Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Русе някога и сега
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
24
25
[
26
]
27
28
...
44
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Русе някога и сега (Прочетена 599391 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
Re:Русе някога и сега
«
Отговор #375 -:
май 03, 2011, 08:36:24 »
Е, браво Дитер! Старата снимка е позната вече. Сегашното положение го знаем. Ама тази втората снимка, вероятно от края на 60- те и началото на 70-те направо е върха!
Много сполучливо сравнение!
Активен
vesel
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2970
«
Отговор #376 -:
май 04, 2011, 11:05:46 »
Чудничко, и на мен много ми хареса втората снимка
Активен
JMM
Hero Member
Неактивен
Публикации: 874
«
Отговор #377 -:
май 14, 2011, 05:08:37 »
Цитат на: Zihuatanejo в април 27, 2011, 11:25:36
Любопитно ми е да разбера малко повече за историята на ето тази красива къща:
http://www.wikimapia.org/#lat=43.8431283&lon=25.9528667&z=19&l=11&m=b
Къщата е била дом на Никола Мушанов през времето когато е имал адвокатска практика в Русе.
Половината от имота бе реституиран от негов правнук - Иван(бегло го познавам), който бе дошъл от София и се бе установил да живее в Русе.
Правеше опити да я продаде, но така и не успя. Сградата има проблем и се нуждае от сериозен ремонт, за който са необходими много средства.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #378 -:
май 23, 2011, 09:24:54 »
Църквата "Св. Иван Рилски" в с. Брестовица
Турските власти дълго не позволявали на населението на с. Брестовица да си построи църква. На няколко пъти те започвали да строят църква, но съседите им- черкези и турци разрушавали до основи започнатия храм. През 1876 г. жителите на селото се обърнали към руския консул в Русчук с молба да им съдейства по дипломатически път за получаване на разрешително за строеж на православен храм в селото. Русчушкия валия Мустафа Асим паша издал формално удостоверение, че няма пречки за построяване на християнска църква. Само за няколко месеца с труда на местните хора и с волните пожертвования дошли от близо и далеч, храмът е построен на земята дарена от Стоян Дряновеца. Освещава се с мощите на Св. Иван Рилски, чието име носи и сега.
По време на руско- турската война Русчушкия отряд, командван от престолонаследника Александър Александрович установява своя щаб в с. Брестовица. ( виж в албума ми за Освободителната руско- турска война в галерията:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Ruse+1877-+78/
)
В църквата е положен за поклонение Сергей Максимилианович, херцог Лейтхтембергски, княз Романов, сестрин син на руския император Александър ІІ, убит на 12/ 24 октомври 1877 г. в околностите на с. Иван чифлик ( старото с. Иваново).
В знак на благодарност за радушния прием оказан на Престолонаследника, неговия щаб и руските части в селото, а така също и в памет на Сергей Максимилианович, след приключване на бойните действия, за църквата са изпратени множество дарове. Най- впечатляващи са камбаните, отлети в завода на Порфирий Иванович Оловянников в Ярослав.Освен камбаните има дърворезбован иконостас с икони, извънредно богата църковна утвар, и множество църковна литература- евангелия, общи минеи и др..
Църквата в с. Брестовица и даровете изпратени от Русия за нейното обзавеждане и сега се съхраняват като скъп спомен от пребиваването на руските освободители в селото. По предложение на местното ръководство с решение № 2898/ 25.VІІ.1973 г. на Националния институт на паметниците на изкуството и културата, църквата е обявена за Паметник на културата.
Прикачените снимки:
- църквата “Св. Ив. Рилски” ( енорийска църква) в с. Брестовица през 1877 год.- снимка от албума изготвен за княз Вл. Александрович, трети син на Александър ІІ, командващ ХІІІ армейски корпус в състава на Русчушкия отряд.
- църквата “Св. Ив. Рилски” сега.
Русе някога и сега
d13a74c88ec6.jpg
(187.36 KB, 760x676 - видяно 1262 пъти.)
Русе някога и сега
DSC04728.JPG
(80.87 KB, 800x600 - видяно 1193 пъти.)
«
Последна редакция: май 23, 2011, 09:35:28 от ystoyanov
»
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
«
Отговор #379 -:
май 23, 2011, 11:03:11 »
Не съм много сигурен, но това не е ли същата църква?
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/niakoga/NYPL/ruse26.jpg.html?g2_imageViewsIndex=1
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
«
Отговор #380 -:
май 23, 2011, 11:23:19 »
Не изглежда да е същата, доста различна архитектура има...
Най-малкото - липсва екзонартексът, разположен зад аркадата и колоните, а от снимките в постинга на Йовчо се вижда, че той е съществувал още от построяването на храма (което е станало само 2 години преди Руско-турската освободителна война), а не е пристроен по-късно.
«
Последна редакция: май 23, 2011, 11:29:01 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #381 -:
май 23, 2011, 11:30:51 »
Цитат на: SW2FL в май 23, 2011, 11:03:11
Не съм много сигурен, но това не е ли същата църква?
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/niakoga/NYPL/ruse26.jpg.html?g2_imageViewsIndex=1
Тази църква е в Яли Абланово (сега Горско Абланово), а не в Брестовица.
Може да се прочете на оригиналната руска снимка.
«
Последна редакция: май 23, 2011, 11:41:09 от ystoyanov
»
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #382 -:
май 23, 2011, 11:36:33 »
Цитат на: Orthodox в май 23, 2011, 11:23:19
Не изглежда да е същата, доста различна архитектура има...
Най-малкото - липсва екзонартексът, разположен зад аркадата и колоните, а от снимките в постинга на Йовчо се вижда, че той е съществувал още от построяването на храма (което е станало само 2 години преди Руско-турската освободителна война), а не е пристроен по-късно.
Да, Ортодокса правилно видя, че е същата църква ! Само дето са иззидали с тухли външния притвор между колоните и стената ( сигурно се нарича екзонартекс, както каза Ортодокса).
«
Последна редакция: май 23, 2011, 11:40:02 от ystoyanov
»
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #383 -:
май 23, 2011, 11:42:54 »
Всъщност, Йовчо, аз изказах противоположното мнение - че храмът от снимката, посочена от Камен, НЕ е същия с този от твоите снимки. Но това е мое мнение и преценка, не съм сигурен. Ако все пак е същият, значи снимката от линка на Камен е правена още преди окончателното завършване на храма. Види се, първоначално е построена сградата без външния притвор (екзонартекс или екзонартика е гръцката дума за същото) и после, до няколко месеца са довършили нещата. Щом храмът е почнат в 1876 година, а в 1877 или 1878 вече е изглеждал като на руската снимка, значи тези етапи на строителството са следвали бързо един след друг.
«
Последна редакция: май 23, 2011, 11:51:09 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #384 -:
май 24, 2011, 12:28:18 »
Цитат на: Orthodox в май 23, 2011, 11:42:54
Всъщност, Йовчо, аз изказах противоположното мнение - че храмът от снимката, посочена от Камен, НЕ е същия с този от твоите снимки. Но това е мое мнение и преценка, не съм сигурен. Ако все пак е същият, значи снимката от линка на Камен е правена още преди окончателното завършване на храма. Види се, първоначално е построена сградата без външния притвор (екзонартекс или екзонартика е гръцката дума за същото) и после, до няколко месеца са довършили нещата. Щом храмът е почнат в 1876 година, а в 1877 или 1878 вече е изглеждал като на руската снимка, значи тези етапи на строителството са следвали бързо един след друг.
Едно и също говорим, но не е станало ясно.
Църквата от Яли Абланово, която Камен показа не е същата, дето показах в поста за Брестовица. Вижда се, че това са съвсем различни сгради.
А за моите две снимки- сравнения за църквата в Брестовица, мисля че няма съмнения. Въпреки иззиждането на външния притвор, съвсем ясно си личи, че църквата е абсолютно същата.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #385 -:
май 24, 2011, 08:47:17 »
Честит празник на българската писменост и култура на всички.
Чудесна дописка за църквата! Аз като гледах снимките още преди две или три години, си мислех - къде ли е тази църква и дали може да се види, дали още я има. И сега не знам дали ще ми остане време да я видя, но поне знам къде е.
Апропо "черкезите". Спомня ли си някой от Записките по българските въстания какво са черкезите, от къде идват и каква (особено кръвожадна) роля играят в потушаването на Априлското въстание? Интересна, много премълчавана, история.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #386 -:
май 24, 2011, 12:47:03 »
Доколкото зная, те са преселени по българските земи от Крим и други руски области заедно с татари по споразумение между руското правителство и Високата порта след една от многото руско-турски войни, някъде десетина години преди тази, довела до възстановяването на българската държавност. Впрочем, за това споменава с неодобрение и войводата Панайот Хитов в автобиографичната си книга. И действително, руската империя ни е направила много лоша "услуга", като се е отървала за наша сметка от тези другородци и друговерци, голяма част от чиито потомци живеят и до днес главно по българските села, превръщайки ги в не толкова български...
«
Последна редакция: май 24, 2011, 12:51:25 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #387 -:
май 24, 2011, 04:21:41 »
100%. Имало е и българи, които са се изселили. Демек руснаците сменят населението - вие си вземете мюсюлманите на Бълканите, ние ще си вземем нашите в Крим (разбирай Сибир).
А ето какво пише Г.С. Раковски по въпроса:
http://publicistika.blogspot.com/2008/01/blog-post_3872.html
Така че за Априлското въстание има и съвсем други теории. Досущ като за бунта 23.09.1923 г., след който Георги Димитров се изнизва през Цариброд за Виена. И вероятно също като сега с подпалените черджета - за да има някой да дойде и да освобождава българския народ от европейско робство. Защото България все в един момент трябва да стане задунайска республика.
Апропо, Панайот Хитов е описан много подробно в Записките. Нямаше да го повярвам, ако не бях имал работа преди години с внука му Иван Хитов. Този, който искаше да става художник. На учителката Хитова синът. Същия използвач - досущ описанието на Захари Стоянов. Та от там (от Захари Ст.) като чуя Хитов нещо не съм настроен към вярване. Не че по този въпрос точно, за не е казал истината. От което се разбира, че не съм му чел автобиографичната книга.
Кавичките на "лоша" спокойно могат да се махнат, мисля. Защото услугата съвсем не е добра.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #388 -:
май 24, 2011, 08:46:43 »
Всъщност кавичките не са около думата
лоша
- там нямат място, а около
услуга
...
Колкото пък до книгата "Как станах хайдутин" на Хитов - може да се прочете онлайн и да се видят снимките в нея ето тук:
Панайот Хитов, Как станах хайдутин
Макар в нея, както във всяко автобиографично съчинение, неизбежно да има и моменти на необективност, все пак има и интересни сведения и спомени, които си струва да се узнаят...
«
Последна редакция: май 24, 2011, 09:00:29 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #389 -:
май 25, 2011, 07:42:39 »
Книгата ми се вижда много интересна. Обаче, както казах вече, предубеден бях от една позорна случка с внука, сина на учителката и като взех да препрочитам - за кой ли път - Записките, се натъкнах на мястото, където въпросният вместо да купи пушки от Сърбия, с комитетските пари си купил лозови пръчки. Ха, разгеле, крушката ...
Сега като гледам отделните глави книгата ми се вижда действително много интересна. Вероятно е изчерпана и се намира само в библиотеките. Ще видя.
За всяко сведение относно важна и интересна книга съм благодарен, както за тази в случая.
ПП.
Едва сега
разбрах, че може да се прочете в интернет! Благодаря още веднъж.
«
Последна редакция: май 25, 2011, 07:48:26 от Pfote2
»
Активен
Страници:
1
...
24
25
[
26
]