Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
59
60
[
61
]
62
63
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 851306 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #900 -:
май 03, 2013, 08:01:48 »
Ето малко стари данни за "Фазан"
Стари снимки на Русе
Picture 1056 Фазан.jpg
(156.07 KB, 911x574 - видяно 2026 пъти.)
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2417
«
Отговор #901 -:
май 04, 2013, 04:10:21 »
Ясно, собствениците са били евреи - български и британски.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #902 -:
май 05, 2013, 11:04:59 »
Семейство Ардити са известни евреи от Русе. Освен фабриката са имали и още един или два магазина. Единият за платове на Александровска - втория или третия магазин като се тръгне от Братя Рачеви към центъра - само на 100 метра от Братя Рачеви, на страната на Братя Рачеви.
Другият магазин е бил до борсата, сега полицията - там някъде. Помня, че на времето имаше едни магазини (3-4 магазинчета) на края на Скобелев, там където после имаше една барака за мекици. В момента изсмуквам последните спомени-данни, които имам от дядо си, който почина 1959 година, когато аз бях в 4-и клас.
И двамата братя Ардити са имали някакъв вътрешен проблем един с друг. Дядо ми Антон, той говореше често в рими, влиза веднъж в магазина на Александровска - вижда ги двамата в магазина да говорят нещо - и им казва "Тез Ардити - все сърдити". Та му са се били обидили двамата.
А са се познавали много добре, защото дядо ми беше висок банков чиновник в Популярна банка, а и къщата на Добруджа 4, в която живеехме ние, е била до 1937 година на единия Ардити. Другата половина на другия. И един господин Ардити, вероятно същият, идва все още в Русе - бил е преди две години там. Жалко, че не можах аз да отида да се видя с него. Вероятно става дума за син на единия от тогавашните Ардити. Или за самия Ардити, бившият собственик на къщата.
---
Ако господин Ардити или неговите деца прочетат случайно какво се пише тук - шалом и поздрави!
«
Последна редакция: май 05, 2013, 11:09:47 от Pfote2
»
Активен
Mitaka112
Newbie
Неактивен
Публикации: 3
«
Отговор #903 -:
май 21, 2013, 10:59:20 »
Кратка автобиография на Самуил Ардити
http://mediatimesreview.com/july05/Arditti4.php
Активен
ॐ मणि पद्मे हूँ
Mitaka112
Newbie
Неактивен
Публикации: 3
«
Отговор #904 -:
май 21, 2013, 11:13:47 »
Пуснал съм линк към четвъртата част, защото оттам има бързи връзки към първите три.
На мен ми беше интересно да го прочета!
«
Последна редакция: май 21, 2013, 11:15:37 от Mitaka112
»
Активен
ॐ मणि पद्मे हूँ
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #905 -:
март 25, 2014, 12:20:19 »
Ето една снимка от ДА Русе. Това са известните русенски сладкари през 20-те, 30- те и 40- те години.
На гърба на снимката някой ги е описал, обаче има празни места и грешка някакава- дублиране. Двама от тях са посочени за Лютви Албанчето. Те си приличат- късо подстригани с мустаци, но само единия е истинския Лютви.
Стари снимки на Русе
sladkari.jpg
(314.93 KB, 857x543 - видяно 1943 пъти.)
Стари снимки на Русе
sladkari2.jpg
(250.18 KB, 864x547 - видяно 1786 пъти.)
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #906 -:
март 27, 2014, 05:59:19 »
Току що говорих с вдовицата на вуйчо ми, която е родена в началото на 30-те години и си спомня Лютфито много добре.
Първият на първия ред е. Няма съмнение. Разпозна и Тахира, като и детето му Джамал. И ми разказа следното.
Че Тахира също е бил обвинен в шпионаж за английските служби и с Джамал са ги затворили по девети, в същност доста след девети. Бяха и двамата едни снажни мъже, Джамал беше по-висок от баща си, широкоплещест. Хубав млад мъж.
И, тя казва, "май че имаше нещо такова (шпионаж!), защото имах една съученичка във френския колеж Гюнюл, която много често имаше да носи писмо на Тахира от баща и. Гюнюл живееше на ул. Цариград, а ние на (по-късното название) на Найден Киров. Но не си отивахме направо в къщи, а тя казваше, че има бързо писмо от баща и за Тахира. И отивахме да го занесем. Предавахме го на касата, на една госпожа в черно, а нас ни поканваха в кухнята и ни даваха по едно малеби с малинов сок. Тахира не го виждахме изобщо. Той беше в късния следобед и вечерта в сладкарницата. Веднъж казах на вечеря на мама и татко и те казаха да не обръщам внимание на чужди работи." (бащата е главен счетоводител на Постоянство, а майката математичка във Френския колеж).
На въпроса ми - колко често беше това с писмото - тя отговори: в началото не беше често, но накрая преди девети (44) почти всяка седмица по един-два пъти, а може да е било и всяка седмица. Същата Гюнюл имаше брат Екрем и две други сестри. Цялото семейство успя да избяга в Турция (доста - това доста е доста неопределено за колко време става дума) след девети. А после Тахира и сина му Джамал ги арестуваха и не знам какво стана с тях, но май Тахира го "поубиха". Край на спомените.
Та! Дори и да е останал жив човекът, тя не знае. А за Лютфито е ясно кой е на снимката и какво е станало с него.
«
Последна редакция: март 27, 2014, 06:03:22 от Pfote2
»
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #907 -:
април 01, 2014, 09:17:32 »
Ето една снимка на Каракапитана от ДА- Русе.
Преди 80 години, т. е. през 1934 год в Пристанищна работилница (сегашната Корабостроителница) са построени "Баничките"- плаващ басейн от дъски, разделен на мъжко и дамско отделения. Виж по стари коментари по темата:
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/t93/msg32394/#msg32394
Тези "Банички" се използват до средата на 50- те. По- късно, през 60- те пак в русенската корабостроителница е построен нов, по- голям "железен" плаващ басейн "Лебеда".
Стари снимки на Русе
karakapitan.jpg
(70.97 KB, 571x826 - видяно 1546 пъти.)
«
Последна редакция: април 04, 2014, 04:11:07 от ystoyanov
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #908 -:
април 04, 2014, 07:27:03 »
Тези "Банички" се използват до средата на 60- те,
Е, само това няма как да е верно. Баничките най-късно през 1955 година вече ги нямаше. Даже преди това. Докато ги имаше, вечер ходехме с родителите ми. А и в неделя. Имам и снимки от това време и мога да си определя възрастта. Жалкото е, че самите банички на снимките не се виждат. Но помня много добре къде са правени снимките.
А за "сюксесивност", тоест последователност или приемственост - от едните банички към плаващия басейн - изобщо не може да се говори, защото помежду има поне едно 10 или повече години.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #909 -:
април 04, 2014, 03:51:30 »
Добре pfote2 приемам уточнението и го коригирам, за да остане вярно като датировка и занапред, като се чете.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #910 -:
април 04, 2014, 05:40:02 »
Цитат на: ystoyanov в март 25, 2014, 12:20:19
Ето една снимка от ДА Русе. Това са известните русенски сладкари през 20-те, 30- те и 40- те години.
На гърба на снимката някой ги е описал, обаче има празни места и грешка някакава- дублиране. Двама от тях са посочени за Лютви Албанчето. Те си приличат- късо подстригани с мустаци, но само единия е истинския Лютви.
И допълнителни уточнения към описанието на майстор- сладкарите:
I ред седнали (от ляво на дясно) 1) Кадир Уста- майстор- сладкар от сладкарница "Теменуга", 2) Лютви Албанчето - собственик на сладкарница "Златните рибки", 3) Братан Ревенски- собственик на сладкарница "Тетевен", 4) Янко Стефанов, 5) Моню Денев,
II ред: 1)..пропуснат.......1)Слави......, 2) Киро Пишев- сладкарница "Роза", 3) Денчо Ножаров- собственик на сладкарница "Швейцария" 4)..............., 5)....................,
III ред: 1) Артюн Яхджиян- собственик на сладкарница "Теменуга", 2)............., 3)................, 4)..................., 5) Тахир Нури (ев)- собственик на сладкарница „Тетевен” през периода 1940- 47 год.
Стари снимки на Русе
sladkari2.jpg
(250.18 KB, 864x547 - видяно 1639 пъти.)
«
Последна редакция: април 07, 2014, 09:57:01 от ystoyanov
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #911 -:
април 07, 2014, 09:27:58 »
Значи моята "компетентна" роднина не помни нищо. Разпознала баба си! Глупости. За какво е русчуклийка! Загубено време.
Активен
RG
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 51
«
Отговор #912 -:
април 28, 2014, 11:41:11 »
Една снимка от 1970г. на музея на транспорта, направена откъм Дунава. Явно в първите години от обявяването на гарата за музей оградата все още не я е имало.
Източник:
http://www.trains-worldexpresses.com/200/202.htm
В лявата част се виждат много цистерни, гарирани на намиращия се в съседство РП 12 (вече закрит).
Още една снимка на РП 12 от онова време, направена от парка. Снимката е правена в началото на 70-те години и пак се виждат много цистерни.
Между другото, ако някой го интересува - от няколко месеца от музея е извадена дизеловата мотриса серия 18, която се намираше на първи коловоз. На нейно място е докаран от Мездра възстановененият парен локомотив 15.215 .
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #913 -:
май 07, 2014, 03:21:53 »
Би ли сложил една снимка на този локомотив.
Как не съм отворил по-рано да прочета какво си писал тук! На 30.04. до 03.05. бях в Русе и щях да го видя!! И сам щях да сложа снимка. Пък сега!
Активен
RG
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 51
«
Отговор #914 -:
май 08, 2014, 11:04:52 »
Разбира се
Снимката е от 13.02.2014г.
Активен