Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Русе някога и сега
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...
44
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Русе някога и сега (Прочетена 599410 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
Re:Русе някога и сега
«
Отговор #300 -:
януари 29, 2010, 09:48:34 »
Швайцеръ - точно. В германскоезична Европа името за хотел е популярно като Schweizer Hof. Има го и като фамилно име.
Активен
deian
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2875
«
Отговор #301 -:
януари 29, 2010, 12:14:35 »
Предишният вид по ми допада. Сега втората сграда стърчи грозно.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
«
Отговор #302 -:
януари 29, 2010, 02:19:28 »
Да, наистина е нарушена хармонията от този неоправдан стремеж да се строи по-високо от разумното. И много се надявам да не се осъществи и надстрояването на старата Музикална гимназия, макар че тя не е част от архитектурен ансамбъл, а самостоятелна сграда. По-добре е да си остане в автентичния си първоначален вид.
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Berliner
Full Member
Неактивен
Публикации: 115
«
Отговор #303 -:
януари 30, 2010, 01:17:24 »
taka e mosche bi malko po-dobre
Русе някога и сега
12.jpg
(51.17 KB, 549x565 - видяно 1619 пъти.)
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #304 -:
януари 30, 2010, 11:16:26 »
Определено - надписът се вижда съвсем ясно. Сега не би било излишно, ако някой от форумците разполага с информация за този някогашен русенски хотел, да пише нещо във форума, та да обогатим с още нещо познанията си за миналото на града...
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #305 -:
януари 30, 2010, 11:22:28 »
Що се отнася до мене - даже не съм знаел, че е било хотел. Мога да питам, обаче.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #306 -:
януари 30, 2010, 03:14:08 »
В интерес на истината и аз сега го научавам...
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #307 -:
януари 30, 2010, 04:37:57 »
Много се съмнявам, че въобще има жив човек да го знае още този хотел. Снимката е някъде от 20-те години. Дори едната фигура ми се вижда да е салепчия. А салепчии в Русе е имало само до това време. Знам от баба ми какво е салепчия и в Истанбул преди много години първата ми работа беше да пия салеп. Сега и там няма вече салепчии. Интересно явление!
През цялото ми детство никъде не е ставало дума, че там е било хотел. По 9.IX. мисля, че е било книжарница. Във всеки случай преди да стане там ТАБСО, там беше книжарница - книги, тетрадки, писалки, перодръжки с пера, пера за тях с разни номера и дебелини според номерата, мастило в шишета по половин и един литър, мастилници - даже "неразливаеми" такива. До 4-и клас се пишеше с перодръжка. Почваше се с молив първия срок. И веднъж в седмицата имаше предмет краснопис. Химикалките още не бяха изобретени от г-н Биро. И телевизия нямаше. От там си избрах на Асен Босев "Не правете като тях да не станете за смях". Това беше по повод завършването на буквара в, разбира се, първи клас. Малка извадка:
Има време, казва Кито, много дни са в тоя срок - не поглежда, не прочита Кито новия урок.
И тогава се чудех кой българин се казва Кито! И днес. А това е било в учебната 1956/1957 година.
След това направиха ТАБСОто и преместиха книжарницата с един ъгъл понататък - ъгъла на Баба Тонка, в къщата на "Цочито", едно прекрасно момче на име Сашо. За жалост къщата отиде у доведения му брат и то след много дълги разправии. В тая къща съм карал Новата 1970 (дек. 1969) година с компанията на Цочито. Мисля, че е жив и здрав и той, и живее сега някъде из комплексите. На другия ъгъл на Баба Тонка и до днес живее Иво Жейнов. Отдолу беше ЖП Бюрото - къщата с капаците.
Дълбок зимник беше пивница "Славяни". Там ходех последните дни преди да ме вземат войник. Луксът, който беше възможен, беше малък коняк (някакъв фалшив) и сирене в пергамент. Двете неща за някъде под 80 стотинки. Първо с няколко приятели, после като ги завземаха войници и/или заминаваха студенти, ми останаха двама - Николай Витлиемов и Константин Геранлиев. Единият живее в Русе, другият в София. С тях после ходехме да пием кафе на автоматите FAEMA на стъклената. И след това гонехме котките на майтап - площадът голям и нямаше къде да се крият. Не че сме хванали някоя де! И освен това се опитвахме да ядем хинаповите ябълки, кото тогава точно узряваха. В градината имаше две дървета. Третото дърво беше на края на 1-и коловоз на гарата. За ядене не ставаха, а и не знам за какво бяха толкова знаменити. Но и до днес като стане дума, че някой бил от Русе, питам: къде е улицата с кръстчетата и къде имаше хинапови ябълки! Ценен спомен са ми.
Миналата година през април като бях в Русе в хотел Сплендид на закуска ни обслужваше една многословна госпожа. Много добра, ама страхотно приказлива. Та с нея едва не излязохме роднини - оказа се, че точно по това време е работила в "Славяни" там като келнерка. Какво нещо е животът! Аз си спомням келнерката, но не можах да я свържа с нея. Уверен съм, че почива на взаимност.
«
Последна редакция: януари 31, 2010, 07:08:43 от Pfote2
»
Активен
asya
Newbie
Неактивен
Публикации: 3
«
Отговор #308 -:
февруари 23, 2010, 03:17:31 »
Здравейте
Търся стари снимки на днешната математическа гимназия. Бихте ли ми помогнали?
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
«
Отговор #309 -:
февруари 23, 2010, 05:12:38 »
Виж тук:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/niakoga/
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/
Активен
asya
Newbie
Неактивен
Публикации: 3
«
Отговор #310 -:
февруари 23, 2010, 05:37:51 »
Няма я
Активен
Berliner
Full Member
Неактивен
«
Отговор #311 -:
февруари 24, 2010, 09:50:24 »
Цитат на: Pfote2 в януари 30, 2010, 04:37:57
Много се съмнявам, че въобще има жив човек да го знае още този хотел. Снимката е някъде от 20-те години.
Kartata e ispratena 7. Juli 1930 do "Bucarest"
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #312 -:
февруари 24, 2010, 10:21:25 »
Ясно, Berliner. Грешката е 20-те и 30-те години. Все пак става дума за предположение от моя страна. Благодаря за забележката.
В същност може някой и да си спомня. Би трябвало да е роден около 1920 - 1925. Той (тя, то) сега е на 85-90 г. Аз хора-русенци на тази възраст вече не познавам. Заминаха си по реда. Ти ако познаваш някого - да е на тази възраст и да е русенец - питай и кажи тук подробности.
Активен
Berliner
Full Member
Неактивен
«
Отговор #313 -:
февруари 24, 2010, 08:40:03 »
ne iskach da naprava sabeleshki, prosto pisach totschnata data
saschto taka go priemasch?
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #314 -:
февруари 24, 2010, 10:23:23 »
Свързах се с моя роднина на около 75 години, която казва, че преди това (42-43) там е бил магазинът за парфюмерия и санитария на евреите Беязови.
Аз тях съм ги чувал. Чувал съм и че са излизали с щанд отпред (пред бившата естрада) и са пръскали на за мостра с парфюмите си желаещите минувачи.
Активен
Страници:
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...