Страници: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 851848 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65

Профил Ел. поща
« Отговор #720 -: март 17, 2012, 09:03:33 »

Абсолютно сигурна съм за Жабешкото блато,аз съм виждала снимки на баща ми и други роднини,с кънки на Жабешкото блато.На една от снимките имаше доста хора.Това става ок.1932г.Хората са с  вълнени пуловери,шапки,шалове.Мъжете са с панталони тип голф.Там са ставали срещи,флиртове и т.н.Писах,че ок.1950 е закрита пързалката.
Г-н Митко,вие сте доста язвителен,иронизирахте ме,че помня гащите на Атина Болярска.Аз съжалявам,че русенци малко знаем за тази интересна жена.Тя е законна съпруга на Иван Вазов,не знам защо я неглижират.Софи Юго ,съпругата на Виктор Юго ,също е изоставена от мъжа си,но французите са изписали кофи с мастило за нея.
Но,аз помня кюлотите на мисис Симпсън.Когато английският крал Едуард VIII,абдикира заради тази американка през 1937г.,стават много модни в цял свят-шапки,шалове,бельо,всякакви видове аксесоари  а ла мисис Симпсън.Русенки също са полудели по тази мода,баща ми внася  много стоки от Франция и Италия.Той прави доста пари и винаги се шегуваше с шапките и кюлотите на мисис Симпсън.Бяха останали няколко непродадени дузини,тъмно синя ,лилава и розова коприна с дантели.Защо вие не разкажете какви парфюми ,козметика са се продавали в парфюмерията на баща ви?Тези неща са важни,защото така човек добива представа за живота и бита,за социалните слоеве и т.н.в един град.Препоръчвам книгата "Безсъници"на Стефан Попов,живял през ученическите си години в Русе,в нея той описва Русе,хора,събития,вкл.посещението на френския президент Реймон Поанкаре в града.
Активен
dim1
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Профил
« Отговор #721 -: март 17, 2012, 09:50:29 »

Пързалката си я спомням ! Просъществувала е до 60-65 г !Там правих първите си опити на кънки !
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #722 -: март 17, 2012, 10:21:39 »

Митко, кънките са от преди 1944 година. Майка ми е 1919 и 1941 вече е студентка в София. Така че са от преди 1941. Но не е изключено и да са от Букурещ. Кръстниците на майка ми бяха от Букурещ и дядо ми е ходел често с майка ми там. Но толкова едни кънки ли да е нямало в Русе! От друга страна за да се купят кънки с обувки трябва да има избор на номера и на цветове, а това го има само в по-специализиран магазин. Та може да е било и в Букурещ. Виж за другите кънки, с ключа за стягане няма нужда от специализиран магазин. Но все пак е интересно кой е продавал такива стоки, които не са проста железария. Имам една възможност още да питам. Докато е жива вуйна ми, родена Хрусанова. Със сигурно знаеш фамилията. Мога да ти се окажат и комшии. На Найден Киров (май) живееха. До Симонян. За Симонян друг път.
Ето тук една фотокамера Rheinmetall от 1956 година 4,5х6 и 6х6, със смяна на формàта. За Rollfim. Обърни внимание на визьора - и той сменя формàta. В същност ти това го знаеш. Твоята би трябвало да е най-малкото подобна:http://lippisches-kameramuseum.de/Rheinmetall/Rheinmetall_Weltax.htm

« Последна редакция: март 17, 2012, 10:37:49 от Pfote2 » Активен
vzlatev
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 64

Профил Ел. поща
« Отговор #723 -: март 17, 2012, 10:54:55 »

По спомени на баба ми, пързалката е съществувала до около 65-та. Не си спомня кога са я направили, но не е било преди 1950 май. Събирали са се много хора там по думите и - целият град и е имало заведения за бира и кебапчета:)
Активен

victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #724 -: март 18, 2012, 09:02:13 »

"Безсъници"Ст.Попов(1903 София-1989 Мюнхен)-"Русе крепнеше в този национален подем,старият вилаетски център от времето на Митхад паша бе заменил в свободна България,столичността си с международност,характерна за големите дунавски пристанища.По у-ца Александровска,Княжевска,Митарна,срещах навсякъде чуждестранни имена.Техник Вебер,аптекар Силаги,фотографи Либих и Гелч,шивач Гертнер,музикален магазин Калк,канцеларски магазин Риглер,фабрика Мюлтхупт,ресторанти "Франц"и"Фишер",да не говорим за белгийците и французите около Захарната фабрика.Градът дишаше чрез пристанището на Дунава,който носеше полъха на Европа.Денонощно се разтоварваха шлепове,свирките на параходоте,вечер се отразяваха светлините на румънското пристанище Рамадан,така в мисълта си жителят на Русе стоеше непрекъснато на понтона към Европа.Градът живееше по европейски,с каляски и яхти,с карнавал и шествие от маски и костюми,с Великденска тарла,с летуване на заможните-а те бяха много!-в Херкулесбад,със сватбени пътешествия във Виена и с гешефти в Будапеща.С кина и оркестри,със собствен театър и даже симфоничен оркестър.Чуждите консули на повечето евр.държави придаваха дипломатическо лустро на обществото,което се суетеше по балове и клубове,имената на австрийски владетели и императрици красяха параходите,пристигнали на брега".В книгата описва периода 1910-1920г.Ст.Попов живее в Русе,по късно се жени за ученическата си любов,Тина Маринович,внучка на Костаки Маринович.
Активен
dim1
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #725 -: март 18, 2012, 09:34:15 »

А дали паметника седи още в двора на старото у-ще "Л.Каравелов " ?
Сградата на старото училище я събориха преди една - две седмици. А бюста на Любен Каравелов е при "новото " училище "Любен Каравелов", което е редом до училището по облекло.
.....Дълги години гледах как се рушеше Училището....Жал ми беше....Там съм завършил основното си образование...
Активен
dim1
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #726 -: март 18, 2012, 09:36:54 »

Ако някой има последни снимки нека ги качи ,моля !!
Преди много години за това място се говореше че ще се строи концертна зала ...
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #727 -: март 18, 2012, 09:44:08 »

Не си ли ходил да си го снимаш?
Активен
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #728 -: март 18, 2012, 09:48:45 »

Стефан Попов"Безсъници"-"Цивилизацията крачеше в дунавската столица с едри крачки-6 киносалона още преди Балканските войни,които отвеждаха зрителите в далечни непознати страни или в исторически бележити епохи.Срещу първото от тях"Биоскопа",бе вече построен"Модерния театър",в търговския център на града се бореха за посетители "Централ"и"Аполо",в еврейския квартал ги привличаха салоните на театър"Одеон" и "Сплендид"........В Русе се настаниха окупационните дивизии на англичани,французи и италианци.По право казано на шотландци,които свиреха с гайдите си всеки ден  на площада пред х-л "Бристол",на алжирци и сенегалци,които илюстрираха измяната на Съглашението къв Европа,и на италианци,чиято бедност в сравнение с тази на англичаните ,ни отвори очите,още на младини,за разликата между бедни и богати нации."Попов учи в католическия колеж "Свети Йосиф"."Училищната сграда бе заета от англичаните,техните войници продаваха хранителни продукти на изгладнялото българско население(закупеното с последното злато на БНБ месо от Канада още е пред очите ми).......Само 4 г.преди това бях присъствал на посрещането на френския президент Реймон Поанкаре,който минаваше през Русе ,на път от Петерберг за Цариград.Посрещането бе минало при нормалния тържествен церемониал....."
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #729 -: март 18, 2012, 10:15:24 »

В немскоезичната Wikipedia дълго време пишеше за Елиас Канети, че е роден в Русчук, Австро-Унгария. И нищо чудно. После го поправиха.
Активен
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #730 -: март 18, 2012, 10:41:33 »

Историята на Русе е много интересна,много неща са се случили за първи път в града.Радвам се,че много хора пишат за миналото на Русе.Мисля,че пързалката "Жабешкото блато"е първата в Б-я.Трябва някой деен човек да се разрови и да открие доказателства за това.Твърде възможно е този кинотеатър"Биоскопа"да е първия  в Б-я.Знам,че в този период филми са доставяни от Букурещ.
Активен
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #731 -: март 18, 2012, 12:11:12 »

Жабешкото блато-Велимир Петров,русенски художник в своите спомени пише:"Официалният градски каток,с военна музика,вечер с илюминации и бюфет с топъл чай,кънки под наем-имаше на Жабешкото блато."В История на БХЛ(български хокей на лед)пише,че първата зимна пързалка през 1922г.в Габрово,в двора на Иван Хаджиберов,а в Русе 1925г.в Жабешкото блато до Градския стадион.Според друга информация Зимните спортове,прохождат в Русе още пред 1894г.Русенци са първите открили удоволствието от тях.Има две официални зимни пързалки -Жабешкото блато и на местото,където е  Проектанска организация.Там през 1953г.се провежда градско първенство по фигурно пързаляне(което говори за традиции в този спорт),по това време в града има хокеен отбор.Велимир Петров е жив и здрав,някой може да се срещне с него и да разговаря за Жабешкото блато,добре е да се развие тази тема.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #732 -: март 18, 2012, 12:27:37 »

Ей за този човек не бях чувал много години. Той живееше някъде към Черешовата улица. Бях чел преди много време негови спомени за Русе, но ставаше дума главно за неговия квартал и за спортни събития.
Не би трябвало да бъде много стар. Някъде малко над 70. Да е жив и здрав още много години.
То за него само да пишем - пак е интересно. Известно ли е, че е автор на няколко книги, на безброй хумористични произведения. Аз преди няколко месеца се натъкнах на книгите му в Читанка. Много се радвам споменаването му!
Активен
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #733 -: март 18, 2012, 01:13:24 »

В Русе има много добри художници.Велимир Петров и жена му Милена, бяха много атрактивна двойка.Аз предполагам,че зимните спортове са се развили пак покрай чужденците в Русе,консулите са давали тон за тези неща,както и влиянието по Дунава,а възможно е Шарл Дюванел,швейцарец,който пристига през 1893г.,като учител по физкултура в мъжката гимназия.Като го споменах,трябва да отбележа,че поставиха плоча пред стадион Васил Левски в София,с имената на учителите по физкултура,швейцарци и Шарл Дюванел е упоменат,като учител в Търново,за Русе  нищо не се споменава.Мисля,че русенци трябва да напишат опровержение до съответните институции.
Активен
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #734 -: март 18, 2012, 03:39:34 »

Моята цел е да сътрудничим,а не да се караме,приемам всяка критика и ще се постарая да се корегирам.Колкото до "наставленията" ми,трябва да ме извините,защото аз съм потомствена русенка,следите на родословието се губят 1820 г.,все ми се иска повече факти да излязат от славното минало на родния град.Доста информация има в главата ми,малко смътна понякога.Майка ,баща ми ,баби и дядовци,бях на 7г.,когато почина прабаба ми,всеки е разказал по нещо.Затова аз много държа да сверя някои спомени с други русенци, за достоверност.Вие сте в Русе и следите тези книги,статии,изложби и т.н.,за мен е трудно,но се старая да съм информирана.
Активен
Страници: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.042 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)

Google e прегледал тази страница септември 19, 2024, 12:29:32