Страници: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 851922 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 155

Профил
« Отговор #480 -: март 26, 2011, 02:35:23 »

Към Pfote,мислех си, когато писах за Зинара /който между другото/бил взет в София и от там следите му се губят,едва ли някой знае тази марка и дали се знаят възможностите му.Зарадвах се че още има план филм и има хора които знаят какви възможности се крият в думата план филм.Както разбрах, ти си любител с огромни знания в теорията и практиката на фотографията,споменаваш две дами работели в фотостудиото,за всички като тях и подобни ми беше приказката че те са "щракачи",осветлението-светкавица,позата-фиксирана,бутон-2 лева,готово.За бай Асадур се носеше следното: /звучи като виц/ ,плаща някаква дама снимката си ,дават и пликче с номера на поръчката,и тя влиза и се подготвя за снимка,бай Асадур казва госпожа ,пликчето,след което следва "ама аз не съм със пликчета",....моля за извинение,ще го изтрия.За мен е удоволствие когато чета коментариите ви с Ортодокс,Линов и др.за най -съвременните технологии във фотографията.Аз съм доста консервативен,харесвам черно-бяло с лека сепия,но както и да е,всеки с времето си и с предочитанията си.Много разхвърляно се получи ,много спомени ,от различни моменти,за различни хора,приятни и не толкова,прощавайте за многословието и обърканото многотемие.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #481 -: март 26, 2011, 05:45:46 »

Доскоро не знаех за музиканта и "СУПЕР ФОТОГРАФ" Константин Ефтимов, който се оказа от Русе,сега почти всеки ден посещавам сайта му и се радвам на чудесните снимки,радост са за окото,прекрасни снимки публикуват и съфорумците.Преди години за да направим цветна снимка се готвехме 10-15 дни,хартия ,проявител,фомаколор, будаколор,стъклени корекционни филтри,подготовка за постоянна  температура и накрая голям процент разочарование.Все пак голямо удоволствие си беше да покажеш цветна снимка.През годините съм имал много фотоапарати,лишавал съм себе си и семейството си от много неща заради хобито си,а сега една "Сапунерка" притежава толкова функции,няма обвързаност с филм,лаборатория  и т.н.Пак се увлякох,край.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #482 -: март 26, 2011, 06:25:28 »

Константин Евтимов в същност аз го "открих" за мене и за форума, все пак много известен и надарен русчуклия-гражданин. Писах му, влязохме във връзка, той имаше желание да пише във форума, писа един път май, но както се разбира, действително нямаше време човекът. И така не стана нищо с неговото участие. Той би могъл да има много неща, но това няма да го разберем. А като фотограф е ненадминат направо.
Сапунерката и старите фотоапарати може да се сравни с един малък мобилен телефон и телефонната централа от типа: Ало горна, дай ми долна.... ако знаеш какво имам пред вид. (Миладин и Костадин)
Най-много снимки има от него тук: http://www.4coolpics.com/
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #483 -: март 26, 2011, 10:17:32 »

Май само ние отново започнахме да си говорим,както и да е .По повод снимките които Йовчо публикува, малко ми сладнеят и информацията в тях е доста полит.. обработ,за по младите хора вероятно е интересна,но за мен, когато отворя класьорите си с пощенски картички и снимки се пренасям в един друг,спокоен свят,свят с гарсонетки и дълги рокли,газени фенери и т.н.,в тях има безценни кадри на завинаги изгубени сгради,събития и хора.Pfote,радвам се че можем да обменяме спомени,знаещите РУСЕНЦИ вече са малко и намаляват.На всички желая приятна вечерл
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #484 -: март 27, 2011, 06:52:46 »

Апропо газени фенери. Прадядо ми е предприемачът (концесионерът) на газеното осветление в Русе. Иван Андреев. Ivanciu Andreescu. Идва с ноу хау-то си от Румъния. И с образованието си съответно, както и със собствената си газ. Бъчвите с газта (petroleum) са били на двора ни, в първата му къща, недалеко от училище Любен Кравелов, старото. На сегашната улица Кирил Старцев или на Васил Априлов. Вече не си спомням. Майка ми ми е показвала къщата докато я имаше. Преди повече от 50 години е било показването. Една едноетажна, с форма на Г, с голям двор отпред.

Колкото до разговорите. Бях писал за срещата ми с една жена-русенка миналата година в Русе на изложбата на снимки от църкви и манастири на Светльо в градината. Нямала жената на кого да каже, че е русенка. Мъжът и беше някакъв янлъш варненец. Викал и: и какво от това. Ами нищо. Освен, че е изчезнала естествената и среда. Така ми стана мило за жената. Има го някъде във форума
Трия веднага излишното. И това също по-късно.
Миналата година успях да снимам много подробно Света Троица с помощта на богослова-фотограф Светльо, както и да направя собствени снимки на залеза на Дунава (макар че имах вече превъзходната снимка на Дитер, но собственото си е собствено). Тук давам за малко две. Църквата е снимана с 11-16 мм Токина (на 16 мм), а залезът с 30 мм Сигма. Снимките са намалени.

Zalez Forum.jpg
Стари снимки на Русе
* Zalez Forum.jpg (1216.97 KB, 2592x1728 - видяно 1012 пъти.)
Sveta Troitsa Ruse.jpg
Стари снимки на Русе
* Sveta Troitsa Ruse.jpg (554.02 KB, 800x533 - видяно 1107 пъти.)
Swetljo.jpg
Стари снимки на Русе
* Swetljo.jpg (160.41 KB, 800x533 - видяно 1084 пъти.)
« Последна редакция: март 27, 2011, 11:40:30 от Pfote2 » Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 680

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #485 -: март 27, 2011, 02:51:45 »

По повод снимките които Йовчо публикува, малко ми сладнеят и информацията в тях е доста полит.. обработ,за по младите хора вероятно е интересна,но за мен, когато отворя класьорите си с пощенски картички и снимки се пренасям в един друг,спокоен свят,свят с гарсонетки и дълги рокли,газени фенери и т.н.
Ами да, снимките, дето качвам са от соц. времето. Ами такива намирам! Комунистите печатаха много книги за "прослава на Партията и трудовия народ". Отделно, ние сме сравнително по- младо поколение- това помним, това коментираме. Зная, че има доста снимки и картички от по- старото време-  преди 1944 год. Но, колекционерите не си показват безценните колекции. Така младите няма как да разберат, какво е било времето, нравите и достиженията.
Сегашните колекционери и автори са много докачливи на тема авторски права. Не искам да нарушавам правата им, но така много неща остават скрити за обществеността. И после се чудим, как се възпитават младите. Ами тя чалга културата ги възпитава. И резултатите се виждат!
« Последна редакция: март 29, 2011, 10:18:37 от ystoyanov » Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #486 -: март 27, 2011, 06:57:45 »

Няма нищо Йовчо. Твоите снимки показват само какво е било в Русе в ония тъмни години, които искаха да ни продадат за светли. А за колекциите - не знам дали чак толкова много невидяни и непубликувани картички са останали.
Ти продължавай в този дух. Не си виновен за това как изглеждат хората на снимките. И без това "ония" хора, от преди 9.IX, отидоха в историята. Градът поне е същият все още на твоите снимки. Милиционерската Волга от снимките вече я няма.
Ти специално ни доставяш много радост с изследванията си. И с предлаганите снимки.

Zalez Forum (2).jpg
Стари снимки на Русе
* Zalez Forum (2).jpg (263.22 KB, 1296x864 - видяно 1130 пъти.)
« Последна редакция: март 28, 2011, 11:16:14 от Pfote2 » Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #487 -: март 28, 2011, 05:19:18 »

Йовчо,нямал съм грам мисъл да те засегна за това което публикуваш,напротив,много малко са хората които биха вършили това. Pfote е прав това са снимали това публикуваш.Ти знаеш че аз имам доста прилична /според мен/ колекция, но някои неща видях за пръв път при теб.  Да се върна на албума Русе, аз го имам,не го ценя особенно не за друго, прекалено е парт....вярно е че има неща които по младите хора не са виждали и аз отново греша че го казвам, но за нашето поколение това са прекалено експонирани на времето си неща.Моля да ме извиниш че ги определих като "сладнеят".   
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #488 -: март 28, 2011, 07:46:08 »

Pfote,пропуснах да ти отговоря за "бай Панаиот",дай някои подробности,  първите си марки съм купувал от един "бай" живееше точно зад родилния дом,питал съм много познати и никой не можа да си спомни как се казваше.По късно купувахме от бай Жераир,живееше близо до джамията по Николаевска.По него време най-вървежни бяха марките на Сингапур.От 5ти клас когато твоята майка ми е преподавала, се занимавам с филателия и много пъти се питам как това чудесно,/както фотографията/хоби , не е това което беше,всички бяхме "филателисти и фотографи".Чудесно време,жалко че не може да се върне,все пак добре че има ентусиазисти и безсребреници като Йовчо Стоянов да правят нещо за паметта БЪЛГАРСКА.Шапка му свалям.Дано има последователи от младите хора във форума.Пак се "отплеснах" както казва съпругата ми.Писанието ми се отнася повечко до Pfote, след малко ще го махна.
« Последна редакция: март 28, 2011, 07:55:46 от mitko_d » Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #489 -: март 28, 2011, 08:44:32 »

Точно зад родилния дом беше бай Панайот. Имаше една градинка, къщата беше на самата градинка, като идваш от родилния дом от лявата страна, едноетажна. Влизаше се през двора отдясно на къщата съответно се влизаше в нея наляво и се минаваше през две стаи в стаята на бай Панайот, което гледаше към градинката. Той имаше класьори с марки, в които бяха сложени марки по 2 стотинки, 5 , 10, 20 и т.н. И в един момент марките започваха да стават все по хубави в по-дебелите клсьори и той успокояваше топката - тия са скъпи и са от 60 стотиники, 1 лев и пр. Беше благ човек. Може би на 75 години през много ранните 60. С кръгли очила, рогови. Не съм сигурен дали не ставаше дума за старите пари, които се обмениха 1962 година, в годината на полета на Юрий Гагарин.
От него имах една неунищожена серия FIUME, това е РИJEKA - като градът е бил отделна република. Само няколко години. Имах и една аржентинска марка - синя с южна Америка на нея - бяла. И много, много други. Откраднаха ми ги братовчедите ми по майка. Близнаците. Единият от тях.
Сега малко данни за тая градинка. От другата страна живееха семейство Котеви, майката Мара, работеше във Веиал Пискова в счетоводството, а двете им дъщери бяха близначките Верка и Надка от икономическия техникум. А до тях живееше моят учител по немски Людмил Ангелов, жена му май преподаваше в техникума по индустриална химия, който Ангелов със сигурност е познат доста, вкл. на хора от форума, защото после преподаваше във ВИМЕСС. Там и излезе на пенсия. Та това за градинката и бай Панайот. Да не забравя - бай Панайот подаряваше от време на време по някоя марка.
« Последна редакция: март 28, 2011, 08:49:29 от Pfote2 » Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #490 -: март 28, 2011, 09:18:53 »

Както се казва нокаут съм,знам че към улицата е било кръчма,още имам марки от него, цял класьор Румъния,но всичките му марки бяха клеймовани, и с лепенки, а за Ангелов, беше ми класен в Руската, съпругата му предаваше нещо като биология или нещо за човека от нея съм запомнил наименованиятана зъбите "инцесиви,моларес,премоларес,канини,просто нямам думи.Годините минават спомените остават,както и да е Pfote, нека говорим за нашия Русе, да не дотягаме с лични спомени,за нашите любопитни за историята на ВЕЛИКИЯ РУСЕ съграждани да си спомняме неща от общ интерес,като за мен са скъпи, откровенно казано особенно, по личните,много,многогодишните,"ама помниш ли".Желая приятна вечер,но съм любопитен какво ще отговориш.   
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #491 -: март 29, 2011, 08:50:33 »

Митко, колко души знаят наименованието на човешките зъби! Липсва ти само названието на дентес сапиентес, третите молари. Но пък те не във всеки се появяват, а само в по-мъдрите хора. Значи е била добра учителка. Браво на жената. Виж какви учители е имало на времето. Мен Ангелов ми помогна много с немския, като мотивация. Спомням си го много добре и веднъж му ходих на гости във ВИМЕСС. Беше сериозен и умен мъж. Европеец 100% - от Русе.
В коя руска ти е бил класен Ангелов, защото аз съм завършил руската във втория и випуск 1967 година. Да си бил с Енчо Инджев, Румен Жечев и Илко, евентуално? Това ще рече набор 1947. Те бяха последният набор българска руска. И доколкото знам първият на III. гимназия. С това бяха двата класа първи випуск чиста руска - с Теди, Лимонка (баща и беше офицер) и Тони - дъщерята на мадамата от пътническо Бюро Рила (живееха над сладкарница Куба). Та ти в кой от класовете се кадрираш? Вероятно от тия 1947 година. Или? Да не излезем баш съученици.
Не съм знаел, че къщата на бай Панайот е била кръчма или съм забравил, но сега като си помисля, има точно разположението на стара гръцка (от Османския период) кръчма. Аз винаги където ходя търся и намирам общото. За кръчмите имам и други наблюдения, но не е тема сега. А и с когото говоря трябва да знае много кръчми в GR, а не в новите градове по моретата.
Ти май не си знаел, че Ангелов (Спининга му викаха, защото Angel на немски означава въдица) е съсед на бай Панайот?
А за нокаута чакай. Не сме отворили торбата с приказките още, а и няма да я отворим. В същност не може да живее човек в един град и да няма познати хора. И съответно общи такива.
« Последна редакция: март 29, 2011, 09:36:22 от Pfote2 » Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #492 -: март 29, 2011, 10:03:43 »

Ние бяхме смесените 3-то средно и руската,Румен си го спомням,мисля че баща му беше директор на техническото,преди години говорихме с някого , та разбрах че бил в София директор в кинефикация или нещо подобно.В нашия клас повечето съученици бяха от дома.Не знам дали си спомняш от учителите Минчев,беше  голям симпатяга,Дончев по история и т.н.За бай Панаиот,само то кварталче остана незасегнато от повсемесното застрояване.Преди месец случайно се натъкнах на книга за стари Русенски истории от Боян Драганов казва се "Зад завесата на големите скандали 2" преди години е излязла 1 част,пропуснал съм я,станала е библиографска рядкост.Втория том Боян ми подари,невероятни неща е успял да събере,наистина неща за които дори не съм преполагал че са се случвали в Русе.Снимковия му материал също е уникален,както пише на корицата 290 редки и уникални фотографии.Взех от библиотеката 1 част която сега няколко пъти чета и препрочитам,просто уникален труд.Ще говоря с Йовчо,ако може да качи някои от снимките,част от тях са с авторски права,не знам да няма неприятности с автора.За сега приятен ден.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #493 -: март 29, 2011, 10:21:19 »

Не знам даже кой е Боян Драганов, но книгите му ще ме интересуват. Ако сложите с Йовчо нещо - ще се радвам.
Апропо от този набор съм във връзка с Енчо Инджов. Намерихме се във форума на Сега.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #494 -: март 29, 2011, 12:03:14 »

Боян Драганов е журналист, има издадени няколко книги,по голям е от нас 1945 година е.Предположих че книгата му ще те заинтересува,но не мога да помогна, поне за сега.Мога да дам телефона му,малко е неудобно но ако имаш близки които да го познават може да опитат да се свържете,за мен още един път казвам е неудобно, имам желание но..С Енчо мисля се познаваме но аз не се включвам в други форуми,писането ми е отегчително.
« Последна редакция: март 29, 2011, 12:06:20 от mitko_d » Активен
Страници: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.526 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.014s, 2q)

Google e прегледал тази страница септември 13, 2024, 05:14:20