Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Стари снимки на Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
28
29
[
30
]
31
32
...
68
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Стари снимки на Русе (Прочетена 851280 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
Re:Стари снимки на Русе
«
Отговор #435 -:
февруари 17, 2011, 05:28:41 »
Има малко объркване,единствения ориентир който е останал, е къщата на адвоката Владимир Пенчев,която е точно зад новопостроената къща на покойния Гено Гено в същия парцел."кенефите"както казвате, бяха доста по напред на една линия от сл.Дунав до къщата на фотографа Балаш.Мисля че Йовчо беше публикувал снимка с ресторанта на Алито,по нея мисля най -точно ще се определи мястото им.От къщите на Нико Петков и др.,кенефите бяха на поне 20 м. напред, в началото на шадраваните от страната на общината,бяха на "островче",отзад беше пиацата на файтоните,по късно на страната на Операта имаше магазин и до него барака-тото пункт,магазина по късно беше "млад техник".След къщите на Н.Петков/ъгловата къща/ беше канцелария на пчеларското дружество.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #436 -:
февруари 18, 2011, 01:48:55 »
Объркването идва от това, че при строежа на партийния дом не събориха само две- три къщи а цялото кварталче до ул "Симеон Велики"- тогава "Георги Токушев" и до ул. "Христо Ботев". По този начин площадът се разшири на юг, вероятно за да се образува площад пред партийния дом. Може да са си мислели там да събират хора да се кланят на партийните величия. А на филма, който коментирахме празното пространство пред партийния дом е улица по която известно време вървеше движението. Затова "кенефите" остават от другата страна на улицата, точно в югоизточния край на сегашните фонтани. Може да сравните ширината на площада с картата, която ортодокса показа. На нея съм отбелязал сегашното място на Общината и мястото, където са били градските тоалетни.
Стари снимки на Русе
ploshtadSvoboda.JPG
(138.33 KB, 869x491 - видяно 1512 пъти.)
Стари снимки на Русе
ploshtadSvoboda60s.jpg
(429.94 KB, 1789x1184 - видяно 1503 пъти.)
«
Последна редакция: февруари 18, 2011, 02:01:15 от ystoyanov
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #437 -:
февруари 18, 2011, 03:20:03 »
Съгласен съм със старата карта, с долната. Точно там бяха - на края на ул. Русенска комуна, в триъгълника (едва сега виждам, че е трапец, но основната идея е ясна и не по-различна, ако е казано триъгълник).
Първата карта не се и захващам да коментирам, макар че съм цитиран.
Аз само попитах как може сегашните фонтани да са на мястото на кенефите, при положение че кенфите са от другата страна на улицата, а сегашните фонтани са в градината. Вероятно греша относно мястото на сегашните фонтани! За старите работи съм наясно.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #438 -:
февруари 18, 2011, 03:20:22 »
За филма - има един швенк по брега на Дунава и се вижда силуета на плаващия басейн от онова време. Естествено, че е ценен всеки филмов документ за Русе, а и в тоя играта беше действително много добра, докато накрая пак се обърна на болшевишка кравеферма. Петър Слабаков успя да понаправи малко русчушка фонетика. И за това браво. Той въобще беше много интересна личност. Изключително прям и весел. Срещите ми са при идването му с български режисьори в DEFA. Даже веднъж при избор на германски актьори за български филми - с Armin Müller-Stahl
http://www.imdb.com/name/nm0000090/
. П.Сл. се обличаше много нетрадиционно - например пи разговора с Армин М-Щ. беше с груб пуловер на голо, някакъв панталон и гумени ботуши - за миене на улиците или за влизане в обор. Въобще страхотен ..ич.
А за изхода на филма - нямали са друга възможност създателите му. Във всеки случай много ми хареса и благодаря на Йовчо.Какво липсваше? Липсваше русенския дух. Можеше да бъде снет и в Михайловград, Търговище или Хасково, но си е винаги по-кинематографично с Дунава. Къде е виждала останалата България река.
«
Последна редакция: февруари 18, 2011, 03:24:05 от Pfote2
»
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5189
«
Отговор #439 -:
февруари 18, 2011, 09:28:03 »
Цитат на: ystoyanov в февруари 15, 2011, 06:24:35
И пак кадри от стар български филм. Този път това е филмът "Синът на Мария" с Кирил Варийски и Петър Слабаков.
Сниман е изцяло в Русе около 1982 год.
Има интересни кадри от въздуха. И не само тези, де. Има и снимки из града, на Дунава и т.н.
Проверих за филма в IMDB (The Internet Movie DataBase) и се оказа, че официалната година на излизане на филма е 1983 (8-и август). Ако някой се интересува, ето и линк за филма:
http://www.imdb.com/title/tt0247703/
Все пак си мисля обаче, че заснетите от въздуха кадри са по-стари, защото, както вече споменах, цялостното преустройство на центъра в пешеходна зона стана във времето между 1975 и 1980.
А филма ще отделя време да гледам, най-малкото заради Русе от онези времена...
«
Последна редакция: февруари 18, 2011, 09:31:33 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #440 -:
февруари 19, 2011, 10:48:09 »
Аз го гледах в youtube. В линка на Йовчо не се зареждаше. В тубата го има в 6 части, които си стартират една след друга с леко застъпване, така че не се губи нищо. Малко е тъмен там, но всичко се вижда качествено. Струва си да се види.
Има и друга страна на "струването". Показан беше един град вече напълно "свободен от буржуазни елементи", както по времето на Хитлер в Германия градовете бяха обявявани на "свободни от евреи".
И аз мисля, че някои кадри са снимани по-рано. Не мога да си спомня в дискусията до кога е съществувал плаващият басейн, но него го има на кадрите на филма.
Активен
JMM
Hero Member
Неактивен
Публикации: 874
«
Отговор #441 -:
февруари 20, 2011, 04:31:22 »
Цитат на: mitko_d в февруари 03, 2011, 09:17:15
Позволявам си да отправя покана към съфорумците за една среща на която аз ще почерпя по бира ,тъй като бях възпрепятстван да присъствам на пред новогодишната среща .Познавате се ,определете мястото. Дядо Митко ще почерпи!
Аз съм 'за' подобна среща, но ми е много сложно откъм свободно време. Ако такава бъде планирана, бих направил възможното да присъствам.
А сега ще споделя и моите спомени за бившите тоалетни на ... площада.
Имаше един анекдот, който се приписваше на въпросната тоалетна. Горе - долу така беше:
Туристка от Съветският Съюз е пренощувала в хотел Дунав и на сутринта решава да опознае нашият град, но не знае в каква посока да поеме, и вижда мъж да излиза по стълби нагоре, закопчавайки дюкяна на панталона, а на сградата от която излиза има надпис "М" и тя погрешно припознава това като вход за метростанция. Задава му въпрос: " Ето МЕТРО? ", на което мъжът отговаря: "Не, метър няма, но е към 20 см."
Та след веселата част, тоалетната бе точно в края на ул. Русенска комуна, на 'островче' между двете платна на тогавашният бул.Г.Димитров, а мястото където двете улици 'Русенска комуна' и 'Христо Ботев' се събираха, аз помня като таксиметрова стоянка (сега се нарича пиаца) - точно до сладкарницата на Дунав.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #442 -:
февруари 20, 2011, 05:10:42 »
Пияцата на файтонджиите беше точно на кенефите, като посоката, с конете напред, беше към хотел Дунав. Нареждаха се по Русенска комуна, последните и метри и после се придвижваха напред. Спомените са ми смътни, защото 1955 - 56 година започна да има пияца на таксита на двойната улица - алея до цветницата, сега точно срещу новата поща. Помня, че изветсно време имаше и файтони, и таксита. Дядо ми имаше един файтонджия, който го е карал дълги години - бай Манол. По най-различни поводи, вкл. на "партиди". Думата е като партида стоки например. Една партида, две партиди. Означва party, сбирка на семейства с децата и екскурзия на семействата с файтони. Това е една от старорусчуклийските думи, които знам от онова време. Най-вероятно е от румънски. (ето какво казва речникът: PARTÍDĂ, partide - Petrecere, distracție în grup de mai multe familii, organizată după un anumit program.)
Дядо ми ми беше обяснил израза "запек като на файтонджия". Всички файтонджии поради седящия си начин на работа и чакане, имали запек. Затова вземали английска сол (магнезиев сулфат) и точно затова се намирали винаги в близост до кенефите. Официално кенефите бяха наричани "градските клозети".
А за излизането от тоалетната и закопчаването на дюкяна се посмях малко! Защо? Защото винаги мога да позная българин в чужбина - пипа се по дюкяна дали му е затворен - вън от тоалетната. Наблюдавайте и ще видите, че е така. Не казах наблюдавайте
се
, а просто наблюдавайте.
«
Последна редакция: февруари 20, 2011, 05:26:57 от Pfote2
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #443 -:
февруари 20, 2011, 05:23:31 »
Думата "стоянка" беше донесена от българите-работници в СССР в края на 50-те. Тогава дойде тази дума и една друга, която днес е "закусвалня" и всеки си я казва така, тоест добила е гражданственост. Но в самото начало думата беше закусвачница. От руското "закусочная". В цяла България думата беше по различен начин интерпретирана - като закусъчна, закусвачница, закусвачка докато се установи закусвалня. В същност едно хубаво нещо - snack bar, Imbiß, autoservire...
Та думата стоянка звучеше тъпо, както тъпо звучи на русчуклия думата "простор" за въже за простиране на пране, но с течение на времето доби гражданственост. Сега всеки я знае.
«
Последна редакция: февруари 20, 2011, 05:25:41 от Pfote2
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #444 -:
февруари 20, 2011, 06:33:04 »
И аз се смях на вица,в допълнение на казаното за файтонжийте казваха, при запек "пий един файтонжийски прах да се оправиш"/след малко ще го махна/.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #445 -:
февруари 20, 2011, 06:42:15 »
Русенска история. Защо ще го махаш?
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #446 -:
февруари 20, 2011, 08:38:19 »
Малко грозно звучи,/кенефчииски работи/.
Активен
jori82
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 95
«
Отговор #447 -:
февруари 21, 2011, 07:05:49 »
повечето снимки ги има и в нашия форум ,но има и някой цветни (оцветени) от 40-50 година
http://www.lostbulgaria.com/?cat=179&paged=3
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #448 -:
февруари 21, 2011, 07:48:07 »
Тия са истински цветни, от единия от фотографите на Хитлер. Снимани са на цветен филм Агфа. Тоест не са оцветявани.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #449 -:
март 02, 2011, 03:48:24 »
Ето я стълбата на ресторант "Приста", която беше спомената от phote2 преди време във форума. Направена е по проект на същия арх. Бояджиев, който беше проектирал сладкарница "Куба".
Кадрите са от филма "На всеки километър". Действието уж се развива в Унгария по време на войната, но някои от сцените са заснети в Русе.
Стари снимки на Русе
pristarestorant.JPG
(37.21 KB, 932x685 - видяно 1214 пъти.)
Стари снимки на Русе
pristarestorant2.JPG
(36.24 KB, 930x668 - видяно 1142 пъти.)
Стари снимки на Русе
pristarestorant3.JPG
(39.91 KB, 934x664 - видяно 1231 пъти.)
Активен
Страници:
1