Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
29
30
[
31
]
32
33
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 855080 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #450 -:
март 02, 2011, 04:38:18 »
Обковът беше истински месинг! Браво Йовчо!! Как нямаше някоя по-голяма - да се види цялата зала.
Един мой приятел твърди, че има още една сметка като сме ходили 1967 година в Приста. Ще взема да го питам дали не може да ми я сканира.
Стълбата с тоя месинг ми напомня на перилата на витата стълба вътре в сладкарницата на Дунав, но там май имаше дърво над месинга. А самите стълби в сладкарницата бяха много ниски за качване, стъпалата бяха ниски и съответно неудобни, но пък горе беше и гледка към театъра и въздух за дишане. Дърветата отпред тогава не бяха толкова големи.
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
«
Отговор #451 -:
март 10, 2011, 11:13:18 »
В Delcampe се продава интересна снимка с изглед на Дойче шуле:
Стари снимки на Русе
129_001.jpg
(52.18 KB, 627x432 - видяно 1036 пъти.)
Стари снимки на Русе
129_002.jpg
(41.5 KB, 627x432 - видяно 998 пъти.)
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #452 -:
март 10, 2011, 12:39:34 »
Да беше сложил линка!!
------
Търсих, няма я вече. Добре поне че си я сложил тук. На тази карта се вижда освен Дойче Шуле Русе и градината (с оградата на ъгъла) на семейство Д-р Демео.
«
Последна редакция: март 10, 2011, 12:54:23 от Pfote2
»
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
«
Отговор #453 -:
март 10, 2011, 02:48:18 »
http://www.delcampe.net/item.php?language=E&id=0124205129&var=CPA-Rustschuk-Deutsche-Schule&sessionToken=sslLogin_e54856a516c050ee86ec4bf3309341cb
Там е все още ...
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #454 -:
март 10, 2011, 08:51:15 »
И аз ги забелязах: Cartespostales_ de. Скоро са се регистрирали във делкампе, но май са стари играчи с нова регистрация. Има доста картички от България и Русе, повечето известни. Интересно е обаче, че почти всички картички са изпращани от Русе за Германия и Австрия и винаги показват и гърба на картичките. Някой може да разчете надписите и да види дали има писано нещо за България и българите?
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #455 -:
март 10, 2011, 09:33:27 »
На тази карта някаква жена праща от тук (Русе) поздрави на ... (2 имена) и съобщава, че Зигфрид бил добре.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #456 -:
март 21, 2011, 05:13:03 »
Тези дни ми донесоха една книга- албум "Русе" от 1963 г. със съставител Васил Дойков и фотограф Григор Богданов. В нея има над 120 снимки от Русе от времето 1959- 1963 год.
Постепенно ще обработвам и ще качвам снимки от нея. Най- интересните ще показвам във форума, за да предизвикам дискусии, а останалите ще качвам в галерията.
Сн. 081- вижда се гимназията Хр. Ботев- двора още не е асфалтиран: вижда се пистата със сгурия и географската площадка. Фонтанът с "голите каки" още не е завършен. Вижда се откъде минава движението, заобикаляйки площада около фонтана.
Сн. 082 може да се види старата фасада на кино Роял- по това време Максим Горки. Сградите на ОКС и БРП още не са построени.
На сн. 086 пък се вижда сградата на книжарница и печатница Балкан, която е съборена в края на 60- те при строителството на високата сграда на ОКС.
И други интересни неща могат да се видят при по- внимателно разглеждане. Например phote2 е учил в Хр. Ботев по това време и ще си спомни интересни работи.
Стари снимки на Русе
Picture 081.jpg
(256.64 KB, 1133x1184 - видяно 954 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 083.jpg
(340.59 KB, 1263x1236 - видяно 963 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 086.jpg
(298.97 KB, 948x1200 - видяно 949 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 087.jpg
(549.39 KB, 1034x1299 - видяно 648 пъти.)
«
Последна редакция: март 21, 2011, 09:10:15 от ystoyanov
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #457 -:
март 21, 2011, 06:08:20 »
Интересното за "гимназията", както я наричахме тогава, макар че отдавна вече не беше гимназия беше действително тази географска площадка. Спомням си как изглеждаше релефа на България, който е известен на всеки в същност, но на мястото на Черно море се образуваше една "вана", в която се събираха трима души, като най-дълбокото място трябва да е било около 70-80 см. Докато беше пълна с вода ние разбира се, се къпехме вътре. Дори един смелчак скочи с главата надолу и си пукна главата. Със същия после бяхме на лагер в село Белица и той имаше същото изпълнение - скочи в едно вирче, половин метър дълбоко, пак с главата надолу, та го караха в града да му шият главата.
Водата я доливаше бай Коста, който беше разсилен в гимназия а и живееше с цялото си семейство в едната стаичка като се влезе и се тръгне наляво - първата стая преди стъклената летяща врата. Той биеше звънеца, а като нямаше ток излизаше на двора с един ръчен звънец-камбана с дръжка. Бай Коста беше благ човек, имаше двама сина - единият 1949, другият 1947 година. Вече не помня как се казваше по-малкият. Чух, че починал.
Та! Бай Коста доливаше Черно море с един маркуч. Един път, два пъти - ние все изплисквахме водата, докато той ни доложи на директорката и ни извикаха - при другарката Крумова. Нещо ни чете конско - на мене и на един Йоско Петров Калчев (той живее в Русе и може някой да го познава, роден е 1946 година), ама мина с малко. След това какво стана а стая площадка не знам, но изведнъж на другата година или на по-следващата цялата тази територия беше засята с .... рицин. Растенията бяха човешки бой. Зелено-кафяви и с една тежка миризма. Беше станало като гора. Рицинът имаше едни зелени топчета с "мустаци", които ние късахме и се замервахме с тях. Бай Коста пак ни обади на Крумова, пак ни извикаха. И пак мина с нещо леко. Но от топчетата на рицина не беше останала и шушка за обиране и продажба.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #458 -:
март 21, 2011, 06:32:06 »
На снимка 81 се вижда покривът на затвора, който още не разрушен - би могъл да остане като паметник - все пак там са държали Стефан Караджа и другите борци. Поне една стена можеха да оставят. С плоча на нея. В същност малко стена е останала, но няма плоча. Защото Русе не се управлява от русенци, а от хора, които не знаят ка какво става дума.
Другото интересно е, че там, на площад Дунав, по времето на снимката има цирк. Това трябва да е пролетта 1963 година, годината на TWIST-a. Тогава в цирковата програма за първи път в България беше дошъл Мирча Кришан
http://www.imdb.de/name/nm0187934/
,
http://www.google.de/imgres?imgurl=http://kiraarik.files.wordpress.com/2010/12/mircea-crisan.jpg&imgrefurl=http://kiraarik.wordpress.com/2010/12/18/mircea-crisan-interviu/&usg=__DhARh8u4N0ee29pSqzm0ug2bVzM=&h=572&w=446&sz=73&hl=de&start=2&sig2=yM9VGb-x5nZBw_Gn0m7J5w&zoom=0&um=1&itbs=1&tbnid=gbXhacp9-sdRZM:&tbnh=134&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dmircea%2Bcrisan%26um%3D1%26hl%3Dde%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1&ei=THmHTeTFI4fIsgb-spS0Aw
- с известната си сценка за "Краставицата", която той играеше с жена си по това време - Сорина Дан. A самата Сорина Дан една дребничка, беше нещо като рок-певица и пееше първите туистове. Като пееше целият цирк ставаше на крака - хората бяха направо електризирани. Аз ходих на цирк може би 4-5 пъти. Това е било точно в този цирк през 1963 година, защото циркът го правеха до 1963 година зад халите. А 1964 вече модата на туиста беше преминала и тогава самият аз ходих в Букурещ за пролетната ваканция и помня какви плочи се продаваха в Букурещ.
После Мирча Кришан избра свободата и остана при едно турне в Западна Германия. Той е германец по произход - М. Краузе. И дълго време го виждах във всякакви сценки.
Тази негова краставица беше толкова известна, че даже Хрушчов го беше поканил лично на рождения си ден да му я изиграе. Краставицата, която съдържа 98% вода .... Имаше я на плоча от Балкантон.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #459 -:
март 21, 2011, 06:42:09 »
На снимка 86, освен "ведомствената книжарница", където видях за първи път TIXO, се вижда и пивница Сибир. Тя е точно на ъгъла и образува самата чупка. Описвал съм я и другаде. Това беше пивница за ябанджии и бекяри. Хора, които само живеят в Русе и тъй като нямат уютен дом, стоят там прави на едни дълги маси (то не бяха и маси, ами като едни дълги дъски на стойки) и пият до като не могат повече. В същност начин на външното мъжко трудово население да си прекара вечерта на топло и сред хора. Светлината вътре беше повече от мъждива, хората изглеждаха ужасно. По правило лошо облечени, лошо обръснати. Освен това пияни. Виждал съм как изблъскваха пияните направо на снега. Как тия падаха и после ставаха и тръгваха нанякъде без да протестират. Зимите тогава бяха ужасни. Пивница Сибир. Тогава изпитвах дълбоко съчувствие към тия хора, откъснати от родното село, дошли в град като Русе, чужди на всеки и градът чужд тям. От тогава знам, че алкохолът не е средство за прекарване на времето.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #460 -:
март 21, 2011, 09:17:20 »
Ами затова ги качвам, защото знам, че ще има хора, които ще познаят местата, обектите, ще си спомнят годините и младостта ако щете.
А Мирча Кришан и аз си го спомням много добре. И аз имах плочата с краставицата и другия скеч:
"- Искаш ли да се пребориме и със саби да се колиме!
- Как ще ме колиш, аз имам диабет!"
И много други снимки ще покажа от тази книжка- албум.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #461 -:
март 21, 2011, 09:19:25 »
Няма ли мегдан да се попита къде са оригиналите на снимките?
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1432
«
Отговор #462 -:
март 22, 2011, 08:12:31 »
Всъщност къде точно е географската площадка, че не мога да различа от снимката
?
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #463 -:
март 22, 2011, 09:04:31 »
Дългата стрелка е релефната карта на България, като северна България е към улица Отец Паисий, източна към Александровска. Късата стрелка сочи към един глобус. Лехите в дясно са опитно поле.
Стрелката отдолу нагоре сочи към входа на "Фото Ставрев". Едно от последните частни фотостудия по това време. Тогава е бил още жив старият Ставрев. Всичките ми снимки са от него. Бебешки и ранни детски в студио.
Стари снимки на Русе
Geografska Pl.jpg
(94.86 KB, 1133x1184 - видяно 613 пъти.)
«
Последна редакция: март 22, 2011, 09:19:08 от Pfote2
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #464 -:
март 23, 2011, 02:36:20 »
Pfote2, допускаш грешка,там където посочваш за фото ателие на Ставрев,беше фото Македонски,на втория етаж, синът му Христо до скоро беше жив и още може да е, незнам. А Ставрев беше на ул. Рила ,почти срещу еврейското училище което по късно стана помощно за деца с увреждания Петър Берон.Къщата на Ставрев я събориха преди 15-20 години.
Активен
Страници:
1
...
29
30
[
31
]
32
33
...