Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари пощенски карти от Русе  (Прочетена 32615 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65


Профил Ел. поща
« Отговор #15 -: февруари 28, 2012, 10:58:48 »

Семейството ми беше много близки с д-р Ото(Панайот)Хитов,внук на П.Хитов и майка му Надя.Ходила съм много пъти в къщата им.Тя беше уникална-медицински кабинет с отделен вход,няколко салона-червен,син,със стари мебели и роял.Много антики имаше в тази къща.Д-р Симеон П.Хитов се жени за габровката Надежда,имат две деца-Панайот и Лиляна и двамата без поколение.Лили се ожени за италианец,с френски паспорт-Джо Бруно.Тя почина преди няколко години,знам,че мъжът й действа за музей на войводата в къщата,в която е живял.Какво става?Баща ми,който вече е покойник,ми беше казал,че Ото се оженил за икономката си дни, преди да умре.Къде са всички вещи и документи от къщата?Те пазеха всичко,години наред леля Надя,ме караше да посетя Хайтов и да искам Дневника на П.Х.,който той не бил върнал,след като го е взел временно,за да работи по него.Хитови не харесваха Пантеона,Ото направо го мразеше,защото Надя Хитова се подхлъзна и падна при откриването,направи емболия и почина.Ото смяташе ,че това е наказание за разместването на костите и унищожаването на църквата и гробището.Знаете ли нещо?
Активен
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65


Профил Ел. поща
« Отговор #16 -: февруари 28, 2012, 11:17:22 »

Якоб Херингер явно е поддържал връзка с русенци.Той е бил посетен ок.1935г.в САЩ,от Олга Иванова Симеонова,дъщеря на банкера Иван Симеонов и съпруга на Сирак Скитник.Ресе е най европейският град на България,не само архитектурно,в града са живели интересни личности с европейски дух и култура.Те трябва да бъдат преоткрити за следващите поколения.Малко се знае за голямата колония в Русе от австроунгарци(помня леля Вяра Милди,дъщеря на Франц Милде,управителя на бирената фабрика в Шумен,тя живееше до бившата банка на братя Симеонови,втората или трета къща по улицата,която излизаше на пазарчето на д-р Мустаков,племеницата й Ана Мария,може да разкаже нещо),белогвардеците(Митя Гончаров и брат му).Има ли дружество на старите русенци?В София има Стара София,събират се и обменят информация.Ние сме малко ,потомците на русчуклии.Източник на информация би бил музиканта Петър Петров-Парчето,стар русенец.Имам голяма болка,че другите градове-Пловдив,Бургас,Варна,много дръпнаха с книги и информация за миналото си.Благодаря на създателите на този сайт,чудесен е!
Активен
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65


Профил Ел. поща
« Отговор #17 -: февруари 28, 2012, 03:45:11 »

Вие ме заинтригувахте с личността на Мартин Херингер,потърсих и открих,че тази фамилия е била силно свързана с Русе.М.Х.(1837-1901г.Русе)и съпругата му Сузане(1841г.Русия живеят дълги години в Русе.Децата им Якоб(1881г.Русчук-1953г.САЩ),Мартин(1884г.Русчук-1973г.САЩ),Август(1870г.Тулча-1942г.САЩ)и една дъщеря,възможно и др.,са живели в Русе.Якоб се жени за Маргарете Шмидт(1891г.Русе-1979г.САЩ)имат две деца ,също родени в Русе-Якоб (р.1909г.Русе)и Ото(р.1913г.Русе),след това се изселват в САЩ.Мартин заминава за САЩ, с майка си Сузане през 1900г.Дъщерята на Мартин и Сузане е женена за протестантския пастор Евгени Герасименко в Русе.Възможно е някои от наследниците, все още да живеят в Русе или България.Като си помисли човек една пощенска картичка,колко историческа информация съдържа.Русе е повлиян от австрийската и немска култура.Известна русенска фраза  беше:"Обичам щрудел и шницел с бутер"Много семейства ползваха обращението "Мути"от немското мутер ,за майка и баба.В града съществува Немско -българско дружество за приятелство.Колко много липсват разрушените гробища при църквата "Всях Светих",те са историята на хората живели в този град.Те можеха да дадат много исторически данни.
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #18 -: януари 21, 2023, 08:33:03 »

Получихме писмо и картичка от нашия приятел Dieter Hess (Berliner). Ето какво ни пише той:
„Как да се напише статия за ruseonline.info?
Първо купувате интересна картичка в интернет.
Често картичката е не само красива отпред, но е и интересна на гърба.
Отпред виждаме може би най-красивата сграда в града – Театъра.
На гърба виждаме интересен печат на цензурната комисия, както и красиви пощенски марки.
Ако се интересувате, можете да разгледате защо македонския град Охрид е на българскa пощенска марка и колко често този град е трябвало да сменя политическата си принадлежност през годините.
Датата показва колко време е отнело на цензурната комисия да извърши разследванията си. Картичката е написана на 02.08.1918 г., но очевидно е прочетена чак на 16.09.1918 г.
За нас става интересно, когато погледнем подателя – Алекс. Драйшу.
Някой познава ли го? Аз не го познавах.
Той живее на Borisstrasse 50 в Русчук и пише, че на този ден училището отваря отново за първи път след дългата ваканция.
Borisstrasse 50? Deutsche Schule?
Когато търсим името Dreischuh по интернет намираме книжарница на г-жа Ида Виргенц, по - късно Alexander Dreischuh.
Името Виргенц е познато. Д-р Карл Виргенц е директор на немското училище от 1911 до 1941 г. Съпругата му създава първата специализирана германска книжарница на 28.07.1926. „В нея се предлагат разни книжарски стоки и книги, внос от Германия. Без съмнение тази книжарница не е направена от стопанска необходимост, а е звено от успешната германска културна пропаганда в България. Независимо от причините, поради които е създадена, германската книжарница запълва една празнина в културните необходимости на българското общество.“ ( Иво Жейнов, Печатарството в Русе, 2004 г. )
Училището, в чиято сграда е книжарницата, се намира на улица " Царибродска“  5. Това е новата сграда на Немското училище, мястото за което Хуго Шобер продава на Германската училищна асоциация, представлявана от Евгени Мюлхаупт и Карл Виргенц, през май 1926 г.
На 15.09.1926 г. започват занятията в тази сграда.
Книгите се продават от г-жа Каролин Шобер.“

театр.jpg
Стари пощенски карти от Русе
* театр.jpg (570.41 KB, 1581x999 - видяно 179 пъти.)
театр2.jpg
Стари пощенски карти от Русе
* театр2.jpg (586.27 KB, 1652x1039 - видяно 143 пъти.)
Активен
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.055 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.005s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 15, 2024, 07:19:59