Страници: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 855430 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Berliner
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 115

Профил Ел. поща
« Отговор #630 -: януари 27, 2012, 11:56:27 »

Какво е имало на мястото на новата поща? Точно срещу тази "гъба".

Parvata e ot knigata na Rumen Kuzov, btorata ot mene...

z2.jpg
Стари снимки на Русе
* z2.jpg (1186.47 KB, 2677x1638 - видяно 1620 пъти.)
z1.jpg
Стари снимки на Русе
* z1.jpg (207.82 KB, 1218x674 - видяно 1914 пъти.)
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 155

Профил
« Отговор #631 -: януари 27, 2012, 07:50:37 »

Първата снимка е много интересна,в ляво срещу къщата на Дайнелов още не е построена къщата на Ковачеви ,и на двете снимки в ляво/предната част/ е сградата където беше най-известната шкембеджииница за която няколко пъти сме коментирали.На празното място успоредно на нея по късно са построени едноетажни сгради където се помещаваха,таксиметровата служба,погребално бюро цветарско магазинче.Зад тях,не знам през коя годена е построено лятно кино "9 ти септември",екрана беше на гърба на едноетажните постройки а местата /пейките/бяха където е сега колетната служба на пощата.
Активен
Flying spur
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 570

Nothing good comes easy

Профил WWW
« Отговор #632 -: януари 30, 2012, 05:39:03 »

Дом на Запасното Войнство> днес ресторант Ла Страда

Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #633 -: януари 30, 2012, 07:04:03 »

Ако позволите да допълня.Сградата е била/за времето си/ една от най-модерните в Русе,цялата витринна част е конструирана така че да се сваля долу в приземието.Последователно в нея се е помещавала бирария"Кристал" с наемател Стефан Гъдев, а по -късно най престижният  ресторант, "Иван Марков" .След 9-ти беше "Болгар" където през 1967 година беше сватбата на дядо Митко.Предпоследно Клубът на запасното войнство стана "Потсдам" и сега вече е "Ла Страда".                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
« Последна редакция: януари 30, 2012, 07:19:30 от mitko_d » Активен
dim1
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Профил
« Отговор #634 -: януари 30, 2012, 11:02:17 »

Здравейте русчуклии !
Вече съм далеко от родния си град ,но имам спомени за него с 50 годишна давност !
Успях да се запозная с това,което е публикувано...налегнаха ме едни носталгични спомени....
И ми стана мъчно ,че не видях снимки на старата "Стара круша"!.лятно  кино "9 септември"...
Жевял съм зад Малката градинка ( така и не свикнах да и казвам    л....)Животът на града минаваше пред очите ми!!
Трополяха файтоните ...Пропускаха с мотоциклетите си Митиката,Паца Манчева...
В Театъра затаявах дъх пред играта на Елена Стефанова,Васил Попилиев,Диди Димчев.Климбо .Микей.....
Слушах гласа на Бай Киро Станчев в сладкарница "Тетевен"...
...Салона притихваше когато Илия Темков водеше своите образователни  симфонични концерти...
Още много мога да пиша.....
 Предлагам ви да се обърнем към културата ! Да съживим спомена за  светлите личности оставили диря в културния живот не само на Русе а и на България !
« Последна редакция: януари 31, 2012, 06:45:30 от dim1 » Активен
karakapitan
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5

Профил
« Отговор #635 -: януари 31, 2012, 01:06:25 »

Преди няколко дни си мислех да напиша няколко реда но се отказах,очаквах други съфорумци да се намесят със спомени за т.н. Кара капитан.Помня го много добре- чист циганин с капитанска фуражка,със самочувствие на  управител на баничките,от къде тръгна приказката че е бил собственик на кораб,не си спомням, но както и да е.    Книгата на Стефанов винаги  съм подлагал на съмнение относно достоверността на "спомените"му,доста неща са чути-недочути,от" спомените" мога да посоча поне 20 които не отговарят на истината,и са от "пейката в парка".
mitko_d,mitko_d ,как така разбра,че Каракапитана е циганин,защото беше със загорял тен ли?И естествено,че имаше самочувствие на управител на "Баничките,защото той си беше такъв.И "Книгата на Стефанов" е книгата на Стефан Миланов и специално за Каракапитана всичко е вярно.Името му е Панайот,а жена му се казва Калинка и нямат,ама абсолютно нищо общо нямат с циганския етнос.За собственик на кораб е пълна измислица,а "Баничките"наистина са общински.И до смъртта си е живял на ул."Отец Паисий".Той е един от малкото хора,който има над 100 спасени човека от удавяне в р."Дунав".А пък за ваденето на кръста по Йорданов ден,по-добър от него нямаше.Така,че този човек е бил от колоритите на Русе и заедно с неговата лодка "Мими" и "Баничките" си остава в историята на града.И аз много се гордея,че съм негов внук.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #636 -: януари 31, 2012, 08:23:03 »

Е, стана тя,преди време коментирахме Каракапитана,неговия кораб "Цибър" и т.н. Йовчо доказа че кораб няма,Pfote писа че е познавал Каракапитана, сега във форума взе участие неговия внук,та,надявам се че ще получим най точни данни за човека.Това че съм писал че е циганин,така се знаеше така съм писал не съм му проверявал родословието.В никакъв случай не желая да влизам в безсмислени спорове,самоизтъкване и самодоказване,допуснал съм грешка в името на автора на "Русенски спомени", вместо Стефан Миланов съм писал Милан Стефанов,техническа грешка. Радвам се че във форума се включва със спомени още един русенец.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #637 -: януари 31, 2012, 09:58:31 »

Каракапитана го помня много добре. Живееше на Отец Паисий, защото там беше входът към двора, до доктор Зумпалови, в същност къщата им гледаше към нашата през двора на пазачите на печатницата. И граничеше с калкан с блока на Николай Здравков и Димитър Кондов, "блока на Инфлот", а следващата къща беше на Елиас Канети на Славянска. Няма да се впускам в повторение на разказите си от преди.
Познаваха се, естествено, с баща ми. Баща ми беше любител на дунавския воден спорт с лодка тип "сеферка", не ловеше риба, само спорт - слънце, въздух, вода, гребане. Лодките ги правеха в Силистра. Последните лодки бяха собственост на Вела Пискова с номер Рс 234, но там освен баща ми имаше малко привърженици на водата. Та! Тези лодки трябваше някъде да се връзват, докато не се ползваха. Най-често това ставаше ако някой познава някого - на някой понтон или завързан шлеп, ползван като понтон, а в нашия квартал познанствата не бяха никаква рядкост. Само на нашата улица от 5 къщи имаше един капитан (Добруджа 10) и трима работещи в БРП-то - по фуражките. Та по тия връзвания на лодките сме се засичали с Каракапитана и сме вървяли заедно нагоре, един път имахме, а и познанството по комшийство през прозорците - гледаха почти едни в други - към нашата кухня, баща ми е говорил с него. И след това е коментирал с голямо уважение познанството. Като се виждахме със семейството, се поздравяваха. Той намираше винаги весела дума и за мене, и за майка ми по някой комплимент, беше галантен. Малък съм бил, но го помня като сериозен човек. Тая титла не я раздавам често.
Даже преди две години като бях в Русе снимах къщата им или поне това което е останало от нея, защото изглеждаше ужасно като повечето стари неща в момента. Снимах я за спомен като връзка с една загубена епоха, като от някакъв предишен живот.
Пояснения за снимката. Снимана е от двора на Добруджа 4, зад тази ограда се намира(-ше) къщичката на пазачите на печатницата, които бяха много зли хора. Имаха през всичките тези години две кучета, едното от които се казваше "Лира". Жълти, някакви.
И аз се радвам, че се намери точно внукът на Каракапитана. Добре дошъл. Не се засягай от етикети. Помня дядо ти като сериозен човек. Русчуклия.

Kara Kapitana.jpg
Стари снимки на Русе
* Kara Kapitana.jpg (429.75 KB, 1024x768 - видяно 1176 пъти.)
« Последна редакция: януари 31, 2012, 02:55:13 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #638 -: януари 31, 2012, 10:29:04 »

dim1, то названието Малката градинка за мене е белег за русчуклийство. Като кажеш Малката градинка и другият каже: А?, вече е ясно, че не е раснал в Русе. Или е раснал в нерусенско семейство, далеч от центъра или и двете. Няма лошо, но няма как и да ми се обърне езикът да нарека малката градинка иначе.
А ти ми се виждаш с доста добри градски спомени. Добре дошъл, ако имам въобще разрешението да поздравявам хората.
« Последна редакция: януари 31, 2012, 01:41:07 от Pfote2 » Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 680

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #639 -: януари 31, 2012, 12:44:36 »

Преди няколко дни си мислех да напиша няколко реда но се отказах,очаквах други съфорумци да се намесят със спомени за т.н. Кара капитан.Помня го много добре- чист циганин с капитанска фуражка,със самочувствие на  управител на баничките,от къде тръгна приказката че е бил собственик на кораб,не си спомням, но както и да е.    Книгата на Стефанов винаги  съм подлагал на съмнение относно достоверността на "спомените"му,доста неща са чути-недочути,от" спомените" мога да посоча поне 20 които не отговарят на истината,и са от "пейката в парка".
mitko_d,mitko_d ,как така разбра,че Каракапитана е циганин,защото беше със загорял тен ли?И естествено,че имаше самочувствие на управител на "Баничките,защото той си беше такъв.И "Книгата на Стефанов" е книгата на Стефан Миланов и специално за Каракапитана всичко е вярно.Името му е Панайот,а жена му се казва Калинка и нямат,ама абсолютно нищо общо нямат с циганския етнос.За собственик на кораб е пълна измислица,а "Баничките"наистина са общински.И до смъртта си е живял на ул."Отец Паисий".Той е един от малкото хора,който има над 100 спасени човека от удавяне в р."Дунав".А пък за ваденето на кръста по Йорданов ден,по-добър от него нямаше.Така,че този човек е бил от колоритите на Русе и заедно с неговата лодка "Мими" и "Баничките" си остава в историята на града.И аз много се гордея,че съм негов внук.
Много се радвам, че във форума се включват наследници на реалните действащи лица от историята на Русе. Колега "karakapitan", като наследник на истинския Каракапитан може да споделиш някои спомени, а ако имаш снимки на самия Каракапитан и "баничките" ще е много интересно да ги видим.
Активен
dim1
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Профил
« Отговор #640 -: януари 31, 2012, 02:56:37 »

Ето това е ново за мен ,а сигурно и за теб !Приключил е голям ремонт на сградата на Операта  и понеже нямаш регистрация във Facebook ти ги пращам!

312224_2118442524206_1340061222_31791063_932495232_n.jpg
Стари снимки на Русе
* 312224_2118442524206_1340061222_31791063_932495232_n.jpg (190.33 KB, 720x960 - видяно 1133 пъти.)
406524_2333961392043_1340061222_31881854_551848607_n.jpg
Стари снимки на Русе
* 406524_2333961392043_1340061222_31881854_551848607_n.jpg (83.21 KB, 960x720 - видяно 1071 пъти.)
Активен
karakapitan
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #641 -: февруари 02, 2012, 10:31:48 »

Каракапитана-Панайот Горанов Тодоров[

1.jpg
Стари снимки на Русе
* 1.jpg (280.63 KB, 928x652 - видяно 986 пъти.)
3.jpg
Стари снимки на Русе
* 3.jpg (276 KB, 543x709 - видяно 749 пъти.)
« Последна редакция: февруари 02, 2012, 10:34:00 от karakapitan » Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #642 -: февруари 03, 2012, 10:38:54 »

Какакапитане, дядо ти имаше брат, нали. Беше малко по-висок от дядо ти. И също ходеше с флотска шапка. Другата жена неговата жена ли е. Баба ти я познах. Макар и да не съм я виждал така млада.
« Последна редакция: февруари 03, 2012, 11:00:22 от Pfote2 » Активен
karakapitan
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #643 -: февруари 03, 2012, 03:47:11 »

Да имаше брат,казваше се Трифон и той живееше около "Доростол"и алеите до парка.На снимката в дясно/по малкото момче съм аз с майка си.Това е във вътрешният двор.Това е баба ми.

2.jpg
Стари снимки на Русе
* 2.jpg (317.62 KB, 492x717 - видяно 745 пъти.)
Активен
karakapitan
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #644 -: февруари 03, 2012, 03:50:31 »

И пак вътрешният двор с мен и  баба отзад и комшии.Ако ги помниш до мен са Ерол и майка му.

4.jpg
Стари снимки на Русе
* 4.jpg (365.1 KB, 929x635 - видяно 784 пъти.)
« Последна редакция: февруари 03, 2012, 03:53:51 от karakapitan » Активен
Страници: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.052 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)

Google e прегледал тази страница декември 01, 2024, 03:51:44