Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
37
38
[
39
]
40
41
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 852355 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #570 -:
август 03, 2011, 09:03:04 »
Борис Воденичаров е баща на Мара, Кирил и Ангел Воденичарови. Всички живееха в дясната половина на къщата. Ангел и жена му Веска имаха две дъщери: Лади, която завърши гимназия и се ожени бързо, бързо в Бургас и Ани, която завърши механотехникума и беше направо красива в светлосините униформени ризи. Имаше звънлив глас. Висока, с хубави рамене, синеока, с розова кожа и дълги хубави крака със светли космички и хубави колена. Въобще чудо! Беше леко светла, към руса, като майка си, Веска, която също беше хубава млада жена, макар и не така пищна. Голямата Лади приличаше повече на майка си. Ангел Воденичаров, чичо Ангелчо, прекара целия си живот като техник (завършил техническото) в Корабната и би трябвало да е познат там. Беше рационализатор и особено добър техник. Жена му, Веска, беше домакиня. Те всички живееха в отсрещната половина (дясната като се влиза в тунела) на къщата. Много добри и изключително порядъчни хора бяха. Това е предисторията на кой кой е.
Самият
Борис Воденичаров
не си го спомням активно, но евентуално смътно. Смътно си спомням и факта, че е починал. Трябва да е било някъде 1952 - 53 - 54. Помня многото хора в двора по погребението. То, когато има погребение и малките деца запомнят по нещо. Но съм бил действително прекалено малък. Помня, обаче, като почина жената на Борис Веса Воденичарова - някъде 1954 - 55 - 56 година. Във всеки случай след него. И съответно погребението. Помня, че видях за първи път капак на ковчег - беше изправен долу до стълбите. А самата г-жа Веса Воденичарова, вдовицата на Борис, беше възрастна русчушка дама. Ходеше изправена, хубаво облечена и с воалетка от зелен тюл на черни точки. Следващите поколения вече олекотяха.
Мара беше деятелка в Червения Кръст. Организираше кампаниите по детски имунизации срещу детски паралич. Такива имаше няколко. И др. неща в здравно-организационата сфера.
Кирил, най-малкият брат, беше изключително интересна личност. Висок, леко с корем, червендалест сангвиник, гръмогласен, весел, добродушен и контактен. Художник като баща си. Говореше си с нас - децата - сериозно, като с големи. Говореше се, че е "отрязал главата на баща си", тоест приличал много на него.
Кирил беше изрисувал стените на целия вход (тунела) и целия двор. Някъде в края на 50-те се премести в София, бил е някъде към 30 години ако не бъркам. Чу се, че е започнал работа като художник в зараждащата се реклама и продължава да работи като илюстратор, какъвто си беше в Русе поначало. Не беше женен. Сестра му замина при него и в къщата останаха само Ангел Воденичарови, с двете дъщери. След това започна самият упадък на къщата, но това е друга тема.
Помня, че баща ми веднъж даде някаква детска книжка (за много по-малки от мене тогава) и ми каза "ей това е от бати ти Кирил". Самата рисунка вече не си я спомням. Нито книжката.
Имам снимки на последните останали рисунки на стените, но някой беше ги "реставрирал" с дебела четка и минимален талант или по-скоро с липса на такъв. Демек окепазени вместо реставрирани. Неговите рисунки на стените бяха главно сюжети от приказки. Червената Шапчица и вълкът ...
Не е изключено тази пощенска карта да е свързана с някоя илюстрация на бащата, Борис, който беше също художник-илюстратор.
Нямат нищо общо с композитора Воденичаров, актьора Воденичаров, писателя Воденичаров или художника Воденичаров от Берковица. Тези Воденичарови са истинско русенско семейство. Много хубав повод да се спомене един прекрасен сериозен градски род. Дето се вика на турски "сой". Благодаря на Йовчо.
«
Последна редакция: август 04, 2011, 07:58:27 от Pfote2
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #571 -:
август 08, 2011, 09:12:57 »
Преди време с Pfote и Йовчо доста си говорихме за т.н. "Каракапитан" та, попаднаха ми няколко карикатури на Русенски чешити и забележителности които ще се опитам да кача.Първата ще е на "Каракапитана".
КАРАКАПИТАНА.psd
(257.2 KB, 3000x4000 - видяно 1641 пъти.)
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
«
Отговор #572 -:
август 08, 2011, 09:25:42 »
Цитат на: mitko_d в август 08, 2011, 09:12:57
Преди време с Pfote и Йовчо доста си говорихме за т.н. "Каракапитан" та, попаднаха ми няколко карикатури на Русенски чешити и забележителности които ще се опитам да кача.Първата ще е на "Каракапитана".
Формата на файла е за Фотошоп
ще го променя в не толкова екзотичен
Стари снимки на Русе
karakapitana.jpg
(868.56 KB, 2968x2388 - видяно 1553 пъти.)
«
Последна редакция: август 08, 2011, 09:31:04 от SW2FL
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #573 -:
август 08, 2011, 12:55:03 »
Стефан Цончев съм го виждал няколко пъти със змиите му. И до паметника и на автогарата, зад старата поща,в гадинката с чешмичката, тъм сега май има бензиностанция на Лукоил. Нарочно или наистина, спектакълът завършваше с изтърване на всички змии и Стефан Цончев се втурваше да ги събира сред писъците на деца и жени. И мен ме беше страх! Виж за лисичето не си спомням да съм го виждал. Мога единствено да кажа, че основните понятия - какво е усойница, смок, пепелянка . ги имам от него. И благодаря на Митко, че ми напомни, а и на всички.
А от бай Пеньо Гужгола си купих веднъж пергел, германски, предвоенен, И нещо друго. Транспортир или нещо подобно, вече не помня. Или беше май триъгълник. Но пергелът го помня. Мисля, последното му местоживеене беше където сега е лятното кино. Имаше едни голям двор с една къщичка вътре, с вход откъм двора. Помня, че имаше маса канцеларски и училищни неща - на камари. Явно спасени от магазина му. Помня, че ходих до в къщи да ми дадат пари. Не си го спомням на вид, но беше мек, топъл човек, който изобщо не подхождаше на майтапа с него: "Кой падна в нуждника, бай Пеньо Гужгола". Така викаха големите след него. По-скоро дребничък беше на ръст, без врат, с каскет, сега се сещам лееееко. Безобиден. Защо го обиждаха!
Портретът ще е много интересен. Дано стане.
«
Последна редакция: август 08, 2011, 12:57:09 от Pfote2
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #574 -:
август 08, 2011, 01:00:42 »
Сега се сещам и за друго. В тая къщичка с канцеларските принадлежности и училищните пособия в същност ние ходехме да купуваме семки (печен слънчоглед). Продаваше ги една възрастна жена. Коя ще е била тя. Аз за него бях чувал, че е останал ерген - точно заради това предприятие с "нуждника".
И пак там беше това с пергела, но не още първия път, а след като бяхме ходили на няколко пъти. Чак тогава го видяхме него. После няколко пъти го бях виждал облегнат на едната странична стена.
«
Последна редакция: август 08, 2011, 01:02:48 от Pfote2
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #575 -:
август 21, 2011, 04:13:27 »
За Бай Пеню Гужгула и сестра му която той наричаше "батакчииката" мога да пиша много,тъй като имам лични спомени за двамата,но сега съм под впечатление на една снимка от един руски сайт която нямам търпение да споделя.Показани са няколко компилации от стара и нова снимка от една гледна точка,за мен ефекта е страхотен,та, ако някои знае тази технология,и има добро желание то моля да я сподели ,тъй като струва ми се, всички сме любители на фотографията.Не е по темата,но моля да бъда извинен,ще го махна.
Стари снимки на Русе
компилат, стара и нова снимка.jpg
(124.35 KB, 798x599 - видяно 1527 пъти.)
«
Последна редакция: август 21, 2011, 04:15:41 от mitko_d
»
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #576 -:
септември 15, 2011, 05:41:06 »
Цитат на: mitko_d в август 21, 2011, 04:13:27
За Бай Пеню Гужгула и сестра му която той наричаше "батакчииката" мога да пиша много,тъй като имам лични спомени за двамата,но сега съм под впечатление на една снимка от един руски сайт която нямам търпение да споделя.Показани са няколко компилации от стара и нова снимка от една гледна точка,за мен ефекта е страхотен,та, ако някои знае тази технология,и има добро желание то моля да я сподели ,тъй като струва ми се, всички сме любители на фотографията.Не е по темата,но моля да бъда извинен,ще го махна.
Митко, това не е толкова страшно като изпълнение. Но трябва да се подберат подходящи кадри, и да си поиграе човек да ги смеси. Има програмки за тая работа . Мисля, че и аз мога да се справя, но трябва още малко време да ми остане свободно.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #577 -:
септември 15, 2011, 06:01:13 »
Преди време писах няколко пъти за Денчо Ножаров и за неговите снежно- ледени фигури.
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/t93/msg21795/#msg21795
Бай Денчо е бил един от най- известните сладкари в Русе през 30- те и 40 те год. Освен че е бил много добър като майстор- сладкар, той е бил и много талантлив скулптор, макар и самоук. За неговата известност голяма роля са играели и снежните фигури, които е извайвал пред своята сладкарница "Швейцария".
От заледен сняг всяка година, той е пресъздавал бюстове и скулптури на животни и известни личности.
За времето си това е била една от най- големите атракции по централната улица на Русе. Винаги около неговите фигури е имало любопитни граждани, които са коментирали, обсъждали фигурите, политиката и т.н. Понякога са гадаели, какви са хората или странните животни изваяни от сняг. Дори има запазена снимка от италиански вестник, която коментира самобитния талант на "Бай Денчо" и неговия бюст на Галилео Галилей и надписа "И все пак тя се върти".
Благодарение на един от неговите наследници Александър Петков вече разполагаме с качествени снимки, на които може даже подробности да се разглеждат.
Тука качвам 5 снимки. Останалите може да разгледате в галерията:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Ruse+30s/Snow+Sculptures/
Стари снимки на Русе
0-parvi-opiti.jpg
(475.32 KB, 2409x1488 - видяно 1597 пъти.)
Стари снимки на Русе
02.jpg
(541.71 KB, 2601x1609 - видяно 1737 пъти.)
Стари снимки на Русе
3.jpg
(393.47 KB, 1509x2266 - видяно 1326 пъти.)
Стари снимки на Русе
6.jpg
(306.87 KB, 1539x2057 - видяно 875 пъти.)
Стари снимки на Русе
13.jpg
(616.23 KB, 2565x1653 - видяно 866 пъти.)
«
Последна редакция: септември 15, 2011, 09:49:49 от ystoyanov
»
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #578 -:
октомври 28, 2011, 04:50:08 »
Няколко снимки от една книга- албум от Васил Дойков и фотограф Григор Богданов от 1970 год. Макар, че не са много добри като качество, са интересни, тъй като не са показвани в нашия форум.
- изглед от стъклената будка към Съдебната палата, тогава Окр. нар. съвет.
- магазин "20 000 облекла".
- градинката пред библиотеката с един от старите фотографи, за които коментирахме преди време във форума.
- бързоходен кораб на подводни криле " Ракета" на БРП.
- плажът и плаващия басейн "Лебеда".
Стари снимки на Русе
Picture 001.jpg
(286.76 KB, 1320x1188 - видяно 1062 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 005.jpg
(185.71 KB, 1147x1101 - видяно 958 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 006.jpg
(268.93 KB, 1300x1293 - видяно 977 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 010.jpg
(379.32 KB, 1300x1239 - видяно 848 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 016.jpg
(217.66 KB, 1300x995 - видяно 1408 пъти.)
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #579 -:
октомври 28, 2011, 06:15:18 »
Йовчо, снимките ти направо ме стиснаха за гърлото. Благодаря ти.
Активен
vesel
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2970
«
Отговор #580 -:
октомври 29, 2011, 07:42:14 »
Хм, и аз помня "20 000 облекла" и фотографа в градинката пред библиотеката. Имам и снимки правени от него. Май вече не съм толкова млад
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2425
«
Отговор #581 -:
октомври 29, 2011, 09:58:05 »
Цитат на: vesel в октомври 29, 2011, 07:42:14
Хм, и аз помня "20 000 облекла" и фотографа в градинката пред библиотеката.
И аз ги помня...
Май вече не съм толкова млад
Ми, май не сме.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
«
Отговор #582 -:
октомври 29, 2011, 11:03:50 »
Хм, и аз помня "20 000 облекла" и фотографа в градинката пред библиотеката. Имам и снимки правени от него.
И аз помня добре магазина и конкретни пазарувания в него. Фотографа също съм запомнил, снимал ме е и мен - "маймун-фото" им викахме на тия снимки. Голяма работа беше - всичко от снимачния през негативния до позитивния процес беше в полеви условия, при стария апарат с триножника, допълнен с кофа вода и някое шишенце с химикали...
Май вече не съм толкова млад
Ми аз миналия месец закръглих петдесетака. А бе да сме живи и здрави, пък годинките, дето се вика, "колкото - толкова"...
«
Последна редакция: октомври 29, 2011, 11:05:45 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #583 -:
ноември 09, 2011, 11:45:53 »
Австрийският император Франц Йосиф І посещава Русчук- вече главен град на Дунавския вилает през 1869 год. Посрещнат е тържествено от местните първенци, като Аврам Розанес (дядо по майчина линия на писателя Е. Канети) е избран да го приветства на немски език. Императорът връчва възпоменателни медали на изявени австрийци, живеещи в границите на българската част на Османската империя. На снимката съвсем ясно се вижда:
AUSTRIACORUM IN BOLGARIA_ _ _ _ На австрийците в България....
И годината с римски цифри: MDCCCLXIX
На другата страна на латински: Привет (Salve), Нашия августейши император и крал Франц Йосиф... и т.н. на латински.
Интересното е, че Турция (Османската империя) не е спомената, а Българската държава още не съществува, но на тези медали е написано BOLGARIA. Това съвсем ясно показва, че Австро-унгарската империя, една от Великите сили признава, и то от най- високо място за съществуването на тази България, макар че още няма собствена държава.
Така че, възникването/ възстановяване на държавата България е било вече на дневен ред.
Стари снимки на Русе
1869Medal.jpg
(71.98 KB, 857x426 - видяно 825 пъти.)
«
Последна редакция: ноември 09, 2011, 06:45:14 от ystoyanov
»
Активен
ilko
Илко
Hero Member
Неактивен
Публикации: 520
«
Отговор #584 -:
ноември 09, 2011, 12:39:31 »
Вие сте легенда г-н Й.Стоянов ! Сега ще се разпотършувам из някой е сайтове , да си намеря едно такова медалче .
Още нещо , под австрийския герб , долу има герб с лъвче и кръст
, дали не е българското и защо да се подценяваме вечно ....опс има и пирамида с око вътре на върха на медала .
«
Последна редакция: ноември 09, 2011, 01:39:27 от ilko
»
Активен
Страници:
1
...
37
38
[
39
]