Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
+  Live Web Cam Rousse
Username:
Password:
Начало Помощ Търси Календар Сигнали за кмета Вход Регистрация
 
  Покажи публикации
Страници: [1] 2 3 ... 155
1  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града? -: септември 30, 2023, 11:37:41
1. Дементрализацията като философия, в някаква степен противоречи на актуалната глобална /а и европейска/ политическа и икономическа ситуация. Войната, климатичните промени и блоковото политическо, икономическо и военно противопоставяне, по-скоро наливат вода в посока по-голяма централизация.
И да, и не. Централизацията е по отношение на стратегическите въпроси като външна политика, финанси, отбрана, правна синхронизация по основни въпроси. Дори при сериозната брюкселска бюрокрация, ЕС продължава да е силно децентрализирана структура. Всичко опити Съюза да стане конфедерално държавно образувание с елементи на федерализъм засега се провалят и оставаме обединение на група държави с елементи на конфедерализъм. Освен това ЕС обръща сериозно внимание на изостаналата периферия, неслучайно са всички тия програми и опити за транспортна свързаност. Т.е. никой няма да пречи на бг управниците да развиват периферията, част от която за съжаление сме ние, даже напротив. Обаче пусти съветски модел столица срещу провинция.


2. В противовес на горното, според мен от известно време тече процес на деглобализация и завръщане към националното в ЕС. Особено за страните от Централна и Източна Европа. Идеята, че Румъния ще споделя плюсовете на агломерацията около Букурещ с Русе /примерно като частни инвестиции/, ми се струва утопична. Всеки избрал Русе за инвестиция, ще продължи да бъде гледан като НЕИЗБРАЛ Букурещ/Румъния/, а не обратното.
И тук донякъде си прав, но и не си прав.
Давам за пример Братислава. Тя е близко до Виена и се оформи именно като евтино предградие за изнасяне на някои бизнеси, а и туристически услуги, и като логистичен хъб. Вследствие на което, Братислава е един от градовете с най-голямо БВП на глава от населението в ЕС.
Разбира се, тук някой ще каже нерде Виена, нерде Букурещ, нерде България, нерде Централна Европа. И ще е прав. Факт обаче, че Русе може да бъде някакъв българо-румънски хъб при добра свързаност, поне от това, което виждам при други транснационали агломерации по Европата.
2  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Другите за Русе -: септември 30, 2023, 11:22:13
Много възможно и това, да.
3  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града? -: септември 17, 2023, 12:41:20
JMM, никой не спори за свинщините на комунистите и за упадъка изобщо на цялата страна, не просто на Русе.

Става въпрос за друго - с разпада на Дунавската монархия икономическия живот на долния и средния Дунав тотално се променя. При нас го има и факторът Южна Добруджа. Варна има море - това винаги е предимство при каквато и да е криза, защото морското корабоплаване е без алтернатива като транспорт.

"Между I-та и II-та световна война, след завземането на Южна Добруджа от Румъния, икономическото значение на града намалява. Закриват се почти всички консулства на чужди страни. Само за периода 1919 – 1920 г. от Русе е изнесен капитал на стойност 40 млн. лева." - цитат от Уикипедия, чиято статия се позовава на "Русе – Биография на Дунавския град" – Васил Дойков (не съм я чел).

Това лесно може да се види и от статистиката на населението, сравнявам Русе с Пловдив и Врана.

1910 година Русе има 36 255 жители, Пловдив - 47 981, а Варна - 41 400.
1934 година Русе има 53 266 жители, Пловдив - 99 883, а Варна - 73 305.
Пловдив нараства повече от два пъти за периода, Варна прилично, а Русе съвсем мижаво.
4  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града? -: септември 17, 2023, 01:16:56
До 1945г. Русе е бил "Градът на първите неща", но след тази съдбовна за държавата ни година, вече нищо не е същото.
За да бъдем честни, упадъка на Русе започва доста преди 1945 г. Започва с отнемането на Южна Добруджа (окончателно 1918 г.), която е естествен стопански хинтерланд на града. Освен това Русе на практика става двойно граничен (водна и сухопътна граница) и периферен град. Долу-горе както са сега Силистра и Видин. Също така, от 1934 г. деветнадесетомайците провеждат първата сериозна централизация на България. На практика още през 20-те години местните фирми започват да местят седалищата си в София, процес станал много сериозен вече 30-те години. Така че, това е един доста дълъг процес и е свързан и с разпада на Дунавската империя (Австро-Унгария), установяването на много държавни граници по река Дунав и като цяло изместването на речното корабоплаване от ж.п. транспорта.
5  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града? -: септември 06, 2023, 08:44:50
Пенчо е среден/посредствен кмет.
Среден не. Посредствен - да. Но това беше ясно.
6  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града? -: септември 06, 2023, 09:56:17
Не съм оптимист. ГЕРБ очевидно ще излъчат слаб кандидат, ПП и ДБ ще се явяват поотделно. Май му се разчиства пистата на Пънчо, но най-голямото наказание за глупостта на едни граждани е лошото развитие на един град.
7  Общ Форум / Общи приказки / General talk / Re:Кой какво интересно/забавно е видял в нета? -: август 30, 2023, 01:28:10
Интересното е, че ние се преборихме много бързо и още 1990 г. станахме център на обединената област, докато Стара Загора и Плевен си останаха под ловешко и хасковско иго до премахването на окрупнените области през 1999 г. Cheesy

Друго интересно е, че 1934 г. Русе (а и Варна) са включени в Шуменска област. 1935 г. пък Русе е включен в Търновска област, Варна остава в Шуменска. 1941 Русе пак става център на област, докато Варна си остава в Шуменска.
8  Всичко за Русе / Големи търговски центрове /Mall/ / Re:Mall Rousse (Ирис) -: август 19, 2023, 08:32:12
Но Фараша би контрирал - "Все пак да отвориш хубава полемика е по-ценно, отколкото да затвориш и загубиш скъпарски магазин за дрехи".
Чак пък скъпарски. По-скоро среден ценови клас и то в долното средно. Smiley
9  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация -: август 11, 2023, 01:11:00
Тази прекрасна къща е много лошо "затисната" от грозния комунистически блок, тип "Сталински барок", който вероятно е построен върху двора й.
10  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 11, 2023, 01:07:03
Днес преди обяд Шареното влакче/на кретено-алкохолика по Линов/ го бяха емнала ДАИ и полиция до мола на болницата. Включително проверяваха личните карти на пътуващите, а вероятно и билетите.
Това за личните карти на пътуващите е пълно малоумие!
11  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Кеят, общината и държавата -: август 07, 2023, 12:53:06
Не са напускали кея.
12  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Липник,езерото и новото строителство -: август 05, 2023, 08:04:59
Я някой запознат, ако има такъв, да ми каже малко повече за езерото на лесопарка. Пише само, че е изкуствено, но аз не виждам язовирна стена, как се пълни, само ли се регулира в такъв случай, с някакви подземни води ли се пълни, че не виждам река?

Ти сериозно ли? Cheesy Cheesy
Язовирната стена е толкова очевидна- пътя минава по нея, а откъм лесопарка на завоя има и преливник. Абсолютен микроязовир си е. Иначе има някаква захранваща рекичка още от Образцов чифлик, която минава и през горното езеро, но може и да има някакви извори в самото легло на язовира, това не знам.
Сериозно не съм обърнал внимание. Cheesy

А и аз много рядко ходя там, сигурно през целия си живот десетина пъти и от тях поне пет по един проект. Cheesy
13  Всичко за Русе / Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects / Re:Липник,езерото и новото строителство -: август 05, 2023, 12:13:18
Я някой запознат, ако има такъв, да ми каже малко повече за езерото на лесопарка. Пише само, че е изкуствено, но аз не виждам язовирна стена, как се пълни, само ли се регулира в такъв случай, с някакви подземни води ли се пълни, че не виждам река?
14  Всичко за Русе / Културният живот в Русе / Cultural life in Rousse / Re:"3 кила култура" -: август 05, 2023, 12:07:15
По отношение именуването на улиците в Русе и особено в Центъра, съм съгласен че се е прекалило с русофилията, но все пак Русе е отчайващо русофилски град. И бих добавил абсурда в названието на ул. Александровска и бул. Цар Освободител, и двете са на една и съща личност.
"Александровска" би трябвало да е на Батенберг.
15  Всичко за Русе / Русе / Rousse / Re:Замърсявания на въздуха в Русе -: август 04, 2023, 03:07:51
Вчера, докато се разхождах по "Борисова", около 23,15 ч., вонеше ужасно на нещо средно между мръсни чорапи и "Зрънчо". Цялата улица вонеше, а тя не е къса. В такива размери това може да бъде само индустриален замърсител. Някой знае ли нещо по въпроса?
Страници: [1] 2 3 ... 155
Страницата е създадена за 0.088 секунди с 22 запитвания. (Pretty URLs adds 0.006s, 1q)

Google e прегледал тази страница ноември 16, 2022, 11:04:47