Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Русе някога и сега
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...
44
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Русе някога и сега (Прочетена 599409 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
Re:Русе някога и сега
«
Отговор #420 -:
декември 01, 2011, 08:59:21 »
Много добре си спомням "енерговлака"не знам от къде го докараха, но възрастните говореха че ако стане война от него ще има ток за целия град.Беше базиран между месокомбината и рафинерията .След години беше станало дума за него ,разбрах че е на една отбивка по ж.п.линията след гр.Борово точно след прелеза посока Бяла,не знам дали го има още или отдавна е нарязан.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #421 -:
декември 01, 2011, 09:10:49 »
В киното има понятие лихтваген - това е генератор на ток за осветителните тела за снимки. Нещо такова, само че с по-големи възможности за генериране на ток. Подвижна електроцентрала монтирана на вагони. Беше млечнобяла, кремаво бяла, явно тогавашна германска работа.
Няма нищо собено в енерговлаковете. Просто мобилни източници на енергия.
То е имало и парни енерговлакове - за производство на пара за фабрики на хранително вкусовата промишленост по време на големите бомбадрировки в Германия през 1944 - 45 година. Влиза(т) локомотив(и) на територията на завода и подава(т) пара докато се поправи котелът и инсталацията на фабриката или завода.
Сега ще погледна в интернет дали няма на някой език нещо за енерговлаковете.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2425
«
Отговор #422 -:
декември 01, 2011, 05:20:17 »
Хора, от доста неща се интересувам, нескромно смятам, че имам богата обща култура, обаче за енерговлак досега не бях чувал. Честно. На български в нета не намерих нищо, но намерих на руски - энергопоезд и английски - Power Generator Train.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #423 -:
декември 01, 2011, 05:51:56 »
Точно това е. Энергопоезд на руски.
Мисля, че са били дизелови генератори, бяха около 6-8 вагона, с едни много елегантни стълбички за слизане. Не са правени да бъдат на перон за това и особените стълбички. И въобще цялата работа изглеждаше някак си чисто, чуждестранно, в тая кремаво-бяла боя. Те, между другото после дълго време си произвеждаха ток и през лятото. И после се каза, че градът вече няма нужда от тях. Пуснаха някаква друга мощност. Но като спомен са ми останали. Ето, Митко ги е видял край село Борово.
Така са ми останали и спомен санитарните вагони на гара Червена вода. Една цяла композиция бяха, в същност не една, а на три коловоза бяха по 10 - 12 вагона. И ми бяха много ценни, защото баща ми ми обясняваше кое как е в тези вагони, че на покривите си имат червени кръстове, а вътре са с висящи легла. А баща ми беше раняван на две места на Драва (при Драва-Чехи) и е пътувал от там до Сомбор с такъв влак. В Сомбор, днешна Сърбия, е била българската военна болница.
Всеки път като заминавахме за Варна или се връщахме, а и после като съм пътувал, съм ги търсил с поглед. Бяха до ставара Червеноводска мелница. Та ей такива неща.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
«
Отговор #424 -:
декември 02, 2011, 02:59:24 »
Цитат на: Русенец в ноември 30, 2011, 11:48:38
Аха, най-после разбрах каква е тая сграда. Аз я мислех за завод или нещо подобно.
Учудвам се, че не си знаел за истинското предназначение на тази стара промишлена сграда. Аз пък винаги съм знаел, че е някогашна електроцентрала, но едва сега си изясних откъде идва разговорното й название "Топлата вода". Досега мислех, че електроцентралата на един по-ранен етап (преди ТЕЦ - Русе) е служила и за топлофикацията на близката около нея част от града, та хората са получавали от там топла вода в домовете си и затова са я наричали така. Излезе обаче, че централата си е била само електрификационна и дължи прозвището си на един свой отпадъчен продукт, твърде полезен обаче за битови цели...
Впрочем, интересно дали са запазени дизеловите генератори отпреди 100 години - биха били истинска музейна ценност. Но даже и да са, Е.ОН най-вероятно просто ще ги предадат за скрап...
«
Последна редакция: декември 02, 2011, 03:03:49 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #425 -:
декември 02, 2011, 11:24:08 »
Двете думи "централата" и "топлата вода" се употребяваха точно така и всеки русенец ги знае(-ше). Самата топла вода е вероятно продукт на отработената пара от парната турбина. Течеше си ден и нощ. По едно време идваха и цигани да си къпят циганчетата след като си изперяха чергите. Веселба! Въобще вода ... имаше. Никъде другаде не съм чувал да е имало "топла вода". А спомена за топлата вода го написах първо по спомен и второ по един сън, който сънувам от време на време за това място - топлата вода и прелеза - там имаше ЖП прелез, който може би и днес съществува, макар и в друг вид.
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1432
«
Отговор #426 -:
декември 02, 2011, 01:48:04 »
Цитат на: Pfote2 в декември 02, 2011, 11:24:08
А спомена за топлата вода го написах първо по спомен и второ по един сън, който сънувам от време на време за това място - топлата вода и прелеза - там имаше ЖП прелез, който може би и днес съществува, макар и в друг вид.
Да и днес съществува прелеза, но е неохраняем и оттам се слиза с кола на пътя по кейовата стена.
Активен
deian
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2875
«
Отговор #427 -:
декември 02, 2011, 05:50:22 »
Как неохраняем, даже бариера има, и жена в кабинка
.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #428 -:
декември 02, 2011, 07:35:40 »
Значи няма промяна. Мерси за информацията. Не ми е идвало на ум да отида да видя как е. Другия път като дойда.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
«
Отговор #429 -:
декември 02, 2011, 08:37:11 »
Самата топла вода е вероятно продукт на отработената пара от парната турбина.
Чакай сега - как "парна турбина", нали се каза, че централата е била дизелова, тоест с агрегати от дизелов двигател и задвижван от него генератор? Ако е била с парни турбини, то е трябвало да има и котли, и кондензационни кули - въобще картинката става съвсем друга. Моето предположение (не че имам нужните технически познания, де - само интуитивно) е, че става дума за вода, охлаждаща дизеловите двигатели - все пак работят непрекъснато, а са и сравнително мощни.
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #430 -:
декември 02, 2011, 09:12:39 »
Тоя комин за какво ще да е бил? Няма как да е бил заради дизеловите турбини. Имало е парова станция, много ясно. Може първите (мисля Йовчо разказа) турбини да са били дизелови, но централата си е имала котелно и имаха за целта собствен кладенец. Гледал съм в него надолу - като ни водиха от училище. Виждаха се стълби-скоби и осветление до дъното. От днешна гледна точка бих казал, че дълбочината му беше 20 - 30 - 50 метра. От там са вземали вода за котлите. А си спомням и как пушеше коминът постоянно. Коминът с пушека беше част от скайлайна на Русе откъм Дунава, когато сме ходили в баща ми с лодката. Както сега е телевизионната кула.
Та и от там е била отработената вода - от прегрятата пара. Вече не си спомням технологията на парните турбини, но имаше някакъв разширителен "съд" в който парата се смесва със студена вода за охлаждане. И става точно тая топла вода. Да ме поправи някой инженер. Но така грубо си го спомням като технология. Не конкретно централата, а въобще.
Баба ми и дядо ми се изнесоха от площад Отец Паисий 3, където имаха къщичка, до Деспред и си купиха апартамент на Богдан Войвода около 1963 година и от техния балкон се виждаше коминът. По едно време престана да пуши. Вероятно тогава бяха вече построили ТЕЦ Русе и от централата нямаше нужда.
Ако не са разрушили централата, паровата станция сигурно е още там. Трябва да се види само къде е коминът и пред нея ще е сградата на паровата станция.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #431 -:
декември 02, 2011, 09:15:04 »
Кондензационни кули едва ли е имало. Тия големите, от кинопрегледите са за турбини с 200 - 250 - 350 и повече мегавата. По една кула на турбина. Но все нещо "топлообменно" е имало. За да има топла вода.
Това ще са били малки турбинки. Турбинка имаше и в завод "ЗЗМ Георги Диитров". Дядо ми беше "главен енергетик" - названието е друго тогава - там до към 1955 година. После може да са я махнали турбината, но 1944 година е имало вече турбинка за генератор. Турбина имаше и във Вела Пискова, те също имаха собствен кладенец. И в него съм гледал.
Сега мога да спекулирам, че са махнали тези турбини като смениха напрежението от 110V/50 Hz на 220V/50 Hz. И когато трябваше да сменяме всички крушки и котлони, защото други електродомакински уреди и нямаше освен котлоните с открит реотан. Митко да каже кога смениха напрежението, но мисля че е някъде там - 1955.
«
Последна редакция: декември 02, 2011, 09:26:16 от Pfote2
»
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2425
«
Отговор #432 -:
декември 03, 2011, 12:58:38 »
Цитат на: Orthodox в декември 02, 2011, 02:59:24
Учудвам се, че не си знаел за истинското предназначение на тази стара промишлена сграда. Аз пък винаги съм знаел, че е някогашна електроцентрала, но едва сега си изясних откъде идва разговорното й название "Топлата вода".
Ами аз винаги съм живял в съвсем други зони на града. За да науча какво е, е трябвало да мина оттам с баба ми или майка ми примерно, което явно не е ставало или аз не съм питал, щото вероятно съм бил много малък, за да се интересувам от такива неща. А понеже сградата изглежда промишлена е логично да го помисля за някаква фабрика.
Двете думи "централата" и "топлата вода" се употребяваха точно така и всеки русенец ги знае(-ше).
Разпитах майка ми, тъй като баба ми и дядо ми отдавна са покойници. Майка ми е била съвсем малка (родена е `54 г.), когато са ходили на тая "топла вода" и си спомняше това-онова. Аз обаче до оня ден не знаех за това нещо.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #433 -:
декември 03, 2011, 01:25:10 »
Имам няколко снимки на централата и на генератора, ще се опитам да ги кача ,но при мен нещо все се обърква с техниката, та не съм сигурен дали ще успея.
«
Последна редакция: декември 03, 2011, 01:33:43 от mitko_d
»
Активен
vesel
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2970
«
Отговор #434 -:
декември 03, 2011, 05:07:41 »
Цитат на: Pfote2 в декември 02, 2011, 07:35:40
Значи няма промяна. Мерси за информацията. Не ми е идвало на ум да отида да видя как е. Другия път като дойда.
За съжаление има промяна. В посока от прелеза към "Конския плаж" всичко е потънало в бурени, пътя е станал коларски, оградата на жп линията е частично предадена на скрап. В другата посока е пепел или кал, зависи от времето.
Иначе, що се отнася до централата, предполагам охлаждането е ставало с дунавска вода. Помпите за целта явно още работят, тъй като през лятото там долу пълнят водоноските, които мият улиците.
Активен
Страници:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
...