Страници: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 855117 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 680

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #930 -: октомври 31, 2014, 02:14:37 »

21 септември 1946 г., Русе
Българите приветстват новата република. 60 000 души от 80 000- ното население на града излизат на демонстрация в подкрепа на републиката в Русе, България, когато резултатите от Референдума стават известни.
….
От кореспондента на NEW YORK BUREAU

Доста напомня на митингите след 10 ноември. И тогава много надежди са възлагали хората за някаква промяна..., но резултатите... и тогава и сега не са радващи.

15489_798757976833281_1396747416916027766_n.jpg
Стари снимки на Русе
* 15489_798757976833281_1396747416916027766_n.jpg (92.55 KB, 960x728 - видяно 2915 пъти.)
10734197_798758663499879_717016768081102946_n.jpg
Стари снимки на Русе
* 10734197_798758663499879_717016768081102946_n.jpg (29.69 KB, 736x358 - видяно 2374 пъти.)
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #931 -: декември 18, 2014, 09:44:52 »

Сградата на Стефан Корабов, м. март 1990 г. Малко след 10 ноември, но преди реституцията. Снимката е предоставена от Антони Корабов- правнук на известния индустриалец.

В по- голям размер виж в галерията:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Rousse+90s/101_0607.JPG.html?g2_imageViewsIndex=1
« Последна редакция: декември 19, 2014, 10:15:29 от ystoyanov » Активен
vesel
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2971

Профил Ел. поща
« Отговор #932 -: декември 18, 2014, 10:41:28 »

Ха, движението е било точно обратно на сегашната организация. Имало е даже светофар, ако виждам добре.

Малко припомняне, ако някой не познае мястото веднага - http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/e-koa-ea/msg21787/#msg21787
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #933 -: януари 03, 2015, 11:16:57 »

Отдавна не бях влизал във форума. Изтървал съм темата за 5-и пехотен полк. Голяма тема.
Голяма, специално за мене, защото съм служил там - тогава ни взеха войници с Д-р Николай Ненов, ортопеда, който живее на Алеко Константинов и бяхме от ноември 1967 до юли 1968 година в санитарната школа ВБШСИ (военна болница с школа за санитарни инструктори). Нямаше го отдавна вече Пети пехотен полк.
Като ни взеха войници командир беше полковник д-р Марек, който живееше на Цар Калоян, в къщата над драгажния флот, после дойде един не-лекар полковник Мекушинов. Преподаваха ни лекарите от военна болница.
Мога да разказвам до безкрай за казармата. За преживявания, подробности кое как изглеждаше, как и през къде бягахме да се срещаме с приятелките в парка или събота срещу неделя за цяла нощ. Играели сме си с огъня. Окаушваха ни редовно, но аз вадех късмет, защото бях винаги с някой шефски син. Веднъж с един Огнян от София. Чичо му беше известен генерал от тия с меч на петлиците - той само помоли дежурния офицер да се обади на чичо си в еди кое си минсутерство и дежурният офицер си глътна езика и нямаше как да му откаже - само след полови час ни пуснаха. А бяхме вече няколко дена в ареста и инфантилът полковник Цветков (ЗКПЧ) ни заплашваше с военен съд и дисцип. Ние с всичкия си акъл бяхме ходили да се виждаме с негови познати - юношески (женски) отбор по баскетбол. Те пък бяха настанеи в хотел Доростол на пл. Патрис Лумумба. Знам, че сега и хотелът и площада са други имена, но не се сещам. Същият полковник Цветков не беше лош човек, но на него основният му довод беше: "Знаеш ли, другарю школник, аз на колко години съм имал първото си полово снощение? И сам  си отговаряше гордо: на 26!". Пък ние, бедните, нямаше с какво да се гордеем и се плашехме от дисципа (дисциплинарни роти, в които се отиваше след осъждане от военен съд, след което имаше и дослужване на 2-те години).
И така. Говоря за неща, които са се случили преди близо 50 години. По-точно 47-48.
---
А казармата ми е скъпа, защото всичките ми роднини са вземани първо там, после са служили другаде - баща ми - от там отива в школата за запасни офицери в София, чичо ми - войник, служи там после в северна Гърция, вуйчо ми - служи той там една година. Освен това баба ми и дядо ми живееха на Богдан Войвода 15 и от балкона се виждаше дворът на казармата - баба ми излизаше понякога да простира пране и махаше с ръка, знаейки, че дори тя да не различава никого, аз ще я видя. После и казвах и тя се радваше.
Освен това там служиха деца на други наши роднини - от Шумен, от Разград, от София, Варна...
--
Сега една любопитна история. Вуйчо ми е служил там някъде 1944 година. И ми викаше - в казармата се миех винаги на студа със студена вода (в русенската зима). Аз пък си мислех - то сега ще е друго, може и парно да има! Взеха ме войник. Зимата на 1969/70 се оказа много люта, с много сняг и студ. И какво мислиш - умивалнята нямаше стъкла и се миехме направо на съвсем отворени прозорци. По едно време ги направиха, но не мина седмица и пак бяха счупени. Та и аз хванах от миенето на почти на открито. Обор без стени, само с покрив.
Апропо, ние с д-р Ненов бяхме единствените, които вечер отделяха време да си мият зъбите на студа - подиграваха ни се.
« Последна редакция: януари 04, 2015, 05:42:51 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #934 -: януари 04, 2015, 12:10:35 »

Кратко описание на това кое къде беше.
Първо: цялата школа ВБШСИ се състоеше от три роти. Общо към 200 човека. Може да греша с малко.
Аз бях в първа. На майор Иванов, покойник междувременно. Мълчалив, добър човек. Взводен ни беше капитан Сотиров, красив, рус, синеок мъж с благ характер - покойник. Дъщеря му е лекарка в Русе. Не знам как се казва.
На първи взвод командирът беше капитан Иванов, единственият русенец - жена му беше учителка по физкултура в някоя от русенските прогимназии.
----
Освен това умивално помещение без прозорците, към което имаше и тоалетни дупки с преградки по един метър, имаше и една друга "тоалетна", с малки прозорчета под стряхата, но пък без врата. Със същите преградки. За кабинки или врати не е ставало никога и дума. Така са били построени на времето, така ги сварихме и ние.
Тази "тоалетна" пък имаше следната особеност - че една сутрин като дневален, към 4 часа през лятото, преди да стане ротата, видях една дълга водна змия да излиза от дупката. На два пъти имаше (предполагам водни) змии. А не е никак приятна мисълта, че под тебе може да пълзи змия, макар и водна. Затова въпросната "тоалетна" се ползваше само в началото, докато се разбра това със змиите. После старшината ни каза, че така било с всеки набор. Тя се намираше във "фригела", тоест флюгела или крилото към военна болница.
---
Старите войници - младши сержанти - бяха Владо Хрис_такиев от Русе, един дървар на име Копев, който в същност не беше лош човек, защото не беше гаден, а просто много викаше да се прави на страшен - после чух че завършил медицина, Ем_ил Х_ристов - от Русе - гаден нискорасъл и един арменец, чудесно момче, винаги усмихнато, винаги сияещо, слънчево момче, от известно русенско арменско семейство, май беше музикант - помня само Хари, май Гарабедян, но не съм сигурен. Той беше най-сърдечният човек от старите войници. И истински русчуклия. Ако някой го познава и знае какво е станало с него в по-късния му живот, може да пише тук. Ще се радвам.

VPolk1.jpg
Стари снимки на Русе
* VPolk1.jpg (381.65 KB, 1616x1033 - видяно 3342 пъти.)
« Последна редакция: януари 04, 2015, 05:41:27 от Pfote2 » Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2431

Профил
« Отговор #935 -: януари 06, 2015, 02:34:55 »

Ех, Pfote2, Pfote2, като те чета, още повече яд ме хваща на идиотите от "местната" власт, които с лека ръка събориха по-голямата част от казармите на Пети пехотен дунавски полк! С малко повече желание, историческата стойност на тия сгради щеше да бъде запазена, а щяха и да са повече функционални от паркинга, който са сега. Чобаните си искат своето обаче!

П.П. Вуйчо ми е служил там...
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #936 -: януари 08, 2015, 12:02:42 »

Сградата беше идеална за място за обучение, за общ музей на нещо, за телевизия, радио, за много неща. Тук в Германия казармите ги преустроиха на почти луксозни къщи за живеене, запазвайки външния вид (защото Achtung! Архитектурни паметници!) А една българска казарма, каквато не е имало нито преди това, нито ще има след това, я разсипаха по всички правила на изкуството! Защо казвам българска - защото например в Елхово, където служих после, казармите бяха в съвременен (30-те години на миналия век) германски стил и архитектура. Другаде, където съм бил в казарми - едни неугледни ...А тази - българска!! В центъра на града! И я унищожиха. Не му ли дойде на някого на ум, че е архитектурен паметник?!
Аз като влизах в двора, преди десет години, на първа рота входа вече беше задърстен с боклуци, клони и какво ли не. Има хора, на които нищо не е свято в този град (виж първия ред). Жалко, но това ще е от сега нататък. Русенци не останаха.
----
Вижте сега какво направиха от една казарма ("Червената казарма", паметник на архитектурата!) в Потсдам, моя град: www.wohnmal.info/stadt-architektur/klingelhoeffers-meisterstueck-die-rote-kaserne-zu-potsdam/
Горе са историческите снимки, по-надолу съвременните.
« Последна редакция: януари 08, 2015, 03:42:28 от Pfote2 » Активен
vzlatev
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 64

Профил Ел. поща
« Отговор #937 -: януари 08, 2015, 01:36:09 »

това е положението за жалост...русенците отдавна избягаха или са на път. Града е оставен на...и се превърна в....чак не ми се говори.
Активен

фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1432

Профил
« Отговор #938 -: януари 08, 2015, 02:20:44 »

Е, айде сега, съвсем се спекохте. А и не ми допада това деление кореняци с/у пришълци. Русе е създаден от другоселци, дръпнал е в голяма степен заради дошлите другоселци и ще си отиде в историята, ако спрат да идват другоселци. А и животът е в настоящето, всички тези пришълци, дошли и в момента живеещи в Русе, са направили избор за Русе в конкуренцията на други градове в БГ и от цял свят. А изборът на т.нар. русчуклии и техните потомци да си отидат от тук, не ми импонира по никакъв начин, а дори напротив това, че се отказват от постигнатото тук ми говори, че нито постигнатото от тях е било толкова солидно, нито толкова трайно и качествено във времето.
Да, нямам нищо против и бих се радвал да се завръщат качествени бивши русчуклии, но аз живея тук и имам нужда от живи съграждани, историята и спомените са хубаво нещо, но реалния живот е още по-хубаво и истинско преживяване Smiley
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #939 -: януари 08, 2015, 03:42:56 »

Така добре ли е?
При което ставаше дума за единствено за кметовете-другоселци. Примерно на някой кмет от плевенско (може да е от видинско човекът.....,  или от там, от където са били действително досегашните кметове) дали на него му пука за пети пехотен полк или за сградата на милицията, или за която и да е къща в Русе. Интерсно е да се поинтересува човек колко кметове на Лондон са били от другаде или на Париж, Берлин, Рим... Та така. Живи здрави. Все някой е разбрал за какво става дума и без това обяснение.
« Последна редакция: януари 11, 2015, 09:50:09 от Pfote2 » Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #940 -: февруари 21, 2015, 11:26:17 »

Русе, ул. "Средец", картичка от Гр. Пасков 1937 г. Ул. "Средец" си съществува и досега. Това е улицита пред Новата поща и Театъра.
Виждат се с подоробности автомобилите, чакащи на пиацата, минаващият автобус, табелата на магазина на Гатю П. Станев- за електроматериали, сградата на мястото на сегашната Централна поща и т.н

SredetsSqare37Paskov.jpg
Стари снимки на Русе
* SredetsSqare37Paskov.jpg (2815.58 KB, 3180x2051 - видяно 5738 пъти.)
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2431

Профил
« Отговор #941 -: февруари 22, 2015, 12:27:26 »

Автобуса и такситата са много зарибяващи. Smiley
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #942 -: февруари 26, 2015, 09:29:26 »

Каросериите на автобусите са ги правели в мебелната фабрика. Имаше някъде снимки във форума. От тия автобуси съм виждал още в движение. Светлата част беше цвят слонова кост, а тъмната черно. Много качествено лакирани. Мисля, че бяха на шаси с мотор на Опел Блиц.
Пиацата на такситата си беше там до късно - до края на 50-те години. Но таксита имаше и пред съдебната палата - по две-три.
По едно време пиацата престанаха да я наричат пиаца (вероятно заемка от румънски на италианската дума) и започнаха да я наричат стоянка - насилствена заемка от руски, която май доби и гражданственост накрая.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5216

Профил Ел. поща
« Отговор #943 -: февруари 26, 2015, 12:52:13 »

Колкото до "пиаца" и "стоянка", моето впечатление е, че и днес се ползват успоредно в разговорната реч.
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #944 -: февруари 28, 2015, 11:18:23 »

Военен парад в Русе, 27 февруари 1916 г.
България вече се присъединила към Централните сили. Наскоро са били бляскавите победи в Сърбия. В парада освен българските се виждат германски и австро-унгарски войски.

MilitaryMarsh1916I.jpg
Стари снимки на Русе
* MilitaryMarsh1916I.jpg (2992.59 KB, 3198x2055 - видяно 3188 пъти.)
MilitaryMarsh1916II.jpg
Стари снимки на Русе
* MilitaryMarsh1916II.jpg (2743.56 KB, 3224x2093 - видяно 2099 пъти.)
MilParadRuse1916.jpg
Стари снимки на Русе
* MilParadRuse1916.jpg (2627.65 KB, 3236x2054 - видяно 1896 пъти.)
« Последна редакция: февруари 28, 2015, 11:20:19 от ystoyanov » Активен
Страници: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.063 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница Днес в 05:23:01