Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 68   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Стари снимки на Русе  (Прочетена 852436 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 680

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #180 -: септември 22, 2009, 08:35:36 »

И една задачка с която не можах да се справя. Това е ресторант "Фишер", някъде писан като бирария . Първата снимка е от албума "Русе някога" издаден през 80 те год. Пише още, че по- късно става кино "Аполо". Къде е била тази хубава и представителна сграда, обаче не можах да открия. Нека да видим с колективни усилия на всички, които се интересуват, дали ще открием повече по въпроса.

Picture 723.jpg
Стари снимки на Русе
* Picture 723.jpg (730.8 KB, 2559x1919 - видяно 2145 пъти.)
Picture 015.jpg
Стари снимки на Русе
* Picture 015.jpg (836.87 KB, 2806x1869 - видяно 2538 пъти.)
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2425

Профил
« Отговор #181 -: септември 23, 2009, 03:26:51 »

Във връзка със събарянето на стари сгради в центъра и издигането на нови на тяхно място някой от съфорумците беше запитал „какво ли е имало на тяхно място”. Ето тук ще покажа какво е имало на мястото на сегашния „Пикадили” т. е. между бингото (тогава кино „Модерен театър” ) и сегашния ресторант Потсдам ( тогава ресторант „Ив. Марков”) .
На снимките от 1941 год. се вижда, че тогава сградите са били две, дясната едноетажна- не толкова внушителни и ценна. Лявата е била двуетажна и е имало ателие за шапки- шапкарница „Момина сълза” и сладкарница „Роза”.
В дясната- едноетажната са били бръснарница „Тоалет” и сладкарница „Швейцария”. Същата тази сладкарница „Швейцария” е била известна не само с хубавите си пасти, торти, баклави  и др. лакомства, ами и с необикновеното хоби на собственика ѝ Денчо Ножаров. Всяка зима пред своята сладкарница той правел фигури на животни и хора от замразен сняг. С малка метална лопатка той лепял и майсторски извайвал разнообразни фигури. Голямо  удовлетворение за този самоук скулптур  било, ако минувачите познаят на коя видна личност е поредната снежно- ледена фигура. Дори и сега възрастните граждани на Русе си спомнят за тази сладкарница и фигурите от сняг.
И за по- младите да допълня- през 60- те на мястото на тези две сгради беше издигната сегашната- четириетажна за Детмаг. Спомням си, че на първия етаж имаше играчки, на втория дрехи, на третия горни дрехи и обувки, а на четвъртия имаше детска сладкарница.
- първите три снимки са от март 1941 год- преминаването на германската армия през Русе.
- на последната снимка виждаме Денчо Ножаров (отляво) и неговите снежни фигури- снимка от 30- те год.
Съдейки по архитектурата лявата сграда би трябвало да е още от османския период.
А този ресторант "Фишер" за мен е пълна мистерия.Изглежда наистина хубава и представителна сграда,която явно не е оцеляла до наши дни.Ще трябва да се питат някои възрастни кореняци на града ни,друг начин за изясняване на нещата не виждам.За съжаление моите баба и дядо са мъртви и няма как да помогна.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #182 -: септември 23, 2009, 09:02:14 »

За мене това е ресторант Кооп.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2425

Профил
« Отговор #183 -: септември 23, 2009, 04:29:46 »

А къде се е намирал този ресторант Кооп?И защо и кога е бил разрушен?
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #184 -: септември 23, 2009, 06:44:46 »

Ресторант "Кооп" е бил сегашния "Потсдам". Ама не е тоя, дето го търсим- може да се сравнят фасадите. А пък и аз съм писал за него - строен 1907-8 год.- виж в Русе някога и сега: http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/e-koa-ea/msg18598/#msg18598, отг. 212
Нашия ресторант "Фишер" е съществувал до 20 те год, затова дори възрастните хора дето разпитвах не си спомнят за него, дори и за кино "Аполо". Затова трябва писмени спомени или из старите вестници да се търси. На едно място попаднах на следа- ранните социалисти са правили някаква среща там- участвал дори младия Г. Димитров. Ама не пише, къде се намирал. Сигурно защото тогава всички са знаели, къде се намира и нямало нужда от обясннения.
« Последна редакция: септември 23, 2009, 06:46:52 от ystoyanov » Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5200

Профил Ел. поща
« Отговор #185 -: септември 23, 2009, 08:52:03 »

Тук давам линк към една илюстрована статия за старата русенска архитектура, в която има доста снимки на добре познатите ни обекти от родния град, някои от които обаче са направени в различен ракурс и ни ги показват в малко по-друг вид от този, с който сме свикнали от повечето стари снимки.

Понеже снимките са доста, но част от тях са вече публикувани във форума, реших да дам само препратка към страницата и всеки да разгледа само това, което му е интересно. (Впрочем, не изключвам и възможността вече да е поствана тук информация за тази статия, дори и от мен, но понеже не съм сигурен, а не ми се рови из форума да проверявам, предпочитам да има две препратки към този материал, отколкото да остане неизвестен за форумците...)

Русе - един фотографски поглед към миналото
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #186 -: септември 23, 2009, 09:07:44 »

Току що имам меил от София от моя роднина. Тя си спомня "бирария Фишер" като наименование, но не си спомня къде е била. Ще попита още други русенци.

За Кооп ми дойде идеята заради втория етаж на самия ресторант. Чак толкова много двуетажни ресторанти в Русе нямаше. Това беше Кооп и по-късно Приста. Не мога да сравня точно сега архитектурата, защото нямам снимка на Кооп.

Видях линка. Ясно, че не е.

Все някъде трябва да има някакъв документ в архивите на града. Ще попитам другаде и аз.
« Последна редакция: септември 23, 2009, 09:09:23 от Pfote2 » Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035

*
Профил WWW
« Отговор #187 -: септември 23, 2009, 11:24:48 »

Не знам дали това Кооп е това за което ще кажа, но на бул. Придунавски има 1 ирландски ресторант, който мисля е на 2 етажа.
Активен

СкручЪ
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 444

Защото съм пич ;]

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #188 -: септември 24, 2009, 11:24:16 »

Това е ирландския пъб. Съмнително е да става дума за едно и също.
П.П. Работи ли още? Едно време много го харесвах това заведение...
Активен
deian
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875

Профил
« Отговор #189 -: септември 25, 2009, 08:37:29 »

Е как да не работи Smiley
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #190 -: септември 28, 2009, 08:46:29 »

По дедуктивния способ:
Кино Аполо е било на мястото на Максим Горки (Роял). Щом преди това е била там бирарията Фишер работите се поизясняват.
Тази картичка е рекламна, не е изглед, ведут.
На самата бирария Фишер е. Рядка е. Разбира се от самосебе си.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5200

Профил Ел. поща
« Отговор #191 -: септември 29, 2009, 07:38:33 »

Ако е така, значи от тази хубава сграда вече и следа не е останала. Angry Както, впрочем, и от нейния наследник - сега там се мъдри еталбондовата нелепа измишльотина, наречена Търговски център Роял...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #192 -: септември 29, 2009, 09:30:27 »

Тази хипотеза почива на две неща:
1. Съобщението, че бирария Фишер после става кино Аполо. (от ytoyanov)
2. На мястото на кино Аполо после е Роял (Максим Горки). Това е от за мене най-големия специалист по русенска история Иво Жейнов. Нямам основание да не му вярвам.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #193 -: октомври 12, 2009, 06:53:08 »

Русе общ вид -оцветена картичка от началото на ХХ в.
Виждал съм тази картичка, заедно с едни нелепи обяснения. Стана ми интересно и реших поразсъждавам и да се опитам да определя мястото и времето на заснемане:
Това е направено от височина поне втори етаж, затова предположих, че е заснета от църквата „Всех Святих”, построена около 1889 год. Улицата пред нас е сегашната „Петко Д. Петков”, която завършва с джамията „Джами и джедит” (която пък е била на мястото на сегашния кръгъл фонтан пред Съдебната палата)- вижда се нейното високо минаре точно в центъра. Тази джамия е разрушена около 1904- 5 год. малко преди построяването на Паметника на свободата. Отдясно на минарето на по- заден план се вижда острия връх на католическата църква, построена 1890 год. Отляво на снимката  се вижда „Доходното здание”, строено през периода 1898- 1902 год. Пред него, обаче липсва постамента на Паметника на свободата, издигнат 1905- 6 год; статуята е издигната на постамента през 1908 год. Сега поради застроените по- високи сгради не може да се видят споменатите обекти от мястото на заснемане- сегашния „Пантеон на възрожденците”.
Вследствие на тези разсъждения датирам снимката на 1905 год, плюс- минус година. Разбира се, има известни условности- завися от сигурността на данните, с които разполагам, но това е достатъчно точно за една такава задача. Друг е въпроса, че тогава фотографията не е била така достъпна, както сега. Издатели и печатари са печатали картички със сполучливи фотографии в течение на години по-късно от оригинално заснетите фотографии.

GeneralView.jpg
Стари снимки на Русе
* GeneralView.jpg (114.22 KB, 1016x674 - видяно 1638 пъти.)
« Последна редакция: октомври 13, 2009, 07:57:10 от ystoyanov » Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #194 -: октомври 12, 2009, 08:51:31 »

След тия обяснения - всичко става ясно и картичката, макар и оцветявана - съвсем симпатична.
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 68   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.056 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница октомври 09, 2024, 05:59:20