Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 838587 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5129Профил Ел. поща
« Отговор #195 -: октомври 13, 2009, 12:24:02 »

Тази картичка ме кара да се запитам къде на изобразения върху нея пейзаж би било мястото на днешния булевард Цар Освободител. Дали неговият предшественик е улицата, която в центъра на снимката пресича перпендикулярно предшественика на Петко Д. Петков? Защото разстоянието от мястото на снимане до въпросната улица визуално е сходно с това между сегашния Пантеон и булеварда... Huh? Впрочем, не съм наясно кога е бил създаден Цар Освободител и дали е направен върху по-рано съществуващи улици. (Преди време ми беше попаднал от някакъв вестник или справочна брошура един списък с доста русенски улици, за всяка от които беше посочена и годината на създаването й - от XIX век до началото на XXI. Яд ме е, че не го запазих, все пак това са интересни исторически сведения...)
« Последна редакция: октомври 13, 2009, 12:27:22 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
dunav_rousse
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 434Профил Ел. поща
« Отговор #196 -: октомври 13, 2009, 07:41:19 »

До колкото ми е известно 'Царя' е бил изграден по протежението на крепостната стена която е обгръщала града по време на османския му период. И естествено след събарянето на стената от там е прокарана улица която след време е била разширена в вида на сегашния булевард.
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #197 -: октомври 13, 2009, 01:11:26 »

До колкото ми е известно 'Царя' е бил изграден по протежението на крепостната стена която е обгръщала града по време на османския му период. И естествено след събарянето на стената от там е прокарана улица която след време е била разширена в вида на сегашния булевард.
Да. Освен крепостната стена от източната и южната страна градът е бил опасан от голям ров наричан Митириз, широк 15- 20 м., дълбок 5- 8 м., пълен с вода. Съгласно Санстефанския мирен договор всички крепостни стени и вратите са разрушени (оставена е само вратата Кюнту капу). И на мястото на съборената крепостна стена и затрупания ров е построена широка улица- сегашния булевард "Цар Освоботител". Това между другото (заедно с льосовите почви, върху които е изграден града), обяснява и сляганията и пропукване на сгради в този район, тъй като лежат на насип, па макар и 120 годишен.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5129Профил Ел. поща
« Отговор #198 -: октомври 13, 2009, 09:28:28 »

Хм, прочитането на тези подробности от устройството на предосвобожденския Русчук ме накара да се вгледам в картата на града. И вглеждайки се, си дадох сметка, че бившата крепостна стена на града, вървяща по трасето на булевардите с имена на царе - Освободителят и неговото продължение към реката - Фердинанд, всъщност очертават тази част от града, която може да се нарече "старият град", какъвто има в някои от по-големите български градове - Пловдив, Ловеч, Велико Търново и доста други. Мислено продължих от южния край на Цар Освободител по предгаровия площад към вратата Кюнт Капу - явно оттам е минавала крепостната стена, а как е продължавала на запад, нямам представа, пък и там вече (след съвременната църква св. Петка) има стръмен склон на терена. От запад и северозапад тази част от града е естествено ограничена от реките Дунав и Русенски Лом. Вижте как съм я очертал на сателитната снимка и ще си дадете сметка, че тъкмо в тази част на града (частично съвпада с т. нар. "широк център") се намира на практика всичко ценно и забележително в архитектурния и градоустройствен облик на Русе, което му придава тази неповторима самобитност и атмосфера. Вън от тези линии почти всичко е по-късно или съвременно, тоест безлично и неинтересно...

Колкото пък до проблемите с пропадания на сгради близо до Цар Освободител (минаващ върху разрушената крепостна стена и засипания ров около нея) - за това има доста примери. Аз поне се сещам за блок Русия (срещу автогара Юг), който още през соца се наклони видимо и си е така и до днес; малко по-западно, над Мисия-Енос има едни малки блокчета, едно от които също има външна подпорна конструкция - явно е тръгнало да пада; за съжаление същите проблеми има и разположеният още по-западно по същата линия храм Света Петка, при който ситуацията е усложнена от наклона на терена под него...

OldTown.jpg
Стари снимки на Русе
* OldTown.jpg (254 KB, 970x845 - видяно 2386 пъти.)
« Последна редакция: октомври 14, 2009, 09:54:27 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
СкручЪ
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 444


Защото съм пич ;]


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #199 -: октомври 14, 2009, 01:35:58 »

В общи линии това си е старата част на града. Говорил съм със стари русчуклии, които са ми казвали, че едно време градът е бил до Цар Освободител. Здравец, Родина, Чародейка и Дружба са сравнително нови квартали. До 50-те - 60-те години на мястото на Родина е имало ниви (нашата къща, която е в Родина-3, е построена през 1964 мисля и е купена от бай Харалампий, който е притежавал цялата местност), а Чародейка и Дружба е строена 70-те, като и там е било ниви. Друг път ще разписвам, че сега ми се спи.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #200 -: октомври 14, 2009, 07:49:01 »

Знае ли някой още квартала Цаперката? Иначе това, което пише СкручЪ е точно така.
Когато мои роднини се изместиха от ул. Пенчо Славейков, срещу американското пазарче, в новия си, огромен за тогава, апартамент на Цар Освободител, намиращ се в ъгловия блок до пазаря, ние престанахме да им ходим на гости! Най-много два пъти в годината да сме ходили, а и те не идваха вече. Преди това бяхме у тях през ден-два. И до днес това място за мене не е съвсем Русе. И атмосферата е като на старата автогара зад старата поща.
Майка ми беше известно време учителка в 5-о средно (сградата на електротехникума, ако не греша) пак до пазаря. Нейните ученици бяха, освен децата от новопостроените блокове от гарата насам и от малките къщички по Цар Освободител, децата на турци, турски роми, деца на придошли хора, които едва се изразяваха на родния си език и деца на гръцки емигранти. Говоря за децата от квартала от училището зад линията, нагоре към Цаперката. Сега е съвсем друго.

Като направиха Здравец и изравниха гробищата, русенци бяха много скептични към Здравец, макар че погледнато днес е един хубав квартал с място между блоковете. Църквата Св. Архангел Михалил е в същност гробищната църква. На тия гробища имах брат, опят в същата църква. Гробищата бяха на мястото на Техномаркет Европа и прилежащите блокове от същата страна на булеварда.
Никой от моите познати съученици и пр. не живееше в Здравец, макар че бях в руската гимназия, която е съвсем близо, а и никой не се премести да живее там. Всички заминаха за София, Варна, Търново, Бургас или си останаха по къщите в стария град. Преместването на русенци от центъра в Здравец започна едва след като започната да се застрояват последните празни места в центъра и да се събарят малки къщички. Като наример родителите на проф. Янков, които живееха в манастира до католическата. За манстира вероятно съм писал вече.
В Здравец се премести да живее мой братовчед от Добруджа 4. Дадоха им 3 стаен апартамент с трите деца, но бракът се разтури и жена му замина за София да работи в някакво отровно производство в Кремиковци за жителство, а той завинаги за Германия.
Имаше един инженер-химик Стефан Цаперков, стара русенска фамилия, на улица Цар Калоян. Имаха много хубава къща. Вероятно там живее дъщеря му сега. Последният път му видях некролога - възпоменание - на къщата, починал 2005 на 75 години. Та това за Цаперката, Цаперков и частично за Здравец.
« Последна редакция: октомври 14, 2009, 08:19:42 от Pfote2 » Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5129Профил Ел. поща
« Отговор #201 -: октомври 14, 2009, 10:03:54 »

Чародейка и Дружба е строена 70-те, като и там е било ниви.

Така е. На мястото на Здравец-изток пък (южно от бул. Липник) си бяха лозя - също както и на другата страна на бул. България, където и до днес ги има.
« Последна редакция: октомври 14, 2009, 08:00:29 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
СкручЪ
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 444


Защото съм пич ;]


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #202 -: октомври 14, 2009, 07:43:05 »

В края на Шипка има останали лозя. 2 само са (мисля), но пак ги има.
Границите са такива, каквито Orthodox ги е начертал на картата. Доколкото знам до 17-18 век градът е бил разделен на нещо като административни райони (като в София и Пловдив), като всеки район го е управлявал различен 'хан'. Май бяха 4 на брой, но не им запомних имената.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5129Профил Ел. поща
« Отговор #203 -: октомври 14, 2009, 08:11:44 »

Впрочем, както преди 30-40 години са изчезнали лозята северно от бул. България и южно от бул. Липник, за да се появи на тяхно място Здравец-изток, много вероятно е при едно ново разрастване на града (ха дано!) този път за изчезнат лозята южно от бул. България, които и до днес си съществуват. Като се погледне картата на града, това е най-логичният терен в Русе за нови квартали - въпреки наклона му (нима пък в Дружбите няма денивелация? Какво да кажем пък за Велико Търново?) Ако това стане, източната част на бул. България ще се окаже заобиколена от жилищни зони и от двете си страни, както и участъкът под Дружбите, и тогава наистина "Международното" ще се превърне във вътреградска магистрала. Само дано дотогава бъде построен и околовръстният път... ако въобще всичко това се осъществи... Huh?
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
krasi_guteva
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 190


Профил
« Отговор #204 -: октомври 14, 2009, 09:54:42 »

Районът над Централна гара,днешната „Дружба-2” е застроен също върху бивши лозя. Доста в по-късни години беше съборена къщата на собствениците на лозята ,намираща се до „Международното „ Израснала съм в този квартал,но познавам и Цаперката ,защото съм учила  8 години в училището до Кооперативния пазар и повечето ми съученици живееха там. А майка ми също беше начална учителка в 5 средно ,както се наричаше по-рано това училище.Помня и застрояването на „Дружба-3 ,защото живях и там известно време.  Газехме кал до новостроящия се Супер ( днешната „Билла” ) и детската количка затъваше ,че се налагаше сутрин да обикалям половината квартал за да стигна по чисти улици до яслата. Затова ми е приятно да гледам този квартал и големите магазини  там. Нека да има ,нека да е удобно на хората ,живеещи там. Smiley
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #205 -: октомври 16, 2009, 05:07:41 »

В моят албум в галерията направих нова папка Русе- през 40- те години и качих интересни картички. Има добавени нови картички и в папките за 50- те и 60- те год.
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Rpusse40s/

1940god.jpg
Стари снимки на Русе
* 1940god.jpg (64.57 KB, 804x515 - видяно 2188 пъти.)
1940g.jpg
Стари снимки на Русе
* 1940g.jpg (90.82 KB, 525x822 - видяно 2184 пъти.)
1941.jpg
Стари снимки на Русе
* 1941.jpg (54.87 KB, 807x520 - видяно 2135 пъти.)
1947go.jpg
Стари снимки на Русе
* 1947go.jpg (141.9 KB, 1091x701 - видяно 2368 пъти.)
1947god.jpg
Стари снимки на Русе
* 1947god.jpg (120.38 KB, 1095x684 - видяно 1385 пъти.)
Активен
krasi_guteva
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 190


Профил
« Отговор #206 -: октомври 16, 2009, 07:33:24 »

Интересни са старите снимки ,но днешният облик на площада ми харесва повече. Повече дървета  около Паметника на свободата, фонтаните....А на последната снимка от албума-Халите ли се виждат ? Били ли са построени тогава ? Може и да сме коментирали това  във форума.. Smiley
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #207 -: октомври 16, 2009, 08:47:07 »

Да, халите са построени през периода 1936- 38 год. Общината организира търг, спечелен от предприемача инж. Г. Каменов. За целта Русенска популярна банка отпуска нарочен заем при изгодна лихва. Така новопостроените модерни хали стават един от най- големите магазини в България за времето си. Те са били построени с най- модерните по това време материали и технически решения. Оборудвани са били с вентилация и хладилни камери- нещо невиждано за това време. Прилагам снимка от 40- те. Забележете огромното свободно пространство, без междинни стени и колони- благодарение на новите железобетонни конструкции.

Hali.jpg
Стари снимки на Русе
* Hali.jpg (762.19 KB, 3160x2109 - видяно 2474 пъти.)
« Последна редакция: октомври 16, 2009, 08:58:10 от ystoyanov » Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #208 -: октомври 16, 2009, 08:54:07 »

Интересни са старите снимки ,но днешният облик на площада ми харесва повече. Повече дървета  около Паметника на свободата, фонтаните....
Центърът си е същия, благодарение на тогавашната управа начело с кмета- технократ Кирил Старцев.  Само дето дърветата и храстите са пораснали.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #209 -: октомври 17, 2009, 06:06:29 »

Ystoyanov, жив да си! Халите си ги спомням точно такива. Всяка сутрин имаше прясна морска риба, пресни скариди - от Черно море. С какво са ги карали не знам. Влак, камион?
Отляво и отдясно бяха месарите. И по моето време - 50-те имаше все още няколко месара (преимерно отляво 3-4, отдясно 2-3), не чак толкова, колкото на снимката. Говоря с точност за годините 1956 - 59. От дясно вече бяха се нанесли бакали. Кашкавали, шунки, луканки. Между две колони - един магазин.
От двете страни пък е имало и по един голям електромотор, който задвижваше по един вал, на който пък се закачаха трансмисиите за месомелачките на месарите. По мое време работеше само единият - левият на снимката. С един лост долу, месарят бутваше ремъка да "захапе" движещото колело, а иначе ремъкът си висеше на едно друго колело с по малък диаметър, което беше свободно и не се въртеше, но явно се е звъртало в моента на включването за да се ремъкът избута към по-голямата предавка. Валът беше на височина 3-4 метра над главите на месарите. Пак някаква германска работа. Плочките бяха тъмножълто/черни с жлебчета за оттичане на водата. Накрая в дъното имаше аквариум с жива риба - есетрови и разни чиги, щуки и шарани. Вече не помня дали не беше аквариум или ги продаваха. Май ги продаваха, но пък кой ли си е правил труда да ги лови. Малко ми се размиват спомените що се отнася до тази част на халите.
На през една от колоните отляво и отдясно имаше калорифери, в същност нещо като климатици, които по мое време вече не работеха винаги, но като работеха духаше свеж въздух. Точно и те германски, защото съм служил в Елхово, а там казармата беше строена по германски планове и калориферите бяха абсолютно същите. Но вече пък нито хладен, нито топъл въздух духаха.
Същите калорифери и плочки ги имаше в халите в Бургас, които май ги събориха заради операта, както и в халите в Елхово. Чак в Елхово. В Бургас имаше също така централна трансмисия. Явно ги беше строила една и съща фирма или по сходни планове.
« Последна редакция: октомври 18, 2009, 11:51:30 от Pfote2 » Активен
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.047 секунди с 27 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница април 21, 2024, 11:05:24