Страници: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 852418 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Berliner
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 115

Профил Ел. поща
« Отговор #615 -: януари 25, 2012, 02:46:41 »

Tuk edna snimka ot "Gybata" ot druga perspektiwa.
I edna sys po-golqma re3oluziq..

Kartenausschnitt.jpg
Стари снимки на Русе
* Kartenausschnitt.jpg (272 KB, 1723x1431 - видяно 1039 пъти.)
kartenausschnitt_3.jpg
Стари снимки на Русе
* kartenausschnitt_3.jpg (93.57 KB, 1089x719 - видяно 1028 пъти.)
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 680

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #616 -: януари 25, 2012, 03:59:12 »

Да, много интересни снимки. Не сме ги виждали. Нашия съфорумец mitko_d има много картички от Русе. Дали има някоя с гъбата?
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #617 -: януари 25, 2012, 07:41:04 »

Благодаря за представените снимки от Berliner. Сега знам къде точно е била. Имам кого да питам.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #618 -: януари 25, 2012, 07:58:15 »

Обадих се до София, до вдовицата на вуйчо ми, дъщеря на стари русенци - Хрусанови. Тя казва, че на държавни празници, особено на 3.03., тя си спомня, че там е свирила военната музика, а иначе се е ползвало за културни изяви както в морските градини във Варна и Бургас и както в парковете на курорти-санаториуми - за оркестри, изпълнения на певци със съпровод и пр. Зададох въпроса кога точно е построена естрадата. Тя ще се обади след малко в Русе да пита нейни познати, живо още.
Йовчо, ако имаш някакъв въпрос - давай насам. Тия хора няма да са вечно живи! Не питах и кои са тия нейни познати. Може да ги познавам в същност.
« Последна редакция: януари 25, 2012, 07:59:53 от Pfote2 » Активен
Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 3468

Профил
« Отговор #619 -: януари 26, 2012, 08:07:35 »

Тя казва, че на държавни празници, особено на 3.03., тя си спомня, че там е свирила военната музика, а иначе се е ползвало за културни изяви както в морските градини във Варна и Бургас и както в парковете на курорти-санаториуми - за оркестри, изпълнения на певци със съпровод и пр.
Точно щях да кажа че като идея ми напомня на "Раковината" в морската във Варна.
Активен

Във форума се ражда истината.
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #620 -: януари 26, 2012, 01:30:28 »

Ами това са така наречените концертни павильони, типични за Kur-Ort-ите. Като кур - идва през немски от латински и означава лечение в някакъв вид (най-общо) санаториум. И тъй като хората не са болни на легло трябва да се забавляват в многото време, което имат между процедурите с минерални води, дишане на солен въздух в близките пещери и пр.
За забавата им има такива концертни павильони, в които свирят Kur окестри. Имаше такива даже по времето на ГДР. Божидар Попов (род. 1946 г.) от Русе беше цигулар точно в един кур-оркестър в Бад Либенщайн и свиреха по два пъти в седмицата в  концертен павильон. Такива концертни павильони има в Карлови Вари (Карлсбад), където вероятно и в момента има Кур-Оркестър, както и на много места в Германия.
Нищо чудно, че във Варна има такава раковина. Там архитектът на парка е Антон Новак, чех от Австро-Унгария, който е строил и двореца Шьонбрун във Виена. Идва по покана на кмета на Варна М. Колони и създава една прекрасна морска градина в стила на тогавашната най-съвременна банска култура. Със сграда, която откъм града изглежда като надстройките на кораб - мачта и пр.
Ето тук един павильон, който обединява в себе си всичко - и раковината, и колонадите, под които почиващите се разхождат и пият на малки глътки мнерална вода от едни плоски поцеланови бърдучета с надпис с името на минералния извор или курорта. Както и с беседки, в които да сядат и да си говорят.
На времето такива бърдучета имаше и в Хисаря с надпис Хисар и изображение на хисарлъка, крепостта на български.
Авторското право върху снимката е на Visuell3.
Та и тук хората, които са видяли "гъбата" на времето, могат да кажат: Всичко, което видях по-късно, го бях вече виждал в Русчук.
Апропо, имах известие, че естрадата била издигната 1951 година.

kurpavillion-001g.jpg
Стари снимки на Русе
* kurpavillion-001g.jpg (239.57 KB, 1200x600 - видяно 1041 пъти.)
« Последна редакция: януари 26, 2012, 09:34:16 от Pfote2 » Активен
vzlatev
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 64

Профил Ел. поща
« Отговор #621 -: януари 26, 2012, 08:02:42 »

за т.нар Гъба говорих с баба ми и тя ми каза, че там са продавали цветя...само че аз като гледам снимките не виждам цветя...да не би тя да се бърка или е имало и друга Гъба Embarrassed Иначе баба ми е живяла в района на Борисова до Автогарата, преди да съборят къщата им там...не е от известен род Wink За естрадата потвърждавам казаното по-горе и добавям, че там са пяли и обикновени хора, дори и тя каза, че е пяла там... Cool
Активен

Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #622 -: януари 26, 2012, 09:00:29 »

Баба ти има пред вид цветницата от село Новачане Ботевградско. Беше нещо като техен outlet. Като дете се бърках: защо на тая къщичка и казват цветницата, пък към захарната фабрика имаше друга цветница! Може ли въобще да има едновременно две цветници в природата!
Това е на ъгъла на малката градинка, малка къщичка със 3-4 стъпала отпред. Беше хубаво място за срещи. Използвал съм го за такова много пъти.
Ето я на една моя картичка (копие, нямам оригинал, картичката я имам от мой приятел-русчуклия на име Владо Бераха от Израел), къщичката с високия покрив и 4-те колони. А зад нея се таи гъбата.
Сега се оказва, че тази гъба съм я виждал на картичката, но не съм и обръщал внимание, защото съм мислел, че е люлка, въртележка. По-късно там бяха люлките, макар и да нямаше въртележка.
Оградата на малката градинка я помня много добре.

Picture 021.jpg
Стари снимки на Русе
* Picture 021.jpg (115.37 KB, 1568x968 - видяно 1068 пъти.)
« Последна редакция: януари 26, 2012, 11:06:33 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #623 -: януари 26, 2012, 09:29:17 »

Естрадата имаше на първо място пропагандистка цел. Имаше една огромна червен звезда на средата, в средната част. Но в същност имаше и друго предназначение. Като станеше топло, всяка събота имаше самодейни концерти. Тогава всички заводи имаха я хор, я тамбурашки оркестър, я танцов състав. Освен това имаше състави и при дома на културата, имаше трио устни хармоники при дома на моряка. Те редовно свиреха. На единия с устните хармоники жена му се казваше Флорика(Цеци) и работеше на втотрия етаж на грамофонните плочи в магазина за електродомакински уреди, който сега е банка - къщата до братя Рачеви. Там, при нея, бяха и плочите от Корекома (валутния магазин). Цената на една плоча беше недостижими 2 долара. Имаше Елвис Престли и нещо, което няма да забравя никога - там за първи път чух Рей Чарлз - Hit the Road Jack (and don't you come back no more, no more). Тя ги пускаше много рядко, но пуснеше ли - веднага се събираха хора и исках да си купят плоча с тази музика.
Ta. Към самия дом на моряка имаше също състави. И винаги имаше някой да пее, свири или танцува на естрадата. Спомням си една песен, която чух там и после си я пеех в къщи. Това е от тогавашните псевдо-народните песни, ставаше дума за някакво невиждано постижение на родната техника и гласеше така: Виж това е друго нещо, хà да е честиитоо. Малко беше по мелодия като една друга истинска по-мръсничка народна песен дрън п...  дуридааа..., три кила ... Но тогава много ми беше харесала тази и си пеех с натъртване: Хà да е честито!
Ние, децата, играехме нагоре надолу, уж бяхме с родителите си, пък тичахме до баба и дядо, които бяха пък седнали в градината. Русенските комари ни хапеха жестотко, но беше весело - отвсякъде музика и шум, високоговорителите бяха пуснати доста силно, светлини идваха откъм естрадата и съвсем не беше лошо. Това беше град Русе.
« Последна редакция: януари 26, 2012, 09:31:16 от Pfote2 » Активен
krasi_guteva
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 190

Профил
« Отговор #624 -: януари 26, 2012, 10:02:18 »

За Нова година на естрадата слагаха огромна украсена елха . Дядо Мраз сядаше отпред и дечицата се снимаха за спомен. Разказва ви го "участничка " в хубавите снимки. Smiley
Активен
спиро
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 246

Профил
« Отговор #625 -: януари 27, 2012, 01:25:21 »

Какво е имало на мястото на новата поща? Точно срещу тази "гъба".
Активен

Bulls make money, bears make money, hogs get slaughtered.
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5200

Профил Ел. поща
« Отговор #626 -: януари 27, 2012, 07:57:59 »

Ами това са така наречените концертни павильони...

Впрочем, такъв имаше и при дансинга на стария Дунавски кът (сега има наблизо едно ново бистро със същото име, което като облик и дух няма много общо със старото и отдавна изоставено заведение). След като Дунавски кът прекрати дейността си, павилионът почна постепенно да се руши и сега вероятно са останали само основите (доста време не съм ходил до това място). Беше дървен, боядисан в тъмнозелено. В него свиреше оркестър, който създаваше настроение на посетителите по масите в двора. Ако искаш, просто си слушай музиката, докато хапваш кебапчето и пийваш биричката (за децата - лимонада). Ако пък искаш - танцувай, имаше си място и за това. И въобще си беше приятно, макар и по-простичко от сега...
« Последна редакция: януари 27, 2012, 08:00:49 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5200

Профил Ел. поща
« Отговор #627 -: януари 27, 2012, 08:01:25 »

За Нова година на естрадата слагаха огромна украсена елха . Дядо Мраз сядаше отпред и дечицата се снимаха за спомен. Разказва ви го "участничка " в хубавите снимки. Smiley

И аз имам такава... Smiley
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #628 -: януари 27, 2012, 08:43:53 »

На мястото на новата поща имаше една страхотна шкембеджийница. Там съм ял невероятно шкембе, а пък кебапчетата им бяха приказка. Беше една сграда също с няколко стъпала (на снимката на Berliner видях, че е само с едно стъпало), вътре винаги полутъмно.
До шкембеджийницата имаше още нещо. Мисля, че беше общинското погребално бюро, но спомените само ми се мержелеят в далечината на времето. Почти съм убеден, че е така, но не си спомням 100%.
« Последна редакция: януари 28, 2012, 02:54:21 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #629 -: януари 27, 2012, 08:49:31 »

Впрочем, такъв имаше и при дансинга на стария Дунавски кът
Дунавският кът беше в парка, нали? Същата раковина я имаше и в Градина Кея. То пак е австро-унгарска, дунавска, ресторантска култура. За тия ресторанти съм писал другаде.
Миналата година видях един отново, след 37 години, един такъв ресторант - в Букурещ - до Атене Палас. Там съм бил през далечната 1964 година за първи път и за последен 1974. Препоръчвам го да се види. А и като ресторант не е лош. Направо консервиран.
Активен
Страници: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.067 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.013s, 2q)

Google e прегледал тази страница октомври 10, 2024, 12:09:16