Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
36
37
[
38
]
39
40
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 851843 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #555 -:
май 31, 2011, 10:49:37 »
Тази тема е за стари снимки, но както казах не можах да намеря снимки на Каракапитана и "баничките". Затова, прикачвам цитати от книги, в които има някои описания.
Първите две снимки, в които е писано за строителството на "баничките"- първият изцяло построен плавателен съд от Пристанищна работилница ( сега Русенска корабостроителница), са от книгата "Дунавски корабостроители" от 1971 год.
А следващите пасажи, в които има описание на Каракапитана и "баничките" са от книгата на Стефан Миланов "Русенски спомени", издадена през 1989 год. и преиздадена през 1996 г.
Стари снимки на Русе
Picture 200.1.jpg
(111.77 KB, 1489x593 - видяно 1182 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 201.1.jpg
(81.22 KB, 1457x418 - видяно 1201 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 202.1.jpg
(343.29 KB, 1173x1219 - видяно 1189 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 203.1.jpg
(398.58 KB, 954x1500 - видяно 1194 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 204.1.jpg
(382.26 KB, 1079x1833 - видяно 1182 пъти.)
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #556 -:
юни 02, 2011, 08:13:12 »
Тези откъси от въпросната книга, представени ни любезно от Йовчо, ми бяха като мехлем на душата. Благодаря.
Едновременно с това май взеха та преобърнаха някои представи, които съм имал за Кара Капитана.
1. Известно ми беше (не знам от къде), че баничките са били собственост на самия Кара Капитан - май се оказва, че са били обществена собственост.
2. Знам от самия него, от Кара Капитана - присъствал съм на разговор между него и баща ми за влекача Цибър. Вероятно е нямало да обърна внимание на разговора, но точно тогава /трябва да е било 1962 година/ имах един диапроектор и разни диа-филмчета от Учтехпром, като едното филмче беше за "Отечествената" война - нашата - с двете фази. И там имаше снимка на миночистача Цибър. Сега май ще се окаже, че Цибър изобщо не е бил на Кара Капитана! И съответно изобщо не е бил национализиран.
Не знам какво да мисля.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #557 -:
юни 02, 2011, 09:43:53 »
Преди няколко дни си мислех да напиша няколко реда но се отказах,очаквах други съфорумци да се намесят със спомени за т.н. Кара капитан.Помня го много добре- чист циганин с капитанска фуражка,със самочувствие на управител на баничките,от къде тръгна приказката че е бил собственик на кораб,не си спомням, но както и да е. Книгата на Стефанов винаги съм подлагал на съмнение относно достоверността на "спомените"му,доста неща са чути-недочути,от" спомените" мога да посоча поне 20 които не отговарят на истината,и са от "пейката в парка".
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #558 -:
юни 02, 2011, 10:18:26 »
Приказката за собственик на кораб я пуснах яз. Обяснявам по-нагоре от къде пък я знам. От него самия. Баща ми имаше лодка "сеферка", която ползвахме за традиционен русенски спорт, която вързваше по понтоните и с Кара Капитана се виждахме относително често, освен това беше и комшия, макар и не къща до къща, но се познавахме. И никога не съм го гледал с очите на "българин към циганин". Тоест никога не е бил на социалното ниво на циганите, които минаваха и питаха: Тоз кюмюр ша гу носим ли. Или тез дърва.
Така се е оформило впечатлението у мене, че всичко е така, както си говори човекът сам. Понеже съм и лековерен и вярвам това, което ми се каже. Дължи се и на това, че напускайки 1967 година Русе, съм останал едва ли не с детските представи за родния ми град. А и не съм говорил, не съм сравнявал впечатенията си с други. Затова е и форумът - за да се изясняват нещата. За което благодаря.
А че съм му оказал повече внимание, отколкото му се полага - важното е, че не съм го обидил. Той и така продължава да бъде за мене просто русенски колорит. Далеч не циганин.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #559 -:
юни 02, 2011, 09:25:02 »
Pfote ,уважавам много мнението ти,Кара капитана беше една от атракциите на Русе с неговата лодка "Мими вози за разходка",аз обаче съм малко по инак,белия е бял, черният е черен,безусловно човека си беше симпатяга и много хора си го спомнят със симпатия и умиление,минали години, спомените стават скъпи ,но си мисля че ти и аз можем много да си спомним и споделим с нашите съграждани/съществени и автентични неща/ не го приемай зле но май с теб сме "най" на години,лично за мен ,е удоволствие да коментирам неща от много много отминало време и ти се явяваш катализатор на тези спомени.Пак се получи много разхвърляно,ще го изтрия след прочитане.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #560 -:
юни 02, 2011, 11:19:18 »
Както казваш - ние сме "най". Изобщо нищо лошо няма да сме най. За всеки случай си сложих една днешна снимка.
Майтап, сетих се за един надпис на входа на гробища: И ние бяхме като вас - и вие ще дойдете при нас. Това "най" не отбягва никого и е действително единственото равноправие. Няма АБПФК, няма наше момче.
«
Последна редакция: юни 02, 2011, 11:40:30 от Pfote2
»
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #561 -:
юни 03, 2011, 05:12:45 »
Проучих някои от книгите, които имам:
- „100 год. Пристанище Русе”, изд 1966
- „50 год Трансстрой- Русе", изд. 1969 год
- „Дунавски корабостроители”, изд 1971 год
- „Прозорец към Европа”,( книга за историята на Пристанище Русе), изд.1987 г.
И, ето какво сглобих за историята на влекача „
Цибър
” и неговото място в българското корабоплаване по р. Дунав:
Парен влекач „
Цибър
”
По силата на Ньойския договор всяка крайбрежна дунавска държава се задължава да осигури и поддържа плаването по река Дунав, при възможно най- добри условия. България ратифицира „Конвенцията за окончателния статут на р. Дунав”, приета през 1921 в Париж. Със закон от 27 декември 1922 г. българското правителство открива служба по поддържане плавателността на дунавския сектор. Нейното седалище е в Русе и се числи към Пристанищното управление. Вземат се мерки за снабдяване с плавателни съдове, необходими за работата на новосъздадената служба. Парния катер „Росица”, конфискуван от предприемача Георги Гендов през 1912 г., поради неизпълнение на договорните отношения при изграждане на русенското пристанище е предаден към службата за поддържане плавателността.
През 1924 год Пристанищно управление закупува от Браила парния влекач „
Сандра
”, построен през 1906 г. в Германия. Под името „
Цибър
”, той е включен в състава на новосформираната служба. През 1925 год от Будапеща е доставена новопостроената дълбачка „Вида”.
При започване на изграждането на вътрешното пристанище на Русе през 1933 год., влекачът „
Цибър
”, с три шлепа и дълбачките „Вида” и „Емона” работи почти денонощно в продължение на две години.
През 1935 год. парните влекачи „Искър”, „Вит” и „Осъм”, поръчани в Италия през 1925 год. са преустроени на товаропътнически и поставят началото на българското държавно речно корабоплаване под името „Речно крайбрежно плаване” (преименувано през 1940 год на БРП – „Българско речно плаване”). Корабите на “Речно крайбрежно плаване” плават редовно, цените на билетите са колкото тези на БДЖ, разписанието им е съобразено с това на влаковете в пристанищните градове. Те бързо печелят авторитет и скоро стават недостатъчни за обслужване на пътниците. За поемане на пътникопотока към РКП се включват влекачът “
Цибър
” и шлепът “Марица”.
В късната есен на 1944 год влекачът „
Цибър
” е мобилизиран, преустроен на миночистач и изпратен да започне тралене и превеждане на конвоите на настъпващата Съветска армия по река Дунав зад трал. Капитан на „
Цибър
” става мичман ІІ ранг Иван Бодев. Личният състав на „
Цибър
” наброява 20 души . От януари до април 1945 г. „
Цибър
” протралва около 5000 км и превежда зад трал множество конвои. След демобилизацията влекачът отново се връща към мирните си дейности и до влизането в експлоатация на нови български речни кораби от този клас продължава да плава по Дунава.
Стари снимки на Русе
ssTsibr.jpg
(111.83 KB, 1020x674 - видяно 657 пъти.)
Стари снимки на Русе
PristRuse.jpg
(137.7 KB, 1030x632 - видяно 699 пъти.)
«
Последна редакция: юни 04, 2011, 06:14:04 от ystoyanov
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #562 -:
юни 03, 2011, 05:31:55 »
Имам молба към модератора да махне моите дописки, отнасящи се до Цибър и Кара Капитана, заедно със снимките поради безпредметността им. Благодаря предварително.
А на Йовчо благодаря за подробното разследване - изясниха се още едни важни обстоятелства благодарение на него.
Активен
jori82
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 95
«
Отговор #563 -:
юли 22, 2011, 05:56:17 »
В този facebook профил има доста готини снимки от 80-те години които не съм виждал тук във форума
http://www.facebook.com/home.php#
!/media/set/?set=a.2088201858798.112873.1657743577&type=1
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #564 -:
юли 22, 2011, 07:21:41 »
Само дето някои от нас не са се "записали" във Фейсбук и нямат намерение.
Апропо! Къде се дяна Йовчо?
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5197
«
Отговор #565 -:
юли 22, 2011, 09:06:37 »
Тук си е нашият уважаван колега, ето един негов постинг от вчера...
http://www.ruseonline.info/smf/b10/la-strada/msg32721/#msg32721
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
jori82
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 95
«
Отговор #566 -:
юли 23, 2011, 02:44:08 »
ами като не сте се "записали у фасебукето нема да ги видите" то не е трудно колкото и да е дразнещо
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #567 -:
юли 23, 2011, 07:28:15 »
Трудно няма. Даже фигурирам по някакъв чудодеен начин там и имам даже приятели, но не съм се регистрирал никога, а и нямам намерение.
За Йовчо благодаря. Знам вече, че е живи и здрав.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #568 -:
юли 29, 2011, 09:46:58 »
Цитат на: jori82 в юли 22, 2011, 05:56:17
В този facebook профил има доста готини снимки от 80-те години които не съм виждал тук във форума
http://www.facebook.com/home.php#
!/media/set/?set=a.2088201858798.112873.1657743577&type=1
Видяхме ги.
Взел ги е от моя албум в галерията:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/
Аз вече повече от три години качвам снимки от Русе. В албума ми има над 1000 снимки само от периода преди Освобождението до 2000 год. Подредил съм ги хронологично, като съм придружил всяка от снимките с кратко описание. Дори в галерията участвам по- активно отколкото във форума, макар че и там качвам доста снимки.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #569 -:
август 02, 2011, 11:33:56 »
Някъде из мрежата попаднах на пощенски плик, адресиран до списание "Домакиня и майка"- София от края на 30- те год. Интересното е, че е писан от някой си Б. Воденичаров, живущ в Русе на ул. Добруджа 4. pfote2 е живял точно на същия адрес и предполагам, че може да си спомни нещо от отминалото време.
Стари снимки на Русе
926_001.jpg
(57.72 KB, 878x588 - видяно 886 пъти.)
Активен
Страници:
1
...
36
37
[
38
]