Страници: 1 ... 50 51 [52] 53 54 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 852346 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5200

Профил Ел. поща
« Отговор #765 -: април 30, 2012, 11:50:39 »

Това за четвъртото място и аз го знаех, без когато и да е да съм бил особен ценител на футбола и спорта въобще - просто тогава това беше събитие за града и нашумя, нямаше как да не се узнае и от хора, по-далечни от спорта. Интересно е съвпадението - тогава Русе беше четвърти по големина български град и футболът му стигна до четвърто място в националния шампионат; лошото е, че сега сме пети по население, а хич ни няма и в А групата даже... Cry
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #766 -: май 01, 2012, 04:27:08 »

Аз изобщо не разбирам от футбол и не знам кой къде е бил в групите, но си спомням един момент на някаква невероятна еуфория по отношение на Дунав Русе и то трябва да е било доста преди 1974 година. Някъде 1960, 1961, 62. Позиционирането в годините ми се губи. На естрадата не съм гледал нищо свързано с футбола, но знам, че по едно време в целия град се носеше някакво футболно настроение и се чудех какво толкова. Защото баща ми никога не е ходил на мач. Съответно и аз. Тогава май и чух за първи път за Дунав Русе.
Та! Или бяха бѝли някого или бяха станали шампиони в нещо. Но такова кулминационно събитие имаше. Може сега в светлината на хрониките и биографиите на други отбори да не е чак толкова важно.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2425

Профил
« Отговор #767 -: май 01, 2012, 06:54:58 »

Вероятно просто са били някого, "Дунав" никога не са били шампиони, дори не са били медалисти в първенството.
Активен
dunav_rousse
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 434

Профил Ел. поща
« Отговор #768 -: юни 02, 2012, 09:49:32 »

Wink

4598.jpg
Стари снимки на Русе
* 4598.jpg (476.74 KB, 1024x739 - видяно 4266 пъти.)
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #769 -: юни 02, 2012, 06:55:08 »

dunav_ruse, страхотно попадение! Много хубава снимка. С няколко неизвестни.
1. Гарата още ли не е била построена? Явно не.
2. Като са строили гарата и релсите ли са местили, защото както са сега, минават пред сегашната гара (която отдавна не е гара, но за мене си остава "гарата").

Знае ли някой нещо по 2. въпрос? Ако е така, както предполагам, това е вече страхотна находка - заради ъгъла, от който е снимана снимката. През този "прелез" явно се е ходило до пристанището.
Още веднъж браво и благодаря.

Активен
dunav_rousse
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #770 -: юни 02, 2012, 07:34:28 »

Личното ми предположение е че гарата е построена в последствие! До колкото знам тя(сградата) е по-късно издигната от всички останали на този площад! А именно, мястото където двете жени на преден план се спускат надолу, е терена(струва ми се най-логично) на който сега се "радваме" на речна гара! Признавам си, че никак не съм почитател на тази едноетажна и не блестяща с архитектура сграда, която някак си е била обявена за паметник на културата  Huh?! Би ми се искало нашият град да притежава красива, истинска, действаща, висока и представителна, дори бих казал импозантна сграда на същото място, която да посреща туристите идващи по Дунава!
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #771 -: юни 02, 2012, 08:59:06 »

Не знам какво имаш пред вид - старата железопътна гара, която аз все още наричам "гарата" или постройката съвсем на брега, на която пише "Морска гара". Където (в старата) до 1898 г. затваряха малкото щастливци, пътуващи за Виена на екскурзия по Дунава да ги проверяват колко стека цигари и колко долари са скрили, последните по по гащите и чорапите си. Имаше събуване и на двете неща. Без значение на пола. Тогава също имаше и митничарки за тази цел.  

Ако имаш пред вид "гарата" - много съжалявам ако мислиш така, защото тази гара заедно с тунела с 4-те изхода, с билетната зала, с излъсканите месингови тръбни ограничения около гишетата, с тавана - за който някой си е мислил как да го направи по-естетичен, с мозайките и бежево-кафявите плочки, образуващи ромбове, с жлебчета за да се върви безопасно по тях когато е мокро от миене (тия вътре), а на перона на квадратни "блокчета шоколад" с тъмножълт цвят, беше една абсолютно европейска гара, каквито има в много градове в Европа, често не единствената гара на град. Тоест малка гара не означава малък град, а една от многото гари на един динамичен град. Градът в който живея тук има поне 5 гари, а е по-малък от Русе, но през него минават фигуративно казано 100 влака дневно - за да кажа една голяма бройка. Е, може да са 80 или 70, или пък неочаквано повече, особено щом като в Германия пътуват ежедневно 32.000 пасажерски влака. Едната гара тук сега е действително голяма, но това е сега заради магазините вътре - цял мол, а преди IIСВ гарата не е била много по-голяма от русенската, освен с несравнимо повечето перони, което пък го е позволявала самата концепция на гара с линии завършващи с буфери, гара терминал (нещо ми убягва понятието в момента) - за разлика от проходна гара, каквато е старата гара, която имаше 4 коловоза и два перона, от които се използваше най-често само единият - този под навеса. Родният ни град Русе е "на края на света" по принцип. Това на човек му става ясно като пътува от София за Русе с кола или влак. А вече в самия град транспортът е на гумени колела. Та аз съжалявам за състоянието, в което се намира именно гарата!

Ако имаш пред вид онази постройка с названието Морска гара, си напълно прав и моите понятия съвпадат с твоите. Но каква морска гара пък да има като няма корабни-линии!

Горното, за старата гара, можеш да го оставиш без коментар, ако не съм разбрал добре. Но аз искам да остане като възпоменание на един от най-хубавите периоди от живота на града. Не съм забравил чешмата, източна страна на гарата, но за нея друг път.
« Последна редакция: юни 02, 2012, 10:47:29 от Pfote2 » Активен
dunav_rousse
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #772 -: юни 02, 2012, 10:07:08 »

ЪЪъъ.... признавам си, останах леко объркан! Аз говорих за така наречената "речна" гара, на същият този площад от снимката по горе! Незнаех, че върху нея се кипри надпис Морска гара! И предполагам под "старата железопътна гара" имаш предвид днешния музей на транспорта.......
« Последна редакция: юни 02, 2012, 10:10:57 от dunav_rousse » Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #773 -: юни 02, 2012, 10:27:14 »

Музеят на транспорта ние на времето даже не го знаехме, че е било гара и то първата. Научихме го около празненствата 1966 година. Поне аз. Преди това съм ходил да греба там на лодка от тия военните - с 8 човека гребци, които бяха останали в ДОСО-то от Дунавската флотилия, които във флота им викаха "шлюпки" и съм съзнавал, че е "някаква" гара, но същинското значение на тази гара ми стана ясно едва около 100-годишнината, когато идва в Русе и Тодор Живков - с кола през парка - до ЖП-жилищата и от там по килим до гарата.

А тази гара, старата е това, което съм описал по-горе. Имало е много снимки и картички на същата и самата нея още я има. Ето я на снимката/картата.  Та тирадата "За гарата" беше за нея. Като на тази снимка гарата не е изцяло построена още, липсва тунелът и постройката западно от гарата, в която се помещаваше "майки с деца до 3 години" - където майките можеха да си накърмят и повият децата или просто да си починат необезпокоявани, докато чакат влака, идвайки от кораба или обратно.

Picture 005.jpg
Стари снимки на Русе
* Picture 005.jpg (94.86 KB, 1576x979 - видяно 2329 пъти.)
« Последна редакция: юни 02, 2012, 10:43:51 от Pfote2 » Активен
vesel
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2970

Профил Ел. поща
« Отговор #774 -: юни 02, 2012, 10:38:58 »

Мисля и двамата говорите за една и съща сграда. Само, че единият я вижда в моментното и запуснато състояние,безлично ремонтирана откъм площада и потънала в бурени откъм коловоза. А другият я помни така, както изглежда на старите снимки - работеща и пълна с живот.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #775 -: юни 02, 2012, 10:52:34 »

На гарата имаше и гаров ресторант със салон и с две-три или четири маси даже на перона, който продължи да работи дълго време след като гарата престана да бъде гара, докато не стана свърталище на пияници и го закриха.
Тзи чешмичка, която се вижда не е чешмата, за която говоря. Чешмата беше на около десетина метра иззочно от гарата, на открито, в началото почти на перона за Варна, който и за София беше пък първи перон, но в едната посока тръгваше за варна влакът в другата за София. На снимката с локомотива влакът тръгва в посока София съответно Иваново, Бяла, Две Могили, Полски  Тръмбеш и Горна Оряховица.
Ето още една снимка. Обърнете внимание, че няма нито една хартийка по улиците, макар че и тогава е имало и простаци, и цигани и поциганени българи. Но е имало ред.
На всички български гари надписите освен на български бяха на френски: Магазия-Еntrepôt, Чакалня-Salle d'attente, Началник гара-Сhef de gare, Движение-Mouvement, Багаж (гардероба за багаж)-Consigne bagages. И до днес на по-старите гари стоят тези наименования. Снимайте си ги, защото в един хубав ден ще изчезнат.

Picture 006.jpg
Стари снимки на Русе
* Picture 006.jpg (80.2 KB, 1567x993 - видяно 1682 пъти.)
Picture 005_2.jpg
Стари снимки на Русе
* Picture 005_2.jpg (234.88 KB, 1576x979 - видяно 1819 пъти.)
« Последна редакция: юни 02, 2012, 11:11:35 от Pfote2 » Активен
dunav_rousse
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #776 -: юни 02, 2012, 11:49:44 »

Интересна ми е и тази снимка, предполагам реката на преден план е Русенски Лом преди да бъде изграден лимана и да бъде променено коритото на реката!

104_001_ed731_20952968.jpg
Стари снимки на Русе
* 104_001_ed731_20952968.jpg (60.33 KB, 540x351 - видяно 1588 пъти.)
Активен
Zihuatanejo
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 556

Профил
« Отговор #777 -: юни 03, 2012, 03:42:44 »

dunav_ruse, страхотно попадение! Много хубава снимка. С няколко неизвестни.
1. Гарата още ли не е била построена? Явно не.
2. Като са строили гарата и релсите ли са местили, защото както са сега, минават пред сегашната гара (която отдавна не е гара, но за мене си остава "гарата").

Знае ли някой нещо по 2. въпрос? Ако е така, както предполагам, това е вече страхотна находка - заради ъгъла, от който е снимана снимката. През този "прелез" явно се е ходило до пристанището.
Още веднъж браво и благодаря.

Гледам снимката и ми се струва, че зад коловозите има достатъчно място и за гарата, така, че едва ли се е наложило местене на релсите. Но може и да греша.

П.С. Наскоро направих няколко снимки на гарата. Ако желаете ще ги кача, макар моментното състояние да "не е много за гледане". 

Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #778 -: юни 03, 2012, 08:48:06 »

Гледам снимката и ми се струва, че зад коловозите има достатъчно място и за гарата, така, че едва ли се е наложило местене на релсите. Но може и да греша.
Това е и моето мнение/предположение. Може да се създава оптическа измама за близост на релсите със сградите поради това, че обективът снима от много ниско до земята.
Затова все пак питам дали някой знае.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #779 -: юни 03, 2012, 08:57:43 »

Новите снимки на старата гара, каквато и да е тя - сложи ги. Още повече, че това не е просто гара, а гара с пристанище в миналото. Защото хората от Видин, Лом, Никопол за Варна или от Тутракан, Силистра за София и южна България не пътуваха с коли и автобуси като сега, а през Русе. И като се сметне, че през 60-те бяха пуснати ракетите, а после метеорът, връзката ставаше съвсем удобна. Та през тази гара+пристанището са минали милиони пътници.
На мен ми е скъпа, защото съм и пътувал от там, изпращал съм баща си запас за Ямбол, от там сме пътували за София и за Варна, колкото и да съм бил малък, освен това дядо ми, ме водеше на гарата, да ми показва локомотивите и корабите и да ми обяснява неща по тях, а и ние, децата, като ни станеше съвсем скучно: хай на гарата и обикаляхме за сетен път всичко, което можеше да се обиколи по гарата и брега. И по-късно, когато вече не беше гара и бяхме по-големи. Сега емоционалната връзка липсва. То да е връзка, ама с какво, като там няма ни кораб, ни влак. Ей така си се "изживяват" нещата. Затова снимките за мене биха били ценни.
Активен
Страници: 1 ... 50 51 [52] 53 54 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.056 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница Днес в 12:39:04