България и Европа след кризата от 2008 г., когато различни еврофондове и програми оставиха нещо след себе си във всички големи български градове, та чак до по-малките градчета и села. Аз лично нямам негативно отношение към човека и кмета Стоилов и не смятам, че е пълен провал, но и не откривам някакъв негов специфичен и категоричен принос за развитието на града ни, извън споменатите добри години и принадлежността му към управляващата партия и съответните схеми за реализация на проекти.
Може и да съм нещастен в личен план/знам ли?/, но не съм черноглед и абсолютно категорично не съм с фиксация върху г-н Стоилов. По-скоро оставам с впечатление, че вие двамата с n00b имате по-специфично отношение към бившия ни кмет и управлението на ГЕРБ в града,а и като цяло.
23  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Стена на славата -: април 27, 2020, 10:56:34
Добре че беше Стоилов, цялата централна част на града светна.  Cool
Снимката е от ул. Борисова. Материал: Фейсбук.

Още едно нещо, в което сме първи в страната. Може би някаква паметна плоча, би била подходяща за случая.
24  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Относно вандализма -: април 19, 2020, 11:28:07
Явно, че с модернизма не сме от една кръвна група, защото и мен не ми харесва речната гара, особено откъм площада, а и Халите също. Чудя се, дали турист би проявил интерес към подобна сграда, САМО заради архитектура и историческа стойност?  Embarrassed
25  Общ Форум / Празници / Holidays / Re:Великден -: април 19, 2020, 01:27:20
Воистина Воскресе!
26  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Коронавирус /COVID-19/ -: март 28, 2020, 10:37:49
Ако правилно разчитам комуникационните знаци от щаба, до няколко дена ще ни сложат пълна забрана за излизане от домовете+вечерен час. Така че нищо чудно, този уикенд да ни е последното по-масово излизане и стоене на открито. Разните деца и тинейджъри ще ги удари вероятно напълно. Днес трима играеха на баскет на Механото. За бабите не знам, все пак трябва да ядат.
27  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Коронавирус /COVID-19/ -: март 28, 2020, 07:02:12
Отвисоко ми се струва, че разкарват всички навлезли навътре в парка, те там се и движеха с патрулката, докато към хората по крайните алеи явно имаше толеранс.
28  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Коронавирус /COVID-19/ -: март 28, 2020, 03:55:53
Днес цял следобед една патрулка обикаля Младежкия парк и успява да озапти желанието за разходки и игри. Паркът е практически празен в момента, само тук-там някой минаващ по транзитната /вело/алея към/от центъра.
29  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Коронавирус /COVID-19/ -: март 26, 2020, 03:18:18
Кой да предполага, че на плаца дето си набивал крак ще пеят Тото, Киркоров, Клайдерман и Назарет. Cheesy
Наистина има маниаци, които си умират да ходят по концерти...
30  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Коронавирус /COVID-19/ -: март 22, 2020, 02:47:28
Аз не казвам, че няма проблем и изобщо се смятам за доста недоктриниран тип, но уважавам числата и при такава лавина от информация, по толкова важен проблем, и да нямаме адекватни елементарни относителни данни, а само някакви нахвърляни абсолютни числа, ми идва в повече и не знам какво да мисля... Evil
Страници: 1 [2] 3 4 ... 84
Страницата е създадена за 0.125 секунди с 23 запитвания. (Pretty URLs adds 0.022s, 1q)

Google e прегледал тази страница март 01, 2020, 12:28:00