Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 848944 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #30 -: януари 22, 2009, 05:21:43 »

Венцеслав Стоянов е изложил своя албум в Историческия музей през ноември. След официалното представяне е раздал с автографи всичките сто албума на спонсорите.  Аз като ходих на 1 декември вече не бе останал нито един екземляр нито в музея, нито в библиотека, доколкото разбрах. Нашия съфорумец Pfote се похвали във   форума, че има диск със всичките картички, но те разбира се са интелектуална собственост на автора и той може би е поел ангажимент да не ги разпространява без разрешението на автора.
Колкото до русенеца споменат от Краси Гутева- името му е Соломон Блаущайн. Това е същото "еврейче" (Алеко Константинов - " До Чикаго и назад"), дето излага пощенски марки на изложението в Чикаго. Той се е занимавал с търговия с пощенски марки, а заедно с жена си Розали са имали най- голямата и най- реномирана модна къща за дамски шапки в края на ХІХ век. Точно в неговата къща е бил монтиран първия в България асансьор (с ръчно задвижване). Ето едни рекламен афиш на модната къща:
« Последна редакция: януари 22, 2009, 05:45:56 от ystoyanov » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #31 -: януари 22, 2009, 06:06:02 »

Отдавна не бях влизал да прочета нещо!! Сега видях самолетчетата. Ами да - бяха като изтребители - от алуминиева ламарина и се намираха до кривите огледала и онази кръгла къща, в която имаше едно колело с лек наклон от центъра навън, с диаметър около 14 - 15 метра (или на мен ми се е струвало толкова голямо), а стените бяха с нещо като дюшеци, във всеки случай така направени, че като излети човек от центробежната сила да не се удари на  твърдо. А "зрителите" се качваха на окръжаващата съоръжението площадка с перила.
Там имаше и 4 големи люлки, с каквито по-късно видях че тренират космонавти!! Бяха едни много тежки гондоли, с които ако някой имаше смелост, можеше да направи завъртане на 360 градуса, през глава. Люлките имаха и спирачки с един голям лост, така че родител или някой отстрани, при желание, можеше да спре люлката на няколко пъти, не веднага разбира се. Просто една дъска опираше в дъното на гондолата. Виждал съм го да се люлеят на 360 градуса. Смели хора има винаги.
По-наизток беше лабиринтът. И аз трябва да кажа като Елиас Канети - всичко, което после видях, го бях виждал в Русчук. Видях лабиринти в Германия, в Англия, бил съм неведнъж в лабиринта на остров Kрит, в двореца на цар Минос, от където в същност идва и думата лабиринт (а пък в същност не е лабиринт като лабиринтите!!).
Пак там, в парка беше и гъбата, може би малко по-далеч от тези люлки, но някак си в съзнанието ми тези неща са на едно и също място. Около пънчето на гъбата имаше пейки и като се съберяха достатъчно хора - да седнат, заваляваше дъжд от ламелите на гъбата. По лабиринта ходехме с колелета (аз с колелото на майка ми) някъде в 5-и и шести клас.  Но лабиринтът го имаше преди всичките тези атракциони, защото го знам като съм ходил с дядо си - някъде 1953 - 54 година (и аз съм 1949 набор).
А в нашето училище, така нареченото първо Базово, по-късно Благоев, имаше един Ивайло, роден 1949 година, който май и живееше някъде по улица Червен - там накрая. И ако е станал метеоролог си работи фактически до тях. Много ще ми е радостно да научюа, че е точно този Ивайло. Аз друг в Русе първо не знам и второ - точно 1949 година и то русенец!! Той ще е. Много поздрави задочно.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #32 -: януари 22, 2009, 06:10:51 »

Краси Гутева е сложила беседката. Много съжалявам, че вече съм забравил къде точно беше. Не разбирам нищо от по-новите понятия на 70-те и 80-те години, затова не мога да се ориентирам. Знам, че имаше такава, знам, че беше малко издигната, но къде точно беше!!?

Аз си спомням бъчвата. Тя пък беше един друг атракцион. В нея се влизаше и тя започваше да се върти и този, който беше вътре трябваше само да върви на място. Иначе излиташе навън, съответно първо падаше на земята. Жъчвата се намираше на голямата алея от страни на парка, където беше кръчма Алеите, алеята към Дунава, като отляво е английската, а отдясно беше бъчвата.

Сега ще погледна за подсещане гугъл-мап-а на Ортодокс.

Погледнах, сетих се за лятната читалня. Май там някъде беше беседката, но ми се е изтрила от спомените. За сметка на това си спомням добре алпинеума с водопада и пещеричката вътре. Беше по права линия зад дома на културата. На около 200-300 метра. Там се срещах с приятелката си докато бях в санитарната школа 1967 до юли 1968 - пролетта и лятото на 1968. Просто прекачах нелегално една стена, която излизаше на улицата на окр. болница. Териториално по отношение на казармата се намираше между казармата и военна болница, прекосявах улицата и се намирах в парка до алпинеума.
Има ли го още - не знам! Така и не съм намирал време като съм ходил в Русе да отида да видя парка. Жалко. Но добре, че има хора като колегите от форума. За което благодаря!
« Последна редакция: януари 22, 2009, 06:20:45 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #33 -: януари 22, 2009, 06:27:45 »

Картички на Русе има действително единствено в чужбина. В София ходя редовно на улица Иван Шишман при един антиквар. Там изкупих всичко, което имаше, което в същност не беше много. Купих някои неща и от други градове - град Сталин (Варна) морската градина с паметника на Сталин, централния плаж, северните бани и пр. под от други градове, но русенски картични нямаше много.
Не съм ходил тук да гледам в антиквариати. Има в интернет не едно място. Достатъчно е да пише човек на френски и, немски или италиански "изгледи от Русе/Русчук" и излизат доста. Цените им не са много високи. Между 2 и 20 ? на парче.

Ето тук намерих доста:

http://ansichtskarten.delcampe.net/list.php?language=G&searchString=Rouschouk&searchMode=all&searchTldCountry=net&cat=-2&searchInDescription=N
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #34 -: януари 22, 2009, 06:43:15 »

Цитат на Ортодокс: Колкото пък до релсовия силомер, остатъците от чиито основи още личат върху тревната площ между Залата на смеха и бившия Алиби парк ... край на цитата.

Релсовия силомер го помня в действие. Имаше една количка с 4 колелета, а отпред имаше нещо като оръдие, топче, на което слагаха някакъв заряд и като се засилеше, и се удареше най-горе, се радаваше силен гръм. Това съм го виждал един или два пъти - все по 24-и или 1-и май, когато атракциите работеха.

А пионерската железница (да имаше такава) се намираше на гара Разпределителна малко преди гарата, отдясно в гората. Ако още има гора, би трябвало да има още релсов път около километър в кръг. Имаше три отворени вагончета и парно локомотивче, но за много малко време. После си мислех - да не би локомотивчето да е това, което е сложено долу вдясно от входа на музея на Ж.П. Беше теснолинейно и малко. Спомня ли си някой пионерската железница. Имаше я веднъж на един кинопреглед - 1955 - 1956 година. В същност единствено там май съм я виждал в действие. После ходехме с колелета с един мой приятел, от нашата улица, който сега също живее в Германия, но виждахме единствено остатъците от гаричката и от едната спирка. 
« Последна редакция: януари 22, 2009, 06:44:47 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #35 -: януари 22, 2009, 06:49:52 »

Това трябва да е в Русе или? Някой може да познае нещо или някого. Ако номерът на колата не е русенски, веднага махам снимката. Намерих я на един италиански сайт - уж във връзка с Русе, ама знам ли!
Благодаря на svilenrr.
« Последна редакция: януари 22, 2009, 07:10:42 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #36 -: януари 22, 2009, 06:59:53 »

В същност паркът на младежта се казваше преди това "владиковата градина". Там беше къщата на владиката. Помня я още и помня горе долу къде се намираше. Може би бъркам, но тази къща е била преди това на еврейското семейство Белман. Спомня ли си някой или по-точно знае ли някой дали бяха една и съща къща. Една бяла, двуетажна с вход откъм главната алея и дълга тераса на първия етаж.

Спомням си като работеха младежите и правеха парка. Ще сбъркам годините, но би трябвало да е някъде 1953 - 54. Вероятно има книги по въпроса.

Знам кой би могъл да има въпросния албум от 100-те и ще се свържа тези дни с него. Ако действително го има, ще отида и ще сканирам всичко, което може да се сканира. Имам намерение през март да идвам в Русе. След това мога да сложа тука снимките, сотв. изгледите.
Активен
svilenrr
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 607


Профил
« Отговор #37 -: януари 22, 2009, 07:08:42 »

Колата е от Пазарджик или околностите Smiley. На русе табелите са само Р - даже и в областа. Не е като София "СА"  Grin.
Активен

equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #38 -: януари 31, 2009, 11:19:41 »

„Приятели на Германия” получиха цветни снимки от влизането на немците в Русе

Нови исторически фотодокументи постъпиха в архива на Клуб „Приятели на Германия”, съобщиха от информационната служба на клуба.

След като се запознал с фотоалбума на видния русенски историк Иво Жейнов (изд."Абагар", Русе, 2007) софийски колекционер, пожелал анонимност, предоставил за изследване цветен снимков материал, заснет от германския военен фотограф Хуго Ягер (Hugo Jäger). Любопитна подробност е, че Хуго Ягер е ученик на личния фотограф на Хитлер - Х. Хофман. Възможно е Хуго Ягер да фигурира и на някой от фотодокументите, представени в албума на Иво Жейнов. Досега в архива на „Приятели на Германия” не са получавани цветни фотоси, отразяващи събитията по влизането на германските войски в град Русе през март 1941-ва година, уточняват от клуба.http://www.ruse-news.com/modules.php?name=News&file=article&sid=21686

Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #39 -: февруари 01, 2009, 03:08:14 »

Еквиноксе, нямам думи!! Невероятни снимки. Няма ли още?
Уникални снимки!!

Този трансформаторен пост го имаше докато напрежението на тока в Русе беше 110 волта. Някъде до 1955 година. После го махнаха.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #40 -: февруари 01, 2009, 03:20:48 »

Hugo Jaeger (Lebensdaten unbekannt) war ein deutscher Fotograf.
Хуго Йегер (биографичните му данни са неизвестни) е бил немски фотограф.

Als Mitarbeiter von Adolf Hitlers Leibfotograf Heinrich Hoffmann hatte er in den Jahren 1937 bis 1940 Zugang zu Hitler und dessen persönlichem Umfeld. Während des Zweiten Weltkriegs arbeitete er als Fotograf einer Propagandakompanie. Als einer der ersten deutschen Pressefotografen wandte er sich der Farbfotografie zu. Nach dem Krieg konnte er seine Karriere anscheinend nicht fortsetzen. Sein fotografischer Nachlass befindet sich heute im Besitz von Timelife Pictures.

Като сътрудник на Хайнрих Хофман, личния фотограф на А.Х., е имал достъп в годините 1937 до 1940 до Хитлер и личното му обкръжение. По време на II. Световна война е работил като фотограф в една пропагандна рота. Като един от най-първите немски фотографи-публицисти той се посвещава на цветната фотография. След войната явно не е могъл да продължи кариерата си. Неговото фотографско наследство днес е собственост на TIMELIFE Pictures.
« Последна редакция: февруари 01, 2009, 03:42:18 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #41 -: февруари 01, 2009, 03:37:25 »

Ето и един линк към Spiegel Online. Оказва се, че Хуго Йегер е бил направо личен фотограф на Хитлер but read and see for yourselves.

http://www.spiegel.de/international/0,1518,339540,00.html

Снимките могат да бъдат купени от сайта на ТаймЛайф. Цената им не ми е известна. Започнах да се регистрирам. Цената ще се разбере като се намерят снимките, защото има скъпи и по-евтини снимки. Така поне е по другите снимкови сайтове.

https://www.timelifepictures.com/source/Account/RegisterPg1.aspx
« Последна редакция: февруари 01, 2009, 03:43:43 от Pfote2 » Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #42 -: февруари 01, 2009, 09:45:23 »

Предполагам, че в този клуб "Приятели на Германия" могат да се видят повече от две снимки. Аз лично за първи път чувам за съществуването на такъв клуб в Русе.  Smiley

Tакъв трансформатор мисля, че все още има в Русе. Не си спомянм къде точно обаче. Винаги съм си мислил, че е табло за лепене на афиши, въпреки че като се замисли човек не е много удобно за целта.

Преди време LIFE magazine публикуваха доста от снимките си в интернет. Снимки към списание LIFE: http://images.google.com/hosted/life


Mоже би повечето от снмиките са от Русе? http://images.google.com/images?hl=bg&q=Hugo+Jaeger++Bulgaria+source:life&btnG=Търсене+на+изображения
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #43 -: февруари 01, 2009, 10:20:23 »

Интересно, като се разрови малко човек из интернет излизат доста интересни неща.

http://web.hit.bg/bulgarskaistoria/vermahta_v_ruse.htm

И едно клипче, за посрещането на немските войски в Русе. http://www.zazz.bg/play:bf42564a

Има и издаден албум с над 180 снимки: http://knigoteka.com/book/130407

Дали има и подобни материали за посрещането на Червената армия в Русе. До колкото знам, те също стъпват в България при Русе.  Huh?

« Последна редакция: февруари 01, 2009, 10:33:33 от equinox » Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035


9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #44 -: февруари 01, 2009, 10:58:18 »

Страхотни снимки Smiley

c (1).jpg
Стари снимки на Русе
* c (1).jpg (154.08 KB, 1280x853 - видяно 2657 пъти.)
c (2).jpg
Стари снимки на Русе
* c (2).jpg (147.76 KB, 1280x853 - видяно 2321 пъти.)
c (3).jpg
Стари снимки на Русе
* c (3).jpg (144.7 KB, 1280x853 - видяно 2376 пъти.)
c (4).jpg
Стари снимки на Русе
* c (4).jpg (128.91 KB, 1280x853 - видяно 2541 пъти.)
Активен
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.073 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Google e прегледал тази страница юли 11, 2024, 08:38:48