Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
43
44
[
45
]
46
47
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 851851 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Balkanton
Newbie
Неактивен
Публикации: 6
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #660 -:
февруари 16, 2012, 10:26:44 »
Цитат на: Pfote2 в февруари 16, 2012, 10:23:24
Ikarus 55 (сега разбирам, че така се е казвал) ги знам от ГДР - бяха междуградски и туристически. Имаше ги много - до началото на 70-те години. Освен това съм ги виждал и другаде - в Унгария. В България не съм ги виждал. Бяха с две врати - отпред и по средата.
Вдигаха много шум, но вътре бяха добре изолирани.
Да, градският вариант е Икарус 66, който има същия дизайн като Икарус 55, който е междуградски/туристически.
Активен
http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #661 -:
февруари 16, 2012, 11:00:22 »
Аз съм малко по- млад от пфоте2 и не ги помня тия автобуси Икарус 55. А този на снимката пред хотел Дунав определено не е с български регистрационен номер. По- скоро с чехословашки. Спомням си чешките номера- черни букви на жълт фон и мисля, че имаше разделително тире м/ у двойките цифри. Много от туристите от соц. страните по това време преминаваха през Русе- с лични автомобили, с автобуси, като този от снимката или с влакове- имаше межд. влакове Прага- Бургас/ Варна, Будапеща- Бургас/Варна. Така че, е много вероятно да са преспивали в Русе.
«
Последна редакция: февруари 17, 2012, 08:27:52 от ystoyanov
»
Активен
Balkanton
Newbie
Неактивен
Публикации: 6
«
Отговор #662 -:
февруари 16, 2012, 11:19:58 »
Благодаря и на двама ви! Значи наистина е чуждестранен, чехословашки.
Активен
http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #663 -:
февруари 17, 2012, 07:20:04 »
Чак сега анализирах снимката пред хотел Дунав. Номерът на автобуса е точно чехословашки. Бяха жълти цифри на черен фон. А автобусът е и на чехословашка туристическа фирма, на фирмата Čedok. На дясното предно стъкло се вижда логото на фирмата. Чехите си слагаха табелите на туристическите фирми. Може би ги слагат и до днес. Фирмата е основана 1920 година и съществува и днес.
Ето го логото:
http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Cedok_logo.gif
Чедок днес:
http://www.cedok.cz/
«
Последна редакция: февруари 17, 2012, 08:27:42 от Pfote2
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #664 -:
февруари 17, 2012, 07:57:33 »
Йовчо, по въпроса за гърлото на бутилката Русе, през където повечето туристи от комунистическите страни минавали, искам да поясня следното. Единствено туристите от ГДР минаваха 100% през Русе. И съответно румънците и тия от СССР. Другите нямаха проблем да минават през Югославия. Никакъв. Нито поляци, нито унгарци, нито чехи. Никога не са го имали. Даже чехите след 1968 година!
На нас българите по едно време взеха да слагат на паспортите едни печати PAR RS ROUMANIE. Съответно и на талоните за пътуване към личните паспорти (със стойност на личните карти днес) слагаха този печат. Но и тези печати взеха да ги слагат едва след като БНБ започна да обменя по 20$ по най-официалния курс на всички, които нямаха този печат на паспортите или талоните си. Малко хора знаеха, че имат право на 20$ по 76 стотинки при всяко пътуване. Аз съм сменял неведнъж. После ги давах за шоколади KRAŠ в Югославия.
Българите, повечето, като тъгнеха обикновено даже и не мислеха за минаване през Югославия и по инерция си минаваха през Румъния. За хората от София пък беше нормалното да минат през Югославия. Някои за през Букурещ и не бяха чували, че може.
За първи път като си купувах билет за Източен Берлин 1972 г. майката на една моя съученичка Тони (живееха в блока над сладкарница Куба), която работеше в бюро Рила на Д. Благоев ми каза "че вие може да минете и през Югославия". Така и направих.
Но да се върна към темата за туристите от източния блок. Ако някой от Чехословакия, Унгария или Полша е решавал да пътува с влак през Румъния то е било или за да спести 20 - 30 лева от пътя, защото през Румъния влакът идваше малко по-евтино, или по негови лични причини. Същото се отнасяше и за туристите с автобусите. Общо взето много по-малко туристи от тези страни минаваха през Русе, отколкото през Калотина. Примерно 70:30% (от тези три страни).
Бил съм екскурзовод и представител през цялото време на следването ми и след това лятото на Сл. Бряг и Ахелой. Освен австрийските и белгийските туристи имах и чехски и унгарски туристи от Кооптурист, които идваха само с автобуси и индивидуален транспорт и имам наблюдения през къде пътуваха. Не помня някой да е пътувал през Русе. Няколко пъти съм си ходил до София с тях, а те си продължаваха за Белград.
Пътувам от 1972 година самият аз през Калотина/Драгоман, нито един път не съм минавал през Букурещ/Русе (с изключение на 1974 г. през март - и то нарочно за да остана в Русе, имах още роднини) и знам какви хора имаше във влака и какви автобуси и коли по шосетата. И днес пътуването през Сърбия или Словения/Сърбия е несравнимо по-лесно от транзитното минаване през Румъния, където все още няма магистрала и се минава през безброй села с неосветени каруци и магарешки колички, нощем хора на колелета на 5 цуйки и три бири, и други трудности.
«
Последна редакция: февруари 17, 2012, 09:38:09 от Pfote2
»
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 65
«
Отговор #665 -:
февруари 28, 2012, 08:51:05 »
Форумът е уникален,реших да се включа,за да споделя спомени и факти от моя роден град.Надявам се да бъда полезна,защото Русе е град на моите деди,най прекрасният град на света.Фотографските ателиета в Русе преди Освобождението и след това до 1944г.е тема,която ме интересува.Излязла е книга?В семейния албум има снимки на Рудолф Либих(баща на пианиста Ото Либих),Самуел Гелч(синът му Еди Гелч се жени за дъщерята на Александър Цанков),също фото Балаш.До църквата "Всях Светих"имаше гробище,малък Пер Лашез,ходехме с баба,там бяха погребани много видни русенци,там аз получавах първите уроци по русезнание.Докато стигнем до нашия гроб,баба се спираше пред гробовите на роднини и познати,известни хора,които е познавала и разказваше за тях.Един от най красивите паметници беше на Иван Стоянов Соларя,богат търговец на сол и газ,подпомагал с пари четата на Христо Ботев,собственик на хотел,баща на големия хирург проф.Параскев Стоянов.Разрушаването на това гробище е престъпление,защото то беше история,там можеше да усетиш атмосферата на Русчук,да почувстваш европейски замах.Някой може ли да даде биографични данни за фотографите,които изброих.Боян Драганов,който написа книга ,е сроден с Балаш.Старите сгради в Русе имат красива архитектура,но те ще оживеят само,ако се разкажат съдбите на хората ,които са живели в тях.
[/quote]
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #666 -:
февруари 28, 2012, 07:23:19 »
За гробищата съжалявам и аз много. Забележителен паметник бяха на гробищната култура, но по-скоро на германската, отколкото на Пер Лашез. Дървестните видове са като в германски гробища. Алеите са оформени също така. Помня ги много добре, защото бях на бригада там - да ги разваляме. Що гробове съм счупил. От яд, че трябва да се чупят. Ние имахме там два гроба - на детската поетеса Екатерина Манчева и издателка на дестко списание - сестра на дядо ми и съответно леля на майка ми и гробът на мъжа ѝ. И двата надгробни камъка ги счупих собственоръчно. Писал съм за бригадата в гробищата. И сега знам къде останаха несчупени гробове. Даже ги показвах на единия си син, когато се случи да бъдем там през лятото.
Там е и дядото на моята братовчедка Пепа от Лондон, мъж на другата леля на майка ми, но него не съм го познавал и с нищо не е известен, освен с това, че е купил първия хипопотам в България - да го показва по панаири, след като е опитал няколко бизнеса. До тук хубаво, но за хипопотама и други неща гарант е бил дядо ми. И той си плати хипопотама до последния грош заедно с другите предприятия. Та затова не съм му търсил гроба на дядото на Пепа от Лондон, хипопотамиста. Имахме и един полковник на тия гробища, но вече не знам на кого как се пада, а и съм забравил как се казваше. Затова казвам, че имахме два гроба.
Та! Като се отиде в една страна, първо се ходи на гробищата. Както те изглеждат, така изглежда животът на живите хора в страната.
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #667 -:
март 01, 2012, 12:12:45 »
Аз също мислех,че Иво Жейнов е син на учителя по география от гимназията,но се оказа,че Жейнови,те бяха двама братя, са се изселили от Русе.Става дума за друг човек,който активно работи по историята на Русе,книгиге му са чудесни,препоръчвам ги !
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #668 -:
март 01, 2012, 12:35:48 »
Жейнови живеят от памти века на Баба Тонка 2. Над бившето ЖП бюро. Къщата с капаците.
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #669 -:
март 01, 2012, 12:48:35 »
Преди една година говорих по телефона с Иво Жейнов,автора на известните книги,за информация за русенските ротарианци и той ми каза,че сина на учителя ,Иво Жейнов ,се изселил в Пловдив.Напишете нещо повече за Лада Брашованова,винаги съм мислила,че носи тази фамилия по мъж,а тя била русенка.Тази жена също трябва да влезе в категория,известни личности.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #670 -:
март 01, 2012, 01:13:52 »
Иво е свикнал да го питат за другите Жейнови. Сетих се за Ерих Мария Ремарк. Като почина 1970 г. в Локарно шофьорите на такситата взели да се питат, ma chi è questo Remarque? (кой пък тоз). Защото стотици хора отивали към къщата на Ремарк в един и същи ден. И един им отговорил Ha scritto libri. (книги бил написал). Та дано Иво Жейнов стане известен на всички. Вкл. шофьорите на такси. Да е жив и здрав и да пише още много.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #671 -:
март 01, 2012, 01:20:46 »
За госпожа професор Лада Брашованова няма нищо ново, което да знам аз. Аз самият научих едва миналата година, че ми се пада роднина. Дядо ми, който беше следвал в Букурещ с двамата известни лекари-специалисти, сега да не им споменавам имената, говореше свободно румънски, познаваше съответно Румъния и твърдеше, че всички Брашованови в България са ни роднини. Не Бръшванови и не Бръшлянови и деривати. Именно Брашованови. И аз видях някъде някакво честване - Лада Брашованова. Ха сега, дядо, да те видя аз! Това става миналата година. Поглеждам - ами тя е на дървото, дъщеря на професора-ректор. Аз за професора Стоян Брашованов знаех много добре. Дядо ми се виждаше с него в София, остави кореспонденция - аз отлепях германските пощенски марки, но че има дъщеря също професорка - не знаех, а също и името не знаех. Писах и мейл на този адрес от Луи-Емил Айер, но не получих отговор. Какво ли са си помислили - пак някой измамник.
Преди месец говорих с Жени Бабачева. Тя вика - така ли, ами че аз ще и кажа. Казах и - остави жената на мира и толкоз.
Но за почетна гражданка на Русе, от културното наследство - разбира се че става. Тя е на повече от 80 години, заслугите и се намират лесно в Интернет поради лесното за търсене име.
Стари снимки на Русе
Für Frau Braschovanova.jpg
(738.47 KB, 1942x677 - видяно 828 пъти.)
«
Последна редакция: март 01, 2012, 01:26:36 от Pfote2
»
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #672 -:
март 01, 2012, 02:02:21 »
Колко е малък света,със Светлана,седяхме на един чин в гимназията,тя учи само девети клас и заминаха за София.Имаха апартамент на Г.Димитров,в блока живееха много артисти и певци.Баба й,често ни гощаваше,Светлана винаги се наричаше Бабачева,а официалното име беше Славова.Много шик имаше в това момиче!Видяхме се преди 10г.,разменихме телефони,но после всеки по пътя си.
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #673 -:
март 01, 2012, 02:36:02 »
Имаше две сестри-Флорентина и Стефи Гениш,знаете ли нещо за тях?Стефи беше женена за едно много мило момче Иво,от старо русенско семейство,Флорентина за Владо,някой ми каза,че е вдовица.
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #674 -:
март 05, 2012, 02:29:48 »
Чета аз форума и се забавлявам страхотно,имаше още една баня "Еврейската"до библиотеката.Баща ми ни караше с колата(Москвич 401 или нещо подобно,вече не помня,бяхме много важни,защото нямаше много хора с коли,ок.1960,беше двуцветен,половината бял,половината светло син)баба,мама и аз.Банята беше много старинна,с няколко сводести помещения,мозайки,телякини,продаваше се лимонада.След 2-3 часа идваше да ни вземе,то беше цял ритуал,през зимата.В къщата имахме баня,но трябваше да я палим и по лесно беше да отидим в Еврейската или Капниловата баня.Някой каза,че са я съборили,това е престъпление!Някъде наблизо имаше лятно кино,редовно ходехме,имахме едно кученце,беше дошло след нас,без да знаем,забелязахме го в киното ,беше голям смях.Баща ми беше много запален по коли ,мотори.Винаги се хвалеше,че участвал в състезения и оттам хванал ревматизъм.Той е имал кола още през 1935-36,Форд,после Опел.Скоро гледах снимки и ми направи впечатление,че колата е с шуменска регистрация,интересно защо?През 1944г.руснаците я реквизират и повече ни вест,ни кост от колата.Автомобилният парк в Русе преди войната е бил много богат,но почти всички коли,камиони,автобуси,мотоциклети са реквизирани.По тази причина,рядко се срещат ретро коли в България.
Активен
Страници:
1
...
43
44
[
45
]
46
47
...