Страници: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 848986 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #600 -: ноември 23, 2011, 06:36:22 »

Дрън ,дрън ,изходящия печат е от 4 април,писана на 17 април, проучването нещо куца,кога е бил Великден през нея година не знам, но има сериозно разминаване в т.н. проучване.Ако е удобно ,Г-н Стоянов да  каже две думи за произхода на картичката.С голямо уважение съм към неговия труд ,и не датировката е най- важна, но все пак да изясним нещата.

Моето проучване нямаше за цел да уточнява датите на Великден, нито скоростта на доставка на пощата. По- скоро исках да обърна внимание на фирмата на М. Вебер и на нейната фабрика за велосипеди, съществувала в Русе. Но щом стана въпрос, ще поразнищим въпроса по- добре:
Неразбирането идва от непознаване на историята на календарите и на религиозните празници.
Грегорианският календар в Австрия е приет още през 1583 год. При нас обаче, е приет чак през 1916 год. Разликата м/у двата календара е 12 дни за ХІХ в.  и 13 дни за ХХ век На картичката Ханс Вебер е писал 17 април (това е датата в Австрия, за да не се бъркат австрийците), а на клеймото е ударено 4 ІV ( официалната дата в България).
Великден по юлианския календар през 1902 год в България е бил на 14 април, естествено неделя. Изглежда преди Великден митниците в България са работели до вторник  9 април ( по юлианския календар). Затова Ханс Вебер моли пратката да бъде изпратена  в събота 19 април ( по грегорианския календар), за да пристигне в България преди  вторник 22 ІV по грегорианския ( 9 ІV по нашия юлиански) календар. Всички дати са сверени абсолютно точно. Всеки може да го направи в интернет.
Затова Berliner пише, че пощ. карта би трябвало да стигне за два дни от 17 до 19 ІV от Русе до Оршова (това е пристанище в района на Железни врата). И като изпратят пратката на 19 тя ще дойде до Русе пак за два дни на 21 ІV и ще може да се обмити и получи.
Това обаче е било възможно даже за времето преди повече от 100 год. Иначе г- н Вебер нямаше да пише напразно картички и да развива бизнес със Германия и Австрия.
Австрийските пощи са били най- реномираната пощенска служба по нашите земи още от 1830 год. с основаването на DDSG (Първата императорска параходна компания). По турско време те са били много по- надежден и  предпочитан доставчик от Отоманската поща. Това продължава дори след Освобождението и даже след разпадането на Австро- Унгария през 1918 год. Дори нашата държава България ( до основаването на българската Речна крайбрежна служба през 1935 г., сега БРП) е плащала ежегодна субсидия на DDSG за извършване на превоз на хора, товари и поща по Дунава. Експресните параходи на DDSG  са извършвали изключително бързи и надеждни доставки, особено в градовете пристанища. Така че, доставката на поща за 2-  3 дни на крайречните дунавски градове не е била проблем по това време.
« Последна редакция: ноември 23, 2011, 08:10:16 от ystoyanov » Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #601 -: ноември 23, 2011, 06:46:45 »

Моля Г-н Стоянов да приеме искрените ми извинения,не съм съобразил разминаванията в календарите.
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #602 -: декември 14, 2011, 09:41:36 »

Сега искам да ви покажа някои от заведенията за обществено хранене през 60- те год в Русе.
Надявам се да събудя спомени у по- големите участници във форума, които да ги споделят, за да може всички да научат нещо повече за града ни по това време.

Закусвалня "Дунавски вълни" предлагаше чорбички , манджи и напитки на народни цени. Не беше нищо особено, но тогава критериите бяха други.


Сладкарница "Куба" беше най- известната сладкарница в града по соц.време. Няколко пъти я коментирахме във форума, заради модерното за времето си вътрешното оформление, специалитетите, които предлага и т.н.:


Механа "Странджата" и тогава беше най- известното битово заведение в града:


"Наколните колиби" в непосредствена близост до Дунав мост беше интересно битово заведение, посещавано не само от русенци, но и от туристи и пътници преминаващи границата. Още в началото на демокрацията го премахнаха при няколкократните преустройства около моста.


Хотел-ресторант "Липник" на текето. За съжаление сега е изоставен и полуразрушен.


"Рибарската колиба" беше най- известното крайградско битово заведение. Беше част от системата на "Балкантурист" и предлагаше много рибни специалитети.
"Чифлишки хан" на образцов чифлик- популярно и често посещавано крайградско битово заведение.


Ресторант"Олимп" в едноименния блок на кръстовище "Олимп" - повече квартално заведение, но се посещаваше и от жителите на други части на града. Сега не съществува.


Хотел - ресторант "Дунав" беше най- луксозния по това време:


« Последна редакция: декември 14, 2011, 09:55:36 от ystoyanov » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #603 -: декември 14, 2011, 09:52:15 »

Дунавски вълни се появи след като затвориха страхотната шкембеджийница на мястото на сегашната поща. В началото това заведение изглеждаше много лъскаво, демек това ще е бъдещето, навсякъде ще стане така. Само че след малко време вече не беше "така". Нямаше помен от кебапчетата на шкембеджийницата, не ставаха даже за бегло сравнение. Бяха дошли вече и други времена. Доколкото си спомням първите поскъпвания бяха 1967 година преди Нова година, месото беше станало "кът", въобще едно такова ... после изчезна олиото. В Дунавски вълни взеха да предлагат "шкембе" от свински глави барабар с четината. Поне да ги бяха поопърлили. Веднъж ядох  "шкембе" и видях, че прогресът убива традициите, останали още от турско време. Още веднъж ядох кюфтета, порцията бяха две кюфтенца, студени и претоплени с някаква салата, колкото да не са самички на чинията. Това е било зимата 1967/68, когато бягах от казармата до Баба Тонка 12 и бидейки гладен първо (веднъж) ядох тия кюфтета. Беше мизерия и болшевишка кравеферма като навсякъде по това време. Отвън хващаше око.
« Последна редакция: декември 15, 2011, 06:10:31 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #604 -: декември 14, 2011, 10:06:18 »

Странджата си беше вече механа тип "Балкантурист", макар че май беше коперативна. Там съм бил с туристи на Кооптурист. Сигурно това е била причината да са там, а не другаде. Нищо особено не мога да кажа. Не беше лошо. После стана пиянската кръчма на клуба на културните дейци, който беше над (тогава) новия спортен магазин. Ъгъла врещу Братя Рачеви. Нямам нито лоши, нито хубави спомени.
« Последна редакция: декември 15, 2011, 06:10:12 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #605 -: декември 14, 2011, 10:10:17 »

Хубавите ми спомени са от ресторанта а текето. Автобусите пътуваха, ресторантът работеше и през зимата. Светло, топло. Имаха оркестър. Имаше обслужване, стари келнери. Все пак тия келнери си бяха започнали занаята преди 1944 година и имаха още маниери. После като закелнерствуваха селянчетата от околните села обслужването навсякъде спадна в качество и главно в обноски.
Спомням си, че пържолите бяха огромни в сравнение с в Русе. Вероятно са си купували несото някъде наоколо. Говоря за 1962, -3, 4. Родителите ми ме водеха често на ресторант. Това тогава беше възможно за семейство с две заплати. Цялата вечеря не струваше повече от 7-8 лева за тримата. Затова познавах като дете всички заведения в Русе.
Куба имаше някакъв особен чар. И днес като минавам си го спомням. В "Понеделник сутрин" е просто тъпа сладкарница, но в действителност беше една от хубавите сладкарници, след като го нямаше вече Лютфито (него го разстреляха за шпионаж, вероятно е издавал сладкарски рецепти на американците). Лютфито - бяха Златните рибки. Имаше шестоъгълен открит аквариум с истински червени рибки и едни чучурчета във всеки ъгъл на аквариума, които правеха фонтанчета към центъра на аквариума. Аквариумът беше осветен отдолу, въобще феерия! В Златните рибки имаше най-хубавите Маршали, които още през 50-те прекръстиха на Мир. Бяха едни квадратни пастички с хрупкава шоколадова глазура и едно М отгоре. За 1 лева до 1961 г. После 10 ст. И после изчезна шоколадът от шоколадовата глазура и стана същия боклук като другаде. Мазнина и захар. Преименуването на Маршалите така и не се разбра заради кой маршал беше. Май заради Тито, защото за да не бъде маршал, Сталин му бяха вече измислили званието генералисимус. А Тито го рисуваха в Работническо дело с брадва, по която се стича кръв.
« Последна редакция: декември 15, 2011, 06:13:29 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #606 -: декември 14, 2011, 10:17:31 »

Дунав и сладкарницата на Дунав са вече модерни заведения, строени стабилно, бяха с горе долу келнери. Междувременно доста хора завършиха техникума по обществено хранене, а и на работа не вземаха вече току така. Там имаше и едно малко барче с два входа - към градината и към ресторанта. Навсякъде съм бил, навсякъде ми харесваше. Бих казал, че в други държави по това време не е било много по-различно. Нивото беше добро. В Дунав ми беше абитуриентската вечер 1967 година. Нямам особени спомени. Спомените ми са от няколкото ходения там с гости на семейството, роднини от други градове. Смяташе се за скъпо, но храната (до колкото турското чеверме - шишчета, кебапчета, кюфтета могат да бъдат въобще "кухня") беше добра. И се стараеха с разни фигурки от краставица или печено картофено пюре към гарнитурата. Изпипано беше.
А "по-скъпото" е било с 1,30 - 1,50 за порция в сравнение с другите заведение, но и порциите бяха по-големи и приготвянето по-добро. Така че не е било по-скъпо или ако е било, било е оправдано.
И в механата съм ходил много пъти с музиканти след концертите на Илия Темков или след оперно представление. Бяха два отделни оркестъра. Нещо, което го няма даже в Германия - в един такъв град оркестърът е един - и за концерти и за оперни/оперетни представления в градския театър. Така че пари е давала държавата за културата на народа.
По-голямата тема на Русе е ресторант "Приста"!
« Последна редакция: декември 15, 2011, 06:16:47 от Pfote2 » Активен
Ziggo
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 27Профил WWW
« Отговор #607 -: януари 01, 2012, 02:30:58 »

Искам да благодаря на Стоянов за снимките и на Пфоте за увлекателно пресъздадените спомени. Някак си успяхте да ме пренесете в онези времена. 80-ти набор съм и като дете успях да уловя част от соц. живота или поне края му. Водили са ме по сладкарници (някои дори от споменатите) и даже веднъж на ресторант Smiley. Помня че ходих и веднъж с брата да ядем мелби в "Будапеща". Не бяха кой знае какво, но си бяха някаква екзотика за времето на сметановия сладолед и ескимото.

Историите на Пфоте са ми още по интересни, защото някои от тях са от времена далеч преди да се родя.
Активен

Око за око, паста за зъби
vzlatev
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 64Профил Ел. поща
« Отговор #608 -: януари 01, 2012, 11:38:24 »

и аз съм 79ти набор и страшно много ми харесва тази тема...пренася ни в годините, в които града е бил по истински някак...спомените на пфоте ги разказвам на баба ми, която е на 85г и се чуди от къде ги зная тези неща... Cheesy
Активен

Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #609 -: януари 01, 2012, 06:42:17 »

От това, че самият е на 62 години и от това, че фамилията му е русчушка от двете стани. Все пак даже човек да не е съвременик, както в случая с кръчмите, един местен човек знае какво е било в града преди да се роди, нали човекът има фамилна памет. Във всеки случай не е от книгите и затова спомените не са така пълни като съобщенията на Йовчо Стоянов. И често имат нужда от поправки.
Много поздрави с уважение на баба ти. Тя от коя фамилия е? Къде в Русе са живяли през 50-те?
Честита Новата 2012 година на всички. Много здаве! Всичко друго се оправя. Та, бъдете здрави.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #610 -: януари 01, 2012, 06:53:23 »

Ето веднага една автокорекция. Маршалите са ги преименували на Мир най-вероятно заради плана Маршал, който беше заробващ народите, носещ им безработица, милитаризъм, реваншизъм и прочие злини. Както видяхме, че стана в Западна Германия от плана Маршал, та до днес. На една Германия се държи и днес еврото. И българският лев. А планът Маршал на САЩ е най-голямата помощ за германците, бившите врагове в две войни на САЩ, в процеса на демократизирането.
Няма как с някакви си пастички на сладкаря Лютфито, който и без това беше американски шпионин и го обесиха комунистите, да се възхвалява планът Маршал. Вижте тук за всеки случай картинката.
А пък за самия маршал Тито говори втората картинка "Титова конституция". Абе как шъ му викаш Маршал на туй шукуладенту! Айди от утри сменяйти итикетти нъ Мир и Дружба. Шъ ви дам аз... И осъмнахме с: другарко, маршали нямаме вече.
(малко диалект от околността а Русе).

Tito.jpg
Стари снимки на Русе
* Tito.jpg (100.17 KB, 480x553 - видяно 2671 пъти.)
Tito 2.jpg
Стари снимки на Русе
* Tito 2.jpg (129.55 KB, 480x576 - видяно 2721 пъти.)
« Последна редакция: януари 01, 2012, 08:19:21 от Pfote2 » Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5160Профил Ел. поща
« Отговор #611 -: януари 01, 2012, 08:29:03 »

От това, че самият е на 62 години и от това, че фамилията му е русчушка от двете стани....

Колега Pfote2, тук се е получило малко недоразумение. Всъщност vzlatev е писал, че баба му го пита откъде ТОЙ знае "тези неща" ("...се чуди от къде ги знаЯ тези неща..."), а Вашият отговор се отнася за човека, който му ги е разказал, тоест Вие. Все едно, че той е писал "...се чуди от къде ги знаЕ тези неща..." Но както и да е, получило се е едно не излишно уточняване на фактологията...

Впрочем, нека и аз да кажа: На многая лета, драги съфорумци! Да сме живи, здрави, да има мир и радост в душите ни, и успехи във всяко добро и полезно начинание! Smiley
« Последна редакция: януари 02, 2012, 01:33:11 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #612 -: януари 01, 2012, 09:06:10 »

Недоразумения с мене се получават често. Обидени няма. А че се интересува детето (моите синове са 75 и 81 .)  е само похвално за него. Няма да сме вечни, старите, я! Ще разказваме тука спомени.

Честита Новата 2012 година на всички и от мене. Здраве за всички, успех и много радост! Както и сбъдване на всички лични желания и даже мечти!.
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #613 -: януари 24, 2012, 06:17:49 »

Днес бях на гости на една възрастна русенка. И от един стар албум преснимах една малка снимчица. Не стана хубаво, защото с апаратчето- много малка снимката, няма хубава светлина, не можах да си го наглася хубаво, но пак се вижда. Това е много интересната "гъба", която се е намирала на центъра на сегашното "лайно". Някъде съм чел че е използвана за естрада - там е сядала духовата музика да свири на празници. Някъде в началото на 50- год. е премахната, като пък е направена "естрадата" с петолъчката. Пускам я, да видим, дали "старите" съфорумци са я заварили.
А, при бабичката пак ще ходя. Искам да взема албумчетата да сканирам- има много интересни снимки- от града, от реката и др.
- снимка на центъра от около 1930 год.- посочил съм гъбата със стрелка
- снимка на гъбата отблизо, която днеска преснимах

4599.jpg
Стари снимки на Русе
* 4599.jpg (152.33 KB, 1024x680 - видяно 3454 пъти.)
Picture 008.jpg
Стари снимки на Русе
* Picture 008.jpg (226.51 KB, 1699x1266 - видяно 2977 пъти.)
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #614 -: януари 24, 2012, 10:57:00 »

Много интересно, но аз не си спомням такава гъба. Иначе малката градинка, както се казваше, я помня много добре с подробностите, защото там бяха люлките. Помня как 1952 и после 1954 зимите там излагаха убитите през нощта вълци. Мисля, че си спомням все пак само 1954 г., защото съм бил вече на 5 години, но не е изключено да ми се е запазил някой спомене и като тригодишен, който после да се е смесил с по-новите. Та! Вълците, според картичката, са ги излагали точно пред тази гъба. А самата гъба не си я спомням 1954 г. да съм я виждал. Не си спомням и да я е нямало естрадата. Или да е била в строеж.
Активен
Страници: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.076 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Google e прегледал тази страница юли 12, 2024, 10:39:10