Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 852343 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #285 -:
април 29, 2010, 01:52:01 »
Да, Йовчо има уникалната способност да изрови незнайно откъде редки стари фотографии, да ги придружи с кратък, но информативен коментар и да ги постне във форума, за да научат участниците още нещо интересно за Русе - някогашния и днешния. Което е наистина ценен принос за форума и за което го уважавам особено. Да е жив и здрав и да продължава в същия дух!
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #286 -:
април 29, 2010, 02:41:03 »
Благодаря ви за оценката на моята дейност във форума и в галерията. Всъщност, освен похвали получих и критики, че качвам картички и снимки, които не са моя собственост в оригинал. Но както писах веднъж във форума, моята цел е била популяризаторска и съм искал да ги покажа на всички, които се интересуват от миналото и настоящето на Русе. И понеже всичката тази дейност е с абсолютно идеална цел, нямам скрупули да ползвам картички и снимки от сайтове като ebay.com и delcampe.net. Почти всички снимки и картички от по- ново време- от 50-те год. досега са мои, но по същата причина не съм предявявал някакви претенции за авторско право и т. н., така че, всички могат да ги ползват. Не е много редно да се ползват с комерсиална цел, но това вече е въпрос на добра воля.
И занапред смятам да продължа да събирам информация, снимки и картички свързани с миналото и настоящето на нашия град. И ще споделям с вас всичко до което имам достъп, без да търся някакви облаги от това.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #287 -:
май 07, 2010, 03:16:11 »
Навремето коментирахме, че има сравнително малко снимки и картички на Русе от соц. време. Работя усилено за запълване на тази празнина!
Колежката ми донесе една интересна пощенска картичка от 1973 год. Центърът на Русе изглежда същия. Но при внимателно вглеждане има съществени разлики:
- по ул. "Александровска" още има автомобилно движение
- Църквата "Вси Светии" още не е разрушена и силуетът й се вижда на края на ул "Петко Д. Петков" на мястото на Пантеона.
- Сградата на Партийният дом ( сега Общината) още не е започната.
- пред театъра има паркирани автомобили
и други такива разлики...
Снимано е от току- що построената (дори може би недовършена) нова Централна поща.
Стари снимки на Русе
RuseCenter1973.jpg
(304.46 KB, 1900x1336 - видяно 1855 пъти.)
«
Последна редакция: май 07, 2010, 03:18:35 от ystoyanov
»
Активен
krasi_guteva
Full Member
Неактивен
Публикации: 190
«
Отговор #288 -:
май 08, 2010, 02:21:22 »
Чудесна снимка ,въпреки разликата в годините. Градската градина изглежда много подредена .
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #289 -:
май 08, 2010, 07:56:53 »
Още една картичка от 1967 год- този път от delcampe.соm.
Вижда се ул. "Борисова" (тогава "Г. Димитров") откъм центъра. Всичките тези къщи отдясно са съборени през 1976-77 год. за да освободят място за Партийния дом ( сега сградата на Общината)
Стари снимки на Русе
GDimitrovSt1967.jpg
(306.6 KB, 1035x717 - видяно 2011 пъти.)
Активен
nedko
Newbie
Неактивен
Публикации: 1
«
Отговор #290 -:
май 12, 2010, 02:11:13 »
Цитат на: ystoyanov в май 08, 2010, 07:56:53
Още една картичка от 1967 год- този път от delcampe.соm.
Вижда се ул. "Борисова" (тогава "Г. Димитров") откъм центъра. Всичките тези къщи отдясно са съборени през 1976-77 год. за да освободят място за Партийния дом ( сега сградата на Общината)
а там на пътя на един човек тъкмо са му докарали въглищата
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2425
«
Отговор #291 -:
май 12, 2010, 10:48:53 »
Между другото, прави ми впечатление, че жилищата, които са съборени, за да се построи т.нар. "Партиен дом" са доста сносни и функционални. Някой може ли да публикува по-подробни техни снимки, тъй като, за съжаление, съм бил много малък и не си ги спомням. Също ми е интересно, къде са били овъзмездени собствениците с имоти, след отчуждаването...
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3467
«
Отговор #292 -:
май 12, 2010, 11:14:33 »
Предполагам, че са били компенсирани с апартаменти в блока на сладкарница "Будапеща" (сега "Неделя"). По онова време са го наричали доларовия блок и е бил страшно скъпо и недостъпно да се купи апартамент в него, както подсказва и името. Познавам семейство, което е имало къща там и сега има апартамент в блока.
Активен
Във форума се ражда истината.
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #293 -:
май 14, 2010, 01:48:45 »
Това е къщата на Милушеви. Била е на ул. Симеон Велики 2 ( тогава Георги Токушев) точно на мястото, където сега е входа за подземните гаражи на Общината. За тази къща са платили 8 хиляди лева и право на три апартамента, които обаче са стрували по 20- 24 хил. лева в блок Хъшове, което не е много близко до съборената къща. Но, тогава не можеше да се оспорват решенията на управниците.
Стари снимки на Русе
Picture 043.jpg
(555.89 KB, 1589x2165 - видяно 1970 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 044.jpg
(563.95 KB, 2084x1528 - видяно 2117 пъти.)
«
Последна редакция: май 14, 2010, 01:50:18 от ystoyanov
»
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #294 -:
май 15, 2010, 09:19:06 »
Цитат на: ystoyanov в май 14, 2010, 01:48:45
Това е къщата на Милушеви. Била е на ул. Симеон Велики 2 ( тогава Георги Токушев) точно на мястото, където сега е входа за подземните гаражи на Общината. За тази къща са платили 8 хиляди лева и право на три апартамента, които обаче са стрували по 20- 24 хил. лева в блок Хъшове, което не е много близко до съборената къща. Но, тогава не можеше да се оспорват решенията на управниците.
Допълнително разпитах и ги уточних. Оказаха се- по 8 хил лева на етаж, т. е. 16 000 лв. за къщата. Но цените на апартаментите са били такива- 16 000 лв за 2 стаен плюс хол и 20 000 за три стаи плюс хол.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #295 -:
май 16, 2010, 08:16:46 »
Благодаря за информацията.
С други думи, са взели на хората къща във възможно най-топ центъра на града, като в замяна са им дали апартаменти, при това на по-отдалечено място, че и са ги доплащали!!!
Позната история, когато ни отчуждават къщата - била е на ул. "Малка Кайнарджа" (зад "Борисова", но вече май не съществува), баба ми и дядо ми са минали по същия път.
«
Последна редакция: май 16, 2010, 08:21:09 от Русенец
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #296 -:
май 16, 2010, 02:17:49 »
Цитат на: Русенец в май 12, 2010, 10:48:53
Между другото, прави ми впечатление, че жилищата, които са съборени, за да се построи т.нар. "Партиен дом" са доста сносни и функционални. Някой може ли да публикува по-подробни техни снимки, тъй като, за съжаление, съм бил много малък и не си ги спомням.
На тази картичка се вижда бирарията-градина "Червен Рак", по-късно "Червена Звезда". Не знам коя е била улицата Малка Кайнарджа, но ако е от тая страна на Борисова, може да се вижда и къщата на дядо ти и баба ти. Тази картичка съм я слагал вече, но още веднъж за напомняне.
Стари снимки на Русе
Picture 030.jpg
(118.08 KB, 1557x977 - видяно 1696 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 030_1.jpg
(271.4 KB, 1557x977 - видяно 1435 пъти.)
«
Последна редакция: май 16, 2010, 02:22:36 от Pfote2
»
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #297 -:
май 16, 2010, 03:13:58 »
"Малка Кайнарджа" е била много къса уличка, успоредна на ул. "Панайот Хитов". Излизала е като пресечка на "Борисова" на мястото, където е тунелът на блока на някогашната закусвалня "Рила". Де факто сега е част от вътрешния двор на блока и затова мисля, че я няма.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
«
Отговор #298 -:
май 16, 2010, 11:03:00 »
Понеже аптеката, в която работя, се намира точно в блока със заведението Рила, мястото ми е добре познато и ще отговоря на твоето предположение. На приложената карта блокът е означен със 170*, а с 65 съставителят на картата е означил улица Малка Кайнарджа. Това обаче не отговаря съвсем на истината. Обектът 65 е всъщност малка уличка или по-скоро алея зад блока, по която живеещите в него се движат с колите си и ги паркират. Самата някогашна улица Малка Кайнарджа действително е заличена и не съществува като такава, а просто е част от междублоковото пространство на дългия блок с бистрото Рила (успореден на Борисова, на картата е с номера 170* и 154*) и двете малки блокчета на Цариград (на картата са с номера 159* и 150*). Все пак от някогашните постройки на Малка Кайнарджа са останали две малки къщици (означил съм ги с червени квадратчета), едната от които е обитавана (върху нея има табелка с името на улицата), а за другата не съм сигурен. Мястото между тях (на картата е посочено с по-широка червена ивица) е именно бившата Малка Кайнарджа.
Още утре ще ти направя снимка на мястото и ще я пусна тук.
Стари снимки на Русе
Ruse_Map.JPG
(271.21 KB, 1010x759 - видяно 1125 пъти.)
«
Последна редакция: май 16, 2010, 11:05:21 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
rusev_ivo
Гост
«
Отговор #299 -:
май 31, 2010, 10:26:33 »
Струва ми се,че има нови снимки и рисунки в retrobulgaria затова ги пускам и тук:
А това къде се намира?
Активен
Страници:
1
...
18
19
[
20
]
21
22