Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
42
43
[
44
]
45
46
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 855054 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #645 -:
февруари 03, 2012, 04:32:45 »
Баба ти твърдо я разпознавам. Ерол си го спомням само като име. И тази млада жена разпознавам, виждал съм я. Интересно, тази малката къщичка би трябвало да е на пазачите на печатницата. Не знам кой набор си (вероятно около 1955?), бих те попитал помниш ли кучетата "Лира".
На първия етаж в къщата на дядо ти живеше тогава едно младо семейство, тя се казваше Елена и беше от Пловдив.
Сложи тука още снимки, които имаш.
«
Последна редакция: февруари 03, 2012, 05:01:19 от Pfote2
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #646 -:
февруари 03, 2012, 07:45:39 »
В споменатата преди няколко дни книга на Стефан Миланов,името на когото бях сгрешил, има около 15 графики на неизвестен ми художник.Една от тях е на Каракапитана,предполагам че ще има интерес да се види .
Каракапитана от книгата на Стефан Миланов.psd
(81.88 KB, 1511x1032 - видяно 1262 пъти.)
Стари снимки на Русе
Каракапитана от книгата на Стефан Миланов .jpg
(593.69 KB, 1387x976 - видяно 1282 пъти.)
«
Последна редакция: февруари 04, 2012, 05:08:12 от mitko_d
»
Активен
karakapitan
Newbie
Неактивен
Публикации: 5
«
Отговор #647 -:
февруари 05, 2012, 06:23:10 »
Да помня ги кучетата,аз си мисля,че беше само едно куче,но няма значение.Аз съм 1958 набор и там съм живял до 1964 год.Кучето беше точно под нашият прозорец,на 2 рия етаж.Други снимки ще потърся от роднините и ако има нещо интересно ще го кача.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #648 -:
февруари 08, 2012, 10:04:34 »
Русе и Морското училище
През 1881 г. с циркуляр ( заповед) на министъра на войната е създадено Морското училище в Русе. Това е първото техническо учебно заведение в България за обучение на машинисти и огняри. С преместване на управлението на флота във Варна през 1898 год е преместено и Морското училище. От 1904 г. то е вече Машинно училище при флота - средно техническо училище за обучение на механици за военния и гражданския флот, държавните железници, въздухоплаването и др.
През 1931 год. се навършват 50 год. от основаването на Морското училище. Юбилейният випуск е наречен „дунавски”, тъй като и българския флот и морското училище прохождат в Русе на Дунава. За производството на възпитаниците на училището на 6 септември 1931 г. в Русе се организира тържествен парад, на който присъстват цар Борис ІІІ и царица Йоанна. След парада е проведен тържествен банкет във Военния клуб.
- заповедта за създаване на Морското училище.
- парадът на пл. „Александър” пред Мъжката гимназия.
- царят и царицата си заминават от Военния клуб след тържествения банкет
Стари снимки на Русе
MorskoUchilishte1881.JPG
(47.1 KB, 600x849 - видяно 1082 пъти.)
Стари снимки на Русе
Parad1931.jpg
(194.86 KB, 946x683 - видяно 1217 пъти.)
Стари снимки на Русе
BorisRuse1.jpg
(82.72 KB, 956x690 - видяно 1202 пъти.)
«
Последна редакция: февруари 08, 2012, 10:13:42 от ystoyanov
»
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3480
«
Отговор #649 -:
февруари 08, 2012, 10:55:32 »
Къде се е помещавало Морското училище? То е имало тежестта на средно образование нали?
Активен
Във форума се ражда истината.
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #650 -:
февруари 08, 2012, 11:11:07 »
В началото не знам, но по времето когато дядо ми по баща го е завършил във Варна - учебната 1917/1918 г., приемът е бил след гимназия и бих казал, че е било с тежестта на днешния bachelor - три години след гимназия 12-и клас. От него са ставали офицери. Трябва да се види, не е изключено да е имало и среден отдел.
Имам интересни снимки, но първо не са русенски, а варненски и второ са огромен формат.
«
Последна редакция: февруари 08, 2012, 11:32:11 от Pfote2
»
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #651 -:
февруари 08, 2012, 11:13:52 »
И аз веднага го свързах с "Военноморското" във Варна и за това питам дали реално първообразът му е бил в Русе.
«
Последна редакция: февруари 08, 2012, 11:32:49 от Linov
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #652 -:
февруари 08, 2012, 11:28:25 »
Сегашното "военноморско" е вече висше. Същото е наследник на Машинното училище, пак във Варна, което пък е било основано първоначално в Русе.
Тази снимка е от октомври 1938 г. и показва морските офицери от Дунавската флотилия Русе (не знам дали не беше и на НВ). Във всеки случай в санитарната школа в Русе 1967/1968 година имахме още алуминиеви чинии от Дунавския флот с вензела на царя.
На снимката дядо ми е на средния ред четвърти от дясно наляво и от ляво на дясно.
Какво нещо е да си по-стар от дядо си!
Стари снимки на Русе
1938.jpg
(245.84 KB, 2838x2028 - видяно 1215 пъти.)
«
Последна редакция: февруари 08, 2012, 11:52:28 от Pfote2
»
Активен
krasi_guteva
Full Member
Неактивен
Публикации: 190
«
Отговор #653 -:
февруари 13, 2012, 11:31:55 »
Сградата на Общината в строеж -1981година
Стари снимки на Русе
obshtinaRuse.JPG
(2702.58 KB, 3263x2086 - видяно 989 пъти.)
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #654 -:
февруари 14, 2012, 09:38:32 »
Все едно гледам как са строили чинията на Бузлуджа. Страхотна снимка, благодаря Краси!
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #655 -:
февруари 14, 2012, 09:56:12 »
Цитат на: krasi_guteva в февруари 13, 2012, 11:31:55
Разбира се, по това време това беше строеж на партиен дом. Някъде от средата на 70- те започнаха строителство на партийни домове в почти всички градове и даже градчета. И това да бъдат най- големите и хубави нови сгради и винаги на центъра. Веднъж вече писах, че в Русе събориха цяло кварталче с къщи, за да може точно пред партийния дом да се оформи свободен площад, на който да се правят мероприятия. Сигурно са смятали много дълго да управляват, също като хилядолетния райх на нацистите.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2431
«
Отговор #656 -:
февруари 14, 2012, 10:41:47 »
Цитат на: krasi_guteva в февруари 13, 2012, 11:31:55
На прикачената снимка на г-жа Гутева се вижда задницата на един автобус "Икарус" 180. Това бяха "старите" Икаруси, новите бяха "Икарус" 280. Аз бях съвсем малко дете, когато старите Икаруси се движеха. Може би максимум до 1985 г. Ето едно клипче, което дава представа за интериора на тези возила (вероятно ще събуди носталгични спомени в хората от 35 г. нагоре, поне при мен беше така - ранни детски спомени):
Ikarus 180
Разликата е, че нашите русенски Икаруси бяха боядисани в червено и черно, поне така ми е останало в паметта.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #657 -:
февруари 15, 2012, 05:03:54 »
Йовчо, хилядолетният райх, да. Само че хилядолетните си взеха бележка. Защото ги наказаха. И маниерът им на строеж беше със същата идея. Веднъж и завинаги.
А за автобусите. Хубава идея да се сложи автобусът на видео. И аз ги помня. Също хубави авобуси бяха. Малко по-шумни бяха и клатеха повече от по-късните Икаруси. Но бяха вече модерни автобуси. До тогава имаше главно едни Чавдари на шаси от Шкода.
Разликата межу показания унгарски автобус и нашите беше, че на българските автобуси номерата ги пишеха, а и на камионите също - с огромни букви и цифри направо на карусерията. Така беше само в СССР, освен в България.
Нашите бяха в тъмно червено и крем, мисля че и черно имаше. Хубаво оцветяване. Отдалеч се познаваше, че е автобус от линия. Особено важно за по-късните модели, когато вече имаше и междуградски и туристически такива.
Къде са намерили такъв запазен автобус Икарус 180 сега! Този модел е с двигателя MAN и производството му е започнало 1965 година. IKARUSZ е фирма за производство на автобуси основана 1895 година в Будапеща.
Надписът, който се появява за съвсем малко във видеото е на унгарски и означава: (Зона) само за слизане. Czak fellszálók részére!
Активен
Balkanton
Newbie
Неактивен
Публикации: 6
«
Отговор #658 -:
февруари 16, 2012, 10:07:38 »
Здравейте, аз съм Антон. Не живея в Русе, но градът ми е близък, тъй като баща ми е от там. На 26 години съм. Вашите дискусии следя от доста време и са много интересни. Поздравления и на ystoyanov за хубавата галерия с много снимки на града. Аз също си направих галерия във Фликр (адресът е в подписа ми) с много снимки от България като ударението е всякакви артефакти от времето на социализма. Последно съм качвал снимки на неща от Русе. Ще се радвам, ако имате забележки или допълнения към описанията ми, да се включвате.
И за да не е първият ми пост само представяне, ще продължа дискусията за Икарусите с един въпрос. На тази снимка
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Rousse+60s/Picture+1011.jpg.html
е сниман туристически автобус "Икарус 55" -
https://www.google.com/search?q=ikarus+55&rls=com.microsoft:bg:IE-SearchBox&oe=UTF-8&rlz=1I7GGIE_en&um=1&ie=UTF-8&hl=bg&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=QWA9T83NMMzMswaykbT3BA&biw=1272&bih=819&sei=o2A9T5ziFoW0tAaXkcyCBQ
- един между другото доста футуристичен като дизайн модел за годината на създаването си - 1952 г. със задно разположение на двигателя, панорамни прозорци, аеродинамична форма и много изпипани детайли отвътре и отвън. Произвежда се до 1972 г. Въпросът ми е дали имате спомени за този модел. Регистрационният номер на тази снимка не си личи дали е български или не, но затова пък на предното стъкло виждам някаква табела, която много прилича на емблемата на "Балкантурист". Та възможно ли е това да е собствен автобус на "Балкантурист" или е по-вероятно да е чуждестранен, но под опеката на "Балкантурист" на българска територия. Абсолютно същият автобус (може би дори същата машина) се вижда и на тази снимка от Изгубената България, но паркиран до театъра
http://www.lostbulgaria.com/?p=3486.
Наскоро се сдобих с една чудна унгарска книга Az Ikarus évszázados története
http://www.maroti.net/products/product_7418.html
посветена на историята на Икарус от самото създаване до фалита на фирмата през декември 2007 г. с всички модели и прототипи на фирмата в много снимки, включително и на много от българските модификации. Накрая има подробен списък на произведените бройки по модели и години и страни, за които са изнесени. За моделът 55 пише, че за България има изнесени 1 бр. през 1955 г., 11 бр. през 1959 г. и още 1 бр. през 1966 г. Ако, този на снимките е български, то най-вероятно е именно от тези 11 броя от 1959 г., тъй като през годините се променя периодично дизайнът и детайлите и точно с тази предница излиза този модел в края на 50-те и началото на 60-те години. За съжаление никой друг не помни този модел да е имал присъствие в България (участвам във форума на градския транспорт - София
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=268.msg264604#msg264604
) където също зададох този въпрос, но колегите предположиха, че това е чуждестранен автобус. В книгата наистина бройките в ЧССР, откъдето във форума предполагат, че е автобусът, са доста повече. Сега питам и вас, ако имате спомени за този модел да се е ползвал от "Балкантурист" като собствени автобуси. Единственото място, където е споменат този модел в български източник, е някаква наредба от 1989 г. за нормиране на на разхода на гориво по модели и видове автомобили
http://law.dir.bg/reference.php?f=n3mtr-89
вижте раздел III Автобуси.
С това мисля да приключа първото си включване
«
Последна редакция: февруари 16, 2012, 11:23:56 от Balkanton
»
Активен
http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #659 -:
февруари 16, 2012, 10:23:24 »
Ikarus 55 (сега разбирам, че така се е казвал) ги знам от ГДР - бяха междуградски и туристически. Имаше ги много - до началото на 70-те години. Освен това съм ги виждал и другаде - в Унгария. В България не съм ги виждал. Бяха с две врати - отпред и по средата.
Вдигаха изключително много шум, но вътре бяха добре изолирани.
По шум бяха сравними с Бритиш Лейлънд, правени в Израел, които бяха градски в Букурещ през 60-те. Също вихровокамерни дизели. Всички други след тях вече бяха по-тихи.
Стари снимки на Русе
220px-MHV_Ikarus_55_02.jpg
(11.38 KB, 220x161 - видяно 828 пъти.)
«
Последна редакция: февруари 16, 2012, 10:30:25 от Pfote2
»
Активен
Страници:
1
...
42
43