Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Русе някога и сега
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
35
36
[
37
]
38
39
...
44
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Русе някога и сега (Прочетена 599401 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
Re:Русе някога и сега
«
Отговор #540 -:
август 05, 2012, 08:19:44 »
...при което не говоря толкова за моралната страна на въпроса, а за организаторната. Именно: системата на обучение на чираци-изпит, калфа-изпит, майстор-изпит, системата на занаятчийските камари, търговските камари, професионалното обучение както се казваше по наше време "в производството" и пр. неща, останали от внесеното от Европа хоу-хау как да си уредиш държавата. И специално от Австрия и Германия. Като се разбие системата на професионалното обучение по "непрестижни професии" като фризьор/бръснар, нареждач на паваж, хлебар, техник по градини и паркове.... Та като се разбие тази система, идват кадри, които хабер си нямат от материята и биват "научавани" в едномесечен или дву-, тримесечен курс. След това им се дават ножиците или чукчето за почукване на паважните камъни. Това стана в България.
В Австрия и Германия системата не се промени. Чирак, работник специалист, калфа, майстор в услугите и чирак, работник специалист, майстор в промишлеността. Затова в Германия и Австрия няма безработни младежи, освен тия които не искат да работят. И има липса в Германия в момента на 500.000 младежи-чираци, които ще трябват на промишлеността. Още от 9-и клас са обхванати от съответните държавни организации, пишат молби, преставят училищни свидетелства и като завършат 10-и клас, ги вземат вече на обучение. Една фризьорка учи професията си 3 години, една келнерка - също 3 години. Някой ще каже - че какво има да му се учи на фризьорството три години. Оказва се, че има. Или на готвачеството! А на времето момиченцата от околните на Русе села като завършиха техникума по облекло станаха секретарки по-хубавките и нещо друго, чуждо на професията, другите. Същото беше с техникума по обществено хранене, макар че там доста народ почна работата в "здрава храна".
Но за градини и паркове, за палмите, за паветата, за фурните, не останаха хора. Помня как се свиваха едни деца в Благоев като станеше дума бащите ни какво работят. Техният беше коминоночистач. Обидно.(?) В Гермамия е престижна професия и на къщите, в които живеят коминочистачи - на стените пише коминочистач или майстор-коминочистач, ако има майсторска титла.
Познавах една мадама, баша и беше окръжен коминочистач, майстор и председател на коминочистаческия еснаф. Имаше златен надпис на къщата с букви по половин метър. Ей това е.
През 50-те започна да се учи по съветски тертип - за да не се работи. А работата се остави на неподготвени хора. И съответно работата стана непрестижна. Пък викахме да живей, живей труда.
Активен
dunav_rousse
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 434
«
Отговор #541 -:
септември 04, 2012, 08:06:35 »
Русенската болница преди и сега......
Русе някога и сега
RuseBolnizata.jpg
(60.54 KB, 800x375 - видяно 1596 пъти.)
Русе някога и сега
P8070653.JPG
(839.83 KB, 2272x1704 - видяно 1605 пъти.)
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3467
«
Отговор #542 -:
септември 04, 2012, 01:17:11 »
Това всъщност сега е кожният диспансер, а по времето, по което трябваше да ми се вадят сливици, беше УНГ
Активен
Във форума се ражда истината.
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2035
«
Отговор #543 -:
септември 05, 2012, 01:49:41 »
Благодаря за снимките. Като по-млад член на форума, не знаех за тази сграда, пък и не ми се е налагало (за щастие) да ходя там за съвременното и предназначение.
Разглеждайки retrobulgaria ми стана любопитно. Този стадион днес къде би се намирал? Пише, че се е казвал "Алеите" и е бил разрушен в средата на 50-те.
Активен
www.kiss13.net
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
«
Отговор #544 -:
септември 05, 2012, 09:41:58 »
Доколкото зная, бил е някъде в района на Дома на културата и Вазата, въобще в началото на днешния Парк на младежта, който (парк) в царска България и първите десетина години след 1944 се е наричал точно "Алеите"...
Благодаря за снимката, защото досега не бях попадал на фотография на това прословуто игрище, където особено в първата половина на ХХ век са се играли толкова
наистина
любителски мачове с огромен ентусиазъм и много емоции и за футболистите, и за публиката, макар че даже и седалки е нямало, а за осветление да не говорим... (Снимката тук явно е от по-късен период, вероятно от 1950-те, когато все пак са сложени някакви трибуни.)
«
Последна редакция: септември 05, 2012, 09:46:11 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2425
«
Отговор #545 -:
септември 06, 2012, 04:41:33 »
Цитат на: Orthodox в септември 05, 2012, 09:41:58
...макар че даже и седалки е нямало, а за осветление да не говорим... (Снимката тук явно е от по-късен период, вероятно от 1950-те, когато все пак са сложени някакви трибуни.)
Защо смяташ, че е нямало трибуни? Русе е бил развит футболно, имаме вицешампион 1937 г., имаме редовен участник в Националната футболна дивизия (1937-1940 г.), едва ли хората са гледали мачовете прави.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #546 -:
септември 06, 2012, 08:01:13 »
Снимката не е на игрището което беше на мястото на вазата в началото на парка ,а е по скоро на колодрума,въпреки че имам съмнения дали изобщо е от Русе. Мисля че ако се застане в стадиона, с поглед на запад,по запазените къщи може точно да се установи дали е в Русе,и дали е колодрума.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #547 -:
септември 08, 2012, 10:55:39 »
Цитат на: mitko_d в септември 06, 2012, 08:01:13
Снимката не е на игрището което беше на мястото на вазата в началото на парка ,а е по скоро на колодрума,въпреки че имам съмнения дали изобщо е от Русе. Мисля че ако се застане в стадиона, с поглед на запад,по запазените къщи може точно да се установи дали е в Русе,и дали е колодрума.
Точно, дядо ви митко е прав. Това е снимка от освещаването на "новия колодрум" през 1935 г. Забележете строените колоездачи и наклонената писта с виражи. Това го видях в една книга за историята на русенския спорт. Там имаше и точната дата на събитието, което виждаме на снимката. Прикачвам малко по- ясна снимка от тази на retrobulgaria
Русе някога и сега
000853410-big.jpg
(98 KB, 800x485 - видяно 1554 пъти.)
«
Последна редакция: септември 08, 2012, 11:06:40 от ystoyanov
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #548 -:
октомври 05, 2012, 10:02:38 »
Тъй като вехтите спомени намаляха,един "вехт спомен"-не мой,но интересен.За Самуелян се знае много,затова не пиша кой е, ако има интерес мога да дам подробни данни за живота,бизнеса и къщата му.Предполагам че и Йовчо знае подробности за тази голяма фигура в живота на Русе.
Русе някога и сега
пожара lвъв фабриката на Артин Самуелян 1926год..jpg
(287.5 KB, 435x898 - видяно 1541 пъти.)
«
Последна редакция: октомври 05, 2012, 10:13:27 от mitko_d
»
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #549 -:
октомври 15, 2012, 05:56:34 »
Цитат на: mitko_d в октомври 05, 2012, 10:02:38
Тъй като вехтите спомени намаляха,един "вехт спомен"-не мой,но интересен.За Самуелян се знае много,затова не пиша кой е, ако има интерес мога да дам подробни данни за живота,бизнеса и къщата му.Предполагам че и Йовчо знае подробности за тази голяма фигура в живота на Русе.
Интерес има, да. За Артин Самуелян съм чувал и съм чел някъде за далаверите с пожара и застраховките. По подобен начин е имало пожар във фабрика Е. Мюлхаупт през ПСВ /около 1917 г- от една книжка за историята на фабриката/, и са взели голяма застраховка. Горял е склад със стари ненужни дървени леярски модели. Сигурно нещо подобно е направил и Самуелян. Друго, което знам е, че името на шивашката фабрика АРДА не идва от река Арда в Родопите, а е леко видоизменено името на фабрика АРАД на А. Самуелян. Неговата фабрика се намирала на ул. Дондуков- Корсаков и пак се занимавала с производство на ризи.
Дядо Митко, разкажи за Самуелян и покажи каквото имаш по въпроса.
А, аз ще покажа реклама на фабриката на Артин Самуелян от Илюстрования алманах на Русе издаден през 1928 год.
Русе някога и сега
100_4870.JPG
(242.77 KB, 1158x1401 - видяно 1429 пъти.)
«
Последна редакция: октомври 16, 2012, 09:13:53 от ystoyanov
»
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
«
Отговор #550 -:
октомври 24, 2012, 04:03:09 »
Връщам се малко назад, отнова за бирата и Русе
http://www.bgjourney.com/Oblasti/Ruse/first_beer/first_beer.html
ето един интересен 'бирен' линк.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #551 -:
октомври 24, 2012, 09:40:47 »
Цитат на: SW2FL в октомври 24, 2012, 04:03:09
Връщам се малко назад, отнова за бирата и Русе
http://www.bgjourney.com/Oblasti/Ruse/first_beer/first_beer.html
ето един интересен 'бирен' линк.
Да,
Не е лошо написана статията. Въпреки, че са черпили с пълни шепи от публикациите в нашия сайт:
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/e-koa-ea/msg32848/#msg32848
все пак са проучили добросъвестно материалите по темата.
Писали са със разбиране по темата за любимата напитка.
Но... ,като става въпрос за изображенията... - над 90% са от "нашия" форум и галерията на ruselive.com. Все пак мимоходом споменават поне моя никнейм.
Да са живи и здрави! Ние не сме лакоми за авторски права!
Всъщност те са на наша страна. Работят за самата истина, а и популяризарат нашия любим град Русе и неговото наследство, оказало огромно влияние върху сегашна България и парадоксално- непознато за голяма част от нейните граждани.
«
Последна редакция: октомври 24, 2012, 09:48:37 от ystoyanov
»
Активен
petrovruse
Newbie
Неактивен
Публикации: 7
«
Отговор #552 -:
октомври 27, 2012, 11:30:23 »
Йовчо защо не качваш вече снимки от нашия град?
Активен
vesel
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2970
«
Отговор #553 -:
октомври 28, 2012, 02:03:22 »
Е, как да не качва? Последната снимка е няколко поста по-нагоре.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #554 -:
октомври 29, 2012, 09:44:15 »
Цитат на: petrovruse в октомври 27, 2012, 11:30:23
Йовчо защо не качваш вече снимки от нашия град?
В последно време съм много натоварен в работата и нямам много свободно време.
Отделно нашия форум позацикли напоследък и няма голям интерес, към това което правя. А то, е естествено, че като няма отзиви за работата на човека и интереса намалява.
В последно време фейсбук ангажира все повече времето и мислите на хората. Създадох профил "Старо Русе" :
http://www.facebook.com/StaroRuse?fref=ts
преди около 3 месеца. Направих галерия и качвам снимки и там. Имам приятели, които редовно следят какво се качва и коментират. Профилът е достъпен за всички, и аз ще одобрявам тези, които искат да станат приятели и да следят какво става в "Старо Русе".
Не съм се отказал от форума ruselive.com и ще продължавам да качвам снимки и да коментирам, защото лично познавам и харесвам голяма част от участниците, а и защото знам, че има хора, които по лични свои съображения не харесват фейсбук, а аз не искам да загубя контакт с тях.
Но, сами разбирате, че времето и силите са ограничени и няма да мога да поддържам висока активност. Но, не се отказвам! Събрал съм мноого снимки, които чакат датиране, събиране на инфо, коментари и т. н. Така че, продължаваме!
P. S. Радвам се, че има хора, които са забелязали намалената ми активност във форума ruselive.com ! Значи все пак някой следи темите, свързани с миналото на Русе.
«
Последна редакция: октомври 30, 2012, 08:54:44 от ystoyanov
»
Активен
Страници:
1
...
35
36
[
37
]