Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 851900 пъти)
0 Членове и 4 Гости преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #225 -:
ноември 25, 2009, 08:48:43 »
Въжената линия я помня много добре. Беше някъде между Леон Таджер и Захарната.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5197
«
Отговор #226 -:
ноември 26, 2009, 05:35:03 »
Ето още една снимка на въжената линия (крайната станция към Дунава), която (снимка) съм правил през първата половина на 1980 година. Тогава бях още ученик в Английската гимназия и половината момчета от класа бяхме страстни фотолюбители, всеки с по един-два апарата (само съветски марки, разбира се...). Снимахме през всичките пет години от 1975 до 1980, снимахме почти ежедневно, във всякакви ситуации, места и събития, които минаваха през живота ни. В малката тъмна стаичка на таванския етаж кипеше бурна дейност - проявявахме, копирахме, опитвахме се да правим нещо творческо, художествено (и в снимачния, и в негативния, и в позитивния процес). От онези времена ми останаха десетки заснети филми, хиляди кадри и кашон снимки от най-различни години и събития - всичко това старателно подредено, класифицирано, описано, опаковано. Тъжно ми е все пак, че ще дойде време, когато всички тези изображения няма да значат нищо за никого...
Стари снимки на Русе
Line.JPG
(277.63 KB, 1476x2110 - видяно 1610 пъти.)
«
Последна редакция: ноември 26, 2009, 05:36:52 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #227 -:
ноември 28, 2009, 11:06:36 »
Намерих една стара снимка от градинката до нас, където сега е магазин РУСЕ. Отсреща се вижда "Братя Рачеви". Хората на снимката са - майка ми и аз.
Стари снимки на Русе
Gradinkata.jpg
(33.66 KB, 1011x755 - видяно 1542 пъти.)
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #228 -:
ноември 28, 2009, 06:17:45 »
Я дай малко ориентири, че нещо не мога да зацепя кое кое е на снимката...
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #229 -:
ноември 28, 2009, 07:42:37 »
Градинката с пейката сега е под магазин Русе. В тази сивата сграда отсреща с двата балкона беше бакалията на братя Рачеви. На снимката си е още същата бакалия, тоест все още е бакалия.
С днешните им имена - това е кръстовището бул. Славянски/Иречек с Александровска. А това, което аз наричам спортен магазин сега е аптека. (Да оставим че за мене спортният магазин е до халите срещу блока с куличката на Александровска, ъгъла Цар Освободител, но това е съвсем друга история).
Стари снимки на Русе
Magazin Ruse.jpg
(257.27 KB, 979x734 - видяно 1584 пъти.)
Стари снимки на Русе
Bratja Rachevi.jpg
(315.89 KB, 979x734 - видяно 1546 пъти.)
Стари снимки на Русе
Sporten magazin.jpg
(297.17 KB, 979x734 - видяно 1531 пъти.)
«
Последна редакция: ноември 28, 2009, 07:48:56 от Pfote2
»
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #230 -:
ноември 28, 2009, 08:33:00 »
Цитат на: Pfote2 в ноември 28, 2009, 07:42:37
Градинката с пейката сега е под магазин Русе. В тази сивата сграда отсреща с двата балкона беше бакалията на братя Рачеви. На снимката си е още същата бакалия, тоест все още е бакалия.
С днешните им имена - това е кръстовището бул. Славянски/Иречек с Александровска. А това, което аз наричам спортен магазин сега е аптека. (Да оставим че за мене спортният магазин е до халите срещу блока с куличката на Александровска, ъгъла Цар Освободител, но това е съвсем друга история).
Аха, схванах. Значи снимката е правена приблизително от гледна точка около бившата техническа книжарница "Асен Златаров" и сегашна банка Raiffeisenbank в началото на Славянска (от първата съвременна снимка), обективът гледа на юг, а улицата в дъното на снимката е Константин Иречек. Вляво е въпросната бакалия (бивша "Братя Рачеви"), а вдясно - бившият спортен магазин, сега аптека Медея. На преден план на старата снимка НЕ виждаме магазин Русе...
Ясно.
«
Последна редакция: ноември 28, 2009, 08:35:40 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #231 -:
ноември 28, 2009, 10:05:53 »
Да. Точно така.
НЕ виждаме магазин Русе първо защото още го няма и второ, защото сме седнали на пейка, която би била сега точно под магазин Русе. Тоест магазин Русе е построен на мястото на тази градинка. И само на това място и тротоара пред градинката, който на тая снимка се вижда, защото следващата сграда по Александровска си стои още.
Все едно че обективът гледа от витрината към Братя Рачеви и аптека Медея
(това сега от тебе)
.
Раиффайзебанк е на бул Славянски 22.
А ние живеехме на Добруджа 4. Сега пак нещо на Раиффайзенбанк.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #232 -:
декември 13, 2009, 12:22:51 »
Добавям към музейната фотоколекция на форума една интересна снимка на района пред Старата гара (днешния Музей на транспорта и съобщенията), на която се вижда вдясно малко от покрива над перона, вляво - малко от съществуващия и днес кей с кран, а централно са заснети коловозите и едно от тогавашните пътнически влакчета, с малък локомотив и два вагона (аз поне толкова ги виждам), както и няколко души персонал и пътници. (Четох, че с този подвижен състав се стигало до Варна за около 20 часа...
) Снимката е от 1908, когато това все още е била единствената пътническа жп гара на града. Виждам тази фотография за първи път. Намери я в Интернет и ми я прати един приятел на име Сава Савов, който е български и русенски патриот и живо се интересува от националната ни история, макар че професията му е инженерна.
Стари снимки на Русе
StarataGara1908.JPG
(145.35 KB, 640x437 - видяно 1054 пъти.)
«
Последна редакция: декември 13, 2009, 12:25:38 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #233 -:
декември 13, 2009, 10:11:59 »
Забележителна снимка.
Колко стегнат е железничарят - тоя до локомотива. А и цивилните господа с шапките! Снимката е голямо удоволствие за гледане. Русчук!
Благодаря.
Активен
Митака
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1152
«
Отговор #234 -:
декември 20, 2009, 08:39:00 »
Цитат на: Pfote2 в декември 13, 2009, 10:11:59
Забележителна снимка.
Колко стегнат е железничарят - тоя до локомотива. А и цивилните господа с шапките! Снимката е голямо удоволствие за гледане. Русчук!
Благодаря.
И на мен ми правят впечатление хората от старите снимки. От тях лъха увереност и себеуважение, нещо което липсва на съвременните хора.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #235 -:
януари 03, 2010, 09:53:35 »
По дискусията за съборените стари сгради в центъра и издигането на нови на тяхно място, дето някой от съфорумците беше запитал „какво ли е имало на тяхно място”. Ето тук пък, ше покажа какво е имало на мястото на сегашната сграда на ДЗИ т. е. сградата отляво на бингото (тогава кино „Москва” ). На снимки от филма "Понеделник сутрин" (около 1964- 5 г.) се вижда, че това е била едноетажна сграда, в която през 60- те е имало магазинчета за сувенири и подаръци. По- късно- в началото на 70- е построена 4- 5 етажната сграда на ДЗИ, в "ръбесто- правоъгълния" (не знам точно как го наричат архитектите) стил от това време, за който дискутирахме.
Стари снимки на Русе
bscap0161.jpg
(61.02 KB, 845x395 - видяно 1031 пъти.)
Стари снимки на Русе
bscap0162.jpg
(59.94 KB, 845x396 - видяно 994 пъти.)
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #236 -:
януари 04, 2010, 09:03:12 »
Действително на тази сграда пише подаръци и продаваха някакви подаръци по съвместителство, но по мое време беше известна като "фотото", защото първо в самата нея се намираше единственото фотостудио - за снимки за паспорти, юбилейни, детски и пр., както и за копиране на любителски.
И второ известна е като "фотото", поради факта, че на нейно място се намираше .... фотото ... в една друга ниска сграда преди това, която имаше само две помещения едно зад друго и се влизаше направо от улицата и вътре вляво имаше едно бюро, на което вземаха поръчките - колко и какви снимки, а във втората стая зад нея се правеха самите снимки. Та това беше "фотото". Как изглеждаше, обаче, отвън - вече не си спомням. Вероятно я има някъде на съвсем старите изгледи. Помня като дете, че от лявата страна на фотото имаше будка.
не знам дали е интересно - за всеки случай една скица.
Стари снимки на Русе
Fototo.jpg
(342.67 KB, 3508x2492 - видяно 927 пъти.)
Активен
martin1991m
Full Member
Неактивен
Публикации: 238
«
Отговор #237 -:
януари 04, 2010, 10:15:52 »
макар и за кратко баба ми е работила в това фото/извинявам се за флууда/
Активен
Déjales decir que no es de verdad
Sé que nuestro amor siempre durará
Piensen lo que quieran pensar de mí
A mí me da igual
Yo vivo por ti
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
«
Отговор #238 -:
януари 04, 2010, 10:24:49 »
А дали може да намери някоя стара снимка от там? Всички тук сме любители на старите снимки и ще ни е много интересно да видим снимки от 'кухнята' ако има
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #239 -:
януари 04, 2010, 10:30:05 »
Доколкото знам от Иво Жейнов те, снимките, негативите са в русенския архив. Там работеше сегашната фотографка Гарбозанова - има магазин до МВР-то. Тя може да има нещо. Май Юлия се казваше. А и за точното изписване на фамилията не съм сигурен.
Активен
Страници:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...