Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 855100 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5216

Профил Ел. поща
« Отговор #240 -: януари 05, 2010, 06:41:14 »

Точно такава е фамилията на тази дама - ето адреса на фирмата в Русе:

ЮГ-ЮЛИЯ ГАРБОЗАНОВА ЕТ

Впрочем, забелязвам, че с времето разположението на фотото малко се е променило. На втората снимка от "Понеделник сутрин" в постинга на ystoyanov се вижда, че надписът "Фото" е върху сградата вляво от едноетажните магазинчета, които по-късно са били подменени от новата "ръбесто-правоъгълна" сграда. Всъщност, това е зданието на североизточния ъгъл на кръстовището Александровска-Раковски, където сега е дюнерджийницата Али Баба и аптека Калинови. На това място не го помня фотото (все пак през 1964-5 съм бил на 3-4 години, пък и все още съм живял далече от този район - близо до Централна гара). Ето съвременна снимка на тази сграда, но откъм западната й страна (откъм центъра), докато изгледът във филма е от изток (откъм Халите).

И най-ранните ми спомени от централното фото са от времето, когато вече е било преместено в новата сграда на мястото на едноетажните магазинчета, върху която имаше надпис "Българска фотография" (името на държавното предприятие) и където съм носил за проявяване маса филми като ученик-фотолюбител. Там се правеше и студийно заснимане, чиито услуги също съм ползвал. Сега там също има частна фирма за фотоуслуги, апаратура и материали, но не само - има и заведение, и някакви други търговски обекти.
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #241 -: януари 05, 2010, 09:26:23 »

Значи съм в грешка. Скицата ми се отнася не до някаква имагинерна сграда, която вече я няма, а до дясното помещение на дясната сграда на снимката на Ортодокс. Защото на снимката на ystoyanov си пише ясно ФОТО. Моята скица се отнася явно за това фото.
Във всеки случай на мястото на новото подаръци/фото имаше нещо друго и в най-далечните ми спомени - една будка. Но значи не е била отляво на фотото, а отдясно.

Тези будки са търговска култура от Османската империя. Има ги навсякъде, където е било Турция, с което е останало просто балканска култура. Ако има интерес, може да направим нещо като карта на будките в Русе. Хората по такива теми дисертации защитават, но това е друга тема.

А самото фото, със студиото и лабораторията, в сградата <Подаръци> се намираше в дъното на сградата, като се минаваше по един коридор, застлан с едра мозайка, отдясно на подаръците. А в самите подаръци се приемаха/получаваха и снимките.
Аз затова търся все още филма Пoнеделник сутрин на DVD - за да мога да си изпечатам определени снимки на сгради! Още не мога да го намеря, а от сваленото от Интернет копие не става.
« Последна редакция: януари 05, 2010, 09:33:09 от Pfote2 » Активен
n00b
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274

Профил WWW
« Отговор #242 -: януари 05, 2010, 12:04:32 »

Тоя познавате ли го?

Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #243 -: януари 05, 2010, 07:25:10 »

Друже, не плагиатствай!... Wink Cheesy

http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/t169/msg14738/#msg14738
Активен

ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 680

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #244 -: януари 05, 2010, 09:29:42 »

Да, и аз също коментирах за паметника на Ленин в Русе и качих тази снимка, която преснимах от книга на В. Дойков от 1982 год. Писал съм и за автора на статуята Борис Караджа:
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/t169/msg21580/#msg21580
« Последна редакция: януари 05, 2010, 09:55:42 от ystoyanov » Активен
peter
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 60

равно на водоравно

Профил
« Отговор #245 -: януари 17, 2010, 05:57:57 »

Открих снимки от Русе които досега не бях засичал тук във форума http://www.lostbulgaria.com/?cat=179    Уникални са!  Cool
Активен

© ®
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #246 -: януари 17, 2010, 08:33:55 »

Част от тях са поствани вече. Аз открих за себе си този сайт ("Изгубената България") доста отдавна, преди около година, но съм се въздържал да поствам тук повечето от снимките в него, защото са предимно на хора, а съм смятал за уместно във форума да се набляга на града като архитектурен облик и въобще като среда за живеене, а не като население. Но, разбира се, не съм бил прав в това - хората са поне толкова важни, ако не и главното в едно населено място. Затова напълно одобрямав пуснатия от peter линк към тези стари снимки, от които ни гледат нашите предци, чието продължение сме ние. Без живата връзка между поколенията един народ просто е обречен... Grin
Активен

ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 680

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #247 -: януари 21, 2010, 06:11:06 »

Пред театъра в края на 60- те. Вижда се надписа на ресторант Приста в доходното здание. А в сградата, дето сега е Булбанк има плакат с голяма цифра 5. Вероятно е трябвало да се изпълнява ударно V- тата петилетка 1966- 1970 год. А новата поща още я няма.

Picture 034.jpg
Стари снимки на Русе
* Picture 034.jpg (581.19 KB, 2110x2127 - видяно 2099 пъти.)
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 3480

Профил
« Отговор #248 -: януари 21, 2010, 06:35:42 »

Еха, баловете на родителите ми са били в тоя митичен ресторант.
Активен

Във форума се ражда истината.
di4ko
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 704

Профил
« Отговор #249 -: януари 21, 2010, 07:36:06 »

Тази градинка сегашното л..но ли е ?

Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035

*
Профил WWW
« Отговор #250 -: януари 21, 2010, 07:59:13 »

На това прилича
Активен

Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #251 -: януари 21, 2010, 08:13:32 »

На снимката на доходното с ресторант Приста се вижда в дъното и старата русенска шкембеджийница. На мястото на новата поща. Беше една едноетажна сграда с три-четири стъпала пред нея. Точно срещу пиацата на такситата.
Като отвориха ресторант Приста, хората викаха: "За да идеш в Приста, ти трябват триста". Тоест 300 лева, но от тия преди обмяната 1962 година. Някакви 30 лева от тези 1962-1989.
Тогава хората вземаха, обаче, заплати по 450 - 500 лева. (45- 50 лв). И 30 лева не бяха никак малко пари. Семейство преживяваше цяла седмица. Ударението е върху "преживяваше". Няма сравнение с днес.
По това време, около 1960 г,  отвориха закусвалнята Балкан - там порция кебапчета 4 броя с гарнитура идваше 4 лева и 20 ст. (0,42 лв от парите до 1989 г.). До самообслужването имаше магазин с полуфабрикати. Балкан се състоше от три неща. Пивницата на бай Маньо, закусвалнята откъм Александровска и полуфабрикатите. Между закусвалнята и полуфабрикатите имаше само декоративна стена, в същност беше едно помещение.
От там ме пращаха понякога да вземам кебапчета. Те бяха в едни големи тави (в казармата им казваха плакета), на които пишеше ТРАНЖОРНА. И до днес не знам какво е транжорна. Знам на други езици какво е транширам, но не мога да го свържа с Транжорната. Цената на кебапчетата беше 70 стотинки на старите пари до 1962. После стана 7 стотинки и тръгнаха да вървят бързо нагоре.

Та, за Приста. Един мой приятел е запазил сметката от Приста като сме ходили там трима души 1967 година преди той да замине студент в чужбина. Това е вече доста след обмяната и парите вече са новите. Сметката за трима е не знам колко, но някаква смешна сума - 8 - 9 - 10 лева. Не помня вече. Казвам ми е няколко пъти, но не помня. Като включва три коняка и три порции кебапчета. Май и още нещо. Смътно си спомням за телешко варено. Трябва да го питам.
А това беше най-скъпият ресторант в града. Вътре беше с червена мека мебел от тоя плюш на кината. Имаше втори етаж - балкон. Като се влезеше през тази врата която се вижда, се стигаше на гардероба и WC-тата, а надясно от гардеробното предверие се отиваше вече в салона. Някъде имаше стълба за балкона, но вече не си спомням къде беше.
Много хубава снимка.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #252 -: януари 21, 2010, 08:24:34 »

Тази градинка беше известна като "малката градинка". "Градината" беше - градината с паметника. В малката градинка винаги е имало люлки. И аз съм се люлял. От едната страна беше цветницата на село Новачане, Ботевградско, от другата беше естрадата. Естрадата беше нещо много интересно. Замислено в СССР като мероприятие за агитация и пропаганда, в Русе естрадата стана поле за изява на хорове от предприятия, инструменталисти (най-вече аматьори), едно трио с хармоники, които свиреха действително много професионално, хор Дунавски звуци и други ансамбли като тоя за народни песни и танци при дома на културата - по късно под ръководството на Данчо Йорданов (може някой да познава Данчо). И въобще ставаше голяма веселба в съботите през лятото. В града кипеше живот. Всички бяха в центъра, децата играят, големите си говорят, после като свърши програмата семействата отиваха на ресторант - в някоя от ресторантите-градини. Те са тема за себе си и са ми любима тема, защото много ги обичах като малък.
Преди две или три години минах през село Новачане, Ботевградско и видях някаква фирма или кооперация за ... цветя. Така да ми стана мило. Значи те са били потомствени цветари тия хора! Техният магазин в същност първо беше другаде - срещу Тетевен, между профсъюзите и старата руска книжарница, а цветницата беше outlet на самата цветница - тая към тракцията. После тоя магазин го затвориха и те си сложиха табелата на цветницата - в малката градинка.
Активен
Flying spur
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 567

Nothing good comes easy

Профил WWW
« Отговор #253 -: януари 21, 2010, 08:40:38 »

Пфоте2, а помниш ли, как се казваше шкембеджийницата на мястото на новата поща? Питах, и ми казаха че е била Дунавски вълни и после като съборили сградата и построили новата поща, открили в сградата на Й. Дайнелов закусвалнята Дунавски вълни, която просъществува до 90- те год. Ама не помнят хубаво и не бяха сигурни моите източници. И къде е бил ресторант Червена звезда или Червено знаме? На мястото на Партийния дом (сега обшината) или другаде?
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #254 -: януари 21, 2010, 08:58:01 »

Шкембеджийницата си се казваше ... "Шкембе чорба". Изведнъж се появи надпис Dunavski vylni - chkembe chorba или нещо такова. Хората се шашнаха с тая латиница. Това е било пак по това време, на разрастването на мащабите на общественото хранене - 1960 година. После новата закусвалня към 1965 - 66 си мина законно под името Дунавски вълни и имаше даже и неонова реклама с вълни. Срещу музикалния магазин.

За ресторанта Червено знаме не съм сигурен. Не си спомням вече как се казваше оная кръчмичка, която лятно време затваряше една цяла улица - на Александровска - срещу аптеката до столарското. Някъде във форума бяхме изяснили как се е казвало заведението. Ако то не е червена звезда, значи е другото*.
А на мястото на кметството имаше заведение*. Имам много хубав изглед от мястото. Бях го дал като загадка. Завдението беше градинско. Зимно време проста кръчма с едно помещение, каквито има на мноог места още в Гърция - 100%. Дали се казваше Червена звезда не си спомням, но във всеки случай имаше някакво име над входа написано на една арка във формата на дъга. Сега не мога да изложа изгледа, защото не съм си на компютъра. Друг път.
« Последна редакция: януари 22, 2010, 10:19:05 от Pfote2 » Активен
Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.064 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница Днес в 03:54:35