Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
30
31
[
32
]
33
34
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 851268 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
JMM
Hero Member
Неактивен
Публикации: 874
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #465 -:
март 23, 2011, 11:06:06 »
Явно преди години е било 'модерно' в училищните дворове да има релефна циментова карта на България. Подобна карта, която просъществува до края на 70-те години имаше и в двора на основно училище Иван Вазов, до оградата към ул.Петър Берон. Черно Море и р.Дунав бяха оцветени със синя боя
«
Последна редакция: март 23, 2011, 11:20:17 от JMM
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #466 -:
март 24, 2011, 03:13:56 »
Явно пак допускам грешка. Добре, че има кой да ме поправя. Аз като го написах се сетих, че сме мнавали през един двор навътре за фото Ставрев - някъде срещу началото на улица Видин, по Рила като се отиваше към Борисова от лявата страна. Сега точно ли е. Нали Борисова е бившата Г. Димитров.
Еврейското училище или за "бавноразвиващите се", го помня, че беше от другата страна на улицата. Не беше ли с една двойна стълба отпред, която водеше към една равнително малка полощадка, от която вече се влизаше в самото училище. Там не съм ходил и не съм минавал поне едно 45 години. Да не са и повече.
«
Последна редакция: март 24, 2011, 08:07:18 от Pfote2
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #467 -:
март 24, 2011, 01:31:23 »
Точно там беше фотостудиото на Ставрев,много добър фотограф,спомням си ,неделен ден сме минавали,свадба,няколко файтона чакат отпред и ние лапетии стоим да видим булката,Ставрев излиза да ги изпрати до файтоните.Стари,стари спомени.Зад него, по Гурко посока къщата на Буров остана само една много хубава къща на д-р Сарафова,сигурно си я спомняш ,много известна зъболекарка беше.
Активен
Rusenka
Newbie
Неактивен
Публикации: 17
«
Отговор #468 -:
март 25, 2011, 09:42:12 »
Детството и младежките ми години преминаха на ул."Алеи Възраждане". На ъгъла й с ул."Янтра" имаше една бирария -"Драва". С най-прекрасните кебапчета на света. Ароматът им се носеше далеч, но особено ако една ограда те дели от тях, няма как да не си ги хапвал през ден!
Паркът беше наш по цял ден и познавахме всичките му кътчета. Имаше невероятни люлки. Нямащи нищо общо със сегашните кичерийски боядисани и еднакво изглеждащи подобия, накъдето и да погледнеш.
Имам молба, ако някой има снимки от:
въртележката до "Беседката" / но не малката, която доскоро съществуваше, и сега я има и на "Ла..ното" а голяма - с животни, на които се сяда- в момента стои само бетонната й основа/;
огромните люлки "Лодки";
Гъбките с пейки;
"Кацата" - сега там е "Кенор"-а;
"Кривите огледала" - бяха на главната алея- на открито
и всички останали , за които не се сещам.
Изглежда съм от "по-големите"
участници тук и си спомям неща, които само ако си ги виждал всеки ден остават трайно в спомените.
От няколко дни съм в този сайт, извинявам се ако е обсъждано, видях доста снимки- на самолетчетата и т.н., за което много благодаря на г-н Стоянов. Той ме върна толкова години назад, почувствах носталгия по ония красоти на града.
«
Последна редакция: март 25, 2011, 09:43:46 от Rusenka
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #469 -:
март 25, 2011, 11:02:37 »
Много се радвам че във форума се включи още един "РУСЕНЕЦ" със спомени,това че сме на повечко години мисля,е само от полза за по- младите наши съграждани с интерес към миналото на нашия ВЕЛИК град.Понякога ми се струва че досаждаме/дано не е така/.Та кой не знаеше Драва,кебапчета и нервозни кюфтета,шприца и бирата,чудо беше.Още един път,много се радвам на Вашето присъствие във форума.
Активен
Rusenka
Newbie
Неактивен
«
Отговор #470 -:
март 25, 2011, 12:51:24 »
mitko_d
, кебапчетата ги правеше чичо Хакъ.
Много благодаря за топлото посрещане!
Нямам много време за тези неща, все още съм работещо "момиче"
, но скоро открих този сайт, това уютно местенце, където мога да намеря начин да кажа мението си по наболели въпроси, относно спасението на нашия невероятен Русе.
Винаги съм се гордяла с това, че съм русенка.
Имало е случаи, макар и рядко, когато съм пътувала в чужбина да се притесня от това, че съм българка /понятни причини/. Но никога не съм се притеснявала да кажа, че съм от Русе. Самото споменаване на града буди респект в хора от други, дори по-големи градове. За мен, субективно мое мнение, Русе е северната столица на БГ. Спрямо Русе, всички други градове са провинция. Дори София е провинция, в която не само, че не харесвам за живеене, но и командировка мразя да ходя!
До известна степен успях да разгледам снимките за Русе от минали времена, много съфорумци са се постарали, поздравявам ги, но за съжаление нищо не мога да предоставя за обогатяване на архива.
Къщата ни / точно до "Драва" по алеята/ я събориха вандалски за да построят един от абсурдните блокове , побрали жителите на едно цяло село,
на таваните имаше стари скринове и шкафове със стотици картички, мартенички, значки и други такива
, но запращайки ни в оборотно жилище до построяването на "Бисер", не ни оставиха възможност да съхраним това богатство.Не съм знаела колко важни ще са тези, пазени дотогава значими неща.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #471 -:
март 25, 2011, 01:12:06 »
Госпожо русенке, много ми се иска да ви поздравя най-сърдечно с идването ви във форума. Драва я бях позабравил, но си я спомням сега като едно "дълго заведение", надлъжно, паралелно на алеите. Кебапчета там не съм ял, защото моят район е съвсем другаде, но съм минавал много често покрай Драва. Помогнете ми да си спомня. Не беше ли точно на входа на една от главните алеи към Дунава, тая на която се намираше бъчвата? Като се тръгнеше по нея бъчвата оставаше вдясно, а английската вляво.
Мисля, че по мое време там имаше само два блока още - в единия живееше "Сашо германеца". Майка му се казваше Гертруде. Иначе в този район не познавам никого.
А за това провинция ли е Русе си спомням как софийските ми братовчеди понякога споменаваха Русе във връзка с нещо с "провинцията" и как на мене ми ставаше странно защо говорят така, защото като ходехме в София аз постоянно се натъквах на безкултурието на шоплука и на грандоманството на придошлите от някоя истинска тъпа провинция хора с изрази като "макър" и "тамън". Имам още десетина думи - пробни камъни за провиннциализъм и още толкова за простотия. Единственото, което направих като корекция върху себе си беше да си премахна хубавия русенски говор за да не се забелязва изобщо от къде съм.
Та. Ставаше ми странно, че ни причисляват към провинцията, но не ми е било никога обидно или неприятно, защото никога не съм се чувствал провинциалист и никога не съм смятал, че подобни неща могат да се отнасят за мене.
Жалко за вашите снимки, спомени, писма, картички и пр. Много жалко. Разбирам ви, защото с мене се случи нещо подобно. Загубиха ми се два албума марки, поне половината купени от Бай Панайот (ако някой си го спомня - Митко, помниш ли го?), всичките ми билюри (стъклените топчета), всичките ми негативи, снимки, всичките ми книги, дневници, албуми с картички, някои от които уникални - български картички от 19-и век от Кюстенджа (днес Констанца), Галац и пр. и пр. Напълно ви разбирам. Но! Вие да сте здрави.
Добре дошли още веднъж.
«
Последна редакция: март 25, 2011, 01:26:38 от Pfote2
»
Активен
Rusenka
Newbie
Неактивен
«
Отговор #472 -:
март 25, 2011, 01:45:58 »
Благодаря на всички за гостоприемството!
Като истински русчуклии, респективно кавалери, ме поздравихте топло и радушно!
Държа да се ИЗВИНЯ за това, че нямайки време да видя всичко във форума /спонтанно се регистрирах и нахлух в пространството ви/ , съм пропуснала снимки от местата, за които молех в по-преден пост да публикувате !
Преди малко намерих снимки на моите любими, незабравими люлки, Бъчвата / казвахме й Кацата/, "Лодките", въртележката и дори си поплаках.
Далеч не съм видяла всичко, поместено тук, тепърва предстои да се дивя, да си поплаквам и спомням.
Благодаря, че ви има!!!
«
Последна редакция: март 26, 2011, 12:02:58 от Rusenka
»
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
«
Отговор #473 -:
март 25, 2011, 02:34:03 »
Здравейте и добри дошли и от мен
Радвам се, че нашият форум Ви харесва. Любопитно ми е от къде научихте за него?
Активен
Rusenka
Newbie
Неактивен
«
Отговор #474 -:
март 25, 2011, 03:06:52 »
Благодаря Ви!
Дано не е много нахално, новодошъл да е толкова активен с постовете си и то на една страница, но явно съм уцелила пасивен период на общуване във форума.
Със съпруга ми много обичаме да снимаме стари русенски сгради и да издирваме картички и снимки на стария град.Обожаваме архитектурата на Русе/ то, колко ли остана от нея.../ .
Говорейки с колежката ми за града / тя е от южна БГ и отскоро в Русе /, не пропускам да изтъкна колко велик е нашият град. Древен, цивилизован, красив, аристократичен и т.н.
Та, ровейки в служебния си интернет, за да й покажа истинската красота на Русе от минали години, се натъкнах на точното място /макар и позакъсняла/.
У дома с огромно въодушевление се похвалих какво съм открила, но ми беше отговорено, че съм "открила топлата вода".
Явно съпругът ми отдавна е знаел за сайта, но и той по липса на време, не се е присъединил към форума.
Не съм имала време да търся темата, която най-после намерих и която толкова много ме вълнува.
Сега ще си отделя време да прочета всички страници с огромно внимание, за да не пропусна нещо съществено!!
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #475 -:
март 25, 2011, 03:52:27 »
Благодарим на нашата нова участничка във форума Русенка, за интереса и хубавите отзиви.
Освен във форума й препоръчвам да прегледа в галерията албумите:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/niakoga/
на Камен
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/
на Й.Стоянов
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/di4ko_en/7/
албума със стари снимки на Дичко
В тях има над 1400 снимки от 1850 до 1990 год.
А аз ще кача отново няколко снимки от книгата- албум "Русе" на Васил Дойков от 1963 год.
Очаквам да забележите някои интересни подробности в снимките.
- снимка 090- пл. "Кубрат", отдясно на сградата на "Балкан" се вижда началото на надписа "ХОТЕЛ" - по това време "Москва".
- снимка 091- пред кино "Москва". Над входа на киното има платно на което се рисуваше за всеки филм плакат от художник към киното. На мястото на високата сграда на ДЗИ още е старата едноетажна сграда.
- снимка 092- поглед от стъклената будка към сградата на банка Гирдап (часовника).
- снимка 094- поглед от градската градина към гарата. В началото на ул. "Борисова" (тогава Г. Димитров ). Сега това вече е пешеходна зона.
- снимка 095- по ул Александровска (по това време 9 септември")
Стари снимки на Русе
Picture 090.jpg
(397.74 KB, 990x1238 - видяно 1494 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 091.jpg
(421.1 KB, 1050x1248 - видяно 1447 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 092.jpg
(234.65 KB, 1167x1300 - видяно 1713 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 094.jpg
(368.21 KB, 1005x1200 - видяно 1225 пъти.)
Стари снимки на Русе
Picture 095.jpg
(195.56 KB, 945x1257 - видяно 1393 пъти.)
«
Последна редакция: март 25, 2011, 09:19:11 от ystoyanov
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #476 -:
март 25, 2011, 09:09:15 »
По повод сн.091 побликувана от Й.Стоянов искам да поясня.Между сградата на кино "Москва",/бивше кино Модерен театър"/,и старото фото студио на първия етаж в къщата на Бр. Янкови в началото на 50 те, години беше празно място.По него време на това място построиха витрини в които експонираха постиженията на ТКЗС и социалистическата промишленост,зад тези витрини които се виждат на някои снимки беше ателието на художниците на рекламните кино плакати.По късно ателието беше преместено в двора /по скоро изхода /на кино Ц.Церковски ,или както русенци го знаят "Одеон".Да допълня, най известния фотограф в" старото " фото беше бай Троьо /Траян Георгиев/бяха цялата фамилия фотографи,сестра му Райна,и братята му Живко и Иван.Приключвам май много стана.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #477 -:
март 25, 2011, 10:06:43 »
Митко, аз си спомням един фотограф само че как да го опиша. Беше май с тъмно червеникава коса (може би греша), с гола глава по средата, с каскет винаги, с фотоапарат и една светкавица с куфарче на рамото. Иначе си носеше техниката в една кожена чанта с две закопчалки, ония с езиците. Мисля, че имаше и мустаци, по-светли. В средата на 60-те трябва да е бил на около 50 години. Виждал съм го и да влиза и излиза от старото фото до модерния театър. Виждал съм го да излиза и от вътрешното помещение на фотото, докато съм чакал да ме снимат я за лична карта, я за личен паспорт. Име не съм чувал. Беше абсолютно на всяка културна проява. За първи път му обърнах внимание при гостуването на операта от Тимишоара. Имаха може би към 20 представления - опера (Трубадур), балет (Гаяне) и други неща. В операта и в театъра. Виждах го на абсолютно всяко представление от този гастрол да снима. И тъй като бяхме купили билети за цялото семейство и роднини от други места на България и тези места бяха съвсем отпред, той винаги заставаше пред нас. Това са ми първите впечатления от него. След това вече го знаех като "най-известният за мене русенски фотограф".
Постиженията на ТКЗС-тата ги помня, много ясно. Само че после целите ТКЗС-та се преместиха да живеят по комплексите. И сега доматите високо индустриализираната страна България ги внася от Йордания (където даже вода нямат, ама имат домати).
От киноплакатните художници познавах Сашо Чобанов (някъде 1965-66).
«
Последна редакция: март 25, 2011, 10:12:32 от Pfote2
»
Активен
Rusenka
Newbie
Неактивен
«
Отговор #478 -:
март 25, 2011, 10:13:26 »
Ако смятах, че тук има банда безделници или задоволени пенсионери, нямаше да съм във форума!
Колкото до наличие на време за тукашно участие, наистина трябва да се отделя такова, за да има възможност човек да осмисли видяното, както и това, което иска да напише!.....Това имах предвид!
Чета подробно и с интерес всички страници, разглеждам снимки, дори попаднах на имена, които са ми много близки-Юлката Гарбузанова и Иво Жейнов -съученици от Ботев, но все още не мога да се включа активно в дебатите.......И това ще стане.
Както се казва-да вляза в час, тогава ще видите какви спомени ще изплуват в задръстената ми от излишна информация база данни.
В последните години, в глобален мащаб /не говоря за личния си живот/ не са се случили кой знае какви неща, които заслужават да помним, та затова се връщам в безгрижните и пълни с емоции детски дни.
Сладкото детство.....с липите по алеята, Куна Пастърмата и Тошо Картофа, които се водеха нещо като "горски" в Парка и само ни дебнеха какви ги творим.....не биваше да се катерим по дърветата /те бяха още малки тези кленове и липи, както се вижда от снимките/, не се газеше тревата, нямаше кучешки акита на всяка крачка, никой не си и помисляше да поврежда люлките, да цапа паметниците, да краде бронзовите фигури от Алпинеума, да чупи и мести пейките, където му хрумне! Всичко се ползваше по предназначение и се предоставяше на следващите да го ползват съвестно!
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #479 -:
март 26, 2011, 09:27:31 »
Pfote,по твърде подробното описание което правиш на фотографа,си мисля че е бил Нишан Нишанян.По него време фоторепортерската работа се е извършвала от т.н. външни снимачи които ходеха по училищата и по семейни събития.Последен мохикан от старите "кабинетни" фотографи беше Асадур,след него вече назначиха млади кадри които нямаха нищо общо с класическия студиен портрет,осветлението подмениха със светкавици и така..разбираш ме.Вече имаше партиен секретар,отдел за партийна пропаганда и т.н.Беше период в който любителите се молехме за едно филмче "orwo".Свестен човек беше Григор Богданов който засне архитектурното наследство на Русе с единствения фотоапарат"зинар", на планфилм.Чувам че нагативите били изчезнали, което си е нормално за нашата действителност.
Активен
Страници:
1
...
30
31
[
32
]
33
34
...