Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Русе някога и сега
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
44
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Русе някога и сега (Прочетена 599397 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
vesel
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2970
Re:Русе някога и сега
«
Отговор #360 -:
април 18, 2011, 10:26:24 »
Ей
Не знаех, че това кино има такава история.
Докато работеше като лятно кино ми беше много интересно как си гледат безплатно от терасите на съседния блок
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2425
«
Отговор #361 -:
април 19, 2011, 12:53:31 »
Цитат на: ystoyanov в април 18, 2011, 03:19:21
През 1912 год. Зигмунд Ринтел строи кино „Одеон” и в края на същата година киното е открито за прожекции. Собственикът има амбициите да се конкурира с „Модерен театър” и „Аполо”. Киното е едно от най- добре обзаведените за времето си- с хубави, тапицирани столове, модерни завеси и т.н. Ринтел наема специален оркестър за озвучаване на прожекциите, тъй като филмите още са неми. Оркестърът в комбинация с грамофон постига толкова ефектно озвучаване на филмите, че понякога е извикван на бис. След войните обаче, киното преустановява дейността си и за няколко години е превърнато в склад за тютюн. През двадесетте год. възобновява дейността си, като се ориентира към младежката аудитория. Прожектират се криминални, приключенски и рисувани филми: за каубои, индианци, Тарзан, Мики Маус и др. такива През 1947 год. киното е национализирано и е предадено за стопанисване на БЗНС под името „Цанко Церковски”. По късно минава към СП „Кинефикация”. Функционира до около 1993 год., след което окончателно прекратява дейността си. Няколко години беше пункт за изкупуване на вторични суровини. Преди 5- 6 години бе съборено, като на негово място се построи жилищен блок „Вулкан” с магазини и кафе на приземния етаж.
Едно голямо благодаря от мен!!!
Израснал съм с това кино! Беше ми нещо като квартално. Много хубави детски спомени имам оттам, от едно време, когато се ходеше на кино минимум всяка седмица по веднъж!
Аз поназнайвах за историята на киното, бях се интересувал. Обаче що се отнася до това, че собственикът е имал амбициите да се конкурира с "Модерен театър" ми се струва малко пресилено. Първо локацията на "Модерен театър" ("Москва" в детските ми години) е много по-добра и второ, обстановката в "Москва", както и самата сграда бяха на много по-високо ниво. А двете сгради си бяха на практика непокътнати от създаването им.
Още веднъж - снимката на "Цанко Церковски" (както го знаехме ние) ме върна в едни чудесни години от моя живот! Благодаря!
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #362 -:
април 19, 2011, 09:58:37 »
Цитат на: Русенец в април 19, 2011, 12:53:31
Аз поназнайвах за историята на киното, бях се интересувал. Обаче що се отнася до това, че собственикът е имал амбициите да се конкурира с "Модерен театър" ми се струва малко пресилено. Първо локацията на "Модерен театър" ("Москва" в детските ми години) е много по-добра и второ, обстановката в "Москва", както и самата сграда бяха на много по-високо ниво. А двете сгради си бяха на практика непокътнати от създаването им.
Още веднъж - снимката на "Цанко Церковски" (както го знаехме ние) ме върна в едни чудесни години от моя живот! Благодаря!
Сега прочетох отново за кино "Одеон" в една книжка със спомени, издадена по случай 90 год. от първата кинопрожекция в Русе през 1987. И там пише, че киното било обзаведено модерно и луксозно през 1912 год. Имало климатична инсталация, меки тапицирани столове, гипсови статуи и орнаменти, големи плюшени завеси и т.н. То е било построено в тогавашния еврейски квартал, където е имало доста заможни еврейски семейства. Освен това, че през 1912 год. кино "Модерен театър" е било в по- старата си сграда строена 1911 год. (сегашната е построена вероятно в края на 20- те: личи си и от архитектурния стил) А и тогавашен център на града е бил площад "Александър". Оркестърът, за който писах се състоял от 20- 30 души и бил специално нает от чужбина. Като се отчетат тези обстоятелства вече, излиза че е имал някакви основания тогавашния собственик да се опитва да конкурира "Модерен театър".
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #363 -:
април 19, 2011, 11:37:52 »
За оркестъра в Одеон знам от майка ми (род. 1919 г.) Като дете се чудех как така свирят х-о-р-а! От разказите на майка ми. И си спомням, че имаше някакво особено (топло) отношение към Одеон. Родителите ми ходеха често на кино от 22 часа в неделя в него, докато като ме вземаха и мене - беше в Роял.
Затова още веднъж благодаря на Йовчо за снимката.
На лятно кино там съм ходил един път със сигурност, най-много два.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #364 -:
април 21, 2011, 09:33:13 »
Не е свързано с темата, но с Pfote забравихме за "вехтите"спомени,а и някои съфорумци имащи такива си траят, благодаря на Йовчо за поднесеният ни чудесен материал за кино "Одеон",не мога да кажа колко пъти съм гледал филми там в детските си години,и /то е нямало и от къде/ да зная за интересната му история,още един път,Йовчо,БЛАГОДАРЯ !
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2425
«
Отговор #365 -:
април 22, 2011, 12:18:14 »
Цитат на: ystoyanov в април 19, 2011, 09:58:37
Цитат на: Русенец в април 19, 2011, 12:53:31
Сега прочетох отново за кино "Одеон" в една книжка със спомени, издадена по случай 90 год. от първата кинопрожекция в Русе през 1987. И там пише, че киното било обзаведено модерно и луксозно през 1912 год. Имало климатична инсталация, меки тапицирани столове, гипсови статуи и орнаменти, големи плюшени завеси и т.н. То е било построено в тогавашния еврейски квартал, където е имало доста заможни еврейски семейства. Освен това, че през 1912 год. кино "Модерен театър" е било в по- старата си сграда строена 1911 год. (сегашната е построена вероятно в края на 20- те: личи си и от архитектурния стил) А и тогавашен център на града е бил площад "Александър". Оркестърът, за който писах се състоял от 20- 30 души и бил специално нает от чужбина. Като се отчетат тези обстоятелства вече, излиза че е имал някакви основания тогавашния собственик да се опитва да конкурира "Модерен театър".
Да, всъщност може да е бил конкуренция, не знам...
Специално поради факта, че тогава "Модерен театър" е бил разположен в по-стара сграда. Новата (сегашната) определено е по-луксозна от онази на "Одеон".
Те и спомените ми са детски де, но си спомням, че интериорът в "Модерен театър" ми правеше несравнимо по-голямо впечатление от този в "Одеон". Но може и да е било, защото през комунизма го бяха позапуснали и довели до статута на обикновено квартално кино.
Активен
Zihuatanejo
Hero Member
Неактивен
Публикации: 556
«
Отговор #366 -:
април 27, 2011, 11:25:36 »
Любопитно ми е да разбера малко повече за историята на ето тази красива къща:
http://www.wikimapia.org/#lat=43.8431283&lon=25.9528667&z=19&l=11&m=b
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #367 -:
април 28, 2011, 07:46:17 »
Към Zihuatanejo ,не можах да разбера за коя къща става въпрос.Ако Ви е възможно,опишете приблизително района,може би ще мога да Ви отговоря.
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
«
Отговор #368 -:
април 28, 2011, 09:50:10 »
Да не би да е бившия пионерски дом?
Ако е тя:
http://www.ruseonline.info/smf/infrastructure-projects/ea-a-e-eemet-ot-t-koto-ta-a-at-taoe/msg30732/#msg30732
тук сме говорили за нея
Активен
Zihuatanejo
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #369 -:
април 28, 2011, 01:30:48 »
Не, не става дума за къщата на Буров, а за една също много красива сграда нагоре по ул. Гурко, точно преди кръстовището с ул. Рила. Къщата е обитавана и е в сравнително добро състояние.
Ето по-добра карта за да се ориентирате:
Русе някога и сега
untitled.JPG
(107.37 KB, 961x503 - видяно 1437 пъти.)
«
Последна редакция: април 28, 2011, 01:34:09 от Zihuatanejo
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #370 -:
април 28, 2011, 02:20:01 »
Както гледам на картата,там има само една къща,на д-р Сарафова ,известна в близкото минало много добра зъболекарка.Със сигурност къщата /ако е тя/ беше обявена за паметник на културата,дано е запазен все още статута и.Д-р Сарафова почина преди доста години на почтенна възраст, много интелегентна жена,страстна любителка на оперното,оперетното и театрално изкуство.Имаше огромен котарак,но забравих как се казваше.Мисля че имаше табелка с името и вляво от входа.
Активен
Zihuatanejo
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #371 -:
април 28, 2011, 02:42:44 »
Благодаря! Както намина ще погледна за табелката и ще потвърдя дали става дума за същата сграда.
Активен
Zihuatanejo
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #372 -:
май 03, 2011, 02:26:23 »
Няма табелка. Единствено на звънеца пише името на фамилията, която обитава сградата. Всъщност те обитават едното крило на сградата, а на входа на другото (мисля, по-голямото) има надпис "Продава се".
Между другото родната къща на Канети малко по-нагоре по улицата (ул. Гурко 13) не е в особено добро състояние. Макар, че и за нея бях чел преди, че търсят купувачи, към днешна дата не видях това да е обявено на самата къща.
П.С. Ха, тъкмо написах този коментар и веднага след това попаднах на следния репортаж на БНТ, излъчен преди няма и 2 часа:
http://bnt.bg/bg/news/view/52133/prodava_se_rodnata_kyshta_na_elias_kaneti
«
Последна редакция: май 03, 2011, 02:34:35 от Zihuatanejo
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #373 -:
май 03, 2011, 03:18:00 »
Аз също минах край къщата но с колата и не видях табелката,не пишете коя фамилия я обитава.Преди време в дясната част бяха настанили групата за реставрации на общината но не знам подробности.Първите по подробни проучвания за къщата на Канети направи Георги Чендов.В момента не ми е под ръка книгата му за Русе, но мисля че той пръв идентифицира че вътрешната къща е точното жилище на Канети тъй като до удостояването му с Нобеловата награда,аз поне не съм чувал много ,много да се говори за него,пък и тогава се издадоха /избирателно/мисля, книгите му свързани с България "Спасения език"и "Факел в ухото".Но както и да е, от Рушчук е.Любопитно е през чии ръце е минала къщата след като семейство напуска България,ако не ме лъже паметта там живееха наематели които не бяха особенно любезни с посетителите. Отново стана много клюкарско,ще го махна.
Активен
Berliner
Full Member
Неактивен
Публикации: 115
«
Отговор #374 -:
май 03, 2011, 08:27:42 »
Place Romanow
ul. 9. Septemvri
i predi edna sedmiza
Русе някога и сега
111.jpg
(195.08 KB, 1564x956 - видяно 1575 пъти.)
Русе някога и сега
222.jpg
(370.31 KB, 1706x1176 - видяно 1693 пъти.)
Русе някога и сега
056(1).jpg
(315.41 KB, 1632x1224 - видяно 1436 пъти.)
Активен
Страници:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...