Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Търся снимки на Русе.
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
[
2
]
3
4
...
55
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Търся снимки на Русе. (Прочетена 481304 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3465
Re:Търся снимки на Русе.
«
Отговор #15 -:
септември 04, 2007, 03:54:35 »
на времето под Рига в източна посока имаше няколко корабчета. баща ми често ме водеше там. явно няма нищо вече. жалко но съм оптимист че ще се появи някое друго корабче ресторант скоро! скоро не съм се разхождал натам
Активен
Във форума се ражда истината.
ftubusa
Hero Member
Неактивен
Публикации: 560
«
Отговор #16 -:
септември 04, 2007, 09:13:51 »
Аз много добре си ги спомням и двете. Бяха по едно и също време. Есперанза беше на вода а метеора го бяха извадили ама пак си беше готино. ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕХХХХХХХХХХХХХ времена времена.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5197
«
Отговор #17 -:
септември 04, 2007, 10:01:18 »
Колкото до основната тема - снимките на Русе - явно намирането на изгледи на града откъм Дунава се оказа нелека задача. Аз поне нямам спомен да съм виждал повече от 2-3 такива през досегашния си живот, и то всичките бяха на хартия, струва ми се. Така че и скенерът ще свърши работа, стига да се намери нещо за скениране, де... Разбира се, издирването продължава. И се надявам, че нашият уважаван съфорумец
ftubusa
няма да има нищо против междувременно да се пускат в темата и OFFTOPIC-снимки, тоест не непременно от гледна точка на Дунава, но все пак с нещо интересни и заслужаващи се да се видят. Често, когато човек търси нещо, в процеса на търсенето намира и други заслужаващи внимание неща - така е и със снимките.
Като става дума за снимки, ще споделя едно мое впечатление, валидно поне за Интернет. Като че ли най-трудно се намират снимки на града ни от времето на "социализма", по-конкретно от 1960-те до 1980-те години. По-стари снимки, даже още от XIX век - това има немалко. Снимки от "демократичните" времена - също. А от времето на "развития социализъм" - трудна работа. А макар сега този период от историята на Русе и България да е критикуван и отричан, той си е част от тази наша история, добра или лоша. Затова градът, хората и събитията от онези времена също си струва да се запазят за следващите поколения. А снимките от тях май са маловато... Така че не е лошо и такива да потърсим, ако трябва - и да скенираме, но да влязат в галериите с русенското минало.
А сега нещо по-конкретно - две снимки от Русе през първата половина на XX век, не е ясно точно кое десетилетие.
Първата е на пристанището, а втората - на мястото пред Доходното здание (съдейки по гледната точка, вероятно е правена тъкмо от него, вижда се и сянката му). Пред сградата са паркирани няколко от първите автомобили в града. Фотоапаратът гледа на север, към мястото на бъдещата Нова поща и бъдещата градинка "Л..ното". Почти в центъра има стълб с трафопост (в светъл тон), който сега го няма, а на негово нясто се продава сладолед - пред РЕП-а на северозападния ъгъл на Градската градина. Зад трафопоста се вижда нещо като беседка или павилион, която е била на югозападния ъгъл на "Л..ното", към магазин Бонжур. Явно доста отдавна е съборена, защото аз поне не я помня, но съм я виждал на много снимки. В дъното се вижда редицата сгради по Княжеска, които и до днес ги има, но някои са малко или много занемарени, а една беше и опожарена. Дано все пак ги реставрират - имат красиви фасади... Впрочем, на преден план вдясно добре се вижда и оградата, с която е била заобиколена Градската градина по царско време. Нощем са я заключвали, и добре са правили, защото така са я опазвали от вандали, които впрочем в онези времена са били твърде рядко явление...
«
Последна редакция: септември 04, 2007, 10:24:03 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
ftubusa
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #18 -:
септември 04, 2007, 10:11:31 »
Тези ги нямам. На събора когато и да се състои той имаш едно питие от мен.
Еййййййй страшна работа.
Активен
ftubusa
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #19 -:
септември 04, 2007, 10:26:52 »
Само не ми се смейте. Намерих всичко на всичко две снимки. Както се вижда те са от километри.
Търся снимки на Русе.
Ruse e na otsreshtnia brjag.jpg
(74.13 KB, 500x302 - видяно 1969 пъти.)
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #20 -:
септември 04, 2007, 10:35:12 »
Е, да, явно е правена от румънски фотограф и акцентът е върху румънския бряг, а Русе е по-скоро като фон на хоризонта. Пък и това, което се вижда, е част от източната промишлена зона, не собствено градът. И все пак, твоята находка единствено отговаря на условието, което си поставил, ама този снимач да беше се качил на някоя лодка или корабче и да беше доближил малко нашия бряг, що ли...
Както и да е, обаче аз съм сигурен, че има и по-добри изгледи на жилищната част от плавателни съдове, близки до нашия бряг. Може да се намери нещичко, дори и ако трябва да се скенира, затова издирването продължава...
«
Последна редакция: септември 06, 2007, 05:10:48 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
ftubusa
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #21 -:
септември 04, 2007, 10:42:47 »
Ето една снимка която пак не е по темата ама за мен си е уникална. Една приятелка ми я снима специално за мен.
Търся снимки на Русе.
DSC01711.JPG
(459.77 KB, 1280x960 - видяно 1973 пъти.)
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #22 -:
септември 04, 2007, 11:10:11 »
Ехеей, това наистина е забележително! Изглежда снимано от самолет. Би ли пояснил повече за обстоятелствата?
Аз пък попаднах на един богата колекция в Мрежата на снимки от стария Русе - десетки фотографии още от преди Освобождението. Понеже са много, не е уместно да ги поствам тук, просто ви давам линк към албума, за да ги разгледате сами. Струва си, вижте ги! Наистина добра сбирка.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=45904
На тази страница пък, тъкмо да се зарадвам, че съм намерил точно каквото се търси (снимки от корабче по време на разходка по Дунава), и се оказа че линковете не работят. Вероятно снимките са изтрити от сървъра след повече от 2 години хостване... Жалко - вероятно нашият съгражданин е направил интересни снимки на града ни от реката...
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=russe&Number=1943570017&page=19&view=collapsed&sb=1&part=
«
Последна редакция: септември 04, 2007, 11:23:38 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
ftubusa
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #23 -:
септември 05, 2007, 08:01:26 »
Да , от самолет е снимано. Една моя приятелка която пътуваше към Букурещ ми я направи знаейки аз колко ги обичам тия работи. И така до вчера тази снимка я имахме само аз и тя.
Активен
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
Неактивен
Публикации: 774
«
Отговор #24 -:
септември 05, 2007, 11:37:18 »
Да не се разсърдиш нещо, ама вече и ние...
Активен
Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #25 -:
септември 06, 2007, 04:52:04 »
Е, той затова човекът говори в минало време - "до вчера тази снимка я
имахме
само аз и тя". Разбира се, няма лошо - такива снимки нали затова се правят, да ги видят повече хора и да придобият впечатления, които иначе ще им бъдат недостъпни. Така човек се обогатява душевно...
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3465
«
Отговор #26 -:
септември 06, 2007, 04:55:13 »
Orthodox снимките които си намерил в онзи линк са страхотни! хубаво е чеовек да усети миналото на родния си град, царските времена, замръзналия дунав, времена в които патриотизмът и мъжеството са били ежедневие. безценно!
Активен
Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #27 -:
септември 06, 2007, 05:09:21 »
Хубаво е наистина да видиш с очите си миналото на града. Нали казват, че една картинка говори повече от 1000 думи... Тя все едно ти дава очите на човек, живял в онези времена, направо те пренася духом в тях, а това си е жива връзка с предците, с родовия корен, с непреходния български дух. Сигурен съм, че има още много накива фотографии, било на хартия или електронни, които си струва човек да събере и предаде и на децата си, а те - на своите... Затова харесвам колекционерството на
ftubusa
и ще му съдействам, доколкото мога, за това негово патриотично дело...
Активен
форума на SkyscraperCity
!
mart0s
Hero Member
Неактивен
Публикации: 805
«
Отговор #28 -:
септември 07, 2007, 11:56:30 »
е каде там минава самолета приятелката ти да не е идвала от изток
че ме интересуват и коридорите въздушните които минават над Русе малко не е по темата ама не се сдържах
Активен
ftubusa
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #29 -:
септември 07, 2007, 01:36:47 »
Ами аз нали затова съм я сложил във форума за да я имаме вече ВСИЧКИ.
Активен
Страници:
1
[
2
]
3
4
...
55
Нагоре
Изпечатай